Wim van der Stok

Wim van der Stok kocht een Santos Travelmaster 2.6 Alu Special, want hij wilde voor het eerst op fietsvakantie. Nou ja… vakantie… Het werd wel iets meer dan dat, want Wim fietste in 364 dagen van Sydney naar Amsterdam! Wim bevond zich al in Australië om getuige te zijn van het WK wielrennen. Zijn nieuwe Travelmaster en reisartikelen werden hem per vliegtuig toegestuurd en na een paar trainingsweken om aan de fiets te wennen kon zijn reis beginnen.

Als wat voor soort vakantiefietser zou jij jezelf omschrijven?

Ik ben eigenlijk een ervaren onervaren vakantiefietser. Ik heb namelijk slechts één reis per fiets gemaakt, maar dan wel gelijk van Sydney naar Amsterdam. Omdat ik de reis binnen één jaar wilde volbrengen heb ik best door moeten rijden. Ik vind het fietsen heerlijk, af en toe lekker hard doorfietsen en afzien maar ook wel echt genieten van de fantastische landschappen en vele culturen en mensen. Veel toeristenplaatsen bezoek ik niet, voor mij is het alledaagse leven van de locals, dat zich in de verschillende landen om me heen afspeelde, veel interessanter. Ik hou van avontuur, zou dus ook liever kiezen voor een fietsvakantie naar een bestemming buiten Europa, fietsen binnen Europa kan ook nog als ik wat ouder ben…

Op welke fiets deed je je fietsvakantie?

Voor mijn reis heb ik een Santos Travelmaster 2.6 Alu met XT afmontage en Magura HS33 remmen aangeschaft. Ik had er graag één met Rohloff en tandriem gehad, maar had daar het budget niet voor. Een geweldige fiets voor deze reis, ik zou hem niet willen inruilen voor een andere! (alleen voor dezelfde met Rohloff en tandriem)

Santos travelmaster 2.6 Alu Special XTHier staat Wim’s Santos nog gloednieuw in de showroom.

Waarom heb je voor dit model gekozen en waar heb je deze gekocht?

Uit tests kwam de Santos Travelmaster als beste uit de bus en na hem zelf te hebben getest bij Bongers Bikes besloot ik dat deze fiets me vanuit Australië weer thuis moest brengen.

Hoe is je fiets voor de vakantietrips uitgerust?

Ortlieb Classic tassenset, 2 tassen voor, 2 achter en een stuurtas. Bovenop de achterdragers een waterdichte zak voor m’n kampeeruitrusting. Lekker compact en zonder overal losse spullen op en aan m’n fiets. Ik heb meegenomen wat ik dacht nodig te hebben zonder de intentie zo licht mogelijk te rijden. Mijn fiets en ik konden het gelukkig beiden goed aan. Toekomstige kortere reizen zal ik wel proberen wat minder gewicht mee te nemen.

Wim van der Stok overnachting

Welke landen heeft de fiets onder haar wielen door gehad?

Australië, Indonesië, Maleisië, Thailand, Laos, China, Kazachstan, Kyrgizië, Uzbekistan, Turkmenistan, Iran, Turkije, Bulgarije, Servië, Kroatië, Slovenië, Italië, Oostenrijk, Duitsland en Nederland.

Vertel eens over die mooie tocht die je met deze fiets hebt gemaakt?

DE tocht was fantastisch, 28.484km door 20 landen. Vanaf Maleisië heb ik alles kunnen fietsen zonder gebruik van bus, trein of boot. Voor mezelf was het echt een combinatie van fysieke uitdaging en reizen. Dat ik met name het laatste deel van m’n reis wat heb moeten haasten vond ik niet erg. Ik heb mijn einddoel bereikt en er 364 dagen over gedaan. Geweldige landen heb ik gezien, allemaal zo verschillend wat betreft cultuur en natuur. Ik heb zeker ook afgezien, was het niet door de hitte of de hoogte dan wel door de vreselijke winden, maar dat hoort erbij. Vooral de gastvrijheid in centraal Azië heeft grote indruk op me gemaakt. Al met al een fantastische ervaring die ik nooit had willen missen!

Wim van der Stok

Welke reizen staan er nog in de planning?

Er zijn nog vele plaatsen waar ik wil gaan fietsen, maar nog geen plannen. Er moet eerst weer gewerkt en gespaard worden. Ik zou heel graag een mooie tocht door Latijns Amerika maken, de Karakoram en Pamir Highway rijden en ook in Afrika zou ik graag eens een tocht maken. Ik ben in ieder geval nog lang niet uitgefietst… Maar voorlopig ben ik rustig weer aan het acclimatiseren in Nederland en op zoek naar werk. Ik zou graag iets doen met management en sport.

Heb je misschien nog tips voor andere (beginnende) vakantiefietsers?

Tijdens mijn reis ben ik veel fietsers tegengekomen en iedereen reist op z’n eigen manier. Het is dan ook moeilijk om tips te geven over hoe iemand het beste een fietsreis kan maken. Ga gewoon fietsen en dan merk je vanzelf wat jouw manier van reizen is. Persoonlijk fiets ik graag vlak na zonsopgang en aan het eind van de dag voor zonsondergang, omdat de landschappen in de morgen en vooral avondzon het mooiste zijn. Vergeet ook niet om achterom te kijken, want te vaak ben je gefocust op de landschappen die voor je opdoemen terwijl er achter je net zoveel te zien valt, vooral in de bergen.

5 thoughts on “De fiets van… Wim van der Stok

 1. Dat zou mooi zijn! Volgens mij zat Wim net in australie toen ik voor mijn fiets kwam shoppen. Staat me iets van bij dat je me daar toen over vertelde.

 2. Mooi verhaal, prachtige uitdaging en volbracht.

  Ga zelf volgend jaar op mijn Santos Travelmaster naar Rome, iets minder ver ,maar zal er niet minder van genieten !

  Groet,

  Hans

 3. Wim, je hebt ons alvast een opwarmertje gegeven met je verhaal en foto’s!
  Ben heel benieuwd, naar je hele reisverslag en foto’s.
  Interessant om te weten is ook, wat je allemaal onderweg bent tegen gekomen, hoe is b.v. je fysieke gesteldheid onderweg geweest, je bent tenslotte een jaar lang op pad geweest, niet met ziekte geconfronteerd geweest.
  Waar ik zelf geïnteresseerd in ben, is hoe de fiets zich b.v. heeft gehouden, heb je pech gehad, ben je dingen tegengekomen waarvan je dacht dat zou ik als ik Santos was anders hebben gedaan?
  Kijk uit naar je reisverslag.
  Frits

  p.s. Michiel moet dit draadje niet vallen onder “De fiets van “.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *