Op het dashboard van mijn auto prijkt een embleem van de Heilige Christoffel. Daarnaast heb ik een sleutel- en een nekhanger met de afbeelding van de heilige van wie ik de naam voor deze website geleend heb. Het is een oude katholieke gewoonte om, als je op reis gaat, een afbeelding van Christoffel ter bescherming met je mee te dragen. Er zijn embleempjes voor in de auto, op de motorfiets of om je hals en een enkele keer kom ik er zelfs één tegen op een reisfiets. Christoffel-amuletten zijn in alle soorten en maten verkrijgbaar in bijna iedere souvenirshop in katholieke streken.

Beroemde kunstenaars en onbekende schilders uit de oudheid hebben de heilige Christophorus op vele manieren afgebeeld en de Parijse glaskunstenaar Lalique maakte er zelfs een prachtig radiator-ornament van voor op de neus van bijvoorbeeld een Bugatti, Rolls-Royce, Alfa Romeo of Lancia. Beroemdheden als Elvis Presley en Ringo Star hadden ook altijd een Christoffeltje aan een ketting om hun hals hangen.

Op de website AllaboutSaintChristopher.blogspot.com is een grote verzameling te zien van alles wat met Sint Christophorus te maken heeft: kapellen, glas-in-lood ramen, wandschilderingen, beeldhouwwerken, amuletten en nog veel meer.

De Pauzen Pius XI en XII hadden een Christoffel houtinleg in hun luxueuze Citroën.

Je kan oprecht geloven in de beschermende werking, maar misschien vind je het wel bijgeloof? In mijn geval is de interesse in Sint Christophorus niet religieus van aard, maar meer een speelse combinatie van m’n liefde voor geschiedenis en cultuur.

Heb jij onderweg wel eens een monument van de Heilige Christoffel in de berm zien staan? Of heb je misschien een Christoffeltje op het dashboard in je auto of ergens op je fiets? Maak dan een foto en stuur ‘m naar info (at) sintchristophorus.nl. Een kort begeleidend verhaaltje over waar en wanneer zou leuk zijn.

***
BEHOLD SAINT CHRISTOPHER AND GO YOUR WAY IN SAFETY
***

Geniet tot slot van het nummer “The Moon and St. Christopher”, gezongen door Mary Black.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *