Nu.nl maakt via Gezondheidsnet.nl melding van een onderzoek dat uitwijst dat mensen die veel tijd op de fiets of in een spinningklasje doorbrengen vaak klagen over een gevoelloze schaamstreek. Een onderzoeksteam van het Amerikaanse National Institute for Occupational Safety and Health bestudeerde 41 vrouwen die minstens 65 kilometer per week fietsten. Hierbij keken ze vooral naar de druk op en het gevoel rond de geslachtsdelen.

Oud nieuws! Is daar nu echt een nieuw onderzoek voor nodig geweest? Dit is al meer dan 100 jaar bekend! Er bestaan al boeken en zelfs theaterstukken over.

Vrouwen die het stuur lager hadden dan het zadel ervaarden meer druk tijdens het rijden en hadden meer last van een gevoelloze schaamstreek. “Door meer rechtop te zitten tijdens het fietsen verplaatst de druk van het bekken naar de zitbotten”, legt onderzoeker Sarah Partin uit. “Vrouwen die veel fietsen of spinnen kunnen hun stuur beter iets hoger zetten. Het ziet er misschien minder stoer uit en is minder aerodynamisch, maar voorkomt wel klachten.”

Slechts 41 onderzoekspersonen en dan ook nog eens een open deur intrappen! Wat een flutonderzoek… Kom op, ga eens wat nuttigs doen met al dat subsidiegeld! Mijne beste Amerikaanse heren en dames onderzoekers, loop eens wat vaker een fietsenwinkel binnen!

Het verschijnsel van een gevoelloze schaamstreek wordt, platgezegd, in de volksmond bij vrouwen een “dooie doos” genoemd, en bij mannen een “slaapzak”. De oorzaken zijn al lang en breed bekend, zijn bij mannen en vrouwen exact gelijk, en er zijn legio oplossingen voor bedacht. De kunst is alleen om bij iedere bips en de specifieke zithouding van de fietser (m/v) het best passende zadel te vinden.

Naast aerodynamica zijn er meerdere goede redenen om je stuur lager dan het zadel te zetten. Als je teveel rechtop zit, kan je je kracht moeilijker op de pedalen overbrengen. Met een diepere zit trap je lekkerder door en kan je beter klimmen. Een diepere zit heeft logischerwijs gevolgen voor de vorm van het zadel.

Zadelfabrikant Brooks had al ruim 100 jaar geleden diverse zadelmodellen met een drukverlagend gat in het midden. Daar hadden ze echt geen duur wetenschappelijk onderzoek voor nodig.

Het ontwerpen van een goed zadel en het optimaliseren van zithoudingen is al decennia lang een wetenschap op zich en de betere fietsenwinkel weet hier wel raad mee, gebruik makend van speciale meetsytemen en veel gezond verstand. Het kiezen van een anatomisch correct zadel is het uitgangspunt en daarna worden de meeste zadelpijn klachten met een inbussleuteltje opgelost.

Inmiddels hebben alle zadelfabrikanten hun eigen anatomische zadels ontwikkeld. De één weliswaar wat beter dan de ander, maar ze zijn allemaal met dezelfde kennis ontwikkeld. De moeilijkheid ligt in het feit dat niemand dezelfde bips heeft, iedereen net even anders op de fiets zit en iedereen zijn eigen manier van fietsen heeft. Er bestaat dus niet één perfect zadel. Geef je fietsenhandelaar dus zo veel mogelijk input, laat je opmeten om je zithouding te optimaliseren en probeer indien nodig meerdere zadels uit.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *