Santos tandem

Op de fiets & wandelbeurs werden verschillende vormen van “samen op weg” gepresenteerd. En dan heb ik het natuurlijk niet over het samengaan van verschillende kerkgenootschappen.

Op tandemgebied was er niet echt iets nieuws te vinden, want het tandemconcept is inmiddels aardig uitgekristalliseerd en de betere trekkingtandems beginnen steeds meer op elkaar te lijken.

De stalen tandems zijn bijna geheel van de markt verdwenen en deze ‘oldtimers’ hebben plaats gemaakt voor aluminium exemplaren met dikke, recht doorlopende buizen. De tijden van de klassieke Vittorio-tandems lijken voorbij en Santos heeft langzaam die plaats ingenomen. En terecht, want zo’n dikke aluminium tandem is veel stijver, stabieler en lichter dan die klassieke, slanke, stalen buizenstelsels.

Naast de vele tandems van Santos waren er ook mooie exemplaren te zien van het Amerikaanse Cannondale en PedalPower uit Duitsland. Allemaal gebouwd naar hetzelfde recept: dik aluminium frame, rechte buizen en 26 inch wielen met dikke banden.

Pedalpower tandem

Een echt uniek concept is inmiddels een oude bekende: de Koga Twintraveller. Deze bijzonder vormgegeven tandem met 28 inch wielen heeft voor- en achtervering en kan zelfs dubbel gevouwen worden. Zo kan je hem op een speciale drager van Uebler op de trekhaak achterop de auto meenemen. Ideaal! Uit eigen ervaring kan ik u vertellen dat deze Koga tandem fantastisch rijdt. Vier tassen eraan, Bob-karretje erachter en gaan! Supergezellig!

Koga Twintraveller tandemEen andere vouwbare tandem komt bij Multicycle vandaan. Dit is veel meer een model om mee te toeren dan om echt mee op vakantie te gaan, want de dubbele lage instap maakt deze tandem veel minder stabiel. Tassen voor en achter is dus niet aan te raden. Het exemplaar op de beursvloer had een scharnier in het voorste deel van het frame en is daarmee minder klein dubbel te vouwen dan de Koga. Wel ideaal voor scherpe bochten rechtsom.

Multicycle tandem

Er was toch nog één echt nieuwe trend te bespeuren. Een voor mij tamelijk shockerende trend, namelijk het elektrocuteren, eh… electrificeren van allerhande soorten fietsen, tot tandems aan toe! Ik was van plan de hele elektrische fiets op deze site dood te zwijgen, maar ik kan er toch niet helemaal onderuit, ben ik bang. Bovenstaande Multicycle had ook zo’n hulpmotor in het voorwiel en ook het bekende E-bikemerk Flyer toonde hun elektrisch ondersteunde tandemmodellen. Zo, dit gemeld hebbende nu weer over naar echte fietsen.

Ligfietsen! Die horen er natuurlijk ook bij! Op dat gebied is er veel diversiteit te zien. Zo heb je ligtandems waarbij je allebei met het gezicht naar voren achter elkaar ligt, of de achterste zit en de voorste ligt, of je ligt rug aan rug.

Tandem ligfiets

Ik ben heel benieuwd hoe dit rijdt! Het lijkt me voor de achterste rijder heel grappig om de wereld waar je geweest bent uit te kunnen zwaaien en alle verbaasde gezichten te kunnen zien.

1 thought on “Tandems @ Fiets & Wandelbeurs

  1. Op het testparcours organiseerde de Tandemclub voor het zesde achtereenvolgende jaar het testrijden met sporttandems. Daar zat ook de Multicycle tandem bij. Die mag dan minder klein vouwen dan de Koga, maar de tussenketting hoeft er niet af. En dat vinden veel mensen een groot voordeel. Overigens past de MC-tandem gevouwen ook op een trekhaakdrager; de gevouwen lengte is ongeveer 1.70 meter.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *