Een paar jaar geleden ben ik begonnen met wildkamperen (In NL verboden) in een hangmat. Met de tent had ik vaak moeite om een mooi plekje te vinden waar ik vlak, droog en ongezien kon kamperen. Vroeger op Scouting speelden en sliepen we regelmatig in hangmatten, maar dat waren lang niet zulke professionele dingen als ik nu op internet voorbij zie komen. Op diverse outdoor-websites zag ik mooie foto’s van backpackers die met een hangmat door de bossen trokken en altijd en overal wel een comfortabele slaapplek konden creëeren. Met een hangmat is de staat van de ondergrond niet meer van belang. Modder, rotsen, lage begroeïng en schuine hellingen zijn geen belemmering meer. Je hebt enkel twee bomen nodig! Dat leek me wel wat!

De eerste sprong in het diepe de hoogte

Om het eens te proberen, kocht ik bij Bever voor zeven tientjes een simpele hangmat met een tarpje van het merk Travelsafe. Deze hangmat bleek al snel een onding te zijn, maar je mag natuurlijk niet teveel verwachten voor een paar tientjes. Ik propte ‘m in de roltas aan het stuur van m’n Santos en trok het bos buiten Apeldoorn in. Het werd een bijzonder leuk en leerzaam avontuur!

Hangmat kamperen

Rond Apeldoorn stikt het van de wilde zwijnen en tijdens het wildkamperen met mijn kleine éénpersoons tentje had ik al meerdere spannende ontmoetingen met die knorrige beesten gehad. Voor een veiliger gevoel en een goede nachtrust hing ik de hangmat zo hoog mogelijk, waarbij ik mijn fiets tegen de boom als opstapje gebruikte. Zo sliep ik veilig boven het wild en had ik een prachtig uitzicht over het struikgewas heen.

Ik kookte en at m’n avondeten op de grond en dronk m’n koffie aan de rand van een open veldje, waar ik bij het vallen van de schemering zwijnen, reeën en edelherten kon spotten. Voor het donker kroop ik in de hangmat en tuurde het bos in tot ik in slaap viel. De zwijnen kon ik van ver aan zien komen en een enkele keer scharrelde er zelfs één nietsvermoedend onder de hangmat door. Ook heb ik een vereerd bezoek gehad van een grote roedel edelherten, waarvan het mannetje met zijn imposante gewei minutenlang naar me bleef kijken en mij blijkbaar niet als een bedreiging ervoer. Hij liet zijn hindes geruime tijd op 8 meter afstand rond mijn hangmat grazen. Genieten!

Van een goede nachtrust was echter nog weinig sprake, want zwijnen ritselen, rennen, knorren en krijsen bijna de hele nacht door en daarnaast bleek de Travelsafe hangmat verre van comfortabel. Toen ik me ging verdiepen in goede hangmatten belandde ik in een geheel nieuwe subcultuur met een eigen vocabulaire. Termen als whoopieslings, tree huggers, drip lines, hex tarps, structural ridgeline en cold-butt-syndrome kregen één voor één een betekenis en verklaarden waarom ik zo beroerd sliep in die goedkope hangmat. Desondanks was er een nieuwe kampeerhobby geboren.

Leren door te experimenteren

Als je wijzer wilt worden in de hangmatwereld, dan zijn websites als The Ultimate Hang en Hammock Forums verplichte kost en ook het Youtubekanaal van de clown Shug Emery is een begrip onder de hangers. Door veel te lezen, de kunst af te kijken van Youtubers en vervolgens vooral veel zelf te experimenteren met verschillende hangmatten, tarps en ophangsystemen ben ik stapje voor stapje een handige hanger geworden. Ik geniet enorm van de vrijheid die zo’n grote lap stof met twee spanbandjes me geeft en heb op de mooiste plekjes kunnen slapen, waar dit met een tentje niet mogelijk was geweest.

Bij het wildkamperen, wat in Nederland verboden is, geldt de regel dat ik te gast ben in het rijk der dieren en planten. Dat betekent dus de ‘leave no trace’ code strikt naleven en dat kan met een hangmat perfect. Helaas zijn alle paalkampeerplaatsen waar je legaal kunt ‘wild’ kamperen recent door Staatsbosbeheer opgeheven vanwege overlast door mensen zonder respect voor de natuur. Het is echter heel eenvoudig om in het bos buiten het zicht te kamperen en mocht ik toch door een boswachter aangesproken worden, dan accepteer ik de boete zonder mopperen.

Een favoriete verstopplek is bijvoorbeeld een grove den waarvan de takken tot op de grond hangen. De den is vaak van zichzelf een prachtige ruime hut en de laaghangende takken vormen een natuurlijke barrière voor zwijnen. In de loop der jaren heb ik overigens ervaren dat kamperen tussen de zwijnen helemaal niet zo spannend hoeft te zijn als dat ik ‘t in het begin vond. Een barricade van takken opwerpen en een rondje om de kampeerplek plassen houdt de zwijnen voldoende op afstand. En… als je je netjes gedraagt, zal een zwijn je liever uit de weg gaan dan de confrontatie opzoeken.

Hangmat slapers Facebook groep

Mijn hang-carrière nam echt een vlucht toen ik me op Facebook aanmeldde bij de groep voor Hangmat Slapers. De pagina van deze groep is heel erg leerzaam en inspirerend om te volgen, maar het leukst zijn de groepskampen die er georganiseerd worden. Iedereen is er welkom. Stoere bushcrafters met baarden, gezinnen met kleine kinderen en ervaren en beginnende kampeerders met of zonder hangmat doen allemaal hun best om er een gezellig kamp van te maken en zo veel mogelijk van elkaar te leren.

In deze diverse groep ondernemen de einzelgangers, de hooggevoeligen, de wereldvreemden, de wereldwijzen, de ouderen én de jongeren verbindende activiteiten met betrekking tot natuurbeleving, natuureducatie en kamperen. Het is bijna net als de Scoutingkampen van vroeger, maar dan zonder de puberale pikorde.

Er wordt gekookt, kinderen kunnen er volop spelen en er wordt aandacht besteed aan het elkaar leren van survivaltechnieken, zoals vuur maken zonder lucifers, knopen leggen, omgaan met messen, fourageren en de vele manieren van koken op houtvuur. Leuk, leerzaam en gezellig!

Wild kamperen met de kinderen

Mijn kinderen zijn dankzij de groepskampen stoere hangmatkampeerders geworden en inmiddels is de hangmat ons kampeermiddel van voorkeur. Ze durven zelfs met mij diep het bos in voor een nachtje wildkamperen! Met de fiets natuurlijk. Shane stuiterde eerst nog op de aanhangfiets achter de Santos aan, maar inmiddels heeft hij zijn eigen ‘bikepacking-rig’. Een hele stoere Kokua.

Van het buitenleven worden ze lekker snel moe en kort na het eten wordt het bos al donker. En dus liggen ze er lekker vroeg in. Papa houdt de wacht en de zwijnen op afstand. Heel spannend, maar niets is zo spannend als mogelijk gesnapt worden door de boswachter!

Genoeg hangmatten voor een klein groepskamp

In mijn zoektocht naar welke hangmat en tarp het best bij mij passen, heb ik een aardige verzameling opgebouwd. In de hangmatwereld is de keuze net zo reuze als bij tenten, fietsen, rugzakken, slaapzakken, enzovoort. Dat maakt het vinden van de ideale hangmat niet eenvoudig. Gelukkig kon ik mijn experimentele hangmatten doorschuiven naar de kinderen en het kan nooit kwaad om een extra hangmat te hebben liggen om uit te lenen tijdens een groepskamp. Maar als ik alle aankoopprijzen bij elkaar optel, had ik beter vanaf het begin een superdeluxe, lichtgewicht hangmat-tarp-combinatie van een gerenommeerd merk kunnen kopen.

En bedenk ook dat je er met alleen een hangmat nog niet bent. Je hebt isolatie van boven (topquilt) en onder (matje of underquilt) nodig. Eventueel een set voor de zomer en een extra warme versie voor het najaar en de winter. Er bestaan zelfs zomer- en wintertarps.

DD Frontline XL

De eerder genoemde Travelsafe van de Bever hield het maar zeven nachten uit en was veel te klein. Niet kopen dus!  Daarna kwam er een DD Frontline XL met een XL tarp. Deze betaalbare set was op zich wel fijn, vooral omdat hij met de twee boogstokjes en waterdichte onderkant in combinatie met een matje ook als tent op de grond bruikbaar is. Ik heb echter nooit van deze functie gebruik gemaakt, want de DD Frontline XL was uiteindelijk een veel te zware en volumineuze set en daarmee ongeschikt voor lichtgewicht kamperen met de fiets. De stof is ook erg stug, wat niet zo fijn ligt. De hond en de kat voelen zich er gelukkig wel in thuis.

Decathlon hangmat

De oranje tweepersoons Quechua van de Decathlon, heeft me geleerd dat een hangmat beter te groot dan te klein mag zijn. De 2P Quechua beviel verrassend goed. Hij is lekker lang en breed, waardoor je er goed diagonaal en vlak in kunt liggen en de stof is comfortabel flexibel. Decathlon heeft ook een kleinere ‘basic’ versie. Dat is een leuke kinderhangmat, maar voor een volwassene niet geschikt om een hele nacht in te slapen.

Een muggennet en een tarp moet je er los bij kopen. De tarp van de Decathlon is erg zwaar en wordt alleen nog in de tuin gebruikt als schaduwdoek. Voor lichtere tarps ben ik op AliExpress gaan shoppen. De Quechua hangmat gaat vanwege de opvallende kleur niet mee met wildkamperen. We gebruiken ‘m nu alleen nog als speelhangmat in de tuin en tijdens groepshangen.

Brousse custom made hangmat en tarp

Na de Decathlon-hangmat kwamen er nog hangmatten, topquilts, underquilts en tarps van DD en AliExpress bij. Allemaal precies goed voor de kinderen, maar ik kon nergens mijn draai in vinden, totdat ik via de Facebook-groep in contact kwam met Michiel van Bekkum van Brousse.nl

Michiel had toevallig nog wat moois liggen, waardoor ik nog mooi op tijd voor mijn bikepacking-trip door de Ardennen een lichte, praktische en comfortabele slaapset in huis had. Michiel is een echte liefhebber en hij maakt mooie spullen op bestelling. Als je weet wat je wilt, dan kan je in samenwerking met hem jouw ideale set ontwerpen en op maat laten maken. Hangmatten, tarps, topquilts, underquilts, Michiel heeft er al vele varianten van gemaakt.

Ik ben voor nu erg happy met de set van Brousse, maar ik blijf wensen houden en ga toch ook eens een paar hangmatten van grote merken als Hennessy en Warbonnet uitproberen. Als ik de slimmigheidjes van de beste hangmatten heb afgekeken, verzamel ik alle beste ideeën in één ideale hangmat, die Michiel voor me mag maken. Dat is echt pure noodzaak, echt waar! Kleine kinderen worden namelijk in rap tempo groot en ze groeien hard richting papa’s huidige hangmat.

Als je nieuwsgierig bent geworden naar het kamperen met een hangmat, dan kan je, net als ik, zelf gaan experimenteren, maar dan bestaat de kans dat het als gevolg van een slechte hangmat teveel tegenvalt. Of dat je veel geld kwijt bent aan verschillende hangmatten tot je de juiste hebt gevonden. In één keer een goede hangmat kopen is toch echt het voordeligst. Daarom is het heel nuttig om eens aan een groepshang deel te nemen. Als je nog geen hangmat hebt, mag je gerust met een tentje komen en er zijn altijd wel mensen van wie je een hangmat mag lenen om uit te proberen. Vervolgens zijn er nóg meer mensen aanwezig die je de vele fijne kneepjes van het hangmatkamperen met alle plezier bij willen brengen.

Wil jij proefslapen in een hangmat?

Vanwege de corona-beperkingen worden er voorlopig helaas geen groepshangen georganiseerd. Een kleinschalig kampeerweekend met een paar geïnteresseerden zie ik echter wel zitten. Wil jij graag eens een nacht in een hangmat proefslapen? Laat het me dan weten en bij genoeg interesse organiseer ik met plezier een testweekend op een Scoutingterrein bij ons op de Veluwe.

40 thoughts on “Happy in m’n hangmat

 1. Een rondje om de tent plassen, doe ik ook altijd, haha. Maar even zonder gekheid, ik was al enthousiast maar nu nog meer. Lijkt mij leuk zo’n weekend, ook om te kijken wat ik eventueel aan wil schaffen.

 2. heb zelf 3 hangmatten (2x Amazonas, 1x Decathlon), 2 tarps (DD 3×3 camo + Amazonas Adventure ultralight), 2 UQ (Cumulus zomer + Amazonas winter) – en een Cumulus bovenquilt, als je wat gaat doen met hangmatten dan laat maar horen (de volgende hangmat aankoop staat al op m’n wishlist, de hele set van Lesovik), Veluwe is goed aan te fietsen vanuit Nijmegen

 3. Gaaf, dit staat al langer op m’n lijstje. Helemaal sinds ik vorig jaar voor het eerst verrassend goed in de Decathlon hangmat geslapen heb.
  Wil graag een compactere, betere, uitproberen.

 4. Van iedereen die hier reageert heb ik gelijk het e-mailadres. Vinden jullie het goed dat ik die gebruik om jullie uit te nodigen voor een testweekend?

 5. Leuk artikel.
  Grappig genoeg slaap ik thuis altijd in een hangmat. Met kamperen nooit.

  Wil wel eens testen 🙂

 6. Hoi, lijkt me een mooie gelegenheid om een keertje uit te testen. Ben alleen nog niet in het bezit van een hangmat. Daarbij ben ik een levende prooi voor muggen.
  Groetjos

 7. Mooi verhaal met spannende avonturen zo dichtbij huis. Zo’n groepshang lijkt mij een prima gelegenheid om kennis over het hangslapen op te doen.

 8. Mocht je nog steeds een weekend willen organiseren, ik zou graag met je meegaan. Ik heb ook zo’n oranje decathlon hangmat en heb er nu 2 nachtjes in doorgebracht maar kan er mijn hang nog niet echt in vinden. 1ste nacht gewoon in slaapzak in de hangmat, 2de nacht had ik er een slaapmatje bij in, daar werd het al beter van. Het lijkt mij geweldig! Helaas nog geen (onopvallende) tarp en muggengaas zou ook zeer welkom zijn.
  Hoe doe je dat met rupsen etc ?

  groetjes, Susan Greydanus

 9. Hoi Susan, het weekend moet nog georganiseerd worden. Ik ben nu nog heel druk met het oprichten van een eigen winkel en de zomervakanties komen eraan. Ik laat het je weten als het zo ver is.

  Wat bedoel je met rupsen? Met een klamboe komt er geen beestje bij je.

 10. Zeer interessant! Ik wil ook gaan starten met kamperen in een hangmat. Mocht een testweekend doorgaan dan heb ik hier interesse in!
  Groetjes, Juré

 11. Wat een leuk en interessant artikel. Ik wil heel graag een keer “proefhangen”. Mocht het testweekend door kunnen gaan dan houd ik me van harte aanbevolen.

 12. Met vrienden gaan ik voor t eerst bike packing de Bodensee-Konigsee radweg affietsen met B&B overnachtingen om te kijken hoe dit bevalt. Tijdens onze YouTube filmpjes quest omtrent deze route kwam de hangmat als wildclamping ter sprake maar daarbij wat als er geen bomen beschikbaar zijn wat dan…..!!!

  Toch blijft het idéé bruisen in het hoofd want eerlijk is eerlijk: licht, vrij en snel beschikbare slaapcomfort is pré hier.

  Mvg Peter Leiendecker.

 13. Er bestaan hangmatten die je ook als tentje op de grond kunt opzetten. Daarvoor heb je wel een slaapmatje ipv een underquilt nodig. Neem altijd een goed mes mee, zodat je twee stokken kunt snijden voor het opzetten van de tarp of gebruik je fiets als tentstok.

  Zie bijvoorbeeld de DD Frontline XL met boogstokjes en dubbele bodem, maar die is wel te zwaar en te groot voor bikepacking. Een interessant nieuw model is de Haven, een hangmat/tent combinatie voor buikslapers.

  https://haventents.com/

 14. Ja, ik slaap altijd op mijn zij in de hangmat. Dat gaat in de ene hangmat beter dan in de andere en het kan even duren tot je je draai gevonden hebt. Nog liever slaap ik op mijn buik met één been opgetrokken, maar daar heb ik de ideale hangmat nog niet voor gevonden. Zodra mijn winkel van start gaat, bestel ik meerdere modellen om te testen.

 15. Ik ben tot nu toe een echte grondkampeerder; bivakje, grammenjagen, wildkamperen.
  Een hangmat lijkt mij heel handig maar niet lekker liggen.
  Dus neem ik graag de uitdaging aan…

 16. Hi Michiel,
  Ik kom graag proefhangen!
  Ik ben nieuw in de wondere wereld van het wild kamperen en wil graag een goede set kopen dus jouw aanbod lijkt me top!
  Groetjes Karlijn

 17. Hoi Karlijn,
  Wordt nog aan gewerkt!
  Ik zit nu volop in het proces van het oprichten van mijn winkel. Ik neem dan ook meerdere hangmatten op voorraad die ik tijdens zo’n weekend kan gebruiken.

  Hoe kijken jullie tegen winterkamperen aan? Of wachten jullie liever tot de lente?

 18. Hoi Michiel,
  Zo’n weekend lijkt mij heel leuk! Gaat het nog door?
  Ik heb vorig jaar een paar nachten in een DD superlight geslapen en had het koud met de DD underquilt; met een isomat in de hangmat was het wel warm, maar geen doen omdat ie steeds verschoof. Desondanks vond ik het fantastisch. Ik wil het vaker doen, maar zoek nog naar de beste opzet voor mij. Het lijkt me leuk om met anderen ervaringen uit te wisselen.
  Groet,
  Mariël

 19. Hoi Mariël. Het gaat zeker nog door, maar kan nog niet zeggen wanneer precies. Ik heb meerdere hangmatten, topquilts, underquilts en tarps in bestelling staan. Door Corona beleeft de outdoorbranche echter gekke tijden, dus wanneer alles geleverd gaat worden, is nog onbekend.
  Ik zal je mailen zodra er iets georganiseerd gaat worden!

 20. lijkt me allemaal interessant, wil graag meedoen aan zo’n hangmatevent en ben ook benieuwd naar michiel zijn winkel

 21. Ik ben ook zeer geïnteresseerd in de pilot proefhangen.
  Let me know als het zover is!

 22. Leuk om dit te lezen.
  Ik heb ook mijn plekjes net buiten Apeldoorn.
  Stil zijn geen vuur
  Heerlijk in de hangmat
  Met div Underquilts winter en zomer.
  Hangmat DD Frontline XL maar ook aliexpress.
  Treehuggers en superlight tarp en camo.
  Vaak bezoek van een blaffend ree zwijn en vos.
  Ben heel voorzochtig met met naam hier bij te zetten.

 23. Ja, dat wil ik graag eens ondervinden. Ben bezig met een Fastpack set up, dus zo licht als mogelijk, naast het bikepacken overigens.

 24. Hoi Michiel,

  Ben je ondertussen al toe aan het organiseren van een “hang-weekend” ? Ik heb er nl niets meer van mee gekregen maar heb daar nog steeds interesse in.
  Groetjes, Susan

 25. Hoi Susan,

  Ik zou graag z.s.m. iets organiseren, maar met de huidige coronabeperkingen mag dat niet…

 26. Niet als de hangmat groot genoeg is. Als je er diagonaal in gaat liggen, lig je redelijk vlak. Ik heb nu ook hangmatten waar je zo vlak in ligt dat op je zij of buik slapen ook mogelijk is.

 27. Het eerste hangweekend gaat binnenkort georganiseerd worden! Ik heb de beschikking over een stukje privé bos bij Spankeren. Met een houten hutje en een kampvuurplaats! 🙂

 28. Wil iedereen hierboven die graag mee wil met het eerste hangkamp mij via het contactformulier op https://saintchristopher.bike even een berichtje sturen? Dan heb ik jullie emails om jullie op de hoogte te houden van de datum en praktische details.

  Het eerste weekend is voor mij een pilot. Deze is kosteloos en er kunnen maximaal 10 mensen mee.

 29. Bedankt voor je aanmoedigend verhaal. Onder andere dankzij jou heb ik besloten om hangmatten voor mij en mij vrouw aan te schaffen. We maken onze eerste plannen. Het is nog erg onwennig. Ben je bereid om te vertellen waarop let je bij het kiezen van een locatie. Het gaat mij vooral om het mijden van handhavers…

 30. Hoi

  Hebben meer lezers een Night Cat?
  Ik heb het zelf net aangeschaft en afgelopen nacht getest.
  -2’c met mammut -25’c 5 season slaapzak.
  Zonder onderkilt, was aan het testen of de slaapzak echt goed was. Ik ben meer een buikslaper, dat is nog wel wennen bij een hangmat.

  Ik heb het aangeschaft voor Noorwegen.
  Vorig jaar in Noorwegen moest ik vlakke stukken zoeken. De Night Cat is een hangmat en tent (als je boven de boomgrens komt is daar al snel). Tevens super costumer service achteraf.

  Voor wie legaal wil hangmatten:
  Holland Norway Lines vanuit de Eemshaven.
  Volgende morgen ben je 10u in Kristiansand en binnen een uur wandelen ben je midden in de bossen. Vers water stroomt overal, zo om te drinken.
  Als de gezondheid het toe laat, ga ik halverwege mei weer een week.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *