Je zult het merk BBB ongetwijfeld kennen van de rijk gevulde donkerblauwe wanden met allerhande onderdelen en accessoires. Het vanuit Leiden opererende merk heeft praktisch alles wat iedere sportieve fietser nodig heeft: remblokken, tandwielen, gereedschap, zadels, sturen, bidons, zadeltasjes, kleding, helmen, noem maar op! Je kunt er een complete ‘mainstream’ fietsenwinkel mee inrichten, zolang je doelgroep maar niet ál te specialistisch is. Des te opmerkelijker is het dat BBB nu ook een set bikepacking-tassen aan het assortiment heeft toegevoegd, want Bikepacking was nooit echt een activiteit voor de massa. Het was altijd een niche-sport, die over is komen waaien vanuit de VS en beoefend wordt door een relatief kleine groep avonturiers.

Tot nu toe waren het voornamelijk een paar kleine specialisten en een handvol grotere fabrikanten zoals Revelate en Apidura die goede bikepacking-tassen leveren. Nu ‘wij’ Europeanen het Bikepacken steeds meer beginnen te ontdekken, is het niet meer dan logisch dat meer grote merken in deze groeiende niche durven te stappen. Zoals Ortlieb vorig jaar deed. En BBB nu dus ook. Bikepacking wordt mainstream.

Een standaard bikepacking tassenset bestaat uit ten minste drie tassen: een frametas, een grote zadeltas en een flinke stuurrol. En dat is precies wat BBB nu biedt. Deze tassenset is vervolgens uit te breiden met diverse andere tasjes en accessoires die BBB al in de collectie had of zojuist heeft toegevoegd. Ik moet zeggen dat de hele set er op het eerste gezicht goed uitziet en ik ben al jaren tevreden met de prijs-kwaliteit verhouding van BBB.

BBB bikepacking tassenset

BBB Front Fellow stuurrol

Als eerste zie je hieronder de stuurrol, de BBB Front Fellow. BBB heeft er heel verstandig aan gedaan om een ‘harness’ te combineren met een waterdichte drybag. De harness is een houder die je aan het stuur bevestigt, waar je vervolgens een waterdichte, tien liter grote drybag in vast gespt. Dat is heel handig, want zo kan je bij het opbreken van je kamp de drybag uit de harness halen en op de grond volproppen en dichtrollen. Ik heb zelf een Revelate stuurtas die in zijn geheel aan de fiets vast blijft zitten en ik heb ervaren dat het een drama is om steeds te moeten hannessen met omvallende fietsen en half op de natte grond hangende slaapzakken. Doe jezelf een lol en kies altijd voor uitneembare drybags!

Bij de BBB Front Fellow kan je eventueel ook andere tassen in de harness gespen, zoals grotere drybags van ieder willekeurig merk, je complete tent of hangmat plus tarp. De prijs van €59,95 lijkt me gezien de functionaliteit en de over het algemeen prima kwaliteit van BBB’s tassen absoluut niet verkeerd! Mijn Revelate stuurtas gaat op Marktplaats en ik hoop zo snel mogelijk deze BBB tas te mogen testen.

BBB bikepacking stuurrol Front Fellow

BBB Middle Mate frametas

Dan de frametas, de BBB Kate Middleton Middle Mate. Dit is een tweevaks bovenbuis-tas met een inhoud van 4 liter die je eenvoudig met 5 klittebandstrips aan je frame bevestigt. De Middle Mate wordt in één maat geleverd en het is niet bekend of er ooit ook een full-frame versie van gaat komen. Ik vermoed van niet, want daarmee zou BBB’s collectie veel te groot worden door de enorme hoeveelheid framematen en -vormen.

De Middle Mate heeft twee waterdichte ritsen, maar of de tas ook echt helemaal waterdicht is, weet ik nog niet. Dat maakt ook niet zoveel uit, want een frametas gebruik je over het algemeen niet voor je kleding en waardepapieren. Hij is het beste geschikt voor relatief zware artikelen, zoals je kookspullen, gereedschap, reservebandjes, energierepen en dergelijke.

De BBB frametas kost €39,95 en ook hier lijkt me de prijs alleszins redelijk. Ik vermoed dat deze BBB-tas minstens net zo goed presteert als mijn duurdere Revelate frametas.

BBB bikepacking frametas

BBB Seat Sidekick zadeltas

Net als de stuurtas, is de zadeltas van BBB óók tweedelig! De taps toelopende huls van nylon en kunststof gesp je aan de zadelrails en de zadelpen en daar steek je vervolgens een taps toelopende drybag van 10 liter in. Mijn duurdere Revelate zadeltas is niet tweedelig en dat is, net als ik bij de stuurtas omschreef, een drama bij het inpakken.

De zadeltas is ideaal voor volumineus, propbaar en niet te zwaar spul, zoals je kleding, slaapzak, luchtbedje, hangmat en dergelijke. De drybag heeft een afneembare schouderband, maar daar zie ik het nut niet zo van in. Je gaat er toch niet mee wandelen. Daar kan je beter de BBB LiteFuel rugzak (een soort imitatie-Camelbak) voor gebruiken.

De prijs van de BBB Seat Sidekick zadeltas is €79,95. Lijkt me netjes.BBB bikepacking zadeltas

BBB LiteFuel rugtas met drinksysteem

Ik combineer mijn bikepacking tassenset al een paar jaar met een Camelbak rugtas met een 2 liter drinkzak. Die bevalt me uitstekend, maar ik ben nu toch ook wel nieuwsgierig geworden naar de BBB LiteFuel. Hierin bewaar je alles wat je graag bij de hand houdt, zoals je portemonnee, je paspoort, een pocketcamera, een regenjasje en snacks.

De LiteFuel is verkrijgbaar in drie kleuren en kost €39,95. De 2 liter grote waterzak met drinkslang kost €22,95. De zwarte variant van de BBB LiteFuel is ook inclusief de drinkzak te bestellen voor €59,95. Doen joh! Scheelt je toch weer bijna drie Euro! En hij kleurt het beste bij de andere tassen. Ook heel belangrijk.

BBB LiteFuel rugzak met drinksysteem

BBB FuelPack bovenbuistas

Als je BBB’s FuelPack nog toevoegt, ben je zo goed als compleet. Dit tasje bind je met klitteband aan de bovenbuis en stuurpen en is ideaal voor klein spul dat je makkelijk wilt kunnen pakken, zoals je telefoon, portemonnee en energierepen.

Het tasje heeft een deksel met klittebandsluiting, een doorvoer voor oordopjes, een sleutel-lus, één groot hoofdvak, twee mesh-vakjes binnenin en één mesh-vak aan de buitenkant. De BBB Fuelpack kost €34,95.

BBB FuelPack bovenbuistas

Ik ben héél benieuwd of en hoe een mainstream merk als BBB het de gespecialiseerde bikepackingmerken moeilijk kan maken. Qua prijs heeft BBB al een slagje geslagen en de basisfuncties lijken ook allemaal prima in orde. Maar of de hele tassenset aan alle eisen en wensen qua waterdichtheid en kwaliteit kan voldoen, ga ik graag voor jullie testen.

1 thought on “Nieuw: BBB bikepacking tassen

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *