Het kleine Nederlandse fietsmerk Santos heeft de afgelopen jaren baanbrekend werk verricht met de ontwikkeling van de tandriem-aandrijving. Ze pasten het eerst met veel succes toe op hun ATB’s en ook op trekkingfietsen bleek deze nieuwe aandrijving bijzonder functioneel en duurzaam. Goed voorbeeld doet volgen en het is dan ook erg interessant om te zien dat er nu meerdere fietsfabrikanten overstag gaan.
Santos is een eigenzinnig merkje en geen meeloper. Met de ontwikkeling van tandriem aangedreven fietsen heeft Santos een groot risico genomen, want de technische randvoorwaarden die opgelegd werden door versnellingsnaaf-fabrikant Rohloff en tandriem-fabrikant Gates waren niet misselijk. Daarnaast kwam Santos, buiten de gestelde randvoorwaarden, nog heel veel knelpunten tegen. Er moest dus flink gepionierd worden.
Naast veel verwondering, ontstond er bij consumenten en andere fietsfabrikanten ook veel wantrouwen en weerstand tegen de belt-drive, maar dat is heel normaal bij iedere technische vernieuwing. De hydraulische Magura’s werden aanvankelijk ook skeptisch ontvangen, maar behoren inmiddels tot de standaarduitrusting van de meeste vakantiefietsers. Gelukkig ging Santos onverstoorbaar door met de verfijning van het tandriem-concept. En mede dankzij het vertrouwen en medewerking van een groep ‘early adopters’ en Santos-dealers zijn de kinderziektes er inmiddels helemaal uit.
Het ultieme bewijs dat de tandriem nu toch echt een volwaardig of zelfs een beter alternatief voor de aloude ketting is, werd geleverd door James Bowthorpe, die in recordtijd de wereld rond fietste op een Santos Travelmaster 2.8 met Rohloff-naaf en tandriem-aandrijving. James hoefde tijdens zijn 29.065 km lange trip slechts 1 keer een nieuwe tandriem te monteren. Met de tweede tandriem reed hij meer dan 20.000 km! Maar zelfs na deze mooie prestatie is Santos gestaag verder gegaan met de ontwikkeling, met een goed verkopende collectie belt-drive-bikes als resultaat.
De record-fiets van James Bowthorpe was op de Santos-stand te bewonderen.
Terwijl Santos mooi de kastanjes uit het vuur aan het halen was, hebben meerdere fabrikanten rustig de kunst afgekeken. Corratec deed een aantal jaren geleden al een poging en ook Trek werkt al wat langer met de Gates-belt, maar niet in combinatie met Rohloff. Enkele custom-built fabrikanten durven zich er inmiddels ook aan te wagen, waaronder Avaghon, Van Nicholas en Vittorio. Jan Janssen is nog aan het testen en Santos’ meest directe concurrent Idworx weigert (voorlopig) en schreeuwt dit bovendien van de daken.
Het wachten is nu op de grote fabrikanten, zoals Koga. Eric Schuijt is testrijder voor Koga en zijn prototype Signature WorldTraveller heeft er reeds vele loodzware, modderige en stoffige kilometers opzitten. Daarnaast heeft Eric de tandriem opzettelijk zwaar mishandeld. Het systeem bleek goed te blijven werken en naar verwachting komt Koga volgend modeljaar met een eerste productiemodel.
Het test-prototype van Eric Schuijt.
Avaghon, het custom-built trekkingmerk wat recent overgegaan is van Recycle in Wageningen naar het Rotterdamse Bike4Travel, toonde op de beurs hun nieuwe stalen 26 inch trekkingfiets met Rohloff en tandriem. Avaghon heeft echter nog niet aangetoond dat ze aan de technische eisen van Rohloff en Gates voldoen en derhalve hebben ze nog geen goedkeuring voor garantiebehoud van de versnellingsnaaf en de tandriem. Hoe dit precies werkt, zal ik in een later artikel uitleggen. (Update: de goedkeuring is binnen)
Rohloff-importeur Elan levert fietsen van het Duitse merk Tout Terrain. Zij hadden ook een tandriemfiets meegenomen naar Amsterdam, maar in dit geval gecombineerd met de nieuwe Alfine-11 versnellingsnaaf. Dezelfde fiets is ook met Rohloff verkrijgbaar.
Rohloff stelt een borgwieltje (de zogeheten snubber) schuinonder het achtertandwiel verplicht om de riem tegen te houden wanneer er een steen of tak tussen komt. Dit wieltje behoort de tandriem niet te raken. Vittorio doet het (zonder goedkeuring van Rohloff) net weer even ietsje anders. Naast de excentrische trapas waarmee je de tandriem op spanning zet, monteren ze het extra rollertje aan de liggende achtervork als een soort riemspanner. Totaal fout, want de Snubber mag de tandriem nooit raken! De positie van de Snubber op de Vittorio bemoeilijkt bovendien het uitnemen van het achterwiel in geval van een lekke band en levert meer weerstand op.
Vittorio gebruikt de Snubber als riemspanner.
In iedere tak van sport en industrie geldt de ‘Wet van de Remmende Voorsprong‘, zo ook in het geval van de tandriem-ontwikkeling. Voor de niet-pioniers geldt het tegenovergestelde: de ‘Wet van de Stimulerende Achterstand’. En daar zien we nu dus de eerste resultaten van. Met uitzondering van Idworx, want Gerrit Gaastra lijkt zich nog niet voldoende uitgedaagd en gestimuleerd te voelen. Terecht? De toekomst zal het ons leren.
Santos pioniert ondertussen vrolijk verder om niet ten prooi te vallen aan de ‘Wet van de Remmende Voorsprong’ en aldus is daar nu zelfs een racefiets met Rohloff en tandriem! Deze ‘Race Lite’ is zowel een snelle randonneur als een hele vlotte, onderhoudsvrije woon-werkfiets.
Wat jammer dat ik niet naar de fiets en wandelbeurs ben geweest. Zo te zien stond er veel moois! Zo’n tandriemfiets lijkt me wel wat, maar die zijn best duur, toch?
Carla, een product is duur wanneer je er veel geld voor betaalt en de prestaties uiteindelijk niet in verhouding blijken te staan tot de prijs. De Rohloff-tandriem combinatie kost wel veel geld, maar ook dat is relatief. De echte kilometervreters zullen ervaren dat de tandriem helemaal niet zo duur is, want je bespaart veel geld en tijd op het onderhoud en daarnaast ondervind je er tijdens het rijden veel gemak van. Een beetje Rohloff-tandriem fiets kost zo’n €3500,- maar dan heb je wel wat.
Mijn ervaringen met een Santos ATB (SCC03) met deze aandrijving zijn bijzonder goed. Deze is voor mij zijn geld dubbel en dwars waard. Ik heb er een hele herfst en winter op gereden zonder deze schoon te maken, gewoon om te kijken hoe het systeem zich houdt. Dat moet je eens met een ketting-fiets proberen! Hoe meer prut en modder, hoe meer ik het systeem ben gaan waarderen. Na een modderige tocht kon ik de fiets gewoon op laten drogen en wanneer ik hem een paar dagen later weer pakte, kon ik het zand er zo af schudden en zonder gepiep en gekraak weer aan een nieuwe tocht beginnen.
Hoi,
Het lijkt mij op mountainbikes inderdaad erg prettig, maar op een trekkersfiets vind ik de meerprijs net iets te hoog voor de voordelen die het oplevert, ik ben niet een dirt-fietser, dus die ketting van mij blijft relatief schoon. Langs de andere kant, als je inderdaad meer een wereldreiziger bent dan is het wel weer een ander verhaal natuurlijk…
Jeroen, als je een beetje kilometervreter bent, dan haal je die extra investering er uiteindelijk wel uit. Een tandriem gaat ongeveer 2 tot 3 keer langer mee dan een ketting (tot zelfs 20.000 km in sommige gevallen) en je hoeft ‘m niet te smeren. Daarnaast betaal je ook voor het gemak, het niet te hoeven onderhouden en de geruisloze loop.
Voor mensen die hele lange reizen maken, kan een tandriem ook een groot gewichtsvoordeel opleveren. Een reserve riem weegt slechts ongeveer 85 gram en je hoeft geen kettingpons mee te nemen, want je vervangt hem met een simpel inbussleuteltje. Een ketting is na een breuk echter te repareren, terwijl een tandriem in z’n geheel vervangen dient te worden. Zo heeft ieder voordeel z’n nadeel en daarom is het zo fijn dat alle opties gewoon te krijgen zijn.
De voordelen wegen uiteraard niet voor iedereen even zwaar en de tandriem is dan ook vooral iets waar je heel bewust wel of geen geld voor over hebt. Net als dat ik graag iets meer uitgeef aan een Apple iMac, waar anderen een Windows PC ook prima vinden. Of sommigen geven graag iets meer geld uit aan een Audi A6, terwijl een VW Passat nagenoeg precies hetzelfde biedt.
Als je inderdaad voldoende kilometers maakt is het een ander verhaal natuurlijk, nog een voordeel is dat je de riem niet hoeft te spannen terwijl je dat met een rohloff + ketting wel weer dient te doen. Weer een stuk gereedschap dat je kan thuislaten.
Ach het is zoals je zegt, je hebt opties. en dat is prettig. De voordelen en nadelen zijn ondertussen aardig bekend en je ziet steeds vaker fabrikanten met riem. Alleen het verhaal wat Idworx verteld… het is alsof ze blind willen blijven…
Maar goed, je kan je geld maar 1 keer uitgeven. Zo heb ik dus een iMac en geen tandriem :p
Kan iemand zijn/haar ervaring delen waar het gaat om de vermeende problemen met de uitlijning van een tandriem? Ik lees in de kritieken dat dit een ‘probleem’ is wat leidt tot slijtende riemen en tandwielen en ook het nodige energieverlies betekent door frictie van de riem tegen de tandwielwangen…
Ook over het op spanning brengen/houden van de tandriem zou ik graag ervaringen horen.
Mijn vraag is of ik, wanneer ik eenmaal voor een tandriem heb gekozen, veel bezig zal zijn met het corrigeren van de uitlijning of het op spanning brengen ervan?
@Rico, ik houd mij dagelijks in de werkplaats bezig met tandriemen. De uitlijning is niet zozeer een probleem voor de gebruiker, maar meer een uitdaging voor de framebouwer. Rohloff en Gates stellen hier hoge eisen aan en dat is ook waarom nog niet erg veel merken ermee op de markt komen. Ze hebben nog niet allemaal de uitlijning goed genoeg voor elkaar en dus krijgen ze nog niet de goedkeuring van Rohloff en Gates.
Santos heeft dit prima opgelost door gebruik te maken van een excentrische trapas, welke je heel precies kan uitlijnen. Twee inbusboutjes losdraaien, trapascilinder draaien en schuiven, inbusjes weer vast en klaar! Dit hoef je in principe niet of nauwelijks te herhalen.
De riem rekt niet, want de kern bestaat uit sterke carbondraden en de enige ruimte die kan ontstaan zal door slijtage van de tanden komen. Na een inrijperiode van zo’n 3 maanden komt het nog wel eens voor dat we de tandriem iets aan moeten spannen, maar daarna hoef je je er nauwelijks meer druk om te maken.
@Michiel: dank voor je reactie.
Ik heb inmiddels mijn oog laten vallen op de Santos Trekking Lite met Rohloff naaf, riemaandrijving en nog meer mooie onderdelen… Gezien het prijskaartje, moet ik nu nog even bedenken hoe ik dit thuis ga vertellen…?!
Iemand toevallig ervaring met deze fietscombinatie?
@Michiel: Bedankt voor het meedenken… 🙂
Ik woon in omgeving Ede, dus Apeldoorn is goed te doen; ik ga eens serieus overwegen om langs te komen voor een proefritje en een ‘goed gesprek’.
Hoi Rico
Ik heb een lange testrit gemaakt met de trekking lite, rohloff en tandriem, daarna toch gekozen voor een travelmaster aangezien daar wat meer bagage op kan. Maar die trekking lite heeft wel een blijvende indruk achter gelaten. Ik zou zeer zeker eens een testrit maken! wat een heerlijke fiets is dat…
Sinds een paar maanden rij ik dagelijks met een Trekking Lite met Rohloff, tandriem, keramische velgen en Son naafdynamo. Full options dus. Ik heb hem uit laten voeren in de prachtige kleurcombinatie English Racing Green (donkergroen metallic) met gouden letters en honingkleurige leren handvatten en Brooks zadel. Het is de fijnste fiets die ik ooit heb gehad!
Ik doe er mijn woonwerkverkeer mee, ook als het regent en sneeuwt, en in de weekenden rij ik er toertochten van tussen de 70 en 150 km mee. Sinds de herfst heb ik er ongeveer 4500 km mee gereden. De tandriem is slechts 1x strakker gesteld en verder heb ik helemaal niets aan de fiets hoeven doen. Hij geeft werkelijk geen krimp. Het achtertandwiel is eens gratis vervangen toen er een verbeterde versie verkrijgbaar werd en hierdoor bleef alles ook in de sneeuw perfect werken. Mijn complimenten aan Santos dat dit soort updates gratis uitgevoerd worden! Ik zou voor mezelf eigenlijk niets kunnen bedenken wat er aan de fiets verbeterd kan worden. Deze fiets is meer dan al mijn voorgaande fietsen zijn geld dubbel en dwars waard.
Ohja, binnenkort is de Rohloffnaaf toe aan zijn eerste olieverversing. Een memorabel moment. 😉
@Jeroen en G.Herveld: bedankt voor jullie reacties!
Deze bevestigen de positieve indruk die ik al van deze combinatie had. Ik ga er eerdaags zelf maar eens wat ervaring mee opdoen. Ik laat dan hier nog wel even weten wat mijn eigen gevoel is; ik ben reuze benieuwd… :-o)
Ik gebruik mijn fiets vooral voor woon-werk verkeer, zo’n 5000km/jaar en overweeg om over te stappen naar een fiets met riem aandrijving. Ik heb mijn oog laten vallen op de Kalkhoff Agattu Lite 11. Riem aandrijving, Shimano Alfine 11, hydraulische schijfremmen, dikke banden en dat voor een mooie prijs. Heeft iemand hier al ervaring mee, het is een nieuw model?
@Hans: Shimano ondersteunt geen fietsen met tandriem. Waar Rohloff hoge eisen stelt aan de constructie van de frames omwille van garantiebehoud, daar houdt Shimano zich niet met tandriemfietsen bezig. Ze geven wel de standaard garantie op hun Alfine naven, maar wanneer deze schade heeft opgelopen door toedoen van de tandriem, dan vervalt de garantie.
Een tandriem is zijdelings niet flexibel en daardoor zijn de krachten op het tandwiel, de ingaande as en de lagers vele malen groter dan bij een ketting. Het is nog maar de vraag of de Alfine-naven daarop berekend zijn. Deze krachten zouden door de achtervork verwerkt moeten worden en niet door de naaf. Om deze reden stelt Rohloff de eis dat een frame niet meer dan 3 mm per 1,5 pk mag buigen. Wanneer een fabrikant de goedkeuring van Rohloff heeft verdiend, dan mag je ervan uitgaan dat de Alfine-naaf in een goed frame bevestigd is. Kalkhoff staat niet in de fabrikantenlijst met door Gates en Rohloff goedgekeurde frames: http://www.g-boxx.com/pdf/Frame-Manufacturer-Overview-1.pdf
Ik heb de Kalkhoff even op internet bestudeerd. Voor woonwerk verkeer lijkt het me een nette fiets. Let er wel op dat het achtertandwiel voorzien is van zogeheten ‘mudports’. Dat zijn uitsparingen tussen de tanden die vuil en sneeuw af moeten voeren. Ik kan op de foto niet zien of deze aanwezig zijn. Zoniet, dan krijg je in de sneeuw en met veel modder last van een aflopende riem.
Ik heb nog 1 zwak punt aan de fiets ontdekt: de bagagedrager is bovenaan bevestigd aan het achterspatbord. Dit is niet echt een stevige constructie en het zou beter geweest zijn als de drager op de staande achtervork steunt. Mocht je achterspatbord ooit beschadigd raken, dan ben je gelijk het steunpunt van je drager kwijt en ben je altijd verplicht een identiek (duur) spatbord te monteren. Ook bij een dergelijke ‘mooie prijs’ mag je kritisch blijven. 😉
De kogel is door de kerk: ik heb de Santos Trekking Lite met Rohloff naaf en tandriem besteld!! Na het lezen van meerdere positieve reacties (o.a. op deze site, waarvoor dank) en het zelf uitproberen van deze combinatie, zat er niets anders meer op… :-))
@Michiel: nogmaals bedankt voor je hulp en tot over plm. 6 weken.
@rico: ja, proberen is verliefd worden… Heel veel plezier ermee! mooie keuze
Gefeliciteerd, Rico! Het gaat een prachtige fiets worden. Nog even geduld en dan kan je over 6 weken heerlijk licht en nagenoeg onderhoudsvrij fietsen!
Ik rij al enige jaren met de MTB met de Rohloff naaf in combinatie met een ketting (Nicolai Argon ROCC). Sinds afgelopen jaar heb ik regelmatig getest met een Santos SCC03 gates beltdrive MTB. De riemaandrijving functioneert perfect. Met mijn 100 kg heb ik geen enkel probleem gehad met de riem. Met name onder modderige omstandigheden functioneert de riemaandrijving perfect, waar derailleursystemen gaan doorslaan, piepen kraken etc. rij je met de riemaandrijving probleemloos verder. En terug thuis aangekomen gaat de pret verder. Waar je bij een ketting aan het poetsen, ontvetten en smeren komt, stal je de riemaandrijving in de garage, om hem de volgende keer weer gebruiksklaar tevoorschijn te halen.
Ik ben nu met smacht aan het wachten op de Santos 4.29 met Rohloff en beltdrive.
Al met al is de riemaandrijving zeker een aanrader en wat mij betreft een blijvertje.
Welkom bij de Santos-clan, Rico!
@G.Herveld: Dank je wel! Al behoor ik natuurlijk pas echt tot de clan wanneer m’n Santos is afgeleverd…
Ja, ik ben nu officieel lid van de Santos-clan!! Afgelopen weekend m’n eigen Santos afgehaald in Apeldoorn: een mooie zwarte (zelfs met zwarte spaken!) en zilveren belettering.
Hij rijdt echt fantastisch; dat had ik al wel verwacht, maar ik ben toch blij dat het ook na de eerste kilometers (inmiddels bijna 300km in 5 dagen) bewaarheid blijft.
Ook het zwarte Gilles Berthoud zadel (Aspin) staat er heel mooi op en de pijn in m’n achterste valt me 100% mee en het wordt alleen nog maar beter… :o))
De Magura HS33 remmen in combinatie met de CSS velgen zorgen ervoor dat het tot stilstand komen een zekerheid is geworden; doseren is gewenst, want anders zie je het asfalt van (te) dichtbij…
Ik ben erg benieuwd hoe de riemaandrijving het in de loop van de tijd gaat uithouden. Tot nu toe ziet het er allemaal veelbelovend uit!
Al met al heeft Santos er weer een enthousiaste fan bij!
Gefeliciteerd met je nieuwe tweewieler, Rico! En welkom bij de Santos-clan!
Het is een prachtige fiets geworden! Lekker sinister, zo met het frame en alle componenten in het zwart. Ik wens je veel plezierige en onderhoudsvrije kilometers toe. Geniet ervan!
Ik zal je enthousiasme aan Santos laten blijken. Vinden ze altijd leuk. 😉
Gefeliciteerd Rico! Ik ben wel benieuwd naar je fiets, heb je niet ergens online een foto staan?
Veel fietsplezier!
@Jeroen: Dank je wel! Ik zal dit weekend een link naar een foto plaatsen, nadat ik m’n Santos weer een beetje ‘gekuist’ heb. Een mooie fiets wordt -helaas- ook gewoon vies als je er dagelijks mee door het bos moet… 🙁
Tuinspuit en een doekje erover. Klaar! Schoon!
Zo, de tuinspuit en het doekje zijn er overheen geweest…. en dit is het resultaat: http://tinyurl.com/3kwp27d
Mooi, hè…?!!
Santos fietsen zijn geweldig mooi en betrouwbaar. Voor de sportieve fietser die niet de wereld rond wil, maar wel het voordeel zoekt van geen onderhoud en wel licht fietsen zijn er de fietsen van Schindelhauer. Niet alleen met Rohloff naaf, maar ook al met 8 en 11 alfine naaf van Shimano. Deze fietsen beginnen vanaf 1295 Euro en zijn later te zien op de Bikemotion beurs in Utrecht.
Iedereen die niet daarop kan wachten nodig ik van harte uit voor een kop koffie en een proefrit.
Beste Rico en anderen
Mooie fiets, zie dat je ook een Berthould fan bent. Heb helaas wel een probleempje gehad met de Santos SCC03 nl een krakende trapas. Na overleg met Robbert van Santos de excenter en bracket laten verwijderen en laten schoonmaken. Kraken schijnt/blijkt? te worden veroorzaakt door vuil. Klachten zijn weg na deze behandeling (waarbij veel vet gebruikt is; 2 soorten zo te zien) vraag me toch wel af hoe vuil kan binnen dringen in het systeem. Als dit weer gebeurt merk ik dit aan als een groot minpunt ( onderhoudarm toch?). Tijdens een rit in de duinen bij Schoorl hoorden ze me al van verre aankomen. Tja hahahaha
Verder top met de riem en gemodificeerde nieuwe achtertandwiel welke kosteloos werd gemonteerd. Overigens weet iemand een Tension Tester te koop?
Als ik de vuistregel van Gates hanteer; druk uitoefenen van van 2 tot 4.5 kg op midden belt mag een uitslag geven van ong. 10 mm, mag ik er vanuit gaan dat ik altijd een te slap gespannen belt heb ( heb wat zitten spelen met gewichtjes en lineaaltje) ook af dealer.
@ Gaston: tandriemen worden vanaf nieuw altijd ietsje strakker gemonteerd dan voorgeschreven en ik laat dit altijd zo als ik een nieuwe Santos aflever. De riem gaat zich in het begin nog altijd even “zetten” en het blauwe teflonlaagje zal er tijdens het inrijden afslijten. Daarna wordt de spanning vanzelf precies goed.
Een Tension Tester is volgens mij best prijzig en je zal deze nauwelijks nodig hebben. Rij gewoon zo nu en dan eens langs de dealer om het te laten checken, al zal je het later ook vanzelf “op gevoel” kunnen.
Michiel,
Heb er ook helemaal geen problemen mee gehad hoor. Heb nu 3500 km erop zitten en in regelmatig in natte modderige condities de riem zwaar belast; geen krimp gegeven. Viel me gewoon op dat als ik die vuistregel van Gates daadwerkelijk toepas de spanning naar mijn gevoel erg hoog wordt. Zal dit dus ook niet doen. Op gevoel is ondertussen wel aan mij besteed echter heb nooit de riem hoeven spannen.
Bedankt voor je reactie, Gaston
Ik heb sinds vorig jaar een santos trekking lite met riemaandrijving. Het is een hele fijne fiets, vooral omdat hij erg weinig onderhoud vraagt. Het wiel uitnemen is wel iets lastiger dan bij een fiets met derrailleur, maar dat hoeft dan ook gelukkig niet zo vaak. Nauwelijks een nadeel.
Wel heb ik voortdurend dat de riem gaat piepen als deze nat wordt. Dat geeft een iritant geluid en ik heb er nog geen goede oplossing voor. Spanning en uitlijning zijn goed, doch het piepen verdwijnt niet. Iemand een suggestie hioervoor?
Hoi Theo. Dat piepen wordt meestal veroorzaakt doordat de riem iets te veel tegen de opstaande rand van het tandwiel loopt. Ik zou toch even extra naar de uitlijning bij het voortandwiel kijken. Er is iets meer ruimte tussen de tandriem en de rand van het tandwiel te maken door de excentrische trapas even los te maken en een fractie naar rechts te schuiven. Als dat niet helpt, moet je de riem aan de binnenkant een klein spuitje siliconenspray geven.
Heb reeds 2 mtb winters achter de rug met een Santos SCC03 met riem en Rohloff en veel kilometers in alle weer en wind. Gewoon een plezier. De fiets heeft maar één nadeel en dat is voor de dealer, want deze ziet je na de aankoop niet meer terug wegens geen onderhoud.
FYI,
01SEP11: 5300km… olie ververst. Laat de fiets nu helemaal goor worden. Op sommige plekken zit de modder er +/- 2cm op. Een laagje op de buitenkantriem. Na drogen spat het er vanaf. Je hoort de riem niet, nat droog modderig; nooit! Gemodificeerde achtertandwiel perst de modder er prachtig uit. Dit gaat straks in de Ardennen ook zo met sneeuw en ijs, zeker weten. Magura remmen blijven werken zonder aan te lopen terwijl je je ze eigenlijk niet meer kunt onderscheiden vanwege de hoeveelheid modder die zich daar heeft opgebouwd. Dat wilde ik ff kwijt. veel fiets plezier nog allen.
Jammer dat ik dit forum nooit eerder heb gezien. Zelf rij ik ook al weer een jaar op een Santos Trekking met rohloff en beltdrive. Dit bevalt me wel goed maar ik ben wel vaak terug geweest i.v.m. het hier al eerder genoemde gepiep en geknerp van de riem. Nu is de trapas een centimeter naar rechts verschoven om de uitlijning beter te krijgen. Niet echt fraai maar ik heb de belofte gekregen dat ze er nog iets aan gaan doen. Want dat moet gezegd worden: Santos en Bike4travel (dealer) doen er alles aan om het geluidsprobleem op te lossen!
Hoi Niek. Welkom. Beter laat dan nooit, toch?
De trapas een centimeter naar rechts is best veel!
Hou ons op de hoogte van de uiteindelijke oplossing voor het piep-probleem!
Ik heb ook een Santos Trekking met Rohloff en beltdrive voor woon/werk verkeer.
Mijn dagelijkse rit is van Uitgeest naar Haarlem, ruim 40 km, door weer en wind.
De teller staat nu na een klein jaar op 6000 km. Op een lekke en versleten achterband na heb ik er werkelijk niets aan hoeven doen. Een enkele keer piept de snaar licht en kortstondig. Dit verdwijnt net zo plotseling als het kwam, niet noemenswaardig dus. Niet smeren, spannen o.i.d. inderdaad tuinslang erover en klaar. De riem-spanning is heel eenvoudig te controleren en na te spannen (indien nodig?). Kortom subliem mede dankzij een hele goede service van Santos zelf.
Hallo Michiel, ik overweeg de santos trekking lite met rohlof en tandriem aan te schaffen. Ik vroeg me af hoe zwaar jij deze fiets inschat met een licht zadel, (wel bagagedragertje achter) maar zonder slot, licht, standaard, dus zo licht mogelijk. Ook vroeg ik me af welke dealer je me regio Almere aanraadt. MVRgr Momo
Hoi Momo.
Wil je een dames- of herenframe? Ik schat de herenfiets in op ongeveer 12 a 13 kg, exclusief pedalen. Ik zal morgen eens 1 van onze winkelfietsen op de weegschaal zetten.
Ik ben niet persoonlijk bekend met dealers in de regio Almere, dus daarover kan ik je niet adviseren. Het is wel erg belangrijk dat je de fiets ergens uitgebreid zelf uit kan proberen! In de dealerlijst op de site van Santos kan je bij iedere dealer bekijken welke modellen ze in de winkel hebben staan.
Toch nog even een woordje van steun voor de ketting: die gaat ook bewezen 20.000km mee bij een Rohloff naaf in een kettingkast. En bij een goed kettingwiel hoef je dan alleen de ketting te vervangen en het Rohloff-tandwieltje om te draaien. Onderhoud? In die periode 3x smeren. En af en toe de ketting opspannen. Maar is dat onderhoud of bijhouden? (is banden oppompen onderhoud?)
(Dit dus ter correctie op de uitspraak dat een riem 2 tot 3 maal langer mee gaat, dat voordeel heeft de riem gewoon niet en als kritische noot mag er dus ook bij staan dat als je de prijs meerekent in de levensduur de riem flink op achterstand komt ipv andersom zoals beweerd wordt)
Helemaal waar, Lars. Echter, de duurzaamheidswaarden die in de media besproken worden gelden voor de tandriem in vergelijking tot een ketting zonder kettingkast. Op een mountainbike wil je geen kettingkast. En ook veel sportieve toer- en trekkingfietsjes worden er met een ontsierende kettingkast niet mooier en lichter op. Ook is een kettingkast een onding die flink in de weg kan zitten als je je wiel eruit moet halen.
Met een ketting is heus wel 100.000 km te halen, maar dan moet je hem in een hermetisch afgesloten ruimte met oliebad laten draaien. Zoals Flevobike ooit heeft gedaan. Maar dat werkt weer niet op normale fietsen.
Ieder systeem heeft zo zijn eigen voor- en nadelen en geen van de twee is per definitie beter. Het is maar net waar de consument prioriteit bij legt en welk systeem hem/haar het meeste gebruiksgemak oplevert. Dat is voor iedereen anders.
Ter illustratie:
Een kennis van mij (een lange, sterke vent met een stevige rijstijl) reed vele jaren alle seizoenen met een mountainbike met Rohloff en ketting. Na iedere tocht maakte hij de ketting keurig schoon en bracht hij nieuwe smering aan.
Met de ketting deed hij gemiddeld zo’n 1500 km. Nu rijdt hij sinds een jaar op een Santos met Rohloff en riem en hij zit inmiddels op 4700 km met 1 riem en 1 tandwiel en het einde is nog niet in zicht. En dat bij exact hetzelfde soort gebruik en met heel soms even de tuinspuit erover.
Een tweede voorbeeld is een man die met een Race Lite (zie eerste foto van dit artikel) al 23.500 km heeft gereden, met 1 riem en 1 aluminium achtertandwiel. Daarbij heeft deze man ook bijna alle Europese passen genomen en heeft hij het grootste deel van de tijd een aanhangertje achter zijn randonneur hangen.
Pffft, moet ik nu met voorbeelden komen van mensen die zonder kettingkast 30.000km gereden hebben? Haal je makkelijk. Bij mooi weer, hoog toerental en weinig stoppen. Dan lukt dat je ook wel met een riem als je je daar aan de voorwaarden van Gates (Rohloff!) houdt!
Het gaat mij er meer om dat je doet alsof een riem langer mee zou gaan. Inmiddels is gebleken dat dat niet zo is. Natuurlijk heb je uitzonderingen. Maar bij een goed kettingblad en ketting haal je dezelfde km’s als bij een riem. Minstens!
Overigens: 1500km??? Dan ben je met een erg slecht blad en slechte ketting onderweg. En heb je de slijtage beslist met een Kaliber gemeten, die daar dus niet voor gemaakt is. 5000km is eerder de standaard voor een Rohloff systeem met goed blad en goede ketting. Voor een schijntje van de kosten van een riem.
Het gaat mij er meer om dat de riem neer wordt gezet als een oplossing voor een niet bestaand probleem. Dán moet je ook alle nadelen vermelden. Maar in de praktijk heeft de riem zijn eigen bestaansrecht. Met voordelen en nadelen ten opzichte van de ketting. Je kunt als gebruiker je eigen keuze maken, maar dan moeten de feiten wel goed vermeld worden!
Lars, ik heb een voorstel.
Laten we samen werken aan een nieuw artikel waar we alle voors en tegens van zowel de riem als de ketting op een rij zetten.
De vergelijking moet dan wel gemaakt worden met een ketting zonder kettingkast, want het voornaamste doel van de riem is zo onderhoudsvriendelijk als mogelijk zonder kettingkast fietsen.
Wat denk je ervan?
De meeste nadelen van de riem zijn ook met een kast op te lossen…
Voors en tegens op een rij is wel grappig, maar het is geen wedstrijd waar je een winnaar uit kunt destileren. Een riem is onder voorwaarden een prima alternatief voor een ketting, waarbij de riem dan bepaalde voordelen biedt.
Vergelijking zonder kettingkast voor de ketting? Waarom dat nu weer? Als dat dé oplossing is voor een ketting om de nadelen weg te werken, dan moet je ook een ketting mee nemen in de vergelijking. Waarbij je natuurlijk de nadelen van een kettingkast ook kunt noemen.
Maar maak een mooie start zou ik zeggen, een onafhankelijk artikel is er nog niet echt… .
Mijn doel is niet om tot een winnaar te komen, maar wel alles zo goed mogelijk van twee kanten te belichten, uit de monden van een voorstander en een tegenstander van de riem. Ik weet dat je veel kennis en ervaring hebt en daarom denk ik dat het een goed genuanceerd artikel kan worden, wat mogelijk een goede richting geeft aan dealers en consumenten om verder te denken en praten.
1500km met 1 ketting? KMC heeft hele goedkope kettingkjes die niet kunnen roesten (die verzinkte types, z1xrb) en heel weinig slijten (zelfs zonder kettingkast). Ze zijn nogal zwaar en je moet ze blijven smeren als bij een normale ketting, maar al met al is dat een stuk goedkopere en degelijkere oplossing dan de meerprijs van een tandriem.
Het enige, maar dan ook het enige echte voordeel voor een tandriem is dat je een riem niet hoeft te smeren en dus niet smerige handen krijgt als je de ketting aanraakt of een streep smeer op je onderbeen krijgt. En het is iets nieuws dus goed voor de moraal voor sommige mensen (het apple gadget effect)……… maar het komt met een enorme meerprijs. Ik neem op een lange fietsvakantie liever een paar tandschakeltjes mee dan een extra riem. Die duiten die ik dan bespaar kan ik mooi mijn vakantie mee verlengen :).
@fiets71: wat mij betreft is er nog zeker een heel groot voordeel, namelijk het (gebrek aan) benodigd onderhoud. Ik kan mij de afgelopen zomer (?) nog herinneren waarbij ik mezelf op veel dagen gelukkig heb geprijsd met de keuze voor een tandriem: waar ik bij mijn vorige (hybride) kettingfiets elke dag de ketting had moeten ontdoen van zand (ik kom dagelijks over een stukje asfaltpad in de natuur), vuil en water en dus ook vaak opnieuw had moeten smeren, zet ik nu mijn fiets onbezorgd en zonder enig omkijken weg om hem de volgende dag weer in topvorm terug te vinden…
Als bijkomend, minder belangrijk pluspunt merk ik, na nog maar 4000 km met de tandriem te hebben gereden, dat mijn achterwiel/velg ook beduidend schoner blijft; ik schrijf dat ook toe aan het ontbreken van (overdadig) smeren van een ketting.
Voor wat betreft de levensduur kan ik nog niet veel zeggen. Zoals aangegeven heb ik er nog maar 4000 km opzitten, maar ik merk nog geen enkele slijtage en heb nog nooit iets aan onderhoud moeten doen…
Klopt, je betaalt dus extra om niet meer met een katoenen doek je ketting schoon te houden, om zo schone handen te houden. Ik zie dat wellicht een beetje over het hoofd, aangezien het voor mij gewoon normaal is om je ketting schoon te houden. Even doek erover heen, goed schoonschrobben, nogmaals ketting schoonwrijven, olie erop, ketting schoonwrijven, olie erop en nogmaals schoonwrijven. Dit doe ik zeg maar elke week bij droog weer, en elke dag bij vies weer. Zo doe ik een jaar met een ketting, meer dan 5000km per jaar, pekel of geen pekel.
Maar kan me dat bij een ander goed voorstellen dat iemand daar een hekel aan heeft en extra wil betalen om dat niet te hoeven doen. Echter ook bij een riem zul je je dure fiets willen schoon houden. Er is meer schoon te houden dan alleen de ketting…… rembloksmeersel op je velgen bijvoorbeeld, banden waar stukjes glas zich in nestelen, de lak van je frame, kopse kant van potentieel roestige boutjes, lagers, brackets, etc. Een onderhoudsvrije fiets bestaat niet ondanks rohloff en tandriemen, vieze handen krijg je dan toch wel.
Maar desalnietemin thumbs up voor innovatie hoor, zeker waard om de voordelen in de gaten te houden. Alleen wel een beetje lastig om niet teveel mee te buigen met marketingpraatjes :).
Ik rij graag iedere zaterdagochtend met de mountainbike door het bos en ‘s middags ‘moet’ ik met mijn vrouw boodschappen doen en andere vormen van quality time. Voorheen moest ik altijd eerst mijn ATB verzorgen, maar nu ik met een tandriem rij, hou ik tijd over voor mijn vrouw. Het combineren van mijn hobby met een goed huwelijk is me veel waard.
Gezonde argwaan is altijd goed, zolang het niet doorslaat in bevooroordeelde meningsuiting… 😉
(iets voor op een tegeltje?!!)
@Evert: …en wat zijn nu de kosten van een tandriem vergeleken met die van een relatietherapeut… LOL
Het is vaak wel zo dat plezier die je elke (onderhoudsvrije) dag ervaart soms meer waard is dan incidentele meerkosten de dag dat je je aandrijflijn (riem/riembladen) moet vervangen.
Wat kosten die dunne chirurg latexhandschoentjes eigenlijk? Scheelt weer quality-time handen wassen 🙂
Ha Rico, goed om te lezen dat de fiets je bevalt! Heb je de eerste servicebeurt al laten doen?
@Rico: Jij begrijpt het! 😉
Daarnaast heb ik me afgelopen winter vaak rot gelachen als ik tijdens een veldtoertocht met veel modder en sneeuw een stel piepende en krakende kettingfietsen inhaalde. Ik reed ze geruisloos voorbij met een brede grijns op mijn gezicht.
@Evert
Vergelijk je dan een rohloff+riem met een rohloff+ketting? Of vergelijk je de rohloff+riem met een traditioneler derailleursysteem?
Vooral derailleur, maar ook een enkele Rohloff met ketting. Rijden in regen, sneeuw en modder betekent vaak dat je halverwege de tocht de meeste of alle smering al kwijt bent en dan kan het zand vrolijk zijn ijzervretende werk vrijuit doen. Met mijn riempje maak ik me nergens druk om. Zelfs sneeuw en ijs heb ik geen last mee gehad.
Toch zou carbon ook moeten slijten van zand en regen, kan me niet voorstellen dat dat niet zo is. Zoals eerder gezegd een goedkope kmc z1xrb roest niet en slijt nauwelijks. Tja, olien moet wel en je krijgt smerige handen als je de ketting aanraakt, maar heb nog nooit in de modder/sneeuw/pekel meegemaakt dat een gesmeerde ketting na een regen- en modderbui halverwege de dag al begint te piepen en te kraken. Dat je een ketting meer hoort dan een riem, wil dat ook zeggen dat een riem minder slijt?
Wel mooi om te lezen dat er vooral veel enthousiaste gebruikers over de riem te vinden zijn. Ik moet helaas nog minimaal 80.000km op mijn rohloff+ketting afleggen voordat ik mezelf uberhaupt de keuze voorleg. Een riem is per slot van rekening alleen een keuzemogelijkheid als je een nieuw frame (nieuwe fiets) koopt 😉
Tuurlijk, alles wat draait en met zand in aanraking komt slijt. De buitenkant van de riem is overigens niet van carbon, maar van een soort rubber. Dat je het niet hoeft te smeren betekent dat er ook niet tot nauwelijks zand aan blijft plakken.
Bij vette kettingen ontstaat er een schurende pasta door aanklevend zand. Mijn tandriem blijft tijdens het rijden in de modder van zichzelf veel schoner, doordat hij niet plakkerig is. Als ik hem op laat drogen kan ik het zand er voor de volgende tocht zo weer af schudden. En natuurlijk ook geen roest als gevolg van verwaarlozing! En ik hoef mijn vrouw niet meer te verwaarlozen. Ik blij, mijn vrouw blij!
@Michiel: Ja, de fiets bevalt nog steeds prima: ik zie uit naar de winter…!
De eerste beurt wilde ik doen als er 5000km op de teller staan, binnen een week of zes. Dan kunnen, denk ik, de banden ook wel vervangen worden.
Ik zag dat Schwalbe van die echte winterbanden had, met ijzeren pennetjes. Ik kan me bijna niet voorstellen dat dat iets is voor de verharde weg (zonder ijs
/sneeuw)? Heeft iemand daar ervaring mee?
Overigens ben ik blij dat dit topic weer volop in leven is. 🙂
Wat mij betreft hoeven de voor- en tegenstanders van riemen/kettingen elkaar niet koste wat kost te overtuigen van hun gelijk. Het delen van objectieve ervaringen is m.i. de beste manier om je mening te vormen (naast natuurlijk de praktische ervaring aan den lijve te ondervinden).
het is wel goed om het scherp te krijgen toch?
voordelen riem
– schone handen bij onderhoud
– geen vuil dat blijft kleven want droog systeem
– minder geluid
– kan niet roesten (hoewel een KMC Z1XRB ook niet roest)
– minder slijtage in kilometers (hoewel dat marginaal is, zie KMC ketting)
– iets nieuws, leuk-factor, hightech
– plezierig voor quality time vrouwkes
nadelen riem
– prijs in aanschaf en bij vervanging
– alleen toegankelijk bij aanschaf nieuw frame (want aangepast frame nodig)
– duurder in euros/km
– minder euros voor de vrouwkes
voordelen ketting
– goedkoop bewezen systeem, lowtech
– eenvoudig te vervangen tijdens lange reis (hoewel een riem misschien even veel weegt als kettingschakels + pons)
– goedkoper in euros/km
nadelen ketting
– kan roesten bij slecht onderhoud en verkeerde keus ketting
– bij slecht onderhoud ietsje minder duurzaam
– blijft vuil aan kleven ook bij droog weer, want nat systeem
– meer dagelijks/wekelijks onderhoud nodig
– oogt ouderwets
zoiets? vul maar aan
PS. wel eigenaardig dat vakantiefietsers zweren bij stalen frames ipv carbon, en voor een ketting juist enthousiast over carbon geraken 🙂
Niks mis met carbon, ligt er alleen wel aan waar je het toepast en hoe het gebruikt wordt. Met een materiaal op zich is eigenlijk nooit iets mis, wel met toepassingen. Zo is er ook niks mis met glas, diamant, steen, etcetera. Het is maar net wat je ermee wil maken.
zo ist maar net
Hoe zit het eigenlijk met de universele inzetbaarheid van de tandriem? Is het 1 merk die het monopoly heeft? Met andere woorden, zou de prijs naar beneden kunnen als er wat concurrenten op de markt zijn?
Ja, tot nu toe maakt alleen Gates tandriemen en tandwielen met de juiste kwaliteit. Als er concurrentie komt, dan verwacht ik dat de prijs misschien een beetje daalt, maar dat zal weinig tot geen invloed hebben op de totaalprijs van een tandriemfiets. Waar ik wel bang voor ben is dat er tandriemvarianten gaan komen die naast een lagere prijs ook een mindere kwaliteit hebben.
Er zijn bijvoorbeeld nog altijd geen volwaardige alternatieven voor Rohloff. Shimano heeft zelf al toegegeven dat ze geen versnellingsnaven van een dergelijke kwaliteit kunnen maken voor een vergelijkbare prijs. Rohloff heeft dus een monopoly bij gebrek aan volwaardige concurrentie, maar daar lijken ze geen misbruik van te maken m.b.t de prijs. Shimano vraagt zich serieus af hoe een Rohloff-naaf zo weinig kan kosten. En toen kwam Shimano met de Alfine 11 met een beetje van Rohloff en beetje van Shimano, maar bij lange na niet van hetzelfde kwaliteitsniveau. Wel veel voordeliger.
Misschien dat carbon-specialisten als Mizuno en Easton ook de Alfine 11 truc uithalen met de tandriem. Een beetje van Gates, een beetje van henzelf, maar dan goedkoper en van mindere kwaliteit? En dan? Het zal misschien slechts een paar tientjes schelen…
6500 km alleen af en toe de tuinslang erover..Santos is dan weer leesbaar. Verder niets aan hoeven doen. Zo hoort het lijkt me. Eind oktober Ardennen. No problem.
Moest ff nieuw email adresje achterlaten vandaar deze bemoeienis.
Voor een asfalt pekelbestendige winterfiets (woonwerkverkeer, duurtrainingen) lijkt me een tandriem het meest geschikt. Mooi in NL, buitenlandse dagtochten, zonder al teveel risico’s. Schoonmaken in een koude garage zou dan een stuk minder noodzakelijk zijn. Na een winterritje bezweet thuiskomen wil je vaak snel onder een warme douche en niet nog eens schoonmaken terwijl je bezeet koud wordt (disciplinekwestie I know). Plus het niet hoeven opspannen van de tandriem (in vergelijking met een slapper wordend ketting) lijkt me een voordeel……. hoewel het opspannen van een ketting natuurlijk nauwelijks tijd kost – net als het schoonmaken van een ketting – zijn het toch klusjes die je in de praktijk makkelijk van je afschud onder het mom van dat je het morgen wel eventjes doet. Een mens is lui van nature 🙂 Als fanatiek wielrenner lijkt me daarom de Santos Race lite met de nieuwe Gilbert rohloffpook een hele mooie pekelbestendige trainingswoonwerkfiets……
Toch alles bijelkaar opgeteld heb ik de meerprijs van de tandriem er niet voor over. De Z1XRB is een te goedkoop alternatief, ook al moet die wel gesmeerd en schoongemaakt worden…. goede stok achter de deur om ook de rest van de fiets te onderhouden (lagers wielen, lagers bracket, velgen, banden, lak, remkabels, etc).
Voor een lange fietstocht door het buitenland in afgelegen gebieden (sneeuw, modderbaden, singletracks, regen, stuifzand, grindwegen, steen tussen crank en frame) lijkt me een ketting toch ietsje meer hufterproof. Net als met 26″ banden zal ook een ketting ietsje makkelijker te verkrijgen zijn in het kleine afgelegen dorp die je het eerst op de kaart zult tegenkomen mocht je met serieuse pech te maken krijgen (kapotte velg, dubbel gebroken ketting, klapband). Een ernstige valpartij natuurlijk daargelaten….. Noem het rationaliseren, noem het op zeker spelen, noem het niet teveel geld willen uitgeven.
@Michiel: prima idee, je krijgt binnenkort een lijst van mij met punten die je als start kunt gebruiken voor een mooi stukje.
Maar inmiddels komen we hier ook een heel eind… . Belangrijk punt: waar gebruik je carbon?
En jongens, effe serieus. Onderhoud aan een ketting bij een Rohloff fiets: 1 minuut. En als je het goed bij houdt, dan kun je best die keer dat je te laat thuis komt en je vrouw (man….) persé meteen van je diensten gebruik moet maken ook wel een keer over slaan… .
Wat dat betreft komt Fiets71 aardig in de richting van de waarheid!!!
Neemt dus niet weg dat je op basis van feiten bepaalde voordelen naar voren kunt halen en daarop je aandrijfsysteem kunt kiezen.
@Rico: spikes rijden behoorlijk zwaar op asfalt en absoluut niet stil. Iedereen die je voorbij komt (het gaat zo zwaar dat jij degene bent die ingehaald wordt!) kijkt verstoord naar je fiets. Het is alsof je op een lege band door rijdt. Op sneeuw en vooral ijs ben jij in ieder opzicht de lachende!
Jongens ik zie dat de kiezers aantallen gelijk staan wat betreft de verkiezingen rond riem of ketting 37% om 37% ook nog een aantal zwevende kiezers zoals ik!
Ben benieuwd wie de “race’ gaat winnen en of de zwevende kiezer alsnog overgahaald kan worden?
Ik zie wel de voordelen van het gebruiksgemak bij een riem. Iemand die op basis van dat argument (reduceren poetstijd) zijn aankoop baseert, die heeft denk ik een goede aan die riem. Dus woonwerkeer, dagtouren en modderscheuren in NL/nw-Europa.
Ben echter vooral benieuwd naar de mensen die voor een riem kiezen om daar specifiek lange buitenlandse trektochten mee te doen.
Verder lijkt me nog een belangrijk nadeel dat je breuk van de riem niet ziet aankomen. Weer, UVstraling, wind, zand, pekel, uitzettend ijs, zal langzaam op de riem inwerken zonder dat je het duidelijk ziet aankomen. Ik heb geen ervaring met een riem, dus ik theoretiseer even, maar als ik het vergelijk met een ketting (ernstige ongelukken daargelaten, heb het hier over natuurlijke slijtage). Ik heb nog nooit een gebroken ketting meegemaakt en heb vele fietsjes en veele duizenden fietsjarenkilometers in de benen. Het voordeel van een ketting is dat ie slijt voordat ie uit armoede uitelkaar spat. Een versleten langer geworden ketting wordt dus ruim voor de tijd vervangen. Wanneer vervang je tijdig een versleten riem die geen horizontale flex aan kan?
Daarnaast blijft het onnodig duurder….. duurder frame, duurdere riem, duurdere kettingbladen, duurder crank….. en dusdanig duur dat het qua rendement nooit een financiele vervanger voor een singlespeed ketting kan zijn.
Kan niet anders concluderen dat vooral het gebruiksgemak het enige argument is om voor een riem te kiezen. En moet eerlijk zeggen dat de positieve reacties hier t.a.v. dat gebruiksgenot aanstekelijk werkt, vooral nu de koude dagen er weer aan komen :).
Ik rijdt ook al sinds jaar en dag woonwerkverkeer, lange solo tochten en vakantie tochten met bepakking. Ik hield jaren een logboekje bij met daarin ook de weersomstandigheden. Statistisch gezien fiets je maar heel erg weinig door de regen en sneeuw in Nederland en de meeste wegen zijn geasfalteerd en schoon.
Had in al die jaren nooit ketting breuk
Het gemak van een Rohloff heb ik inmiddels ervaren maar een riem zie ik [nog]niet als een groot voordeel.
Als ik na een dag fietsen in de regen thuis kom, dan poets ik de ketting met een handdoek schoon, even wat olie en weer droog poetsen en klaar is Kees. In het verre buitenland poets ik s’avonds voor mijn tentje de ketting schoon kijk de remmen/banden na en doe wat aan onderhoud zoals je met elke fiets zult hebben. Hoort gewoon bij het fietsen vind ik en heeft zijn scharme
De reden dat ik een belt drive aanschafte was het feit dat ik tijdens een MTB weekend zelf een derailleur eraan trapte en nog vele km’s gesleept moest worden door mijn maatjes. Tijdens die sleep partij kwamen wij een biker tegen, met echt geen goedkope fiets goed onderhouden, semi prof, met jawel hoor een gebroken ketting. Iets teveel toeval?
Het gaat hierbij om de keus van een ketting of riem bij een rohloffnaaf.
Ik wil de statistieken wel eens zien van gebroken kettingen bij een rohloffnaaf (ter reminder: dikke ketting, rechte kettinglijn, niet kunnen schakelen onder kracht)
Zijn er niet denk ik. Denk dat die ketting configuratie hierboven beschreven ook top is hoor. Heb je gelijk in. Riem is gewoon geen onderhoud, heb daar bewust voor gekozen omdat ik aan de kettingen van mijn fietsen zelden aandacht schonk met alle gevolgen van dien en vind rohloff/riem erg mooi. Heb prijs kwaliteit verhaal maar gewoon diep weggestopt. Vind het toe te juichen dat er nieuwe dingen ontwikkelt worden en ondersteun dat graag. Maar beide zijn superieur aan de derailleur….. ha dat rijmt.
Veel fiets plezier nog allen. Oh ja zodra de Gates Center Track zich op de Santos aandient zullen we weer een nieuwe discussie krijgen. Ik laat ‘m wel monteren hoor!
Daarom zit ik ook aan een Rohloffnaaf op mijn randonneur te denken, heb tot nu toe 2 maal een afgelopen ketting gehad. Dit midden in de nacht om 03:00 ergens in Sauerland en op de laatste 130 km van Parijs-Brest-Parijs [1200km] , hoogstwaarschijnlijk door vermoeidheid een schakel fout gemaakt waardoor er verkeerde spanning op de ketting kwam er af liep en muurvast kwam te zitten tussen krans en spaken.
ik heb eens in amerika op zo’n weg gereden waar een bord stond: unpassable when wet. Ik heb deze weg toen toch ingeslagen en de hele fiets liep vast met een dikke sneeuw- en leemlaag. Modder/sneeuw/klei/leem/prut tussen spatbord en banden. De ketting bleef echter wel draaien, de prut prutst zich een weg tussen de schakels door……. dat zul je met een gates center track ook wel kunnen vergeten. Ook al is het een verbetering tov de “oude gates belt” die supergevoelig is voor hoekintoleranties in het horizontale vlak.
Nee, een riem is een leuk product voor mensen die niet te lui zijn om zich in het zweet te werken (+1), maar wel net te lui zijn om regelmatig hun ketting te poetsen (-1) en daar flink wat extra euros (400euries extra tov ketting?) voor over hebben :). RVS kettingbladen en een rustbuster ketting van kmc had ook gekund; daar haal je een doekje overheen en daarna een druppie olie. Klaar is Kees. Plus meteen goede stok achter de deur om de rest van je fiets te inspecteren. Kennelijk snap ik nog steeds niet de logica van de tandriem ~:)
Ik denk dat een voorkeur erg persoonlijk blijft. de een zal zich sneller irriteren aan het geratel van een ketting/derailleur dan een ander. Bij mijn vorige fiets (Koga met Sramdual drive=3 versn. naaf met derailleur) begon na plm 1500km de boel te kraken etc. Op kettingen en tandwielen werd echt niet bezuinigd en het werd met regelmaat schoongemaakt en gesmeerd. Bij het wegrijden is een ketting van €40,- ook een keer gebroken. De naaf heeft het eenmaal begeven. Als ik dit afweeg tegen de meerprijs en het gemak van een riem is het mij dik waard (zie eerder bericht).
Bij slechte ervaringen met derailleur en gebroken kettingen (chainsuck, takken, vastlopende derailleurs, niet goed gesmeerde kabels, etc) kan ik me goed voorstellen dat je een overstap maakt naar singlespeed of Rohloff. Om dan ook meteen over te stappen naar een riem ipv ketting is een ander verhaal (en daar gaat het hier juist over). Hoewel misschien kleine meerprijs (400euro) op een totaal van ca 3700-4000euro bij aanschaf van nieuwe fiets.
Gebruiksgemak is er zeker, maar een riem heeft ook zijn beperkingen: prijs, duurder frame en reservematerialen, verzwakking achterbrug, verstelbare achterpatten voor fijnafstelling, meer druk op de lagers, lawaai riem bij ietsje scheef wiel of scheve achterbrug, niet met klompen ijs en modder om kunnen gaan bij lage temperaturen. Benieuwd of de nieuwe Center Track dat allemaal gaat oplossen. Ongetwijfeld wel duurder.
Derhalve bij normaal gebruik op asfalt / boswegen en goede afstelling veel happy users, en dat is altijd mooi natuurlijk. Ook voor op het strand (zand/zout) lijkt het me een mooie oplossing.
En ervaringen met Rohloff en chainglider configuratie ? Dat lijkt toch veel van de pekel, sneeuw en regen problemen voor in ieder geval de forenzen op te lossen…
@ Ton: klopt helemaal. Echter, de Chainglider heeft zo ook weer zijn eigen nadelen. Hij rust op de ketting en loopt dus continu aan, is niet geruisloos en moet goed afgesteld tegelijk met het naspannen van de ketting.
Hij maakt inderdaad wat geluid, maar het afstellen leek mij vrij eenvoudig. Ik hoorde zelfs forenzen, die hem er alleen in de winter of naderend slecht weer opzetten. Erop en eraf halen zou net zoveel tijd (of minder ?) kosten als schoonhouden en smeren…
Ik loop toevallig tegen deze site aan en lees met veel plezier alle voor en nadelen van riem versus ketting. Ik fiets ongeveer 25000 km per jaar met alleen maar fietsen met ketting. Bij mijn koga terraliner die ik vrijwel alleen maar met droog weer gebruik verwissel ik de ketting na 10000 km op het middelste (stalen) blad te hebben gereden. Daarna rij ik 6000 km op het alu buitenblad met een nieuwe ketting (met zelfde cassette, welke dus na 16000 km vervangen word). Ik maak elke 1000km de ketting met een lap schoon en spuit er wat kettingspray op. Dat is alles. Heb na 52000 km nog geen voorblad verwisseld en deze kunnen nog wel 20 a 30000 km mee.
Bij de fietsen die ik vaker in de regen gebruik moet ik soms al na 2000 km de ketting vervangen. In de winterperiode rijd ik daarom ook bij slecht weer meestal alleen maar op een fiets met kettingkast.
Volgens mijn eigen ervaring heeft een riem voornamelijk zin bij veelvuldig gebruik in natte omstandigheden.
@ fiets7. Wat is dan het verschil tussen de gewone Gates belt drive en de Gates center track ? Voor het eerst dat ik er van hoor….
@ Ton: zie hier het antwoord op je vraag: http://www.sintchristophorus.nl/bike-motion-11-gates-centertrack-tandriem/
Dank je, Michiel
Heb net mijn Avaghon 28 inch met Rohloff/Gates besteld voor m.n. forenzen…. (dus toch geen chainglider !). Zal eens kijken of ik hem al moet laten updaten voor hij afgeleverd wordt…..???
@ Ton: het kan wel even duren voordat de nieuwe CenterTrack in Europa voldoende verkrijgbaar is en bij alle fietsfabrikanten in de voorraadschappen ligt. In modeljaar 2013 zal deze riem wel de standaard worden, verwacht ik.
@ Ton: vraagje… waarom een Avaghon?
O, dan is mijn riem net ingereden 🙂
En de CentreTrack moet zich natuurlijk ook nog bewijzen in de praktijk…..
Dus wie weet over een paar jaar over naar een CentreTrack, blijven bij een BeltDrive of terug naar de ketting…. We gaan het zien
Waarom Avaghon ? Om er mee naar mijn werk te fietsen natuurlijk !
En omdat :
* kan hem zelf configureren
* Beltdrive/Rohloff/Staal
* Bike4Travel op fietsafstand zit, die verkoopt ze en ik heb vertrouwen in ze
* hij best lekker fietst (maar dat doet een Santos ook, mijn vrouw heeft er een)
* De recensies/testen erg goed zijn. No nonses, iets soepeler dan Santos.
* een kennis er een heeft en die erg tevreden is
* hij toch net wat minder duur is dan Santos bij dezelfde configuratie
* Vittorio te ver weg zit.
* IdWorx geen belt heeft. Beetje duur ook.
Dus nu weet je gelijk waar ik nog meer naar gekeken heb….
Beste lezers, mijn partner en ik fietsen beiden op de idworx off rohler. Als fervente langeafstandfietsers is het vervelend om elke 1000 km de ketting te spannen. Hiernaast zit je ook vast aan het kettingonderhoud en slijtage van ketting en tandwielen. Lastig tijdens lange reizen. Idworx adviseert andere tandwielen en ketting ( slijtvaster) de prijs is behoorlijk veel meer en het effect is dat de onderhouds intervallen de helft langer worden , geen echte vooruitgang dus. Nog een serieus punt van verbetering is het achterlicht valt uit vanwege de slechte contacten. Tot slot is de gebruikte trapas van slechte kwaliteit moeten ze standaard een betere kwaliteit monteren. Stuurkwaliteit en afwerking verder prima maar geen hardcore trekkingfiets waarvoor we ze wel gekocht hebben. Tot slot zou ik zeggen dat idworx op de riemaandrijving over moet gaan ik zou geen kettingaandrijving meer kopen en beste idworx let erop dat jullie niet teveel gadget en te weinig goal georiënteerd worden.
Beste Peter, nog minder hardcore is dat je iedere 1000km je bandenspanning moet controleren en bijstellen… .
En al helemaal niet hardcore is dat je je riem tijdens een extreem modderig pad een paar keer schoon moet spuiten omdat deze anders gaat breken.
Jammer ook dat een riem + tandwielen nog steeds stukken duurder is dan de zeer duurzame idworx aandrijflijn.
idworx heeft al weer enige tijd een super hoogwaardig lager omdat het lager wat vrijwel alle andere merken ook gebruiken inderdaad niet voldoet (is dus geen idworx probleem, maar idworx doet er wel wat aan). SKS heeft al 20 jaar problemen met de stroomgeleiding in de spatborden. idworx probeert daar wat aan te doen, neemt de uitdaging op en leek het probleem getackeld te hebben. Er is echter nog steeds wat ruimte voor verbetering. Andere merken grijpen terug op een bestaande oplossing en als idworx het probleem de wereld uit heeft zullen ze idworx weer volgen omdat die oplossing waarschijnlijk beter is.
Kortom, ik vind je opmerkingen kort door de bocht en vooral ondoordacht.
@ Lars, veel klanten en ikzelf hebben met een tandriem al heel veel modderige en besneeuwde paden bereden, maar het is tot nu toe nog nooit nodig geweest om de riem schoon te spoelen, omdat deze door teveel modder-ophoping misschien zou kunnen breken. Dat lijkt me meer een theoretisch probleem dan een praktische beperking.
Ik heb in twee gevallen een gebroken riem meegemaakt (niet bij mezelf, maar bij klanten). Bij 1 klant brak de riem uiteindelijk doordat deze volledig versleten was en de berijder graag door wilde rijden totdat de riem echt op zou zijn. Het tweede geval was doordat er een steentje tussen de tanden bleef steken en op het moment dat er kracht gezet werd, zei de riem ‘knap’. Overigens kwam dezelfde dag een klant binnen met een gebroken ketting door… juist, een kiezelsteentje tussen de schakels.
De ketting was weer te repareren, de riem moest vernieuwd worden.
Beste Lars, je reageert erg defensief. We hebben zelfs twee idworx fietsen gekocht en naar ik meen daardoor goede klanten zijn. Je zou jezelf als bedrijf een voordeel kunnen bezorgen om te informeren naar de aard van het kritiek om hierdoor je voordeel te kunnen doen. Namelijk verbeteringen doorvoeren. Nu een aantal inhoudelijke opmerkingen , als idworx weet dat SKS al 20 jaar problemen heeft met de stroomlevering in de spatborden dan zoek je toch op voorhand andere oplossingen. En tot slot als idworx weet dat een lager niet voldoet dan kom je de klant toch tegemoet mogelijk in samenspraak met de leverancier van de assen. Automerken doen dit ook en dan heet dit een terugroep actie. Met vriendelijke groet Peter Bournas
@ Peter: Idworx heeft het probleem met de stroomgeleiding door het spatbord inmiddels opgelost door een doorlopende draad onder het spatbord aan te brengen.
En ter verdediging van Lars, hij is inmiddels elders werkzaam.
Maar we gaan nu wel iets te ver off-topic. Laten we de discussie zoveel mogelijk bij de tandriem houden.
De opmerking dat de riem schoon gespoten moest worden tijdens een modder-passage komt uit Bike&Trekking uit een reisverhaal (Marco Meijerink?). Is precies hetzelfde geval als dat van een steentje: teveel modder doet de riem uitzetten en kan breken. Problemen uit Zwitserland met sneeuw bevestigen dat dit dagelijkse praktijk kan zijn.
Overigens heeft Gates inmiddels toegegeven een minder breekbare riem op de markt te brengen (of wordt inmiddels al geleverd) én dat deze inderdaad minder efficient loopt. 1% verlies was een voorzichtige schatting. Tel daarbij op dat Centertrack permanent aanloopt en je hebt minstens nog een procent aandrijfverlies. Dan zitten we inmiddels op het niveau van een lichtlopende band-dynamo wat verlies betreft. Acceptabel? Vroeger niet, energieverlies blablabla. Een riemfanaat bagateliseerd zo een verlies natuurlijk. Maar dit was de reden dat een riem nooit doorbrak!!! En als Gates met deze versie was gekomen had de riem nog steeds in de marge geopereerd. Maar nu brengen ze dus eerst een versie met kinderziektes en gebruiksaanwijzing die als die werkt heel erg lekker werkt en doen langzaam concessies aan de perfectie maar zorgen wel dat het een makkelijker te gebruiken product is. Komen we waar het vanaf dag één naar toe leek te gaan: een ideaal product voor een stadsfiets! (ik zet alle plus en minnen binnenkort nog eens op een rij, heb er nu weer tijd voor).
@Peter: idworx is zich zeer bewust van wat niet werkt. En als enige merk proberen ze die punten aan te pakken en met succes. Ze op een klein forum melden heeft minder zin dat via je dealer of rechtstreeks bij idworx klagen. En idworx houdt behoorlijk een vinger aan de pols. En niet voor niets zijn de ER en OR de laatste 2 jaar onveranderd in het programma gebleven. Op een detail (spatbord…) na viel er niets meer te verbeteren!!! Via jouw dealer kun jij gratis (hooguit montagekosten, dat ligt aan je dealer) de laatste stand van techniek van het spatbord krijgen. Dat is ook idworx. Tja, en als jij geen geld over hebt voor het verbeterde kettingblad mag je ook niet klagen. Lijkt me wat onzinnig als leveranciers iedereen maar gratis de laatste stand van de techniek van slijtageonderdelen moet gaan geven… . Voor het lager geldt hetzelfde. Het is een standaard product van een externe toeleverancier wat ieder ander merk ook gebruikt. En bovendien een slijtageonderdeel waar de fabrikant van vindt dat 3000km heel acceptabel is. Het is dus geen slecht onderdeel, maar het voldoet niet op een vakantiefiets. Maar als er niets anders is, dan kun je in eerste instantie als fabrikant ook niets anders aanbieden. Overigens gaat idworx heeeeeel coulant om met versleten lagers. Je hebt hooguit een mindere dealer getroffen blijkbaar. En als ik je nu waarschuw dat die riem op hetzelfde niveau zit als de lagers (waar genoeg mensen al 50.000km mee gereden hebben, dus zo slecht zijn ze ook niet!) dan neem je dat dus niet serieus??? Meten met 2 maten… .
En inhoudelijk op mijn opmerking dat een riem dus stukken duurder is ga je ook niet in, om de riem maar weer als hoofdonderwerp van dit topic te maken.
Wat een fantastische discussie en precies op het juiste moment. Ik sta op het punt om een hybride aan te schaffen. Dat het een Santos 4.29 wordt staat vast. Welke uitvoering nog niet. Budget tot 3500 euro. Gebruik voor woon/werk verkeer (46 km/dag) en recreatie wat erg divers kan zijn. Bospaden, asfalt het komt allemaal voor.
Graag wat deskundig advies?
Ik heb een Avaghon 28 met rohloff en beltdrive vanaf januari voor forenzengebruik en af en toe in het weekend. Ik rij 40 km per dag, ook bij regen.
Zeer blij,geen onderhoud gehad aan de belt, die houd zich zelf schoon. Geen last met sneeuw, pekel, modder. Bij een natte atb- tocht door klei, was de belt het enige dat nog enigszinsschoon was. Voor het gevoel heb ik hem na de pekeltijd ffff afgespoeld met zoet water..
Ben heel blij dat ik van het ketting en deraileuir reinigen en smeren af ben. De enige ketting die ik nog moet doen is die van mijn vrouw (trouwens ook een Santos), maar die rijdt iets minder vaak in de regen, modder ,maar zelfs dan vind ik het weer een vervelend klusje.
Kortom, heel blij, en nog geen minpunt ontdekt. Dus doen !
@ Ivo: De Santos 4.29 is een echte ATB, geen hybride. Je kan hem ook moeilijk opbouwen met spatborden en dragers, omdat daarvoor de nokjes ontbreken. En… hij is nog niet verkrijgbaar met tandriem. Voor zo’n €3500,- kom je bij Santos uit op een Rohloff-fiets met ketting. Tandriemfietsjes kosten zo’n €300,- tot €500,- meer.
Misschien kan je beter wachten op de nieuwe Travel Lite. Daarvan is de tandriemversie bijna klaar. Deze fiets gaat je budget echter wel wat te boven.
Of een Avaghon, iets minder duur, tandriemversie van mij 3000,–
Gr.Ton
@ Ton en Michiel, bedankt voor jullie reacties. Ik was er inmiddels ook achter dat er geen tandriem kan op de 4.29 Nu blijven/zijn er nog 2 frames over, de Travel Lite en de Trekking Lite, beide zijn volgens mij in dezelfde configuraties te krijgen, maar waarin zitten nu de grootste verschillen tussen deze twee?
De Trekking Lite is een lichtgewicht toerfiets met ruimte voor slechts 2 achtertassen. Santos acht het frame te licht voor volle bepakking. De Travel Lite is de heavy duty versie die wel geschikt is voor 4 zware tassen. Daarnaast kan de Travel Lite uitgerust worden met dikke offroad banden.
Voor de mensen die nogsteeds denken dat de Gates Belt alleen is weggelegd voor het topsegment van de fietsen met een Rohloff of Alfine naaf hier een weerlegging. Het Duitse Fahrradmanufaktur (VSF) heeft een Shimano Nexus 8 Premium naaf touring fiets met een heuse Gates Belt erop. Shimano V-Brake VR-M422 als remsysteem. Geen maatwerk, maar in 52,57 of 62 cm te verkrijgen en de prijs….. € 999,- !!
Bedankt voor deze fijne commerciele update! Jeroen, werk je voor/met VSF?
Shimano met Beltdrive… ik ben benieuwd hoe lang dat heel blijft…
Alfine met Beltdrive blijkt al niet zo’n hele sterke combinatie, dan ben ik benieuwd hoe de Nexus zich houdt!
Gates mikt natuurlijk op de massa om geld te gaan verdienen. Die paar Rohloff-fietsen zijn nauwelijks interessant. Daarvoor zal Gates echter wel komen met een eenvoudigere riem. Meer moet je me niet vragen, dit heeft Kalle Nicolai (importeur van Gates in Europa) me zo gezegd.
Maar dan kun je al raden dat het een riem gaat worden die minder gebruiksaanwijzing zal hebben, dus steviger, met minder kans op breuk. En daardoor weer terug vallend naar het niveau waar riemen altijd al op gezeten hebben.
Overigens hebben ook SR Suntour en Continental inmiddels riemen voor fietsen, waar die van SR Suntour een soort ingebouwde veer heeft in de crank tegen overbelasting van de lagers. Omdat die riem voor electrisch ondersteunde fietsen bedoeld is, is het ook verder niet erg dat die riem weer ouderwets kracht vreet, een motortje compenseert dat wel. De riem is overigens wel zo geconstrueerd dat kans op breuk werkelijk minimaal is.
SRAM’s nieuwe naaf is er op gebouwd ook electrische ondersteuning via een middenmotor aan te kunnen en daarmee waarschijnlijk ook een riem. Shimano is op het moment nog geen alternatief, dat hebben de meeste fabrikanten ook door en waarschijnlijk staat dat een snellere opkomst van de riem op het moment in de weg.
En overigens:
Afgezien van 2x opspannen heb ik de afgelopen 3000km niets aan mijn ketting gedaan. Niets. Ook niet naar gekeken.
Ik heb wel al een keertje of 5 mijn banden bijgepompt. Denk nu over massief rubberen banden na… .
Ik zie op de site van Santos dat ze de centertrack riemaandrijving nog niet gaan gebruiken. De riem zou te snel slijten.
De centertrack riem wordt al langer gebruikt in de VS.
Vreemd , ik kan op amerikaanse sites niets vinden over de hogere slijtage. Menigeen is lyrisch over de centertrack, vooral bij de MTB gebruikers. (door de betere afvoer van modder)
Gates wil natuurlijk de centertrack riem aanbieden aan de framebouwers met een minder stijf frame , om hierdoor meer riemen te kunnen afzetten.
Ik had liever gezien dat Gates hier een onderscheid in maakt en de huidige riem blijft aanbieden aan de goede framebouwers. De eerstkomende jaren zal de huidige riem nog wel leverbaar blijven. Toch maakt Koga , van Nicholas ( en straks Santos ) nu al de overstap op centertrack.
Even een update van mijn beltdrive :
De teller staat bij mij nu op 7000 km in pekel, sneeuw, regen en gelukkig ook mooi weer. Nog geen enkel probleem kunnen ontdekken bij de Beltdrive. Doe er niets aan, en kan het alleeen vergelijken met een derailleurfiets : wat ben ik blij dat ik daar vanaf ben…..
Modder ? Bij mij draait de modder er gewoon af…
11000 km nu in alle omstandigheden met de SCC03. Riem vertoont eigenlijk nauwelijks slijtage. Heb voor het MTB-en in La Roche een reserve riem gekocht. Heb daar spijt van, zo duurt het nog wel even voor ik centre track ga nemen. Heeft wat mij betreft nog geen meer waarde. Het gaat eigenlijk top zo met de huidige riem. Afwachten CT. Groet Gaston
@allen
Wat ik nergens lees in de discussie ketting/riem is de vraag naar de milieukost van elk van beide systemen. Een ketting behoeft olie (zonder kast véél olie) en die komt allemaal in het milieu terecht. Ik heb eens bij Rohloff gelezen hoeveel per jaar in Duitsland alleen ; ik ben vergeten hoeveel, maar het was ontzaglijk véél. (Er bestaat ook al biologisch afbreekbare olie).
Enkele decennia geleden hoorde ik Ed Nijpels van de VVD (toch geen groentjes) op de radio zeggen dat 1 liter motorlie 1 miljoen liter drinkwater vervuilt. Hoe zou dat zijn met fietskettingolie ?
Je moet natuurlijk beide systemen in hun geheel op de milieukost beoordelen, van bij de productie tot bij de afvalverwerking.
Ik behoor tot het soort mensen dat fietst wanneer het kan om het milieu te sparen
(in plaats van de auto te nemen). Het lijkt me dan ook logisch om ook dat fietsen zo milieuvriendelijk mogelijk te laten verlopen. Fietsen is wel veel milieuvriendelijker dan autorijden maar heeft toch ook een milieu-impact.
Ik hoop dat in de toekomst meer en meer gebruiksvoorwerpen op dat aspect gaan beoordeeld worden als toetssteen voor kwaliteit.
Wat mij betreft heeft dus een kettingfiets zonder derailleur altijd een gesloten kast; jammer voor wie dat niet cool vindt.
Even een ander geluid van ook een fietsfreak !
Rijdt sinds 2012 met specialized source 11 met gates centertrack.
Gebruik de fiets in weer en wind voor woon/werk, 48 km/dag.
Na in het begin last te hebben gehad van olielekkege uit de alfine naaf (riem zijde),opgelost bij shimano, zeer tevreden over de combinatie naaf en riem.
Heb er nu ongeveer 4500 km opzitten en heb de riem tot nu één keer gespannen.
Ben erg blij van de vette ketting en derailleur af te zijn, schoomaken is nu een stuk “leuker”geworden
Laat maar horen als er 15000 mee gereden is. Volgens Santos slijt de Centre T. sneller dan het huidige systeem. Ben benieuwd.
Wel lekker he dat je de ketting smeer naar het depot hebt kunnen brengen.
Geluk ermee.
@ Rob: waar ik vooral benieuwd naar ben is of en wanneer de naaf weer gaat lekken. Dit lijkt een structureel probleem te zijn bij Alfine-tandriem fietsen… Hou ons op de hoogte!
Op de vernieuwde website http://www.carbondrivesystems.com/ zijn nu duidelijk de produkt-lijnen weergegeven.
Er bestaat nu alleen nog een CDC of CDX ( centertack ) riemaandrijving. Goed om te zien dat de centertrack-aandrijving geen vervanger wordt van de CDC-aandrijving.
Zo kan de CDC aandrijving gebruikt worden voor de commuter/trekking-fietsen en de CDX aandrijving gebruikt worden , waarvoor deze is bedoeld ( modder, sneeuw )…..dus bij de MTB`s
De site van Conti riemaandrijving is er inmiddels.
http://www.conti-drive-system.de/index_en.html
Nu de fietsen nog ……
@ Peter: heb je gezien dat Rohloff (nog) niet voorkomt in het lijstje met compatible naven?
Nee, Michiel. Dit had ik nog niet gezien. Voor mij betekent dat een No Go. Rohloff op de fiets is eis nummer 1 ( voor mij ).
Ik denk ook niet dat we de Conti-riem moeten zien als een verbeterde riem tov Gates. Er komt gewoon een nieuwe producent bij.
Ook Gates gebruikt aramide-vezels ( predator-riem ) bij de produktie van sommige riemen in de auto-industrie.
Elke vezel-soort kent weer z`n eigen voor- of nadelen.
http://eurofibers.com/nl/tag/breaking-strength
Ik heb de laatste tijd nogal wat last van een piepend en schurend geluid van m’n drive belt. Vaak ontstaat dit na het rijden op een natte ondergrond. Het lijkt alsof er dan zand of ander vuil tussen de belt en de wang van het voorste ‘tandwiel’ komt wat dit geluid veroorzaakt. Eerder kon ik dit geluid nog wegkrijgen door de belt en het tandwiel af te borstelen, maar nu lijkt het hardnekkiger… Het lijkt nog wel steeds te verhelpen te zijn door een grondige wasbeurt met water. Inmiddels gaat ‘t geheel 17K kilometers mee en ik zie nog geen zichtbare gebreken. De spanning van de belt lijkt ook in orde.
Iemand met dezelfde ervaring?
Rico, een fietsmaat van mij heeft ook een fiets met riemaandrijving. Als de riem te strak staat gespannen dan hoort hij dat zelfde geluid ook.
Hij heeft inmiddels een Gates Belt Tension Tester gekocht en hij is daar zeer zeer tevreden over. Het is een klein apparaatje wat je zo bij je steekt, maar ook zo functioneel.
Frits
Ik heb precies hetzelfde. Alleen bij lichte motregen of bij mist. Dus bij licht vochtige omstandigheden. Bij echte regen niet. Bij droog weer ook niet. Ik heb er nooit zorrgen om gemaakt. inmiddels 11 k. geen slijtage.
Misschien beetje teflon ?
Een tandriem moet je nooit smeren. Met niets. Eventuele oplosmiddelen in teflon- of siliconenspray kunnen het rubber van de riem verzachten.
Het klopt dat de riem soms kan piepen als deze vochtig is. Kan geen kwaad, gaat vanzelf over. Zoniet, dan is er iets anders dat het piepen veroorzaakt, zoals een verkeerde uitlijning of een te lage riemspanning.
Rico,
Heb je onlangs je bottom bracket los gehad?
Ik zou toch eens naar je uitlijning laten kijken.
Onlangs soort gelijke problemen gehad. Dealer kon er niets mee, naar Santos probleem is nu helemaal weg!
Ik heb juist dat de riem gaat piepen, knarsen bij droog weer. Ik tip de wang van het voorste tandwiel op twee drie plekjes aan met kopervet. Geluid blijft dan weken weg. Lijkt een kwestie van uitlijnen. Echter heb een keer de bracket een millimeter opgeschoven en de riem bleef piepen omdat de riem gewoon op het achtertandwiel ook een millimeter mee opschoof. Niks mee opschoten dus. Gisteren de riem omgedraaid vanwege het verkrijgen van gelijkmatige slijtage. Riem zit nu mooi een millimeter van de wang af. En geen gepiep meer dus) Probeer dat eens!(19K mee gereden nu en ziet er nog top uit)
Nooit maar dan ook nooit olie en vet gebruiken. Er is speciale droge teflon te krijgen maar bij goede uitlijning is dat allemaal niet nodig!
Omdraaien en uitlijnen lijkt dan ook het devies.
ps: mocht je bidons gebruiken met siroop let dan op of deze niet lekken op je riem. Dat heb ik ook al eens gehad en dat geeft ook geluid.
Ik dacht vaak dat ik de enige was met klachten over het piepen. Ik heb in het verleden ook de riem al gedraaid.
Ik weet nu wel wanneer bij mij de riem gaat piepen. Op het moment dat ik over een scherpe oneffenheid in de weg fiets, verspringt blijkbaar de riem op het tandwiel. ( riemspanning staat 100 % goed, inmiddels zelf gereedschap aangeschaft ) en gaat vervolgens piepen.
Na enkele kilometers verdwijnt het piepen weer, de riem centreert zich door de uitlijning dan blijkbaar weer naar het midden. Dit brengt me tot de volgende vraag :
Wie gebruikt er al de center track riem ? Deze riem zal voor mijn probleem waarschijnlijk de oplossing zijn.
Koga monteert de center track riem nu toch ook al bijna een jaar. Inmiddels ook ook veel andere (Duitse) merken. Menigeen was sceptisch en vreesde dat deze riem veel bijgeluiden zou maken door het ontwerp van de riem. ( hoor wel over een hogere slijtage van Santos)
De riem, zou voornamelijk bedoeld zijn voor framebouwers, die niet zo`n sterk frame bouwen.
Ik heb me flink ingelezen op het internet met verhalen van gebruikers van beide riemen. (CDC en CDX )
Vooral in de USA zijn er vele fietsers die nu beide types al hebben gebruikt.
Iedereen is positiever over de center track riem…….
Het verbaast mij toch steeds meer te moeten lezen dat mensen niet tevreden zijn over de riemaandrijving. Krijgtt Gerrit Gaastra van Idworx dan toch gelijk, dat hij zijn fietsen (nog) niet standaard met riemaandrijving aflevert.
Ook op Duitse fietsforums constateer ik steeds meer negatieve geluiden over de riemaandrijving.
Komt het misschien door te hoog gespannen verwachtingen van mensen over de riem?
Kan mij haast niet voorstellen, maar functioneert de riem beter bij wat slappere frames zoals Peter hierboven omschrijft?
Of ligt het dan toch aan bepaalde toleranties en de zeer nauwkeurige afstelling van de riem?
Mensen uit mijn omgeving die met riemaandrijving fietsen hoor ik nauwelijks klagen over piepen of kraken. Wel is de uitlijning en de juiste (luistert wel heel nauwkeurig) spanning van de riem van belang. Na een behoorlijke inspanning in de bergen zou de riem wel wat “verloop” hebben, maar dat is zo te herstellen heb ik mij laten vertellen.
Wat ik ook niet helemaal begrijp is, dat een aantal automerken blijkbaar willen overstappen van de riem naar ketting en dat de fietsindustrie langzaam de overstap wil maken van ketting naar riem.
Frits
Ik zit jullie verhalen met ‘grote ogen’ te lezen…
@Frits, de perfecte aandrijving bestaat blijkbaar nog niet. Zowel in de fiets- als in de auto-industrie.
ps…… De VAG groep ( VW/Audi/Seat/Skoda ) gaat bij de nieuwe generatie motoren vanwege de vele ketting-problemen weer over op tandriem aandrijving.
Vervuiling is net zoals bij een fiets-ketting bepalend voor de ketting-slijtage. De steeds langer wordende onderhouds-interval is de oorzaak van dit probleem.
Wat mijn fiets betreft, het probleem is niet zo groot dat ik nu al een ombouw overweeg naar een ander type aandrijving. Ik wacht totdat deze riem versleten is en zie wel wat op dat moment de beste oplossing is.
Dit jaar 5000 km gefietst…..gezien de ervaring van anderen over de levensduur van deze riem, heb ik nog een paar jaar bedenktijd
@ Peter: de Center Track is niet beter dan de gewone CDC riem. De CDC riem gaat ruim twee keer langer mee en ook bij de Center Track is een correcte uitlijning van belang. Als een Center Track riem niet goed uitgelijnd is, dan wordt deze op het achtertandwiel gewipt en breekt hij direct. Het grote nadeel van de CT is dat je de uitlijning niet op het oog kan beoordelen. Bij de CDC kan ik tijdens het rijden direct zien of de zaak goed loopt en indien nodig eenvoudig corrigeren.
Ervaringen met de tandriem geven op internet altijd een vertekend beeld. Negatieve geluiden komen online eerder en vaker omhoog dan goede ervaringen. Er zijn heel veel klanten waar ik heel lang niets van hoor en waarvan ik me afvraag hoe het met hen en de fiets gaat. Een enkele zie ik na ruim een jaar weer terug en dan blijkt de riem nog heel lang probleemloos mee te kunnen. Er zijn in de dagelijkse praktijk veel, veel meer goede ervaringen dan slechte.
Helaas zie ik met pijn in mijn hart dat nog altijd heel veel dealers geen idee hebben van waar ze mee bezig zijn en dat bezorgt de tandriem onterecht een slechte naam. Als je weet hoe alles werkt en gemonteerd moet worden is er weinig tot niks aan de hand, want zulke moeilijke materie is het niet. Een ketting geeft meer gezeur, maar dat hebben we na ruim honderd jaar gewoon geaccepteerd en daarover wordt op internet nauwelijks meer gezanikd.
Ik maak me echter wel zorgen over de fabrikanten van goedkopere fietsen die overstappen op de tandriem en met grotere aantallen en minder stricte toleranties werken…
“Ik maak me echter wel zorgen over de fabrikanten van goedkopere fietsen die overstappen op de tandriem en met grotere aantallen en minder stricte toleranties werken…”
Kijk, daar zit nu hét probleem van de riem: je moet aan alle zeer strenge eisen voldoen voordat je een goed werkend product hebt. Extra kosten, extra gewicht voordat je de de pluspunten kunt gaan genieten. Begrijp me niet verkeerd, de riem heeft zich inmiddels aardig bewezen, maar het blijft een product met een enorme gebruiksaanwijzing.
Met CT zijn we weer terug op het punt waarom de riem nooit is doorgebroken: aandrijfverliezen. Inmiddels loopt de riem al niet meer zo mooi licht als de eerste uitvoering omdat er het één en ander aan is gewijzigd. Dit valt nog binnen het nauwelijks voelbare bereik. Maar een CT kun je nauwelijks zo perfect uitlijnen dat je geen aandrijfverliezen hebt. En die zitten dan meteen als op 2%. En dat begint in het voelbare bereik te komen. Samen met die net niet voelbare verandering zit je dan op het niveau van “ik had mijn banden toch wel opgepompt?” OK, eerder riemen zaten op minstens 5% aandrijfverlies, maar mocht er ooit een echt betaalbare versie komen, dan zal de weerstand nog verder omhoog gaan. Voor serieuze fietsers is de CT riem dus gewoon geen optie. (dus koop een Santos als je persé een riem wilt!)
Overigens blijkt dan maar weer dat VW niet wil investeren in kwaliteit en dus maar voor een riem gaat. (vergelijking met CT: is voor fietsfabrikanten die geen goed frame willen maken!). BMW en Mercedes (onder andere) zweren gewoon bij de ketting. En die maken auto’s die lang mee moeten gaan!
Dank je Michiel voor je duidelijke uitleg.
Ik ben het met je eens dat het helaas bij vele dealers aan kennis ontbreekt. Ik las net een ander topic over spaakbreuk , waarbij ook de dealer hoogstwaarschijnlijk een fout heeft gemaakt.
Je hebt een duidelijke voorkeur voor de CDC riem. Ik kan me voorstellen dat er een lichte twijfel ontstaat als iemand nu op het punt staat een Koga Signature te bestellen. Is er nog een voorkeur aan te geven bij Koga ?
Inmiddels ben ik wel vastbesloten, dat ik bij de eerst volgende nieuwe fiets, een ritje maak naar Apeldoorn.
Prachtige uitvinding de derailleur; ketting altijd op spanning, goede krachtsoverbrenging, simpel te repareren, roestvrije slijtvaste kettingen beschikbaar (kmc) en goedkoop! Het is goed te begrijpen dat Bike en Bongers hele dure fietsen wil verkopen, maar om te denken dat ze geen onderhoud nodig hebben of geen problemen opleveren, het blijft uiteindelijk toch een fiets. Dan kun je net zo goed leren om je ketting regelmatig te smeren en de aandrijflijn als geheel goed schoon te houden.
Ik verbaas me een beetje over de discussie. Ketting met derailleur of rohloff met ketting tegenover rohloff met riem. Het geluid dat de ketting maakt, het onderhoud en de levensduur is prima en algemeen geaccepteerd, maar als een riem even een keer geluid maakt (wat m.i. met deugdelijke uitlijning is te verhelpen, als het überhaupt een probleem is), is dat ineens een reden om aan de tandriem aandrijving te twijfelen. Het lijkt er bovendien een beetje op, dat zolang Gerrit Gaastra tegen riemaandrijving blijft, het kleinste “probleem” met de riem, deze aandrijving meteen gediskwalificeerd wordt. Onterecht vind ik. Ik en mijn partner hebben beide een Travelmaster met riem en nog steeds muisstil.
Het gaat er niet om wat nu beter is, maar wat de ervaringen zijn om de bijkomende problemen goed op te lossen.
Het is een deugd dat iemand goed overweegt voordat hij een nieuw produkt aanschaft. Voor de een is dit louter afhankelijk van budget, voor de ander zijn andere zaken belangrijk ( of een combinatie van beide ).
Ik denk dat menig dealer liever derailleur-fietsen verkoopt. Dit levert een mooie vulling van de werkplaats op.
Ieder moet voor zichzelf de voor en nadelen maar op een rijtje zetten.
Eens met Ouwerkerk hierboven.
Ik word een beetje moe van de discussies tussen de verschillende ‘geloofsovertuigingen’. Laat iedereen kiezen wat hem/haar goeddunkt en respecteer dat vervolgens.
Mij ging het om te horen of er meer mensen met dezelfde ervaring waren en om eventueel slimmer te worden van gebruikte oplossingen. Gelukkig waren die er ook, waarvoor dank!
Ik ga dit weekend e.e.a. uitproberen; dan kan ik mijn ervaringen ook weer met jullie delen… 🙂
Het is leuk om mensen hun ervaringen te horen. Natuurlijk moet ieder zijn eigen keus bepalen. Dat de één niet met een riem overweg kan, wil noch niet zeggen dat de andere dat ook niet kan. Hetzelfde geldt voor een derailleur, Rohloff, Pinion etc. Zoveel verschillende mensen met zoveel verschillende meningen. Je kan nu eenmaal niet niet iedereen tevreden stellen.
Maar inderdaad je hoort vaak de negatieve berichten i.p.v. de positieve dat zit denk ik in de mensen gebakken.
Maar laten wij vooral onze meningen blijven delen.
Frits
Voor het goede begrip en misschien heb ik me verkeerd uitgedrukt, maar ik was ook van mening dat het een bloedgroepen discussie werd. Terwijl juist dit het platform is om ervaringen uit te wisselen tussen de fietsers / techneuten. Als ik een andere indruk gewekt heb, dan daarvoor mijn excuus.
Mijn ervaring is, dat uitlijnen het verschil maakt, waarbij er minimale ruimte is tussen de riem en de wang van het tandwiel (zowel voor als achter). Daarmee heb ik geen last van gepiep of gekraak. De riem loopt dus niet langs de wang.
Mijn ketting maakt geen geluid…. de wind of rohloffnaaf maakt meer lawaai. Het is ook zeer eenvoudig te onderhouden, gewoon lekker simpel en goedkoop. Ook mooie kleine tussenstapjes mee te maken als je geen bergcassette monteert, past ie ook veel beter in NL. Ieder zijn ding hoor, rohloff met ketting, rohloff met riem, pinion met ketting, pinion met riem, singlespeed, triple, compact, 1×11, alles mooi zolang je de auto maar laat staan :). En ach, sommige wieldoppen zijn duurder dan de duurste pinion ;), ieder zijn budget en daar gaat het ook niet om, om tot rationeel nuchter advies te komen is een stuk moeilijker.
Uitlijning is alles met cdc als dat goed is hoor je het ding nooit maar dan ook niets. Daarom hou ik zo van cdc!
Ook heb ik het idee dat je voor een stalen ketting veel meer co2 moet verstoken om het te maken dat een riem. Staal maken en vormen is nou eenmaal niet een millieu vriendelijk klusje(los van het smeren). Enfin dat laatste is bijzaak. Ik wil stil fietsen.
Zoals ik eerder schreef heb ik ook wel eens een geluidproducerende riem. Maar dat betekent niet dat ik klaag of ontevreden ben. Ik ben juist zeer tevreden. Die enkele keer neem ik voor lief. Ik zou echt geen ketting meer willen voor woon werkverkeer door regen en pekel…..
Ik ben het met Ton eens.
Ondanks alles wordt mijn volgende fiets , zeker weten een fiets met riemaandrijving.
Het is blijkbaar een feit: een riem piept soms minimaal ( vooral `s morgens en bij vocht ) Ik heb wel al het mogelijke geprobeerd met riemspanning, uitlijnen , opruwen riem, riem omdraaien.
Koga verwijst naar FAQ http://www.carbondrivesystems.com. Schoonmaken met water en inspuiten met een droge siliconen spray. Inspuiten ,of zelf invetten is iets dat ik zeker niet zal doen.
Wat Lars zegt: koop een Santos als je een tandriem wil. 😉
Of dan tenminste een merk die de goedkeuring heeft van Rohloff en waar een CDC riem op past.
Daarnaast moeten we niet vergeten dat het om het totaalplaatje gaat van gewicht, stijfheid, banden, versnellingen, zithouding, uitrusting, etc. gaat. Zo kan het zijn dat het rendementsvoordeel van een fiets met CDC teniet gedaan wordt door een setje lompe banden, omdat men zo graag een stevige anti-lek laag wil…
@ Peter: nu, na een paar jaar ervaring, zou ik alleen nog een Koga kiezen omwille van de wat lagere prijs. De CenterTrack in combinatie met verstelbare achterpatten en geen excentrische trapas is niet de beste oplossing. Als je voor de beste kwaliteit en de mooiste riemconstructie wil gaan, dan ga je voor een Santos.
2 jaar geleden van een 26″ MTB met Rohloff en ketting (Nicolai) naar een Beltdrive 26″ MTB overgestapt (van Nicholas Zion). Door het slappe frame kwam de Beltdrive niet tot zijn recht. Wat echter wel beviel was het minimale onderhoud aan de riem.
Inmiddels de overstap gemaakt naar een 29r Santos met Rohloff en ketting. Omdat de Beltdrive uitvoering nog niet leverbaar was. Kan echter niet wachten tot mijn Beltdrive frame uitgeleverd wordt door Santos. Ben het onderhoud aan de ketting nu al moe!
Je riem schoonspuiten met water is meer werk dan je ketting schoonmaken met een katoenen doekje. Ga maar na, je moet zowaar naar de kraan lopen om een emmer met water te vullen. Of als je de hogedrukspuit wilt aansluiten moet je de slang uitrollen en aansluiten op de kraan. Rotwerk in de winter, want het moet buiten en je bent bezweet en koud van de vriestemperaturen. Al met al best wel veel werk, voor 500euro meerprijs tov rohloff+ketting ;).
Ondertussen heb ik in mijn comfortabel warme garage mijn ketting al schoongemaakt en het vet van mijn handen gewassen :). Sterker nog, een derailleur aandrijflijn kost maar een half minuutje meer tijd dan de ketting van een rohloffnaaf, maar heeft wel een minderprijs van 2500euro ten opzichte van rohloff+riem. Kun je weer heel wat zeep en werkhandschoentjes voor kopen ;). En ondertussen hebben de rest van de onderdelen net zoveel onderhoud nodig….. Wat zeg ik, zo’n fiets met derailleur is ook nog eens lichter en sneller :).
[rantmodus uit] weltrusten 🙂
Och, ik maak hem maar 1 keer per jaar schoon. Na de pekeltijd. Niet vanwege de riem maar omdat ik dan toch met een emmertje regenwater bezig ben…..
Tijd voor een artikeltje “fietsonderhoud in de pekeltijd” voor al die verschillende aandrijflijnen: stopwatch erbij 🙂
@fiets71, volgens mij heb je de boodschap van andere fietsers nog niet begrepen. Op de een of andere manier probeer je steeds het tegendeel te bewijzen. ( met een smiley erbij…… )
Jij hebt de keuze gemaakt voor een ketting. Prima hoor. Jouw keuze en zo te lezen ben je er reuze tevreden mee.
Ik lees dit topic graag omdat ik iets wil weten over de ervaringen van andere riemgebruikers en de dingen die daarbij horen . Ik lees graag iets over ervaringen van anderen, de mening van ervaringsdeskundige Michiel, voor en nadelen van bepaalde riemen en nieuwe ontwikkelingen/technieken.
Voor mij is dit geen topic ketting versus riem. Die keuze heb ik al bepaald.
Peter, ik zie heus wel het voordeel van een riem, net zoals ik de voordelen van een rohloff plus ketting en van een ketting plus derailleur zie. Voor elk systeem is iets te zeggen.
Als ik perse een nieuwe fiets zou willen, specifiek voor asfalt woonwerkverkeer in de winter dan zou ik zeker een riem met rohloff overwegen. Heb je meteen een mooi fietsje voor fietsvakanties.
Wil je een fiets specifiek voor fietsvakanties dan zie ik het voordeel niet meer (ja, schone broekspijpen), verder eerder nadelen zoals hier al genoemd, vooral als je ook nog eens ruige wegen wilt nemen en sneeuw en modder moet doorkruisen.
Wat ik echter niet geheel begrijp is waarom hier gebrekkig onderhoud als voordeel wordt verkocht. Juist omdat je een fiets in het meest dure segment koopt zou ik hem elke dag poetsen en juist eerder ontzien dan misbruiken.
Kiik, en daar heb je nou net precies het punt. Ik heb een fiets voor woon werkverkeer. Ik heb ook een auto. En beide krijgen 1x per jaar onderhoud. Verder niet, behalve banden oppompen. Dus ja, ik mishandel mijn fiets en eindelijk, eindelijk kan hij er tegen. Het lijkt wel een auto……
Sluit me bij Ton en Peter aan. Pffff
Inderdaad! Als ik een mooi stukje techniek wil, al dan niet kostbaar, om te koesteren, poetsen, onderhouden en zo nu en dan lekker mee te toeren, etc. dan koop ik wel een oldtimer, zoals een mooie Peugeot 404 of andersoortige klassieke Franse of Italiaanse schoonheid, die ik niet aan de nadelige invloeden van het alledaagse verkeer bloot wil stellen. En zo zie ik menig fiets met derailleur.
Mijn ‘daily driver’, daarentegen, moet het altijd doen. Altijd en overal en met een minimum aan onderhoud. 1x per jaar. Rohloff dus. En tandriem. Dat ik ondertussen enorm van die mooie technieken kan genieten is mooi meegenomen, net als velen kunnen genieten van Quattro en TDi techniek.
Een fiets is een fiets en moet door weer en wind zijn werk kunnen doen. Sommigen zien een fiets meer als een collectors-item die je aan de muur in je woonkamer ophangt of naast je bed zet. Ieder zijn ding.
Als ik op fietsvakantie ben geweest krijgt de fiets van mij altijd een poetsbeurt, hoewel de fiets (Idworx, ride it all the time) dit eigenlijk niet nodig heeft.
Als je zuinig bent op je materiaal dan heb je er ook langer plezier van. Ik onderhou mijn fietsen meerdere keren per jaar (sorry Ton, Gaston en Michiel), maar ben niet het type dat zijn fiets na iedere tocht gaat schoonmaken.
Tegenwoordig zijn onderdelen en een onderhoudsbeurt niet echt goedkoop meer, dus kan mij voorstellen als mensen het niet zo breed hebben, zij zuinig zijn op hun fiets. In zoverre kan ik wel een eindje met Fiets71 meegaan.
Maar een fiets moet vooral rijden, daar wordt hij op den duur alleen maar mooier door en rijdt het bovendien ook nog eens fijner.
Frits
Frits, ik heb ook wel een rohloff-magura-son reisfiets, zonder riem, maar met een Z1XRB ketting van KMC. Een erg duurzame ketting. Ik zou die fiets ook 1x per jaar een “onderhoudsbeurt” kunnen geven, maar het zit niet in mij als persoon om zo met mijn materiaal om te willen gaan, ook al zou het wellicht zonder al te veel problemen kunnen. Onderhoud aan een fiets omvat in mijn ogen meer dan alleen maar je ketting poetsen en smeren. Ik hang mijn fiets (en ook mijn vele andere fietsen) dan ook graag even op om ze goed van onder en van boven te bekijken. Banden even checken op ingesleten steentjes, remblokjes even opruwen en vrij maken van gruis, speling checken op naven, balhoofd, pedalen en bracket, etc. Bij mijn “normale” fietsen komt daar nog een kabelcheck bij en regelmatig wat aangekoekt vuil tussen bewegende delen wegbrushen (remmen, derailleurs, kabelloop onder bracket). De verlichting even schoonmaken scheelt ook altijd in helderheid. Het zijn kleine dingetjes, maar het geeft me een goed moraal om mijn fiets redelijk clean te houden, en ja, moet toegeven, een schone aandrijflijn onderhouden voelt soms een beetje als dagelijks afwassen, maar ja, ik heb geen vaatwasser, dus het is meer een vorm van routine geworden. Mijn daily commuter en boodschappenfiets is een stalen singlespeed stadsfietsje. Dat fietst erg goedkoop en efficiënt. Die mag nog eens gestolen worden zonder dat het me een rib kost. Echter ik overweeg nu voor mijn stadsfietsje wel een Trek City Dublin, jawel eentje met een riem, riembeschermer en automatix/sram achternaaf, zonder de illusie te hebben dat het een onderhoudsloze fiets is. Die bestaan namelijk niet, net zo min als er alles in één fietsen bestaan (op de ORevo na dan natuurlijk :)).
Ja hoor ……..nu breekt mijn klomp! Oeps..daar gaat mijn riem ook.
oh, als je riem zo snel breekt dan moet ik maar een en ander heroverwegen 🙂 zal dan wel een marktplaatsfietsje worden. Belangrijkste blijft de zithouding, de wielen, de banden en ergens halverwege op het stadsfietsprioriteitenlijstje het unique selling point van een riem. Blasfemie voor een honda-rijder, I know (horses for courses)!
Toch verwaterd de discussie een beetje…
Ik blijf het woord ‘derailleur’ maar lezen. Is sowieso geen optie met een riem en behalve in onderhoud en slijtage is de derailleur in alle opzichten superieur. Maar daar hebben we het hier niet over.
Dus vergelijken we Rohloff-bikes met ketting of met riem. Breken van de riem kunnen we wel wegstrepen als nadeel. Voor zover dat een probleem was, heeft Gates de riem iets aangepast. Onderhoudsvrij blijkt de riem uiteindelijk niet te zijn. Erg veel gebruikers hebben het toch over schoonmaken en actie moeten ondernemen om piepen tegen te gaan. Zelfs naspannen van de riem lees ik hier. Voordelen van de riem zijn dus maar marginaal te noemen. En daarvoor moet je ook nog eens een Santos kopen met het traditionele systeem. Erg beperkend allemaal (hoewel je met een Santos in de regel niet gestraft bent). En dit zijn dus gewoon feiten.
Nadelen van de riem blijven onder het tapijt geschoven worden. Gewicht. Dat stukkie plastic mag wel minder wegen, een goed frame is een stuk zwaarder. Toegegeven, een kettingkast die je nodig hebt om je ketting vrijwel even onderhoudsarm als een riem te maken weegt nog iets meer. En die riem loopt zwaarder. Ik blijf er op hameren, maar waarom als je de keuze hebt kies je voor een vrijwel gelijk product met als grote verschil dat het meer aandrijfverliezen hebt??? Het traditionele systeem valt mee, maar de paar Center Track fietsen die ik gereden heb zitten ruim binnen het voelbare bereik van zwaarder lopen. En ook op papier heb je het dan over minimaal 3%.
Ja, net als Fiets71 zou ik ook in bepaalde gevallen kiezen voor een riem, want net als de meesten ben ik ook niet zo van het onderhoud. Maar dat zal geen fiets zijn waar ik meer dan 5km per rit op ga fietsen. Maar dat is natuurlijk persoonlijk.
Ja, kom maar weer opnieuw met alle argumenten, je gaat niets nieuws toevoegen. Hier in deze reactie staan de feiten, daar kun je weinig aan veranderen. Hoe je er mee omgaat is een tweede. Maar stop met die riem op te hemelen. Het is een mooi product wat goed functioneert en in veel opzichten heel dicht een ketting benaderd. En – ik ga het weer zeggen – in sommige opzichten zelfs voordelen heeft ten opzichte van de ketting!
@Michiel: TDI????? Pas sinds ze de Fiat technologie gekopieerd hebben bij VAG!
Het verschil is 1% tussen ketting en riem en boven de 208watt zelfs gelijk! http://www.bikeradar.com/road/news/article/chain-or-belt-drive-which-is-faster-36074/
Verder is het schoonmaken van een riem kwestie van even je fiets onder de tuinslang halen. Dat is wat anders dan een ketting schoonmaken. Ik heb en ik denk de meeste riem rijders 1x in de 3500km even de spanning na laten kijken. Verder geen onderhoud. Links of rechts om dat kan niet met een ketting fiets daar heb je meer werk aan.
Verder schrijf je dat een derailleur superieur is aan alles. stilstaand schakelen om maar eens wat te noemen? toch wel makkelijk in de stad met stoplichten… dus zo zwart wit is het niet.
2 jaar geleden (20 oktober 2011) heeft Michiel al eens voorgesteld in een reactie om een feitelijke vergelijking te maken tussen riem en ketting aandrijving (of beter riem/rohloff – ketting/rohloff – derailleur – ketting/pinion – riem/pinion). Misschien moet dit dan toch maar eens gerealiseerd worden en dan kunnen pro- en con reacties op de diverse aandrijvingen op dat artikel gedaan worden. Dan staan alle aandrijfsystemen eens bij elkaar.
Dit artikel heeft nooit de intentie gehad om een vergelijkend waren onderzoek te zijn. En dan kan dit artikel blijven wat het is: ervaringen uitwisselen over riem aandrijving op de diverse soorten fietsen (trekking, mountainbike, racefiets: santos race lite).
Ik ben helaas te druk om zoveel tijd in deze site te steken als dat ik zou willen. Ik heb nog veel artikelen in de pen zitten.
Alle hulp is welkom, dus als iemand zin, tijd, capaciteit, etc. heeft om me bij zo’n artikel te helpen, dan hoor ik dat graag!
@ Mowikan: ik ben benieuwd hoe de rendementen van de ketting en riem worden als deze een beetje vies en versleten is zijn… Dan zou de winst wel eens naar de tandriem kunnen gaan.
Zolang een ketting enigszins gesmeerd is blijft de werkingsgraad op een hoog niveau liggen, ook al is de ketting vies. Dat is al langer bekend.
Gates heeft min of meer toegegeven dat hun riem de laatste jaren iets is aangepast om het risico op breuk te verminderen. De ingenieur van Gates schatte zelf het verlies op 1% ten opzichte van de eerste versie. En die liep volgens diverse metingen vrijwel even licht als een ketting.
Normale fietsers (woon-werkverkeer) trappen tussen de 100 en 200 watt weg…
Sorry, maar op feiten gaat de riem het niet redden.
Maar in de praktijk is het wel een product dat met enige aandacht heel veel fietsplezier levert en daar gaat het toch om?
Nou op feiten gaat de riem het nou juist wel redden wat het is namelijk niet 1% maar 1watt verschil(had je moeten opvallen als jet het artikel had gelezen). dat is namelijk gemeten in een laboratorium opstelling door de jongens die bike radar aanhalen. dit is een zeer gerenommeerd meet instituut. Verder is het zelfs zo dat bepaalde smeermiddelen het rendement van kettingen nog verder naar benden brengen(officieel gemeten zie bike radar en dan de website die de meting heeft gedaan) 1 watt verlies op zeg 125watt is minder dan 1% dus wind, slappe banden hebben meer effect! zelfs je naaf dynamo heeft meer weerstand!
Maar goed ieder doet maar.
Ik heb vandaag heerlijk rondje Nijmegen-Kleve gefietst met riem heerlijk gewoon!
Lars jouw laatste zin is helemaal waar. Ik ben zelf een kettingfan, ondanks de nadelen, maar ik moet heel eerlijk toegeven dat ik mijn mening enigszins moet herzien sinds ik met een fietsmaatje (die op een Idworx ER Evo met riem rijdt)een tocht van ruim 1.000 km heb gemaakt door regen, extreme warmte en stoffige omstandigheden. Mijn ketting was duidelijk hoorbaar maar de riem was muisstil. Ik moest mijn ketting af en toe schoonmaken en van een druppie olie voorzien, maar bij de riem hoefde dat niet.
Nu is alom bekend dat de riem problemen gaat geven bij extreme winterse omstandigheden met heel veel sneeuw, maar ga je dan als fietser hierin rijden???
Ik denk het niet, dus moet je een riem dan afwijzen? Neen dus!
Door de snaarstrakke frames van Idworx en de excentrische bottum bracket kan je de riem mooi stellen middels de Gates Belt Tension Tester.
Frits
Waar heb je die 1000km gefietst, Frits?
Frits, ik zou een tandriem gewoon eens proberen! Op jouw All Rohler passen een 50 tands CDC tandblad, een 20 tands achtertandwiel en een 122 tands riem het best.
Michiel, globaal vanuit Almere naar Riel, Eindhoven, Roermond, Heimbach, Altenahr, Eifel, Blankenheim, Wachtberg (Idworx), Bonn, Köln, Roermond, Wijk bij Duurstede en weer terug naar Almere. Begin van de tocht was regenachtig, de laatste dagen in Duitsland waren extreem warm (temperatuur fietscomputer gaf zelfs op een dag 40 graden aan, was tussen Köln en Roermond). Veel over “Schrotterpaden” gereden.
Michiel, dank voor je advies, misschien ga ik een riem nog wel eens proberen, ik wacht eerst even of Gerrit nog met iets op de proppen komt.
Ik ben erg benieuwd naar jouw ervaring volgend jaar met de Idworx oPinion in IJsland. Zelf vind ik de Pinion nog niet lekker schakelen, bij het op- of afschakelen zit een zgn. dood-moment.
De schijfremmen zullen je denk ik wel bevallen. In de Eifel vond ik ze super!!
Ondanks de hitte geen sponzig gevoel. De remmen zijn uitstekend te doseren.
De laatste 2 dagen liep de voorschijfrem wel even aan, maar dat was na 1 km weer weg door af en toe even de remhendels in te knijpen. Is 2 x voorgekomen. Volgens Hope zou stof en viezigheid de reden zijn. Nadat ik thuis de fiets heb schoongemaakt, heb ik niets meer gehoord. Inmiddels al weer een kleine 800 km gefietst en geen aanloopgeluiden meer gehoord.
Frits
Je kunt gerust stellen dat een riem nergens in uitblinkt…. behalve in de meerprijs en een beetje exclusiviteit. Het is een leuke innovatieve middenmoter, maar meer ook niet. Dat fietsverkopers het een prachtprodukt is te begrijpen (zie o.a. deze site). Net als het begrijpelijk dat mensen die 4000/5000euro hebben neergelegd voor een fiets niet hun investering gaan bekritiseren. Ik hoop niet dat mensen – die bij voorbaat een rohloff en riem willen – voorbij gaan aan het feit dat er belangrijkere keuzes zijn te maken (framegeometrie, banddikte, wielmaat, verhoogde slijtagekans lagers bracket, lagers rohloff) en dat je ook het gebruik (type wegdek, weersomstandigheden, sneeuw/modder) in je afweging mee kunt nemen. Plezier is voor recreatief gebruik natuurlijk het belangrijkste en als je denkt dat alleen een riem dat kan geven, go for it, Rutte zal je dankbaar zijn.
@fiets71, dat riem aandrijving niet jouw dingis, da’s nu wel duidelijk. Dat je de positieve punten van de riem als onzin terzijde schuift, moet je ook zelf weten. Maar ik vind je wel kort door de bocht als je fietsers die riemaandrijving gebruiken (waaronder ik dus) weg zet als fietsers die iets bijzonders willen hebben, en de rest van de specificaties van hun fiets op de tweede of nog lagere plaats stellen. Maar goed, dat moet je zelf weten. Vind het jammer, gezien je positieve inbreng elders. Ben in ieder geval blij, dat je zo overtuigd bent van je eigen gelijk, dat je andermans mening maar niet meer waardeert.
Voor mij is het einde discussie!
@Rob, Fiets71 heeft wel een punt. De riem wordt boven alles gezet als aankoopargument. Terwijl we er nu al achter zijn dat de voor- en nadelen ten opzichte van een Rohloff fiets met ketting minimaal zijn. Maar de fiets wordt opgehemeld vanwege de riem en niet de andere kwaliteiten… .
@Mowikan, ja ik heb dat artikel gelezen en weet ook dat het verschil bij een andere meting (door idworx geïnitieerd) nog kleiner was tussen de 100 en 200 Watt. Maar na deze metingen heeft een Gates ingenieur zijn uitspraken gedaan. Ga je dus nu al aan Gates zelf twijfelen?
(maar inderdaad zit die 1% in de marge die gemaakt kan worden met verkeerde smering en vlakt het verschil weer uit. Punt is wel dat je de smering kan kiezen en de riem dus niet!)
Samen zo’n 13.000 km gefietst op onze koga’s met rohloff en riem. Een keer de riem laten spannen. In het slechte voorjaar in noord frankrijk in de regen over modderpaden en boerenwegen vol met leem heeft de riem zijn nut bewezen. Ik had toen niet graag een ketting gehad. Nog geen enkele maal problemen met de riem gehad. Voor ons een bewezen stuk techniek. Dat daar een prijskaartje aanhangt? ja ,dat zal dan wel. Iedereen moet dat maar zelf uitmaken. Mij is dat het wel waard. Het blijven toch goedkope kilometers. Onze fietsvakantie’s zijn er een stuk relaxter door geworden.
Om nou te stellen dat de riem nergens in uitblinkt vind ik toch wat kort door de bocht. Je kunt vooruitgang cq techniek toch niet tegenhouden en dat moet je ook vooral niet willen. In dat geval kun je de tijd beter terugzetten en op houten wielen gaan fietsen. Heb je ook geen last van lekke banden.
@Lars, en waar het nu gaat, is, dat ieder zijn eigen afweging moet kunnen maken in de eigenschappen van ketting en riem. Het spijtige is nu, dat keuze voor de riem door @fiets als een domme keus wordt weggezet. Dus als jij en fiets71 alle voordelen van ketting (met rohloff of derailleur) willen onderstrepen, is dat natuurlijk prima. Maar dat doe je niet door fietsers die voor riemaandrijving gekozen hebben belachelijk te maken. Daar heeft fiets71 géén punt.
Ik volg deze discussie nou een tijdje en zie allemaal beweringen waarom de ene aandrijving beter zou zijn als de andere.
Voor mij zou een riemaandrijving ook gewoon een beetje de lol zijn omdat het anders is als de aandrijving die ik al 40 jaar op mijn fietsjes heb.
Het is toch ook gewoon een stukje emotie, anders zat iedereen wel op een fiets van de Hema.
Mensen, help mij eens even. Kunnen jullie een ander fietsproduct bedenken die op de diverse websites en fora net zoveel verhitte discussies heeft opgeleverd als de tandriem? Dan wil ik daar ook eens een stukje over schrijven.
Trouwens, ik ben persoonlijk erg fan van de tandriem en zal dat niet onder stoelen of banken steken, maar ik houd mijn oren en ogen wel open voor de eventuele nadelen en ik geef met mijn site wel ruimte voor andere geluiden. Het is niet de bedoeling om met mijn site de tandriem boven alles te verheffen. De voors en tegens en eventuele problemen moeten ook bespreekbaar zijn, wat hier toch wel het geval is.
Ook bij mij in de winkel gaat het erom dat een ieder de beste keus voor zichzelf maakt en als blijkt dat een ketting een net zo goede of betere optie blijkt, dan zal ik dat met een gerust hart adviseren. Om de relatief kleine meerprijs (tussen de 300 en 500 euro) op een toch al prijzige fiets doet deze verkoper het niet. Er zitten klanten van mij in deze discussie en nog meer lezen er mee. Iedereen moet met deze discussie zijn eigen voordeel doen.
@ Jan-Willem: dat het ook emotie is blijkt maar weer uit deze discussie die al ruim twee jaar loopt. 🙂
Riem Rohloff is niet alleen superieur tijdens lange afstand fietsen maar blinkt ook uit tijdens MTB-en. Maak regelmatig kettingbreuken en derailleur defecten mee bij vrienden. Riem Rohloff geeft geen krimp, niets nul nada. Zo jammer al die ketting olie in de Ardennen van die ketting vrienden van me. Met een ketting kun je wel goed je fiets mee op slot zetten. Suc6 allen nog met deze, ondertussen, vervelende discussie.
“Maak regelmatig kettingbreuken en derailleur defecten mee bij vrienden. Riem Rohloff geeft geen krimp, niets nul nada.”
Maak ik ook regelmatig mee, maar geen appels met peren vergelijken hè:
Ketting+derailleur t.o.v. riem+Rohloff is iets anders dan ketting+Rohloff t.o.v. riem+Rohloff!
“Zo jammer al die ketting olie in de Ardennen van die ketting vrienden van me.”
*zucht*
http://www.rohloff.de/de/produkte/oil_of_rohloff/index.html
Sjors
Inderdaad! Vanaf nu wil ik het woord derailleur niet meer horen. 😉
Nieuw onderwerp: de juiste band! Daar raakt men ook niet over uitgepraat…
@Ouwerkerk: goed plan!
Aangezien ik een Rohloff+riem heb, voor mij alleen de allerbeste soort banden: die gemaakt van gerecyclede belt drives… 😉
Michiel , misschien een nieuw onderwerp : de schijfrem zet door.
Toen fietsers jaren geleden over gingen naar hydraulische remmen ,verklaarde menig vakantiefietser ze ook voor gek.
Nu zie je dat langzamerhand de overstap wordt gemaakt naar schijfremmen ( ook race fietsen ) en weer ontstaat er een discussie van voor en tegenstanders.
Misschien dat over 2 jaar net zo`n topic hier te lezen is , als over de tandriemaandrijving.
@ Peter: goed onderwerp!
Serieus, schijfremmen zijn we al lang gepasseerd.
Punt is dat de riem als revolutionair neergezet wordt en nu in de praktijk niet beter en ook niet slechter dan een ketting blijkt te zijn. En daarbij gaat in 75% van de gevallen het niet eens over de riem, maar eigenlijk over de Rohloff naaf… .
Dus laat alle brullers over de riem een beetje dimmen en laten we met zijn allen gewoon de riem als alternatief accepteren. Enige is dat we de voordelen die beweert worden iets moeten afzwakken. En daar zijn de meeste gebruikers emotioneel nog niet aan toe… .
Ah….. al 1 tegenstander van de schijfrem .
Tip voor iedereen……oppassen dat het hier niet te schreeuwerig wordt.
Het lijkt hier soms wel het forum van de wereldfietser.nl
Inderdaad, Peter. Laten we a.u.b. niet te principieel worden. Deze site is ontstaan uit onvrede over het wereldfietsersforum en daar moet het dus niet op gaan lijken.
Lars, het wordt tijd dat we eens samen gaan zitten voor een samenvattend artikel over de riem en ketting.
En daarna over banden.
En schijfremmen.
En naafdynamo’s.
En, en…
De hobby waar we allemaal zo van houden:
Fietsen! 🙂
Grappig ik ben dus niet de enige die klaar was met WF.
Nee…zeker niet.
Mooi! Iemand zin in een borrel?
Ja, vol gaarne!
Toch nog maar een vraag over de tandriem: wat is jullie ervaring met het verwijderen en vervolgens terugplaatsen van het achterwiel (bijvoorbeeld bij lekke band of verwisselen van band): is het aan te raden om de eccentrische trapas los te maken om de riem te ontspannen? Of kan ik de riem bij het terugplaatsen van het wiel gewoon over de tandwielen leggen en het wiel terugplaatsen, waarbij dus de riem meteen weer op spanning is en de uitlijning niet veranderd wordt.
nooit je ex-center losmaken dan krijg je gezeur er bij.
Achter is het zo ontworpen dat het er uit kan vallen en ook weer exact op dezelfde plaats terug kan. appeltje eitje, echt
ok, dank je. Ik ga het proberen. Beter een keer gedaan in alle rust, dan gedoe wanneer je langs de weg staat.
Precies wat Mowikan zegt. Nooit je excenter loshalen. Zet als laatste je fiets weer op zijn wielen, even de quickrelease los en dan wat gewicht achterop de fiets drukken, zodat het wiel netjes recht in de padden zakt. Hendeltje vast en klaar.
Cheers mate
Er is nog een situatie die zogenaamd ideaal is voor een riem (misschien wel de enige): zand en zout. Maar ook tijdens beachraces zie je zelden een riem/rohloff. Raad eens wat Koga onlangs in de markt gezet heeft (1x10sp beachracer)? Krijg je te horen, ja, maar dat is geen reisfiets, zucht.
Wat vooral gedaan wordt is een slecht onderhouden ketting vergelijken met een niet onderhouden riem en dat wordt als USP weggezet. Hoe meer discussieplatformtegenhangers hoe beter, maar hoe zeggen ze het ook al weer: don’t bite the hand that feeds you. En als je ziet naar de inhoud van deze “commercieel getinte” site dan wordt de rohloff/riem tot norm verheven terwijl het geen rationele grondslag kent. Vooral niet als er geen tot weinig situaties te bedenken zijn waar de riem als optimaal aandrijfsysteem naar voren komt. Innovatie om de innovatie, maar het lost geen probleem op ten opzichte van de ketting, zoals de rohloff wel problemen heeft opgelost ten opzichte van de derailleur. Sterker nog, het geeft bijkomende problemen en beperkingen in framekeuze (en dus ook in wielkeuze, bandkeuze).
In het atb-wereldje en ook het ultra-marathon-atb wereldje is de rohloff zo goed als onzichtbaar, waarom de riem dan opeens het summum zou zijn, is me een raadsel. Ga maar na, bijvoorbeeld een Specialized S-Works Stumpjumper HT Carbon 29 kost 7200euro, dan is de riem een financieel schijntje…… dus aan het geld ligt het niet om niet voor een riem te kiezen, veel carbon-derailleurfietsen zitten ook in de prijsrange van 3000-5000euro. En kom niet aan dat je met carbon niet kunt reizen :). Oh wacht, misschien ook leuk topic-oorlogsvoer 😉
Hé fiets71! Die Koga Beachracer is geen reisfiets! Gna gna 🙂
En strandracers hebben niet zo veel versnellingen nodig en dan is Rohloff overkill. Met die besparing kan je heel veel kettingen en cassettes vernieuwen en de fiets is ook nog eens flink lichter.
Maar dat is appels met peren, want met een Beachracer fiets je niet naar de Alpen of IJsland o.i.d.
Begrijp me goed, ik ben niet tegen de ketting, maar ik ben ook enthousiast over de tandriem. Ze hebben allebei hun eigen voor- en nadelen en deze verhitte discussie kan mensen helpen om zelf de voor hen meest verstandige keus te maken. Met dank aan de bijdragen van de voor- en tegenstanders, die allemaal een punt hebben, is dit doel voor velen hopelijk bereikt.
Het verschil van inzicht Frits komt voornamelijk denk ik dat wij elkaars: terwijl het geen rationele grondslag kent. niet herkennen of er anders overdenken. En verder ben ik het helemaal met je eens. Ik kijk veel vimeo fiets reis filmpjes en als je ziet waar er allemaal de wereld mee rond gefietst wordt dan blijft er weinig over van de kennis en kunde van bijvoorbeeld het WF.
Om ons “geneuzel” over al die moderne hightech fietsen even in perspectief te plaatsen, lees deze twee artikelen maar eens.
Niks geen versnellingen en gewoon een terugtraprem! 🙂
http://www.sintchristophorus.nl/40-000-km-per-fiets-en-te-voet-door-afrika-in-de-jaren-30/
http://www.sintchristophorus.nl/frans-anders-op-fietsvakantie/
Overigens verwacht ik de komende tijd wel een storm aan conti belts. Duitse bedrijven gebruiken graag Duitse onderdelen. Aangezien al die elektrische fietsen bijna allemaal 8speed zijn althans er rijden er veel van rond. zal dit er wel in no-time doorbreken: http://www.conti-drive-system.de/pages/conti-drive-system/conti-drive-system_en.html ze hebben nog geen Rohloff en Pinion maar dat kan ook nooit lang meer duren.
Volgens Conti heeft hun riem de volgende voordelen :
-door de grotere tanden minder kans op overspringen, een snubber is dus niet noodzakelijk.
-riem kan werken met een lagere riem-spanning tov de gates-riem, hierdoor worden de lagers minder belast.
Michel
Ook met een 1x10sp kun je ver komen over de steilste passen en enorme afstanden (zie de Pivot van Mike Hall)… en het is lekker simpel met maar één tandblad voor. Ik vind de Koga een leuk licht fietsje en denk ik heel geschikt voor adventure riding. Zie ook de XX1 groep van SRAM (helaas erg duur) maar het principe is eenvoud. Daar kun je prima mee door IJsland of de Alpen, gewoon een kwestie van de tandverhoudingen een beetje vergelijken met jouw favoriete versnellingen in dat soort gebieden. (het echte geheim van IJsland en de Alpen is denk ik zo weinig gewicht meenemen, investeren in lichte tassen/draagsysteem, tentjes, slaapsystemen, kleding, etc….. ook duur, maar als je tegen de zwaartekracht in fietst wel effectief)
Is het nadeel van de Gates riem niet gewoon dat ie te breed is? Daardoor komt de uitlijning heel precies. Een ketting heeft in het horizontale vlak enige flexibiliteit, waardoor geen spanningen op de lagers ontstaan (daarom moet je een ketting ook niet superstrak om de tandbladen heen leggen). Is dat niet het grote verschil ook met de Conti-belt….. die is smaller en daardoor iets flexibeler in het horizontale vlak waardoor die riem ook in minder stijve achterbruggen past? Of kan de Conti-belt wat slapper aangespannen worden, omdat de tanden hoger zijn?
Breedte heeft er niet zoveel mee van doen. zou eerder in weerstand ene probleem zijn=meer materiaal verplaatsen en verbuigen.
Conti heeft 0,5graden speling is ook niet heel veel.
en ik kon niet echt uitvogelen wat de verschillen zijn in hoogte breedte en spanning.
Ik denk lood om oud ijzer om heel eerlijk te zijn.
Dat het ding Duits is zal voor veel merken een belangrijker argument zijn….
De uitlijning is bij brede en smalle riemen altijd even kritisch. Een Gates riem heeft minder grip op de tandwielen dan een ketting en daarom moet de spanning vrij hoog zijn. De Conti mag met zijn grotere tanden iets minder strak gemonteerd worden, maar ze hebben wel de tolerantie-eisen van Rohloff overgenomen wat betreft de uitlijning en de stijfheid van de achtervork.
Er zijn bij mij helaas nog geen praktijkervaringen met de Conti bekend. Er is nog geen Conti-tandwiel voor Rohloff verkrijgbaar, dus ik kan nog niet zelf gaan testen. Tot nu toe zijn o.a. Idworx en Santos niet enthousiast… o.a. vanwege het nog niet passen op Pinion en het ontbreken van een opstaande rand aan de tandwielen.
Het geheim van de duurzaamheid van een riem zit denk ik wel in de breedte van de riem. Helaas zie je slijtage nauwelijks aankomen (wanneer ga je preventief vervangen?).
Een brede ketting zal ook langer meegaan. Een motorketting om een rohloff is dat geen idee?, lekker alles 2x zo zwaar maken, kan een kettingaandrijving ook wel 50.000km mee.
Gaat een brede ketting langer mee? Alleen als de schalmen daadwerkelijk dikker zijn! 10 en 11 speed zijn even duurzaam, ook al is een 11 speed ketting smaller. Maar alleen de pinnen en de rollen zijn smaller, de schalmen zijn dus even dik.
Ik vraag me wel een beetje af waarom Idworx voor een KMC X1 ketting kiest (3/32″) en niet voor een iets bredere 1/8″. Tandwielen zullen dan toch minder snel slijten? Heeft dat met de rohloff sprocket te maken?
BMX kettingen zijn ook breder (3/16″ voor de spacer)…. past zoiets niet op een trekkingfiets?
Gewicht…
En het feit dat de ketting met een kettingkast ook probleemloos 20.000km haalt, dus dat het niet perse nodig is nog degelijker te gaan.
En als je dan bredere tandwielen monteert, dan krijg je een ‘riem-probleem’: gebeurt er onderweg iets, dan kun je niet zomaar meer alles monteren. (maar goed, dat is al nauwelijks een argument meer tegenwoordig…)
Gewicht? Een kettingkast weegt toch ook het nodige? Ik fiets overigens liever zonder kettingkast, staat mooier. De Rohloff-atb’s van Idworx draaien ook allemaal op X1’s.
Een bredere ketting (1/8″) en een dikker (1/8″) tandwiel is wellicht iets zwaarder, maar op het totaal aan gewicht (bv met bagage) nauwelijks interessant. Een argument die de riem nu tegen de ketting gebruikt is duurzaamheid, een riem gaat langer mee. Een bredere ketting en een breder tandwiel zou mijn inziens ook langer meegaan. Bovendien zijn die dikkere KMC kettingen ook nog eens goedkoper :).
Met kettingkast hoef je minder naar de ketting te kijken dan naar een riem. Daar is het argument dus onderhoud. En daarmee duurzaamheid. 20.000km, maar 40.000km is ook te doen! Zonder kk moet je een dikkere ketting dus wel weer regelmatig smeren en doe je dat te beperkt, dan neemt slijtage toe en loopt je ketting ook zwaarder dan een riem.
Dus smallere kettingen zijn nauwelijks een nadeel ten opzichte van dikkere.
En ook BMW motorfietsen gaat over tot de montage van beltdrive. Net zoals Triumph en Harley. 1 reden. Geen onderhoud. Need i say more ?
Op feiten wint een riem. Niets geen emotie.
En geen verwarmde garage nodig
Grote verschil met motorfietsen, auto’s versus fietsen met tandriem is de te behalne stijfheid van de constructie. Bij motorfietsen en auto’s is er eenvoudig voldoende stijfheid in te bouwen (dikke vork, stevig motorblok, etc) en het gewicht is minder van belang dan bij fietsen.
In het begin leek Gates de toepassing van de tandriem op fietsen onderschat te hebben, totdat Rohloff er eens kritisch naar ging kijken en met een aantal randvoorwaarden kwam. Gates heeft de door Rohloff bepaalde toleranties overgenomen en dezelfde waarden kom je nu ook bij Continental tegen.
Klopt. Maar de argumentatie om een belt te gebruiken is onderhoud. Of liever het ontbreken daarvan. En als hij het bij een motorfiets 40000 km uithoudt, dan moet dat met een fietsje zeker lukken.
Een riem wint niet op feiten, maar de ketting evenmin. Het ligt er maar net aan welke regels de ‘strijd’ bepalen. In bepaalde situaties is een ketting de meer verstandige keuze en dat geldt net zo goed voor de tandriem. Beide systemen hebben hun eigen specifieke voor- en nadelen en iedereen moet voor zichzelf bepalen welke het beste bij zijn/haar soort gebruik past.
Ook dat klopt. Als ik een tourtochtje zou maken op een mooie zondagmiddag zou ik voor een licht fietsje met een kettingschuifsysteem (ik mocht het D-woord niet meer gebruiken) gaan. Maar niet bij een iedere dag door weer en wind fiets. Die moet het gewoon doen. En dat is geen emotie. Fel ageren tegen een riem. Dat is emotie
Fel ageren tegen wat dan ook is emotie. Fietsen is emotie. Leuk hè? 🙂
Wat ook leuk is, is dat de felste ageerders nu na een paar jaar tandriem steeds milder worden en zelfs open staan voor nieuwe spelers op de tandriemmarkt.
Vrijdag was ik op bike motion. Op de stand van idworx heb ik van Gerrit Gaastra vernomen dat we voor de fietsen van 2015 een idworx mogen verwachten met Continental riem. Blijkbaar is er reeds een idworx met conti-riem getest maar was Gerrit nog niet helemaal tevreden met het resultaat. Mits wat verbeteringen lukt het hopelijk wel in 2015. Die hoop komt vooral van mijn kant want van Gerrit verwacht ik dat hij nog lang een voorkeur zal hebben voor de ketting.
Nu heb ik wel een probleempje , koop ik die nieuwe fiets in 2014 (zoals gepland) of wacht ik nog een jaartje. Een easy rohler met conti-riem lijkt me wel wat.
Er is nog geen Idworx met Conti riem getest. Conti heeft nog geen goedkeuring van en passende tandwielen voor Rohloff en Pinion.
Je kan de fiets kopen wanneer je wil, want eenmaal belt-ready maakt het niet uit welke riem je er op laat leggen. Gewoon wat op dat moment het beste is. Op dit moment is dat dus Gates, maar als Conti ooit beter blijkt, dan kan je altijd switchen.
Rohloff met ketting kopen, deze combinatie tandwielen en ketting ‘op’ rijden en vervolgens overstappen naar riem. Dat heeft wel een kleine meerprijs ten opzichte van vervangingen van de huidige aandrijving. Maar de meerprijs is het zeker waard. Het frame is inderdaad al belt-ready, dat is fijn.
Ach, als je dan eenmaal een ROHLOFF met een ketting hebt, dan vind je het verder wel best. Een riem gaat dingen dan nauwelijks meer verbeteren… .
@Ton: weinig onderhoud? Mijn fiets moet vooral prettig fietsen!
@Michel: milder worden? Toen de riem net op de markt werd gebracht viel er wel een hoop te verbeteren… Logisch dat als zaken aangepakt worden, je je mening iets bij gaat stellen. Zonder het negatieve commentaar toen was de riem waarschijnlijk nu weer van de markt verdwenen!
En helaas zijn een aantal ‘verbeteringen’ verslechteringen geworden, maar blijven veel van de voorstanders de zaken nauwelijks rationeel bekijken. Emotie…
Ik zal wel iets missen, maar volgens mij komen verbeteringen meestal van de gebruikers en niet van de lieden die van de zijlijn staan te brullen.. Wat mij betreft is er overigens nog geen verbetering noodzakelijk.
Ik sluit mij helemaal aan bij Ton. Ik ben een meer dan tevreden gebruiker van de belt! Voor mij nooit meer een ketting.
mijn volgende woon/werk fiets wordt er zeker één met Rohloff naaf , ik rij al een paar jaar met een mountainbike met Rohloff (idworx MR) en ben daarmee zeer tevreden. Vooral op een mountainbike zie ik ook wel het voordeel van een riem. Na elke toertocht door de modder moet ik de ketting reinigen en smeren.
Als nieuwe woon/werk fiets nu een idworx easy rohler kopen met ketting en dan later ombouwen naar riem is zeker een optie maar mijn grootste probleem is eigenlijk dat ik mijn twijfels heb bij de manier waarop idworx zijn frames ‘belt ready’ heeft gemaakt. De achtervork moet iets open getrokken worden om de riem door het frame te krijgen. Volgens een dealer (op de idworx stand) doe je dat best niet zelf omdat een aluminium frame niet terug naar zijn oorspronkelijke vorm komt als je het te ver open trekt. Uiteraard komt geen enkel frame terug in zijn oorspronkelijke vorm wanneer je het te ver vervormd maar bij aluminium is dat risico blijkbaar groter dan bij staal of titanium.
Daarom twijfel ik voor mijn volgende fiets tussen een idworx of een Santos. wanneer ik de frames van Santos bekijk dan merk ik dat er uit de achtervork een stukje los komt en dat er dus niet aan het frame moet getrokken worden om de riem te vervangen. De oplossing van idworx ziet er wel eleganter uit dan die van Santos (plaatje met 4 inbusboutjes) maar dat zou mijn keuze niet mogen beinvloeden.
Lekker ombouwen. 1cm is genoeg om de riem er door te krijgen. En te ver? wat is dat? er zit echt wel iets rek in. Sterker nog ik heb al gelezen van mensen met IDworx-en die omgebouwd zijn.
Ik werk al een paar jaar met alu frames waarvan de achtervork een centimeter open getrokken moet worden. Geen enkel probleem!
Bijna alle Idworxen die we bij ons verkopen gaan met een tandriem de deur uit en daarnaast bouwen we ook steeds meer Idworxen om die bij andere dealers gekocht zijn, maar die nog altijd weigeren met de riem te werken. En zo vaak hoef je je Idworx niet van een nieuwe tandriem te voorzien, want hij gaat lang mee.
Vandaag info gekregen van Contitech over de vraag : wanneer zal de nieuwe Conti-riem compatible zijn met de Rofloff-naaf. Het antwoord is :
Eine Fertigstellung nach einer Testserie wird für Frühjahr 2014 erwartet.
Voor een serie-toepassing zullen we dan waarschijnlijk wel tot modeljaar 2015 moeten wachten……..
Ik rij nu 22 maanden op m’n fiets met riemaandrijving heen en weer naar de zaak. Gemiddeld 3 a 4 x per week. Onderhoud; af en toe wat silicone spray op de riem (eens per 2 a 3 maanden), verder niets. De riem heb ik nog niet hoeven opspannen. Voor mij is een riem niet beter of slechter dan een ketting. Hij is vooral anders. Ik kan met minder onderhoud toe. En is het frame stijf genoeg en mooi recht, dan kun je heeeel veel kilometers rijden met een riem.
Ik ben benieuwd naar die nieuwe riem van Conti. Tot nu toe heb ik hem nog niet kunnen testen. Michiel, wanneer ga jij er een testen?
Zodra de Conti beschikbaar is, maar ik denk dat jij wel wat eerder aan testriemen van ze kan komen, Robbert.
Silicone spray, Robbert? Waarom?
Daarmee voorkom je het geluid wat de riem soms wil maken. Eenvoudig op de binnen- EN zijkant van de riem spuiten. En je kunt weer weken, of maanden, rijden.
Overigens werkt dit bij de Originele Riem (die Santos gebruikt) beter dan bij de nieuwe Center Track riemen. Met deze Center Track riemen hebben wij geen goede ervaringen. Ze maken eerder geluid en slijten 2 tot 3x sneller.
Ik heb de zijkant van mijn riem 1 x met een kaarsstomp “ingesmeerd” . Ken ik uit de zeilerij. Werkt ook goed en lang, ik dacht dat sprayen niet mocht….
Ook ik heb altijd gedacht dat sprayen niet mocht, wat is dan nog het verschil tussen riem en ketting (ik speel even advocaat van de duivel)?
Dat sprayen blijkbaar wel mag, maar niet hoeft.
advies Gates:
http://www.carbondrivesystems.com/products/faqs/#faqId=%7b0F5E6505-C696-411C-BF3F-7C419B296AC9%7d
Sprayen doe je alleen als je een dealer of jijzelf, die het niet voor elkaar krijgt om de uitlijning goed te krijgen. Zeker de cdc riemen kunnen helemaal vrijlopen aan de zijkant. Dan heb je met sneeuw en viezigheid geen gekraak of gepiep. moraal: als je moet sprayen ga naar de dealer en laat je riem goed uitlijnen.
Mmm, bezoekje aan je dealer: 2 uur. Schoonmaken + smeren ketting: 2 minuten. Kun je toch 60x je ketting voor schoonmaken. Zeg gemiddeld iedere 500km, kom ik op 30.000km.
Conclusie: ketting is onderhoudsvriendelijker 😉
Ik heb gemerkt dat een recht frame en een stijve achtervork de uitlijning vereenvoudigen. Is het frame niet recht dan helpt uitlijnen niet voldoende. En is de achtervork niet stijf genoeg dan zal die te ver buigen en klopt de uitlijning niet meer. Onder last wordt de kans op geluid dan groter. Met de meetapparatuur die we bij ons op de zaak hebben kunnen we deze 2 gegevens meten.
@Lars
1x per 500km smeren?
De komende maanden dagelijks naar je werk fietsen (zoals ik dat doe) betekend rijden in regen en pekel. ‘s Avonds laat thuiskomen in het donker, geen zin in fietsonderhoud (want het is al de derde dag op rij dat je zeiknat thuiskomt, je wilt onder de douche), de pekel druipt van je fiets en op vrijdag zeg je je fiets vaarwel en zie je hem maandag ochtend weer.
Ik rij 23km per dag. Niet veel km’ers, wel bijna dagelijks. 500km zonder smering lukt misschien in de zomer (hoewel ik dat zelf niet voor elkaar krijg) maar zeker niet in de natte maanden (want dat zou voor mij betekenen dat ik 5 weken zonder m’n ketting te smeren door weer en wind zou moeten rijden…).
M’n ketting krijgt na iedere regendag een beurt. M’n riem eens in de paar maanden. Uitlijnen gebeurt 1x (als het goed voor uitlevering) en hoeft het daarna niet meer te gebeuren.
Voor morgen hebben ze regen voorspelt. Met m’n riem ben ik er klaar voor.
Met kettingkast smeer ik eens per jaar, 5000-8000km.
Een kettingkast, tsja, dat ook een optie…
Maar met een riem heb ik geen kettingkast nodig. Als ik eerlijk ben vind ik kettingkasten ook niet zo mooi (maar dat is natuurlijk persoonlijk).
Een kettingkast is echt niet heilig. Mijn vrouw : splinternieuwe gazelle, 2 x per week naar haar werk, wel door regen en ijzel. Na 4 wintermaanden de ketting, niet om aan te horen. Sneeuw vermengd met pekel is doorgedrongen tot in de kast. Dus kettingkast openen, maar kunsstof is koud, dus breken de lipjes af. Mijn riem : 1x kaarswas, maar dan wel 5 x per week, en het vijfvoudige aantal km’s. Wat mij het meeste tijd kost aan de beltdrive is het aanhoren van bullshit.
Ik bedoel natuurlijk 1 x kaarsvet, tot op heden (2jr, 13000 km). En het geluid was minimaal en alleen op licht vochtige dagen, mist e.d.
@ Ton: kou of geen kou, die kettingkasten van Gazelle zijn zowiezo troep. Als een fietsenmaker een nieuwe Gazelle rijklaar moet maken, dan moet de kettingkast aan de achterkant open om de ketting te smeren en daarbij breekt 7 van de 10 keer het eerste lipje al af en bij de tweede keer openen gaat het tweede lipje er ook aan.
Nadeel van de kettingkast is ook dat mensen ervan uitgaan dat de ketting helemaal schoon en droog blijft en dus de staat van de ketting nooit controleren. En die zit dus maar al te vaak vuil te vangen, droog te lopen en weg te roesten, zonder dat men er erg in heeft.
@ Michiel: ook bij de Idworx kettingkast? Of is die wel aan te raden?
Ik ben sinds kort overgestapt van een Santos scc03 beltdrive naar een santos 4-29 met rohloff/ketting. Afgezien van het feit dat een 29-er toch echt een stuk sneller is in het terrein dan een 26-er kleefden er voor mij toch een paar nadelen aan de riem.
1. Een piepende riem, ik moest wel erg vaak met siliconenspray in de weer (ik overstemde zelfs circuitgeluiden op het (geweldige) atb parcours van Zandvoort 😉
2. Aanlopende firmtech remblokjes achterwiel, het leek of het achterwiel steeds wat scheefgetrokken werd in het frame (door de riemspanning?).
3. Zwaarder frame (psychologisch nadeel?).
4. Mijn Chris King trapas na 1,5 jaar versleten (riemspanning?).
Persoonlijk vind ik de 4.29 met ketting wat compacter ogen (kleinere wielbasis) dan de versie met riem. Met een german a kilo voorvork voelt hij erg licht en wendbaar. Wel moet de ketting (zeker een nieuwe) veel vaker opgespannen worden, maar dit is natuurlijk een fluitje van een cent met de vernieuwde excenter, en inderdaad wat vaker met een doekje er over heen. Na het oliën de volgende ochtend nog even droogwrijven houdt de ketting trouwens veel schoner. Al met al ben ik super tevreden met mijn nieuwe Santos met dank aan @Robbert en zijn team. Super service en ze staan altijd voor je klaar.
Hans, interessant om je verhaal te horen. Eens iemand die van riem terug naar ketting is overgestapt, terwijl ik nu net zit te dromen van een mountainbike met riem.
Gewoon uit nieuwsgierigheid: wat is er precies vernieuwd aan de Santos excenter? Ik heb enkel ervaring met de “oude” van Idworx, die is ook vrij makkelijk te herstellen (twee boutjes los, zeer licht openwrikken met plastic bandenlichters en je kan de excenter zo verdraaien). Ik vermoed dat er toch niet veel verschil zal zijn tussen die excenter systemen?
Raar heren dat eerst de riem aanbidders het zonder sprayen van bv siliconen konden doen maar zelfs Robbert nu ook sprayt. Is die riem nu wel of niet geluidloos te krijgen? Die van mij niet ondanks uitlijn pogingen. Riem piept dus op het grote tandwiel tegen de wang daarvan. Schuif je de excent met alles erop en eraan nu iets naar rechts dan zou je denken dat de riem iets wijkt van de wang. Dit is niet het geval want de riem heeft zich nl gezet/ingesleten op het grote voorste tandwiel waar deze dus het grooste contact opp. heeft: gevolg is dat riem op het voorste blad gewoon op zijn plek blijft en verschuift op het achter tandwiel. Wel zou je kunnen overwegen het frame opnieuw te laten richten. Overigens tip ik de wang van het tand wiel op drie of vier plekjes aan met wat kopervet en pencil. Kopervet is zelfs zeewater bestendig(althans die van mij) en zorgt voor weken geluidloos fietsen. Dat piepen van de riem is wat mij betreft het enige nadeel. Verder super.
Gaston, draai je riem eens om en richt opnieuw uit. Dan zal je problemen over zijn. Nogmaals ik geloof niet in smeren!
Heb ik gedaan vooral om een gelijkmatige slijtage te verkrijgen. Moet natuurlijk de 30K kunnen halen toch? Is een tijdje goed gegaan. Helaas. Ik geloof ook niet in smeren maar haat piepen en knarsen, vandaar dat aanstippen van de wang. Echt nog geen minuut en weken klaar dan. Om van die olie af te zijn en alle andere gemakken van dien heb ik gekozen voor riem. 20K nu met deze riem. Hele jaar door, weer-wind incl. MTB-en. Top gewoon. Geweldig toch?
20k is heel netjes 30k moet ook kunnen. Ik had hetzelfde als jij dealer kon het niet oplossen behalve met smeren. Fiets naar Santos gebracht nu alweer 2k zonder geluid gefietst! Het moet kunnen☺
Aha hoelang was je ‘m kwijt?
Ben nu met m’n Santos (Rohloff+Gates) zo’n 18,5K km (2,5 jaar) verder en heb het vermoeden dat de tandwielen en riem aan vervanging toe zijn… Ik mis inmiddels een ‘tand’ op de riem en vooral het voortandwiel lijkt aardig ge-/versleten. Naar mijn mening veroorzaakt dit ook het nodige geluid van riem op tandiel(wang). En ja, ik heb de riem al eens omgedraaid!
Ik heb onlangs toch maar eens droge teflonspray gekocht.
Wat ik ook ervaren heb, is dat precies na één jaar én na twee jaar gebruik van elk plm 7,5K km de Chris King trapas-lager moest worden vervangen (gebroken lagerwang en dito kogels); beide keren onder garantie, maar toch… Juist met een meerprijs van €185 voor zulke lagers hoopte ik dat deze het langer zouden uithouden?!
Afgelopen zomer ook nog geïnvesteerd in Continental TopContact II (37×622) buitenbanden. Hele fijne banden, maar ze bleken nét iets te groot voor de standaard spatborden van de Santos Trekking Lite. Gevolg: mede door opgepakt zand en vuil is een deel van de zijkant het achterspatbord afgesleten… Vandaag m’n winterbanden er maar weer opgezet, die zijn gelukkig iets minder groot.
Van het achterspatbord was trouwens al eerder een deel van de ophanging afgebroken en heb ik van het voorspatbord alle twee de beugels opnieuw ge-popnageld, omdat de oorspronkelijke er letterlijk ‘door zaten’.
Verder heb ik al na enkele maanden het achterlicht vervangen door een ander, deugdelijker exemplaar. Ik vind het overigens wel bevreemdend, dat wanneer je een Son ledlamp + naaf aan de voorkant hebt (tegen een behoorlijke meerprijs…) er zo’n Hema-lampje aan de achterkant wordt gemonteerd dat na een flinke regenbui al niet meer werkt.
Dit commentaar is overigens niet bedoeld als galspuwerij, maar om mijn ervaring te delen dat een dure fiets niet alleen maar halleluja is, maar ook zijn ‘aandachtspunten’ heeft. 😉
Voorlopig gaat mijn voorkeur nog zeker uit naar de riem met Rohloff-naaf, maar ben ik wel benieuwd naar hoe de rest van m’n fiets zich in de komende jaren houdt…
Rico, raar dat juist CK lagers te barsten gaan. Eigenlijk best heel snel. Ik heb juist de Truvatif preventief vervangen door een mooie blauwe CK(past mooi bij fiets) om dit gezeik te voorkomen (10k geleden dus). Ben benieuwd. Vreemd ook dat je tandwielen lijken versleten, kunnnen makkelijk meer hebben(MTB bij mij). Spanning riem niet hoog?(zal haast wel maar toch.) Heb je een gehard achtertandwiel? Rijdt je 55/22, dat scheelt ook in slijtage. Bij mijn eerste SCC03 was de riem al na 7K te barsten was het eerste model met zo’n deelbare achtersteun (met dat kousje) en een oud type riem en tandwiel verhouding( lees kortere riem) . Tevens is de kwaliteit van de Gates Belt verbeterd. En zo’n achterlampje kan echt niet hoor! Nou..sterkte dan maar. Hou ons op de hoogte.
Filip, bij mijn vorige excenter moest ik na het losdraaien van de 2 boutjes iets in het (ronde) gat van de excenter stoppen en mbv van de crankarm een tik tegen het uitstekende deel geven. Nu past de lange kant van een inbussleutel in het (inbus)gat van de excenter en kun je als de boutjes goed losdraait heel makkelijk aan de inbussleutel draaien en de spanning heel nauwkeurig afstellen.
Volgens Ton is het allemaal bullshit!
Nee hoor, Lars, dit zijn gebruikerservaringen van mensen die met een riem rijden. Niet van buitenstaanders die de riem per definitie af willen branden.
In ieder geval is die van mij nog steeds probleemloos. Avaghon, werkt niet met excenter maar met verstelbare pads. Misschien maakt dat een verschil ? Verder geen geluid (1x kaarsvet ), standaard trapas. Gaat nog steeds goed.
Geen geluid.
Gaston, Niet heel lang ik kon er bij blijven, toen ik mijn fiets langs bracht.
Rico, ik heb ook 1000km of zo in het donker gefietst voor ik er achter kwam dat er een flut lamp op de fiets zat! Het was mij niet opgevallen ook niet over nagedacht. Knap waardeloos ben ik met je eens!
Overigens lijkt het mij stug dat je tandwielen al versleten zijn. Ik zou eerst voor 53euro een nieuwe riem kopen en kijken wat het doet.
en wat CK betreft ik erger mij al langer aan de mythe rond dat merk. Het is echt niet zo dat ze betere lagers maken dan skf oid. Ze kosten wel meer maar dat is vaker met stierenpoep. Goed gesmeerde lagers kunnen een leven lang mee. Goede industrie lagers waar machines jarenlang elke dag op draaien kosten euro’s om te kopen. Plak er een sticker trapas van Shimano, SKF of CK op en hup +50euro. Vocht(hogedruk reiniger) en vuil e.d. maken dat ze stuk gaan. SKF heeft een trapas op basis van industrie lagers, gesloten en vol met vet. veel goedkoper dan CK en gaat eeuwig mee althans 100.000km beweren ze. http://www.m-gineering.nl/shopcrank.htm
Ow en Rico, inmiddels heb ik geinspireerd op idworx een beugeltje op mijn achterspatbord gemonteerd. Sks klappert niet meer en loopt niet tegen mijn conti’s aan. Wat inderdaad super banden zijn!
Oh ja Mowikan, wat hebben ze dan precies gedaan bij Santos tegen dat geluid van de riem. Ben benieuwd. Beetje late reactie. Thx alvast
Gewoon goed uitgelijnd en op spanning gezet.
Tot op heden geen klachten! (1500km later)
@mowikan; frappant dat jij geïnspireerd bent door dat Idworx beugeltje.
Ik fiets sinds kort op zo’n All Rohler met zo’n beugeltje, maar vind die spatborden of eigenlijk het geklapper en gepiep ervan maar bedenkelijk en zit te prakkiedenken hoe dat juist anders kan.
sinds ik dat heb ben ik al het geklapper kwijt!
Wijze woorden direct van SKF: “Wij kunnen CK kwaliteit leveren. Kost € 25,-“. Goed, hebben ze iets anders gezegd, maar daar kwam het op neer. En dan heb je het over de af-fabrieksprijs als je er 10.000 afneemt… (in dit geval een op maat gemaakte lager). Als standaard (passing!) lager leveren ze die kwaliteit ook, hoef je er geen 10.000 van af te nemen, maar zijn ze niet goedkoper.
Maar inderdaad, als je een goed lager vol met vet zet, gaan ze zeer lang mee. Probleem is dat maar weinig merken een goed lager gebruiken… .
Jan-Willem, als jouw achterspatbord van de AR piept en klappert, kijk even of het beugeltje goed om het spatbord geklemd zit.
Kijk ook even of het boutje waar het spatbord vastzit aan de bracket goed vastzit, wil wel eens iets los trillen. Beetje montagepasta op het boutje en goed vastzetten.
Gebruik bij het klemmen van het beugeltje bij het spatbord een oude doek en gebruik niet teveel kracht.
Kijk ook even of de boutjes (montagepasta!) van het achterslot goed vastzitten.
Bij sommige Idworx modellen zit bij het achterslot ook nog een beugeltje doe hier hetzelfde mee als het achterbeugeltje.
Succes en laat even weten of het geholpen heeft.
Ben niet helemaal duidelijk geweest, gebruik naast een oude doek ook een tang.
Bedankt Frits, ik zet jouw suggestie op de To do list voor de 1e beurt binnenkort.
Ik ga er niet zelf mee lopen klooien ivm eventuele garantie.
Oké Jan-Willem, als je het voorzichtig doet, kan je het zelf ook! Doe een doek om het beugellipje wat om het spatbord klemt, neem een tang en knijp voorzichtig samen. Kijk ook even of de 2 schroeven beugel/achterlicht goed vastzitten. Niet te strak vastzetten, achterlicht is van kunststof.
Veel verklooien kan je niet, maar laat je het liever aan de FM bij de 1e beurt over, is dat ook goed.
Één advies laat bij de 1e beurt niets aan je spaken doen. Is de FM van mening dat hij toch aan de spaken moet gaan draaien, sta er dan op dat hij een spaakspanningsmeter gebruikt. Ga je zonder deze meter aan de spaken zitten, grote kans dat je tijdens een fietsvakantie met spaakbreuk te maken krijgt.
Bij een goed gespaakt en uitgebalanceerde wiel (en Idworx heeft een specialist op dit gebied) hoef je feitelijk nooit meer iets aan te doen (kijk ook maar eens op de site van Bikeboosting).
Succes.
Sprayen? Sinds maart 2011 rijd ik met een Santos TM 2.8 ALU. Hij heeft er een trappistentoer (alle abdijen waar trappistenbier gebrouwen wordt), een rit naar Gent – Urrugne (grens met Spanje) en een rit van Hondarribia naar Dijon via Tarifa opzitten (5150km). Vandaag staat de teller op 20000 kilometer en enkel de riem en het voorste tandriemblad werden vervangen. Niet omwille van slijtage maar omdat in mei 2014 gestart wordt met een rit van Dijon naar Sicilië en terug naar Lugano waarbij hellingen tot 3000 meter hoogte dienen genomen te worden, voor die reden werd het voorste tandriemblad vervangen door een 46T (vroeger 55T) met bijpassende riem van 118T. Tot nu toe werd er nooit gesprayd omdat de aandrijving nog steeds geruisloos is. In die mate dat ik in de Ardennen bijna een vos overhoop reed omdat hij mij niet hoorde aankomen.
De fiets is dermate goed dat ik in oktober verleden jaar een Santos Race Lite aankocht voor kleinere fietstochten van maximaal 5 dagen, een soort creditcardfietsreizen. Ook deze fiets bevalt uitstekend.
Meer hierover op: http://www.kapoeres.be
Whahaha ik heb ook een vos geraakt i La Roche maar die bleek na sectie doof. Als ik in het Twiske fiets geniet ik …….. van de opvliegende vogels. Nee alle gekheid op een stokske, top man je hebt mazzel. Mijne gaat voor een beurt komende week en dan eis ik dat het gepiep weg is/gaat. Anders Idworxs voor mij. Pfffff.
Heerlijk juist, die stilte als je fietst. Het ruisen van de banden. Prachtig. Alleen soms een bescheiden belletje, als je een langzamere fietser wilt inhalen op een smal pad.
En overigens zijn alle vossen na sectie doof. Dat hoort min of meer bij de toestand van de vos als sectie verricht wordt. Geldt overigens ook voor andere diersoorten. Zou pas leuk zijn als de vos na sectie niet meer doof was :-).
Helaas levert SKF de bracketlagers niet meer, ze zijn gestopt met de productie, volgens mij ergens in 2012. Vooral de versie met de RVS lagers en assen vonden we destijds erg interessant. Er zijn her en der nog wat restvoorraden te koop.
Met de Chris King brackets is iets geks aan de hand. Gemonteerd volgens de handleiding i.c.m. Travativ/Sram crankstellen gaat het (te vaak) niet goed. Daarom hebben we ze uitgezet op onze site. We testen nu e.e.a. uit met een andere manier van inbouwen. Heeft iemand een bracket van CK die problemen geeft, neem dan even contact met ons op.
Het achterlampje op de Lite serie is lekker compact en werkt op batterijen. De standaard meegeleverde batterijen lekken soms, das vervelend. Maar dat lossen we op. Met de goede batterijen gaat het lampje zo’n 200 branduren mee. Mocht je een versie hebben die niet voldoet kunnen wij er voor zorgen dat je er een krijgt die wel voldoet.
Piepende riemen kunnen voorkomen maar zijn te verhelpen. Lukt het je niet, neem gerust met ons contact op.
Hey Robbert,
in 2013 heb ik nog twee SKF brackets gekocht bij http://www.compasscycle.com (http://www.compasscycle.com/bb_SKFBAS_jis.html) omdat het origineel geplaatste bracket het liet afweten na 3000 kilometer. Na 14000 kilometer en een reis door Frankrijk/Spanje/Portugal draait deze nog even soepel als na de eerste kilometer.
Vandaag zijn ze nog steeds in productie en verkrijgbaar maar ook deze restvoorraad zal ooit uitgeput geraken, snel zijn is de boodschap.
Betreffende het achterlichtje: leuk en handig maar als je een SON-naaf geplaatst hebt zou een achterlicht aangesloten op de Edelux handiger zijn. Momenteel overweeg ik om een CINQ5 achterlicht te plaatsen op de zadelbuis zodat ik desgewenst de spatborden kan verwijderen zonder mijn achterlicht te verliezen.
Hoi Franky,
SKF nog even gebeld voor de zekerheid. Maar de productie van de brackets is stop gezet. Wat in de markt is zijn restvoorraden. Wij kunnen ze helaas niet meer bij SKF inkopen. Overigens zijn we wel bezig met brackets, wederom met een Duitse fabrikant. Dit project loopt nog.
De achterlampjes van Cinq5 zijn erg mooi. Ik zit er over te denken om die ook in ons assortiment op te nemen. Ze hebben er ook een voor op de achterdrager.
Hoe wil jij je kabel laten verlopen naar achteren?
SKF is inderdaad gestopt en ik drukte mij verkeerd met ‘nog steeds in productie’, dat moest ‘nog steeds verkrijgbaar’ zijn.
De kabel (BUSCH &MULLER) zou ik vanaf de Edelux onderaan de schuine buis laten lopen (tussen de Rohloff schakelkabels) en achter het bracket (in de opening tussen de benen van de liggende achtervork) naar boven via de zadelbuis eindigend in de C-Light van Cinq5 (waar vind ik die?). Tussen de Rohloff-kabels wordt hij gezekerd door straps en op de staande buis kleine zelfklevende kabeloogjes of gekleefd (niet zo elegant vrees ik). Mogelijk voeg ik achter het bracket een waterdicht vrouwelijk contact van BUSCH & MULLER E-werk in om aansluiting voor een achterlicht op het spatbord mogelijk te maken.
Heb je elegantere oplossing of voorstel Robbert?
De conti riem lijkt inmiddels produktie-klaar te zijn.
De site is inmiddels aangepast. Er wordt nu ook een overbrenging getoond voor Rohloff.
http://www.conti-drive-system.de/pages/riemenantrieb/riemenantrieb_en.html
Voor de grove vertanding van het voorste sprocket hebben ze een bescherm-schijf bedacht.
Ben benieuwd hoeveel km deze meegaat. Mijn Gates zit er nu 30000km op (MTB SCC03) en ziet er nog goed uit. Wel zijn de tandjes iets versleten, je ziet wel verschil met een nieuwe riem.
@ Gaston: dertigduizend op een MTB? Dat is erg goed!
Toegegeven 80 % weg maar wel het hele jaar door. Verbazingwekkend hoeveel zand er tijdens een regenbui op je fiets terecht komt en dus ook op de riem. Maar evengoed best veel km’s toch?
Of de duvel ermee speelt….Vanochtend na MTB-en in de Schoorlse-duinen geconstateerd dat er vele tandjes los zitten of licht ingescheurd. Misschien was dit al wat langer het geval. Maar is me niet opgevallen. Aan het trappen was niks te merken. Nieuwe riem ligt er al weer op. Op naar de volgende 30000.
30.000Km is echt wel veel. Ik constateerde het weekend hetzelfde, twee tanden eraf en een hele rits bijna los. Op de MTB haal ik nu slechts 4.000Km met de centertrack.
Das waarom Santos die niet gebruikt, en nog aan het ‘oude’ beltje vasthoud. Das niet veel nee inderdaad.
Nog ff een vraag, zijn 4000 offroad bos blubber strand km’s?
Die 4000Km zijn inderdaad alleen bos en blubber. Ik fiets nu ongeveer 15 maanden op deze riem en ontzie deze echt niet.
De volgende gaat wel de CDC versie worden.
9300 met cdc zonder problemen.
De nieuwe (CDC) riem zit erop net als de nieuwe tandwielen. Wel van 20T achter naar 22T achter gegaan (50T voor). Erg fijn om langer in het verzet 8 – 14 te blijven. Prettig om in de 1ste versnelling nog wat lichter te kunnen trappen bij erg steile klimmetjes.
Kijken of we hier 10K mee kunnen halen.
Het is een geruststelling te lezen dat bij een versleten riem er tanden op de riem loskomen. Tot nu toe had ik schrik dat een versleten riem bij een te zware belasting plots zou knappen. Een paar losse tanden is bij wekelijkse controle gemakkelijk vast te stellen terwijl een plots knappende riem bij volle belasting op bijvoorbeeld de Ventoux waarschijnlijke ‘blauwe’ onderdelen oplevert bij de berijder.
Mijn eerste riem (CDC 122T) heeft er 19000km opzitten en werd vervangen ten gevolge van de wijziging in tandwielconfiguratie (van 22/55 naar 22/46 met een 118T). De riem met 118T heeft er nu 3500km opzitten en is grotendeel nog ‘blauw’. De Santos Lite heeft er nu 4000km (55/20 met CDC 118T) opzitten en ook deze riem heeft nog blauwe tanden.
Beste Franky,
Ik heb ook de 22/55 met de 122T wat was jouw overweging om naar 22/46 te gaan? Ik ben erg benieuwd!
Hallo Mohikan,
tijdens de fietstocht verleden jaar (van Hondarribia naar Gibraltar via Santiago-de-Compostella en aansluitend naar Dijon via de Port d’Envalira in Andorra: zo’n 5500kilometers) heb ik praktisch nooit de hoogste versnellingen gebruikt. Op diverse beklimmingen bedacht ik dat een kleinere verhouding mij meer rust zou geven op de steilere hellingen. Een 22/50 met 10% winst was één mogelijkheid maar de 22/46 gaf mij 18% winst, meer dan een volle Rohloff-klik dus (+/- 14%). Op http://kapoeres.be/wiebenik/fietsonderdelen.html vind je onderaan de pagina een vergelijkingstabel.
Aha ik snap dat ja! ik had in Spanje ook wel eens het gevoel dat ik graag een tandje lichter zou willen dan de 1ste!
herkenbaar!
Al zou ik graag mijn 10de willen verplaatsen naar de 11.
Omdat ik altijd in de 10 fiets en de 11 1op1 is.
Met de 22/46 rijd ik heel regelmatig in zijn 11 (zonder bagage). Draait enorm rustig. De 1 voelt aan dat je de muren kunt oprijden 🙂
Franky,
Bedankt voor je uitleg en je link. Zelf fiets ik bijna altijd in de 10de.
Zelf schat ik dat ik dan dus naar 50/22 moet hebben met een 120 riem.
ik ga der eens over nadenken.
thx
Hallo Mowikan,
Best mogelijk dat een 120T past maar misschien best nog een controleren, de lengte van de riem (in functie van zijn tanden bedoel ik) is afhankelijk van 3 elementen: voorste en achterste tandwiel en de zogenaamde ‘chainstay’. De chainstay is de afstand van de as van het bracket tot de as van het achterwiel. Gates heeft een handig rekenmodel (www2.gates.com/Carbondrivesystem/Calculator/) of download het Excel rekenblad van Gates Carbon.
Vertaal )
Hallo allemaal,
Ik heb nu meer dan drie jaar een Santos Trekking Lite met riem. De laatste weken heb ik een probleem met – ik denk – de eccenter: het kraakt ‘als de malle’ (http://rk3.nl/kraak.mp3)!! Bij elke trapbeweging met maar een beetje kracht, kraakt het bij de trap-as. Ik geloof niet dat het de crank zelf (het lager) is; daar heb ik al genoeg andere ervaring mee….
Heeft iemand van jullie hier ook last van gehad, en zo ja wat is de oplossing? Ik heb de eccenter al eens losgedraaid, versteld en opnieuw vastgedraaid, maar dat mocht helaas niet baten…
@Gaston: ik las dat jij een dergelijk probleem ook ooit eens hebt gehad?! Komt dit je bekend voor? Heb je jouw fiets toen naar je dealer gebracht?
Alvast bedankt voor jullie meedenken! 😉
Demonteer het geheel eens en monteer alles terug met montage pasta van bijvoorbeeld Shimano of Cyclon. Haal ook de pedalen eens los en monteer deze ook terug met dezelfde montage pasta aan de draad.
Hallo Rico, ik heb het even beluisterd en het gekraak loopt synchroon met de pedaalslag zo te horen (probleem ligt inderdaad ter hoogte van het bracket).
Ik heb enkele malen iets gelijkaardig gehad tijdens de reizen maar het had telkens een andere oorzaak:
1. de contramoer (rechts) waarmee het bracket in de excenter vastzit zit kwam los, dit is eigen aan het concept doordat de pedaal in de richting van de klok draait en de contramoer linkse draad heeft (je draait als het ware je eigen schroeven los). Dit probleem dook op om de 500 kilometer en werd na de reis definitief verholpen door een bijkomende schroef te plaatsen (foto kan geplaatst worden indien gewenst). Vrij vervelend omdat je niet constant met de juiste materiaal rondrijdt en ook omdat je de pedaal moet verwijderen om hem te kunnen vastdraaien. Je kan hem met een aluminium pen en hamer een paar tikken in de juiste richting geven als tijdelijke oplossing (goed voor … 500 km) (zie ook onderaan pagina: http://kapoeres.be/europareizen/2013/deel-iv/2013-20-mei.html).
2. de binnenste bus van één bevestigingsschroef van het tandwielblad (één van de 4 op de TRUVATIV) zat gebroken. Dit probleem had ik zelf veroorzaakt door ze te fel aan te draaien. Dit geeft een lichte tik en is niet vergelijkbaar met jouw geluid.
3. de lager van de rechterpedaal zat gebroken (vervangen was de enige oplossing), dit is wel voelbaar als je de pedaal met de hand ronddraait.
Het eerste lijkt mij bijna gelijkaardig van geluid. Natuurlijk zijn er andere mogelijkheden: breuk in de behuizing, lagerbreuk (zou je ook voelen), …
Laat maar iets horen.
Ik heb een vergelijkbare tik gehad die samen liep met trappen. Na ongeveer alles geprobeerd te hebben, heb ik uiteindelijk de trappers verwijderd en met montagepasta op de schroefdraad ze weer terug gezet. Sindsdien hoor ik alleen nog het geruis van de banden 🙂
@Rico,
Ik heb tweemaal last gehad van een soortgelijk getik:
De ene keer waren het net als bij Rob de pedalen (Shimano Saint). De remedie was de as uit de pedalen halen, montagevet er aan en weer terug monteren. Dit probleem was niet te simuleren door de pedalen met de hand rond te draaien. Je kan dit wel makkelijk uitsluiten door een stel pedalen te monteren waarvan je weet dat ze niet tikken.
De andere keer lag het probleem bij de zadelpen. Gek genoeg gaf dit ook de indruk van uit de buurt van de bracket of de pedalen te komen. Ook dit probleem werd in eerste instantie mbv montagevet opgelost. Kwam echter steeds terug en is opgelost door met een andere zadelpen.
Bij mij was het toen vuil tussen eccenter en frame. Dus alles laten demonteren en schoon laten maken. Gebruik kopervet. Die van mij is zeewater bestendig . Dat vuil komt vooral binnen door de gaAtjes waarmee je de riem spant. Vooral komt het daar door het gebruik vAn de tuinslang. Je spuit het zo naar binnen. Na het reinigen, demonteren gaatjes afplakken. Zadel pen doet bij mij het zelfde. Reinigen en rubber kous over de klem. Stukkie binnenland 10 cm . Nooit meer last. Suc6
Oh ja zadel pen ook kopervet gebruiken
Zou je dat kopervet ook kunnen gebruiken als je zadelpen van titanium is en je frame van aluminium of heb je daar dan weer speciaal vet voor nodig?
Ik heb ook al eens zo’n krakend/knappend geluid gehad destijds bij mijn AR.
Ik was er toen ook van overtuigd dat het ergens bij de crack weg zou komen omdat het erger werd wanneer ik meer kracht op de pedalen zette.
Uiteindelijk bleek het bij mijn achteras weg te komen!
Ik heb het achterwiel gedemonteerd en vervolgens weer gemonteerd met een beetje watervast wiellager vet tussen de naaf en de achterbrug. Geluid was toen geheel verdwenen.
Same here.
Eerst excenter gedemonteerd en flink in het kopervet gezet.
Bleek toch zaden pen te zijn. Nu ook in kopervet en noise be gone!
ps: het lijkt zo wel weet het wereldfietsers forum 😛
Net als bij Erwin leek bij mijn Pioneer ook het gekraak uit de trapas/crank/eccenter te komen. Uiteindelijk was het vervangen van de snelsluiter in het achterwiel het gekraag te verhelpen.
Om vuil weg te houden tussen excenter en frame kan je ook gebruik maken van een rubbere afdichting zoals bij Idworx.
Het wil niet zeggen dat dit het ei van Columbus is, maar het houdt wel een lange tijd gepiep, gekraak en getik weg.
Een flinke lik montage pasta op de excenter en in de behuizing (waar hij het frame ingaat) doet al veel goeds.
Maar het blijft vaak lastig om het geluid te ontdekken.
M-gineering.nl heeft er over geschreven vwt kraken en tikken. Probeer maar
Allemaal erg bedankt voor het delen van jullie ervaringen met, en het aandragen van oplossingen voor het kraakprobleem!
Als ik het zo overzie, zijn er heel wat mogelijke bronnen voor het gekraak…
Bij mij zal het de zadelpen waarschijnlijk niet zijn, omdat het gekraak vrolijk doorgaat wanneer ik op mijn pedalen sta (en dus niet zit).
Ik was nog even bang dat het probleem bij mij op de dag dat ik jullie aandacht vroeg vanzelf was opgelost: na drie kwartier in de regen te hebben gereden, hield het gekraak totaal op. Maar ‘gelukkig’ is het vandaag weer terug… Wellicht toch iets met smering te doen?!
Dit weekend ga ik met jullie tips aan de slag, de smeerpasta is onderweg. 😉
Ik laat het nog weten.
Nogmaals dank voor het meedenken.
Vanaf April 2015 verkrijgbaar in Europa.
Vooral interessant voor eigenaren van de bling bling singlespeed fietsen
http://www.gatescarbondrive.com/products/red-belt
Knap rood maar jammer genoeg enkel voor de CDX. Had wel mooi geweest in combinatie met de rode Rohloff en Edelux maar de CDC ombouwen naar CDX voor het oog is mij een stap te ver 🙂
PS: niet enkel voor single speed fietsen dus
Ik heb vorige week in een Duits trekkingblad, een test van een Falkenjagd titanium pinion trekkingfiets gelezen.
Deze fiets was voorzien van het nieuwe conti systeem.
Voordelen riem minder kwetsbaar voor zijdelingse vervorming en geen hoge spanning op de lagers, omdat hij niet zo strak gespannen hoeft.
Testers waren vol lof, ik wacht verdere testen vooralsnog af.
Ja echt jammer. Heb ook CDC met rode naaf 🙁
Ik heb er met m’n Travelmaster 2.8 met Riem, Rohloff en Son nu 5000 km opzitten: zo’n 750 km vakantie en de rest woon/werk/woon.
En het bevalt uitstekend. Geen onderhoud, geruisloos Vandaag de riemspanning gecontroleerd met m’n eigen “eco spanningstester”: een waterpas, een spanband en een emmertje met 3,25 kg water. In de Gates-Rohloff handleiding staat dat de riem 10 mm mag doorbuigen bij een belasting tussen de 2 en 4,5 kg.
Inventief systeem Reijer maar 3,5 kg (water + emmer + spanriem) is een beetje veel van het goede. Gates gebruikt zelf een gewicht van 1 kilogram voor een doorbuiging van 10mm ( Eco Tension Tester (Art. No. 10400010)).
20 tot 45N is enkel van toepassing als je met de vinger gaat controleren.
Dan moet je even uitleggen wat het verschil is tussen een kracht van 32 N naar beneden uitgeoefend door m’n vinger, en een kracht van 32 N naar beneden van 3,2 kg water.
Dat is op een fractie na hetzelfde, ik begrijp niet wat je met deze vraag wilt bereiken. Gates zelf gebruikt 1 kg om de spanning in te stellen van de riem in geconditioneerde omstandigheden (zoals met je emmer). Je vinger is geen precisie-instrument, Gates rekent daarvoor een hele brede marge. Je lagers van de trapas zullen het je niet in dank afnemen om onder te grote spanning te rijden en 3,5kg is gewoon ruim. Zelf heb ik een lager stuk gereden na 8000 kilometer. Uit Amerika heb ik een naaldlager van SKF laten overkomen, na 19000 kilometer doet die het nog prima. Mijn Santos Race Lite vertoont na 8000 kilometer minder slijtage dan mij Travel Master maar dat is grotendeels te wijten aan het feit dat de spanning vanaf de start op 1kg stond.
Het blijft een vaag verhaal. (tot nu toe “6500km” het enige nadeel v/d riem voor een controlfreak zoals ik)
Ik heb deze vraag ook eens gesteld aan Gates met het volgende antwoord:
The right tension for the belt is measured with 1 kg.
If you measure by hand it is never an exact measurement.
So the 2-4.5kg is just an rough measurement.
Ter info: ik meet/controleer mijn riemspanning met een waterpas, een blokhaak met cm. indicatie, een verbogen spaak en een halter gewicht van 1,25kg. (en een verhoging om de bovenkant van mijn riem waterpas te krijgen)
Inderdaad vaag. Waarom staat er 2 – 4,5 kg in de handleiding, als er met 1 kg gemeten moet worden?
Ik heb gespannen met 3,2 kg. Daarna stond de riem voor m’n gevoel net zo strak als bij aflevering van de Santos. (18-7-14).
Ik ga nu de riem losser zetten naar jouw 1,25 kg. (en de olie in de Rohloff verversen)
Hallo Reijer, het kan niet veel kwaad als hij iets te hard staat en jouw methode blijft goed. Bij nieuw aflevering staat hij inderdaad vrij hard en ook de fietsen met riem op de beurs dit weekeinde zullen knoerthard gespannen staan. Hoeft dus echt niet en de trapas zal je dankbaar zijn. Laat tien mensen geblinddoekt een kracht van, wat zij denken, 1 kg uitoefenen met de vinger en je zult er waarschijnlijk geen enkel vinden die tot op 250gr komt (al geprobeerd en ik dus ook niet).
Onze nieuwe (Santos) fietsen worden met een lichte overspanning uitgeleverd. Dit doen we omdat we gemerkt hebben dat de riemspanning na de eerste paar ritten wat lager is (komt omdat de riem wat soepeler is geworden).
Verder hebben we gemerkt dat de riemspanning lager kan naarmate het achter tandwiel groter wordt. Bij 19 tands achtertandwielen zal de riem bij een lagere spanning eerder overslaan. Bij onze 22 tands achtertandwielen (deze zetten we er standaard op) heb je veel meer kracht nodig om bij de zelfde spanning de riem over te laten springen.
Bernd Rohloff heeft dat een keer gemeten; van 19 naar 20 tands is 40% meer kracht nodig.
Mijn voorkeur: bij twijfel liever een iets lagere riemspanning en zo groot mogelijk achtertandwiel.
@ Robbert, bij een ander onderwerp stond dat Santos overwoog om een riemspanner te gaan gebruiken bij een Rohloffnaaf. In dat geval omzeil je toch al deze potentiele problemen met spanning? En zou je toch ook geen excentrische trapas of uitvaleinden meer nodig hebben?
Hoe staat het daarmee, en kan je een foto daarvan op deze site zetten?
Bij een Pinion is dit misschien een oplossing om schuifpatten te omzeilen maar bij gebruik van een Rohloff zie ik geen noodzaak omdat er geen problemen zijn met het op spanning zetten van de riem en een riem geen rek door slijtage vertoont. M.a.w. een spanner lost een probleem op dat er niet is.
Het is mij niet helemaal duidelijk, misschien omdat ik nog een ouderwetse derailleur fietser ben, maar ik zie het verschil ussen de 2 systemen niet. Als er geen rek in de riem zit, heeft het bij een Pinion toch ook geen zin? Als leek denk in dat bij zowel Pinion als Rohloff je een vaste positie hebt van het voortandwiel en het achtertandwiel, dus, of het is zinvol bij alle twee, of het is zinvol bij geen van de twee.
Bovendien, als Santos er overweegt om dit op een Rohloff fiets te zetten, ga ik er vanuit dat zij dit zinvol vinden.
Voor geinteresseerden, ik heb nog een Gates eco tension tester in de aanbieding. Zoekwoord : tension tester op Marktplaats.
Vragen / biedingen via Marktplaats.
Sterker nog ik heb lang getwijfeld om de pinion te kopen. Echter die riemspanner vind ik zo vreselijk lelijk dat ik het niet heb gedaan. Daarnaast liggen de prijzen tegenwoordig van Santos en Idworx zo dicht tegen elkaar dat ik daarnaar aan het kijken ben.
Op de beurs staan meerdere fietsen met Pinion en riemspanner. Zoals mowikan het aanhaalt: het is geen zicht maar het zal zeker zijn weg naar de consument vinden. Belangstelling van het publiek was er zeker wel.
Aan Thijs: het voorste tandwiel kan bij Santos wel degelijk verplaatst worden door middel van een excentrische as, daarbij wijzigt de chainstay (afstand as achterwiel tot as trapas). Dat wijzigen is noodzakelijk om de riem op spanning te kunnen zetten / houden. Bij een Pinion kan je de chainstay niet wijzigen via het voorste tandwiel. Bij hen is dit enkel mogelijk door het achterwiel op schuifpatten te plaatsen of een riemspanner te monteren op de terugloop van de riem. Schuifpatten hebben het nadeel dat bij onzorgvuldig verstellen het wiel schuin kan komen zitten en dat is nefast voor de riem. Kan je mij duiden waar je de informatie vond over een Santos met Rohloff, riem en riemspanner? Dergelijke combinatie lijkt mij geheel overbodig. Enkel als Santos de excenter laat vallen is dit een mogelijkheid om de riem op spanning te houden maar het blijft wel een interessant alternatief.
Franky, dat laatste is wat ik ook schreef. Als je zo’n riemspanner gebruikt zou je in mijn optiek geen excentrische trapas of schuifpatten meer nodig hebben.
Wat betreft de Santos met riem en riemspanner, dit is een opmerking van Michiel in het draadje over de Avaghon 29. Niet dat het al geleverd werd, maar dat het door Santos overwogen werd.
Hallo, ik volg de forumdiscussies op deze site al een tijdje omdat ik een nieuwe fiets overweeg. Ik rijd nu een Koga Signaturen met Alfine naaf, Son verlichting (ook het achterlicht aangesloten :)), en Center track Gates. Tot mijn grote verbazing is het tandwiel voor en in mindere mate achter enorm ingesleten. De “schotjes” zijn flinterdun en de riem ook flink ingesleten. Dit alles na ongeveer 7000 km woon-werkverkeer (12 km enkele reis, 5 dagen in de week). Dit is veel minder dan ik had verwacht en de door de fabrikant en de fietsenmerken is beloofd. Ik houd van stevig doorfietsen, ben 2.02 meter lang en mijn route gaat door het bos, verharde fietspaden maar wel veel zanduitstroom bij regen.
Door deze ervaring overweeg ik om weer een ketting te nemen, en mogelijk een Idworkx AR (alhoewel de verhalen in het andere onderwerp mij niet geruststellen). Of, en dit beweert in ieder geval een Fietsenmaker in de buurt en ook Santos zelf, een mudport versie van Gates.
Gezien de verschillende meningen hier is een eenduidige response wat veel gevraagd, maar heb het gevoel dat op deze plek wel het beste over voor- en nadelen worden besproken. Bovendien ben ik benieuwd of iemand mijn situatie herkent?
Dank en groeten,
Bas
Ps heb een single speed MTB met ketting en slijtage is daar verrassend laag
Bas, ik kan nu wel met zekerheid zeggen dat de CenterTrack (CDX) half zo lang meegaat als de CDC. Daar komt bij dat jouw Koga met Alfine kleinere tandwielen heeft en die slijten weer sneller dan grotere.
CDC past helaas niet op jouw Koga met Alfine. Wel in combinatie met Rohloff.
En als je twijfelt over de Idworx All Rohler, ga dan eens proefrijden met de Easy Rohler. Dat is gewoon een dijk van een fiets, zonder de irritatiepuntjes die je op deze site over de All Rohler hebt kunnen lezen. En vergeet Santos niet mee te nemen in de vergelijking.
Voor woonwerkverkeer in NL is voor mij een simglespeed het beste wat money kan baai. Nauwelijks kosten, weinig slijtage en super weinig onderhoud. Een pinion of rohloff of alfine is echt overkill voor wwverkeer in Nederland
Alfine zou ik wel nog in aanmerking nemen voor WWV: geen onderhoud, goedkoop en toch de luxe van enkele versnellingen 🙂
Bas,
Ik rijd zelf met een Idworx ER voor woon werk verkeer (16 enkele rit) met veel verharde weg, enkele stukken grind/dolomiet paden en wat zandwegeltjes. In mijn geval zit er ook een stuk “stadsjungle” (tramsporen, kasseien, stoepranden) tussen. Tot hier toe (9000 km) zeer tevreden.
Ik rijd met een ketting en zou daarbij ten zeerste de kettingkast van Idworx aanraden voor dit soort verkeer. Je ketting blijft gevrijwaard van vuil, waardoor het onderhoud tot het minimum beperkt wordt, maar ook slijtage wordt tegengegaan. Mijn ketting is intussen ook 9000 km oud, en noch aan de ketting, noch aan de tandwielen is noemenswaardige slijtage te zien. Op mijn vorige fiets met derailleur, en dus zonder kettingkast, haalde de ketting (en achtercassette) met wat geluk max. 6000 km, ondanks regelmatig onderhoud.
De keuze voor de ketting staat los van de keuze AR of ER. Met de eerste heb ik geen ervaring, de tweede is, zoals Michiel het stelt, een dijk van een fiets. Enig nadeel tov de Signature is het gebrek aan keuzevrijheid van opbouw, waardoor je toch al snel een aantal dingen achteraf aanpast. In mijn geval: Brooks B17 zadel ipv de Terry, een Thompson Elite zadelpen ipv de Truvativ Stylo, Shimano Saint Pedalen.
Dank voor de reacties. Interessant te horen dat je zo stellig bent over de levensduur van CDX versus CDC Michiel. Santos monteert wel CDC maar Idworkx niet. Ik las wel dat bij Bikefeeling ze een AR met midport hadden uitgerust. Het kan dus wel. Als slijtage zo’n punt is, waarom kiest Idworkx dan niet voor CDC? Verder deel ik je mening over de grootte van de tandwielen. Het zou zelfs zo maar kunnen dat Santos fietsers zoveel langer met hun riem doen omdat de tandwielen groter zijn, niet door CDC/CDX ;).
Het wordt idd tijd voor wat proefritjes…
Groeten,
Bas
Hallo Bas, mijn Santos TM 2.8 heb ik verleden jaar omgebouwd van 55/22 naar 46/22 (ik moest er de Alpen en de Pyreneeën mee over) maar tot nu toe zie ik geen problemen. De vorige riem van de 55/22 configuratie (CDC 122T) vertoonde na 19000 km heel weinig slijtage. De huidige riem (CDC 118T) heeft er nog maar 5000km opzitten en heeft zelfs zijn blauwe kleur. Vermoedelijk zal de levensduur van beide riemen gemakkelijk naar de 25000 tot 30000 gaan. Voor de tandwielen hetzelfde verhaal. De koersfiets beschikt over een 55/20 configuratie en ook hier na 6000km nog geen slijtage vastgesteld. Ik heb geen ervaringen met CDX maar ik zie geen enkele reden waarom ik zou overschakelen: CDC voldoet perfect. Idworkx zou wel een verkeerd kunnen gegokt hebben.
Het bracket is een ander verhaal… Deze van de TM 2.8 werd al na 8000km vervangen door een SKF exemplaar.
Zijn er al fietsers die met de CDX riem 30.000 km hebben gefietst?
Ben heel benieuwd naar de ervaringen!
Idworx claimt dat zij met de riem al 30.000 km hebben gereden.
Of er verhard of onverhard of een combinatie is gefietst (en hoe de riem is belast) is mij nog niet duidelijk.
De riem zou tot op heden aan de verwachtingen voldoen.
Zelf was ik altijd sceptisch t.a.v. de riem (ben ketting adept), maar ik hoor al jaren zulke goede berichten dat ik overweeg om ook maar de overstap te maken naar riem aandrijving om zelf de (positieve) effecten te ervaren.
Ik ga half april naar Idworx in Wachtberg toe en ga daar eens met hun overpraten.
Hey Frits, je zult niet teleurgesteld worden!
Hallo Bas,
Ook ik heb een Koga Signature met Alfine naaf en riem. Na ongeveer 1 jaar en 9 maanden (toen had ik zo’n 15.000 km er op zitten) was de riem, het voor- en achter tandwiel zodanig versleten dat deze vervangen moesten worden. Totale materiaalkosten 450 euro! Dan komen er nog de kosten van de fietsenmaker bij. Ik heb gevraagd hoe het kan dat de riem zo snel slijt. Volgens Koga heb ik te lang met een te lage riemspanning gefietst (dit terwijl bij de service beurt van 1 jaar de riem nog op spanning was gezet). Als je vaak fiets zou je elk half jaar de riemspanning moeten laten controleren. Volgens de monteur die de tandwielen heeft vervangen zat er veel zand in het achtertandwiel wat als een soort schuurpapier zou gaan werken. Of het allemaal klopt weet ik niet. De Koga fiets heerlijk. Echter ik wel wat teleurgesteld dat je zo’n beetje elke 15.000 km de riem en tandwielen moeten laten vervangen. Zeker als je ziet wat de kosten hier van zijn.
Groet,
Jeroen.
De Koga is uitgerust met een CDX dacht ik? Vervanging van het voorste riemtandwiel en een riem (T118) voor het CDC systeem kost minder dan 140,00€. Een achterste CDC-tandwiel kost ook niet meer dan 65,00€. Het vervangen van de hele reutemeteut komt op minder dan 250,00€ en enkel omdat je voor het demonteren van het achterste tandwiel even bij de fietsenmaker langs moet, de rest is makkelijk zelf te doen. Het bijstellen van de spanning was tijdens 19000km nooit noodzakelijk maar als de slijtage oorzaak is van een te slappe spanning op de riem zou ik vraagtekens hebben bij de veiligheid want dan is de riem mogelijk onbetrouwbaar geworden. Een riembreuk halverwege de Poggio wens ik niemand toe.
Hallo Jeroen,
Mij is verteld dat vervanging rond de 300 euro gaat kosten, inclusief arbeidsloon. Ik vind dat ook stevig, zeker omdat dit blijkbaar toch sneller nodig is dan ik dacht (regelmatige kostenpost). Het lijkt me trouwens sterk dat dit door te slappe spanning zou komen. Het lijkt me dat door de hele hoge spanning de boel juist sneller slijt.
Misschien verwacht ik toch teveel van onderhoudsvrij?
Groeten,
Bas
Als ik op de prijslijst van Koga kijk, dan vragen ze een boel geld voor een CDX-riem. Als een Koga dealer trouw Koga’s prijzen volgt dan kom je op hoge prijzen uit.
Koga’s adviesverkoopprijs is het dubbele van onze verkoopprijs. Ik denk ook dat andere winkels die veel met riemfietsen doen minder zullen vragen, omdat zij ze ook zelf uit Duitsland halen.
Ik heb er wel eens met Koga over gebeld en gevraagd of ze geen fout hadden gemaakt. Maar om een of andere reden kopen ze ze heel duur in.
Hallo Bas,
Ik heb de nota er even bij gepakt:
Riem: 132 euro
Voor tandwiel: 158 euro
Achter tandwiel: 150 euro.
Totaal aan materiaalkosten: 440 euro.
Groet,
Jeroen
Dat is veeeeel te duur! Maximale prijs voor die onderdelen mag €300,- zijn.
Dealers kunnen beter bestellen bij Nicolai in Duitsland of bij Elan in NL. Koga rekent een te grote marge.
Als ik de reacties hier lees dan valt het CDX een beetje tegen: minstens 50% duurder en 50% minder actieradius dan CDC. Toch twee belangrijke criteria voor aanschaf.
Wat zijn dan de voordelen van CDX in vergelijking met CDC?
Die zijn er praktisch niet. Misschien wel in theorie, maar in de praktijk voldoet de CDC het best.
Toch wringt het een beetje, want ook Gerrit is toch iemand die iets pas introduceert als de praktijk uitgewezen heeft dat het optimaal finctioneert en gaat niet op de theorie af.
Misschien wil Gerrit G. Hier iets over zeggen op dit forum. Hij weet dat zijn mening hier erg gewaardeerd wordt.
Dan wordt de keuze dus wel gemakkelijker, een Idworkx met ketting (en kettingkast?) of een Santos met CDC riem :).
Bas
Bas, of een IdWorx met CDC. Mijn IdWorx ER was met CDC riem net zo duur als met ketting. (De “ook serieus door mij overwogen” Santos fiets, met CSS velgen en CDC was beduidend duurder).
Peter, hoe heb je dat voor Elkhart gekregen? Direct contact met Idworkx leerde mij dat ze alleen CDX leveren. Bovendien is een riem altijd meerprijs. Dus, tell us your secret :).
Bas
Bas, ik heb mijn fiets gekocht bij Bike4Travel. Bike4Travel heeft mijn fiets gratis omgebouwd naar CDC. (volgens mij doen meer goede fietswinkels dit, ik dacht dit aanbod ook bij Bongers Bikes gezien te hebben)
p.s. de CDC bevalt mij op alle fronten prima (mijn plan, om de originele onderdelen voor een terugbouw naar ketting aan te schaffen, ga ik niet uitvoeren)
Hey Peter, kan je wat meer informatie geven betreffende de fietsen die je vergeleek van Santos en Idworkx (uitrusting, prijzen, …)? Volgens de website van beide lopen de prijzen net geen 90,00 uit elkaar.
Beide merken bieden fantastische fietsen maar iedere langeafstandsfietser past na verloop van tijd zijn fiets aan. Zelf kocht ik mijn Santos TM 2.8 in onderdelen aan in 2011 om hem zelf in elkaar te zetten en alzo ervaring op te doen (alles kwam in een kartonnen doos en enkel het balhoofd was geplaatst omdat ik geen balhoofdfrees heb) en ondertussen werden er tal van aanpassingen uitgevoerd (Canecreek ST, SKF-bracket, ChrisKing balhoofd, BrakeTec, Luxos IQ, Tubus Lock, …). De redenen zijn divers: veiligheid, comfort, zichtbaarheid, levensduur, …, of stomweg omdat de oorspronkelijke onderdelen versleten waren of gesneuveld na een ongeval.
Franky,
Ik heb mijn IdWorx ER okt. 2014 aangeschaft. Op dat moment waren TravelSpec & UrbanSpec uitvoering en de optie Gates vanuit IdWorx nog niet leverbaar.
Ik wilde een robuuste fiets met o.a. Rohloff, SON, Magura Firmtech, CSS gecoate velgen, banden van 50mm of meer en 28 inch wielen.
Bij aanschaf heb ik de IdWorx “nagemaakt” als Santos Travel Lite. De prijs van de Santos was toen meer dan €4.600,- en was hiermee ruim 10% duurder.
De kosteloze ombouw (toen, door mijn fietswinkel) verklaart voor een flink deel het prijsverschil. Ik heb van deze ombouw geen seconde spijt gehad. De riem loopt zeer soepel, stil en is onderhoudsarm (om even dicht bij het onderwerp van dit topic te blijven). Na, net iets minder dan 8.000km, geen enkele slijtage te zien.
Geen knarsetanden meer als ik over het strand fiets.
Zowel de Santos als de IdWorx fietsten perfect en voldeden volledig aan mijn wensen.
Ik volg met veel interesse deze discussie.
Zelf ga ik binnenkort de overstap maken van ketting naar CDC. Ik rijd met Idworx ER – Rohloff. Maar waar ik in gans deze discussie nog niets van heb gelezen is die befaambe “snubber”. Wat die zou moeten doen weet ik, maar is deze überhaupt noodzakelijk? Ik zie ook enorm veel foto’s van riemfietsen maar dan zonder snubber, of vergis ik mij?
Hallo William,
goede vraag betreffende het nut van de ‘snubber’! Deze werd bij de introductie van de Gates-riem verplicht door Rohloff om het overspringen van de riem op het achterste tandwiel bij grote belasting te voorkomen. Nieuwe fietsen worden (werden?) dan ook sowieso verkocht met snubber.
Mijn ervaring: volledig overbodig indien de riem correct gespannen is en de kader stijf genoeg is.
Het is evenwel niet uit te sluiten dat bij verregaande slijtage van riem / tandwiel(en) en een te slappe spanning / kader het euvel wel degelijk kan plaatshebben. De impact van een overslaande riem op het geheel kan niet gezond zijn.
Graag hoor ik meer over de ervaringen van andere fietsers.
Hey Peter,
bedankt voor de toelichting.
De CDC zal je niet teleurstellen 🙂
Heeft het zout van het strand invloed op de CSS-velgen? Volgens diverse bronnen zou zout de laag aantasten. Zelf ondervind ik daar niks van en ook van minder goede remprestaties tijdens regen heb ik geen last. Op een forum las ik zelfs van scheurende banden door warmteontwikkeling in de velg door de minder goede warmteafvoer tijdens lange afdalingen maar ook daar had ik geen last van (afdaling van de Envalira in Andorra, 1800m op 36km <dan een uur). Eigenlijk het tegendeel: remkracht zeer goed doseerbaar in droge omstandigheden, bij regen iets minder maar duidelijk beter dan bij gewone velgen.
William,
Ik heb op mijn fiets de Snubber gezet met het idee; baat het niet dan schaad het niet.
De Snubber doet bij mij dienst als indicator, c.q. als de riemspanning goed staat dan zal de Snubber nooit verdraaien. Staat de riemspanning te laag dan zal de Snubber “met name als op de pedalen gefietst wordt” door de riem geraakt worden en verdraaien.
In het begin heb ik wat met de riemspanning geëxperimenteerd. (ik wil een zo laag mogelijke riemspanning zonder kans op overspringen) De Snubber is hierbij een handig hulpmiddel.
Dus: zolang de riemspanning juist is (en er worden geen versleten onderdelen gebruikt) dan doet de Snubber niets en zou weg kunnen.
Dan zal ik die snubber de eerste paar 1000 km maar laten staan zeker 😉
Wanneer de ombouwing een feit (nog een maandje geduld) is zal ik niet nalaten hier mijn ervaring te delen.
Ik heb afgelopen vrijdagochtend een bezoek aan Santos gebracht en op een 65cm Travel Lite gefietst. Heerlijk fiets, zonder twijfel. Ik had via hun site al een “ontwerp” gemaakt en wilde deze op punten aanpassen na mijn bezoek. Nu lijkt de basisprijs voor een Travel Lite sinds 15 maart (mijn eerste ontwerp) met 200 euro omhoog te zijn gegaan. Ik kan hier geen informatie over vinden, maar klopt dit?
Groeten,
Bas
Klopt dat de prijzen omhoog gaan. Er zijn de laatste tijd meer berichten geweest, o.a. op de site van B&T. Heeft te maken met de goedkope Euro t.o.v. de Dollar
Okay, maar 200 euro is wel veel. Zijn de marges op deze fietsen dan zo klein? Dat kan ik me niet voorstellen eigenlijk. Gokken de fabrikanten op de “fiets-nerds” die toch wel (nog) dieper in hun buidel zullen tasten?
Groet,
Bas
Santos koopt veel kleiner in dan de niet-custombuilt merken en doet dat tegen lagere marges. Prijscorrecties zijn daardoor regelmatig nodig. De meeste merken leggen hun prijzen voor een jaar vast en maken de prijsberekeningen ieder jaar opnieuw. Meestal met prijsstijgingen tot gevolg, maar iedereen accepteert dat, omdat het een nieuw model betreft (vaak met slechts een ander kleurtje). De grotere merken hebben vaak ook wat grotere marges en kunnen het zich daardoor permitteren om de prijs voor een jaar vast te zetten. Santos werkt niet met modeljaren en berekent prijsverschillen en koerswisselingen continu door. Dat kan soms duurder uitvallen, maar bepaalde onderdelen worden soms ook goedkoper.
Dank voor de toelichting, ik was misschien wat te snel met mijn conclusies, maar als ik iets sneller mijn beslissing had genomen had ik 200 euro “bespaard”….
Of je wacht tot hij weer goedkoper wordt. Al is die kans op dit moment klein…
200 euro is inderdaad veel, maar het artikel in B&T dat ik noemde had het over een prijsverhoging van Accel van 5% in maart. Als je een fiets neemt van 4000 Euro, dan zou die 200 Euro prijsverhoging dus in lijn daarmee zijn.
Hoi Bas (en anderen),
Heb je nog een offerte/uitdraai met de oude prijzen er op dan is die nog 3 weken na offerte datum geldig. Je kunt hiermee bij elke Santos dealer je Travel Lite nog voor de oude prijs kopen, geen probleem.
Groet, Robbert.
Beste mensen,
Afgelopen vrijdag gebeurde wat onvermijdelijk leek, mijn “tanden” van de Gates belt kwamen er een voor een af. Ik had eerst niet in de gaten wat er gebeurde, voelde/hoorde een tik en plof, maar toen de snaar van mijn voortandwiel liep werd ik met de neus op de feiten geduwd :); over een flinke lengte misten er tanden.
Ik voeg wat foto’s bij dit bericht. Even voor de goede orde, het gaat om een riem en tandwielen die er zo’n 7500 km op hebben gelegen/gezeten. Weer en wind gefietst, veel zand. Mijn eerdere ervaring met ketting en Hebie chainglide geven aan dat een ketting dit zeker ook haalt. “Verzachtende” omstandigheden voor de belt, CDX geen CDC, klein (39t) blad voor en waarschijnlijk niet goed (genoeg) uitgelijnd (dit is te zien aan ongelijke slijtage aan de tanden van de snaar. Koga kwam af fabriek met ketting, en is later omgebouwd door lokale fietsenmaker naar riem. Fietsenmaker die de fiets nu tijdelijk weer naar ketting heeft omgebouwd wees mij op ongelijke slijtage).
Interessant is dat ik net een week eerder een beslissing had genomen over hoe het slijtage probleem op te lossen. In eerdere berichten konden jullie lezen dat ik een andere fiets overwoog. Ik heb in samenspraak met fietsenmaker besloten dit niet te doen, maar de Koga met Rohloff naaf uit te rusten en CDC systeem. Dit geeft een groter blad voor (50t) en ook een langere levensduur door andere snaar. Dit is voor mij niet alleen de goedkoopste oplossing, maar op meerdere vlakken ook de duurzaamste. Bovendien fiets die Koga gewoon echt heel goed :).
Excuses voor de lange mail, maar ik hoop dat mensen wat aan deze informatie hebben. Vooral “wereldreizigers” zullen misschien toch bij de ketting blijven want het is mij wel duidelijk dat als je riem het begeeft je echt niets ter plekke kunt doen.
Vriendelijke groeten,
Bas
nog een foto
en nog een
toe maar, nog een
echt de laatste
19000 met cdc 55/22. Nu 34k met nog steeds de eerste tandwielen. Cdx is gewoon slijtage gevoelig, wat al bekent is. En een wereld fietser neemt reserve belt mee. Suc6 nog.
Waw Gaston, dat hoop ik ook te halen met mijn nieuwe configuratie, maar ik ben niet al te optimistisch….
Bas
let maar op. We horen het wel .
Hallo Bas,
Kun je me vertellen wat het ombouwen naar Rohloff en CDC ongeveer kost?
Groet,
Jeroen.
Hi Jeroen,
Dat gaat rond €1350 worden, inclusief arbeid. Ik krijg ook een mooie rode, passend bij mijn rode son naaidynamo en Edelux lamp. Volgens mij is dat best scherp. Kan te maken hebben met de aanschaf van een mooie Gudereit SX-R 4.0 voor mijn vrouw :).
Groeten,
Bas
ps. wel verfrissend om een fietsenmaker zo actief mee te laten denken en daarbij niet per se een nieuwe fiets wil verkopen
Gisteren gebeld door de fietsenmaker. Toen mijn riem en tandwielen zijn vervangen is de afspraak gemaakt met Koga dat ze de spullen ter beoordeling aan Gates zouden opsturen. Gates heeft in mijn geval beoordeeld dat het onder garantie valt. De fietsenmaker stort de materiaalkosten terug op mijn rekening.
Dat is toch wel een leuke meevaller.
Hi Jeroen,
Dat heb je mooi voor elkaar! Ik heb het ook geprobeerd maar ik kreeg nul op het rekest :(.
Groeten,
Bas
Ik heb er 1 op mijn speedpedelec zitten dus ik zal mijn bevindingen ook laten weten.
@mowikan….voor welk merk highspeed pedelec heb je gekozen ?
Deze en al enorm plezier van!
http://nl.r-m.de/bike/charger-nuvinci-beltdrive-hs/
Deze hoort bij de beste pedelecs van dit moment.
Heb je nog getwijfeld om te gaan voor een rohloff of pinion fiets ?
Of stond de keuze voor een pedelec al vast ?
Ik kan zo niet zien of er een CDC of CDX riem op zit. Ik ben benieuwd hoe het vergaat met de riemslijtage met dit hoge aandrijfkoppel.
Sterker nog het is de beste omdat ik toch wel veel lees dat de combinatie met nuvinci wat duurzamer is dan vaste schakel bakken ivm het koppel van de electro motor. En kettingen slijten nogal snel met die kleine tandwielen en hoge koppels. Maar dat is een andere discussie. Het is voor mij een compensatie voor mijn zuip auto(1:7 tot 1:10 benzine waar ik weinig in rij omdat fietsen leuker is), voor de fun en omdat ik ook wel eens lui ben. Zeker hier in de polder waait het best veel en ik zwem 2 tot 4 keer in de week dan wil ik niet gewoon fietsen. Dus alles tot 15km doe ik per pedelec. Een rohloff van Santos met alle opties heb ik al voor het lekkere weer en toeren.
Terugkomend op je vraag: het is een center track.
Ik lees inderdaad dat de Nuvinci naaf prima werkt bij een Ebike/Pedelec.
( http://www.vogelvrijefietser.nl/nieuws/201403/elektrische-fiets/geflopte-nuvinci-naaf-blijkt-perfect-voor-e-bike )
Van het rendements verlies zul je niets merken met een Pedelec en gelukkig zijn de problemen van de eerste (zware) naven verleden tijd.
Hallo,
Hier ben ik het dus totaal niet mee eens, ik heb zelf een koga sinature met nuvincinaaf.
Deze fiets is voor Nederland en ik woon in zuid-limburg een perfecte naaf, hij rijd niet slechter dan mijn rohloff, is geruisloos heeft geen onderhoud nodig en ik kom alle heuvels op hij is wat zwaarder en heeft wat minder bereik, maar hij kost maar 300 euro en bied veel comfort, nooit een te kleine of net te grote overbrenging, mocht je de kans krijgen eens een fiets met nuvinci te proberen moet je dit beslist eens proberen.
Hoi Jos,
Je hebt deels gelijk ik vind de nuvinci naaf de mooiste naaf die er bestaat. Met de motor uit fiets ik gewoon 20km per uur zonder zweten en 27 op mijn rohloff. Helaas voor jou en mij is een mening wat anders dan meten. Hang een nuvinci en een rohloff aan een gekalibreerde vermogens bron en meter en de rohloff wint met voorsprong. Maar dat geeft ook weer niet want als we er blij mee zijn dan zij we er blij mee! Het is immers geen wereld fietsers forum hier, die discussie is mooi om daar te voeren.
On topic: iemand al meer dan 10.000km gefietst met de center track?
Ik dacht even dat ik op het verkeerde forum zat…. Straks kunnen we hier studies voor snelkookpannen aantreffen 🙂
Hij was twee dagen bij de fietsenmaker, maar hij is terug. En hoe! Almotion banden, rode Rohloff, nieuw zadel en Gates CDC. Ze hadden hem ook nog heel mooi gepoetst. Kortom ik heb eigenlijk een nieuwe fiets 🙂
Detail achterwiel
Je fiets valt dadelijk naar beneden!
geen idee waarom ze op de kop staan. Gewoon even op klikken
Hij fiets (weer) heel lekker. Ik heb het gevoel dat die Almotions echt heel soepel lopen en snel zijn. Later meer!
Bas
Echt heel erg mooi gefeliciteerd . Je zal zien . Meer dan 15 k zeker te weten Per riem
Ik heb een vraag over het vervoer van een tandriem, die mijn fietsenmaker niet goed kan beantwoorden. Aangezien ik door het volgen van je Sint Christophorus site een groot vertrouwen heb gekregen in je deskundigheid (jazeker…) probeer ik het maar even zo! Ik heb een tandriemfiets met inmiddels 23000 km achter de wielen, en hoewel de tandriem (CDC) er nog heel betrouwbaar er uit ziet, leek het me beter vóór vertrek op fietsvakantie een reserve riem aan te schaffen. Echter: de verpakking daarvan staat zó vol met dingen die je vooral niet moet doen met de riem, dat ik niet zo goed weet hoe het ding op de fiets te vervoeren. Ik heb wat rond geGoogled, maar ben geen oplossing tegengekomen. Heb jij misschien suggesties? Mijn fietsvakantie bagage is normaal verpakt in Ortlieb achtertassen (met een klep, niet met rolsluiting), en een Ortlieb rol (een beetje zoals een zeeman zijn plunjezak).
Dank Gaston!
Beste allemaal,
Ik zal hier ook nog even mijn ervaringen met Rohloff/gates CDC en CDX posten. Sinds november 2010 rijd ik op een 28″ Vittorio Randonneur, afgeleverd met Rohloff en Gates CDC (spanning wordt geregeld met excenter). De spanrol die Vittorio had ontwikkeld onder de liggende achtervork heb ik er meteen afgegooid, kan m.i. nooit de bedoeling zijn om zo te voorkomen dat de riem overslaat. Hun verhaal was dat je zo met een lagere riemspanning kon rijden, wat gunstig is voor de lagers. Enfin, gewoon de originele snubber zelf gekocht en gemonteerd, riemspanning ingesteld met Gates spanningstester.
Na wat opstartproblemen (kromme riem, netjes onder garantie vervangen) liep het wel redelijk. Wel heb ik met CDC altijd last gehad van snerpende geluiden. Ik kon uitlijnen wat ik wilde, het bleef. Daarop zelf gaan meten aan het frame en moeten constateren dat de trapas niet exact parallel staat aan de achteras. Juist de parallel stand van die twee assen is erg belangrijk voor het recht lopen van de riem en je kunt er niets aan doen als gebruiker als dit niet correct is gemaakt. Mijn testmethode was een waterpas langs de buitenzijde van het voorblad leggen en dan constateren dat de waterpas schuin verlopend over het achtertandwiel uitkwam in plaats van netjes recht langs de buitenzijde van het tandwiel. Ik heb dat ook meteen bij Vittorio aangegeven en meegedeeld dat ik bij een fiets van 3400,- toch echt wel een recht in elkaar gebouwd frame verwacht, conform eisen die Rohloff en Gates stellen aan een goed compatibel frame. Vittorio heeft het frame zelf beoordeeld en is van mening dat het frame wel goed is. Einde verhaal dus. In totaal heb ik ca 6800 woon-werk km en een enkele fietsreis met de eerste CDC set afgelegd. Daarna waren de tandjes zodanig versleten (en ook asymmetrisch ingesleten) en maakte het geheel zo’n herrie dat ik de zaak moest vervangen. Tussentijds heb ik trouwens de riem nog omgedraaid, zodat ik weer een volle tand beschikbaar had. Toen liep het weer een tijdje wat stiller/beter.
Ik heb daarna mijn heil gezocht bij het CDX systeem (50/20). Dit zit er nu zo’n 6000km op en vertoont ook al redelijk wat slijtage (tandjes tandwielen worden dunner, tanden van riem slijten in). Concluderend valt de levensduur van dit toch veelbelovende systeem mij ernstig tegen. Vooral kosten/km technisch dan. Verder heb tijdens besneeuwde winters gemerkt dat het CDC systeem niet overweg kan met plaksneeuw. De ruimte tussen de tanden van het achterkransje loopt vol en de riem komt onder spanning te staan en loopt eraf. CDX zal op dit gebied ongetwijfeld beter presteren.
Voor de goede orde: ik fiets ca 2500km per jaar, voornamelijk verhard woon-werk op tempo. Een enkele keer per jaar met bepakking richting Ardennen/Eifel, dan wel een onverhard bosweggetje. Ik trap stevig door en de fiets weegt tegen de 19kg. Berijder 85kg met kleding etc. Qua onderhoud heb ik er nauwelijks wat aan gedaan. Riem wordt niet schoongehouden, misschien 1x/jaar met water schoongemaakt. Ik ben niet vies van onderhoud (ik heb namelijk ook nog een oldtimer LandRover, waar ik graag aan sleutel, dus vieze handen zijn mij niet vreemd), maar dagelijks/wekelijks kettingonderhoud kost me allemaal net wat te veel tijd en gedoe. Dat vind ik misschien nog wel het grootste voordeel van de riem. En for the record: doordat er allemaal zwarte meuk van de remblokjes (Magura HS66) op de riem druppelt bij regenritten, wordt de riem toch vies en krijg je zowel vieze handen als ook een vieze broek, om die illusie dus maar even weg te nemen.
Op dit moment overweeg ik serieus over te stappen naar Rohloff + ketting, gewoon omdat ik het ge-emmer met dit scheve frame beu ben. Niet dat het frame zo slecht is gebouwd, je ziet het namelijk niet met het blote oog zonder tools en de fiets fietst op zich ook prima en spoort, ook met bagage, erg lekker, maar de toleranties van Gates zijn m.i. niet aangehouden.
Gelukkig zijn er ook mensen die alleen maar positieve ervaringen hebben met de riem, maar het valt of staat m.i. met een adequaat gebouwd frame.
Overstap naar ketting deed mij ook al googlend deze discussie vinden, omdat ik wil weten hoe lang een ketting nou ongeveer meegaat (met of zonder kettingkast). Liefst monteer ik geen chainglider, of misschien alleen als het weer slechter wordt, of zijn er nog andere opties die ik niet ken? Kettingkast van idworx past volgens mij alleen op hun eigen fietsen he?
Oja, nog even ter info: sinds de montage van CDX 6000km geleden geen snerpende geluiden meer! Dit systeem kan duidelijk beter overweg met een niet 100% recht frame. Heb de laatste tijd alleen een iets minder soepele riemloop (je voelt de tanden van de riem langs de tanden van de tandwielen ribbelen) als ik over natte/vochtige wegen rijd. In stortbuien is het geheel zodanig nat dat de tanden van riem en tandwielen wel soepeltjes langs elkaar glijden.
Nou Seb, niet echt een leuk verhaal. Als jouw Vittorio geen recht frame heeft dan zal ook de CDX echt wel héél snel slijten. Aan de uitlijning kan je zelf inderdaad weinig doen (tenzij een kleine spie tussen behuizing en excenter plaatsen aan de voorzijde) maar de CDX is even veeleisend betreffende uitlijning dan de CDC. Een ketting kan zeker een optie zijn maar de zwarte meuk van de Magura lijkt mij op te lossen met af en toe een wasbeurt of een andere type van remblokken. Op een derailleurfiets gaat een goed onderhouden ketting 10000km mee. Op een Rohloff zou dit zeker ook haalbaar moeten zijn of zelfs veel meer.
Zelf heb ik nu zo’n 21000 km opzitten met hetzelfde tandwiel achteraan (CDC – 46/22). De fiets wordt gebruikt in alle weersomstandigheden en van aflopende riemen door vuil, sneeuw, …, heb ik nog geen last gehad. Hij heeft op reis zo’n 500km gepiept omdat ik te lui was om de excenter een fractie op te schuiven maar eens dat uitgevoerd was dat direct opgelost. In ieder geval veel succes nog.
Hier trouwens nog even een paar foto’s van de af-fabriek geleverde CDC setup (50/19) na 6800km. Er is duidelijk te zien dat alles behoorlijk versleten is. Op de laatste foto zie je dat van de tanden van het achterkransje aan de buitenzijde nog een redelijk deel staat, maar daar waar de riem heeft gelopen er nog maar een fractie van de dikte van de tand over is.
en nog een
hup nog eentje 😉
En de laatste voor detail van tandslijtage
Seb, het lijkt erop dat jij nog de oude tandwielen zonder mudports en van een zachter materiaal hebt. Die worden al een paar jaar niet meer verkocht!
Seb, bedankt voor je uitgebreide testverslag!
Je zou haast gaan denken dat de Vittorio frames niet berekend zijn op riem-aandrijving. Vraag blijft waarom Vittorio voor haar frames een spanrol heeft ontwikkeld, dat zullen zij niet voor niets hebben gedaan, maar goed dat even terzijde.
Heel veel fietsers die met riem aandrijving fietsen zweren bij de CDC riem.
De CDX wordt als niet echt duurzaam bestempeld.
Dat bij regenritten zwarte meuk van de Magura remmen op de riem terecht komen heeft denk ik te maken met de velgen. Mijn fiets met V-brake remmen
heeft hier ook altijd last van gehad.
Met de Darim CSS velgen heb ik hier geen last van.
De levensduur van een ketting hangt van heel veel oorzaken af. Bij mijn Idworx AR heeft de ketting (KMC X1) het ca 9.000 km uitgehouden, maar hij was dan ook wel compleet versleten en ook het achterkransje moest worden vervangen.
De ketting (ook een KMC X1)op mijn andere Idworx (ERTi) moest b.v. al na ruim 5.000 km worden vervangen, het omkeren van het achterkransje bracht alleen kraakgeluiden teweeg dus heb ik het achterkransje ook maar vernieuwd waarna het kraakgeluid weg was.
Misschien hebben andere lezers op het forum een idee waar jouw problemen met de riemaandrijving vandaan komen.
Ik zou nog geen drastische overstap maken naar kettingaandrijving.
Maar misschien dat jouw Vittorio beter rendeert met een ketting.
Ben heel benieuwd naar de mening van de andere lezers.
Klopt, dit zijn niet de stalen exemplaren met mudports. Het lijkt mij ook dat de riemspanning en loopvlak niet helemaal correct was, hij liep enigszins tegen de opstaande rand aan (piepen) en heeft door de speling ten gevolge van de slijtage zich ook kunnen ingraven in het zachte metaal van het tandwiel (viel er met de zwarte meuk van de Magura ook slijtend restmateriaal op de riem?). Mocht mijn fietsboer mij dit verkopen als normale slijtage dan zag hij me nooit meer.
Santos was al snel zeer ontevreden met de originele, aluminium tandwielen. De te zachte materialen vraten elkaar te snel op en modder en sneeuw werden niet afgevoerd. De zwarte meuk die je op je aandrijving zag, is volgens mij een mengsel van aluminiumslijpsel van het achtertandwiel, rubber van de tandriem en vuil van de straat.
Santos zo snel mogelijk met Gates de stalen tandwielen met mudports (voor het afvoeren van vuil en sneeuw) ontwikkeld en alle oude, reeds in gebruik zijnde tandwielen zijn door Santos via de dealers onder garantie vervangen.
Dit CDC systeem is nog steeds in gebruik en mijns inziens op alle fronten superieur aan de CDX, ondanks wat Gates en een paar fietsfabrikanten me willen doen geloven.
Dank voor jullie reacties, leuk dat er wordt meegedacht, liefst bleef ik namelijk gewoon bij de riem, maar het wordt wel een duur grapje zo.
Tot overstap van CDC naar CDX heb ik overigens zelf besloten, daar heeft Vittorio niets mee van doen gehad. Ik ben destijds wel bij hen langs geweest om het CDC tandwieltje van de naaf te laten draaien en heb toen wel gemeld dat dit qua slijtage erg tegenviel. Daarop werd geantwoord dat de 20.000km van James op zijn Santos met 1 riem ook wel heel optimistisch waren. Ik heb er zelf verder geen werk van gemaakt omdat ik eerder ook al voor mijn gevoel niet serieus werd genomen omtrent de scheve frame claim. Dan trek ik mijn eigen plan. Inmiddels heb ik een complete rohloff service set aangeschaft en kan ik alles in eigen beheer doen. Hoef ik de 100km naar Vittorio ook niet meer te rijden voor wisselen van kransjes.
Even een paar dingen verduidelijken:
@Frits: ik heb Exal SP19 velgen en gebruik de standaard (originele) Magura blokjes.
Het Vittorio frame staat in de lijst van door Gates en Rohloff goedgekeurde frames, dus het is stijf genoeg en zo dus goed moeten werken. Vittorio zelf heeft alleen andere ideeën over het nut (of niet) van de snubber en zodoende die spanrol onder de liggende achtervork ontwikkeld, ik zal kijken of ik daar nog een foto van heb van toen de fiets werd afgeleverd.
@Franky: Riemspanning heb ik steeds gecontroleerd met de Gates spanningstester, dus voor zover ik dat kan beoordelen goed. Uitlijning van de riem is natuurlijk niet wat het moet zijn omdat -zoals eerder aangegeven- de trapas en achteras niet parallel lijken te staan. Wel heb ik steeds geprobeerd om de riem vrij te laten lopen van de opstaande flenzen. Het snerpen kwam volgens mij door de tanden van de riem die zich door de scheve riemlijn langs de tanden van de tandwielen wrongen.
Dank voor jullie reacties, leuk dat er wordt meegedacht, liefst bleef ik namelijk gewoon bij de riem, maar het wordt wel een duur grapje zo.
Tot overstap van CDC naar CDX heb ik overigens zelf besloten, daar heeft Vittorio niets mee van doen gehad. Ik ben destijds wel bij hen langs geweest om het CDC tandwieltje van de naaf te laten draaien en heb toen wel gemeld dat dit qua slijtage erg tegenviel. Daarop werd geantwoord dat de 20.000km van James op zijn Santos met 1 riem ook wel heel optimistisch waren. Ik heb er zelf verder geen werk van gemaakt omdat ik eerder ook al voor mijn gevoel niet serieus werd genomen omtrent de scheve frame claim. Dan trek ik mijn eigen plan. Inmiddels heb ik een complete rohloff service set aangeschaft en kan ik alles in eigen beheer doen. Hoef ik de 100km naar Vittorio ook niet meer te rijden voor wisselen van kransjes.
Even een paar dingen verduidelijken:
@Frits: ik heb Exal SP19 velgen en gebruik de standaard (originele) Magura blokjes.
Het Vittorio frame staat in de lijst van door Gates en Rohloff goedgekeurde frames, dus het is stijf genoeg en zo dus goed moeten werken. Vittorio zelf heeft alleen andere ideeën over het nut (of niet) van de snubber en zodoende die spanrol onder de liggende achtervork ontwikkeld, ik zal kijken of ik daar nog een foto van heb van toen de fiets werd afgeleverd.
@Franky: Riemspanning heb ik steeds gecontroleerd met de Gates spanningstester, dus voor zover ik dat kan beoordelen goed. Uitlijning van de riem is natuurlijk niet wat het moet zijn omdat -zoals eerder aangegeven- de trapas en achteras niet parallel lijken te staan. Wel heb ik steeds geprobeerd om de riem vrij te laten lopen van de opstaande flenzen. Het snerpen kwam volgens mij door de tanden van de riem die zich door de scheve riemlijn langs de tanden van de tandwielen wrongen.
Misschien moet ik het als deze set versleten is toch nog eens gaan proberen met stalen tandwielen met mudports op een CDC.
Helemaal mee eens. Op de foto het stalen achtertandwiel van mijn TM 2.8 met 7500 km op de klok.
Op de pont in Velsen zie ik vaak een Vittorio rijder die onlangs van CDC naar CDX is overgestapt. Ik zal hem toch eens vragen wat zijn beweegredenen waren.
De 20.000 km van James is voor een trekkingfietser absoluut realistisch.
Ik sprak laatst iemand die de 80.000 km nadert. Ja, echt! Tachtigduizend!
Dit is natuurlijk een extreme uitschieter, maar het geeft wel aan dat het met de duurzaamheid van de CDC (op een goede fiets!!) wel goed zit.
Als Vittorio 1x een frame ter keuring naar Rohloff heeft gebracht, dan is er daarna niemand buiten Vittorio die de frames op toleranties blijft keuren. Fabrikanten moeten gewoon kritisch naar hun eigen product blijven kijken en de één doet dat meer dan de ander…
Zoals je het zegt zal het snerpen of knarsen inderdaad van de riem op de tanden zijn, de sporen op het tandwiel laten zien dat daar heel wat wrijving ontwikkeld werd. De spanning van een riem is een heikel punt zoals je op dit forum kunt lezen, te weinig en je krijgt ongewenste slijtage (zowel op tandwiel als in de structuur van de riem), te veel en je belast de lagers van bracket en opnieuw de riemstructuur. Met jouw spanningstester zal het op dat vlak wel loslopen.
Hoewel de riem vrij loopt van de opstaande rand zal door vervorming van het kader bij het krachtmoment op de pedalen toch de riem gaan aanlopen. Hoe stijf je het kader ook maakt blijft is onvermijdelijk
De reactie was weg voor ik ze kon afmaken… Hoe stijf je het kader ook maakt het blijft blijft onvermijdelijk. Licht insmeren met siliconenvet (bijv. voor O-ringen) en daarna grondig afkuisen is een oplossing. Zelf heb ik er na tienduizenden kilometers nog geen last van gehad.
Wat ook enorm scheelt in de duurzaamheid van de tandriem en tandwielen is de hoeveelheid tandjes. Hoe groter de tandwielen, hoe lager de slijtage.
De meeste merken gebruiken 50 tanden voor en 20 achter. Vergroot je het achtertandwiel met slechts 2 tandjes, dan is de kans op overslaan veel minder en daalt de slijtage. Het voortandwiel moet dan wel groeien naar 55 tanden om aan de standaard Rohloff-verhouding te voldoen. Hierop moet het frame echter wel berekend zijn met een daarop aangepaste achtervork en daar hebben de meeste framebouwers blijkbaar niet veel zin in…
In Nederland zijn slechts 2 merken die met 55 tands voorbladen werken. De eerste is, hoe kan het ook anders, Santos. En de tweede Van Nicholas. Maar zij gebruiken dan wel weer die verdraaide CDX tandriem…
3 merken dus.
Avaghon dus ook! Mooi!
Dank je, Marco. Hou me in de gaten! 😉
De eerste 700KM er op zitten met mijn pedelec met cdx en ik merk nog niets qua slijtage. Ook de riem is super stil. Wel gaan de big ben’s er af want door die noppen gonst het bij hogere snelheden en bepaalt asfalt en beton. Erg irritant Voor zit er al een conti travel contact 50×622 op en dat is al beter. Van de week als ik tijd heb gaat er van de week achter dezelfde op. Mijn fietst: Charger HS met nuvinci. tot nu toe erg blij mee!
En laat ik nou een Avaghon met CDC hebben met bijna 20.000 probleemloze (forensen) km’s…. Ik ga voor de 30k…
@Marco de Wit: kun je eens meten hoe groot het 55T tandwiel is? (diameter), ik heb nog wel wat ruimte over rondom het huidige 50T tandwiel.
Zoals beloofd nog een foto van de Vittorio spanrol (genomen bij aflevering in 2010)
Diameter tandwiel 55T: 19,6cm buitenzijde (opstaande rand), 19,1cm binnenzijde (tand tot tand). Groot gelijk om de spanrol te vervangen door de snubber 😀
Dat is snel, thx. Mijn oude 50T CDC meet 17,7cm op de opstaande rand. Als ik het zo bekijk, moet die 55T ook nog wel passen. Moet alleen even naar de kettinglijn kijken (offset vanaf hart frame), want die verandert volgens mij ook als ik naar CDC terug ga, wat dus kan betekenen dat ik de rechter cranck met tandwiel naar binnen (potentieel probleem) of buiten (geen probleem) moet verplaatsen. Heb nu met CDX hart riem op 57,5mm vanaf hart trapas/frame.
Wel mooi trouwens: als ik van 50/20 naar 55/22 zou kunnen gaan, blijft de gear ratio van 2.50 hetzelfde. Moet dan alleen even met de tool van Gates de correcte riemlengte berekenen.
Heeft iemand toevallig een versleten 55T krans ter beschikking om te passen? Wordt uiteraard terugbezorgd als het passen klaar is. Dan weet ik definitief of ik de grotere setup kan bestellen als de CDX versleten is.
Seb, de gedachte van Vittorio met de rol achter is nog niet eens zo verkeerd. Door de extra rol achter, zal deze als omlooprol funktioneren en niet als spanner, daar is het excenter voor. De riem zal dan met de grootst mogelijke lengte over het achtertandwiel gaan en daardoor is overslaan van de riem niet mogelijk.
Uit ervaring blijkt dat overslaan van de riem tegenwoordig vaak geen probleem meer is, bij een juiste riemspanning ( ook zonder snubbber of extra omlooprol )
Ben je met de riem problemen wel eens bij een andere dealer ( specialist ) geweest ?
Ze zullen beginnen met het controleren of het voortandwiel parallel staat t.o.v. achterste tandwiel. Dit doen ze via de volgende methode.
http://www.g-boxx.com/pdf/pdf-23-03-10_2/GATES-Belt-Ruler-EN.pdf
Het frame van Vittorio staat inderdaad op de lijst van Gates met toegestane frames, dit zou dus goed moeten zijn. Ik ga er dan van uit dat de produktie kwaliteit gelijk is aan hetzelfde frame dat getest is op stijfheid bij Gates.
Je hebt inderdaad zo te zien, ergens een serie oude CDC achtertandwielen op de kop getikt.
Aangezien je problemen hebt met zowel CDC als CDX moet er struktureel iets mis zitten. Als ik jou was zou ik even niets zelf meer proberen, maar op zoek gaan naar een dealer met riem-ervaring, die jou wil helpen.
Een Santos dealer ligt dan het meest voor de hand, aangezien die de meeste ervaring hebben met riem aandrijving.
Mocht inderdaad het frame niet afwijkend zijn, dan adviseer ik je de set-up van Santos te gebruiken. ( 55/22 overbrenging met CDC riem/tandwielen met mudports )
Peter, kan je mij vertellen wat de functie is van een ‘omlooprol’? Volgens hetgeen ik lees via je link dient de Gates-belt-ruler om het tandwiel vooraan uit te lijnen, niet om te controleren of het parallel staat (geen enkele fietsenmaker die over een Gates-belt-ruler beschikt trouwens).
De besproken Vittorio is van 2010. Waarschijnlijk zijn de betere stalen tandwielen met betere sneeuw/modderafvoer pas na die tijd geleverd (?). Ik heb ze op mijn Avaghon van eind 2011. Ik herinner mij dat bij mijn fiets daar een opmerking over gemaakt werd ( betere gates tandwielen, betere afvoer). Ik heb die winter (veel sneeuw) dus ook nooit last met sneeuw gehad. En bij een incidentele zeer natte klei en modder offroad-rit ook niet. Alles vies behalve de Gates, want die draait gewoon weer (bijna) schoon.
@Franky
( een omlooprol zorgt voor een zo groot mogelijk contactvlak tussen riem en tandwiel , een snubber die de riem niet raakt is mijn inziens ook een betere technische oplossing )
Inderdaad ,de belt ruler is gereedschap om de uitlijning te controleren. Zou je ook de dropouts tov het bracket willen controleren dan heb je iets zoals dit nodig: http://www.g-boxx.com/pdf/Gates-crank-check-tool-EN.pdf
De belt ruler heb ik wel eens gezien bij de fietsenmaker. De crank checker niet, dit lijkt me meer een controle instrument voor de fietsen fabrikant. ( vittorio ? ) om het frame goed te keuren voor een riemaandrijving
Een goede fietsenmaker kan overigens ook controleren of de chain stays/dropouts goed staan. Ik neem aan dat Vittorio de juiste controles heeft gedaan.
Die omlooprol is op zich ook geen slecht idee als het doel is dat de riem niet over moet slaan op het achterste tandwiel. De riemspanning kon bij het gebruik van die rol ook wat lager zijn, wat weer beter is voor de lagers e.d.
Het is bij gebruik van een omlooprol alleen jammer dat er permanent een extra rol op de riem drukt, wat weer een weinig extra weerstand oplevert. Overigens door mij niet specifiek waargenomen. Wat wel jammer is in het design is dat de omlooprol niets anders is dan een kogellager (geseald industrielager). Dit lager was niet opgewassen tegen de inwerking van zand, water en zout en zat dus na een natte rit of een rit door sneeuw en pekel de volgende ochtend en zeker indien de fiets een paar dagen na een dergelijke rit niet was gebruikt vast en moest ik met wat WD40 of ander smeermiddel weer gangbaar maken.
Als laatste vraag ik me af in hoeverre de buitenkant van de riem op de langere termijn is opgewassen tegen de continue wrijving langs de rol. Daar gaat zand e.d. natuurlijk ook zijn werk doen. Zal wel meevallen, maar zo heeft Gates het volgens mij niet bedoeld. Bij een distributieriem drukken uiteindelijk ook spanrollen aan de buitenzijde op de riem, maar ik weet natuurlijk niet of deze riemen daar 1:1 mee te vergelijken zijn.
Voorts nog even over het achterkransje: de fiets werd af fabriek met het 1e generatie alu tandwiel geleverd. (19T). Dit was het kleinst leverbare tandwiel en kleine tandwielen slijten doorgaans harder (leerde ik later). Een half jaar na aanschaf hoorde ik van de vernieuwde versie die door Santos werd gebruikt.
Welke controles/tests/metingen Vittorio heeft uitgevoerd om aan te tonen dat het frame recht is, weet ik niet. Ik heb hem daar destijds afgeleverd en een week later weer opgehaald. Wellicht dat ik toch een andere specialist eens moet laten kijken. Iemand enig idee wie er in omgeving Utrecht tot de Gates specialisten mag worden gerekend? Kok fietsen is Santos dealer, maar ik weet niet of zij staan te springen op dit soort werk. Anders moet ik gewoon eens op de fiets naar Apeldoorn.
Bedankt in ieder geval voor jullie reacties.
@Peter,
bedankt voor je antwoord. M.i.: een ‘omlooprol’ of ‘spanrol’ op een riemaangedreven fiets is nutteloos en alleen maar een mogelijke bron van meer besognes op reis.
Ik dacht even dat ik op een ander forum terecht was gekomen.
Ff wat anders. Omgebouwde SCC03. Met OldManMountain achterrekje. 18 kg bagage. Riem +15000 km. Franrijk in de Lot. MTB is super stabiel ook met bagage. Hardst naar beneden 68 km/uur. Sturen met één hand geen probleem. Top toch?
Mooi Gaston ,Ziet er goed uit.
Ik fiets ook met 18 kg.Alles achterop .Maar dan wel met een Koga light de luxe .
Snelste afdaling 60 km.p/u .Fiets geeft geen krimp maar ik wel.Haal mij op zulke momenten allerlei rampen in het hoofd die kunnen gebeuren.Klapband,voorvork die het opeens begeeft .Het zweet breekt mij dan uit en zit met samengeknepen billen op het zadel .Zelfs als ik met 2 handen stuur.
Groet.
Toch even een korte reactie op de tandriem. Rijd nu een goed anderhalf jaar met een Santos Trekking Lite voorzien van Rohloff naaf en tandriem (CDC), heb er inmiddels 18.000+ km’s opzitten en nog geen enkel probleem. Groot voordeel voor mij vrijwel geen onderhoud, zo nu en dan met een sopje en afwasborstel de riem afdoen zodat die weer wat blauwer oogt, heb ik nu 3 keer gedaan. Ander voordeel, heel stil, geen geratel niets.
Zo nu en dan bij hoge temperaturen een zacht piepend geluidje, bidon pakken wat water erover en ik kan weer zo’n 40 km van de stilte genieten. Daarbij zijn die hele warme dagen een zeldzaamheid hier in NL.
Riem aanspannen is nog nooit nodig geweest, om de 5000km wordt de olie ververst en wordt er tevens gekeken od de riem aangespannen dient te worden.
Ik rijd door weer en wind, vorst en warmte, nat en droog, zand-, grind-, schelppaden, zout op de weg. Riem geeft geen krimp.
Nog een foto
@Eric, wat een bizar verschil in slijtage in vergelijking met mijn eerste CDC riem, ik vraag me af hoe dat komt. Zou het frame van mijn stalen Vittorio toch wat slapper zijn en zo de riem anders belasten bij aanzetten? Zou het de uitlijning van de trapas/achteras zijn? Vreemd hoor.
Krijg zo langzaam de neiging om de Vittorio maar te koop te zetten en een Santos te kopen…:(
Seb, helaas kan ik je daar geen antwoord op geven. Ik dacht dat een aluminium frame stijver was als een stalen. Al zal het ene stalen frame misschien stijver zijn dan het anderen.
Zo als het er nu bij mij uiziet kan ik in ieder geval nog wel wat km’s door.
Avaghon is ook staal, en geen centje pijn…. Dus aan het materiaal alleen ligt het niet.
Uit mijn fietscursus: ‘Staal is ongeveer drie maal stijver dan aluminium (titanium is half zo stijf). Dat is ook de reden dat voor aluminium frames van die ‘over-sized’ buizen gebruikt worden ook al wordt een legering gebruikt (meestal groep 6xxx, aluminium-mangaan-silicium). Nadeel van aluminium: na jaren gebruik wordt het minder stijf.’ Als Rohloff zijn zegen geeft voor het kader zal het wel snor zitten met de stijfheid.
We zullen het wel zien, ik ga eens een keer laten bekijken hoe recht het frame precies is en dan besluiten of het een nieuwe CDC riem wordt met 55/22 mudport tandwielen of toch terug naar ketting.
Verder waren in mijn geval natuurlijk wel ook nog de oude aluminium tandwielen zonder mudports gemonteerd. Die zullen ongetwijfeld veel sneller stlijten dan de stalen versie met mudports. Een versleten tandwiel geeft dan weer snellere slijtage van de tanden op de riem.
Ik ben sinds 2 weken de trotse eigenaar van een titanium Pilot Pinion, deze is voorzien van het nieuwe conti cds systeem.
Ben benieuwd hoe deze riem het in de praktijk gaat doen.
Voorspanning is in ieder geval een stuk lager dan Gates.
De riem is geruisloos en voelt strak aan.
Hoop dat het geheel ook een beetje duurzaam is.
Ben erg benieuwd hoe de Conti zich zal houden.
De CDC van Gates is ook geruisloos (zelfs na 18.000+ km’s) en voelt strak aan.
Ik ben ook zeer benieuwd. Ik weet dat Idworx vorig jaar getest heeft met CDS ( conti ) en toch bewust heeft gekozen voor Gates.
De reden voor die keuze, is bij mij niet bekend.
Van de Contitech site :
At Eurobike, around 30 manufacturers are showcasing bicycles featuring the Conti Drive System. The Continental Two-Wheel Tires business unit is also represented at Eurobike, where they will be presenting their innovations in hall B1, stand 100.
Ik sprak gisteren (5-8) Gerrit Gaastra. We hebben het gehad over de veranderingen bij idworx voor 2016. Pas in september mag het openbaar worden gemaakt, dus ik mag niet alles vertellen.
De conti riem is nog steeds niet goed, dus blijft idworx de CDX-Centreterack riem gebruiken. Zij, en ook wij, hebben hierover geen klachten gehad. Dit tot Gerrit’s eigen verbazing;-)
En de meeste fietsen, ook van andere merken, worden pakweg 10% duurder (vanaf oktober/november). Een fabrikant heeft een leadtime van 6 tot 12 maanden en prijzen worden doorgaans in dollars bepaald. En gezien de slechte dollarkoers…
Ben benieuwd of de ‘uitsluitingscriteria’ bij Idworx aangepast gaan worden. Ik Kan alle vragen op één na met een dikke JA beantwoorden, ik ga niet meerdere weken achter elkaar op vakantie maar fiets wel zo’n 1.000+ km’s per maand. Dus zou ik eigenlijk absoluut niet met een riem moeten fietsen maar een traditionele ketting. Zie tot nu toe echter geen enkel nadeel aan m’n CDC riemaandrijving.
Kan natuurlijk veranderen maar na een 18.000+ met dezelfde riem werkt die nog prima. Geen verschil met toen ik ‘m nieuw kocht.
Wat maakt het eigenlijk dat men voor CDC of CDX kiest?
Wij (Santos) hebben veel ervaring met beide type Gates riemen, zowel met CDC als met CDX.
De CDX riem is medio 2012 geintroduceerd en sindsdien testen wij hem in de praktijk bij verschillen rijders; vakantiefietsers, forensen, mountainbikers om te kijken of die beter is (zoals Gates ons toen vertelde) dan de CDC.
Inmiddels hebben we meer dan 300.000 gedocumenteerde testkilometers met CDX riemen afgelegd en in ons testbestand. In deze praktijktests komt telkens een zelfde beeld naar voren; de CDX aandrijflijn slijt sneller dan de CDC aandrijflijn. Gemiddeld ligt de slijtage 2 tot 4 keer hoger.
Ter info: wij testen de verschillende riemaandrijvingen steeds op dezelfde fiets met dezelfde rijder gedurende lange (meerdere jaren) tijd. Maandelijks worden deze tests gedocumenteerd dmv kilometerstanden, weertype en foto’s van de aandrijving om zodoende een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de omstandigheden.
Onze ervaringen zijn gebaseerd op bovenstaande tests.
En daarom gebruiken wij op onze fietsen het liefst de CDC aandrijflijn.
Er is overigens wel een “nadeel” aan de CDC aandrijving: de framebouw toleranties zijn kleiner dan bij CDX zodat de riem netjes recht loopt, ook onder belasting.
Schuin lopen zorgt overigens voor verhoogde slijtage. Daarom doen wij de riemaandrijving tests ook telkens bij vaste rijder+fiets combinaties. Hierdoor zijn de tests vergelijkbaar.
Toch blij dat ik dan toentertijd de juiste keus heb gemaakt, een Santos. In ieder gaval geen zwabberframe 😉
Maar dat laatste was ik al achter als ik bergafwaarts ging
Fijn te lezen dat je tevreden bent.
Ik las net ook nog iets over stijfheid en framemateriaal. Stijfheid is vooral afhankelijk van de buisdiameter (2 x zo groot = 8 x zo stijf, bij gebruik van de zelfde wanddikte). M-gineering (zijn kundige gasten met kennis en ervaring) heeft daar een leuk artikel over geschreven:
http://www.m-gineering.nl/techdex.htm
Zie net dat de link naar de hoofdpagina verwijst.
Even naar beneden scrollen naar het kopje “framebouw” en artikel “framebuizen”.
Eric, ik schrik een beetje van de 10% prijsstijging.
Wat gebeurt er als de euro volgend jaar nog zwakker wordt ? ( wat me zeer aannemelijk lijkt ). Weer een forse prijsstijging ?
Er was immers ook geen sprake van een prijsverlaging van de fietsen in 2008-2009, toen de dollarkoers zeer hoog werd. Of is te kort door de bocht gedacht ?
Zo langzamerhand rijzen de prijzen van de NL kwaliteits fiets-merken de pan uit.
Een fiets met R&R&S wordt voor velen eenvoudig te hoog. Al hoewel jij daar blijkbaar weinig last van hebt met jouw winkel , gezien de vele “gelukkige klanten “.
Gast, niet iedereen kan toch ook een Porsche kopen! Vergelijk het daarmee! Dit zijn geen halfords fietsen! Kwaliteit betaalt zich terug.
Bedankt Robbert voor de link, zeer leerrijke lectuur.
Aan Peter, waarschijnlijk zullen dus alle fietsen in prijs stijgen.
Trouwens, het aantal Idworx, Santos, Avaghons met of zonder Rohloff, Pinion, enz., die je op een fietstrip kruist is gelimiteerd. Het merendeel zijn omgebouwde derailleur-fietsen van onbestemd merk met uitrusting variërend van nagelnieuw tot in staat van ontbinding. Al deze reizigers komen ook aan op hun doel, meestal zonder problemen.
Het uiteindelijke doel van de aanschaf van een degelijke reisfiets is het (s)maken van een onvergetelijke, avontuurlijke fietsreis, niet omgekeerd.
Ik heb er nu zo’n 8000 km op mijn Idworx met bepakking erop zitten.
Ik heb door wind en regen en op onverharde wegen gefietst en de riem was heel slap gaan staan ik weet niet of je de riem aan kan spannen. zo ben ik na me fietsen maker geweest die zegt nee. ik vind dat hij heel snel versleten is komt dat ik op onverharde wegen ben geweest? of is de kwaliteit slecht of heb ik pech? Ik ook heb dat ik zware krachten heb moeten leveren zoals bergop hij begon te kraken en behoorlijk en in het begin was het alleen bergop en later ook op het vlakke. ik kan niet zeggen waar het precies vandaan komt eerst dacht ik aan de pinion en later het balhoofd en nu denk ik de krenkstel maar ik weet nog niet wat. heeft iemand de zelfde ervaring gehad en wat kan het wezen?
Jaap, je rijdt met Pinion en dus met de CDX (centertrack) tandriem en zoals Robbert hierboven al aangeeft, slijt deze 2 tot 4 keer zo hard als de CDC.
Helaas bestaan er geen CDC tandwielen voor Pinion…
Om de hoeveel kilometer heb je de riem na moeten spannen?
Zit het stelmechanisme van je Idworx al helemaal op de uiterste stand?
Ik heb een paar ervaringsresultaten binnen gekregen van iemand die met een Koga met Pinion op reis is en hier moest de CDX-riem om de 300km nagespannen worden, wat vergelijkbaar is met een goedkope ketting.
Beste Jaap.
Als je een kraakje hebt en je rijdt Pinion kun je onderstaande proberen.
We weten uit ervaring dat dit vaak helpt.
1)
Crankstel afmonteren, daarna een kwartslag verzetten en dan weer vast zetten met 8Nm (dat is iets meer dan Pinion aangeeft). Als je een momentsleutel hebt kun je dit eenvoudig zelf doen. Let er wel o dat je de boutejes telkens om-en-om aandraait totdat ze beide op de goede spanning staan
2)
Pinionbak uit het frame halen. Daarna de RVS pasbussen in de Pinionbak verwijderen en met montagepaste weer monteren. Daarna de bak weer in het frame monteren.
Mijn advies is om dit bij een winkel te laten doen met ervaring in dit soort werk zodat de bak weer goed in de fiets gemonteerd wordt.
Als dit de oplossing was wil je het me dan laten weten?
Succes.
Prijzen omhoog? Je kunt altijd nog een Gudereit kopen :-). Deze net voor mijn vrouw opgehaald. Gates, Rohloff, Supernova, hs33, the works.
Zeer scherpe prijs. Groeten,
Bas
De prijsstijgingen waar Eric het over heeft begrijp ik niet helemaal. Het merendeel van de onderdelen op een kwaliteitsfiets komt uit Duitsland (rohlof, schwalbe, Tubus, magura, enz) dus worden gewoon in euro’s betaald. Het frame is volgens mij het enige dat in dollars moet worden afgetikt. Ook arbeidskosten zijn in euro’s. Zoals al terecht werd opgemerkt heeft een sterke euro/zwakke dollar nooit tot prijsdalingen geleid.
Al met al: het lijkt een ordinaire prijsverhoging te zijn.
Overigens ben ik erg benieuwd naar het Idworx-nieuws! Was het maar vast september… 😉
Bedankt voor de goede tips, ik heb voor donderdag een afspraak gemaakt bij Eric Schuijt en laat hem helemaal nakijken. Ik krijg dan ook gelijk uitleg daar ben ik hopelijk heel blij mee. Ik zelf heb geen moment sleutel maar ga hem dan gelijk aanschaffen, mocht dat zo zijn dan heb ik hem maar. Ik heb gekeken maar het voorblad is ook los dus er zal wel meer aan de hand wezen. ik kan ook niet zien of het CDC is of CDX. ik zal Eric nog even bellen hoe het zit met het voorblad. ik laat het jullie weten hoe het is afgelopen.
lieve groetjes Jaap
Helemaal mee eens, Erwin2.
Overigens heeft Santos eind 2014 ( en de accell group Maart 2015 ) ook al een fikse prijsverhoging doorgevoerd.
Is het vreemd om dan te lezen dat het bedrijfsresultaat van de Accell Group het eerste halfjaar 2015 met 29 % is gestegen. Het gaat mij boven de pet
Maar eens zien wat er eind 2015 zal gebeuren…..en bij andere fabrikanten bij een doorzettende koersdaling.
Ach…misschien is dit wel het moment voor sommigen om nu een fiets te kopen 🙂
Idworx nieuws : ik heb al wel iets gezien op hun facebook-site . Blijkbaar worden de nieuwe velgen beschikbaar, geschikt voor tubeless banden ( DaRim LaW )
Edwin2 en Peter, er komen weer hele mooie details uit de Idworx- koker!
Ik heb al een voorproefje mogen zien in Wachtberg.
Een tipje van de sluier:
Peter, zoals jij al melding hebt gemaakt komen er nieuw (carbon) velgen, heel mooi robuust vormgegeven en neen niet slap maar extra stevig carbon om ook met zware bepakking onder alle omstandigheden rond de wereld te kunnen fietsen! Je kan zelfs van tubeless banden gebruik maken (volgens Schwalbe beschermingslevel van 7 en 8!
Ik hou een beetje mijn scepsis bij tubeless dat gedoe met die vloeistof, lijkt mij op fietsvakantie niet ideaal, maar misschien ben ik te conservatief in dat opzicht.
Verder een nieuwe voorvork voor de Travel Spec modellen, waarbij de doorboring voor de bevestigingsbout voor de lamphouder is verdwenen.
Nu aan weerskanten van de voorvork (aan de voorzijde) 2 bevestigings punten voor een (nieuwe) lamphouder. Ook is aan de zijde van de vork waar de schijfrem komt een versteviging gekomen, te zien via een (kleine) lasrups.
Persoonlijk niet zo mooi maar schijnt wel heel effectief te zijn.
Daarnaast nog veel meer details en nieuwigheden op zowel MTB- als op reisfietsen gebied.
Hou het nieuws maar in de gaten.
Alles is straks te zien en te proeven op Bike Motion.
Frits, die Bikemotion duurt nog ruim 2 maanden ;-)! Waar kan ik dat nieuws volgen? Ik heb wat heul moois in bestelling staan en kan bijna niet wachten. Vanmiddag reed ik met de auto vlak onder Bonn en het was maar goed (voor mijn mede passagiers) dat het vandaag zaterdag is want de verleiding was groot even de afslag te pakken. Ik vrees dat ik net te vroeg ben voor my 2016, hoewel die evt. prijsstijging weer in mijn voordeel zal werken.
Kan je nog meer tipjes van de sluier oplichten of heb jij je ook aan een embargo te houden ;-)?
Ah Frits, blijkbaar mocht jij het nieuws wel vermelden van Gerrit:-)
Jan-Willem, ik moet mij helaas ook aan het embargo houden, ik kan en mag helaas niet alles vertellen.
Omdat Peter al iets op de facebook pagina van Idworx had gelezen over de nieuwe velgen, kon ik dat dan ook onderschrijven.
Ook de nieuwe voorvork voor de Travel Spec was inmiddels al bekend op de (kleine, 1e fietsbeurs) in Köln vóór die van Friedrichshafen.
Overigens de nieuwe voorvork waar ik het over had, heeft bij het deel wat in het balhoofd gaat aan de onderzijde een verdikking welke naar boven toe taps toeloopt (naar normaal) wat nog meer stabiliteit en stijfheid teweeg zou moeten brengen.
Ben in ieder geval net als jullie heel benieuwd hoe alle nieuwigheden zich tijdens het fietsen houden.
Hou in ieder geval de Facebook pagina van Idworx in de gaten!
Eric, zo op de foto te zien was dit op de Idworx avond ik meen in april dit jaar, toen was er nog niets bekend (wellicht wel in het hoofd van Gerrit en zijn ingenieur(s)).
Frits: wat is precies de redenering om naar carbon velgen over te gaan? Ik rij zelf met een racefietsje van amper 7 kg, het kader is van carbon maar de velgen zijn nog gewoon aluminium. Dus voor het gewicht (wat op een trekkingfiets al minder belang heeft) hoeft het toch helemaal niet. En aluminium velgen geschikt voor tubeless kan toch ook?
2016 nieuws van Gates aangaande de CDX tandwielen, een 25% hogere levensduur:
http://www.bikeandtrekking.nl/nieuws/9435/nieuws-2016-gates-cdx-exp-high-mileage-sprockets.html
Oeps, straks loopt Santos achter de feiten aan 🙂
Op de Eurobike zullen vast ook fietsen staan met de nieuwe CDN tandwielen.
Composiet voortandwiel en stalen achtertandwiel, bedoeld voor de volume modellen met bv Nexus / Alfine ( niet bedoeld voor E-bikes, MTB en trekkingfietsen )
Santos heeft aan deze tandwielen bijgedragen. Ze hebben er nu bijna een jaar mee getest.
Levensduur van +25% voor de vernieuwde CDX? Poehee!
Levensduur van CDC is nog altijd +100% tot +200% t.o.v. CDX!
Ik ga er nog wel even een stukje over tikken.
Michiel, ik ga er van uit dat mijn smiley hebt gezien
Gates meldt een 25 % langere levensduur van de tandwielen. ( niet specifiek riem )
Of wordt er bij de levensduur van een riem altijd over een setje gesproken ? ( riem + tandwielen )
Bij vervanging riem worden dus altijd automatisch de tandwielen mee vervangen ?
Ja, alles tegelijk vervangen. Een iets versleten tandwiel vreet je riem snel op. Dat is ook het hele probleem met CDX. Door te snel slijtende tandwielen (zachter materiaal en andere tandvorm) wordt de riem heel snel tussen de tandjes uitgehold en een versleten riem laat de tandwielen ook weer sneller slijten.
Ik ben benieuwd wat Gates voor de nieuwe tandwielen gaat rekenen. CDX is al duurder dan CDC en deze nieuwe CDX:EXP zal vast ook wel weer iets duurder worden.
Ik ben benieuwd naar de inbreng van Santos in deze, na al die jaren negatieve ervaringen met de cdx moeten ze blijkbaar net als idworx een kleine commerciële knieval maken nu het er naar neigt dat de cdc op termijn verdwijnt.
De algehele teneur omtrend de cdx versie vind ik overigens wel erg negatief hier terwijl ik het nog steeds een vergelijk vind tussen een Mercedes en een Maybach ….
Overigens ben ik zelf uitermate tevreden over deze cdx, gaat deze nog steeds veel langer mee als een ketting en is het met mijn jaarkilometrage geen enkel issue of deze nou 20.000 of 60.000km mee zou gaan.
Deze ontwikkelingen juich ik toe.
Waar ik mij zo over opwind m.b.t. de CDX CenterTrack is dat deze aanzienlijk sneller slijt en méér kost dan de CDC. Gates zegt dat de CDX beter overweg kan met modder en sneeuw, maar in de praktijk blijkt er geen merkbaar verschil te zijn. Dus waarom meer betalen voor iets dat minder goed werkt?
Gates heeft de CDC perongeluk te goed gemaakt. Grotere duurzaamheid betekent minder verkoop. Maar met de CDX hebben ze mijns inziens een te grote stap terug gedaan en de vermeende voordelen zijn praktisch verwaarloosbaar gebleken.
Wat mij ook steekt, is dat de PR-man van Gates deed alsof hij nergens van wist toen ik op Bike Motion met hem wilde praten over de aanzienlijke duurzaamheidsverschillen. Hij zei me dat hij geen duurzaamheidsverschillen had opgemerkt, omdat dat ze van nergens ter wereld nog kritiek hadden ontvangen, terwijl Santos al met de nieuwere CDX:EXP aan het testen was. Santos’ stand stond slechts een paar meter verderop, waar een prototype van dit tandwiel al op een fiets te zien was…
Dat Gates nu toch met een verbeterde CDX komt, juich ik toe, want op fietsen met Pinion past er niets anders. Ik was al bijna geneigd om Pinionrijders een ketting met Idworx-tandwielen te adviseren boven de CDX-riem, maar ik wil nu wel graag zien hoe de CDX:EXP zich houdt.
Misschien zal ik dan maar vast een paar zetjes cdc tandwielen aanschaffen ? Goed voor meer dan 100000 km zoals het zich nu houdt. Weet zeker dat cdx het geen 40k uithoudt zoals nu en twee riemen. Derde riem kunnen de cdc tandwielen ook nog wel hebben.
Ik ben niet tegen CDX of voor CDC of zoiets.
Ik hou gewoon van goede onderdelen en zet die graag op onze fietsen.
De meeste klanten vinden dat fijn. Overigens heeft dat niet altijd te maken met hoeveel kilometer ze er per jaar mee rijden.
We houden de markt in de gaten. Verandert er iets en vinden we het goed, dan veranderen wij mee. Want Gates maakt voor ons alle tandwielen die we willen, type maakt niet uit. Als je er maar veel besteld vinden zij het OK.
En wil iemand CDX? Dan zetten we dat er op voor de zelfde prijs.
Ik heb een stukje getikt over de verschillen tussen CDC en CDX en over de nieuwe CDX:EXP.
Het lijkt me goed om daar verder te discussiëren, want dit topic wordt wel erg lang. 😉
Zie: http://www.sintchristophorus.nl/gates-verbetert-de-cdx-tandwielen-een-beetje/
Dag Frits,
Wat bedoelde je precies met “Ook is aan de zijde van de vork waar de schijfrem komt een versteviging gekomen, te zien via een (kleine) lasrups.
Persoonlijk niet zo mooi maar schijnt wel heel effectief te zijn”?
Effectief waarvoor bedoelde je precies?
Hallo mensen.
Ik heb mijn fiets Idworx aan onderhoud onderworpen bij Eric Schuijt.
Eric was van mening dat ik het bij mij eigen fietsenmaker moest gaan die heb ik een jaar de tijd gegeven, waar ik hem vandaan had. Maar in goed overleg zich hij toch overstag en mocht ik hem in onderhoud laten doen. Ik ben hem dan ook zeer dankbaar voor. Ik heb mijn fietser maker een jaar de tijd gegeven, maar kreeg ik er de balen van; nooit geen tijd en geen verstand van zaken. Zo ben ik even goed met mijn nieuwe fiets op vakantie geweest zonder de eerste service beurt en kreeg ook veel klachten aan mijn fiets. zoals een tik in de remschijf die ik al had de riem ging zeer slap staan veel gekraak bij het beklimmen van een berg tot veel irritaties, er was veel niet goed aan mijn nieuwe Idworx zo dacht ik van een miskoop. Ik ben Johan dan ook heel dankbaar dat hij in alle rust mijn fiets weer in goede staat heeft gemaakt, hij is weer kraak loos en tik loos en heeft mij veel uitgelegd voor onderweg.
jaap
Hoi Jaap,
Fijn dat het nu goed gekomen is. Zo zie je maar, een high-end fiets verkopen is één ding, de bijbehorende kennis hebben en correcte service verlenen is een tweede.
Bij wie heb je de fiets gekocht? Velen willen uit beleefdheid daar geen antwoord op geven, maar ik vind dat het wel gezegd mag worden.
Foto’s Gates-CDC na 15.000km op mijn idWorx-ER.
Mijn beeld hierbij (dit is mijn eerste riem en heb dus nog geen ervaring);
a) geen scheuren in tanden e.d. gevonden,
b) geen beschadigingen of slijtage naar één kant bij de tandwielen
c) mudport bij het achtertandwiel is nog goed te zien
d) slijtage aan riem & tandwielen lijkt mij te kloppen bij het aantal gebruikte km’s
Riemspanning gecontroleerd, deze o.k. (al ruim 12.000km na-gespannen)
Ik hoop/verwacht nog minimaal 10.000km met deze riem en tandwielen te doen.
Over 5.000km maak ik weer dezelfde set foto’s om de slijtage te volgen.
Ik ben zeer tevreden met de Gates-CDC en met mijn idWorx-ER.
(ik kan maar één foto per keer toevoegen, er volgen nog twee foto’s)
foto 2 (15.000km voortandwiel)
foto 3 (15.000km achter tandwiel)
Foto’s na 20.000 km. (16 nov. 2015)
Riem en tandwielen zien er nog prima uit.
Riemspanning blijft oké, naspannen is niet nodig. (11mm doorzakken bij 1,25kg)
p.s. De regen van vandaag is nog te zien op de foto’s, ook is te zien dat dit roest op de tandwielen veroorzaakt. Mijn ervaring leert dat dit na een volgende tocht weer weg is. (er volgen nog 2 foto’s)
achter tandwiel (20.000 km)
riem (20.000 km)
Peter, na 20.000 km zien riem en tandwielen er nog goed uit.
De uitholling bij de verspringing aan de binnenzijde van het achtertandwiel bij foto 2, hoort dat zo?
Daar ga ik bij nader inzien wel van uit, gezien de gelijkheid bij de verschillende inkepingen.
Waarschijnlijk om modder en vuil makkelijker af te voeren?
Eric, zag nu pas je melding van 11 augustus, beetje late reactie mijnerzijds, maar de versteviging aan de linker voorvorkpoot is volgens de ingenieur van Idworx bedoeld om de krachten van de schijfrem beter te kunnen opvangen. Hoe dit precies zit weet ik ook nog niet, kan e.e.a. helaas niet staven met meetgegevens. Mooi vind ik het echter niet, maar dat is meer iets persoonlijks.
@Fritz,
Klopt; de uithollingen bij het achtertandwiel zijn de “bij deze tandwielen behorende” mud-ports. (zo heb ik het begrepen uit het antwoord van Marco van Bike4Travel op mijn vraag waar bij dit tandwiel de Mud-Port zit)
Even een vraag aan alle gates/Rohloff experts hier…
IN september heb ik een Koga WT29 gekocht met R&R (CDX centertrack). Geen enkel probleem met de fiets. Rijd lekker en ik ben best tevreden!..
Toevallig las ik gisteren een Gates brochure met verschillende riemen.. (zie screendump)
Er blijkt dat CDX riem “ribbed” is aan de bovenkant en riem die op mij koga is gemonteerd is vlak (zie foto). De vraag is of dit een heel oude/of nieuwe type riem is? Of hoe mot ik het interpreteren?
Er zijn blijkbaar 2 centertrack modificaties – CDX en CDN. Het is niet mogelijk date mijn riem CDN type is… er bestaat geen CDN riem met 120T…
Ideeën?
Alvast bedankt
En nu foto van de riem op mijn WT29 (kon geen 2 foto’s tegelijk uploaden in een post…
2de poging…
Hierna volgen 6 foto’s na 25.000km’s (op idWorx-ER)
Mijn doel is het delen van mijn ervaringen, ik hoop dat medefietsers hier iets aan hebben.
(foto 1)
foto 2
foto 3 van 6
foto 4 van 6
foto 5 van 6
Ervaringen; de slijtage is de laatste 5.000km zichtbaar toegenomen. Ik heb de riem opnieuw op spanning gebracht. (10mm doorzakken bij 1,25kg).
Duidelijk is een scheurtje te zien in de riem (zie detail foto).
Ik verwacht niet dat ik nog 5.000km met deze riem kan fietsen.
Hoe doen de Wereld Fietsers dit?
(wachten op problemen of “voor”tijdig de riem & tandwielen vervangen?)
is dat achter tandwiel wel een gehard tandwiel. Ziet eruit als alu/rvs
Ik denk dat dit echt wel een gehard tandwiel is. Een aantal posts eerder zie je een foto van mijn eerste tandwiel (eerste generatie), wat na nog geen 7000km compleet versleten was. Het tandwiel voelde en klonk als aluminium.
Deze heeft in ieder geval mudports, dus latere generatie daarmee waarschijnlijk ook van een hardere metaalsoort.
ik weet niet van welk materiaal dit achter-tandwiel precies is, wel weet ik dat het geen aluminium is (het roest als ik “na een regenbui” mijn tandriem/tandwielen niet droog maak “rvs zou het ook niet mogen zijn, kijkende naar de r in rvs”)
de slijtage van dit tandwiel is minder dan het (wel aluminium) voor tandwiel
Peter, kijk eens op de site van de Vakantiefietser van Eric Schuijt.
Hij heeft eens tijdens een vakantie met een mes een inkeping gemaakt in zijn CDC riem en heeft toen vrolijk zijn fietsvakantie vervolgd zonder problemen.
Blijkbaar is die CDC riem oersterk, met een CDX riem zou je dat niet zo makkelijk kunnen doen, denk ik zomaar.
Tja, het was een grappige test daar zo in de Indiase Himalaya. Uiteraard had ik wel een reserveriem, ketting etc bij mij.
http://www.vakantiefietser.nl/onderdelen/riemaandrijving-gates-belt-drive/
Overigens test ik erg vaak allerlei spullen op mijn reizen, en niet alles komt even goed door een test heen.
Ik zie de laatste weken, na het fietsen, een metaalgloed op de riem verschijnen.
(de riem is de tandwielen aan het opeten? of normale slijtage wat mij nog nooit is opgevallen?)
Kan dit item niet eens een beetje opgeschoond worden ?
Het kost een eeuwigheid om tot de laatste berichten te komen omdat al die fotootjes etc, gedownload moeten worden .
Ik verbaas mij ook wel wat over het onderwerp .Wel een hoop gelul over riempjes ,kransjes ,zorgen over….
Ben zelf toch meer aanhanger van het “Kiss “principe .
Groet,
Herman.
Ik vind dit ‘gelul’ interessant. Heb twee fietsen met riemaandrijving en net zoals velen op dit forum dien ik nooit iets bij te stellen of zo. Met andere woorden: als je houdt van ‘KISS’ toestanden dan is een riem de ideale oplossing. Ik verbaas mij dat er totaal ongenuanceerde kritiek geuit wordt over dit forum, alle commentaren zijn ervaringen van gebruikers (wat op andere fora eerder uitzondering is dan regel).
Hoi Herman,
Voor wat betreft riemaandrijving geldt het KISS principe: Keep It Simple & Straightforward.
Al dat “gelul” over riemen (het onderwerp van dit specifieke forum), kransjes etc, is natuurlijk wel leuk leesvoer voor de regenachtige zondagmiddag als je niet gaat fietsen
Na 25.025km heb ik mijn Gates-Carbon-Drive CDC vervangen (voor een ketting-aandrijving).
Mijn grootste probleem met de Gates is mijn gemis aan ervaring. (wat is goed/fout/normaal? hoe ziet normale slijtage er uit?)
Om probleemloss fietsen te garanderen zou de Fietsfabrikant (net als de Auto-fabrikant) vervangingsintervallen van riem & tandwielen moeten opgeven.
Zo lang deze dat niet doen moeten wij als fietser dat maar doen.
Op basis van mijn ervaring zou ik zeggen: vervanging elke 25.000km.
(wie heeft een beter vervangingsinterval?)
Mij lijkt, doorfietsen totdat er deffecten/problemen/ongelukken optreden, onverstandig.
groet, Peter
(p.s. voorlopig mijn laatste stukje gelul)
Mijn advies is: vervang hem na 15.000 kilometer (aan de heel veilige kant) en bewaar de oude als reserveriem.
@Petervd Met een ketting heb je deze service interval toch ook niet?
Ik ken geen fietsfabrikant die zegt dat je elke X-aantal Km’s een ketting moet vervangen. Een ketting wordt ook vaak pas vervangen wanneer het nodig is. Maar wanneer is dit nodig? Ik heb diverse kettingmeters in gebruik en zelfs daar zit afwijking in tussen de verschillende meters.
@Jan; dat klopt helemaal.
(Maar voor mijn fiets geeft de fabrikant in de documentatie wel een heldere richtlijn; de ketting vervangen bij een rek van max. 1%. Dit is m.b.v. een schoolliniaal eenvoudig en betrouwbaar te doen.)
Zie ook; https://tandemgeek.wordpress.com/2011/02/27/gates-carbon-sync-drive-when-to-replace/
Als ik dit lees (en ook de reactie van Eric Schuijt) denk ik dat mijn oude riem het met 25.000 gereden km’s prima gedaan heeft.
Continental heeft zijn riem nu vernieuwd en net als Gates voorzien van carbon.
http://www.contitech.de/pages/presse/pressemeldungen/2016/160608_cds/presse_en.html
Mij lijkt dit een beter systeem dan Gates omdat het een minder hoge riem-spanning nodig heeft.
Wat zijn de ervaringen tot nu toe?
De foto komt van falkenjagd
Ik heb nu 2500 km gefietst met het conti systeem nog zonder carbon doet het prima geen geluid en nog niet hoeven te spannen, tandwielen zijn zwaar maar ook degelijk, denk dat ze lang meegaan.
Ongeveer 13 maanden geleden plaatste ik foto in dit onderwerp van mijn Koga die na zeer snelle slijtage CDX nu met Rohloff en Gates mudport was uitgerust. Nu zijn we zo’n 6500 km voornamelijk woon-werkverkeer verder en heb ik toch weer problemen. Het begon met snerpen en piepen hetgeen de fietsenmaker niet goed kon verhelpen. De uitlijning is in orde, maar voorblad heeft slag en de boel is ook al weer aardig versleten. Wel minder ver dan CDX eerder. Probeer nu in goed overleg met fietsenmaker een oorzaak/oplossing te vinden. Mogelijk een stijver crankstel?
Het is niet mijn bedoeling om de discussie nog eens dunnetjes over te doen. Het is duidelijk dat er zeer verschillende ervaringen zijn, en die zijn allemaal even echt en valide. Het punt dat ik graag wil herhalen is dat er meer aandacht moet komen voor de relatie type fietser en waar deze fiets en de slijtagepatronen. Ik ben zelf groot 2.02m en ongeveer 95kg zwaar en ik houd van stevig doorfietsen (in zijn “11” op Rohloff). Ik fiets door het bos naar mijn werk en voornamelijk in najaar en winter veel prut zoals zand en bladeren op het fietspad.
Fabrikanten en fietsenmakers moeten mijn inziens veel meer “op maat” advies geven, toegesneden op de persoon en fietsgewoonten. Het zou dus best kunnen dat voor mij een goede ketting-outfit beter is dan riem. Nu ben ik gegaan voor de “gaat tien duizenden kilometers mee” argumentatie, maar dat is gewoon niet voor iedereen weggelegd.
Ben benieuwd wat jullie ervan vinden. En misschien leest er wel een fabrikant mee (Santos, Idworx, ?) die het wel aandurft om mij een jaar te laten fietsen op hun beste product om aan te tonen dat hun claims echt terecht zijn …..
Fijne avond, groeten,
Bas
Suggestie voor bron slijtage: speling in de trapas (was het geval bij mijn vrouw’s Santos Travelmaster; trapas gratis vervangen door beter exemplaar door Santos!). Op mijn fiets (zelfde fiets, zelfde trapas) geen problemen na 35000 km met dezelfde riem etc. (ja, wat gepiep bij lichte vochtigheid).
Hoi Bas,
Die uitdaging durf ik wel aan te gaan.
Maar dan zou ik je eerst willen uitnodigen bij ons op de zaak om samen met mij het gesprek aan te gaan zoals wij dat elke vrijdag in onze showroom doen.
Ik/wij hebben veel ervaring (al 10 jaar) met riemaandrijving en zijn officieel testpartner van Gates. We hebben honderdduizenden geregistreerde testkilometers door diverse rijders en onder verschillende omstandigheden in ons bestand. Op basis hiervan kan ik je de verschillende eigenschappen van de riemaandrijving en wat daar bij hoort vertellen.
En verder ben ik benieuwd naar jouw ervaringen, je wensen en je eisen. Hoe rij je, waar rij je en wat vind je belangrijk.
Daarna zou ik je een voorstel willen doen. Hoe dat er uit ziet hangt af van het gesprek dat we hebben.
Mocht je dit willen en heb je eens twee uur de tijd, dan ben je van harte welkom. Bel of mail me dan gerust.
Grt. Robbert
robbert@santosbikes.com / tel: 0252-426123
Hi Robbert,
Dank voor je reactie. Ik neem snel contact op. Was overigens in april vorig jaar al eens langs gekomen en was erg dicht bij de aanschaf van een Santos TravelLite. Uiteindelijk toch voor ombouwen Koga gekozen.
Groeten,
Bas
Vind ik een tof voorstel van Robbert, dat mag ook wel eens gezegd worden!
De 30.000 km zitten erop (de 31.000 km naderen al). Gates carbon CDC doet nog altijd zonder haperen zijn werk. Ok, riem zoet er niet nieuw meer uit maar met een ketting zou ik dit nooit gehaald hebben. Heb m’n Santos Trekking Lite nu bijna 3 jaar (op 2 maanden na) rijd zowel zomer als winter, verhard en onverhard. Zoals het er nu uitziet houdt de riem het nog een hele tijd vol.
4 foto’s volgen
Over 5000 km weer een bericht
Foto2
Foto3
Foto4
“De tandriem-aandrijving zet door!”
Een oplossing voor een probleem dat nooit bestond!
groet – karl
Bij deze Koga is de riem bij 13.000 kilometers behoorlijk gesleten. Wat opvalt is dat de riem scheef slijt. Is dit kenmerkend voor de Centertrack?
Zou het kunnen dat het achterwiel scheef in de padden heeft gestaan? Het betreft een model met slider dropouts?
Slijtage koga, centertrack riem met slider dropouts.
Slider dropouts bij Koga Signature
Sinds 2012 testen we de CDX riemen en tandwielen op onze fietsen.
Hoe we dat doen: we vervangen de CDC aandrijving door een CDX aandrijving bij een deel van onze testrijders die veel kilometers maken en het hele jaar door fietsen. Wat we niet veranderen: de rijder/rijdster, de tandwielverhouding en aantal tanden (hoe groter het tandwiel hoe langer die mee gaat), de rest van de fiets.
Op deze manier kunnen we (op het weer na) alle variabelen uitsluiten en zijn de testresultaten het meest betrouwbaar. Dit doen we sinds vier jaar, bij meerdere rijders die allemaal een ander rijdersprofiel hebben.
En telkens komt er hetzelfde uit: CDX slijt (veel) sneller.
Gates kent onze testresultaten, ze hebben zelfs een van onze testrapporten met de dagelijkse kilometers, weersituatie en afstand. Plus maandelijkse foto’s van de tandwielen en de riem.
We houden van onderdelen die lang mee gaan. Onze ervaring is dat CDC op onze fietsen (duidelijk) langer mee gaat dan CDX.
Daarom gebruiken we bij Rohloff het liefst CDC.
Wel een beetje jammer dat Gates nog steeds geen CDX wil maken voor Pinion. Kans voor Conti?
Ik mag mij best onder de goede fietsers rekenen, zo heb ik 2 jaar terug een Idworx fiets aangeschaft met pinnion. ik zit nu zeker boven de 25000 km en nog geen spoortje van slijtage altans niet veel. In het begin had ik alleen problemen met mijn krenk die los ging zitten en dat kon mijn fietsenmaker niet oplossen. Ik ben toen naar Eric schuit gegaan en die heeft dat voor mij keurig opgelost en ben daar heel gelukkig mee en ben daar gelijk klant gebleven.Deze Idworx is wel duur maar hij rijd als een zonnetje hij zoeft door het landschap en je hoort geen gekraak of zo dus heel stil.
Zo heb ik ook een Koga met een Rohloff naaf en die is ook geweldig in het begin had ik alleen problemen met olie lekkage en dat hebben ze keurig opgelost zonder dat het mij een euro heeft gekost en daar heb ik heel veel plezier aangehad en nog. Ik heb die fiets al meer dan 8 jaar en ik weet niet hoeveel kilometers ik er mee gefietst heb maar zeker 70 a tachtig duizend kilometers en die is ook top. Maar er is een groot verschil aldus mij mening de Koga met tassen ligt vaster op de weg als je de Idworx verkeerd belast en dan bedoel ik op het voorwiel is hij onstabiel dan schut hij hevig en dat heeft Koga niet het maakt niet uit hoe je die belast hij ligt vast op de weg.JPEG
jaap visser..
Ik zie net dat ik mijn reactie een beetje ongelukkig naast een foto heb gezet (wist niet eens dat dat kon…). Daarom zet ik hem hieronder nog keer in z’n geheel.
Sinds 2012 testen we de CDX riemen en tandwielen op onze fietsen.
Hoe we dat doen: we vervangen de CDC aandrijving door een CDX aandrijving bij een deel van onze testrijders die veel kilometers maken en het hele jaar door fietsen. Wat we niet veranderen: de rijder/rijdster, de tandwielverhouding en aantal tanden (hoe groter het tandwiel hoe langer die mee gaat), de rest van de fiets.
Op deze manier kunnen we (op het weer na) alle variabelen uitsluiten en zijn de testresultaten het meest betrouwbaar. Dit doen we sinds vier jaar, bij meerdere rijders die allemaal een ander rijdersprofiel hebben.
En telkens komt er hetzelfde uit: CDX slijt sneller.
Gates kent onze testresultaten, ze hebben zelfs een van onze testrapporten met de dagelijkse kilometers, weersituatie en afstand. Plus maandelijkse foto’s van de tandwielen en de riem.
We houden van onderdelen die lang mee gaan. Onze ervaring is dat CDC op onze fietsen langer mee gaat dan CDX.
Daarom gebruiken we bij Rohloff het liefst CDC.
Voor Pinion maakt Gates nog geen CDC. Daardoor hebben we voor Pinion nog geen test kunnen uitvoeren.
Hallo Robbert,
Bedankt voor je uitgebreide reactie. Ik deel je ervaring. Mijn ervaring is dat de Gates CDC riem inderdaad veel langer mee gaat. Onlangs nog een riem vervangen die ruim 35.000 km had gedraaid op een Santos Travelmaster 2.8. Dit waren vooral woon werk verkeer kilometers onder alle omstandigheden.
Het feit dat Santos een iets groter achtertandwiel monteert komt de slijtage ook ten goede. De slijtage van de CDX riem en tandwiel op de afgebeelde Koga, komt waarschijnlijk deels ook door een scheefstand van het achterwiel in de slider dropouts. Gelukkig geeft Santos de voorkeur aan de excentrische trapas. Gr. Jan
Update m.b.t. de tandriem van Continental. Er is een productiestop afgekondigd.
http://www.sintchristophorus.nl/terugroepactie-ikea-sladda-fiets-en-productiestop-continental-tandriem/
Hallo ik heb een Idworx All rohler met riem maar als de temperatuur boven de 25 graden komt dan hoor je een kloppend geluid en het komt echt vanuit de riem heb de riem al schoongemaakt zoals op de site van Idworx staat wie heeft hier een oplossing voor?
Ongelooflijk hoe Gates zijn goede naam te grabbel gooit door nog steeds de CDN aandrijving aan te bieden bij fietsfabrikanten.
Het zal wel een kosten overweging zijn van de fabrikanten…..
Ik ben op zoek naar een nieuwe woon-werk fiets met een Alfine 8, goede verlichting en CDX riemaandrijving.
Combinatie is niet te vinden.
Het is alleen mogelijk door een welwillende fietsenmaker te vinden, die je splinternieuwe toch al dure fiets , ook maar direkt wil upgraden.
Of je moet toch maar besluiten om de CDN riem eerst te laten zitten en deze binnen de kortste keren aan gort rijden.
Peter, is Alfine 11 ook goed?
Kijk dan eens naar de Koga F3 6.0. Die heeft de CDX tandriem.
https://www.koga.com/nl/fietsen/stads-en-toerfietsen/f3-6-0?frame=H