Koga Signature met tandriem op Bike Motion
De twee Koga-noviteiten voor 2012, de WorldTraveller 29er en de Signature met tandriem, zijn op deze site al voorbij gekomen. Uiteraard stonden ze ook op Bike Motion, waar het publiek er voor het eerst kennis mee kon maken.

De tandriem trok een hoop bekijks en maakte ook de tongen los. Op de beursvloer, in de winkels en op websites als deze wordt er veel gediscussieerd over deze kettingvervanger. Volgens mij heeft nog niet eerder een vernieuwing in de fietsindustrie zoveel stof doen opwaaien. Geen probleem, de tandriem kan heel goed tegen een beetje stof.

Koga Signature

Welke fiets er ook goed overweg kan met wat stof is de nieuwe Koga WorldTraveller 29er. Hij kwam op deze site hier en hier al voorbij. Ook deze award-winnende trekkingfiets is het onderwerp van veel discussie. Twentyniner is namelijk een marketingterm voor fietsen met 28 inch velgen en ruimte voor extra dikke terreinwaardige banden. Nu is de ongeschreven regel dat een fiets pas Twentyniner mag heten als er banden op passen van 50 millimeter of meer. En laat deze WorldTraveller nu slechts 47 millimeter banden hebben… Foei Koga! 😉

Koga WorldTraveller 29er @ Bike Motion

Sommige mountainbike-vertegenwoordigers en -liefhebbers mopperen een beetje over het plotselinge misbruik van de naam Twentyniner voor fietsen die geen echte mountainbike zijn. En voorlopers op het gebied van dikke-banden-fietsen spreken er schande van. Zij roepen om het hardst dat Koga de consument misleidt met deze naamstoevoeging. Het leverde vermakelijke taferelen op de beursvloer op.

Waar hebben we het over, mensen? Er moet toch íets verzonnen worden om een onderscheid ten opzichte van gewone 28 inch hybrides binnen de eigen collectie naar de consument duidelijk te maken? Who cares hoe een fiets met dikke worstenbanden heet? Het zal de gemiddelde consument worst wezen, als ‘ie maar lekker rijdt. Heren, maak je niet druk… Ga toch fietsen!

6 thoughts on “Bike Motion ’11 – Koga WT 29er & Signature Beltdrive

 1. Het zal de gemiddelde consument worst wezen? Nou ja zeg, zo kun je alles wel relativeren. Het maakt best wel een groot verschil of er net 47mm bandjes onder passen zoals bij de Koga of dat een frame (en ook spatborden) ruimte heeft voor 60mm bandjes. Op 55/60mm blijf je tenminste drijven in de modder, vooral als je een zware rijder bent en wat gewicht meezeult :).

  Tuurlijk is het goed dat ze er bij Koga ook achter komen dat er bredere banden bestaan, maar ze hadden toch net zo goed iets meer marge kunnen nemen in hun achter- en voorvork en dus ook in hun spatborden. Deze fiets is goed voor slecht asfalt, maar niet goed genoeg voor een plezierige offroad ervaring met bagage. Gemiste kans imho. De Santos Travellite ziet er wat dat betreft stukken beter uit.

  Wel mooie tassenset bij deze Koga overigens!

 2. Discussie over de naam om 3mm… dat wilde ik relativeren. Deze Koga heeft wel net genoeg ruimte voor 50mm banden. Alleen is de keuze gevallen op de 47mm Vredesteins. Ik heb overigens wel eens wat Schwalbe banden waar 50mm op de zijkant staat nagemeten. Vaak komen die vreemdgenoeg niet verder dan 47mm…

 3. Helemaal met je eens, relativeren is altijd goed, maar wat is rijden op 60mm big apples of super motos toch leuk en fun….. En ook voor een zwaar beladen fiets een groot genot. Vandaar ook het voordeel van 26″ trekkingbikes wiens frames vaak wel geschikt zijn voor bredere banden. Hopelijk komt Koga/Santos/Idworx snel met een aangepast frame die wel BigApples van 28×2,35″ aan kunnen….. Zo te zien moet dat met de nieuwe Santos wel gaan lukken. Bedoel als Surly en Salsa het wel kunnen, waarom die Hollandse merken dan niet? Aan de andere kant, als je dan toch bepakt en bezakt off the road gaat, dan wil je eigenlijk niet teveel meenemen en kun je net zo goed een echte atb-29 kopen en die zo licht mogelijk bepakken. Over relativeren gesproken :).

 4. Michiel, Welke tassen zijn dat aan die KOGA?

  Kunnen we niet eens een lijntje opzetten over GPS op de fiets, de voors en tegens? Ik zit er aan te denken zo’n ding aan te schaffen voor de Randonneurstochten. Voor een rit door Polen/Rusland bv. lijkt me nog steeeds een kaart het meest voor de hand liggend.
  Verkopen jullie oop Garmin GPS?
  Mijn oog viel op de Garmin edg 800.

 5. Henk, dat is de Ortlieb Bike-Tourer. Alleen verkrijgbaar als achtertassen en met een klep ipv rolsluiting. Leuke toertassen voor weekendtochten, maar niet ideaal voor lange trektochten.

  GPS heb ik nog niet veel ervaring mee. Als iemand zich hierin wil verdiepen en af en toe een systeem voor me wil testen, dan hoor ik dat graag.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *