Het was te verwachten. De 29er-trend uit de ATB-wereld waait ook over naar andere fietsconcepten, getuige Koga‘s nieuwe World Traveller 29er voor het 2012-modeljaar.

De Koga World Traveller is inmiddels een begrip. Deze hardcore trekkingfiets maakte jarenlang deel uit van de standaard collectie en werd met de komst van het Signature-programma verplaatst naar de custom-build afdeling, waar je zelf je ideale World Traveller kunt samenstellen.

Vanaf het begin heeft de World Traveller altijd degelijke 26-inch wielen gehad en voor de liefhebbers van het comfort en iets meer snelheid van 28-inch wielen is er de Traveller. En nu voegt Koga dus een derde concept toe aan de 2012-collectie.


“Twentienainers” zijn in feite 28-inch fietsen met extra dikke banden. Dat is op trekkinggebied op zich niets nieuws, want het is al heel lang mogelijk om de reguliere 28-inch Traveller in het Signature-programma met extra dikke banden uit te rusten. Echter, marketingtechnisch is de toevoeging “29er” erg belangrijk om het sportievere imago te benadrukken. Koga heeft deze nieuwe Twentyniner zoveel mogelijk ATB-eigenschappen mee willen geven door o.a. gebruik te maken van een aflopende bovenbuis en de geometrie op een hoge wendbaarheid te ontwikkelen. Door de grote wielen komt het balhoofd vrij hoog te staan, wat in combinatie met de stijgende stuurpen een fijne comfortabele zitpositie mogelijk maakt.

De World Traveller 29 maakt geen deel uit van het Signature-programma, wat betekent dat hij met een standaard afmontage aangeboden wordt. Koga heeft de fiets gelukkig lekker basic en degelijk gelaten. Dus geen kwetsbare poespas als verende voorvork, telescopische zadelpen, schijfremmen en meer van dat soort fancy spul. We zien een Shimano SLX-afmontage, hydraulische Magura velgremmen, Tubus bagagedragers, standaard voor en achter, het fijne trekking-pompje van Topeak en een Shimano naafdynamo. De prijs is nog niet bekend, maar deze zal ongeveer op het niveau van de Randonneur uitkomen. Rond de €2000,- dus.

De World Traveller met 26-inch wielen blijft gewoon beschikbaar in het Signature-programma, evenals de Traveller 28er, maar dan met… een tandriem!

12 thoughts on “Koga World Traveller “Twen-tie-nai-nur”

 1. Hmmm, interessant. Ben benieuwd wat dit ding weegt en wat hij gaat kosten. Dit zou een leuke vervanger voor mijn Traveller kunnen zijn. Of de tandriem… dat lijkt me toch ook wel heel interessant.
  Ik vind dit wel een mooie fiets om te zien!

 2. Hij weegt 16,5 kilo. En als je een tandriem wilt, neem dan de Signature 28 inch. Daar passen ook deze 47 mm banden op. Het kost alleen grofweg € 1100 meer.

 3. Bij de 28″ Traveller blijft er bar weinig ruimte tussen de 47mm Schwalbe Supreme band en het spatbord over. Bij deze WorldTraveller is die ruimte veel groter, wat ook de mogelijkheid biedt om grof profiel terreinbanden te monteren. En daarmee is het dus een echte 29er.

 4. Mijn Koga World Traveller 2006 is gescheurd. Een horizotale scheur in de staande buis (daar waar de zadelpen in gaat) precies boven de lasnaad van bij bracket. Vandaag, maandag, is mijn dealer gesloten. Morgen maar even langs gaan bij de dealer. Het zal toch wel een gevalletje van garantie zijn? Kom ik dan in aanmerking voor een 29 frame? Liever heb ik een nieuw 2006 frame terug.

 5. @ JeroenK: Koga’s hebben levenslang framegarantie. Je zal een nieuw frame krijgen die het meest lijkt op die van jou, zodat er zo veel mogelijk van je huidige onderdelen overgezet kunnen worden en zo min mogelijk andere onderdelen als balhoofd en trapas e.d. hoeven te worden bijgeleverd.

 6. Hoi Michiel, zojuist heb ik het een en ander even opgezocht. Levenlange garantie bij Koga bestaat niet meer. MTB en racefietsen waar wedstrijden of zware trainingen mee gedaan worden hebben een garantie van 2 jaar op frame. Mijn WT heeft volgens mij een garantie van 25 jaar. Zoiets begrijp ik eruit. Het zal mij benieuwen welke modellen World Travellers, Koga nog in voorraad heeft. Heeft iemand hier ervaring mee? Groet Jeroen

 7. Voor wie het weten wil…
  Het model WT 2006 is niet meer beschikbaar bij Koga. Ik krijg nu een Signature frame uit 2006. Het komt over een paar dagen binnen bij de dealer. Dan een kwestie van de huidige onderdelen overzetten van het oude naar het nieuwe frame, zoals Michiel al vertelde.
  Mooi toch van Koga? Ben benieuwd hoe het eruit gaat zien.
  Groet Jeroen

 8. Vandaag heb ik hem besteld. De koga 29 er. Nog 3 weken wachten en dan is die binnen
  Ik kan niet wachten. En dan volgend jaar naar Santiago fietsen.

 9. “Vanaf het begin altijd degelijke 26 inch wielen gehad”?
  Echt niet!
  Mijn WT, van 22 jaar oud, nu helaas total loss doordat die mevrouw die de voorrangsweg opreed mij echt niet gezien had, had netjes 28 inch wielen hoor.
  En ondanks (te) zware bepakking gedurende alle vakanties in die jaren geen millimeter afwijking. Dus , degelijkheid en wielmaat correleren niet negatief (lol).

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *