Shimano, bij iedereen natuurlijk het beste bekend van hun vismolentjes, doet een poging een alternatief te bieden voor de prijzige, maar nog altijd onovertroffen Rohloff Speedhub. Voor het modeljaar 2011 vervangt Shimano de 8-speed Alfine versnellingsnaaf door een 11-speed variant.

De huidige 8-speed Alfine heeft een bereik van 307% en de nieuwe 11-speed variant gaat naar 409%, wat toch flink minder is dan de 525% van de Rohloff 14-speed naaf. Wel wordt de Alfine 11, met ongeveer 1600 gram, ruim honderd gram lichter dan de Rohloff naaf.

Of de Shimano Alfine 11 een serieus en goedkoper (+/- €300,- tegen +/- €1000,-) alternatief voor de Rohloff kan worden, valt nog te bezien. Er zijn namelijk nog geen cijfers bekend over hoe het rendement en de duurzaamheid van deze Japanse versnellingsbak zich verhouden tot het Duitse stukje vakmanschap. De Alfine 11 is meer een concurrent voor de toch al niet zo succesvolle i-Motion 9 van Sram, want deze heeft een bereik van slechts 340% en weegt zo’n 400 gram meer. Voor trekkingfietsen zal de Alfine naaf niet direct de eerste keus zijn, maar er kunnen wel mooie, sportieve woon-werk fietsen mee gemaakt worden.

Om de nieuwe Shimano versnellingsnaaf te testen, heeft het tijdschrift BIKE & trekking een Custom-made Koga Signature met Alfine 11 in ontvangst genomen. Deze Koga met 26 inch wielen, nieuwe Magura HS 33 hydraulische velgremmen en de nieuwe Son naafdynamo zal de komende maanden grondig aan de tand (of het tandwiel) gevoeld gaan worden en het testverslag zal te lezen zijn in de BIKE & trekking van Oktober 2010. Tegen die tijd is de Alfine 11 leverbaar.

Via BIKE & Trekking.

1 thought on “Vishengelfabrikant zet aanval in op Rohloff.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *