Gaastra Fyts 4.11
Gerrit Gaastra, Idworx-oprichter en de vierde generatie uit een groot rijwielgeslacht, brengt nu ook een fiets onder zijn familienaam uit: de Gaastra Fyts.

Wat kan je doen als je fietsen bouwt in het topsegment en je wilt de collectie uitbreiden? Het liefst nog verder omhoog natuurlijk, maar dat kan alleen als Gerrit het volste vertrouwen krijgt in de tandriem-aandrijving. En dat heeft hij (nog) niet. De Idworx-brochure is goed gevuld met aluminium en titanium fietsen en dan blijkt er alleen nog ruimte over aan de onderkant van de collectie. Als je vervolgens geen consessies wil doen aan de kwaliteit van de afmontage, dan rest er nog één mogelijkheid: Idworxen bouwen met stalen frames.

En dat is precies wat de Gaastra Fyts is: een Idworx van staal met alle bekende Idworx-kwaliteitsonderdelen. Maar dan, om onderscheid te maken en de fiets te kunnen leveren aan niet-Idworx dealers, onder de naam Gaastra. De Fyts komt echter wel gewoon uit de Idworx-fabriek.

Gaastra Fyts 4.14

‘Fyts’ is Fries voor ‘fiets’. Het cijfer 4 in de typeaanduiding en de vier G’s in het logo staan voor de vierde generatie Gaastra. Andries Gaastra, de overgrootvader van Gerrit, was oprichter van Batavus, zijn opa zette het merk voort en zijn vader begon het merk Koga. En Gerrit voert dus, vanuit het in Duitsland gevestigde bedrijf Bike Basics, de merken Idworx en Gaastra .

Gerrit legde uit dat hij zijn stalen frames net zo stijf wilde maken als zijn aluminium exemplaren. Hij koos dus voor relatief dikke buizen met een wanddikte van 1 millimeter en zo is het frame van de Fyts een kilo zwaarder dan die van een Idworx. Die stijfheid is belangrijk, want je moet er ook mee op fietsvakantie kunnen. De voorvork is uitgerust met nokjes voor een setje lowriders.

De achterdrager is van het merk Racktime. Dit merk levert hele handige tassen die je er eenvoudig op en af kan klikken. De keuze voor deze achterdrager onderstreept wel het meer woon-werk en stadskarakter van de fiets, want Racktime maakt geen specifieke vakantietassen. Er kunnen echter wel gewoon Ortliebs o.i.d. aan gehangen worden.

Gaastra brengt de Fyts in twee uitvoeringen: de Fyts 4.11 en de Fyts 4.14. De 11 is uitgerust met de Alfine 11-versnellingsnaaf van Shimano en de 14 heeft de mooie Rohloff 14-versnellingsnaaf.

Gaastra Fyts 4 versnellingsnaven

Verder komen de bekende kwaliteitsonderdelen terug zoals de onovertroffen Magura Firmtech remmen, comfortabele Schwalbe Big Apple banden en handgespaakte wielen met Rigida velgen. De Fyts 4.11 met Alfine 11 naaf en Shimano naafdynamo kost  €2.099,- en de Fyts 4.14 met Rohloff-naaf en SON naafdynamo kost  €2.799,-.

Gaastra Fyts met Son naafdynamo en Magura Firmtech remmen

Gerrit Gaastra permitteert zich dezelfde arrogantie als Henry Ford destijds met de T-Ford met de opmerking: “You can choose any color, as long as it is black.”

Een product uit een oer-Hollandse familie met een oer-Hollandse naam verdient natuurlijk een website in het… Duits! Zie www.gaastrabikes.com

1 thought on “Gerrit Gaastra introduceert de Gaastra Fyts

  1. De Gaastra Fyts is inmiddels 7 jaar geleden op de markt gebracht. Bestaat er inmiddels een 2.0 versie ? ( benaming zoals bij Idworx )
    Ik kan me voorstellen als je nu een nieuwe fiets koopt, je ook graag de nieuwste componenten op de fiets wil hebben ( verlichting, dynamo, banden… etc )
    Ik zag wel dat er inmiiddels een deelbaar frame beschikbaar is voor een riemaandrijving.
    Geldt deze optie alleen voor de 4.14 of bv ook voor de 4.11 ?
    Ik weet dat Gerrit Gaasta af en toe ook meeleest op SC.
    Ik hoop op een kleine toelichting.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *