Bikepacking tassen zijn er in alle soorten en maten, maar qua concept volgen ze allemaal grotendeels dezelfde ontwikkelingslijn. Na de experimentele fase is die van verdere verfijning aangebroken en de innovatie-curve vlakt wat af. Vaak duurt het vervolgens een lange tijd voordat iemand weer iets ècht onderscheidends en vernieuwends ontwikkelt. De Nieuw Zeelander Pat Maguire heeft echter relatief vlot iets bijzonders bedacht; een multifunctionele bikepacking tassenset met een uniek bevestigingssysteem. Zijn nieuwe vinding is recent, met behulp van Kickstarter, in productie gegaan onder de naam Aeroe BikePack.

Pat Maguire? Wiesda?

We kennen meneer Maguire van een eerdere vinding die al een paar jaar geleden op deze site voorbij kwam, namelijk de Freeload universele bagagedrager. Deze drager kwam voorzichtig via Merida naar Nederland en in 2012 werd het product gekocht door Thule en vervolgens wereldwijd verkocht. Na de verkoop zijn Pat en zijn team verder gegaan met nieuwe dingen, waaronder artikelen voor de golfsport en dit interessante bikepacking systeem. Bekijk de video, maar zet het geluid zacht. Het muziekje is na de intro niet om aan te horen.

Aeroe BikePack systeem

Het concept is eigenlijk heel simpel: een tas in drie maten met een montageplaat met kliksysteem die je op alle mogelijke manieren aan je fiets kunt klemmen. De engineering erachter en de uitvoering zullen ongetwijfeld minder simpel geweest zijn.

De kunststof achterplaat van de tas klikt met een bajonetsluiting in de montageplaat. Eenmaal ingeklikt, kan je de tas in alle richtingen draaien. Op zijn beurt kunnen de montageplaten, al dan niet met hulpstukken, op het stuur, aan de zadelpen en aan de voor- en achtervork bevestigd worden. Het kan zelfs in combinatie met de originele Freeload (nu dus Thule) bagagedrager.

 

Aeroe tassen & montage

De tassen hebben een clean design. Het zijn net schildpadden die kop en poten hebben ingetrokken. De BikePacks zijn gemaakt van een dubbel gelamineerd 600D nylon en hebben een waterdichte rits. Zie bij de plaatjes hieronder de leverbare maten, prijzen en gewichten. Per stuk!

De montageplaten zijn op alle soorten fietsen te plaatsen. Heel simpel met een inbussleuteltje. Voor montage aan de zadelpen en achtervork zijn er hulpstukken bedacht waar je één of twee tassen aan kunt hangen. Veel bikepackers hebben moeite om de stuurtas en de kabels in harmonie samen te laten leven. Bij Aeroe is dat geen probleem meer, want de stuurbeugel geeft je kabels alle ruimte.

Niet voor grammenjagers

Het concept ziet er erg degelijk en veelzijdig uit en het is fantastisch dat het toepasbaar is op praktisch alle soorten fietsen. Maar je kan je voorstellen dat zoveel dik kunststof niet weinig weegt. Laat ik het eens vergelijken met een setje gewone bikepacking tassen van Ortlieb.

  • Ortlieb stuurtas + zadeltas: 31,5 liter – 876 gram
  • Aeroe stuurtas + zadeltas + montage: 28 liter – 1880 gram.

Dus… met twee tassen van 14 liter biedt Aeroe minder opbergruimte, maar brengt wel een kilo meer gewicht in de schaal. Dat is niet niks! Ik ben heel benieuwd of de praktische voordelen voldoende opwegen tegen het hoge gewicht, maar die afweging zou iedereen voor zichzelf moeten maken.

Voor iedereen geschikt

Ik vind het Aeroe systeem zó flexibel inzetbaar, dat ik het niet strict in de categorie bikepacking wil parkeren. Aeroe is gewoon een universeel bagagesysteem waar iedere fietser op zijn/haar geheel eigen wijze profijt van kan hebben. Er zitten ook Aeroe rugzakken aan te komen. Als deze innovatieve Aeroe BikePack set nieuwe deuren voor je opent, moet je verder niet zeuren over het gewicht en gewoon lekker gaan fietsen, kamperen en genieten.

4 thoughts on “AEROE – Modulair bikepacking systeem

  1. Hoi Michiel, leuk om dit systeem te leren kennen. Is het al in Nederland te koop? Ik heb gezocht maar vind het nergens. Op de website van Aeroe lees ik niets over het gewicht van de 14 liter zadeltas i.c.m. de ‘seat post mount’. Ik heb een paar maanden geleden een vergelijkbare vinding besteld via Kickstarter, de Aeropack (zie https://www.tailfin.cc/products/the-aeropack). De productie is echter vertraagd tot juni en ik kijk nu voorzichtig naar alternatieve systemen voor de wielrenfiets, want heb het in juli nodig voor een hele lange tocht. Dit systeem van Aeroe lijkt me een goed alternatief, en dan alleen de tas onder het zadel. Ben benieuwd of hij meer van het gewicht van die 14l tas weet en de mount. Dank! Flo

  2. Hi Michiel, stuur ik je net een vraag over het gewicht, zie ik dat het gewoon in de foto’s staat! Beschouw mijn mail maar als niet verzonden hoor!

  3. Hoi Michiel,

    Ik vroeg me ook af of dit systeem al in NL te koop is (heb het nog niet kunnen vinden). Zou je daar iets over kunnen zeggen?

  4. @Marijn, Aeroe verzendt wereldwijd direct aan de consument. Geen dealers in Europa dus.
    Ik zal eens contact met ze opnemen om te kijken of het interessant is om dealer te worden.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *