Idworx Off Rohler Ti
De 26-inch-wielige aluminium Off Rohler is een bekende heavy-duty trekkingfiets uit de Idworx-collectie. Er is nu ook een titanium versie: de Off Rohler Ti.

De titanium Off Rohler is net zo stijf en weegt evenveel als de aluminium variant. Het titanium frame is echter veel slagvaster (deukt minder snel) en vrij van corrosie. Titanium hoeft niet van lak voorzien te worden en een klein krasje werkt je eenvoudig weg met een schuursponsje.

De Off Rohler Ti is uitgerust met alle kwaliteitsonderdelen die ook de meeste andere Idworx Rohlers sieren, zoals een Rohloff-naaf, SON verlichting, Magura HS33 Firmtech remmen, Tubus dragers en Schwalbe banden.

Nu zou je misschien denken: “Mooi allemaal, maar dat hebben veel andere, veel voordeligere merken ook.” Ontwaakt, gij onwetende! God is in de details! Althans, zo luidt het gezegde. Maar het zijn inderdaad de details die ‘t ‘m doen, want bij Idworx moet je echt wat aandachtiger naar de fiets kijken om de diverse doordachte elementen te ontdekken. En soms moet iets je verteld worden, omdat je het niet eenvoudig kan zien.

Idworx Off RohlerTi
De Off Rohler Ti heeft een excentrische trapas, wat de beste manier is om de ketting te spannen bij Rohloff-fietsen, die met twee stevige nokken en inbusbouten in het frame geklemd wordt. De ruimte in de naad is netjes opgevuld met een rubberen strip om vuil en zand zo veel mogelijk buiten te houden. De schakelkabels lopen netjes tussen de nokken door.

Idworx Off Rohler Ti bracket

In de excentrische trapas-huls zitten twee lagers van ongelijke grootte geïntegreerd, met het grootste lager aan de kant van het tandwiel. Deze constructie is door de extra goede afdichting minder gevoelig voor vocht en vuil en kan door de grotere lagers de trapkrachten beter verwerken dan standaard Shimano-lagers. Verder past Idworx extra gehard stalen (en dus duurzamere) tandwielen met een oneven aantal tanden toe voor een meer gelijkmatig verdeelde slijtage van de ketting.

Idworx excentrische trapasLinks: Idworx eigen asymmetrische bottom bracket. Rechts: conventionele Shimano-lagers.

Kan iets wat goed is toch nog beter? Idworx denkt van wel en zo passen ze ook zelf ontwikkelde velgen toe die je niet bij andere fabrikanten tegenkomt. Sterker, duurzamer en toch niet te zwaar, aldus de Idworx-woordvoerder. Een ander nauwelijks opvallende slimmigheid is de iets hoger gepositioneerde liggende achtervork. Dit schept precies genoeg ruimte om de schakelkabels mooi recht in de Rohloff-naaf uit te laten komen. Vindt Rohloff fijn.

Idworx Off RohlerLiggende achtervork van de aluminium Off Rohler.

Een ander fijn element is de zogeheten “Stress Reducer” aan het balhoofd. Dit is een begrenzer voor de stuuruitslag die voorkomt dat de kabels, remleidingen, koplamp en bovenbuis niet meer kunnen beschadigen bij een val.

Idworx Off Rohler Ti

De Idworx Off Rohler Ti is een mooi afgewerkte en goed doordachte fiets geworden, maar dat hadden we natuurlijk van Gerrit Gaastra kunnen verwachten. Ondanks dat de fiets een tijdloos uiterlijk heeft, zou ik het toch leuk vinden als de fiets wat meer gepersonaliseerd kan worden, zoals bij Santos en Van Nicholas het geval is. Al is het maar wat meer keus op het gebied van zadels, banden en sturen en meer kleuropties voor de gelakte aluminium modellen zou ook fijn zijn. Al moeten de titanium fietsen natuurlijk wel ongelakt blijven. Dat hoort zo.

De enige kleurvariatie is een zwart of wit gelakte Easy Rohler met blauw geanodiseerde Rohloff-naaf, SON naafdynamo en Edelux koplamp. Mooi hoor, maar ik wil graag gouden naven, gouden belettering, bruin Brooks zadel en een vlinderstuur met Brooks stuurlint! Kan dat, Gerrit?

Idworx Easy Rohler X

En, uh… ik durf het bijna niet te vragen, maar uh… mag ik ook een uh… tandriem?

6 thoughts on “Bike Motion ’11 – Idworx Off Rohler Ti

 1. What a beauty….
  I have an Off Rohler, just the Alu. version and it is a dream come true bike…
  As for more choices regarding seats, tyres etc. I bought mine through Eric at De Vakatienfietser in Amsterdam, and I could choose which saddle etc. I also put some Marathon Supreme s on for road cycling…. they perform really very well on forest tracks as well… not as good as the Extreme or XR of course, but they are very predictable

  Thanks
  Mike

 2. Wat mij opvalt is de externe schakelbox i.p.v. de interne met bajonetsluiting zoals op de alu OR. De schakelbox lijkt mij wat beter voor deze fiets.
  Ook geen Syntace VRO stuur, jammer want deze voelt stabieler aanen daarnasst kan je meer op het stuur kwijt dan op het huidige gebogen stuur.
  Verder ontbreekt er een 58 cm frame, maar dat gaat Idworx waarschijnlijk verandering in aanbrengen. Goeie zaak de mensen worden immers steeds langer.
  Hoe zit de verlichting nu in het achterspatbord verwerkt, met dopjes zag ik???
  De ORTi wordt standaard compleet afgeleverd dus met EBB Long Life, de harde ketting X1 van KMC en Heggeman voorblad.
  De bracket met stevige nokken alleen niet zo stevige alu inbusbouten (ondanks aandraaimoment 12 Nm gaan deze nog wel eens stuk), deze moeten m.i. vervangen worden door RVS inbusbouten.
  Verder niets dan lof voor deze fiets.
  Frits

 3. Ben overigens benieuwd wat Idworx met de banden op de Off Rohler gaat doen.
  Nu nog Marathon Extreme 57-599 (voorlopig heeft Gerrit nog voor een jaar voorraad), maar welke banden straks???
  De concurrentie heeft niets op dit gebied.
  Uitgaande van de brochure van Schwalbe komt alleen de Marathon Mondial (opvolger van de Extreme) hiervoor in aanmerking, alleen de maat loopt maar tot en met 55-559.
  Scheelt 2 mm zou verwaarloosbaar moeten zijn, echter Mondial is wel zwaarder dan de Extreme, zou dit in het rijden merkbaar zijn?
  Frits

 4. Dag Michiel,
  Hoe was het bij Idworx in Wachtberg?
  Ben benieuwd naar je ervaringen en bevindingen.
  Frits

 5. Ha Frits,

  Het was heel interessant! Indrukwekkend bedrijf! Prachtige locatie ook! Ik ga er een verslag van schrijven.

  En… we zijn Idworx-dealer geworden. Binnenkort krijgen we o.a. de Off Rohler Ti in de winkel.

 6. Michiel, dat is een felicitatie waard, veel succes met het dealerschap van Idworx!!
  Kijk met belangstelling uit naar je verslag.
  Frits

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *