Pannetjes vormen vaak een bobbel in je tassen. Al dan niet gevuld met kookspullen of theedoeken, blijven het onhandig gevormde ruimtevreters. Sea to Summit heeft daar wat op gevonden in de vorm van de opvouwbare X-Pot. Bikepackers, hier zaten jullie op te wachten!

Op de Fiets & Wandelbeurs presenteerde Technolyt, een Nederlandse verdeler van diverse outdoor-accessoiremerken, twee varianten van de award-winnende X-Pot. Een 2,8 liter variant (blauw) en een kleinere van 1 liter (oranje).

 

Hoe werkt de X-Pot?

Het siliconen gedeelte van de Sea to Summit X-Pot werkt hetzelfde als de opvouwbare borden, schaaltjes en mokken uit de X-serie van dit merk. De wand kan inklappen tot een mooi plat pakketje en is tot op zekere hoogte hittebestendig. Er kan kokend water in, maar het materiaal is niet vuurbestendig. Voor de X-Pot heeft Sea to Summit de bodem in geanodiseerd aluminium uitgevoerd, zodat je hem op een brandertje kan zetten.

sea-to-summit-x-pot-02

De X-pot is een waterkoker en soepmaker, maar geen bak- en braadpan. Er moet altijd water in de pan zitten (wat de energie opneemt) vóórdat je de vlam ontsteekt.

De aluminium bodem kan, net als een normaal pannetje, de hitte van de vlam verdragen, maar zorg er wel voor dat de vlam niet breder is dan de bodem, want de siliconen wanden zijn niet bestand tegen direct contact met vuur!

AXPOTL

De siliconen wand heeft twee handgrepen, zodat je geen losse pannenklem mee hoeft te nemen (die zou ook niet werken met de flexibele rand). De handgrepen fungeren ook als sluiting voor het deksel, wanneer je het geheel opgevouwen in de tas stopt. De kleinere oranje pan of een X-Cup, X-Bowl en X-Mug passen er dan netjes en rammelvrij in. Zo heb je, op je bestek en brander na, je gehele keuken opgeborgen in een compact pakketje van slechts een paar centimeter dik!

GYDoor het transparante, kunststof deksel kan je altijd zien of je water al kookt en deze is voorzien van gaatjes om je gekookte pasta of groente eenvoudig af te kunnen gieten. Het deksel fungeert ook als warmtewerende onderlegger voor wanneer je de pan in de hand als bord gebruikt.

De X-Pot is dus lekker compact, maar met 283 gram wel een tikkie zwaarder dan een gemiddeld aluminium pannetje. De extra ruimte die je met de X-Pot wint kan natuurlijk ten goede komen aan extra eten, kleding, enz.

De grote X-Pot kost €49,95 en is leverbaar vanaf Maart, de kleinere gaat €29,95 kosten en komt in Augustus op de schappen van de betere outdoorzaken te liggen.

15 thoughts on “Sea to Summit X-Pot: opvouwbare kookpan

  1. Da’s nou een leuke ontwikkeling. Een plat braadpannetje erbij voor je lappie vlees of vis, en je bent klaar!

  2. Dus als ik het goed begrijp word er een award[?] uitgereikt aan een pan die niet vuurbestendig is en die alleen functioneerd als je hem vult met water.
    Dan hang ik liever grootmoeders koekepan [zonder award] aan de zijkant van een tas en geniet van een eitje of een heerlijk stukkie vlees.
    Maar misschien ben ik wel een bevooroordeelde onderbuikcarnivoor…

  3. Het is maar net waar je hem voor gebruikt, Ruud. Ik bak en braad nauwelijks onderweg, maar leef twee weken op zakjes gedroogd Adventure Food, Cup a Soup, Brinta en Koffie. Dan is een waterkookpan als deze precies goed. En wat Menno zegt, met een braadpannetje (deksel van mijn huidige pannenset) erbij kan je ook bakken en braden.

    Aluminium pannen mag je ook niet droog op het vuur zetten. Ik heb er al eens één doorgesmolten. Met het verbranden van de siliconen wand zal het vermoedelijk niet zo’n vaart lopen. Survival meester Bear Grylls heeft al eens op TV gedemonstreerd hoe je water kan koken in een plastic Cola-fles boven open vuur.

    Deze compacte pan is ideaal voor in mijn smalle frametas tussen mijn benen.

  4. Slim ding – wij nuttigen in Frankrijk veel blikvoer dat daar in de meest geweldige kwaliteiten te koop is. Denk bijvoorbeeld aan cassoulet en linzenschotels die een perfecte koolhydratenbasis vormen voor de volgende fietsdag. Die zijn in zo’n platte pan natuurlijk uitstekend te bereiden!

  5. Jammer dat je er niet op kunt bakken. Niet dat ik een knapperige biefstuk wil maar een uitje bakken is toch het begin van veel recepten.
    Misschien dat een iets hogere rand dit wel mogelijk zou hebben gemaakt. Het zou voldoende zijn om dit met één van de twee pannetjes te kunnen doen; in de tweede pan zit meestal toch water (met rijst, pasta etc.)

    Van standaard pannetjes vind ik het altijd jammer dat ze zo ruim in elkaar passen. Het zou al weer wat ruimtewinst opleveren als ze stark in elkaar zouden schuiven.

  6. @Marten: je kan nog verder besparen als je blikvoer eet hoor: gewoon in het blik koken. Deksel eraf, blik op het vuur en wachten.
    (Deksel erop kan ook, maar dat geeft na een tijd een knal en dan kan je je eten bij elkaar gaan zoeken :-))

    Overigens kan je ook perfect bakken op een platte metalen schijf een pan is heus niet nodig. Bovendien makkelijker om pannekoekjes ofzo op te bakken.

  7. Leuke ontwikkeling, wat ik me nog afvraag:
    – is het deksel van ‘hard kunststof’ of ook flexibel?
    – kan het deksel er op als je de meerdere onderdelen samenvoegt voor transport?
    – en hoe werkt dat dan als je beide pannetjes (dus 2 deksels) meeneemt?

  8. – hard kunststof
    – ja, je klikt hem dan vast aan de twee handvatten
    – heb ik niet geprobeerd. Waarschijnlijk kan het kleine deksel er gewoon bij in, maar in het ergste geval houd je een los deksel over.

  9. Handig joh, synthetische pannen..

    Zeker en vast ook liefhebber van de anti-aanbaklaag..

    Wanneer wordt men is wakker en realiseert men zich dat je middels deze zooi je gezondheid aan het ondermijnen bent.
    Daarnaast mis ik absoluut de toegevoegde waarde! Pannensets vervoer je toch niet leeg zeker??!

    gr – Karel

    NB: Hoopte eindelijk is een nieuw onderwerp te lezen maar ligt een beetje stil hier merk ik.

  10. Eén flare-up van de Whisperlite benzinebrander en dit ding is gesmolten, dus waarschijnlijk alleen te gebruiken in combinatie met een gasbrandertje? Ik zou nog een plat koekenpannetje meenemen waar deze precies in past maar wel jammer dat de siliconenranden niet binnen de bodem vallen zodat de pan wat beter is beschermd tegen vlammen. Ik verwacht nog wel een paar dramaverhalen.

  11. Wordt deze website nog onderhouden? Kwam hier graag maar al lang niks meer gebeurd… Jammer…

  12. Beste Eric ,
    Zolang jij en anderen nog berichtjes sturen wordt deze website onderhouden .

    Vr.groet.

  13. Sorry, Erik en anderen. Ik ben druk met van-alles-en-nog-wat en heb helaas even te weinig tijd/aandacht voor deze site. Maar niet getreurd, het komt goed. Er zitten meerdere testverslagen aan te komen.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *