Axa speelt met een nieuw lampje met ingebouwde USB-oplader in op de trend van het toenemend gebruik van elektronische gadgets onderweg. Naast de oplaadfunctie beschikt de Nano50 Plus ook over een ‘intelligente’ lichtbundel.

De ‘Intelligent Beam Technology’ van de Axa Nano50 Plus past de vorm en lichtsterkte van de lichtbundel automatisch aan de gereden snelheid aan. De lichtbundel is kort en breed bij lage snelheid en verder voorwaarts gericht en feller bij hoge snelheid zodat je verder vooruit kunt kijken. Bij stilstand blijft de lamp nog 4 minuten nabranden.

De Axa Nano50 Plus heeft een lichtopbrengst van 50 Lux en is daarmee wat feller dan de vaak standaard toegepaste koplampen van bijvoorbeeld Busch & Müller, die 35 Lux op het wegdek strooien. De Axa is voorzien van een lichtsensor en gaat automatisch aan als het donker wordt.

Als de verlichting niet in gebruik is, dan kan je de opgewekte stroom van de naafdynamo gebruiken voor het opladen van diverse elektronische hebbedingetjes en accupacks. In het pootje van de lamp zit een USB-uitgang waar je je telefoon, navigatiesysteem, MP3-speler en dergelijke in kunt pluggen.

Het opladen start vanaf een snelheid van 14 km/uur. Dit maakt de Nano50 Plus helaas niet geschikt voor Apple en Garmin apparaten, want deze hebben altijd een minimale hoeveelheid stroom nodig als ze ingeplugd zijn. Bij een te lage snelheid gaan deze apparaten namelijk niet over op hun interne batterij en heb je een buffer-accu nodig die de lading constant houdt.

Wil je je apparatuur ook op kunnen laden terwijl je lamp brandt, dan moet je een losse oplaad-adapter aan je naafdynamo koppelen en is de Axa Nano50 Plus niets voor jou.

De handigste oplossing om altijd voldoende stroom te verzamelen en om compatibiliteitsconflicten te voorkomen kan je er het best een losse portable accu aan koppelen. Daarmee kan je dan ‘s avonds op de camping al je apparaten opladen.

De Axa Nano50 Plus is te koop voor acht Eurotientjes, wat ongeveer net zoveel is als een losse oplaad-adapter van bijvoorbeeld de Australische PedalPower Universal iCable. Bepaal zelf maar wat het handigst is voor jouw specifieke gebruik.

7 thoughts on “Axa Nano50 Plus – Koplamp met ingebouwde USB-oplader

 1. Heb deze lamp bij de recente onderhoudsbeurt op mijn VSF T400 laten monteren. Geeft inderdaad een bak met licht. De lamp past ook op een of andere manier bij deze fiets. Mijn idee is om een accupack op te laden die ik dan in mijn stuurrad heb zitten. Ik zit te denken aan bv Powermonkey Explorer die dan ook als zonnelader te gebruiken is. Als er ervaringen zijn met het opladen van accupacks dan hoor ik dat graag.

 2. @marc, ik heb afgelopen jaar 2 accu packs meegenomen en een zonnecel lader, mede vanwege het slechte weer, maar vooral vanwege de slechte hoek werkte dat niet tijdens de fietsvakantie. Ik ben dit jaar van plan om een naafdynamo te gaan gebruiken

 3. Even over het laden van een tussen accu met een naaf dynamo. Ik heb zelf alleen ervaring met het gebruik van accu’s met het hiken maar ik wil gaan fietsen en ben nu onderzoek aan het doen voor een betere oplossing dan zonne energie. Via usb opladen werkt goed met de accu die je bij de powermonky krijgt. Prima capaciteit voor het laden van telefoon, gps en ipod uit een volle lading. De zonnelader is waardeloos als je hem niet uren lang in de directe zon kan houden. De accu laadt met een usb kabel en deze lamp lijkt heel erg geschikt! Er is ook een lader van Busch & Müller de E-WERK. Deze kan hogere voltages aan en kan ook de minigorilla opladen. Alleen vind ik de oplossing van deze lamp wel strakker dan nog een extra apparaat voor een extra 100 euro op je fiets. ik ga deze denk ik proberen.

 4. Jammer dat niet de stap gemaakt wordt naar een lamp MET een accu. Dat zou inderdaad een apparaat op de fiets schelen. En minder bekabeling. De eerste fabrikant die met zo iets komt, zou volgens mij goede zaken doen.

  Mijn ideaal zou zijn:
  -Lamp afneembaar;
  -USB-aansluiting;
  -Verloopstekkers, zodat diverse apparaten ‘s avonds opgeladen kunnen worden;
  -Alle elektronica in de lamp ondergebracht, zodat er alleen een kabel naar de lamp gaat.

  Klant: “Ik wil graag een accu op mijn fiets die geladen wordt door mijn naafdynamo, om mijn GPS op te laten werken.”
  Winkelier: “Kijk, ik heb hier een mooie. En je krijgt de lamp er gratis bij.”

  Peter

 5. Wanneer komt op sintchristophorus eens een goed verhaal over het strak (zonder veel snoeren en extra tierelantijnen) opladen van de smartphone vanaf je koplamp. Er zijn inmiddels meer spelers op de markt dan de AXA.
  Heb nu zelf een beetje spijt dat ik me vorig jaar daarop niet wat beter heb georiënteerd, want ik heb nu een mooie rode Edelux op m’n Sinature, maar daar past geen usb-stekker in. En helaas is de stuurpen-ahead niet geschikt voor de (dure) The Plug.
  Nog even een vraagje: is die AXA bevestiging waar de USB in zit ook te gebruiken met de Edelux koplamp? Of ga ik nu te kort door de bocht?
  Ben benieuwd…

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *