Picture: Lovelybicycle

Beste lezers, ik heb jullie input nodig op het gebied van casual kleding om mee te fietsen en te kamperen. Laat me weten wat je goed bevalt, wat voor verbetering vatbaar is, wat je mooi vindt en wat er op dit moment nog ontbreekt in het huidige aanbod. 

Voor fietsers zijn er diverse functionaliteiten aan de kledij toe te voegen die anders zijn dan voor bijvoorbeeld wandelaars en kanovaarders. Ook de gewenste pasvorm is vaak anders.

  • In wat voor soort kleding fiets en kampeer jij het liefst?
  • Koop je je spullen bij de doorsnee outdoorzaak waar bijna de hele collectie is gericht op wandelaars?
  • Loop en fiets je de hele dag in de standaard beige afritsbroek met geruit poloshirt van FjällFace, NorthRäven of Helly Haglöfs?
  • Of ga je toch voor een outfit die specifiek voor fietsers is ontwikkeld?
  • Gebruik je voor trekking dezelfde sportief gestileerde kleding met schreeuwerige kleuren en sponsoruitingen als bij het mountainbiken en wielrennen?
  • Of verlang je bij het fietskamperen naar een meer bescheiden casual stijl?
  • Welke eisen stel je aan zaken als duurzaamheid, comfort, ademende eigenschappen, waterdichtheid, gewicht, stijl en prijs?
  • Welke functionaliteiten van je huidige kledingset bevallen je erg goed?
  • En welke minder?
  • Moet je fietskleding eventueel voor meerdere vormen van recreatie geschikt zijn?
  • Wat mist er nog in het huidige aanbod van fietskleding voor vakantiefietsers?

Dit zijn zomaar een paar vragen om over na te denken, maar voel je vrij om alles te delen wat er in je opkomt. Je antwoorden en opmerkingen kan je in de reactieruimte hieronder kwijt. Thanks!

42 thoughts on “Denkt u mee over casual kleding voor vakantiefietsers?

  1. Enkele vrij voor de hand liggende eigenschappen:

    – lichtgewicht
    – sneldrogend
    – soepele stoffen
    – pasvorm gericht op een iets voorover gebogen houding
    – zakken op de rug
    – stijlvol/netjes genoeg om er in een dorp of stad en op het terras/in een restaurant fatsoenlijk uit te zien
    – slijtvast gedeelte onder de kont en in het kruis

    Ik fiets nu meestal in een normaal outdoorshirt, maar heb daarbij last van teveel wind op de onderrug, omdat de achterkant te kort is. En de voorkant van het shirt hangt te slap naar voren. Het borstzakje heb je op de fiets niets aan. Helaas zijn fietsshirt vaak veel te druk gekleurd en de meeste casual shirts zien er zo burgerlijk/ANWB-achtig uit…

  2. FjallFace en NortRaven! Haha!

    Die eeuwige geruite poloshirts van FjallRaven. Verschrikkelijk! Doe mij maar iets moderners. Maar knalrood, gifgroen en hemelsblauw vind ik ook weer te heftig.

    Ik heb mooie broeken van Gore gezien waarbij je de broekspijpen met klitteband om je enkels strak kon trekken. Erg handig.

    Ik neem onderweg zoveel mogelijk dunne laagjes mee in plaats van een shirt, een trui en een dikke, waterdichte jas. Gewoon steeds een laagje aan of uittrekken en voor de buien heb ik een lichtgewicht en compact opfrommelbaar regenjackje bij me.

  3. Ik ga ongeveer 5 weken per jaar op fietsvakantie, waar ongeveer 3,5 achter elkaar is. Omdat ik niet echt van de koude houdt, heb ik voldoende aan de onderstaande kleding. Uiteraard wel aangevuld met een regenjack en regenbroek zodat ik het ook niet te snel koud krijg.

    1. Perry Sport afritsbroeken (netjes en niet te duur maar prima kwaliteit)
    2. Royal Robbins zip off (duurder, maar beter)
    3. Thermoshirt (zwart van Kaikialla)
    4. Icebraeker shirt of variant
    5. Fleecevest of softshell

    De kleding koop ik het liefste bij de Perry en de bever, ze hebben een kwaliteit die qua prijs goed te doen is en bij de Bever heb je dan nog het wat betere spul hangen. Mijn softshell is van Mammut en die is wat duurder.
    Ik ga dus niet specifiek voor een outfit die voor fietsers is ontwikkeld, en ik wil absoluut geen strakke wieleroutfit. Met regenjacks en een normale jas houdt ik wel wat meer rekening met de pasvorm omdat een sportieve houding heb op mijn fiets.

    Kleding die ik koop moet aan een aantal voorwaarden voldoen: niet te duur, casual en redelijke kwaliteit. Ik zal geen afritsbroeken van Fjallraven omdat ik die veel te duur vindt (met 2 perry afritsbroeken ben je goedkoper en gaan samen ca. 3 jaar mee). Ook let ik op ademende vermogen van de kleding (al zit dat met afritsbroeken van polyester en nylon wel goed.

    Omdat ik ook graag mag wandelen en mag struinen over marktjes en ergens op een teras mag zitten moet de kleding voor meerdere dingen geschikt zijn. Dat is onder andere een reden waarom ik voor een casual kledingstijl ga.

    Als je wilt kan ik je mijn paklijst toemailen en dan kan je daarop vinden wat ik allemaal meeneem qua kleding/

    Hartelijke groet,

    Paul Langenburg

  4. Korte strakke fietsbroek met zeem, zwart. Soms een fietsonderbroek met zeem, maar daarvan is het zeem niet zo goed gevormd. Indien nodig doe ik daar een korte of lange broek overheen. Inderdaad, de eeuwige beige afritsbroek. De kont slijt wel erg hard. Heb een casual korte fietsbroek met een binnenbroekje met zeem en drukknopen gehad, maar dat beviel me niet.

    Shirt is meestal een polo van Agu of ander betaalbaar merk wat ik in de uitverkoop aantref. Simpel, bescheiden, effen beige, rood of blauw. Altijd met minstens 1 zak achterop.

    Een goed lichtgewicht en veelzijdig vest heb ik nog niet gevonden. Ik heb nu meestal een fleece van Falcon bij me, maar daarvan is de achterkant eigenlijk te kort. En de mouwen missen winddichte manchetten.

    Ik heb wel een fietsshirt met lange mouwen waarvan de pasvorm goed is, maar die heeft dan weer geen zakken aan de zijkant en ziet er niet casual genoeg uit.

  5. Een casual uiterlijk vind ik erg belangrijk, maar de gewone outdoorshirts missen inderdaad een verlengd rugpand en zakken achterop en dus koop ik meestal een zo simpel mogelijk wielershirt.

    Het moet vooral betaalbaar zijn, want ze gaan bij mij meestal niet lang mee doordat ik de shirts vaak nat in een tas prop, wat niet bevorderlijk is voor de stof, de kleur en de geur. En ik blijf vaak ergens achter haken als ik wild kampeer achter struikgewas, e.d. Zou zonde zijn van zo’n duur hightech shirt. Liever wat vaker een nieuw en goedkoop shirt kopen dan veel geld uitgeven aan 1 superdeluxe shirt van een duur merk.

    Een regenjack geef ik graag wel meer geld aan uit, want deze moet lekker zitten, heel lang waterdicht blijven en goed ademen, want anders stik ik de moord. 200 Euro voor een Gore-Tex jack was erg veel geld, maar is wel een goede investering gebleken. Hetzelfde geldt voor een regenbroek, want er isd niets zo vervelend dan een dag kou lijden in de regen en de volgende dag weer allemaal klam spul aan moeten trekken!

  6. Wat ik nog mis is een vlot damesshirtje met hele korte mouwtjes tot precies op de schouder. Ik wil geen witte wielrennersbovenarmen! Hempjes vind ik weer te bloot. Voor hardlopers en fitness zie ik dat soort shirtjes genoeg, maar niet voor fietsers. En als ik ze al vind, dan zijn ze te fel gekleurd of voorzien bloemetjes, krullen, grote letters, enz. Doe mij maar zachte kleuren, effe stoffen en met een bescheiden logo. Beetje klassieke styling mag ook wel.

  7. Ik koop in ieder geval nooit meer een wit shirt, want die schijnt me teveel door. Vindt mijn man overigens niet erg.;-)

    Wit wordt ook te snel vies. Hemelsblauw vind ik wel leuk. En paars. In ieder geval geen FjallRaven en Vaude ruitjes!!!

  8. Wat ik nog graag zou zien is een nette toerfietsbroek (lang en kort of afrits) ter vervanging van die strakke wielerbroeken. Mijn man zit met zo’n strak ding op een terrasje altijd letterlijk voor lul…

    Ik heb ooit een korte broek met een losse binnenbroek (met lusjes en knoopjes) voor hem gekocht, maar die trok hij na één fietsvakantie niet meer aan.

    Normale korte broeken slijten te hard en hebben een te lage achterkant. Veel zakken kunnen handig zijn, maar die moeten bij het fietsen niet in de weg zitten. Zakken op de kont zijn bijvoorbeeld niet handig, of ze moeten hoog genoeg zitten.

  9. Wat ik in de markt steeds meer zie, zijn broeken met gel en siliconen verwerkt in de zeem. Dat gaat mijns inziens in tegen alles wat we de laatste jaren geleerd hebben van de perikelen met gelzadels. Steeds meer fabrikanten zijn zo verstandig om gel uit de zadels weg te laten, en dan stoppen kledingfabrikanten het weer in de broek! Ik zag de gel pads als eerste verschijnen in de broeken van Craft.

    Ik heb zelf zo’n broek geprobeerd en het is het slechtste wat ik ooit aan mijn kont gehad heb. Tot 30km gaat het nog wel, maar daarna… Broeien, zweten, huid kapot, bijna ontsteking… Verschrikkelijk dus!

    Wie heeft er ervaring met gel pads in de broek? En hoe bevalt het?

  10. Ideaal vind ik zo lichtgewicht/multifunctioneel mogelijk. Ik probeer tijdens mijn fietsvakantie vooral te fietsen en zo min mogelijk mee te nemen, dus alleen fietskleding, geen extra kampeerkleding, en een paar onderbroeken om in te slapen. Ideaal vind ik een merino-wollen fietsshirt (merinowol stinkt veel minder snel dan synthetisch) met zakjes achterop en een halve rits voorop en slanke pasvorm. Dit gecombineerd met een bib short, omdat de zeem dan goed blijft zitten. Ik gebruik er 1 van Assos, vanwege de superieure zeem. En om warm en droog te blijven: winddichte jas (Gore Phantom!), regenjas, regenbroek, handschoenen en eventueel een dun fleecevest en beenwarmers. Ik meng me ook wel graag met de locals en begeef me in restaurants, hotels, noem maar op. Aan mijn outfit moet ik dan maar lak hebben. Wat dat betreft zou het fantastisch zijn als het wat meer casual eruit zou zien, maar met verder dezelfde functionaliteit!

  11. @ Jurriaan: je kan inderdaad lak hebben aan het uiterlijk van je outfit. Veel niet-fietsende toeristen zien er in hun trainingspakken en veel te grote lijven in te kleine en te blote hemdjes en heuptasjes slechter uit. 😉

  12. Standaard fiet ik in een Gonzo koersbroek met een lange harloopbroek uit de aanbieding, agu fietsshirt en shirt met lange mouwen, wel zonder reclame.
    zakjes achterop vind ik niet belangrijk.
    Voor casual heb ik bij bever een leuke set superademend-kreukvrij en sneldrogend gekocht, beige broek en blauw shirt, merk ben ik even kwijt.
    Ik vind dit als je onderweg een kerkje inloopt wat gepaster.
    O ja, en ook een net shirt van fjall raven, grijs met een dun rood streep-ruitje, maar dan mooi.
    Last van slijtage op het zitvlak heb ik tot nu toe niet, daarvoor fiets ik er te weinig mee?
    Voor ‘s avonds op het terras een grijze broek van bever opruiming i.c.m. mijn northface hi-vent regenjas en fleece.
    Regenbroek van gore met een heerlijk fietsende pasvorm, ademend uiteraard.
    Martin

  13. De meesten die ik hierover spreek noemen het woord “uitverkoop”. Zijn wij gewoon zuinig? Of betekent dit dat veel kleding te duur is?

    Wat mag volgens jullie een fijn zomer fietsshirt ongeveer kosten?

  14. Een shirtje mag van mij maximaal €50,- kosten. Merk maakt me daarbij niet veel uit, maar soms is het wel leuk om een prijzig merkshirtje in de uitverkoop te vinden.

  15. Als fietsreiziger heb ik zelf weinig ervaring (maar dat komt hopelijk nog), maar wel als MTB’er en fietsend vogelkijker en geocacher.

    Ik haat opvallende kleurige kledij, niet dat er geen meer opvallende kleur mag inzitten, maar niet meer dan één opvallende gecombineerd met minder opvallende schutkleuren. Die kleurige MTB-toertochten vind ik pure esthetische ellende. Soit, dit terzijde.

    In het normale leven heb ik vele zaken in mijn broekzakken zitten en aan mijn riem hangen: net eens gewogen: 1300g. Dit zijn dan: aan de riem: telefoon en leatherman, in de zakken, stevige balpen, portefeuille, zak/werkmes, autosleutels, huis- en andere sleutels, zakdoek, kleine zaklamp. Zo ben ik. Al dat materiaal gebruik ik dagelijks meerdere keren, zowel voor mijn werk als privé, wat redelijk dooreen loopt want ik werk hier thuis, kan ik dus niet meer missen.
    En zo ga ik ook ‘t liefst fietsen: dit weekend in twee tochten samen >100km gereden, gewoon in mijn jeans. Jeans is nu wellicht niet de ideale stof, maar ik hou van de goede broekzakken. Bij adventure-broeken vind ik de lagere zijzakken soms te laag geplaatst en slingeren ze dan teveel. Bij broeken onmisbaar: lusjes om de broeksriem door te steken (en liever te veel dan te weinig). Lange broeken liever niet met elastieken (zakt toch af onder het gewicht) en spankoordjes snijden teveel (heb geen buffervetlaag).

    Onderhemden: ik ben groot en slank, vooral lange benen en armen. De meeste kunststof onderlijfjes sluiten niet aan en hebben veel te korte mouwen indien lange mouwen (XL-maat van sommige merken zijn de mouwen 10cm te kort). Is vervelend. Ook sluiten ze niet aan op mijn lichaam: geeft een koud gevoel. Van miserie doe ik dan maar katoenen aansluitende onderhemdje aan, dat dan koud blijft indien nat, ook vervelend, maar minder last van wind.

    Voor de rest: shirts met lange mouwen: ofwel mouwen niet lang genoeg, ofwel zwabberend aan mijn lijf.

    O ja, mocht het nog niet duidelijk zijn: echte fietskledij (behalve een fietsbroek onder een gewone) is niet echt aan mij besteed. Ik hou het graag breed qua toepassingsveld.

  16. Ik kleed me in meerdere lagen, die vaak meerdere functies hebben. Na ca. 15 jaar ben ik er achter wat voor mij, als flinke transpireerder, het beste werkt.

    ===Eerste laag===
    ————————————–
    Ik heb hiervoor 3 varianten. Iedere variant sluit zo goed mogelijk aan op het lichaam, zodat transpiratie zo min mogelijk kans heeft. Van dun naar dik:
    • Karrimor shirtje met rits en korte mouw, van gewone Polartec Power Dry. Dit is voor de echt warme omstandigheden en werkt erg goed.
    • VAUDE thermoshirt met lange mouw (crew-neck). Was toendertijd de midweight variant.
    Beide shirts zijn van een materiaal dat me bij hoge inspanning nog goed droog houdt. Ik vermoed dat de bi-component (2 verschillende stoffen) het geheim is van deze stoffen. Patagonia (Capilene 1, 2 en 3), Odlo, Craft, etc. werken allemaal niet voldoende bij mij. Wellicht dat Falke nog iets zou kunnen zijn voor me, maar dat ziet er gelijk weer zo ‘ondershirt’ uit.
    • Voor rond en onder het vriespunt heb ik nog een shirt van het zogenaamde R.5-materiaal van Patagonia. Helaas zonder capuchon, maar het materiaal werkt on-ge-lo-fe-lijk goed. Waar de combinatie Poly-Merino (Helly Hansen Warm) de hele nacht lang vochtig blijft, is R.5 vrijwel kurkdroog -tijdens- het fietsen. Een moderne incarnatie van dit materiaal is Polartec Power Dry High Efficiency, wat Patagonia gebruikt in de Capilene 4-serie. De hoody daarvan heeft inmiddels een cult-status onder de ferventere buitensporters.

    Als ik met de Wereldfietser fiets in warme temperaturen, wil ik weleens een polo-shirt van VAUDE aantrekken. Lekker snel droog en oogt veel meer casual.

    ===Windlaag===
    ———————————
    Na ruim 10 jaar zoeken heb ik m’n perfecte regenjack gevonden, van eVent-materiaal. Dat materiaal houdt blijft bij tot +15ºC kurkdroog aan de binnenkant. Dan bedoel ik niet als het buiten droog is, maar als het aan het hozen is (luchtvochtigheid 100%).
    Je begrijpt al: als dit bij nat weer en +15ºC droog kan blijven aan de binnenkant, dan moet dit voor mij wel een uitzonderlijk materiaal zijn. Hoewel ik ook bijzonder positieve geluiden heb gehoord over de nieuwe Gore-Tex Active Shell (dus niet de Gore Windstopper Active Shell, want dat lijkt een hernoeming van een al wat ouder materiaal van Gore, de kleding-versie van Dryloft (kan zo even niet op de naam komen)). GTX Active Shell zou even goed ademen als eVent.
    Qua pasvorm zorg ik dat het jack niet te ruim is. Ik heb dat eens gehad bij windkracht 6-7 van de zijkant. Ik werd opeens 3x zo dik. Voor mij dus een wat aansluitender model.
    Oh ja, het gewicht: 235 gram excl. capuchon. Als ik naar een vervanging zou kijken, zou het onder de 330 gram moeten blijven incl. capuchon. En lang genoeg aan de achterkant, zonder té lang te zijn.

    ===Pauze-laag===
    —————————————
    Voor in pauzes kan ik bij mild weer natuurlijk terugvallen op het R.5-truitje (wat tegenwoordig dus “Polartec Power Dry High Efficiency” is, met een dubbele portie lycra/elasthan).
    Als het echter frisser wordt, heb ik een donsjackje. Niet te dik: slechts 80-100 gram dons, van topkwaliteit. Ik heb ‘m nog zonder capuchon, maar met capuchon zou m’n keuze zijn als ik een nieuwe aanschaf. Totaalgewicht: ~300 gram.

    ===Benen===
    ——————————
    Ik gebruik als fietsbroek de Comp Pants van VAUDE: goed, niet té duur, platte naden (i.t.t. toendertijd de “Elite Pants”, waarvan de verlijming dan ook is losgelaten). De zeem daarvan bevalt me beter dan van sommige high-tech broeken. Waarschijnlijk omdat het gewoon een simpel kussentje is van een soort schuim. Geen gel en geen ‘pads’.
    Als ik ‘gekleed’ wil gaan kan ik daarover een driekwart hiking-broek aantrekken van VAUDE.
    Als het fris wordt draag ik momenteel nog Power Stretch broeken: aansluitend, veel bewegingsvrijheid, zeer goed ademend en houdt de rijwind van de huid. In de toekomst zou ik willen overstappen op beenstukken.
    Tegen de regen heb ik nu nog een 3-laags klassiek-GTX-regenbroek van SprayWay, maar met 300 gram is die te zwaar. Ik zoek eigenlijk iets lichters, zoals de Minimus Pants van Montane. Met 125 gram lijkt me dat een prima kandidaat.

    ===Voeten===
    ———————————–
    Ik zweer bij de Bridgetrail Trekker-sokken (de klassieke versie). Dat zijn voor mij de ultieme sokken. Beter nog dan de Trail. Voor ‘s zomers neem ik vaker de Trail’s mee, omdat dan de Trekker te warm is. Rohner had zo’n 10 jaar geleden ook een model, gelijkaardig als de Trekker. Maar die kon niet zo goed tegen een kampvuur.
    Als het regent, kan ik waterdichte sokken van SealSkinz aantrekken. Ik lees soms echter dat die een stuk kouder aanvoelen dan Gore-Tex sokken (hoewel zelf geen last van gehad op 4.800m hoogte bij het fietskamperen).

    ===Hoofd===
    ——————————
    Tegen de zon gebruik ik nu nog een wielercapje, gekregen van een Amerikaan uit Chicago op het vliegveld van Torremolinos/Málaga. Zelf kijk ik ter vervanging naar de caps van Walz. 1 kunststof cap en 1 wollen cap lijken me erg aantrekkelijk. Dat werkt waarschijnlijk beter dan een Buff-sjaaltje. Omdat ik (nog) niet de Capilene 4-hoody van Pata heb, zal toch 1 Buff-sjaaltje nodig blijven als sjaal bij temperaturen rond of onder het vriespunt.
    Oh ja, voor extreme warmte (woestijn etc.) heb ik een pet van Royal Robbins, mét verwijderbare nekflap. Met een tanka is de pet op maat aan te trekken. De flap zit met een paar dunne drukknoopjes vast aan de pet. Er zit een klein gaatje in de flap, waar de tanks doorheen kan floepen ter beveiliging (mochten de drukknoopjes het begeven).

    ===Handen===
    ——————————–
    BBB heeft hele prettige zomerhandschoentjes. Vind ik, zeker onverhard, toch fijner dan zonder handschoentjes. De winterhandschoenen van BBB vind ik niks, ik geef de voorkeur aan Windstopper-handschoenen als het fris wordt.
    Tegen de regen heb ik de Tuff Bags van Extremities (Terra Nova): Gore-Tex wanten, met klittenband rond de pols verkleinen en met met-1-hand-bedienbare koordjes aan te trekken rond de onderarmen. Ideaal.

    ===Kampkledij===
    ———————————
    Na het fietsen trek ik een licht zomerbroekje aan. Ik heb een Häglöfs, omdat die me toevallig het beste past. Qua shirt heb ik niet echt een voorkeur. Op trektochten waarschijnlijk hetzij het shirt wat ik al aan had, hetzij het shirt wat ik bij heb. Bij de Wereldfietser trek ik geregeld het WF-shirt aan. 😉
    Qua sokken heb ik meestal niet veel keuze. Gewoon een paar Bridgedale Trekker- of Trail-sokken. Een ondergoedje is dan een lichte boxer van VAUDE die ik nog heb (zomer-dikte, zo licht mogelijk).

    ===Kleuren===
    ——————————
    Shirts:
    Karrimor = tomaat-rood
    VAUDE = lichtgrijs (was toevallig op voorraad)
    Pata R.5 = donkerblauw (was toevallig op voorraad)
    VAUDE-polo = fel-rood (gekregen bij het representeren van VAUDE op een ANWB-tentenshow), casual pasvorm

    Broeken:
    VAUDE = zwarte fietsbroek
    driekwartbroek = donkergrijs, casual pasvorm
    Power Stretch = zwart, aansluitend
    regenbroek = zwart

    Jacks:
    eVent = felgeel (sommigen zeggen oranje), race-pasvorm
    dons = donkergrijs/zwart, past over alles heen, volgende keer XS i.p.v. S.

    Handschoenen:
    BBB = zwart, lekker neutraal
    Windstopper = zwart, idem
    Gore-Tex = rood (was de enige in mijn maat in de doos met seconds, toen de importeur langs kwam)

    Hoofd:
    Chicago-pet = wit, met rood-wit-blauwe lengte-streep midden over de cap
    pet-met-nek = lichtbeige

    Voeten:
    Trekker’s en Trail’s = liefst zo neutraal mogelijke kleur, omdat ik die ook dagelijks draag (en gaan dan ca. 5 jaar mee, als het niet langer is…)

  17. Ik vind het erg belangrijk op fietsvakantie dat je kleding wat langer aan kunt zonder dat het gaat stinken. (Merino)wol vind ik daarom een goed materiaal, maar er zijn ook synthetische stofjes die goed werken. Daarnaast is sneldrogend belangrijk en een goed pasvorm. Voor mij persoonlijk graag ook kleine maatjes (xs). Vooral voor dames mag het best wat vrouwelijk zijn. Ik vind bijv een rokje wat je over je fietsbroek kunt dragen of een fietsbroek+rokje ineen met een omslag oid erg leuk. Van mij hoeft het niet heel sportief eruit te zien, maar wel sportief voelen als je het aan hebt. Een mouwloos v-halsshirtje past leuk boven zo’n rokje. Zou je ook niet iets kunnen maken van het materiaal waarvan die sneldrogende handdoekjes gemaakt zijn? Een vest ofzo?
    Ook vind ik het leuk om dingen te combineren. Bijv haarband/buff in dezelfde kleur als shirt en sokjes. Dat staat verzorgd. Rokjes en broeken graag in een donkere kleur, want die worden snel vies.

  18. Kleuren: zwart, eventueel met grijs.
    Als er al een logo op zit, dan zo klein mogelijk. Een te groot logo is een reden om niet te kopen.
    Mijn meest favoriete kledingstuk is een t-shirt van Häglofs. Het werd jaren geleden verkocht onder de naam T-shirt.
    Het is van een dichtgeweven kunststof. Ventileert goed, in warm weer is het niet echt zweterig (ondanks de zwarte rug). En is na het wassen snel droog.
    tegelijkertijd is het erg winddicht. Zeker met een frisse tegenwind (10 tot 12 graden) is het warm genoeg. Het is dan vaak vanwege de koude armen, dat ik er wat overheen aantrek.
    Mijn ideaal is van deze stof een een shirt MET lange mouwen. Als daar nog eventueel een halve of een hele rits in zou zitten, zou dit voor mij het ideale fietskledingstuk zijn.

  19. Oh ja, niet alle kleuren zouden m’n voorkeur hebben.
    Liefst opvallende fluo-kleuren voor:
    Regenjack (= tegelijk ook windjack), regenbroek, koud-weershirt (Polartec PD HE).
    _
    Leuk kleurtje (blauw, rood, soms oranje):
    Casual vallend zomershirt, donsjackje.
    _
    Neutralere kleuren voor:
    Ondershirts, beenstukken, handschoenen, petjes en Buff, sokken, fietsbroek, casual broek.

  20. Fatsoenlijke maten dat 3xl ook echt drie xl is is en niet large.
    En fatsoenlijke prijzen ik vind 89€ voor een eenvoudig dry fit shirt wat 2,50€ kost om te maken volkomen idioot. Nog even los van de belachelijke prijzen van sommige fiets broeken.

  21. 1e laag:

    Uit mijn hardlooptijd heb ik nog veel shirts overgehouden (gekocht en als herinnering) van Craft en Puma. Voor een zomerse dag op de fiets zijn die ideaal.

    2e laag:
    arc’teryx windstopper en fleece truitje (heel dun, licht en warm)

    3e laag:
    een heel oud fiets-jasje van mijn vader, merk ken ik niet, ontwaar een G in het logo. Sluit nog steeds goed aan, redelijk normale kleuren (zwart, wit en geel)

    Regenkleding moet ik weer eens aanschaffen. Had the North Face, maar die bevalt mij slecht, lekt en die vreselijke gazen binnenkant is bijzonder schoen-onvriendelijk.

    Fietsbroeken had ik ook nog, ook merkloos met een lekkere dikke zeem. Zit er wel over te denken om fietsondergoed aan te schaffen.

    In de winter gewoon een spijkerbroek, no-nonsense. In de zomer een katoenen broek of een korte broek. liflafjes als afritsbroeken van € 100 of duurder vind ik persoonlijk onzin.

    Op mijn hoofd draag ik niks, ben nog steeds gezegend met een dikke haardos, alleen in de winter heb ik nog wel eens een dikke russische bontmuts op als het kouder is dan -6

  22. @wim: ik verbaas me ook vaak wat de grote merken voor een eenvoudig zomershirt durven te vragen.

    Is 50/60 euro acceptabel voor een shirt, ongeacht de maat?

  23. Ik rij gewoon met een zwarte fietsbroek. Heb fietsonderbroeken geprobeerd met een verscheidenheid aan afritsbroeken maar dat is het niet voor mij.
    Dus gewoon de korte zwarte fietsbroek, of bij erg koud weer de lange fietsbroek, en bij regenweer een lange regenbroek.
    Shirts hangt er vanaf wat de temperatuur doet.
    Ik heb altijd een mouwloos, eentje met korte mouwen en eentje met lange mouwen bij. Afhankelijk van de temp trek ik er dan 1 of meerdere aan.
    Windjas heb ik niet bij, wel een regenjas onder het motto, regenjas is ook winddicht.
    En als ik dan op de camping kom heb ik een lange broek, een afritsbroek, een hemd en een fleecejack ter beschikking. En dat zijn dan weer de gewone lichtgewicht wandelkledij. Afgelopen weekeind nog een mooie broek gekocht voor het winterkamperen, gevoerd, waterdicht en maar 30 euro.

    En ik moet wel zeggen, ik heb op een makkelijk bereikbare plaats in mijn tassen altijd mijn afritsbroek zitten. Als ik ergens stop waar het gepaster is om niet in je strakke fietsbroek te lopen, kan ik altijd mijn afritsbroek aantrekken. volgens mij heb ik dat toch wel 1 keer gedaan de afgelopen jaren :-p

  24. Als hoofdbescherming heb ik trouwens een hoed http://www.bchats.nl/overzicht.php?p=foto&f=upload/bac_pac_traveller_brown.jpg wat me trouwens ook uitstekend bevalt met regenweer, geen kap van de regenjas, maar gewoon de hoed met “dakgoot”! en als het zo’n 18 graden of warmer is dan wissel ik deze met een pet. Hoed kan helemaal opgevouwen worden en neemt vrij weinig ruimte in
    Zonder hoofddeksel vind ik niet prettig, heeft te maken met lichtgevoeligheid van mijn ogen. Ik rijd ook bijna altijd met zonnebril zoniet, heb ik ‘s avonds knallende hoofdpijn.

    Ook 2 lekkere buffs, bij koud weer eentje om de nek en eentje op mijn hoofd onder de hoed. bij tussenweer enkel om mijn nek en bij warm weer beide in de tas :p

    3 paar sokken, eentje aan, eentje droog en eentje aan het drogen aan de stuurtas
    Gewone wielren handschoentjes, vooral bij regen en 11 graden toch wel lekker. Zeker vanwege de grip.

    Afgelopen juni heb ik 14 dagen regen en temeraturen van 10-15 graden gehad, daarna 15 dagen zon en 25-40 graden.
    Met hetgeen ik bijhad heb ik het nooit koud, nat of te warm gehad

  25. Niet echt casual, wel in subtiele kleuren te krijgen en imho echt fantastische fietskleding: Assos. Het enige merk dat ik ken dat voor alle denkbare temperaturen een ander ondershirt heeft, ik gebruik ze zelf echt alle 7 (het warmste wintershirt nu overigens al wel iets te lang naar mijn zin, kom op met die lente!!).

    Ook heeele fijne zemen in de broeken en het Intermediate Evo shirt is ook ideaal voor Nederland. Het meeste heb ik gewoon in zwart, een paar dingen in lichtblauw. Alles is subtiel genoeg om mee op een terras te zitten, hoewel ermee in een stad gaan lopen dan weer net iets te veel van het goede is.

    Nadelen zijn er ook:
    -tegen temperaturen ver onder 0 ben ik niet echt bestand
    -prijs vrij fors en voor sommige items zelfs tegen het absurde aan, hoewel nog niet zo erg als Rapha
    -strakke pasvorm zou net iets beter compatible kunnen zijn met die paar kilo wintervet die ik elke winter heb, maar dat ligt ook deels aan mij 🙂

  26. Hoi Michiel,

    Wat een goede vraag zeg. Ik mis enorm leuke fietskleding wat inderdaad niet voldoet aan hetgeen er nu overal te koop is. Er is “geen” keuze, of je krijgt standaard outdoor kleding of standaard wielerkleding.

    Als iemand nu eens op het idee komt om die 2 te combineren zou ik dat geweldig vinden. Dus leuke rustige print maar met functionaliteiten van tegenwoordig, zoals sneldrogend en een paar zakjes bijv.
    Broeken zijn helemaal een drama. Je zit altijd op een terrasje met je strakke fietsbroek of afritsbroek met net 39 zakken teveel. Vrouwen zien er nog wel vaak leuk uit, maar mannen…. ik schaam me voor ons geslacht veelal. Als ik zelf iets meer aanleg had zou ik het ontwerpen/maken/verkopen.

    Daarover gesproken, de prijs. Ik heb het idee dat fietskleding tegenwoordig enorm wordt uitgemolken alsof het normale kleding betreft. 50 euro zou maximaal zijn voor een shirt en wellicht zelfs broek.

    Ik zou het graag eens met iemand willen bespreken die wel in de mode zit en hier uitdaging in ziet… kunnen we niet een stel fietsers samenbrengen en bijv iemand benaderen in deze branche die hier wat in kan betekenen… ?!?!

    Wie doet er mee?
    Groetjes
    Wim en Corrie

  27. Fietskleding is een moeilijke mode. Veel fabrikanten gaan maar tot maat XXL. Kleuren zijn vaak saai, terwijl fietskleding m.i. best mag opvallen met b.v. wat opvallende prints. Van een wit shirt ben ik geen voorstander, wordt te gauw smerig. Zijn er wat grotere en gezettere mensen dan hebben die vaak een groot probleem. Laatst was ik bij Rose in Bocholt, die hielden uitverkoop wat ik daar zag, gezette mensen in te kleine te strakke fietskleding en dan tegen hun vrouw of vrienden zeggen “staat goed hé” terwijl het geen gezicht was. Ik gebruik meerdere merken van AGU (hebben soms wat ruimvallende modellen), Gonso, Craft, Shimano, Odlo tot All Active Sportswear en Bici Sports (beiden te koop bij Cyclewear) en soms bij een incidenteel grote maat Löffler. Ik gebruik zowel casuel fietskleding als wielrenkleding. Soms heeft mijn fietsdealer eigen fietskleding met zijn naam erop dat tegen inkoopprijs wordt verkocht.
    Gebruik altijd een fietsbroek met goede zeem. Het merk Gonso vind ik er in positieve zin uitspringen, grote maten en ruim vallende kleding. Wel duur, dus verstandig om iets in de uitverkoop te kopen.
    Over het algemeen vind ik fietskleding aan de (te) dure kant. Ik weet dat kwaliteit zo zijn prijs heeft, maar een fietsshirt of broek van over de 100,– vind ik echt overdone.
    Frits

  28. Wat Frits zegt!
    Ik heb ook wat dingen van Gonso.
    Duur maar grote maten en goed spul.
    Net als ultima, trouwens qua broeken.

  29. Inderdaad. Ultima en gonzo ook hier de best bevonden fietsbroeken.
    Wat ik prettig zou vinden op de vakantiefiets is een leuke short met zeem. Ik heb al fietsonderbroeken geprobeerd, gewone fietsbroek met daar een korte broek overheen. Maar dat is het allemaal niet. Een lekkere broek die niet tegenwerkt en waar je net zo prettig mee op je zadel zit als met zo’n strak race gevalletje

  30. Hee Michiel,

    Ja, alle 7! Maar er zijn er wel altijd 2 tegelijkertijd in gebruik, want ze zijn unisex en mijn vriendin en ik zijn bijna even lang, met een net iets andere temperatuurgevoeligheid 🙂

    Heb er echt nog geen seconde spijt van gehad, sterker nog, ik vind het mijn beste fietskleding-investering ooit. Ik vind bij fietsen namelijk niets zo vervelend als net iets te warm of net iets te koud gekleed zijn, is voor mij echt criterium nr. 1…

  31. Ik sluit me aan bij de eerste G Herveld (17 febr) met daarbij

    model
    Ik zou bijv wel willen wat je bij vrouwen voorgesteld hebt, dat korte van de schouder (1e en 4e plaatje) en inderdaad keuze uit kraagje en rond. Halter idee (dus zonder enige mouw) vind ik vaak zo “macho” en onpraktisch is het vaak omdat je nog net op je schouder verbrand. Dat zou hiermee verholpen zijn.
    Wat langer rugpand zou wel fijn zijn, maar niet overdreven, want op terras / in de stad loopt je dan ook met weer met een “vreemd” iets.

    stof:
    het zou het lichtgewicht, sneldrogend en kneutervrije van wielerkleding moeten hebben. Het draagcomfort en uiterlijk van een tshirt/overhemd

    Nu draag ik bijv marino wol tshirt van Icebreaker. Heerlijk spul! Maar bij erg (!) heet weer of zware inspanning wordt het erg nat en duurt lang voor het droog is. Eerst zie je niet dat je bezweet ben, maar als dat niet meer te houden is, dan duurt het lang voor het weg is. bij wielershirts valt dit zweten vaak minder op…

    Het zou bijv leuk zijn als je een overhemd had van wielerstof (liever nog die kwaliteiten). Als het heet is of zware klim, kun je hem desnoods open doen. Dan gaat niet al het zweet in je shirt zitten.

    uitvoering:
    er mag wel een zakje op, maar niet noodzakelijk zoals bij fietsshirts op de rug. Borstzakje (afsluitbaar) of bijv 1 zakje op de rug is prima. Niet meteen 3. Waarom niet een (heel klein) zakje in de zij (comfort misschien??)? daar zou bijv een pil, rol snoep, reepje of fietssleutel in moeten kunnen. Nu zit je vaak blind op je rug te kloten.

    Iets met een capuchon misschien. best prettig bij beginnende regen of koude afdaling. Bovendien modieus, momenteel…

    bedrukking:
    Vind ik lastig. Ik ben niet zo’n mode mannetje en wens ook niet teveel aan kleding te besteden. Wel heb ik een afkeer van al dat schreeuwerige merken gedoe. dat hoeft echt niet overal groot op te staan (tenzij ik kleding gratis krijg en ik dus reclame loop als tegenprestatie!). Maar gewoon een kleur die praktisch is bij een actieve vakantie (bruin, groen, blauw, etc) met klein dingeetje erop zodat het niet zo saai is. lijntje, streepje, balkjes, bedenk het…. Merkteken als dat van State of Art bijv is prima.

    Broek.
    wij zijn, mede vanwege mijn vriendin, niet van die hele lange afstandsfietsers. tot 70km per dag. Ook niet stampen tot we erbij neervallen, maar gewoon wat trappen, terrasje, etc. Dus op zich hoeft er voor mij niet eens altijd een zeem in te zitten. maar ik heb van vaude een afritsbroek met fietsbroek (los) erbij. dat vind ik wel praktisch. geen schuurplekken maar wel iets normaler op terras of in de stad.

    Ik zou niet weten hoe dit anders kan. Ook hier vind ik veel broeken van heren maar zo zo. Al die zakken en ritsen en dingen… niet altijd praktisch en nodig. Gewoon een paar makkelijke zakken aan de voorkant (steek bijv) en 1 of 2 op de achterkant (mode en voor een briefje of zo) en klaar.

    schoenen.
    Is al stuk verder. daar heb je praktisch en ook wat stoer gecombineerd met bijv klikpedalen en toch normaal lopen kunnen. Ook sandalen zijn hiermee al uitgerust. Of hebben goede zolen om mee te kunnen lopen, fietsen, outdoor dingen doen.

  32. Ik heb van nike een aantal shirts, dryfit, dat is lekker snel drogend spul.
    Maar ook licht van gewicht overhemdjes die erg snel drogend zijn, gewoon wandel/campeer kleding.
    Heerlijk luchtig op de fiets, en op paar minuten droog als je gezweet hebt.

    Het enige waar ik mee zit is de broek.
    wel of geen zakken, wel of niet afrits maakt me allemaal niet zo uit.
    Ik zoek eigenlijk gewoon een korte broek die hetzelfde comfort bied als een racebroekie. Dus geen naad ter hoogte van je ‘naad’, niet tegenwerkend rond je knieen, niet het gevoel dat ie de hele tijd omhoog kruipt…

  33. Probleem met casual fietsbroeken met ingebouwde binnenbroek met zeem is dat je als gebruiker in je keuze beperkt wordt. De combi buiten- en binnenbroek moet je bevallen, anders heb je er niet veel aan. Je kan niet je eigen favoriete zeem van een specifiek merk kiezen. Ik heb in het verleden wel dergelijke broeken verkocht, maar meestal werd de binnenbroek er later uit gehaald en koos men voor een normale wielerbroek of fietsonderbroek.

    Ik ga me dus focussen op strakke fietsbroeken met zeem en casual broeken zonder zeem.

  34. Net terug van drie maanden fietsen.

    Mijn uniform was ballenknijper met zeem afgedekt met zwembroek van North Face en donkergrijs t-shirt van Icebreaker.

    Ik vind casual kleding wel prettig, het maakt je wat minder opzichtig. Daarnaast loop je in een fietsbroek met zeem rond met een ontplofte anus. Voor mij hoeft dat dus niet. Ik vind het juist fijn om aandacht aan mijn kleding te besteden en er voor mezelf leuk uit te zien. Ook al heb ik wellicht het lijf er voor, voor mij geen worstvelletje.

    Het liefst heb ik een merino overhemd in een tijdloze uitvoering. Helaas bestaat dit niet. Merino omdat het nooit stinkt. Echt handig als je veel fietst en weinig mogelijkheid hebt om te wassen.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *