Modeljaar 2011 komt eraan en dus hield de Accell-groep vandaag een introductieshow voor dealers. Tot deze Heerenveense onderneming behoren o.a. Koga, Batavus en Sparta. In dit artikel toon ik u het trekkingfiets-nieuws van Koga-Miyata.

De vernieuwingen voor 2011 zitten ‘m zoals gewoonlijk met name in nieuwe kleurtjes en enkele nieuwe technische componenten. Witte frames zijn in, evenals blauwe, oranje, grijze en bruine lederen handvatten en zadels. Niets schokkends eigenlijk, gewoon lekker trendy. Helaas zijn alle modellen, vanwege de economische ontwikkelingen in het verre oosten, de stijgende grondstofprijzen en de zwakkere positie van de Euro wel een stuk duurder geworden. Maar hier heeft de gehele fiets-industrie mee te kampen.

Koga Miyata’s succesmodellen, de Randonneur en Traveller, zijn onveranderd strak en degelijk gebleven. Geen echte technische vernieuwingen en gelukkig nog altijd met een conventioneel in hoogte verstelbare stuurpen en geen A-head balhoofd. De Randonneur is wederom sjiek zwart gespoten en de Traveller komt het komende jaar in een mooie matte champagne finish.

Mooi: champagne kleurige Koga Traveller met matte finish.

Voor het snellere ‘Light Trekking’-werk is er o.a. de Lightrider. Een strak toerfietsje met stuur en zadel in trendy bruin leer en afgemonteerd met Shimano Deore en LX, naafdynamo en Tubus achterdrager. Voordragers kunnen gemonteerd worden, al is dit model vooral geschikt voor creditcard-reisjes met niet te zware bepakking.

De Koga Signature collectie, bestaande uit een serie fietsen die je geheel zelf samen kunt stellen, is onveranderd goed en mooi gebleven. Er worden zowel 26 inch als 28 inch aluminium trekkingfietsen geboden en voor de liefhebbers is er nog altijd een klassiek gesoldeerd stalen frame leverbaar. Tot nu toe waren gepolijst aluminium en metallic zwart de enige leverbare kleuren, maar binnenkort worden daar ook de modekleuren wit en blauw voor enkele modellen aan toegevoegd.

28 inch Alu Koga Signature. Ook verkrijgbaar in zwart en volledig zelf samen te stellen.

Voor de liefhebber: slank stalen Koga Signature op basis van het Randonneur-frame.

De keuze in het Signature-programma is qua aankleding reuze en voor de aandrijving kan er gekozen worden uit Shimano Deore, LX en XT, en de onverwoestbare veertien versnellingsnaaf van Rohloff. Naast de vernieuwde Magura HS11 en HS33 remmen, is de grootste technische noviteit de eerder besproken Shimano Alfine 11-speed versnellingsnaaf. Onderstaande fiets is getest door het tijdschrift BIKE & Trekking en het verslag daarvan zal volgende maand gepubliceerd worden.

Koga Signature 26" Alu met Alfine 11, vernieuwde Magura's en Son naafdynamo.

De veelbesproken tandriem-aandrijving voor Rohloff-fietsen, waar Santos al geruime tijd veel succes mee oogst, is bij Koga nog altijd in ontwikkeling. Een productierijpe Trekking Koga met de Gates Carbon Belt in combinatie met Rohloff zit er wel aan te komen, maar de vertegenwoordigers konden nog niet zeggen wanneer.

Misschien wel de meest ultieme trekkingtandem, de Koga TwinTraveller, blijft onveranderd in de collectie. De vouwbare en volledig geveerde two-seater kreeg vorig jaar al gezelschap van een hardtail versie met Rohloff naaf en wegens succes is dit model er in het komende jaar gewoon weer bij. Het kost wat (€4999,-), maar dan héb je ook wat!

Stoer: achtervork met rode uiteinden om de aanwezigheid van de Rohloff naaf te accentueren.

Verder is er op veel modellen een nieuw slimmigheidje te vinden: de Q-guard. Dit is een quickrelease die ook als beschermbeugel voor de achterderailleur fungeert.

De Q-guard: compact, simpel, doeltreffend en mooi.

Het enige volledig nieuwe model in de Koga 2011 toer/trekking collectie is de hieronder afgebeelde titanium toerfiets, Excuisiti genaamd. Dit prachtige klassiek ogende model  gaat 3599 Euro kosten en is met name geschikt voor comfortabele toertochten, ‘light-trekking’ en woon-werk verkeer. Het titanium frame is afgemonteerd met Shimano XT, schijfremmen, naafdynamo en headshock voorvering en het geheel is aangekleed met een Brooks zadel, Brooks handvatten, blauwe spatborden, kettingscherm en zelfs blauwe banden! Een bijpassende blauwe lederen zij- en zadeltas worden bijgeleverd.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *