cyclingdutchgirl-multicycle-22

Mirjam Wouters (a.k.a. Cycling Dutch Girl) ging in 2001 op vakantie naar Ierland, om daarna nooit meer voor helemaal vast terug te keren naar Nederland. De wereld werd haar woonplaats, haar fiets en tent haar mobiele huis.

Als wat voor soort vakantiefietser zou je jezelf omschrijven?

Ik ben een ontzettend langzame vakantiefietser… of reiziger, of zwerver, maar dan op een fiets. Dat is niet zo gepland, maar tijdens mijn reizen (en mijn leven) is sowieso weinig gepland. Toen ik in 2001 voor drie maanden op vakantie naar Ierland ging had ik niet verwacht 13 jaar later nog vrolijk rond te fietsen.

cycling-dutch-girl-02

Op welke fiets(en) deed/doe je tot nu toe je fietsvakanties?

Dat zijn er nogal wat. Sinds ik in 2003 op een oude fiets naar Marokko ben gereden heb ik er nog 6 gehad. Ik dacht: “Als er twee wielen en een zadel op zitten dan is het wel goed en kan ik er op fietsen.”

Dat dit niet helemaal klopte kwam ik achter toen de fiets waar ik op vertrok (die een Amerikaan bij het hostel waar ik werkte had laten liggen), na 7 kilometer vastliep. Ik was toen al van Apeldoorn naar Beekbergen gefietst en wilde natuurlijk niet terug. Ik wilde naar Marokko!

De fietsenmaker waar ik stopte lachte me heel hard uit en vertelde dat ik op die fiets nog niet in België zou komen. Hij heeft toen de fiets voor me omgeruild en ik ben erop tot aan Marokko doorgefietst. Die fiets is in Spanje verdwenen (en ik ben gaan lopen, maar dat is een ander verhaal).

Ik heb er eens één van een buschauffeur in Italië gekocht. In Budapest kreeg ik een fiets omdat een meneer de mijne aan diggelen heeft gereden en op Marktplaats vond ik ook nog wel eens wat.

Sinds 2009 fiets ik op een Multicycle. Eerst de ‘Extreme’ en nu alweer 3 jaar naar volle tevredenheid op de ‘Leader’.

cycling-dutch-girl-03

Waarom heb je voor dit model gekozen en waar heb je deze gekocht?

Ik heb mijn fiets niet gekozen. Mijn fiets heeft mij gekozen.

In 2009 was ik voor een korte onderbreking in Nederland en kwam ik op de Fiets- en Wandelbeurs Jan van MultiCycle tegen. Hij vroeg of ik niet op een fiets van hun verder wilde rijden. Aangezien mijn oude fiets tegen de tijd dat ik in Indonesië aan was gekomen met plakband en tie-wraps aan elkaar hing, leek mij dat een geweldig idee. En dat vind ik nu, 5 jaar later, eigenlijk nog steeds.

cyclingdutchgirl-multicycle-01

Hoe is je fiets voor de vakantietrips uitgerust?

Ik heb op het moment nog mijn Ortlieb Bike Packers die ik in 2004 heb gekocht. Ze zijn wel een beetje op. Ik vind ze vooral heel prettig omdat je er van alles aan kan hangen. Gestroomlijnd ziet het er niet uit. Maar dat heb ik zelf ook nooit gedaan 😉

Voorheen had ik gewone boodschappentassen. Niet al te waterdicht, maar het werkt wel. Ik ben ondertussen ook al door een aantal stuurtassen heen. Ben begonnen met een mandje. Reuze onpraktisch. En daarna heb ik er 4 gehad, een Ortlieb, een van AGU, een ‘Phillips’ en een onbekende. Ze waren allemaal niet ideaal, dus ik ben nog op zoek naar een nieuwe.

Verder geef ik meer de voorkeur aan gemak dan gewicht. Vandaar dat ik zo’n idiote hoeveelheid troep met me meesleep. Ik heb eens geprobeerd met een ‘extra wheel’ te fietsen. Maar met de hoeveelheid ruimte die ik al had op mijn fiets was dat eigenlijk niet nodig.

Ik heb ook al jaren een Trangia kooktoestel. Ik vind deze prettig omdat het niet stinkt en geen herrie maakt. Je kan hem ook in je tent gebruiken, omdat het zo stevig staat. De brandstof is af en toe wel lastig te vinden en het kookt niet echt snel, maar ik heb geen haast. Na jaren gerammel in je tassen begint het aluminium wel wat af te geven. Niet echt lekker.

Ik heb ook eigenlijk altijd een rugzak bij me, die gebruik ik niet. Nou ja, niet als ik fiets. Maar als ik eens iets anders wil doen, zoals een wandeling door de Himalaya, een boottocht of gaan liften, is het handig een rugzak bij je te hebben.

cyclingdutchgirl-multicycle-03

Welke landen heeft de fiets al onder haar wielen door gehad?

Mijn Multicycle is alleen nog in Nederland, Australië, Nieuw Zeeland, Japan en Zuid Korea geweest.

Op andere fietsen ben ik ook door België, Luxemburg, Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië, Slovenië, Kroatië, Albanië, Kosovo, Macedonië, Griekenland, Turkije, Hongarije, Oostenrijk, Tsjechië, Polen, Duitsland, Denemarken, Zweden, Noorwegen, Finland, Estland, Letland, Marokko, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Tadzjikistan, Kirgizië, China, Tibet, Nepal, India, Thailand, Laos, Malaysia, Singapore en Indonesië gerold.

Vertel eens over de mooiste tocht(en) die je ooit met deze fiets hebt gemaakt.

Australië!! Ik ben in het totaal bijna 4 jaar in Australië geweest (ook gewerkt) en heb er zo’n 20.000km gefietst. Van Brisbane naar de ‘Tip of Cape York’ was echt fantastisch! Maar mijn favoriete gedeelte was van Oost naar West, dwars door het midden en niet op verharde wegen. Een geweldig avontuur!

Je moet enigszins voorbereid zijn omdat je soms voor 3 dagen water mee moet slepen. Ik ben er ook achter dat ik ruimte en stilte heerlijk vind. En dat vind je daar wel. Ik heb van dit gedeelte een klein filmpje gemaakt (enorm professioneel natuurlijk) die je hieronder kan bekijken.

Welke reizen staan er nog in de planning?

Ik wil heel graag naar Rusland. En IJsland. En Zuid- en Noord Amerika. En naar Afrika ook wel eigenlijk. En, en…

De wereld, zeg maar 🙂

Heb je misschien nog tips voor andere (beginnende) vakantiefietsers?

Maak de drempel niet te hoog. Je hebt niet de duurste spullen nodig om toch een geweldige vakantie te hebben. Als je eenmaal begonnen bent, kom je er vanzelf achter wat voor jou het waard is om in te investeren.

Lach veel. Dans veel. En vergeet niet te waarderen, zelfs op slechte dagen, hoe enorm bevoorrecht je bent dat het mogelijk is dit te kunnen doen.

www.cyclingdutchgirl.com

Wil jij ook met jouw fiets in beeld? Ga dan naar dit artikel, beantwoord de vragen en stuur het geheel met een paar foto’s naar info@sintchristophorus.nl

9 thoughts on “De Fiets van… CyclingDutchGirl

 1. Ik kende haar al via multicycle en ik denk dat we kunnen stellen dat Mirjam een echte wereld fietser is. Prachtig!

 2. Mirjam is een fantastische vrouw, ik heb het grootste respect voor haar.
  En haar verhalen zijn ongelofelijk.

 3. Bijzonder verhaal, had nog niet van haar gehoord, maar ik neem heel diep mijn petje voor haar af.
  Een vrouw alleen op de fiets die de outbacks van de werelddelen doorkruist, je moet het maar durven!
  De laatste zin van het interview zegt heel veel over Mirjam, zo moet je dergelijke fietstochten ook ingaan.

  Ben altijd wel heel erg benieuwd hoe de fiets (in dit geval een MC) zich gedurende deze tochten houdt.
  Wat zijn de do en don’ts van de fiets en geeft Mirjam ook nog feetback richting MC?
  Zo te zien rijdt zij met een Rohloffnaaf en heeft de fiets Magura velgremmen.
  Ik zal haar website eens gaan bekijken en lezen.

 4. Wat een bijzonder leven heb jij, Mirjam! Mooi!

  Trouwens, best wel bijzonder dat je Ortlieb tassen het dagelijkse intensieve gebruik nu al bijna 10 jaar uithouden.

 5. Ik heb Mirjam ongeveer 3 weken geleden mogen ontmoeten,toen ze bij MultiCycle in Ulft kwam voor een grote service beurt voor haar fiets. Ik had de eer om deze service beurt uit te voeren ,terwijl ze gezellig bij me stond en geweldige verhalen vertelde die ze had meegemaakt. Geniet van je mooie leven,en nog veel goeie en mooie kilometers op je
  Speciale MC Leader! Gr Guus.

 6. Fietsen, plaatselijk werk verrichten, verder fietsen, weer werken, fietsen, werken, fietsen, werken, goedkoop leven, enzovoorts.

 7. Prachtig verhaal, goede ingesteldheid en een aanstekelijk enthousiasme. Hopelijk kruis ik ooit je traject, het moet een verrijking zijn om je in levende lijve te ontmoeten.
  Rij veilig.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *