Na alle exposure die James Bowthorpe en Santos rondom hun wereldrecord rond-de-wereld-fietsen wisten te genereren, zouden we haast vergeten dat het record al weer gebroken is door Vin Cox uit Engeland. Hij legde 29.330 km af in slechts 163 dagen, 6 uur en 58 minuten.

Na de start in Greenwich, Londen, fietste Vin door 17 landen. Hij startte in February 2010 bij temperaturen tot  -7 graden, maar al snel reed hij door Noord Afrikaanse gebieden waar de temperatuur opliep tot 50 graden Celsius. Vin reed verder via India, Azie, Australie, de VS om uiteindelijk via Spanje en Frankrijk terug te keren in Londen. Bekijk alle foto’s van zijn avontuur HIER.

Vin Cox: “Events, people, and places were exciting all the way; from the depths of dysentery in Libya and being detained by police in Indonesia, to the highs of receiving random acts of kindness or seeing the sea after 1000’s of miles in-land.”

Hij deed dit op een fiets die je nu niet direct als trekkingfiets zou betitelen, namelijk een Genesis cyclo-crosser met een frame van Reynolds 520 Cro-Mo staal. De fiets was uitgerust met een aantal opmerkelijke componenten, zoals schijfremmen, lichtgewicht Shimano racewielen, smalle Schwalbe bandjes en – let op – een Shimano Alfine 8-speed versnellingsnaaf!

Een dergelijke niet al te robuuste afmontage was mogelijk doordat Vin zoveel mogelijk geasfalteerde wegen had geselecteerd en hij had zijn fiets extreem licht beladen. Vin reed met de MTX Trunkbag van sponsor Topeak. Dit is een toptas waar je twee zijtassen uit tevoorschijn kan toveren. Onder aan het stuur had hij zijn slaapzak gebonden. Op de plaats waar je normaal een lowrider met een setje voortassen zou verwachten had Vin twee bidonhouders laten monteren. Voor licht in het duister zorgde de welhaast obligate SON-naafdynamo, welke via een B&M E-werk adapter zijn navigatiesysteem van stroom voorzag. Over slijtage van de ketting en versnellingsnaaf en eventuele schade aan wielen en banden wordt geen melding gemaakt.

Vin Cox is overigens niet van plan om erg lang van zijn status als wereldrecord-houder te genieten. Op 18 Februari 2012 organiseert hij namelijk de “Great Bike Ride” waarmee hij aspirant wereldracers motiveert en uitdaagt het record nog scherper te zetten. Precies 160 dagen na de start beginnen de Olympische Spelen in Londen en de winnaar zou dan net op tijd binnen kunnen zijn. Surf voor meer informatie naar GreatBikeRide.com.

Om het record te kunnen breken, hoef je geen vooraf gespecificeerde route af te leggen, er zijn wel een paar regels. De start en finish moeten in dezelfde plaats zijn, je moet minstens 18,000 mijl (28,968 km) afleggen en alleen voorwaartse kilometers worden geregisteerd. Kilometers in terugwaartse richting tellen niet mee. Dit vereist dus een efficiënte routeplanning! De afgelegde route wordt vastgelegd door een GPS-tracker.

Wie durft deze uitdaging aan te gaan? Het zou leuk zijn als we nu eens een Nederlandse recordhouder krijgen!

 

1 thought on “Rond-de-wereld-record nu in handen van Vin Cox

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *