Santos Travel Lite dames wit
De Santos Travelmaster heeft er een hoogwaardiger broertje en zusje bij gekregen. Santos presenteerde afgelopen weekend op Bike Motion met trots hun nieuwe topmodel trekkingfiets: de Travel Lite. Dit model is een samenvoeging van het beste van de heavy-duty Travelmaster en de supersjieke Trekking Lite.

De Travel Lite heeft een aluminium frame met dikke buizen, mooi glad afgewerkte lasnaden, Rohloff-naaf, Magura Firmtech remmen, geïntegreerde balhoofdlagers en 28 inch wielen. Er is voldoende ruimte voor de montage van extra dikke banden, waardoor je hem volgens de huidige marketingtrend een twentyniner mag noemen.

Santos Travel Lite heren grijs

Santos Travel Lite dames grijsOversized en vloeiend in elkaar overlopende buizen

De Travel Lite is op vele manieren op te bouwen. Zo kan je kiezen uit de minimalistische bagagedrager die we kennen van de Trekking Lite en de Race lite (enkel geschikt voor zijtassen) of een normale Tubus drager waar je ook veel spul bovenop kan binden.

Het is een veelzijdige fiets geworden, want je kan het frame opbouwen met asfaltbandjes, spatborden, kettingkast en verlichting tot een fiets voor alledag of als een sportieve mountainbike-achtige met noppenbanden voor het ruigere trekkingwerk. En natuurlijk kan je volgens Santos-traditie naar hartelust variëren met kleurtjes, diverse soorten zadels, sturen, handvatten, enzovoort. Zo wordt iedere Travel Lite uniek en purpose-built.

Santos Travel Lite heren wit

Het frame is stijver, maar ook lichter dan de Travelmaster. Volgens Santos is dit de lichtste volwaardige trekkingfiets die ze ooit gemaakt hebben. Het damesframe heeft een hoge instap voor een stabiel, veilig en strak sturend geheel. Ook met 30 tot 40 kilo bagage.

Santos Travel Lite dames grijs
Voorlopig is de Travel Lite alleen leverbaar met Rohloff en ketting. Een derailleurversie gaat er niet komen en de tandriemversie volgt later. De samenstellingslijsten met prijzen zullen binnenkort aan de Santos-site toegevoegd worden.

Santos Travel Lite dames met custom-made Brooks zadelHet sportieve damesmodel was uitgerust met een mooi custom-made Brooks zadel.

Santos Travel Lite heren met custom-made Brooks zadelOok het ruige herenmodel had zo’n handgegraveerd Brooks zadel

Met z’n hoogwaardige afwerking en afmontage gaat Santos met de Travel Lite meer dan ooit de confrontatie aan met de Rohler-serie van Idworx. Bij Idworx is ieder model zoals hij is: erg goed maar wel wat saai… Santos scoort absoluut punten met het custom-built concept met de vele mogelijkheden om je eigen Santos vergaand te personaliseren. Tot unieke zadeltjes aan toe!

 

17 thoughts on “Santos Travel Lite @ Bike Motion ’11

 1. Mooie fiets die travel-lite, ideaal voor bikepacking, maar leuk dat er dragers op kunnen. Past er ook een racestuur op? Wat wordt de prijs en wanneer is ie leverbaar?

 2. Ja, een racestuur moet wel mogelijk zijn. Leverbaar vanaf december. Prijs nog niet bekend. Ik hou iedereen op de hoogte wanneer ik meer weet.

 3. Er zijn adapters op de markt die mechanische remmen met hydraulische kunnen verbinden. Niet standaard in de Santos-collectie overigens.

 4. Volgens de geruchten nog niet met gates riem? Of wordt hij direct met de
  2e uitvoering uitgevoerd?

  Top fiets precies in de roos

  Groeten
  Ron

 5. @ Ron: Volgens de geruchten? In mijn artikel staat dat de tandriem later komt. Gelukkig niet veel later, want Santos heeft veel verzoeken gekregen zo snel mogelijk met de riem-versie te komen. Het is goed mogelijk dat omstreeks dezelfde periode de Gates CenterTrack leverbaar gaat worden.

 6. Ik heb gehoord dat jij vrijdag cq maandag gaat fietsen op de travel lite
  Dus kan ik vrijdag niet proef rijden in Sassenheim helaas
  Ik wacht wel nog even op de uitvoering met riem. Ik ben vooral benieuwd of tie
  snel is ik hoor t graag van je veel plezier

  Ron
  Ps.Ik rij op een vouw montique met gates en rohloff gemonteerd strand straat en
  mountainbike parcours tis wel een gewissel met de bandjes
  Het grote voordeel is dat ik hem opgevouwen mee kan nemen in de trein
  op de heen of terug reis.

 7. @ Ron: Klopt, ik zit al een tijdje met smart te wachten op die witte Travel Lite. Ik heb gekozen voor Schwalbe Supreme banden om er een vlot asfaltfietsje van te maken. Ik ga hem een tijdje testen om voor deze site een verslag te kunnen schrijven. Maar eerst kom ik met een verslag van de Van Nicholas Pioneer met Rohloff en tandriem. Ook leuk! 😉 Die krijg ik als ‘t goed is vandaag binnen.

 8. Dat is een goede tip en volgende week ga ik hier even langs De pioneer is alleen in
  26 inch te krijgen toch? en ik wil het liefst een 28 inch omdat mijn montigue al 26 inch wielen heeft. En de Zion past geen ballonband in het achterwiel .
  Prachtige zadels maak je met je gutsen.
  Groeten
  Ron

 9. @ Ron: wacht nog maar even met naar Apeldoorn rijden. Ik laat het hier wel even weten als ik de fiets daadwerkelijk binnen heb.

  Ja, de Pioneer is alleen als 26er te krijgen.
  Zion? Dat is een mountainbike in 26 en 29 inch. Bedoel je misschien de Amazon? Die is inderdaad niet geschikt voor hele brede banden.

  Voor de Santos Travel Lite met Rohloff, tandriem en 29er wielen bestaat voor zover ik weet nog geen alternatief.

 10. En is tie al binnen de travelmaster lite?
  Leuk stukken op de site en ik ben inmiddels alle link ies afgeweest
  Hoe bevalt de pionier?
  Groeten
  Ron

 11. Nee, nog niet binnen, helaas… Ze hebben het blijkbaar druk.

  Fijn dat je mijn site leuk vindt. Ik ben nu ook bezig een forum te bouwen.

  De Pioneer bevalt uitstekend. Helaas gaat ‘ie volgende week weer terug. 🙁
  Vanmorgen heb ik er een flinke koprol meegemaakt door een plots overstekende vrouw. Geen schade gelukkig, slechts een krasje.

 12. Krasjes kun je eruit wrijven heb ik gelezen zelf niks?

  Vandaag bij de amazon wezen kijken en op de site e.e.a ingevuld
  ik denk dat het toch een los frame moet worden veel dingen staan niet op de site
  Breedte van de band max 45 mm dit is een prachtig frame om te zien de
  riemoplossing is gewoonweg schitterend.
  Ik heb nu besloten magura remmen op mn montique te bouwen en veel proef te rijden op de trekking lite de amazon van Nicholas. Ik ga toch niet met heel veel bagage rijden en ik wil weten wat beide fietsen met een zo breed mogelijke band doen. Heb jij ervaring met beide fietsen? Kortom ik weet het niet meer.

 13. Inderdaad, de kras is weg te borstelen met een schuursponsje.
  Ik had zelf niks, want ik landde over de fiets van de dame op m’n voeten. De fiets stuiterde enkele meters over de klinkers met slechts 1 kras als gevolg!

  Het is niet handig om een los frame te bestellen, want dat kost jou of je dealer achteraf veel werk. Beter is het om de fiets zo ver mogelijk door Van Nicholas op te laten bouwen. Als je de tandriem wil, dan moet die door de fabrikant ingebouwd worden, want Rohloff-naven zijn niet achteraf te bestellen met een tandriemtandwiel. Ik zou jouw speciale wensen achteraf uitvoeren en de onderdelen die je niet wil door Van Nicholas weg laten. Of de speciale onderdelen naar Van Nicholas opsturen en in laten bouwen.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *