Custom Zadels door Michiel van den BrinkEen echt lederen zadel is zo ongeveer het fijnste en mooiste wat je je billen kunt geven. In het begin zitten ze erg hard, maar na verloop van tijd zal je merken dat het zadel voor jóu gaat zorgen door de vorm aan te nemen van jouw achterwerk. Hoe vaker je rijdt, hoe lekkerder hij gaat zitten en zo wordt jouw zadel uniek. Het kan echter nog persoonlijker en… mooier.

Vanaf heden kan je je lederen zadel door mij van een handgemaakte gravure laten voorzien. Een genot voor billen en ogen en een prachtige manier om je geliefde fiets te personaliseren!

Hoe wordt een design aangebracht?

De afbeelding wordt in de gekleurde toplaag van het leer gegraveerd. De lijnen worden eerst in het leer gedrukt met een metalen pen. Daarna snij ik het design met kleine gutsjes en mesjes. De gekleurde toplaag maakt plaats voor de originele leerkleur, wat een mooi contrast vormt. Soms werk ik een wat groter vlak met schuurpapier af.

Is het mogelijk om kleur te gebruiken?

Ja, een design inkleuren is mogelijk, maar niet altijd bruikbaar. Bepaalde watervaste verfsoorten zijn geschikt om het design mee te verfraaien, maar geen enkele blijkt echt helemaal slijtvast. Gekleurde zadels zijn dus eigenlijk alleen geschikt voor de show, als relatiegeschenk, trofee, of als pronkstuk in de woonkamer, kantoor of fietsenwinkel.

Is een gegraveerd zadel gewoon te berijden?

Ja, dat is juist de bedoeling! De insnedes zijn erg ondiep en de stevigheid van het zadel wordt niet aangetast. De zadels die al bereden worden houden zich goed en verouderen erg mooi.

Net als ieder ander leren zadel heeft een gegraveerd zadel een goede verzorging nodig. De fabrikant van het zadel levert de juiste middelen hiervoor. Bij een bruin zadel zullen het onbewerkte oppervlak en de gegraveerde lijnen na verloop van tijd donkerder van kleur worden.

Een normaal lederen zadel gaat minstens tien jaar mee. Slechts sinds een paar jaar houden enkele kunstenaars zich met fietszadelbewerking bezig en het is dus nog niet gegarandeerd dat een gegraveerd zadel net zo lang goed blijft. Het is in eerste instantie een zeer persoonlijke kunstvorm, maar wel één die wel gewoon gebruikt kan worden.

Hoe kan ik zelf zo’n mooi designzadel verkrijgen?

Je kan voor je zadel een persoonlijk design laten maken. Lever bij voorkeur een nieuw zadel aan of bestel hem bij mij. Het is mogelijk om je eigen zadel aan te leveren zolang deze nog jong is. Een bereden zadel met rimpelvorming is lastiger en minder mooi te bewerken dan een nieuw exemplaar welke nog mooi strak en hard is.

Wat zijn de mogelijkheden en de kosten?

De complexiteit van het patroon bepaalt de arbeidsduur en bijbehorende prijs. Kleine letters zijn zeer moeilijk strak aan te brengen en worden afgeraden. Een relatief eenvoudig patroon kost €75,- en de prijs voor een volledig bewerkt zadeldek met veel details kan oplopen tot ongeveer €200,-. De prijzen van de designs zijn exclusief de kosten voor het zadel, maar inclusief verzendkosten binnen Nederland.

Wil je een persoonlijk design laten maken? Neem dan contact met mij op via onderstaande contactformulier en omschrijf je wensen, budget en het type zadel.

 

  Uw naam (verplicht)

  Uw email (verplicht)

  Zadeltype

  Uw bericht

   

  Geef een reactie

  Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *