Brooks introduceerde op de Eurobike een cool toolkitje voor fietsreizigers. De Brooks MT21 MultiTool heeft 21 functies, waaronder natuurlijk een spansleutel voor je leren Brooks zadel.

Hoe kan een functioneel Mac Gyver uitklap-gereedschapje cool zijn? Net als Zwitserse zakmessen en Leatherman multitools, vind ik die survivalkits in zakformaat door de vele functies en de vernuftige constructie altijd leuke hebbedingetjes.

Nu zijn er handige multitools van ontelbaar veel merken verkrijgbaar, de één nog uitgebreider, mooier en vernuftiger dan de ander, en deze Brooks MT21 biedt niet veel meer dan de rest… Maar hé! Het is wel een Brooks, ja!

De vorm van het embleem dat achterop ieder Brooks-zadel te zien is, vormt de basis voor de MT21. Tussen de twee Brooks-emblemen zitten de volgende tooltjes geschroefd:

 • Zeven inbussleutels: 2 mm, 2.5 mm, 3 mm, 4 mm, 5 mm, 6 mm & 8 mm.
 • Vier schroevendraaiers: 2 platte en 2 kruiskoppen.
 • Twee torx sleutels: T-10 & T-25
 • Spaaksleutels in vier maten
 • Kettingpons (hier heb ik met mijn tandriemfiets niets aan, maar ik kan er andere fietsreizigers mee helpen)

Tot zover allemaal standaard items, niets bijzonders. Maar de meer coole items zijn:

 • Mes (Die zie je niet zo veel in de reguliere multitools, maar is voor de fietskampeerder superhandig voor het villen van konijnen en zwijnen, enzo)
 • Flesopener (Onmisbaar bij het kampvuur. Nu nog een kurketrekker!)
 • Brooks zadelspanner (Het is natuurlijk wel een Brooks!)

Brooks is het aan zijn stand verplicht om er iets van leer aan toe te voegen en daarom wordt de Brooks toolkit geleverd in een sjiek leren hoesje, met een fietsreiziger erin gestanst.

Brooks heeft de verleiding weerstaan om er een metalen bandenlichter aan toe te voegen. Gelukkig maar, want daarvoor moet je een setje kunststof lichters meenemen. Die beschadigen je velg niet. Nooit de metalen bandenlichters uit de collectie van Brooks gebruiken!

De Brooks MT21 Multi Tool gaat €59,- kosten en zal binnenkort leverbaar worden.

6 thoughts on “Nieuw 21-delig Multitool van Brooks

 1. Prachtig Brooks !
  Maarre…..een maandje geleden braken spontaan beide zadelrails af vlak achter de zadelpen van mijn bijna 3 jaar oude Brooks B17 Champion special zadel !
  Sindsdien juich ik iets minder hard over Brooks.
  No hard feelings !

 2. Ruud, dat zou garantie kunnen zijn. Tenzij je het zadel maximaal naar achter had gesteld, zodat de hefboomwerking te groot werd… Gewoon even mee langs je dealer gaan.

 3. Zou ik nooit aan beginnen.. 59,00 euro te veel

  Zelf neem ik mee wat ik nodig heb.
  Meestal genoeg aan kleine bahco en ster-versie inbus (3 maten)

  Eventuele schroevedraaier(s), mes en / of schaar bevinden zich in m’n zakmes die ik altijd bij me draag.

  Ketting vooraf vervangen voorkomt ellende en het meesjouwen van zo’n K pons!

  Karl

 4. Ik heb in IJsland een heel minimalistisch titanium tooltje getest. Ook mooi spul. Kleiner, simpeler en lichter dan deze Brooks Multitool, maar ook duurder. Daar zal ik binnenkort een stukje over schrijven.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *