Huh? Een aluminium blokje aan een Magura remblok? Het betreft hier een Idworks vinding, gebaseerd op een eeuwenoud principe voor het reduceren van resonantie.

De hydraulische Magura HS33 Firmtech is de beste rem die op dit moment voor trekkingfietsen verkrijgbaar is, maar hij heeft 1 nadeel: hij kan in een enkel geval nog wel eens hevig piepen. Doordat het remblokje met een beetje speling aan de cilinder vast zit, en er geen brakebooster op de Firmtech remmen gemonteerd kan worden, kan het blokje gaan trillen, wat een gillend geluid kan veroorzaken.

Nu heeft Idworks hier een oplossing voor gevonden in de vorm van een aluminium gewichtje en een parkertje. Massa is traag en heeft – indien goed uitgebalanceerd – een dempende werking. Het gewicht van het aangebrachte blokje verandert de eigen frequentie van de remblok en dus zal de resonantie-piep op een ander moment optreden, buiten het trillingsbereik van normaal gebruik. Velgen met een keramische laag (CSS) hebben een andere frequentie dan normale aluminium velgen en dus is het aluminium blokje in geval van CSS anders van formaat.

Mocht je zelf ook wel eens last hebben van piepende Firmtech remmen, dan hoef je nu niet persee een Idworks aan te schaffen, want je kan zo’n dempgewichtje ook eenvoudig zelf fabriceren. Als je dan toch bezig bent, maak er dan gelijk een leuk kunststukje van! Maak er bijvoorbeeld een hartje van met de initialen van jou en je geliefde, het logo van jouw fietsmerk, of een Franse lelie ofzo… of graveer er een beschermende Christoffel in!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *