Zo nu en dan vind ik het leuk om tijdens een fietsreis wild te kamperen, zoals ik in het verleden bij de Scouting veel had gedaan. Hartstikke illegaal natuurlijk, maar soms is het noodzaak door de afwezigheid van campings en soms is een bepaald plekje gewoon té mooi om zomaar aan voorbij te rijden.

Afgelopen fietsreis naar Parijs heb ik twee keer ‘in het wild’ gekampeerd. De eerste keer was aan de oever van een prachtig meertje aan de rand van de bossen van Compiègne. Ik reed er tegen etenstijd langs en besloot direct niet verder te rijden naar de camping nabij de stad Compiègne. Dit plekje was zó mooi, rustig en vredig, hier móest ik gewoon een avond, nacht en vroege ochtend van genieten!

Het water was kraakhelder en lekker fris en er zwommen meerkoeten, futen en eenden. Een specht kwam een voorzichtig kijkje nemen vanuit een hoge boom en een Vlaamse gaai waarschuwde krijsend het hele bos dat er een indringer was. Een reiger stond roerloos in het riet, dikke libelles en paarsblauwe waterjuffers vlogen heen en weer en een buizerd hield hoog in de lucht een scherp oog in het zeil. Prachtig!

Toen ik het water betrad kwam er een school kleine visjes mijn voeten onderzoeken. Dat kietelt! De visjes eten dode huidcellen van je voeten en veel mensen besteden in luxe kuuroorden veel geld aan zo’n visjestherapie. Maar ik niet, want in de natuur krijg je het gewoon gratis! Gewoon stil blijven staan en de visjes doen hun ‘werk’.

Ik heb eerst in stilte, met een borreltje in de hand, van de rust en het uitzicht zitten genieten, alvorens een pannetje pasta met tonijn klaar te maken en na het eten heb ik een kopje koffie gezet. Met het opzetten van de tent heb ik gewacht tot de schemering, omdat dan de kans het kleinst is dat er iemand van bosbeheer langs komt en je eventueel alsnog moet verhuizen.

Na de koffie ging ik verderop in de struiken even een plas doen en bij terugkomst stond er een man bij mijn kampeerplekje. Ik schrok wel even, maar hij blijkbaar ook. We raakten in het Engels en Frans aan de praat en hij vertelde me dat hij hier iedere avond een verfrissende duik kwam nemen. Ook ruimde hij altijd de rommel op die achter gelaten werd door dagjesmensen. Hij trok al z’n kleren uit en dook met z’n blote pielemuis het meertje in.

De blootzwemmer heette Max en was half Duits, half Mexicaans en hij werkte als privéleraar geschiedenis, Engels en Duits voor welgestelde Franse kinderen. Max bleek een bijzonder ontwikkelde en intelligente man te zijn en we hebben gezellig een tijd zitten kletsen over o.a. Luther, Calvijn, de natuur, herten en wilde zwijnen, kasteelrestauraties en de verschillen tussen de Europese volkeren. Erg leuk! Dit soort ontmoetingen heb je niet snel op campings! We dronken samen een kopje koffie en nadat hij me gerust had gesteld dat je hier veilig kon kamperen, vertrok hij weer.

Ik zette m’n tent op een verdekt plekje op, want wild kamperen doe je, net als wild plassen, niet wild, maar rustig en discreet. Ik waste m’n pannetjes af in het meertje, borg alle etenswaar goed op in de waterdichte tassen, bond m’n fiets met een kabelslotje aan de tent vast en kroop in m’n slaapzak. Het overnachten vond ik wel spannend en het duurde wel even voordat ik in slaap viel, omdat ik iets teveel gefocust was op vreemde geluiden. Het geluid van dieren vind ik nooit eng, maar ik ben wel altijd op mijn hoede voor het geluid van menselijke voetstappen.

De volgende ochtend werd ik wakker met een warm ochtendzonnetje en een concert van honderden vogels. Na een lekker stokbroodje met smeerkaas gegeten te hebben nam ook ik een verfrissende duik in het meertje. Met m’n witte blote billen, want er was toch niemand die me zag. Dat is echt lekker wakker worden!

Bij vertrek zorgde ik er natuurlijk voor dat ik niets achterliet wat niet in het bos thuis hoorde, behalve een briefje voor Max waarin ik hem bedankte voor de gezelligheid en hem nog veel genot wenste bij al zijn avondlijke zwemrondjes.

De tweede ongeplande overnachting was aan het eind van de eerste dag van Parijs terug naar huis. Het regende onafgebroken en er was geen camping in de buurt die ik voor het donker zou kunnen bereiken. Veel pensionnetjes bleken gesloten of zelfs helemaal niet meer te bestaan. Er was alleen een hotel die €125,- per nacht rekende. Mooi niet dus…!

Nat en koud belde ik uiteindelijk aan bij een boer die me naar een houten hutje aan de rand van het bos, naast een voetbalveldje, verwees. Het bleek een soort van koek en sopie huisje van de plaatselijke voetbalclub.

In het hutje stonden twee tafels langs de wand waar ik m’n noodrantsoen op kon koken. Binnen was het lekker droog en ik had er veel meer bewegingsruimte dan dat ik in m’n mini tentje had. Snel deed ik m’n natte kleren uit en wreef mezelf droog en warm met een handdoek. M’n kleren hing ik aan de wand te drogen, maar helaas waren ze door het vochtige weer de volgende ochtend nog net zo nat. Gelukkig kon ik m’n tent droog in de tas laten zitten en werd m’n slaapzak niet klam.

Op aanraden van de boer heb ik de deur met de fiets en tassen tegen wilde zwijnen en vossen gebarricadeerd en daarna heb ik op de langste van de twee tafels m’n slaapzak uitgerold. Ik voelde me net een zwerver, maar ook een avonturier. Hoog en droog heb ik daar op die tafel heerlijk geslapen. Ik heb geen idee of er nog zwijnen langs zijn geweest, want ik sliep zo diep dat ik ze niet heb kunnen horen. De volgende ochtend was het droog.

Wild kamperen levert vrijwel altijd bijzondere momenten en mooie herinneringen op. Nu ben ik benieuwd, wie doet dit ook wel eens? Hoe zijn jullie ervaringen? En hoe ga je dan te werk? Hoe kies je je plek? En waar kan dit volgens jullie heel goed en wat raden jullie af?

Deel het met ons in de reacties hieronder!

29 thoughts on “Wild kamperen: Wie? Waar? Hoe?

 1. Ik heb nog nooit wild gekampeerd, wel gewoon kamperen.
  Wederom heb ik weer met plezier zitten lezen, maar na dit leuke verhaal te hebben gelezen nodigd het wel uit naar wild kamperen…..
  Krijg er gewoon zin in heerlijk vrij zijn met toch een oog open voor onverwacht bezoek in de vorm van ee nboswachter of iets dergelijks…..

  Op naar het volgende verhaal..

  Grtzzzz Rob

 2. Buiten mijn jeugdjaren bij de scouts heb ik niet meer in het wild gekampeerd.

  Afgelopen vakantie hebben we twee maal bijna moeten wild kamperen omdat er niets te vinden was. Maar uiteindelijk toch altijd de veiligere haven van een hotel gevonden… als was het op vlak van luxe beter vertoeven in de tent 😉

 3. Wildkamperen bij Staatsbosbeheer noemen ze vrij-kamperen. Dat kan op zo’n 30 plaatsen in het land en de dekking wordt groter. Een gemarkeerde plek zonder voorzieningen (uiteraard) waar je max. 72 uur mag staan met je tentje. Helemaal legaal en je bent van harte welkom.

 4. Ik ga begin augustus met mijn broertjes fietsen, ik had al een van deze vrije plaatsen in de lijst staan om eens te testen, maar goed… er blijft verschil tussen vrij kamperen en wild kamperen natuurlijk.. 😉

 5. Ik kampeer ook bijna iedere vakantie wel een keer in de vrije natuur. Heerlijk!

  Hierbij mijd ik locaties dicht bij bevolkte gebieden, zoals recreatieplassen en parken, om geen overlast te bezorgen voor recreanten en om niet in contact te komen met passanten met verkeerde bedoelingen. Zorg dat je altijd uit het zicht van het pad of de weg staat. In Europa zijn wilde dieren nooit het probleem, het enige gevaar schuilt in eventuele overvallers en daarom: hoe dieper in de bossen je gaat staan, des te kleiner is de kans op contact met onguur volk. Vossen zullen je niets maken en ook wilde zwijnen zijn vaak te schuw om in de buurt van je tent te komen.

  Net als Michiel zet ik mijn tent op een zo laat mogelijk tijdstip op. Ik zorg dat ik genoeg water bij me heb om te koken en mezelf te wassen en ik heb altijd een pakketje droogvoer, pasta of rijst en ingeblikt vlees of vis bij me om bij geimproviseerde overnachtingen te kunnen eten.

  Etensresten gooi ik ver bij mijn tent vandaan en ander eetbaar spul bewaar ik in de afgesloten tassen buiten de tent. Als een brutaal beest graag mijn voedsel wil pikken, dan komt hij zo in ieder geval niet in de tent. Ik heb tot nu toe slechts 1x meegemaakt dat ik mijn tas met eten de volgende ochtend een eindje bij de tent vandaan aantrof. Het was het betreffende dier, ik vermoed een vos, niet gelukt de tas open te krijgen.

 6. @ Rob: Je zou het wild kamperen eerst eens kunnen oefenen op de locaties van Staatsbosbeheer zodat je later tijdens je fietsvakanties eens in een bos kan gaan staan, wanneer dat nodig mocht zijn. Zou Sien dat aandurven, denk je?

 7. Hoi Michiel, mooie lokatie daar waar je stond.
  Ook ik kampeer vrijwel altijd in het wild, zeker in de landen waar ik de laatste jaren doorheen trek, zoals de Balkan [zie mijn verslag op jouw site] en ook dit jaar door oost Turkije, Georgië en Armenië.
  Ik heb het zelfde tentje als jou, heel makelijk ergens tussen de bosjes op te zetten.
  Dit jaar in Berlijn zelfs 3 nachten in het wild gestaan in het Grünewald, ik stond op een wild wissel zoals dat heet, had een hert en een wildzwijn vlak bij mijn tentje.
  In Noorwegen liep er een Eland op 25 meter van mijn tent, ik keek hem recht in de ogen, dat zijn momenten om nooit te vergeten.
  Als ik eenmaal de smaak van wild kamperen te pakken hebt dan is het moeilijk om nog ergens op een happycamping neer te strijken!!
  Heb al op de meest vreemde plekken gestaan.

 8. Ha Michiel,

  Ik ben laatst ‘even” naar Berlijn gefietst, in augustus ga ik 2 maanden in Oost Turkije en in de Kaukasus fietsen, daar komt een mooi verhaal van!

 9. Hoi Michiel,

  Wat een pracht verhaal! De foto’s sluiten ook helemaal aan.
  Blij te vernemen dat het je goed gegaan heeft. Benieuwd naar jouw volgende fietstocht.

  Hoe het ook is, zal van de week even aankomen voor een bakkie chokolademelk…

 10. Quote “Zou Sien dat aandurven, denk je”

  Niet iedere Rob heeft een Sien! Ik wel, maar de betreffende reactie was van een andere Rob 🙂

 11. Hoi Michiel,
  mooie plekjes ! Ik heb een keer wild gekampeerd in de Ooijpolder bij Nijmegen. In een weiland langs een mooi strand, op slechts een kilometer van Nijmegen af. Vanuit mijn tentje had ik een prachtige kijk onder de Waalbrug door op de kade van Nijmegen met al haar drukte. Vooral als het donker wordt is de kade mooi verlicht en de Stevenstoren.Heerlijk slapen en aan de over van de rivier de kabbelende golfjes en op de rivier het geluid van schepen die zich stroomopwaarts duwen. Bijzondere ervaring.

 12. Hoi Michiel,
  Mooi verhaal met leuke foto´s!
  Ik heb de vorige twee keer op IJsland steeds een soort van dagcamping bij een wandelhut gebruikt omdat ik met de motor niet ver genoeg van de ¨weg¨ kon komen zonder de natuur te beschadigen (sporen achter te laten).
  Dit jaar voor het eerst met de fiets, en ik ben zeker van plan om nu wel een aantal keer wild te camperen. Lekker met uitzicht over de oceaan of zo…
  Als ik terug ben zal ik je een update geven van mijn ervaringen!

 13. Mooi stukje om te lezen, ben zelf net terug van een rondje Nederland. Campings zat dus, maar als je met je hond reist heb je geen zin om nog 15 km terug te reizen naar een camping. Met als gevolg dat ik in de buurt van Zuidland en Heenvliet ben gaan wildcamperen in een natuurpark afgelopen zaterdag. Doe dit wel meer als de hond meegaat, vooral omdat de kar op zich al een gesleur is soms.

  Een zeer vriendelijke vrouw is me tegemoetgekomen met haar hond tijdens haar dagelijkse wandeling en heeft me zelfs wat aangemoedigd en is dan beginnen doorvragen hoe het is om te reizen met de hond en de fiets.

  Heerlijk natuurlijk.

  Groeten

 14. Hoi allemaal. Op dit moment stevig zelf midden in het bos. Gewapend met alles op accu’s en batterijen ben ik met het fietsje aan dit avontuur begonnen. Het trok me al jaren en nu had ik eindelijk de tijd plus gelegenheid. Ik begin aan mijn derde nacht nu zonder spijt. Geen kip, of mens te zien. Overdag beetje vissen en luieren, d’ avonds tabletje tevoorschijn en lekker krantje erbij en chatten met het thuisfront. Wel steeds alles uit zetten en vaste communicatietijden met familie afspreken. Als alles echt leeg is mik ik alle opladers met mobiel en tablet en zo in stekkerdoos. Vervolgens het hele zooitje in mijn rugzak, en dan maar even naar het lokale café doorzakken. Wel van belang is goed na te denken wat je nou echt nodig hebt onderweg…. Veel gebruik je achteraf nieteens.

 15. Afgelopen weekend terug gekomen van mijn eerste fietsvakantie naar IJsland.
  Om in de strekking van het onderwerp te blijven, heb ik in tegenstelling tot mijn eerdere plannen toch niet wild gekampeerd.
  Na een hele dag alleen in ¨the middle of nowhere¨ te hebben gefietst vond ik het toch leuk om mijn ervaringen met gelijkgestemden te kunnen delen.
  Al heb ik meerdere keren meegemaakt dat ik de enige kampeerder was, dus toch een klein beetje wildkamperen (maar met een toilet en waterkraan 🙂

 16. Wat nou illegaal..
  Als je de plek achterlaat hoe je ‘m hebt gevonden – of schoner – is er toch zeker niks aan de hand?
  Vermoeiend, al die geprogrammeerdheid..

 17. Wat een tof verhaal!

  in het kader van mijn afstuderen wil ik een paar dagen in Nederland gaan wild kamperen. Is dit aan te raden of word er echt zo streng op gecontroleerd?

  en heeft iemand nog tips?

 18. Wij kamperen al jaren af en toe in het wild. Tijends wandelingen of fietstochtjes met de kinderen. We hebben er nog nooit problemen mee gehad. Ook slapen we in de zomer wel eens aan meren met ons gezin. Twee minitentjes, geen probleem. Wat is belangrijk? Rustige plekjes van het pad af opzoeken waar normaal geen mensen komen. Geen vuurtjes maken, gewoon koken op de brander, en pas ‘s avonds tent opzetten en bovenal: geen herrie maken en al helemaal geen afval achterlaten! Elke bosrijke omgeving van enige omvang is geschikt. Veel plezier in de natuur!

 19. Mooi verhaal!

  Mijn vriendin en ik willen over enkele weken, voor het eerst, met de fiets op vakantie. We denken eraan richting Duitsland te fietsen, waar wild camperen niet toegestaan is… Toch willen we dit wel gaan proberen!

  Heeft er iemand tips waar rekening mee te houden? En omdat dit onze eerste keer is hoor ik graag adviezen welke spullen strikt noodzakelijk zijn?

  Alvast bedankt

 20. @ Teun: zijn jullie al wel ervaren kampeerders?

  Wat je in ieder geval niet moet vergeten is voldoende water mee te nemen om mee te koken en je tanden te poetsen.

 21. Dag Michiel,

  We gingen vroeger altijd met het gezin naar campings in Duitsland, Frankrijk, Hongarije etc. en ik heb ook veel nachte langs de waterkant gekampeerd. Echter maar één keer echt wild gekampeerd en nog nooit met de fiets op vakantie geweest.

  Eventjes een wedervraag, wat is voldoende water voor een weekje vakantie?

 22. Teun, hangt er helemaal vanaf wat je van plan bent natuurlijk.

  Uiteindelijk is wildkamperen niets meer of minder dan gewoon kamperen he. Je fietst nog steeds van kampeerlocatie naar kampeerlocatie. Je moet enkel aan denken dat je voor je je overnachtingsplek voor die dag zoekt je waterflessen vol hebt zitten. Een petfleshouder aan de fiets zorgt al voor 2 liter water extra. Als je elke dag een gelegenheid vind om deze bij te vullen volstaat dit om ‘s avonds te koken.
  Het lijkt me sterk dat een dag gaat fietsen zonder ergens iets tegen te komen om water bij te vullen. Of het moet net de uitdaging zijn om niets of niemand tegen te komen 😉

 23. Bedankt voor de tip!(desnoods water uit riviertje of meertje even schoon koken?!)

  Wat is aan te raden t.a.v. eten en uitrusting?

 24. eten en uitrusting is voor iedereen anders.
  Wij gaan regelmatig met z’n 3 kamperen en alle 3 hebben we andere spullen en ideeen.
  Basis uitrusting is tent, slaapzak, brander, pan, mes, lepel.
  Zeker als je gaat wildkamperen is een kleine tent in onopvallende kleuren gewenst, maar dat lijkt me logisch.
  En dan begint de rest van wat je wenst mee te nemen natuurlijk, volgens mij is dat voor iedereen verschillend 😉

  Eten is afhankelijk van hoeveel dagen je geen winkel denkt tegen te komen.
  Hoeveel gewicht je wenst mee te nemen etc…

  Als ik ervanuitga dat ik elke dag een winkel tegen zal komen neem ik toch 2 noodrantsoentjes mee voor het geval dat… dat noodrantsoen voor mij bestaat uit twee pakjes tomatensoep poeder spul en een pak spagetti. Hiermee maak ik 2* voor 2 personen een bak soep spagetti die best goed te eten is :p

  Over eten zelf, ja… wat vind je lekker, dat is wel heel divers natuurlijk. Ik gebuik zelf veel pasta en oplospuree, licht in gewicht, maar toch lekker vullend. Als je bij een supermarkt voor gehakt kijkt, is het meestal te groot verpakt, maar een hamburger volstaat ook voor de pastasaus. Bij een slager kan je wel kleinere hoeveelheden vlees verkrijgen als je dat wenst. Ik heb niet gegeten als er niet een stukje vlees of vis bij zat 🙂

  Water uit riviertjes enzo heb ik me niet echt mee bezig gehouden. Je kan hiervoor een een steripen of dergelijke krijgen.

  1 tip
  Ik kwam afgelopen jaar 2 kampeerders tegen op een camping, was heel gezellig, beetje praten, ze waren voor het eerst op fietsvakantie en na een aantal dagen wildkamperen voor het eerst op de camping. toen ze hun splinternieuwe tent gingen opzetten zag ik dat deze aardig gerepareerd was met duct tape… waarop mijn vraag dus was… “Goh, eten in je tent laten liggen ‘s nachts” en hun antwoord… “Ja, hele nacht last gehad van muizen”
  Die hadden zich dus gaten door de binnentent gevroten, in de bodem van de achtertassen en zich tegoed gedaan aan de etensvoorraad

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *