Een tijdje geleden had ik jullie al de nieuwe waterdichte en lichtgewicht vakantietassen van Brooks voorgesteld. Ik heb ze nu ook in het echt kunnen bekijken.

De Brooks “Land’s End” en de “John o’ Groats” waren afgelopen weekend te bewonderen in de stand van Brooks op de FietsVak in de RAI, een kleine beurs voor de vakhandel. M’n collega’s hebben raar staan kijken hoe ik de tassen met veel gevoel betastte. Ze verdenken mij van een fetish…

Ik moet zeggen, ze voelen goed aan, zien er netjes afgewerkt uit en wegen niet veel. Het ophangsysteem komt van Rixen & Kaul en is degelijker en stabieler dan de constructie van Ortlieb. De haken van Ortlieb zitten nooit 100% strak en kunnen op den duur uit gaan lubberen. Ortlieb levert vulstukjes voor de ophanghaken en die kunnen er na verloop van tijd spontaan uitvallen. De Rixen & Kaul-haken daarentegen klikken lekker stevig vast en passen precies op de meest gangbare dragers, zoals de bekende Tubus dragers.

Ik heb alleen nog een beetje m’n twijfels over de canvas spanbanden waarmee je de tas sluit. Hoewel het geheel er erg mooi uitziet, ik zat toch even te rommelen om de tassen netjes te sluiten, maar dat zal na een beetje oefening vast wel goed komen.

Ondanks dat de tassen niet in Engeland, maar in Italië gemaakt worden, wil ik ze toch hebben! De naam Brooks staat erop (toch een fetish?) en de tassen zien er gewoon goed uit. En het is weer eens wat anders dan die obligate Ortliebs. De achtertas kost €130,- en de voortas doet €100,-. [Update: let op! Dit is PER STUK!]. Ik ben benieuwd wanneer Brooks met een bijpassende stuurtas komt!

15 thoughts on “Brooks vakantietassen

 1. Zien er erg mooi uit die BROOKS tassen.

  Hoe zit het met de bevestiging aan de onderkant, bij Ortlieb schieten die beugeltjes om de haverklap uit de bevestiging, zeker in oneffenterrein.
  Die canvas spanbanden zouden wat sneller kunnen slijten ben ik bang, maar die zijn te vervangen mocht het noodzakelijk zijn.
  Zo’n extra tasje aan de buitenkant hebben ze goed gedaan, dat mis ik bij Ortlieb.
  De prijs valt me mee!

 2. Op zich mooie tassen, alleen hoe houden zij zich in de praktijk op fietsvakantie. Van Ortlieb en Vaude weten wij in de praktijk dat wat ze doen moeten, ook daadwerkelijk doen. Het lijkt erop dat waar de tassen tegen de voor- of achterdrager aan komen, ze wat zwakker c.q. slapper zijn, waardoor de tas ook aan de kant van de drager kan uitdijen. Alsdan zou de stof van de tas tegen de spaken kunnen komen(?). De stof van de tas lijkt sowieso kwetsbaar te worden. Bij Ortlieb en Vaude werken ze met verstevigingen. Vind ik persoonlijk beter en makkelijker schoon te maken.
  Ben het met Henk eens dat het extra tasje aan de buitenkant wel handig is. Had voor mij nog ietsje groter mogen zijn.
  Persoonlijk vind ik de prijs echter aan de hoge kant zeker gezien het feit dat de tassen zich in praktijk nog niet hebben bewezen. Denk dat Ortlieb en Vaude hier niet echt wakker van zullen liggen.
  Frits

 3. Het zijn mooie fietstassen , maar hoe houd zich dit naar een aantal jaren intensief gebruik? Ortlieb of ander merken heeft hier toch een voorsprong en als ik hier al interesse voor had , krijg ik dit thuis nooit verkocht. Maar je onderscheid je eigen wel als je zonder de bekende merken rondfiets. En gelukkig blijft er altijd wel wat om van te dromen.
  Groet Otto

 4. @ Michiel: Op de website van Brooks gaan ze per stuk.

  LAND’S END REAR PANNIER
  N.B. This product is sold individually, so the price is intended for one piece. The pannier can be used on either the right or left side of the bike. To order a set of 2 panniers as shown in the photo, you need to add one extra piece in the basket!

 5. Vreemd… de Nederlandse importeur verzekerde me dat dit de prijs per set zou zijn…

  Ik heb even gebeld en het blijk inderdaad PER STUK te zijn! In dat geval… jammer, veel te duur!

 6. Dat is erg jammer… Ik zat er serieus over te denken om een setje achtertassen te nemen, voor de simpele fietstochtjes… voor het vakantie werk gebruik ik toch gewoon de ortliebs. Op zich wel handig dat ze per stuk verkocht worden, ik had maar 1 tas nodig… maar die prijs ga ik er toch niet voor betalen

 7. Het idee om tassen per stuk te verkopen is op zich een prachtig idee waar Ortlieb nog iets van kan leren.
  Stel je voor dat één van je tassen is gejat, dan wil je toch geen 2 nieuwe tassen moeten kopen, hé?

 8. Mij te veel een ‘ortlieb-kloon’..
  Daarbij ben ik wars van plastic haken. Ben tenminste blij dat ik m’n Maddens’ nog heb.. Maar mocht ik aan nieuwe toe zijn denk ik in 1e instantie toch aan tassen als die van Carradice.. Sorry Brooks..

  Die prijs begrijp ik overigens wel: men wil natuurlijk niet – als met ortlieb – dat Jan & Alleman er mee gezien wordt. Zou daardoor te veel van z’n exclusiviteit verliezen..

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *