De afgelopen weken hebben we in de winkel en werkplaats weer meerdere fietsen vakantie-klaar gemaakt. Alles technisch nagelopen, dragers gemonteerd, twijfelachtige onderdelen uit voorzorg vervangen, zithoudingen geoptimaliseerd en klanten op technisch vlak van advies voorzien. En natuurlijk de nodige survival-kitjes samengesteld. Ziehier een lijst met noodzakelijke en handige dingen om, naast uw standaard fiets- en kampeeruitrusting, mee te nemen op fietsvakantie. De EHBO-kit voor de fiets.

Onderstaande items zijn bijna allemaal must-haves, maar niet alles is even noodzakelijk, want het ligt er maar net aan in welke omgeving u gaat fietsen en hoe de verkrijgbaarheid van onderdelen op de route is.  Je kan er vaak echter beter mee dan om verlegen zitten.

  • Binnenbanden (snel te verwisselen, plakken doe je ‘s avonds na het eten).
  • Vouwbare buitenband (eventueel).
  • Reparatieset voor binnen- en buitenband met o.a. bandenlichters, verse solutie, schuurpapier en plakkers.
  • Pompje.
  • Rem- en versnellingskabels.
  • Remblokken (Onderschat de slijtage in lange afdalingen en met vies weer niet!).
  • Magura reparatiesetje (indien Magura remmen aanwezig uiteraard)
  • Ketting (of een deel ervan).
  • Sluitschakels voor ketting.
  • Kettingolie (druppelflesje is compacter en praktischer dan spuitbus)
  • Diverse boutjes en  moertjes die aan de fiets voorkomen.
  • Spaken in alle benodigde lengtes.
  • Vouwbare noodspaak (voor aan de tandwielzijde).
  • Spaaknippels.
  • Multitool met inbussleutels, schroevedraaiers, spaaksleutels en kettingpons.
  • Kniptangetje (of een Leatherman Multitool o.i.d.)
  • Schaar (niet de medische EHBO-schaar, want deze moet schoon blijven)
  • Tie-wraps (enorm handige snelbinders voor allerhande doeleinden)
  • Duckt-tape, ijzerdraad en slangenklemmen.
  • Reparatiesetje voor fietstassen.

Voor velen is het misschien een open deur, maar zorg er wel voor dat de noodhulp-artikelen, evenals uw persoonlijke EHBO-pakketje, eenvoudig voor het grijpen liggen. Zadeltasjes worden hier uiteraard het meest voor gebruikt en de reserve-spaken kan je bijvoorbeeld vastbinden aan een dragerstang. De zwaardere reserve-ketting kan voor een goede gewichtsverdeling wel ergens onderin een tas opgeborgen worden. Deze zal, als het goed is, niet dagelijks nodig zijn…

De zadelpen is overigens ook een handige opbergplek. Aan de onderkant afgesloten met een kurk of rubberen dop is het een mooie onopvallende spaarpot voor wat achter-de-hand-cash. Dit werkt alleen niet bij telescopisch geveerde zadelpannen.

Toevoegingen en tips zijn welkom in de reacties hieronder!

8 thoughts on “Ik ga op reis en ik neem mee…

  1. Handig lijstje, Michiel! Bedankt! Ik neem ook altijd een extra setje batterijen voor de koplamp mee. Ik heb een Cateye led lampje die tegelijk als zaklamp te gebruiken is. Erg handig!

  2. Michiel, makker.

    ‘Jezelf’, niet te vergeten 😉

    Met Vriendelijke en vooral Sportieve Groet,
    Ellen Aline Hazelaar

  3. Hoi Michiel,

    Dat is tenminste een lijst waar we iets aan hebben, en die zadelpen tip!!! Ga ik zeker in de praktijk brengen.
    Voor de rest …..een super site!!!

    Groetjes
    Philip (en Ethel)

  4. Voor de gebruikers van een derailleurversnelling: om zelf een gebroken spaak aan de kant van de cassette te kunnen vervangen is de Next Best Thing 2 heel handig om de cassettesluitring los te draaien. Zie de website van M-gineering.

    Je ziet ook steeds meer fietsonderdelen met Torx-schroeven (bijv. aan kettingblad en remhoeven), dus aan inbussleutels heb je vaak niet meer genoeg.

  5. Een set goede kaarten. Electronica als smartphones of mobiele navigatiesystemen kunnen allemaal kapot gaan onderweg. En dan sta je als je geen goede papieren kaarten bij je hebt.

  6. Nog een vraag: mijn fietsendealer verkoopt ook een kleine collectie fiets-(zonne)brillen. Nu heb ik het probleem dat ik zelf brildragend ben, dus zou ik het liefst zo’n bril op sterkte willen hebben. Hij had het er over dat je bij sommige brillen er een aparte sterktelens, die je door je opticiën kunt laten maken, achter kan klikken, maar ik lees op sommige websites dat het soms toch mogelijk is om de “glazen” op sterkte te laten maken.
    Ik heb het bij mijn opticiën nagevraagd en die zei dat het slecht mogelijk was, omdat het van die meegebogen glazen zijn en soms zelfs uit één stuk bestaan (van die sportbrillen, bijv. Adidas met die spiegelglazen).
    Misschien iemand hier ervaring mee?
    NB. contactlenzen zijn voor mij geen optie.

  7. Hallo John
    Ik rij al jaren met een adidas fietsbril met een apart brilletje erin
    Die klik je in je bril ,en deze is zelfs multifocal
    Ik vind het super gaan
    Ik gebruik deze bril ook op de wintersport
    Dus het is wel mogelijk
    Succes Rinus Spijker

  8. Ik heb ook van Adidas een apart inzet brilletje. Bij mij is alleen het onderste stukje van de inzetbril geslepen als leesbril. Handig voor de kleine lettertjes op te teller en bij het kaart lezen. Note van de opticien, laat het leesgedeelte apart opmeten, niet de gegevens van je leesbril gebruiken omdat de afstand op de fiets/fietscomputer anders is dan wanneer je normaal een leesboek vasthoudt. Als je de glazen van de fietsbril kan verwisselen, zou je een paar niet gekleurde kunnen nemen om ook in de duisternis je teller e/o je kaart te kunnen lezen.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *