Idworx komt in 2013 met een geheel nieuw model: de All Rohler. De naam zegt het al: dit topmodel is geschikt gemaakt om over alle soorten ondergrond voort te rollen.

Je kan de All Rohler een beetje zien als een kruising tussen de 28″ Easy Rohler Evo en de 26″ Off Rohler Evo. De All Rohler heeft iets dikkere banden (55mm) om bredere velgen liggen en er is tussen de band en het spatbord veel ruimte gemaakt, zodat het niet snel volloopt met modder. Dit maakt hem goed geschikt voor onverharde wegen, maar op asfalt rolt hij met zijn grote wielen net zo soepel als de 28″ Easy Rohler.

Idworx All Rohler 2013

De Idworx All Rohler profiteert van alle Idworx-noviteiten die in het voorgaande artikel over de Evo-modellen van de Easy Rohler en Off Rohler beschreven staan.

 • Beltdrive-ready frame
 • Nieuwe kabelboom met verbeterde SON koplamp
 • The Plug oplaad-adapter als optie
 • SON naafdynamo met contactpunten in de vorkpoten
 • Bredere Idworx-velgen
 • Schwalbe Big Ben banden

Unieke features aan de All Rohler zijn:

 • Compleet nieuw, versterkt frame en voorvork
 • Schijfremmen (!!) van het merk Hope met extra dikke Idworx-schijven
 • Titanium zadelpen voor meer comfort

Bij het zien van de eerste foto’s dacht ik: “Leuk”, maar niet veel meer dan dat. Echter, toen ik de fiets in het echt zag vond ik het onmiddelijk een indrukwekkend ding. De enorme banden, het stoere frame en de mega-vette remschijven maakten een lekker ruige indruk. Vooral in de kleur oranje deed de fiets me sterk denken aan een KTM endurance crossmotor.

Het typisch geconstrueerde kruispunt van de bovenbuis, de zitbuis en staande achtervorkpoten levert een stijve constructie op. De titanium zadelpen zorgt voor de nodige ‘flex’ om de vullingen niet uit je kiezen te laten trillen.

Het frame is op meerdere plaatsen verstevigd om de extra krachten die opgewekt worden door de schijfremmen en een eventuele tandriem te kunnen verwerken.

Net als bij alle andere modellen van Idworx, lopen de kabels allemaal met mooie, ruime bochten langs het frame. De kabelloop is goed uitgedokterd zodat geen enkele kabel doffe slijtplekken in de lak kan maken. Alle kabels lopen consequent buitenlangs om het frame niet onnodig met gaten te verzwakken.

Zoals gezegd is het frame van de All Rohler geschikt gemaakt voor tandriem-montage. Het monteren van de tandriem doet Idworx echter niet zelf, dat mag je door je dealer laten regelen. Lees hier meer daarover.

Idworx rust de All Rohler standaard uit met de KMC X1 ketting en een extra gehard voortandwiel van ‘Messerstahl’. Een kettingkast is als optie te bestellen.

Idworx aan de schijfremmen!

Over trekkingfietsen en schijfremmen zijn al jaren verhitte discussies gaande. Velen raden het sterk af omwille van tal van duurzaamheidsproblemen. Ook Gerrit Gaastra himself is jarenlang fel tegen geweest.

De techniek staat echter niet stil en er komen steeds betere remsystemen op de markt. Gerrit heeft nu met zijn team een schijfrem ontwikkeld die de toets der kritiek wel moet kunnen doorstaan. De remgrepen en -klauwen komen van Hope en hebben extra veel ruimte tussen de remblokken, zodat er een lekkere dikke schijf tussen past. Idworx laat de speciale schijven volgens eigen specificaties maken.

Idworx schijfremmen

Voor een lange levensduur en zo min mogelijk kans op verbuigen, wilde Gerrit de schijven zo dik mogelijk hebben. De technici kwamen uiteindelijk met een schijf van maar liefst 3,2 mm dik op de proppen, wat zelfs dikker is dan wat er op een lichtgewicht KTM Endurance crossmotor toegepast wordt! Het is aannemelijk dat deze schijven een heel fietsleven meegaan. De levensduur van de remblokken is bij de hedendaagse schijfremmen vergelijkbaar met die van V-brakes, maar schijfremmen zijn op hoge snelheden en bij nat weer sterk in het voordeel.

De Hope-Idworx schijfremmen moeten goed overweg kunnen met de enorme hitte die opgebouwd wordt bij langdurig remmen tijdens lange afdalingen. Daarnaast remt een schijfrem beter in natte weersomstandigheden. De grote diameter van de schijven zorgt voor een groot remvermogen. Je hoeft voor normaal remmen slechts je middelvinger aan de rem te houden. Alle andere vingers kan je stevig om je stuur geklemd houden. Bij extreem hard remmen voor een haarspeldbocht of overstekende Gazelle plaats je gewoon je wijsvinger erbij.

Bij schijfremmen is de constructie en kwaliteit van de spaken, de velg en de naaf extra belangrijk, omdat die de remkrachten naar de band en het wegdek over moeten brengen. Bij velgremmen doen de naaf en spaken niet mee in het krachtenspel. Gelukkig staat Idworx erom bekend hele goede handgespaakte wielen met extra sterke velgen te fabriceren.

De All Rohler mag met zijn 55mm Schwalbe Big Ben banden om 28 inch velgen met recht een Twentyniner genoemd worden. Gerrit Gaastra belooft een lage rolweerstand, veel grip en lekker veel comfort. Mooi toch?

De nieuwe Idworx All Rohler is leverbaar vanaf januari 2013 in de kleuren hoogglans zwart en oranje en gaat €4595,- kosten. Een kettingkast kost je €125,- extra en ‘The Plug’ van Tout Terrain is een optie t.w.v. €145,-

Ik hoop jullie spoedig te kunnen vertellen hoe de Idworx All Rohler rijdt, maar daarvoor moeten we nog wel even geduld hebben tot het nieuwe jaar.

318 thoughts on “Idworx 2013: All Rohler (met schijfremmen!)

 1. Mooie strakke fiets!
  Alleen die schijfremmen…
  Ik heb eens een mountainbike gehad met hydraulische schijfremmen en heb deze werkelijk vervloekt. Remkracht is inderdaad subliem maar het grootste nadeel vond ik dat de remmen constant een schurend geluid geven omdat de blokken aanlopen.
  Zelfs op de weg in de regen hoeft er maar iets van zand of modder op de schijven te komen, en je hebt daar kilometers lang last van.
  Ook stevig aan de prijs voor een fiets met een ketting vind ik.
  Kortom, ben nog steeds heel erg blij met m´n travelmaster met riem!

 2. De irritatiepunten van schijfremmen zijn tot op heden legio. Aanlopen, schurende en piepende geluiden, verbogen schijven, vastzittende cilinders, snel slijtende blokken, moeilijk afstelbare remklauwen, verglazende remblokken, grotere kans op spaakbreuk, enz. Er is heel veel rotzooi te koop die de betere producten een slechte naam bezorgen.

  We zullen zien hoe de Hope-Idworx remmen gaan presteren!

 3. Ik zie wel wat in een fiets met (goede) schijfremmen. Tijdens mijn fietstocht in Australië heb ik meerdere keren problemen gehad met het verstopt raken van mijn velgremmen op modderige dirtroads. Dan sta je alsnog geparkeerd ondanks je werkende Rohloff-naaf :-/

  Tip: frameslot (Axa) kun je ook beter thuislaten als je veel onverhard gaat fietsen

 4. Precies, modderophoping kan wel een nadeel zijn met velgremmen. Dat slot moet dan ook gedemonteerd worden. Hopelijk zit er voldoende ruimte tussen de band en de spatborden. En met minder profiel op de banden, heb je ook minder last van ophoping…., de Big Ben zou wel eens een goede band kunnen zijn! Hopelijk ook net voldoende grip bij gravelwegen bergop als je uit het zadel klimt. Hopelijk gaat Michiel dat wel even testen op de veluwe in januari :). En graag flink mishandelen die fiets, kijken of de remmen willen gaan piepen. Desnoods even wat pekel erin strooien!

  Al met al, wel een hele mooie fiets die AR, demonteer alle onnodigdheden en je maakt van een forensenfiets een volbloed racer. Kleine mensjes kunnen nog steeds toe met een OR 🙂

  PS in versie 2.0 graag een bufferaccu in de kabelboom inbouwen!

 5. Michiel, mooi verslag!
  De foto’s beziend, concludeer ik ook dat er weinig ruimte zit tussen spatbord en band.
  Frameslot heb ik altijd als een gemis ervaren bij de Off Rohler, altijd een kabelslot meenemen, vind ik niet echt handig. Zo’n frameslot is even makkelijk op slot te zetten.
  Of een frameslot veel problemen geeft bij dirtroads kan ik niet beoordelen.
  Wel dat de Magura velgremmen bij de OR prima blijven functioneren bij extreme modder en klei (heb dit een paar maanden geleden mogen ervaren).
  Ander punt blijven de banden. Volgens Schwalbe is de lekbeschermingslevel van de Big Ben 4 terwijl die van de Marathon modellen 5 is, dus een betere lekbescherming biedt.
  Ben wel benieuwd hoe de Big Ben’s zich in praktijk gaan houden. Als het goed is, krijg ik in januari een setje van Schwalbe om deze te testen.
  Frits

 6. Even terugkomend op mijn vorige bericht, is de liggende achtervork conform de overige modellen van Idworx, dit m.b.t. het niet in contact komen van schoen en achtertas?
  Wat zijn de framematen?
  Is de All Rohler geen Off Rohler maar dan met schijfremmen of heeft de AR een andere geometrie?
  Frits

 7. Framematen heb ik even niet bij de hand.

  Geometrie is door de 28″ wielen natuurlijk anders dan de 26″ Off Rohler. Met een voldoende lange achtervork.

 8. Problemen met schijfremmen is zo … 2005, wilde ik schrijven, maar bij sommige merken heb je inderdaad nog steeds veel problemen. Hope is echter één van de weinige merken met nauwelijks problemen. De V2 heeft inderdaad meer afstand tot de schijf vanaf het remblokje. En door de dikte van de schijf is de kans dat er een slag in komt minimaal. Door deze beide punten is aanlopen vrijwel uit den boze.

  De All Rohler is niet bedoeld als vervanger van de Off Rohler, dat blijft de fiets voor echt ruig terrein. Maar met een Easy Rohler kwam je al bijna even ver… .

 9. Off Rohler kan dus iets wat de All Rohler niet kan en dat heeft met echt ruig terrein te maken. Vertel.

 10. Ik ben nu even de draad kwijt. Off Rohler en Easy Rohler zijn volgens Lars voor het echte ruige terrein (voor de ER geldt dat overigens naar mijn mening wat minder).
  Maar waar is de All Rohler dan voor bedoeld????
  Fiets71 je twijfel is tercht.
  Het lijkt nu een beetje teveel van hetzelfde.
  Echter uit een aantal forums zowel in binen- als buitenland blijkt tot mijn verbazing dat er wel degelijk vraag is naar een dergelijk type fiets als de All Rohler.
  Voor mijn gevoel zal de fiets worden ingezet als vakantiefiets in zeer bergachtig terrein, daar zal de fiets, denk ik, het meest tot zijn recht komen.
  Frits

 11. In het echt is de All Rohler een prachtige fiets! Klein minpuntje is het voorspatbord dat rijdend op een onverharde weg (b.v. kasseien) wat gaat klapperen. Stangetje van voorspatbord loopt via een kleine omweg naar de vooras toe, reden de grote schijfrem, al denk ik dat de 28 inch wielen ook een rol spelen. Met een extra stangetje zou e.e.a. al sterk verbeteren.
  Ben heel benieuwd hoe de schijfremmen zich gaan houden in slechte weersomstandigheden en of de remblokjes net zo snel vervangen kunnen worden als bij de FirmTech remmen.
  Verder zou ik The Plug omgedraaid hebben, dus niet met de USB ingang in de rijrichting i.v.m. regen, wind en vocht.
  Verder een mooie overdachte fiets met oog voor details, maar dat kunnen wij wel aan Gerrit Gaastra overlaten.
  Frits

 12. Alleen die 150€ voor een kettingkast vind ik een beetje over de top voor een dergelijke fiets. Zou er gewoon bij moeten zitten!

 13. Dat kan nog even duren, want de productie moet nog goed op gang komen. Als alle door de dealers bestelde exemplaren uitgeleverd zijn, komt er vast vlot een testfiets beschikbaar.

 14. Ligt er van deze All Rohler nog een review in het verschiet? Ben nieuwsgierig naar deze fiets.

 15. Jan-Willem als je een review wilt lezen, op de site van Idworx onder het kopje pers staat een verslag van ik meen Trekking Bike en in nr 2 van Bike&Trekking staat een uitgebreid testverslag.
  Mocht het je interesseren, ik heb sinds half april een AR met ketting in mijn bezit en heb ca 3.700 km met de AR gefietst. Een kleine review mijnerzijds. De fiets is perfect, de schijfremmen zijn fenominaal, heb dit in de Duitse Eifel mogen ervaren. Met 70 km p/u kom je snel en veilig tot stilstand. Van aanlopende remmen op de schijven is geen sprake, terwijl dit vroeger wel anders was. Ook als de schijven loeiheet worden is van sponzig gevoel in de remmen absoluut geen sprake. De AR ligt als een blok op de weg, mede door de iets bredere velgen en banden. De AR is wel iets zwaarder. De bracket van de AR ligt iets lager dan de overige Idworx modellen, dus oppassen dat je in de bochten niet meetrapt. Vermoedelijk is bij het frame van de AR destijds al rekening gehouden met de Pinion aandrijving. Verder had ik zo mijn twijfels over de Big Ben’s maar deze hebben mij tot dusver in positieve zin verrast. Ook op zeer onverharde wegen hebben de banden geen krimp gegeven. Enig smetje tot nu toe, er zit een tikje in de fiets. In eerste instantie werd gedacht aan de pedalen, maar na wisseling van de pedalen bleeft het geluid. Mijn inschatting is dat het in de EBB zit. Alle schroefjes, boutjes en moertjes heb ik met montagepasta ingevet. Ook hoorde ik uit wel ingelichte bronnen dat de oorzaak in het balhoofd ligt. Deze week wordt de EBB vervangen en het balhoofd opnieuw met veel vet weer gemonteerd en dan zou het probleem verholpen moeten zijn.
  Verder is de AR een uitstekende fiets, op de Nederlandse polderwegen is de AR met zijn dikke schijven misschien iets overdone, maar in slechte weersomstandigheden of dit nu in de polder of in de bergen is, dan is de AR in het voordeel t.o.v. de Magura Firmtech remmen (die al top waren). Eerlijkheid gebied mij te zeggen dat de AR in heuvelachtig gebied en in de bergen het best tot zijn recht komt.
  De eerste exemplaren van The Plug werden te heet en gingen kapot, maar nu is dat verholpen en functioneert The Plug naar tevredenheid. Verwacht van The Plug geen wonderen. Opladen via het stopcontact gaat nog altijd vele malen sneller dan via The Plug. Het duurt een hele fietsdag (6 tot 8 uur) voordat mijn mobiel is opgeladen.
  Ik hoop dat je aan het bovenstaande wat hebt.
  Frits

 16. Dank voor je uitgebreide reactie Frits.
  Deze twee verslagen heb ik gelezen en geven inderdaad een aardige indruk, maar praktijkverslagen zoals door jou beschreven geven echter een nog reëler beeld.
  Dank daarvoor! Ik ga mijn knopen maar weer eens tellen, want het is wel een kostbaar speeltje ;-).

 17. Nou alle knopen zijn geteld en het waren er genoeg.
  Over een week of twee krijgt deze jongen zijn zwarte All Rohler voorzien van een Gates getanderiem, diverse pre-aged Brooks details, Ergon biokurk handvatten en hazelnootkleurige Ortlieb frontrollers. Eigenlijk is het allemaal veel te gek, maar het kan maar zo een fiets zijn waar je weer 25 jaar op zit.
  Ik heb er nu al een hoop lol in!

 18. Idworx moet wat mij betreft afstappen van de schijfremmen. Drama is de hollandse regen / bagger. De magura velgremmen zoals aanwezig op de 26″ mtn Rohler van een paar jaar oud zijn ideaal!

  Oproep: Idworx herintroduceer de magura velgremmen!

 19. Voor de Trekking fietsen heb je die optie inderdaad. Mijn opmerking heeft betrekking op de MTB’s. Als je met schijfremmen door de bagger gaat kun je iedere week je blokjes vervangen terwijl je met de Magura’s nergens last van hebt.

  De 26″ Mtn rohler met rohloff naar en Magura velgremmen zijn ideaal voor de NL herfst / winter. Die combinatie zou er ook voor de 29″ mtb moeten zijn.

 20. Met de komst van de 29er mountainbikes hebben alle voorvorkfabrikanten collectief besloten geen vorken met Magura-nokken meer te maken. De markt daarvoor is voor hen te klein. Alleen een beetje in Nederland en Duitsland, de rest van de wereld wil schijfremmen. Fietsfabrikanten zijn dus helaas gedwongen om schijfremmen toe te passen.

  De enige verende voorvork waar nog wel de Magura’s op passen is de German-A Kilo. Deze zit bij Santos in het assortiment, maar is redelijk aan de prijs.

 21. Michel, bedankt voor je reactie. Het is dus helaas hopen tegen beter weten in op een Idworx 29’er met Rohloff naaf en velgremmen

 22. Wilco, hou er maar rekening mee dat in de toekomst velgremmen verleden tijd zijn (zeker bij Idworx) en dat op alle nieuw af te leveren fietsen remschijven standaard zijn.
  Velgen en remblokjes op MTB’s slijten in dit jaargetijde aanmerkelijk sneller dat schijfremmen, dat is nu eenmaal een gegeven.
  Problemen met remschijven zoals aanlopen, schuren, moeilijk te centreren etc. ligt al weer een tijdje achter ons.
  De schijfremmen die nu op de AR zitten (schijven eigen fabrikaat van Idworx) en de Hope remmen zijn super. Als de remschijfjes net zo snel als bij de velgremmen vervangen kunnen worden is het helemaal top. De remschijfjes op de AR kunnen al sneller dan normaal vervangen worden dus er is al een goede stap in de richting gezet.
  Frits

 23. Heb de All Rohler in November een tijdje mogen proberen. Als ik het geld had, dan zou ik er een kopen. Wat een fenomenaal stuk materie is deze fiets. Het is gewoon een behemoth met zijn gigantische schijven, wielen en frame. Ik heb zelf nog niet op een fiets gezeten die zo vast zit aan het wegdek als deze, en dan moet je de remmen nog in knijpen. Ik ben al heel wat jaren hydraulisch gewend met hun gepiep en kracht, maar deze Hope’s slaan alles. Totaal stil en ik moest gewoon opnieuw wennen aan de kracht van goede remmen. De zit is comfortabel door ergonomie, zoals je verwacht van Idworx en zodra je een been over het zadel zwaait voel je gewoon dat deze fiets je aan het eind van de wereld brengt en dan nog zelf verder gaat. Enigste minpuntje zijn inderdaad de ietwat beweeglijke spatborden… Tjah.

 24. De Hope Evo Tech 2 met de Idworx schijfremmen zijn op dit moment het beste wat er op trekkingfietsen gebied te krijgen is, maar dat de remmen geheel piepvrij en niet aanlopen moet ik een heel klein beetje nuanceren. Bij veel gebruik met name in heuvelachtig gebied hoor je de remmen inderdaad niet. Bij regen hoor je heel even de remmen piepen, daarna is het over. Wanneer in Nederland weinig wordt geremd b.v. in de polder heb je kans dat de remmen iets aanlopen op de schijf, oorzaak vuilophoping door het niet zo vaak remmen. Even een paar keer remmen en het is weer weg.
  Dat de schijfremmen veel beter zijn dan de schijfremmen van een aantal jaren terug staat danook buiten kijf.

  Rogier, leuk te horen dat de AR je zo goed bevallen is!
  Wie weet kan je een mooie 2e hands of een overjarig model op de kop tikken, tegen een voor jou mooie prijs.
  Frits

 25. En een overjarig model herken je aan……… ehm een All Motion band ipv een Schwalbe Big Ben 🙂

 26. Jan-Willem, je schreef ¨En een overjarig model herken je aan……… ehm een All Motion band ipv een Schwalbe Big Ben :-)¨
  Wat bedoel je hiermee, is Idworx weer van de All Motion afgestapt dan? Die van mij is anderhalve maand geleden toch echt met een All Motion afgeleverd.
  Ben er ook erg tevreden over op de weg. Alleen als het een beetje modderig wordt dan heb ik proefondervindelijk vastgesteld dat de grip wel te wensen overlaat…
  Voor mijn geplande IJsland trip deze zomer toch maar weer op 50-622 Maraton Mondial banden. Zijn iets smaller maar bieden toch meer grip off-road (en meer lekbescherming).

  Wat aanlopen van de remmen betreft kan ik de opmerking van Frits beamen.
  Bij vuilophoping lopen de blokken weer vrij na een paar keer remmen. In de regen piept alleen mijn voorrem terwijl achter stil is. Heeft misschien te maken met inremmen van de blokken?

  Kortom, ik heb er in iets meer dan een maand bijna 900 km op gereden en heb er nog geen moment spijt van gehad.

  Enige minpuntje vind ik de zadelpen. Ook als ik de schroefdraad van de bout met kopervet insmeer voor voldoende klemkracht, en vervolgens vastzet op 15Nm dan nog blijft het zadel niet in de afgestelde stand staan maar zakt achterover. Deze heb ik dus voorlopig vervangen door de Cane-Creek Thudbuster van m´n MTB. Beetje veel van het goede in combinatie met m´n Brook Flyer, dus ben nog op zoek naar een mooi alternatief met een setback van 25mm en welke met twee bouten precies versteld kan worden.

 27. Jan-Willem draaide het perongeluk om. Big Ben is uit, Almotion is in.

  Marathon Mondial is verstandige keus voor IJsland, Erwin. Voor al het andere werk ben ik groot fan van de Almotion. De Mondial heeft met zijn grovere profiel wel veel meer grip in losse ondergrond, maar op de weg rijdt hij als een zware tractorband.

 28. Excuus, draaide het idd om. Ik word nu toch wel nieuwsgierig naar die Allmotion na jullie enthousiasme over deze band. Loopt deze echt een stukje lichter? Mijn fiets is in november afgeleverd op de Big Ben’s.

 29. Of de Allmotion lichter lopen dan de Big Ben´s kan ik je niet vertellen Jan-Willem.
  Ik heb hiervoor op een Santos TM2.8 gereden met Marathon Mondial banden, en daarna meteen op de Idworx met Allmotion banden. Ik heb dus geen echt vergelijk met vergelijkbare banden zoals bijvoorbeeld de Big Ben´s.
  Ik weet alleen dat ik op de weg erg tevreden ben met de Allmotions omdat deze comfortabel en stil rijden, en in ieder geval een stuk lichter fietsen dan de Marathons (maar dat is ook eigenlijk geen eerlijk vergelijk…..)

 30. @Erwin: “In de regen piept alleen mijn voorrem”… ben ik te kritisch als ik vind dat een fiets van dit kaliber piepvrij mag afgeleverd worden, zelfs bij regen? Waarom zou zo’n schijfrem eigenlijk piepen? Die Hope rem heeft toch ook een dubbele remcilinder, waardoor de beide remblokjes naar de schijf toebewegen (bij de Avid BB7 is er — dacht ik — slechts 1 cilinder waardoor je de schijf moet “verbuigen” om hem tegen het andere remblokje aan te duwen). Hierdoor zou het toch mogelijk moeten zijn om dezelfde spelingen te gebruiken als bij een klassieke velgrem die toch ook niet aanloopt bij regenweer. Wat zit er fout in mijn redenering?

 31. Filip, je moet piepen niet verwarren met aanlopen. Sinds het niet meer toegestaan is om asbest in remblokken te verwerken zijn de schijfremmen van alle fabrikanten meer gaan piepen, zowel bij auto’s, motorfietsen, brommers en fietsen.

  Trillingen kunnen voorkomen worden door alles sterker, dikker, stijver, en zwaarder te construeren, maar zelfs dan kan gepiep nog wel eens voorkomen. Vettigheid op de remblokken, wat je van de weg oppikt, is regelmatig de boosdoener.

  Dat auto’s, motorfietsen en brommers minder last hebben van gepiep dan fietsen komt door de zwaardere constructies van de remmen.

 32. Bedankt Frits! Ik heb de AR op Marktplaats inderdaad al een tijdje in de smiezen. Maar zelfs deze 3500 is voor een student nog erg ver weg. Ik moet echter wel een vervoersmiddel hebben naar mijn studie, pak-em-beet 65 kilometer heen en terug. Mijn OV recht is namelijk komen te vervallen en uiteindelijk zal ik waarschijnlijk net zo veel kwijt zijn aan OV kosten wanneer ik klaar ben met mijn studie als wanneer ik een goede fiets aan zou schaffen om de rit mee te maken. Mijn Koga Vector is daar gewoon niet geschikt voor, dus wie weet… 😉

 33. Ik heb gisteravond de remblokjes uit mijn voorrem nog een keer gedemonteerd.
  De blokjes zelf heb ik op een stuk ruw schuurpapier van het (mogelijk vette of verglaasde) oppervlakte laagje ontdaan.
  De remschijf zelf het ik met remmen-reiniger goed vet vrij gemaakt.
  Vandaag eerst op de posbank bergaf de remmen in geremd door deze eerst voorzichtig aan te leggen om vervolgens een paar keer flink door te remmen.
  Op droge weg zijn er geen betere remmen denk ik.

  Vanmiddag een behoorlijke regen/hagelbui gehad, bij het remmen met natte schijven werkt de achterrem perfect, de voorrem is eigenlijk niet te gebruiken omdat deze het werkelijk uitgilt.
  Het lijkt wel of de vork zelf (of zelfs het frame) als klankkast fungeert.
  Ik vermoed dat de remklauw achter beter tegen trillen bestand is omdat deze steviger in het frame gemonteerd zit.

  Wat ik nu nog een keer kan proberen is om de originele Hope blokjes te vervangen door BBB blokjes.
  Is er hier iemand met dezelfde ervaringen, die een oplossing voor het piepen heeft gevonden?
  Gr. Erwin.

 34. Erwin, heel vreemd dat bij droge omstandigheden de remmen perfect aanvoelen en functioneren zonder dat de voorrem het uitgilt.
  Je zou eerder verwachten dat dit gebeurd bij droge omstandigheden en minder bij natte omstandigheden.
  Bleef de voorrem het uitgillen ook nadat zowel schijf als remblokjes voldoende warm geremd waren?
  Staan de boutverbindingen (zwarte inbus) van de remklauw nog op de juiste Nm (8 Nm)?
  De inbusbout van de remblokjes (met borgringetje) moet heel licht vastgedraaid worden!
  Voel je bij het remmen een trilling in je stuur?
  Is dit allemaal correct, dan weet ik de oplossing ook niet. Misschien dat Michiel nog een oplossing weet en anders moet Idworx even geraadpleegd worden.
  Dat de remklauw achter beter tegen trillen bestand zou zijn dan de voorremklauw geloof ik niet, mag niets uitmaken.
  De liggende achtervork is weliswaar asymetrisch maar de voorvork is ruim voldoende stijf om de krachten van de schijfrem op te vangen.

  De remmen van mijn AR functioneren nog steeds perfect, geen last van piepen, kraken of iets dergelijks.

  Ik hoop dat er een oplossing geboden kan worden, want er is niets zo vervelend als gillende, piepende of krakende remmen of onderdelen.
  Hou ons op de hoogte en ik hoop dat er een oplossing gevonden wordt.

 35. Dag Frits, bij natte omstandigheden heb ik ook de rem eerst aangelegd om daarna de druk op te bouwen. Direct als ik ook maar iets de rem aanlegde begon de voorrem te piepen. Bij verhogen van de remkracht werd dit alleen maar erger. Het piepen is op dat moment zo erg dat het niet alleen in het stuur maar in de gehele fiets waarneembaar is.
  Ik heb net nog even de zwarte boutjes gecontroleerd, deze zaten goed vast (iets meer dan 8 Nm).
  Wel zag ik iets verschil in de centrering van de klauw ten opzichte van de schijf.
  Deze even nagemeten, en nu bleek aan de binnenzijde 0,90 mm en aan de buitenzijde 0,50 mm te zijn.
  Ik heb de klauw dus opgelost, en vervolgens met behulp van twee voelermaten van 0,70 mm exact in het midden weer gemonteerd.
  Wellicht kwam door het ongelijkmatig aanleggen van de blokken de remschijf in resonantie wat bij verhogen van de remkracht alleen maar versterkt werd? Al zou dit volgens mij bij een dubbel-zuiger remklauw niet uit mogen maken, maar hoe zich dat verhoudt in combinatie met een zwevend opgehangen remschijf, ik weet het niet.
  Maar goed, ik ga het nog eens proberen en als het resultaat had laat ik het even weten.

 36. Tot nu toe heb je alles volgens het boekje gedaan, Erwin, dus daar kan het niet aan liggen. Ik ben heel benieuwd of de BBB blokjes voor verbetering zorgen!

 37. Erwin, ik was benieuwd of e.e.a. nog geholpen heeft. Misschien dat wat zachtere blokjes helpen?
  Ik ben overigens technisch gezien niet zo goed onderlegd. Aan een remklauw valt zo heb ik altijd gedacht, niet zo veel te verstellen. De schijf moet netjes tussen de remblokjes gepostioneerd worden.
  Dit kan je doen door met de snelspanner en het wiel iets te “spelen”.
  Overigens bewegen de remblokjes nooit exact gelijk naar de schijf toe. Bij de Magura Firmtech remmen is dat idem dito het geval t.o.v. van de velg.

  Ik ben wel heel erg benieuwd hoe je die exacte opmeting (binnenzijde 0,90 mm en buitenzijde 0,50 mm) precies hebt gedaan.
  Voor mij weer een leermoment.
  Frits

 38. Frits, nooit de positie van de schijf corrigeren door met de as van je wiel te gaan klooien. Het wiel moet gewoon helemaal in de vork gedrukt worden en dan vastgezet worden met de snelspanner. Dat is niet te stellen.

  De remklauw kan wel versteld worden door de twee bouten iets te lossen en de klauw te verschuiven en/of een fractie te kantelen. Het is niet erg als de remblokjes niet op precies gelijke afstand van de schijf staan, zolang beide remblokken maar niet aanlopen. Het verstelbereik is vaak maar 1 tot 1,5 mm. Knappe jongen die dat exact in het midden weet af te stellen en dat in lengte van jaren zo weet te houden.

 39. Dag Frits, ik ga het eerst proberen met de originele Hope blokken in combinatie met een perfect gecentreerde remklauw. (Bij analyseren van een storing altijd één ding tegelijk veranderen anders weet je nooit wat de oorzaak was :-).

  Met remklauwen zijn er twee verschillende wijze van montage, vast en zwevend. Bij een vaste remklauw is de remschijf zelf zwevend opgehangen aan het wiel (zoals bij onze AR zie de busjes tussen zwarte hart schijf en de schijf zelf).
  Bij een zwevend gemonteerde remklauw kan de klauw zelf zich centreren ten opzichte van de vast gemonteerde remschijf.

  Daarnaast zijn er nog meerdere uitvoeringen van de remklauwen zelf, enkel-zuiger of meer (2 of 4) zuigers.
  Bij een enkel zuiger remklauw legt eerst het remblokje aan de kant van de zuiger op de schijf aan, waarna of de klauw of de remschijf zich verplaatst (zie bovenstaande toelichting remklauw bevestiging) waardoor ook het remblokje aan de andere kant tegen de remschijf komt.
  Bij onze AR hebben wij twee remzuigers in de remklauw, aan beide zijden van de remschijf één.
  Indien de klauw nu niet perfect gecentreerd is, legt eerst het ene blokje aan tegen de schijf. Bij verhogen van de remkracht in de remhendel blijft dit blokje net zolang losjes tegen de schijf drukken totdat het tweede blokje ook aanligt.
  Pas dan kan er druk en remkracht worden opgebouwd.

  Mijn theorie is nu dat in mijn geval het verschil 0,40 mm betrof, dit meer is dan wat de zwevend opgehangen remschijf volledig kon opvangen. Hierdoor is de aanlegdruk van de beide remblokjes ongelijk waardoor de trilling kon ontstaan.
  (Speling heb ik overigens gemeten met een voelermaat-set welke ik altijd gebruik voor afstellen klepspeling).

  Of deze theorie hout snijdt kan ik pas vaststellen als ik weer in de regen heb gereden.
  “Helaas” wordt het komend weekend weer mooi weer dus antwoord zal nog even op zich laten wachten ben ik bang 🙂

 40. Nog even aanvullend, de positie van de remklauw heb ik gemeten bij gedemonteerde remblokjes.
  Je kunt dan met een voelermaat de ruimte opmeten tussen de remklauw en de remschijf. Voelermaat moet dan met weinig weerstand kunnen bewegen, met een te dikke voelermaat zul je de zwevend opgehangen remschijf verplaatsen.

  Montage van de remklauw heb ik vervolgens gedaan met aan beide zijden een voelermaat van 0.70 mm tussen klauw en schijf. Deze voelermaten heb ik pas verwijderd nadat ik de remklauw op moment had vastgezet.

 41. Michiel en Erwin, dank voor de uitgebreide uitleg en toelichting.

  Michiel als de fiets op de grond staat en ik maak de snelspanner los, dan kan ik iets “spelen” met de ruimte tussen remblokje en velg. Door met de hand de velg iets naar links of rechts te bewegen, kan je het remblokje iets van de velg krijgen.
  Hierbij moet ik wel aantekenen dat ik dit vaak bij V-Brakes heb gedaan.
  Bij de Magura’s kan je d.m.v. een stelschroef op de remhendel en een stelschroef bij de remcilinder op voor- of achtervork exact de positie bepalen van remblokje t.o.v. de velg.

  Erwin, het is mij in grote lijnen duidelijk. Als dit voor jou de oplossing is, dan verbaast het mij dat het allemaal zo nauw sluit.
  Ik zou hier nooit zo bij stil hebben gestaan.
  Weer heb ik wat geleerd.
  Met de Firm Tech remmen heb je daar eigenlijk geen last van.
  Ik begrijp nu ook dat je gemeten hebt bij gedemonteerde remblokjes, ik kon het al niet zo goed plaatsen, want de positie remblokje / remklauw is zo klein, de tussenruimte is haast niet te meten.
  Nogmaals bedankt voor jullie uitleg.
  Frits

 42. Vanavond eerst 40 km gereden waarbij ik de voorrem regelmatig gelijkmatig heb laten aanlopen zodat ik zeker weet dat de blokken goed op de schijf zijn ingelopen.
  Vervolgens de schijf met water uit mijn bidon nat gespoten en weer geremd.
  Hele afstel-oefening heeft helaas helemaal niets geholpen, voorrem gilt het nog steeds uit…
  Mijn conclusie is dat piepen veroorzaakt kan worden door:
  *producteigenschap: » uitgesloten want niet iedere AR heeft het probleem.
  *afstel fout: » heb ik uitgesloten.
  *productiefout remblokken: » is mogelijk, serie met onjuiste hardheid of zo?
  *productiefout remschijf (harding proces of tijdens slijpen): » is mogelijk, hierdoor kunnen verkeerde materiaal eigenschappen ontstaan of schijf te glad zijn geworden.
  * montagefout remschijf op wiel (bij een motorfiets zit hier soms een vilten ring tussen, bij Idworx weet ik niet): » is mogelijk, ik weet niet hoe schijf aan wiel gemonteerd is.

  Michiel, voordat ik op eigen houtje verder ga experimenteren, zou jij het geval eens bij Gerrit / Idworx willen voorleggen?
  Als ik werkelijk de enige ben met dit probleem, dan moet er toch ergens iets niet goed zijn bij mijn fiets?
  Ik wil eigenlijk niet zelf met imitatie/ander merk remblokken gaan experimenteren, het moet gewoon met originele onderdelen goed kunnen functioneren en dit doet het blijkbaar ook bij andere AR´s.
  Ik denk dat Gerrit het ook zeker zal waarderen als hij terugkoppeling krijgt van problemen en zodoende mee kan denken in een oplossing?
  Als je het probleem zelf even wil constateren, kan ik a.s. vrijdag even bij je langs komen?

 43. Erwin, ik heb Idworx al vast voor je geïnformeerd en hun verwezen naar deze site.
  Zij zullen wel met een reactie komen.
  Frits

 44. Erwin, mailtje gehad van Idworx, men is intern in overleg wat te doen.
  Ben zelf ook benieuwd naar de oplossing.

 45. De achterkant van de remblokjes waar ze contact maken met de remzuigers insmeren met kopervet, helpt dat niet tegen piepen?

 46. Dag Frits, ik ben vandaag bij Michiel langs geweest en we hebben geprobeerd of montage van de BBB blokjes resultaat biedt. Helaas exact hetzelfde, droog perfecte remmen maar nat blijft voorrem hard piepen.
  Michiel heeft het ook voor mij bij Idworx voorgelegd, dus ik wacht nu eerst even af wat hun voorstel is.

  @Rob, dat heb ik nog niet geprobeerd omdat mij dit een ¨tijdelijke oplossing¨ leek. Volgens mij spoelt dit vet er tijdens een regenbui tussen uit met het risico dat het vet weer op de remblokken of schijven komt?

 47. Ik ken uit het autovak soortgelijke gevallen. De resonantiefrequentie van verschillende onderdelen is bepalend voor het piepen.
  De hoogfrequente trilling van onderdelen , die soms in dezelfde frequentie komen , versterken de trilling. (piepen)
  Standaard worden daarom bij auto`s de achterkant van de remblokken en geleidingen licht ingevet.

  Oplossingen , die ik bij auto`s heb uitgevoerd zijn.
  – keuze voor andere blokken (zachter) en/of andere remschijven
  – remblokken verlijmen aan de zuiger (brembo)
  – toepassen van gemodificeerde remklauwen ( met tilgergewichten )

  Ik weet dat Idworx voor de firmtech remmen brake-weights kan leveren.

  Al met al heel vervelend voor je.
  Ik zou voorlopig zelf geen reparatie poging meer ondernemen. Laat dit over aan de leverende dealer. Ik ben er van overtuigd dat Idworx een passende oplossing vindt voor jouw AR.

 48. @ Erwin, dat kopervet zal niet wegspoelen van wat water hoor. In de motorfiets wereld is dit gebruikelijk om te doen. Peter heeft het bij het juiste eind.

 49. Erwin, ik ben vandaag nog even bij de Wereldfietsbeurs in Bussum geweest en daar stond bij de Vakantiefietser een AR van Johan die werkzaam is bij Eric.
  Ik heb jouw situatie daar ook uitgelegd, maar zij wisten ook niet wat de oorzaak kan zijn.
  Bij regen gaat m.n. de voorrem(schijf) aan het begin erg piepen, dat duurt even maar dan is het weg.
  Bikefeeling was ook aanwezig en ik wist dat Lauran Willemsen ook een AR heeft
  dus ik heb het ook bij hem even nagevraagd.
  Hij was dezelfde mening toegedaan, in eerste instantie bij regen erg piepen maar daarna was het over.
  Overigens had Lauran aan het begin bij droog weer ook last van piepen, maar dat was vrij snel verdwenen en is ook niet meer teruggekomen.

  Ik ben heel benieuwd welke oplossing er uit de hoge hoed getoverd gaat worden.
  Frits

 50. Het vreemde is dat blijkbaar niet alle AR´s het probleem (in dezelfde mate) hebben.
  Mijn AR is blijkbaar erg gevoelig voor vocht, zelfs als ik ´s ochtends in de mist rij dan kan ik mijn voorrem niet gebruiken zonder dat hij piept.
  Anderen hebben het helemaal niet of alleen even tijdens het aanleggen van de remmen.

  Kortom, ik weet het niet meer en wacht even de reactie van Idworx af.

  In ieder geval allemaal bedankt voor het meedenken en voor jullie reacties!
  Groet Erwin.

 51. @Erwin (& Frits): Ik heb de laatste tijd alleen maar onder zonnige omstandigheden gereden (6 weken zonovergoten India, en daarvoor zonovergoten Andalusië), dus ik ben het probleem niet zo zeer tegengekomen.

  Naar aanleiding van jou klacht (en het bezoekje van Frits aan de stand in Bussum) heb ik vanochtend mijn voorrem ook eens overgoten met water uit mijn bidon en ik heb het zelfde euvel. Het is niet zo zeer piepen, het benaderd meer het geluid van een scheepshoorn… (Dit was bij mij voorheen minder, dus het kan ook deels met schoonmaken en nieuwe remblokken te maken hebben.)

  Als ik onder droge omstandigheden rem dan maakt mijn voorrem een zacht zoemend geluid, achter niet. Heb jij dat ook? Dit is waarschijnlijk al het voorteken van resonantie.

  Als je met je vingers tegen de schijf tikt, hoor je dan ook een lichte trilling? (Met de vlakke hand zijdelings tegen de rand van de schijf tikken alsof je iemand een pets op de wangen geeft.) Voor heb ik dat wel, achter niet. Ik ga binnenkort de schijven eens omwisselen om te zien of dit het verschil maakt.

  Wordt vervolgd.

  Groet,
  • Johan

 52. Johan, leuk dat je even op dit forum reageert n.a.v. de remmen van de AR.
  Met schoonmaken van de remschijf en nieuwe remblokjes is het euvel niet verholpen.
  Erwin en Michiel (de beheerder van deze site en werkzaam bij Bongers Bikes) heeft dit allemaal al geprobeerd zonder resultaat.
  Idworx is inmiddels bekend met het euvel en werkt aan een oplossing.

  Als ik de linkerhendel van de voorrem inknijp dan hoor ik even een tikkend geluid
  Knijp ik heel geleidelijk dan is het niet hoorbaar.
  Ik heb vorig jaar tijdens een fietsvakantie in een hoosbui gereden, de voorrem piepte heel even bij het eerste contact maar daarna was het over. Als ik een tijdje zonder te remmen had gereden en ik kneep de voorrem weer in dan was het piepen weer even hoorbaar. Bij meerdere keren remmen geen last van piepen gehad.
  De laatste week van de vakantie was het bloedheet, geen piepende remmen, echter eenmaal in Nederland liep de voorrem iets aan.
  Oorzaak in Nederland kan je hele stukken fietsen waar je niet of nauwelijks hoeft te remmen, dit in tegenstelling tot b.v. heuvel en bergachtig gebied.
  Stof en vuil hoopt zich dan op, op de remschijf en blokjes.
  Een paar keer remmend fietsen en het euvel was verholpen.

  Als ik tegen de schijf tik, dan hoor ik (niet aan de zijde van de voorremklauw) een tikkend geluid (zeker geen trilling).
  Bij de achterschijf precies hetzelfde.

  Van scheepshoorn- tot gillende remgeluiden herken ik niet bij mijn AR.

  Ik ben benieuwd naar de mening van andere AR gebruikers.
  Frits

 53. Dag Johan, bedankt voor je berichtje!
  Natuurlijk erg vervelend dat jij blijkbaar hetzelfde probleem ondervindt, maar voor mij ergens wel ¨fijn¨ dat ik blijkbaar toch niet de enige ben met dit probleem. Voor mij een beetje een bevestiging dat het niet een exemplarisch probleem is maar dat er toch meerdere AR´s hiermee kampen.
  Jouw omschrijving van scheepshoorn omschrijft precies het probleem. Als je spreekt over piepen zou je dit weg kunnen wuiven, maar gebruik van de voorrem bij vochtige omstandigheden is met goed fatsoen niet mogelijk. Bij mij treedt dit zelfs al op als het ´s ochtends mistig is.

  Het zoemende geluid wat jij omschrijft herken ik, en is denk ik normaal. Dit wordt veroorzaakt doordat de remschijven geperforeerd zijn.
  Ik hoor dit geluid ook voornamelijk aan de voorzijde omdat je daar nu eenmaal met je oren boven zit. Achter hoor je dit minder omdat het geluid in de rijwind vervaagt.

  Het ¨tikkende¨ geluid wat je hoort als je tegen de schijven tikt heb ik ook.
  Ook dit is volgens mij normaal, en wordt veroorzaakt doordat de remschijven zwevend ten opzichte van de velg (zwarte hart van de schijf) zijn opgehangen.
  Ik hoor dit geluid dan ook zowel bij de voor- als bij de achterschijf.

  Zoals Frits al aangaf is Idworx reeds geïnformeerd over dit topic, en heeft Michiel het voor mij ook nog eens bij hen aangekaart.
  Ik ben ervan overtuigd dat Idworx deze klacht onderzoekt en met een voor ons passende oplossing zal komen.
  Wat vermoedelijke oorzaak betreft ben ik het met de stelling van Peter van 28-3 eens met uitzondering van het invetten van de remblokken.
  Ik weet dat dit in de motor-wereld wel eens gedaan wordt, maar is in mijn ogen toch een ¨lap-middel¨. Constructieve oplossing zou dan meer zijn het monteren van zogenaamde tril-plaatjes tussen de remblokken en de remzuigers. Probleem daarbij zal alleen zijn de de speling tussen de blokken en remschijven daarvoor te klein is.

 54. Mijn punt is dat de korte trilling bij het ertegen aantikken bij mij voor duidelijk anders is dan achter. Dus de voorste ‘zingt’ even en achter is dit nauwelijks hoorbaar. Frits zegt overigens geen trillend / zingend geluid te horen bij aantikken. En hij heeft ook geen last bij vochtig weer.

  Het zoemen van de voorrem is hoorbaar, maar ook enigszins voelbaar. Achter in het geheel niet, of althans stukken minder. Ik kan me goed voorstellen dat bij de AR’s waarbij het gillende geluid optreedt het zoemen bij droge omstandigheden een symptoom zou kunnen zijn.

 55. Dinsdag komt er iemand van Idworx naar de winkel, o.a. om het over het piepende-remmen-probleem te hebben.

  Nu ken ik geen enkele schijfremmen die echt helemaal piepvrij is. Werkelijk alle merken remmen en remblokken hebben hier in meer of mindere mate last van. Het kan zijn dat het meerendeel van de gebruikers er geen last van heeft, terwijl dit euvel soms bijzonder hardnekkig kan zijn bij specifieke gebruikers.

  Vooral fietsen die in het dagelijkse verkeer gebruikt worden hebben vaak de neiging om te gaan piepen, want die pikken regelmatig wat vettigheid van de weg op. Fietsen waarmee vaak en hard geremd wordt (bergachtige omgeving) hebben minder vaak last van piepen, omdat die regelmatig schoon geremd worden.

  Tot nu toe werden schijfremmen, frames en voorvorken meestal zo lichtgewicht mogelijk uitgevoerd (wedstrijdmountainbikes enzo) en dat is vragen om problemen. Wat dat betreft is het opmerkelijk dat het piepprobleem zich nu toch ook voordoet bij de overgedimensioneerde remmen van Idworx…

  Vroeger werden remblokken piepvrij gehouden door o.a. asbest in de remblokken te verwerken, maar dat mag, om begrijpelijke redenen, al heel lang niet meer toegepast worden.

 56. @Erwin, @Frits, @Michiel:

  Bij mij zit mijn voorschijf duidelijk losser dan de achterremschijf. Vandaag ook vergeleken met een gloednieuwe AR en daarbij zit de voorrem-schijf ook vaster.

  Het voelt alsof het balhoofd speling heeft, terwijl de speling dus in de voorremschijf zit. (Dus de voorrem inknijpen en de fiets van voor naar achter bewegen.) Deze test voerde ik vandaag uit met een gloednieuwe AR en daarbij is er geen speling van dien aard.

  Als ik bij mijn AR de remschijf tussen duim en wijsvinger pak dan kan ik de voorste duidelijk bewegen, maar de achterste niet. (De bewegingsrichting is op en neer in de rijrichting, dus dezelfde richting als de remblokken aangrijpen.) Het is niet veel, maar duidelijk voelbaar.

  @Frits (die geen last heeft van scheepshoorn geluiden tijdens het nat-remmen): zou jij de balhoofdtest ook eens willen uitvoeren. En/of de schijf zelf met duim-en-wijsvinger op en neer bewegen en kijken of je speling voelt.

  @Erwin: vergelijk jij voor en achter eens op dezelfde manier.

 57. @Michiel: Misschien ten overvloede maar het is geen piepen. Het is een toeterend geluid. Zeer luid. het lijkt op een vrachtwagen die een noodstop maakt.

  Dindsdag komt Gerrit Gaastra ook naar de Vakantiefietser – hij geeft ‘s avonds een lezing in de winkel – en ik zal hem dan mijn AR laten horen.

  Groet,
  Johan

 58. Ik ga morgen een nieuw wiel – dus zonder speling in de voorremschijf – in mijn AR zetten en kijken of dat het verschil maakt. Als daarmee het euvel verholpen is dan kan dat natuurlijk ook nog liggen aan het feit dat het een maagdelijk schone schijf is, of net even een andere uitlijning remschijf/klauw. Ik zal dus ook mijn schijf grondig schoon maken met remreiniger (waarvan we stiekem eigenlijk al weten dat dat niet de oplossing is, aldus Erwin zijn verwoede pogingen).

 59. Dag Johan, ik heb net nog even gecontroleerd of er bij mij ook speling in de rijrichting aanwezig is.
  Dit is bij mijn AR bij zowel voor als achter absoluut niet het geval. In beide schijven voel ik echt helemaal geen speling.
  Heeft misschien ook met de km-stand te maken? Ik heb er nu sinds november vorig jaar pas 2800 km mee gereden, fiets en remmen zijn dus eigenlijk nog gewoon nieuw.
  Groet Erwin.

 60. Hmmm, jammer, daar gaat mijn theorie…

  Morgen ga ik toch testen met een nieuw wiel om te zien of het voor mij het verschil maakt.

 61. Ik ben zeker benieuwd of het resultaat heeft Johan!
  Mocht dit zo zijn, wil je dan ook even het oppervlak van de beide schijven met elkaar vergelijken?
  Volgens mij is het zo dat de schijven zelf na het harding-proces geslepen worden. Het oppervlak van de schijf moet dan een beetje ruw zijn. Is het oppervlak spiegelglad, dan treedt piepen volgens mij ook eerder op.
  Of het betreft natuurlijk een verkeerde productie-batch van schijven waardoor de één er wel last van heeft en de ander niet? Dan zou het interessant zijn om te weten wanneer het wiel wat jij nu gaat proberen geproduceerd is.
  Dinsdag wordt er naar mijn AR gekeken hopelijk weten we daarna meer!

 62. Johan, ik heb ook jouw test gedaan en bij zowel voor- als achterschijf geen speling in de rijrichting.
  Beweeg ik de schijven in zijwaartse richting dan zitten ze niet snaar strak.
  De km stand van mijn AR is inmiddels een kleine 5.000 km.
  De oppervlakte van mijn beide schijven zijn niet glad, maar Erwin wat bedoel je met glad, als ik mijn vinger en nagel over de schijf haal, dan voelt dit glad aan, maar je kan op de schijven wel zien, dat de remblokken hun werk doen.
  De aflevering van mijn AR vorig jaar april had wat vertraging opgelopen vanwege het feit dat de schijven niet te leveren waren.
  Het feit blijft dat de voorschijf de problemen veroorzaken.

  Ik probeer mee te denken:
  Aan het begin had ik last van een tikkend geluid waarbij ik dacht dat dit in het balhoofd zat. In mijn balhoofd bleek carbon vet te zitten. In Wachtberg is dit schoongemaakt en van ruim voldoende (goed) vet voorzien. Ook is mijn EBB Long Life vervangen. Daarna geen last meer van het tikkend geluid gehad.
  Ik ben geen ingenieur, maar zou de oorzaak ook in de voorvork kunnen liggen?

  Ik heb overigens wel alle boutjes en moertjes van ruim voldoende montagepasta voorzien. Ook heb ik de tita zadelpen vervangen door een alu versie.
  Ben benieuwd naar Johan zijn ervaring.
  Frits

 63. Dag Frits, ik heb vroeger voor Mercedes gewerkt en heb daar eens een batch van remschijven meegemaakt welke ook vanwege piep-klachten vervangen moesten worden. De verklaring van de fabriek destijds was dat de schijven verkeerd (te glad) geslepen waren. Vandaar mijn verwijzing dat dit er wel eens mee te maken zou kunnen hebben. Hoe glad ¨te glad¨ is is moeilijk te omschrijven.
  Misschien zit er ook helemaal niet in de schijven maar de constructie van de voorvork. De voor- en achterschijven van één fiets komen hoogstwaarschijnlijk uit dezelfde productie-batch. Ook zitten er voor en achter dezelfde remblokken in en is de constructie van de remklauwen en schijven identiek.
  Het enige verschil wat overblijft is het verschil van stijfheid van de voor- en achtervork.
  De voorvork beweegt natuurlijk veel meer dan de stijve constructie van de achtervork.
  Dus misschien moet of de voorvork bij schijfremmen stijver geconstueerd worden of moet op de één of andere manier de massa van de rem of voorvork verhoogt worden?

  Ik hoop alleen dat er wel een oplossing gevonden wordt voordat ik met mijn AR op vakantie naar IJsland ga.
  Ik weet 100% zeker dat ik tijdens mijn vakantie diverse lange afdalingen ga krijgen in vochtige omstandigheden. Daarvoor heb ik toch echt beide remmen nodig, en zoals deze nu functioneren zou ik daar niet echt gelukkig van worden.

  Als je terug kijkt naar mijn eerste post helemaal bovenaan dit topic, zul je begrijpen dat ik een beetje een deja-vu gevoel krijg….
  Maar goed, Idworx neemt de klacht serieus en neemt in ieder geval de moeite om het te onderzoeken. Ik heb dus alle hoop dat er nog wel een oplossing gevonden wordt!

 64. Dag Erwin, ik heb je starttopic aan het begin gelezen. Ik zelf had ook zo mijn bedenkingen.
  Mijn vroegere Idworx Alpine Marathon had Avid 7 Juice remmen en schijven. Ook met het nodige piepen en knarsen.
  Met de Hope remmen en Idworx schijven zouden deze problemen tot het verleden moeten behoren.
  Tot op heden ben ik hier tevreden over.

  Ik heb het altijd een beetje vreemd gevonden dat de liggende linker achter vork asymetrisch (dikker dan de rechterkant) is, vanwege het opvangen van de krachten die vrijkomen bij o.a. het remmen en dat dit met de linker voorvork poot niet het geval is. Maar ik weet niet of een verzwaarde linker voorvork poot überhaupt tot de mogelijkheden behoort.
  Misschien kan dit wel niet vanwege het stuurgedrag?

  Laten wij hopen dat er een oplossing komt.

 65. Hoi Frits,
  Dit kan wel hoor, Toutterrain heeft al langer ervaring met schijfremmen, de voorvork is aan de schijfremkant dikker.

 66. Dag allemaal, ik ben vandaag bij Michiel langs geweest om de resultaten van het bezoek van Idworx gisteren te bespreken.
  In eerste instantie zijn alle afstellingen en aanhaalmomenten gecontroleerd, en hierin bleek geen afwijking aanwezig te zijn (had ik immers zelf ook allemaal reeds gecontroleerd).
  Vervolgens is er een ander wiel compleet met schijf gemonteerd, dit helaas ook zonder resultaat.
  Daarna zijn er testen met een ¨anti-piep-spray¨ gedaan.
  Ultieme verkregen resultaat was dat de rem droog perfect is (maar dat was hij altijd al), en dat onder natte omstandigheden de rem eerst nog steeds enorm hard blijft piepen om vervolgens na het droog remmen weer stil te worden.
  In mijn ogen een absoluut ontevreden resultaat!
  Het behandelen met een anti piep spray is naar mijn bescheiden mening geen definitieve oplossing maar een lapmiddel.
  Ten eerste houdt dit maar een beperkte tijd, en hoe zou dit dan op vakantie moeten gaan, een spuitbus meenemen om behandeling te herhalen?
  En hoe werkt dit droog remmen bij een afdaling met haarspeld bochten, voor iedere bocht eerst een luid gepiep totdat de rem droog is?

  Volgens Idworx ligt het niet aan de constructie van de fiets (lees voorvork) maar moet dit meer gezien worden als een product eigenschap.
  Nu zou dit zo kunnen zijn, MITS daarvan VOORAF door hen melding van wordt gemaakt.
  Op de website van Idworx staat echter dat de remwerking ook in slechte omstandigheden perfect blijft. Nu is dit qua remwerking 100% waar, alleen zou er dan wel bij vermeld moeten worden dat je wel rekening dient te houden met harde bijgeluiden.
  Ik begreep dat Idworx nu bezig is om af fabriek de remmen alvast ¨in te remmen¨ omdat dit door de eigenaars niet altijd in alle gevallen correct wordt gedaan.
  Ook dit zou zo kunnen zijn, maar verschuift alleen mogelijke problemen naar een later tijdstip (buiten garantie periode?) wanneer de consument een setje nieuwe remblokken monteert?
  Kortom, ik blijf erbij dat het probleem moet worden gezocht in de stijfheid (of massa) van de voorvork om zodoende in een ander resonantiegebied te komen. Of wel in de constructie van de fiets.

  Maar goed, ik heb er in ieder geval geen zin in om deze discussie aan te gaan, en al helemaal niet om mijn vakantie deze zomer naar IJsland te laten ¨vergallen¨ door een gillende rem.
  Uiteindelijk verwacht ik dat Idworx in de loop van de tijd wel meer klachten over de schijfremmen zal gaan krijgen, en toch echt wel een constructievere oplossing zal moeten gaan bedenken. Ik wil daar echter niet op gaan wachten.
  Vandaar dat ik met Michiel twee andere opties heb bekeken:
  a) een nieuwe Idworx ER
  b) een nieuwe Santos Travel Light.

  Naast het feit dat ik vind dat Idworx dit absoluut niet tevredenstellend oppakt (ja ik weet dat ik garantie heb bij mijn dealer en niet bij Idworx, maar ik weet ook dat het Idworx wel zou sieren als zij daarin mijn dealer back-up zouden geven) ben ik toch op beide fietsen gaan proefrijden.

  Na op beide fietsen te hebben gereden, vond ik de Santos toch meer bij mij passen. Voor mijn gevoel voelde de Santos stijver aan, en is de Santos wat langer gebouwd waardoor ik er lekkerder op zit als op de Idworx ER.
  Ook is er meer ruimte tussen de banden en de spatborden, en wat voor mij ook belangrijk is, tussen de pedalen en het voorspatbord.
  En eerlijk is eerlijk, ik vind de Santos Travel Light in de uitvoering met de Light-Rack aan de achterzijde er gewoon mooier en sportiever uit zien dan de Idworx ER.

  Kortom: vanwege dit hele topic na 4 maanden en 2900 km gereden te hebben afscheid genomen van Idworx, en weer terug gegaan naar mijn oude nest.
  No hard feelings naar Idworx maar toch wel een beetje teleurgesteld over de wijze waarmee zij deze zaak opgepakt hebben. Ik voel mij niet echt serieus genomen en ik had er zeker meer van verwacht.

  Groet Erwin.

 67. Jeetje Erwin, wat een toestand, dit is stevig balen en een behoorlijke domper!
  Kan mij voorstellen, dat het allemaal nogal onbevredigend aanvoelt.
  Wat langere praktijktesten zijn dus beter, dan de “snelle” testverslagen die nu in de fietsbladen komen.

  Ik hoop voor je dat alles toch nog goed komt en dat je in IJsland veel plezier gaat beleven met je Santos Travel Light.
  Groeten,
  Frits

 68. Erwin, spijtig om dit te lezen. Ik denk dat Idworx niet zo blij is dat je hier je verhaal post, maar mijn inziens wel zo eerlijk.
  Weet je of Idworx het probleem ook zelf heeft onderzocht ?
  Tweede vraag : was er nog enig verschil in piepen bij fietsen met belading aan de lowrider. ( extra massa aan de voorvork )

  Het klopt inderdaad dat de garantie bij de dealer ligt, maar een goede ondersteuning van de fabrikant is daarbij wel een voorwaarde.

  Misschien dat we de komende tijd antwoord krijgen of het probleem constructief ligt. De Opinion urban en travel spec zullen dan misschien het verschil duidelijk maken. ( idworx hope evo / shimano XT )

  As er een probeem met een produkt zich rond spreekt op een forum, is het vaak moeilijk om dit weer te ontkrachten. Ik kan me een topic herinnneren over shimmy bij een Idworx ER. Gerrit Gaastra heeft zich toen zelf in dit topic gemengd .
  Uiteindelijk was belading / bandenspanning de oorzaak van de shimmy.

 69. Dag Peter,
  Of Idworx het probleem zelf ook al in de fabriek onderzocht heeft weet ik niet, maar afgaande op de berichten dat zij onderzoeken of het mogelijk is om de remmen af fabriek in te remmen voor aflevering zal vast niet alleen op mijn case gebaseerd zijn vrees ik?
  Testen met belading aan de lowriders moet ik eerlijk toegeven dat ik daar niet aan gedacht heb. Of deze test dinsdag door de Idworx medewerker wel gedaan is weet ik niet, ik heb Michiel er in ieder geval niet over gehoord.

  Zoals ik al schreef, no hard feelings van mijn kant naar Idworx, dit is niet de reden waarom ik dit hier schrijf.
  Ik wil wel graag mijn ervaringen met anderen delen, dat is het waardevolle van een forum.
  Indien een potentiële klant deze ervaringen lees kan hij voor de aanschaf de juiste vragen stellen over de eigenschappen van de schijfremmen.
  Had ik zelf eerder dit soort ervaringen van een ander hier gelezen, dan had ik mijzelf een hoop geld kunnen besparen door meteen een fiets zonder schijfremmen te kopen.
  En had ik door ervaringen van een ander geweten hoe Idworx hier mee om gaat, dan had dat hoogstwaarschijnlijk ook meteen een ander merk geweest.

 70. Van alle AR’s die ik ken is die van Erwin voorlopig de enige met dit specifieke probleem. Het probleem zit ‘m in de natte schijven en blokken en als deze droog geremd zijn is het getoeter weg. Dit komt helaas voor bij alle typen schijfremmen van alle merken. In het immer natte IJsland is dit geen gewenste eigenschap, ook als het niet structureel is en andere AR’s er geen last van hebben.

  De dealer is inderdaad in eerste instantie verantwoordelijk voor het oplossen van het probleem en ik ben ervan overtuigd dat het wel op te lossen is door o.a. de remmen, de schijven en/of de vork te verwisselen, maar daarmee is het voor Erwin niet te garanderen dat het gepiep voor altijd weg blijft. Zeker niet in IJsland met haar vele korte en vaak steile afdalingen. Idworx pakt dit probleem weldegelijk serieus op en ze doen wat ze kunnen, maar tot nu toe lijkt het een exemplarisch probleem en er is (nog) geen pasklare oplossing voorhanden.

  Deze en eerdere slechte ervaringen met schijfremmen hebben Erwin doen besluiten toch weer terug te gaan naar de hydraulische Magura velgremmen die zich ruimschoots bewezen hebben. En dat begrijp ik heel goed, want exemplarisch of niet, uiteindelijk wil je gewoon lekker zorgeloos fietsen, zonder met techniek te moeten rommelen en angst te houden dat het probleem terug zou kunnen komen. Het piepprobleem van de ingeruilde fiets is nu voor de dealer.

 71. Ik denk dat een zoektocht naar andere remblokken lonend kan zijn. Het zal in ieder geval een eenvoudigere oplossing kunnen zijn dan de massa van de voorvorken aan te passen.

  Cannondale heeft dezelfde problemen gehad bij de Shimano schijfremmen van hun E-bikes. Shimano kon geen oplossing bieden en uiteindelijk vond Cannondale geschikte remblokken van een ander merk en die hebben ze toen naar alle dealers gestuurd. Probleem opgelost.

  Helaas is het aanbod van remblokken voor Hope remmen niet zo groot als die voor Shimano.

 72. Inderdaad Michiel, gesinterde of organische remblokken kunnen veel verschil maken. Je zult in de winkel vast veel over voorkeuren horen van serieuze MTB-ers.
  Vroeger was asbest een materiaal voor organische remblokken. Tegenwoordig is dit kevlar / aramide.

  Chapeau voor de op dit moment beste oplossing voor Erwin.

 73. Hallo,
  Ik heb ook al met diverse fietsen dit probleem gehad.
  Het is mij opgevallen dat deze geluidsproblemen voornamelijk bij fietsen met een alu voorvork voorkomen, bij een stalen voorvork doet zich dit probleem eigenlijk niet voor.
  Het zou kunnen dat de alu construktie op zijn grens zit om het geheel zo licht mogelijk te houden.
  Nogmaals de stalen voorvork van mijn toutterrain die aan de schijfremkant dikker is heeft hier totaal geen last van, misschien een idee voor Idworx om de schijfremkant zwaarder te constueren, dit voorkomt resoneren en dit maakt volgens mij dat het geluid in ieder geval niet zo snel optreed.

 74. Nee Michel, ik werk bij de post.
  Maar ik sleutel veel aan fietsen, het is mijn hobby,ik vind het leuk.
  We zullen toch rekening er mee moeten houden dat er in de toekomst
  bijna geen fietsen zonder schijfremmen te koop zijn, kijk maar in de mtb wereld van spotgoedkoop tot peperduur alles rijdt op schijfrem.
  En de problemen van een rem die flink tekeer gaat, aan ieder systeem kleven voor en nadelen, alles blijft in ontwikkeling, en dat is voor ons fietsers van belang, de boel word steeds beter, helaas ook duurder.

 75. Alle schijfremmen op fietsen piepen in meer of mindere mate wanneer het extreem nat is. Onze schijf is daar geen uitzondering op. De voorvork is al speciaal gemaakt voor een schijfrem o.a. door versterkte vorkpoten.

  Wat we al eens geprobeerd hebben zijn gesinterde remblokken van Hope en hierdoor werd het geluid bij nat weer iets minder maar dan krijg je weer iets meer geluidsontwikkeling bij droog weer.

  Onze prioriteit ligt bij de remmen op een goede en vooral betrouwbare remwerking onder alle omstandigheden met een beladen vakantiefiets. Onze schijfrem is de volgens ons de enige die voldoet aan deze criteria. En wanneer bij nat weer iets meer geluid ontstaat dan bij mijn mountain bike met XT schijfremmen kan ik daar heel goed mee leven!

 76. Mij zou het ook niet zo veel uitmaken, velgremmen hebben ook nadelen.
  Mijn ideale fiets zou een Gaastra fyts zijn met de schijremmen van een all rohler.

 77. Dag Gerrit, de vraag is volgens mij ook niet of Gerrit er zelf heel goed mee kan leven, maar of de consument er mee kan leven!
  Indien de consument er niet mee kan leven, wordt hij daar pas mee geconfronteerd nadat hij/zij de fiets heeft aangeschaft.
  Het zou dus naar mijn bescheiden mening netter zijn als er op de website van Idworx niet alleen over de perfecte remwerking wordt geschreven (wat dus inderdaad ook zo is), maar dat de consument ook op eventuele nadelen wordt gewezen.
  Had ik deze informatie van tevoren gehad, dan had ik zeer zeker niet voor een AR gekozen.

  Gelukkig heeft mijn dealer meer begrip voor de situatie en heeft Michiel mij in ieder geval een nette oplossing kunnen bieden.
  Nu ik lees dat het in uw beleving alleen interessant is hoe u het zelf beleeft, begrijp ik ook dat u mij en mijn dealer geen coulance oplossing heeft aangeboden.
  Ik ben zelf ook werkzaam in de after-sales, en ook een mindere ervaring van een consument kan een positieve indruk achter laten indien het maar netjes wordt opgepakt.

 78. @Erwin: je reactie is terecht, het derde puntje uit het idworx charter zegt toch duidelijk dat hun bikes “binnen een zo breed mogelijk toepassingsgebied maximaal rijplezier bieden”. Mag ik (als woon-werkfietser) daaronder ook nat weer verstaan? Zelf rij ik — tot volle tevredenheid — met een idworx MR, maar de reactie op jouw verhaal slaat toch een deukje in mijn vertrouwen in het merk. Spijtig.

 79. Is het geen optie om bij elke verkoop van een AR een setje otoplastieken mee te leveren…..?

 80. Ik heb het nog eens bekeken vanavond en denk een oplossing gevonden te hebben voor dit probleem. Movit/Porsche oplossing weer eens; we gaan het volgende week uitwerken. Het is niet zo moeilijk.

  Mogen dus nu ook idworx remblokken maken….

 81. Waarschijnlijk wordt de oplossing gezocht in andere organische remblokken. Ik heb zelf ook goede resultaten behaald met deze in het autovak.
  Een feit is dat sintered remblokken de eigenschap hebben : high performance en slijtvast. ( met nadeel dat ze soms piepen )
  Organische remblokken ( zonder metaaldeeltjes ) hebben het nadeel dat ze nu eenmaal sneller slijten.
  Tegenwoordig zijn organische remblokken te verkrijgen in verschillende gradaties. Ik hoop, wat ik ook niet vermoed, dat Idworx over 1 dag ijs gaat.
  Je wilt natuurlijk niet niet dat na enkele afdalingen in de Alpen , je telkens je remmen moet controleren.
  Bij de keuze voor organische remblokken is het belangrijk om daarin een mix te vinden tussen performance en slijtvastheid.

 82. Met een tweedehands AR heb ik de afgelopen maand ca 2000 km in Spanje gefietst. In Spanje is het zelden vlak dus veel klimmen en afdalen en dus ook regelmatig moeten remmen. Dat laatste doe ik liefst zo min mogelijk, ik houd van snelle afdalingen met scherp aangesneden bochten. De remmen zijn qua werking echt weergaloos. (de werking van de HS33 remmen op de OR in de regen vind ik persoonlijk echt kl*te. Ik heb er tijdens een reis twee dagen mee in de zware regen gereden en ik vond het remmen toen een avontuur op zich)
  Met volle bepakking (ca. 30 kg) op de AR naar beneden suizen en weten dat de remmen je onder alle omstandigheden, moeiteloos en binnen extreem korte afstand tot stilstand kunnen brengen is echt een goed gevoel.
  Echt véél minder vind ik het gewabber van de voorvork. Met één hand los in een afdaling is bij lagere snelheden al een probleem, direct begint de hele fiets te zwabberen. De voortassen zijn gelijk belast en niet zwaar. Daarbij begint de voorrem ook uit het niets ineens aan te lopen. Opnieuw afstellen helpt eventjes maar al snel komt het aanlopen weer terug. Op enig moment weet je dat je het gewoon moet negeren om te voorkomen dat het humeur er onder gaat lijden. Erg hinderlijk is het wel. Hier in Nederland in het vlakke is het niet anders.
  Als ik de ranke vorkpoten zie denk ik, die zijn te dun. Ranke dunne beentjes op naaldhakjes doen het ook niet zo goed met zware boodschappentassen 😉

  Nog even een afsluitende Plus voor Idworx:
  Mijn fiets is als gezegd tweedehands gekocht. Na de aankoop kwam ik erachter dat er overal in de lak craquelé zit. Na wat foto’s gestuurd te hebben heeft Idworx met oorspronkelijke leverancier afgesproken dat de fiets retour gaat en alles overgezet word op een nieuw frame!

 83. Dag Peter, even uit nieuwsgierigheid, had jij onder natte omstandigheden geen last van een gillende voorrem?

  Aanlopende blokjes bij niet remmen herken ik alleen onder natte omstandigheden.
  Dit, samen met de gillende voorrem, was voor mij wel reden genoeg om afscheid te nemen van de AR juist omdat ik dit niet wil/kan negeren. Ik wist zeker dat dit aanlopen bij mij een behoorlijke stempel zou drukken op mijn vakantie plezier.
  In tegenstelling tot jouw ervaring met HS33 remmen zijn mijn ervaringen met volle bepakking (toen >35kg) bij een afdaling in de stromende regen juist erg goed. (Ik had toen wel velgen met CSS coating).

  Als jij dit aanlopen ook bij droge omstandigheden hebt, gecombineerd met een zwabberende fiets, zou jij dan misschien speling op je voorwiellagers kunnen hebben?
  Ik ben het wel met je eens dat de vorkpoten wat iel over komen. Als je de rem in knijpt als je stil staat zie je dat er behoorlijk wat ¨flex¨ in de voorvork zit.
  Volgens Gerrit zijn dit echter toch al verstevigde vorkpoten.

 84. Ook ik herken het probleem van het niet echt lekker kunnen rijden met 1 hand, de fiets begint dan inderdaad te trillen wat goed hoorbaar is aan het voorspatbord.
  Zelf heb ik het idee dat dit komt door het zwaartepunt van de fiets dat dit verder naar achterligt als gewone tour fietsen. Maar hiermee rekening houdende vind ik dit geen probleem. Hetzelfde geldt voor de remblokken deze hoor je inderdaad piepen (aanlopen) bij nat weer, maar remmen met firme tech of schijf is toch wel een heel groot verschil. Dat MTBers andere remblokken gebruiken kan alleen gaan die vaak een stuk minder lang mee vanwege het vele zand en modder waardoor ze rijden.
  Die van mij hebben nu 17500km achter de kiezen en er is nog weinig aan te zien dus ik kan met af en toe een piep goed leven.
  Het enig waar ik bij deze fiets niet tevreden over ben is de plug deze werkt bij mij gewoon niet. als vervanger ben ik nu de USB Werk aan het testen en mij ervaring tot nu toe is dat dit in combinatie met een mini tablet (nexus 7) als navigatie goed gaat. Telefoons opladen doet hij ook maar hij geeft te weinig vermogen om hem tijdens navigeren vol te houden.

 85. Naar aanleiding van de reacties van Peter en Arnold, even geprobeerd zonder handen te rijden en dit zonder bagage. De voorvork van mijn AR begint vrijwel onmiddellijk hevig te zwabberen en te trillen. Was me nog niet eerder opgevallen omdat ik vrijwel altijd met 2 handen aan het stuur rij.
  Piepend geluid van de voorste schijfrem is mijn ook bekend. Ik merk ook op dat de schijf niet volledig recht is. Op zicht zie je het moeilijk tot niet, maar als je kijkt naar de marge tussen de remblokjes enerzijds en de schijfrem anderzijds bij een roterend wiel, dan is het vrij duidelijk.

 86. Normaal gesproken zou ik verwachten dat dit zwabberen door de geometrie van de fiets veroorzaakt zou worden. Als ik deze op de website van Idworx vergelijk met die van de ER, dan zou de naloop van de AR zelfs groter zijn (AR 82 mm; ER 78 mm).
  Dit zou dan toch moeten resulteren in een stabielere fiets?
  Met losse handen fietsen was bij mij ook vrijwel niet mogelijk, maar ik dacht dat dit veroorzaakt werd door mijn stuurtas.
  In de test welke Michiel met de ER heeft gedaan kwam deze echter met gemak door de ¨losse-handen-met-bagage-test¨ (met stuurtas en achtertassen).

  Dit opgeteld bij de overgevoeligheid van de voorrem voor piepen, is er mogelijk dus toch iets anders aan de hand met de AR (voorvork)?

 87. Dag Peter, Erwin, Arnold en Geert,

  Peter, met wat voor remblokjes heb jij op de OR gereden en ik neem aan, dat jij velgen met CSS coating hebt. Als je de grijze hebt, kan ik het probleem begrijpen, zijn hard en zeker in de regen heb je een halve wielomtrek nodig voordat de remblokjes zich “zetten” op de velg.
  Met zachtere remblokjes, de zwarte, rode of groene (die ik zelf altijd monteer) heb je hier minder last van. Nadeel is wel dat deze blokjes sneller slijten.
  Over het zwabberen van de voorvork, het enige wat ik zou kunnen bedenken is de bandenspanning. De linkerkant van de voorvork (waar de remklauw is gepostioneerd) is volgens Idworx verstevigd.
  Als met je nagel op de linker voorvorkpoot van de AR tikt, dan hoor je een doffer geluid. Doe ik dat b.v. op de ER dan hoor ik een lichter geluid.
  De bandenspanning van mijn AR tijdens fietsreizen met bepakking zet ik altijd op 4 Bar. Van zwabberen of shimmen tijdens met losse handen rijden en tijdens afdalingen heb ik geen last.
  Ook het steeds moeten afstellen van de voorrem herken ik niet.
  Toen ik de AR in mijn bezit had, heb ik meteen bruggen opgezocht en ben ik een halve dag naar boven en naar beneden gereden, heel vervelend, maar ik heb dit gedaan om de schijfremmen en blokjes “in te remmen”.
  Misschien dat daarom mijn voorrem nauwelijks piept, wanneer het regent en je remt voor het eerst dan hoor je de voorrem heel even maar daarna is het weg.
  Maar misschien heb ik gewoon mazzel gehad, dat kan natuurlijk ook!

  Arnold, de eerste serie The Plug waren niet goed, sommige branden door.
  Je kan Tout Terrain (leverancier van The Plug) even contacten en vragen of die van jou daar ook ondervalt.
  Overigens moet je van The Plug geen wonderen verwachten. Mijn mobiel aan The Plug doet een hele dag erover voordat hij wat opgeladen is. Volgens Tout Terrain is dit gebruikelijk.
  Arnold, heb jij de schijfremmen ook goed “ingeremd”? Dit zou kunnen verklaren dat jij ook minder last hebt van een piepende voorrem.

  Erwin, super dat je toch op het forum actief blijft, ondanks je negatieve ervaring met Idworx. Hoe rijdt de Santos Travel Light?
  Ben het met je eens dat door een langere naloop de fiets stabieler (moet) wordt(en).

  Geert, als jouw voorschijf niet recht is, moet je terug naar de dealer!

 88. Dag Frits, ik heb geen wrok tegen Idworx, maar ik kan/wil alleen niet met de eigenschappen van de schijfremmen op de AR leven vandaar dat ik weer terug ben gegaan naar de velgremmen.
  Ik blijf dit forum wel volgen omdat ik nou eenmaal een techneut ben, en daarom erg benieuwd ben wat het piepen (en bij sommigen zwabberen) nou eigenlijk veroorzaakt. Zeker omdat de één er wel last van heeft en de ander niet.
  Wat m´n Santos Travel Lite betreft, ik moet nog zo´n drie weekjes wachten totdat deze gebouwd en geleverd gaat worden…

 89. “Echt véél minder vind ik het gewabber van de voorvork. Met één hand los in een afdaling is bij lagere snelheden al een probleem, direct begint de hele fiets te zwabberen. De voortassen zijn gelijk belast en niet zwaar. Daarbij begint de voorrem ook uit het niets ineens aan te lopen. Opnieuw afstellen helpt eventjes maar al snel komt het aanlopen weer terug.”

  Iedere fiets krijg je aan het zwabberen als je dat wil. De fiets is niet het enige die dit veroorzaakt of juist tegengaat, wat de doorgaans minimaal vijf keer zo zware persoon die erop zit doet is zeker zo bepalend.

  Ik ken mensen die op een slap fietsje een stuk beter dalen dan ikzelf op een heel stijve fiets. Met beter bedoel ik hier dat zij in staat zijn hogere snelheiden te halen dan ik zonder de controle te verliezen.

  Bergaf hou je wat mij betreft twee handen aan het stuur!

  Bandenspanning: weinig lucht in de banden maakt de fiets minder stabiel, maar je krijgt er weer meer comfort voor terug. Banden en bandenspanning zijn zoals zoveel onderdelen aan de fiets een compromis. Het leuke is dat je met brede soepele banden zelf door de bandenspanning te variëren eenvoudig kan bepalen waar je binnen dit compromis het accent legt.

  “Als ik de ranke vorkpoten zie denk ik, die zijn te dun. Ranke dunne beentjes op naaldhakjes doen het ook niet zo goed met zware boodschappentassen ;-)”

  Maar die ranke dunne benen komen met die zware tassen in de hand meestal een stuk verder 😉

  Serieus: wat is ‘te dun’? Een voorvork zoals die onderdeel is van een fiets, zal nooit 100% stijf zijn, dit moet je dus ook niet proberen te bereiken. De vork zal altijd bewegen.

  “Als je de rem in knijpt als je stil staat zie je dat er behoorlijk wat ¨flex¨ in de voorvork zit.”

  Dit is dus niet meer dan normaal. En ook niet iets om je zorgen over te maken. Dat zou ik pas gaan doen als er geen ‘flex’ meer in zit!

  Bij idworx proberen we de fiets niet ‘bombproof’ te maken. We zullen daarom ook niet beweren dat de fiets niet kapot kan, nooit instabiel kan worden en geen onderhoud vergt.

  Wat doen we wel? We proberen fietsen te maken die lekker rijden, weinig onderhoud vergen en lang meegaan. Volgens mij lukt dat heel aardig.

  Het ligt een stuk genuanceerder dan ik in dit topic hier en daar lees en dat maakt de fiets ook tot zo’n leuk product!

  Sjors

 90. Met veel belangstelling dit topic aan het volgen daar ik sinds november ook in het bezit ben van een AR.
  Bij mij geen enkele klacht mbt de remmen, gewoon waanzinnige remkracht en zonder bijgeluiden gelukkig.

  Losse handen fietsen was een hachelijke zaak, maar de bandenspanning op 4bar houden deed wonderen.
  Buiten klapperende spatborden (overigens wordt het voorspatbord netjes onder garantie vernieuwd voor het nu standaard gemonteerde langere en beter bevestigde exemplaar) geen klachten over deze topfiets (nu 1675km).

  Vorige week sloeg even de schrik toe toen ik getik uit de trapas hoorde, na het terugplaatsen van de originele (te gladde en te kleine) pedalen was dit getik ook voorbij en heb ik de Shimano Saint pedalen waarvan er één vet lekte teruggebracht. Hier is blijkbaar vet uitgekomen en zand naar binnen gedrongen wat het getik veroorzaakt heeft. Jammer want ze zaten heerlijk met veel grip.

  Vind het nog steeds een gaaf ding welke veel bewondering oogst onderweg.

 91. Frits, of de schijfremmen goed in geremd zijn durf ik niet te zeggen de dealer heeft hem zelf eerst getest (met belt) ik heb hem in oktober met 4600km overgenomen ik weet wel dat hij hier in het begin ook last van heeft gehad maar dat is overgegaan alleen bij veel modder en nat zand piept hij nog.
  Wat betreft de plug deze heb ik bij de dealer omgewisseld en getest met het zelfde resultaat nada noppes. Hij heeft zelf een nieuwe versie 3 getest en deze deed ook niets. Bij het om bouwen naar USB werk van B&M bleek dat de path de geest had gegeven maar ondanks wisseling deed hij nog steeds niets. DE USB werk begon echter gelijk te laden (telefoon lumia 920) met ongeveer 25% per uur dit had ik ook van de plug verwacht zeker gezien zijn prijs, ook met verlichting aan blijft hij laden (ca 50%) en hij heeft een kleine interne accu zodat hij niet bij iedere stoplicht aan uit springt. Ben alleen benieuwd of de E werk van B&M een hogere laadcapaciteit kan leveren zodat ik mijn telefoon ook als navigatie kan gebruiken zonder deze leeg te trekken hoop dit over een paar weken te kunnen testen.
  Wat betreft de oorspronkelijke banden (Big Ben) hier lees ik vrij weinig over.
  In 55mm heb je niet veel keus dus ik heb zitten dubben tussen de nieuwe Almotion of opnieuw Big Ben draadband (vouwband wordt niet meer geleverd).
  Gezien mijn goede ervaring qua slijtage er staat nu 18000km op, de prijs 19 euro in Duitsland en de levertijd (Almation 2 maanden??) heb ik opnieuw Big Ben’s besteld.

 92. @ Frits
  – Ik had het probleem al aangekaard met Fietsen koen in Leuven. Ze hebben de remklauw zo goed als ze konden afgeregeld en voorgesteld om nog eens verder te zien. Eventueel nog wat in te remmen en te zien of het probleem overgaat.

  @ Arnold,
  Hoe bevestig je juist die B&M e-werk. Heb er thuis ook nog een liggen.

 93. Jan-Willem, gelukkig, ik dacht dat ik de enige was met geen problemen aan de AR!
  Goed te horen dat jij ook tevreden bent.
  Voorspatbord gaat klapperen als je over b.v. klinkers fietst.
  In het begin had ik dat al aangegeven. Idworx heeft dit d.m.v. een extra stangetje inmiddels opgelost.
  Ik fiets eigenlijk nooit met losse handen, er kan iets op de weg liggen waardoor je onderuit kan gaan.
  Wel heb ik zowel met als zonder bepakking heel even getest of het stuur ging zwabberen of shimmen. Bij mij was dit niet het geval. Net als jij zet ik de banden op 4,0 Bar met bepakking en op 3,5 Bar zonder bepakking.
  Je kan ook eens de Welgo pedalen die op de Santos trekkingfietsen zitten uitproberen.

  Arnold, ik zal toch eens Tout Terrain bellen of mailen en je probleem met The Plug aan hun voorleggen, kijken wat zij zeggen.
  Ik heb een jaar met de Big Ben’s (55-622) gereden en mijn scepsis m.n. t.a.v. lekbestendigheid werd niet bewaarheid.
  Ruim 5.000 km mee gereden zowel verhard als onverhard, met en zonder bepakking, geen lekke banden gehad.
  Nu inmiddels de Almotion in maat 55-622 gemonteerd en ik moet zeggen, veel verschil t.o.v. de Big Ben’s met name de lagere rolweerstand (30%) heb ik niet mogen ervaren.
  In de zomer ga ik een fietstocht met bepakking van ca 2.500 km maken. Kijken hoe de banden zich dan houden. Ik zal mijn ervaring met de Almotions t.z.t. op dit forum met jullie delen.

  Geert, ben benieuwd naar je verdere ervaringen, laat het ons t.z.t. even op dit forum weten.

 94. Je voelt het verschil in rolweerstand tussen de Almotion en de Big Ben pas echt duidelijk zodra je met minder lucht in de banden rijdt!

  2 bar is geen extreem lage bandenspanning voor de All Rohler.

  Sjors

 95. Sjors.
  Je schrijft in we..vorm over de All Rohler van Idworx. ( reactie 28 april )

  Bij idworx proberen we de fiets niet ‘bombproof’ te maken. We zullen daarom ook niet beweren dat de fiets niet kapot kan, nooit instabiel kan worden en geen onderhoud vergt

  Je werkt bij idworx ?
  Misschien kun je je dan even voorstellen ?

 96. Geert hier een foto van het apparaatje zelf, je moet hem aansluiten op de kabelboom daar waar ook de verlichting van de koplamp zit. Ik raad je af om het zelf te doen als je dit nog nooit heb gedaan eea moet met krimpkous ook weer dicht worden gemaakt.

 97. Arnold, wat heb jij je stuurtashouder laag zitten, geen hoek van 90 Graden.
  Ik vermoed dat remkabels en Rohloff kabels zo in de verdrukking komen.
  Ortlieb heeft een verlengstuk voor de stuurtashouder, die heb ik overigens moeten plaatsen omdat ik mijn Garmin niet op het stuur geplaatst kreeg.
  Op zich geen slechte plaats voor de B&M e-werk. Sommigen monteren hem op de schuine onderbuis, maar dat vind ik niet mooi staan.

  Overigens heeft Sjors gedeeltelijk wel gelijk, alleen ga je met volledige bepakking rijden dan is 2 Bar niet aan te raden, banden gaan dweilen.
  Overigens speelt de binnenband ook een rol.
  Idworx monteert de Light versie 19 A en ik monteer zelf de standaard versie de 19.
  Dat zal ook iets schelen in rolweerstand.

 98. @ Arnold,
  bedankt voor deze foto. Ik meen ooit ergens gelezen the hebben, maar weet alleen niet meer waar, dat je de e-werk ook zou kunnen aansluiten op dezelfde aansluiting als die gebruikt wordt voor “the plug”.

  @ Fritz,
  Die aanpassing van de schijfrem dateerd al van eind vorig jaar. Maar heb te weinig tijd gehad om hem echt in te remmen. Zoals ik al eens eerder op dit forum geschreven heb, doe ik mijn woonwerk verkeer met een brompton (wordt aanzien als bagage op de trein) en in het weekend rij ik met mijn idworx. Ik weet dat het overkill is met naar schatting maar 3.000 km per jaar (+ 4.000 km met m’n brompton), maar zocht gewoon een degelijke fiets waarmee ik regelmatig inkopen doe voor het gezin. 30 à 40kg aan etenswaren meesluren op de fiets is niet uitzonderlijk.
  Ik vertik het om een auto te kopen, omdat ik het ofwel ik het max 2.000 km per jaar zou gebruiken, ofwel indien voor woon-werk verkeer aan 45.000km per jaar zou komen en een auto na 4 jaar wel zo goed als versleten is. In beide gevallen is een wagen dan moeilijk te verantwoorden als aankoop.
  Daar en boven komt nog dat ik in de weekend mijn broer meehelp aan zijn huis. Veel vrije tijd blijft er niet over.
  Maar sinds kort heb ik een vriendin, dus zal ik mijn verplaatsingen met de fiets ook wel vaker doen (enkel +/- 15km).
  Ik hoop natuurlijk ook nog ergens tijd te vinden voor een mooie en lange fietsvakantie doorheen West-Europa.

 99. Verschil in rolweerstand tussen de 19 en 19A is niet significant. Je pakt vooral een gewichtsvoordeel en dat lijkt misschien gering, maar er is op maar weinig onderdelen zoveel winst per Euro te pakken en dit is dan ook nog eens op de plek waar je het meeste profijt daarvan hebt!

  Blijft de vraag hoe relevant dit gewichtsvoordeel is op een trekkingbike – dat mag ieder voor zich bepalen. Bij een idworx is het zo dat juist de vele an sich kleine details bij elkaar opgeteld het verschil maken.

  En natuurlijk: de bandenspanning moet je altijd afstemmen op de aslast. Dan nog kan je naar persoonlijke smaak variëren.

  Sjors

  (werkt bij idworx, fietst graag)

 100. @Geert
  Waarschijnlijk bedoelen ze de aansluiting intern (op de kabelboom) op de locatie waar de plug zit kan je hem niet aansluiten.

  @Sjors
  Zijn er ook nadelen aan een dunnere binnenband bijvoorbeeld moeilijker plakken?

 101. Je zal iets vaker moeten bijpompen, maar dat is vooral een thema bij banden die je knalhard moet zetten.

  Op een idworx kan je ze ook weglaten 😉

  Sjors

 102. @Arnold:
  De dunnere binnenbanden van Schwalbe plakken niet moeilijker dan andere binnenbanden (experimenteel vastgesteld nadat ik een binnenband helaas zelf om zeep geholpen had).

 103. Even terug naar topic van de schijfremmen… Vraag: maken de remmen het gillende geluid ook tijdens remmen met volle kracht?
  Ik had nl een MTB met velgremmen en was gewend om de remkracht geleidelijk te laten toenemen. Mijn nieuwe MTB met schijfremmen (A-merk) schreeuwde het ook uit in natte omstandigheden…plus vibraties door het hele frame leek het wel (frame is alu, handmade in USA). Van alles geprobeerd, oa organische remblokken maar die waren op in no-time (Limburgse klei)… Enfin, de enige oplossing die ik proefondervindelijk ontdekte, is harder remmen. Ik denk dat ik de gewoonte had om ‘slepend’ te remmen vanwege de ervaring met velgremmen…die kunnen daar prima mee overweg…maar schijfremmen lijken wat agressiever bediend te worden en daar moet je je rijstijl op aanpassen want je moet bij krachtig remmen je gewicht naar achter verplaatsen en je armen strekken. Ik kan me voorstellen dat trekking bikers rustiger en gedoseerd remmen, net als ik met velgremmen. Voor de eigenaars met een All Rohler: test de fiets eens met een agressievere remstijl en kijk of dat verbetering geeft. Succes! P.S. Ik ben voornemens dit jaar een All Rohler aan te schaffen dus hoop op jullie positieve ervaringen.

 104. Dag Sebastiaan, ook het hard en agressief remmen had bij mijn AR geen enkel effect op het voorkomen van het gillende geluid. Direkt bij het remmen begonnen de remmen te gillen, en hoe meer remkracht des te harder het gillen. Ik heb werkelijk alles geprobeerd, blokken opschuren, schijven ontvetten, remklauwen centreren, andere remblokken en netjes inremmen zoals hier geopperd. Idworx zelf heeft nog samen met mijn dealer geprobeerd om anti-piep spray te gebruiken, en ik dacht ook dat er een ander voorwiel gemonteerd is geweest. Ook dit alles zonder het gewenste resultaat.

  Enige wat ik niet geprobeerd heb, is om onder natte omstandigheden met beladen voortassen te remmen. Hierdoor wordt de massa van de voorvork vergroot waardoor voorvork wellicht in een ander resonantie gebied komt. Indien dit resultaat op zou leveren, dan zou dit volgens mij aantonen dat de voorvork niet stevig genoeg geconstrueerd is zoals door Gerrit beweerd wordt.

  Let wel, volgens Gerrit Gaastra is het piepen van schijfremmen een niet te voorkomen producteigenschap welke altijd in enige mate zal optreden en volgens Gerrit geaccepteerd dient te worden (zie zijn reactie bovenstaand van 11 april).

  Kun jij dit net als mij niet, dan zou ik je zeker willen adviseren om voor een fiets met een ander type remmen te kiezen om teleurstellingen te voorkomen.

 105. Ik had geschreven dat we aan een oplossing werken: een idworx remblok. De eerste prototypen komen hopelijk volgende week. Dan testen we onder extrem natte omstandigheden en ik vermoed dat we dan heel snel een oplossing hebben.

 106. Sebastiaan, ik heb nu ruim een jaar de All Rohler en de problemen die o.a. Erwin heeft ervaren, heb ik (gelukkig nog) niet gehad.
  Inmiddels zitten er ruim 6.000 km op en ik denk niet dat het probleem zich zal voor doen.
  Half juni ga ik voor ruim 2 maanden door Europa fietsen. Ik zal de nodige beklimmingen en afdalingen tegen komen met of zonder regen, ik zal het ervaren.
  Maar gezien de tocht vorig jaar door onder meer de Duitse Eifel heb ik geen last gehad van gillende, piepende of krakende schijfremmen.
  Wel had ik bij terug komst in Nederland (behoorlijke lange stukken waar je nauwelijks hoeft te remmen) wat last van aanlopende schijfremmen, maar dat werd veroorzaakt door vuilophoping, een paar keer remmend fietsen en het was weg.
  Ik heb destijds de remschrijven zoals voorgeschreven door Idworx goed ingeremd. Of dit in positieve zin heeft bijgedragen weet ik niet.
  Ik hoorde ook dat door de dikte en grootte van de schijfrem bij nat weer de schijf niet snel droog wordt geremd. Of dit het gillend geluid veroorzaakt, weet ik dan ook niet. Ik kan alleen beoordelen wat ik wel en niet voel of hoor tijdens het fietsen.
  Laten wij eerst maar even afwachten met wat voor een remblok Idworx mee komt en of het probleem daarmee is opgelost.
  Ik zal jullie na mijn reis op de hoogte stellen van de rijervaringen met de AR en de Almotions.

 107. Hoi Frits, wat waren voor jou de belangrijkste redenen om voor de All Rohler te kiezen?

 108. Overigens heel wat anders maar ik heb precies hetzelfde gezeur met mijn hs33 en css velgen. Ik heb de originele magura remblokken vervangen voor koolstop hs33 blokjes voor elektrische fietsen(grijs) en weg probleem! Het piepen van de remmen klinkt mij echt als resonantie in de oren bij de All Rohler, dat heeft niets te maken met de kwaliteit van de gebruikte onderdelen maar de combinatie er van.

  Volgens mij is resonantie als bij deze fiets als volgt de oorzaak: Als je remt veert de vork wat naar achter. (fiets wil graag over de voorvork heen rijden) Schijf slipt wat tussen de blokjes en de vork kan naar voren schieten. En dan begint het weer van voor af aan. We hebben het over delen van millimeters…

  De truc is dus dat goed op elkaar af te stemmen(meer of minder slip van remblokjes, stardere, ander materiaal vork enz)

  Ik denk dan ook dat het type blokjes veranderen(zachter, harder) dan ook de oplossing gaat worden. Natuurlijk is het zo dat een voorvork gevuld met lood of een massief stalen of een carbon bijvoorbeeld een ander geluid geeft dan de huidige. Maar dat maakt het wel minder geschikt voor deze fiets.

 109. De simpelste, meest effectieve en goedkoopste oplossing is de eigen frequentie van de remblokken te veranderen door het gewicht van de remblokken iets te verhogen.

  En dat is precies wat Idworx gaat doen.

 110. Ik hoop het want ik vind het oprecht een mieterse fiets! Want ik twijfel geen moment aan de gekozen materialen of onderdelen. Fine tuning, het is een bekend fenomeen.. Deze discussie volg ik als potentiële koper dan ook nauwlettend!

 111. Sebastiaan, ik vond en vind nog steeds de All Rohler een super fiets. De kleur oranje, de zwarte accenten en de bredere velgen en dito banden te samen met de grote en dikke schijfremmen maken de fiets helemaal af.
  Daarnaast ben ik een pietje precies en een man van details en ja dan kom je al gauw uit bij Idworx.
  Overigens ben ik een fietsliefhebber. Naast een Gazelle Formula Trekking (replica van de fiets van Frank van Rijn in 1996), heb ik nog een tweetal Koga’s (Globe- en Worldtraveller) en natuurlijk een aantal Idworxen.
  Gerrit Gaastra ken ik al sinds de oprichting van Idworx in 1999/2000. Buiten het feit dat ik een goede band met Gerrit heb, vind ik de fietsen van Idworx super en neen ik ben niet in dienst van Idworx..
  Op Bike Motion sta ik wel altijd op de stand van Idworx. Doordat ik heel veel fiets, kan ik de mensen wat meer over de praktijkervaringen van de fietsen met of zonder bepakking vertellen.

 112. Haha, ik wil maar 1 trekkingfiets aanschaffen dus de keuze moet meteen de goede zijn. Ik neig naar Idworx maar heb geen dealer in de buurt, wel Santos. De All Rohler versus de Travel Lite… Ik heb nog geen test kunnen vinden waarin beide vergeleken worden. Weet iemand of deze test er ooit is geweest?

 113. Wat een eventuele test ook zal uitwijzen, zeker ook eerst even zelf uitgebreid op beide fietsen gaan rijden Sebastiaan.
  Het zijn echt twee heel verschillende fietsen met daarbij behorende eigenschappen.
  Welke fiets bij jou past hangt niet alleen van de geometrie en zithouding af maar bij deze twee fietsen ook zeker wat je er mee wil gaan doen en wat jij persoonlijk belangrijk vindt aan een fiets.
  Bongers Bikes in Apeldoorn heeft van beide fietsen een test exemplaar klaar staan.
  Ik weet niet waar je woont, maar voor deze fietsen is het zeker de moeite waard om een stukje te rijden voor een proefrit en een goed advies.
  Ik heb vandaag mijn Santos Travel Lite opgehaald dus ervaring heb ik er nog niet mee, maar ik ben er wel erg blij dat ik de stap genomen heb om weer terug naar Santos te gaan 🙂

 114. Sebastiaan, wat Erwin schrijft helemaal mee eens!
  Sorry, kwam misschien een beetje decadent over zoveel fietsen, maar ik ben nu eenmaal een beetje gek op mooie fietsen. Ieder zijn hobby zullen wij maar zeggen.
  Wil niet zeggen dat ik elke mooie fiets ook wil aanschaffen. Zo vind ik b.v. de Pinion te bewerkelijk. Ondanks de positieve gewichtsverdeling vind ik de Pinion bij de trapas niet mooi. Daarnaast is het wiel eruit halen en het opspanning brengen van ketting of riem een hele crime. De extra 4 versnellingen zul je alleen in de bergen als positief ervaren, in Nederland heb je deze eigenlijk niet nodig. Ook moet de Pinion zich qua levensduur bewijzen.

  Voor de testen moet je even kijken op de site van Idworx (AR), daar worden testen uit diverse fietsbladen aangehaald zowel in Duitsland als Nederland.
  Verder kan je even zoeken op Bike&Trekking bij testen, daar staat zeker de AR en de Santos Travel Lite als testexemplaar vermeld.

  Erwin, ben heel benieuwd naar je eerste rijindrukken van de Santos Travel Lite.
  Buiten de schijfrem problematiek, merk je verschillen in b.v. details?
  Piepen de Magura velgremmen met regen ook?
  Jij gaat denk ik met de Travel Lite naar IJsland?
  Volgens mij gaat Michiel er dit jaar ook weer heen, misschien komen jullie elkaar nog tegen.
  Alvast een goede fietsvakantie gewenst.

 115. Het is je gegund hoor… Ik had zelf drie jaar geleden niet gedacht ooit zoveel geld uit te geven voor een fiets, maar het virus heeft me gegrepen. Eigenlijk ter vervanging van windsurfen. Windsurfen is moeilijk te combineren met werk en gezin. Ik zocht dezelfde ruimte, rust en vrijheid en vond dat bij het fietsen. Fietsen is ook een sport met snelheid, techniek, kracht en uithoudingsvermogen en kun je veel makkelijker uitoefenen in het dagelijkse leven dan windsurfen tenzij je aan het strand woont… en dat doe ik al 15 jaar niet meer.
  Mijn trekking bike zal ingezet worden voor woon-werk verkeer (>50 km/dag) maar ook voor lange weekendtrips en vakantietochten van een week, met zo veel off road trajecten als ik vinden kan. Ik wil ook de mogelijkheid voor een lowrider dus santos trekking lite is inmiddels af gevallen… Ik had de testen van de All Rohler en Travel Lite gelezen maar nergens de specifieke verschillen gevonden (dergelijke testen zijn gebruikelijk bij MTB of windsurf gear). Ik hecht daar veel waarde aan omdat ik het zelf moeilijk vind om op 1 dag testen te bepalen of iets bij me past of niet. Ik heb meestal de instelling dat mijn techniek meer training behoeft. Vanuit mijn ervaring met windsurfen, hockey en MTB, weet ik dat je (lees: ik) pas na vele uren pas het maximale uit je nieuwe aankoop haalt. Bij de praktijktest wil ik graag vantevoren precies weten wat de dingen zijn om op te letten. Kan iemand de praktische verschillen beschrijven?

 116. Ik heb zelf het genoegen gehad om kort op beide fietsen te rijden, en ze te ervaren. Wat mij opviel was toen ik op de AR stapte dat deze aanvoelde als een tank, lomp en stevig niet stuk te krijgen(denk ik). Hij fietste verrassend licht en er was prima snelheid mee te maken. De remmen vond ik fantastisch (alleen met droog weer mee gefietst). Maar ik heb dergelijke remmen op mijn mtb en deze bevallen uitstekend ook in natte omstandigheden. Een ander min punt naast de lompheid is voor mij met schoenmaat 46, dat bij sturen het voorspatbord soms tegen mijn schoen komt.
  De travel lite is alleen leverbaar met firmtech zou ik zelf ook graag zien met hope schijfremmen, wel genoeg ruimte voor mijn grote voeten. En voelt veel minder lomp aan. Kortom ik ben er ok nog niet helemaal uit.

 117. Sebastiaan, de praktische verschillen zal je in praktijk tijdens uitgebreide proefritten moeten ervaren. Waar de één de meeste nadruk oplegt, hoeft voor de ander nog geen issue te zijn.
  Marien, op jouw MTB kan je niet de schijfremmen van de AR hebben zitten.
  Deze zijn 3,2 mm dik en hebben een doorsnee van 207 mm. Je bedoelt waarschijnlijk het Hope Tech Evo remsysteem.
  Wat bedoel je met je laatste alinea?
  De ruimte tussen trappers en voorspatbord wordt wel steeds krapper, waardoor je al gauw met je schoenen tegen het spatbord aankomt.

 118. Frits, ik heb inderdaad dezelfde remmen echter met andere (hope)schijven op mijn mtb.
  Met de laatste alinea bedoel ik dat een santos met hope schijfremmen voor mij een optie zou zijn. En dat mijn indruk was dat ik op de santos meer ruimte had voor mijn voeten

 119. Er is weer het nodige geschreven sinds mijn post!

  Inmiddels de fiets weer terug met een nieuw frame. Ziet er echt geweldig mooi uit. Wat aanvoelde als speling in het balhoofd is bij het nieuwe frame ook verdwenen.

  Erwin, de remmen piepen wel even, zelf bij heel lichte motregen, maar dat is eventjes. De wielen van de OR hadden volgens al wel de CSS coating (april 2011 gekocht). Bij zware regenval op een asfaltweg leverde had de fiets een heel vreemd remgedrag. Het was net of de grip af en toe weg viel. Ik fiets al echt heel lang en weet zo ongeveer wat ik kan verwachten bij regen maar dit had ik nog niet meegemaakt en dat terwijl er toch bepaald wel een goeie verwachting was.
  Die flex in de voorvork vind ik wel normaal, nodig ook. M’n MTB heeft dat ook, met velgremmen! Met schijremmen is dat niet anders.
  Eerlijk gezegd vraag ik mij wel af waarom er geen steekas gebruikt is, zoals ook voor de oPinion achteras is gedaan., Son heeft een hierop toegeruste dynamo in het assortiment! Mijn idee is dat dit een stabieler geheel oplevert.
  Onderweg heb ik nogal wat aan de remmen zitten afstellen maar elke keer stak het aanlopen weer de kop op. Ik merkte ook dat als ik de remklauwen iets los liet zitten deze met de schijf mee-bewoog, wel 1,5 mm.! Zonder weerstand ronddraaien is er niet bij. Inmiddels volgens de Hope aanwijzingen de remcilinders gereinigd en gesmeerd zodat de volledig terugtrekken in de klauwen, helpt ook niet.
  M’n dealer heeft aangegeven dat als ik binnenkort langs kom de er een tijdelijke schijf wordt gemonteerd en de mijne voor controle naar Idworx gaat. Blijkbaar heeft Idworx een soort terugroep actie opgezet om de schijven van de eerste serie na te zien! Ben benieuwd.

  Het zwabberen is een ervaring die andere berijders van de AR dus ook kennen. Ik heb er echt het nodig aan gedaan om eraf te komen, gewichtverdeling aanpassen, bandenspanning aanpassen. Met twee handen aan het stuur bij 70 bergaf lijkt mij logisch, maar niet om de fiets in bedwang te houden! En dat moest echt, schuddende fiets met twee handen aan het stuur, daar wordt ik niet blij van, vanaf 40 kmpu in een afdaling moet tocht zonder gezwabber kunnen! Zonder bagage gaat de fiets als in rails, strak als een scheermes.
  En dan de bandenspanning verhogen, tsja dan is je voor comfort voor een deel weg, heb het wel gedaan en idd wordt het iets minder. Idworx adviseert volgens mij ca. 2 Bar, 4 Bar is dan wel iets heel anders! Een uitgebreider overzicht van de bandenspanning zoals Idworx adviseert zou welkom zijn.

  @Sjors, er gebeuren dingen in de voortrein die reacties losmaken. Ik ben echt wel wat gewend qua fietsen maar wat ik afdalingen met de AR meemaak en het aanlopen van de remschijf past in mijn beleving niet bij een Idworx.
  Verder niets dan lof over de fiets en de kwaliteit zou ook niet moeten ondersneeuwen in gekissebis. Eenduidige communicatie over problemen en hoe deze op te lossen zou dat kunnen voorkomen. Wellicht is het persoonlijk aanmelden van fiets en gebruiker via de Idworx site een manier. Daarmee kan Idworx zijn klanten op de hoogte houden van zaken die betrekking hebben op zijn of haar fiets. Brompton doet zoiets.

  marien80 heeft wel een punt. Als je van een OR afkomt kan het soms even schrikken zijn als je de manoeuvreert en je schoen raakt het spatbord.

 120. Een passende bandenspanning blijft cruciaal. Er is niet 1 bandenspanning voor alle omstandigheden!

  Ik heb laatst in een Land Rover (niet zo een om boutiques mee te bezoeken, maar zo’n hoekig in elkaar gepopnageld vehikel) een stuk door het terrein gereden. Ongelofelijk waartoe zo’n auto in staat is, en dat alles heel gecontroleerd en relatief comfortabel. In de (hoge en brede) banden zat minder dan 1,5 bar lucht. Het stuk asfalt daarna was een ramp: in vergelijk met een ‘normale’ auto zwabberden we over de weg, afremmen moest je opeens gaan plannen en boven de 70km/h werden we stevig door elkaar geschud en was het zaak het stuur met twee handen vasthouden.

  Een All Rohler met 2 bar of minder in de banden rijdt in feite als een 29er mountainbike: heel prettig (comfortabel en gecontroleerd) over een zeer ongelijke ondergrond. Is er sprake van een vrijwel gladde weg, dan kan je rustig wat meer lucht in de banden doen, de stabiliteit zal omhoog gaan, het comfort heeft er uiteraard wel weer onder te lijden.

  Met bagage luistert het allemaal nog nauwer, omdat je bij oneffenheden niet de fiets kan ontlasten door uit het zadel te gaan (de bagage is ten slotte vast aan de fiets en dus de wielen verbonden). De bandenspanning moet dan dus alleen al daarom hoger zijn.

  Ten slotte blijft het zo dat iedere fiets instabiel kan worden. Er wordt veel geschreven over shimmy en waaraan dit zou liggen, je kan het echter niet 100% vermijden, wel de kans erop kleiner maken.

  Vaak heeft het te maken met de verdeling van de bagage over de fiets. Op mijn oude randonneur was de manier waarop ik de voortassen inpakte bepalend voor het wel of niet optreden van shimmy…

  Probeer daar ook eens mee te variëren: liefst geen stuurtas, bagage zoveel mogelijk richting het midden van de fiets (dat is beter dan zo laag mogelijk, wat vaak wordt gedacht). De bagage werkelijk vastzetten (de veel gebruikte Ortliebs wiebelen toch altijd iets) met een spanriempje kan ook een hoop schelen.

  Sjors

 121. Ik heb mij destijds bij Idworx aangemeld als eigenaar van een AR, en als gevolg daarvan heb ik laatst een brief ontvangen waarin twee recall-acties beschreven werden welke misschien beide op de hier beschreven problemen (piepen en zwabberen) betrekking kunnen hebben?
  1 – Vervanging van een bepaalde serie remschijven waarvan de zwevende lagering los kan raken.
  2 – Darim D velgen met een te kleine diameter waardoor Schwalbe Almotion van de velgen kunnen loskomen. Dit in combinatie met een vanaf nu lagere voorgeschreven maximale bandenspanning.
  Dus mochten er hier eigenaars zijn die zich niet bij Idworx geregistreerd hebben, en daarom deze informatie wellicht ook niet ontvangen hebben, meld je dan even bij je leverancier!

 122. Niet ingeschreven, maar inmiddels wel de nieuwe schijven aan het inrijden.
  Klapperend 2013 voorspatbord is inmiddels een piepend 2014 exemplaar onder garantie geworden. Extra maar te dun en niet gebogen stangetje doet z’n werk niet en is hoogst irritant.
  Ook een niet definieerbare en niet continu (meestal wel) aanwezige tik in het voorwiel vergalt momenteel mijn lust om op de AR te stappen.
  Tot afgelopen mei niets aan de hand met deze fiets, inmiddels het gehele remeuvel zoals hierboven beschreven ook bij deze fiets gehad. Ik hoop dat eea nu opgelost is, maar het is te droog om daar nu een oordeel over te geven.

 123. Dag Jan-Willem, vervelend dat jij nu ook de remproblemen hebt ondervonden. Ik heb destijds de remschijf even met water uit mijn bidon nat gespoten om meteen te kunnen testen of datgene wat ik veranderd had resultaat bood.

 124. Tja dat zou ik even kunnen proberen, maar heb de fiets momenteel (ben op vakantie) bij de dealer staan voor de nodige klachten zoals hierboven beschreven.
  Heb gewoon 4 verschillende voorwiel gerelateerde klachten bij deze All Rohler en heb er stevig de balen in. Er staan heel weinig kilometers op en ik ben de fiets meer aan het poetsen als dat ik erop aan het fietsen ben.
  Als ik nu naar een nieuwe AR of Opinion kijk zie ik zowel in bladen, de originele brochure als wel op de idworx site en in de winkels allemaal verschillende voorspatborden met diverse bevestigingen. Zelfs op de elektrische variant kom ik weer een ander exemplaar tegen waarvan ik overigens denk dat die wel stevig genoeg bevestigd zit om gepiep en geklapper tegen te gaan. Dit uit zich overigens op normaal gebaande wegen bij normaal gebruik, off road ben ik met deze schoonheid nog nooit geweest.

 125. Sta op het punt een AR aan te schaffen maar twijfel over bovenstaande problemen. Komt het zwabberen bij alle framematen voor? Ik zou een XL moeten hebben.
  En een aanlopende schijfrem zit ik ook niet op te wachten. Alternatief is een Santos.

 126. Zwabberen is een groot woord en kan je voorkomen door in ieder geval één hand aan het stuur te houden en een wat hogere bandenspanning aan te houden.
  Het is goed om bij een goede serviceverlenende dealer je fiets te kopen en uit te kijken naar een vers exemplaar (2014 model).
  Wat is de reden dat je uitkijkt naar een AR ipv bv een ER? Die laatste is natuurlijk minder vernieuwend want al jaren hetzelfde, maar wel bewezen kwaliteit.
  Houd ook in je achterhoofd dat het gros van de AR bezitters geen klachten zal hebben. Ik heb nu gewoon pech net als een bovenstaande poster. Laat je er niet door weerhouden eens op deze fiets te stappen. Deze site is er ook om de soms negatieve kant van een fiets te belichten.

 127. Goede vraag. Heb inmiddels 12,5 jaar een fiets met Rohloff, Magura HS 33 en Son. Het wordt tijd voor wat nieuws ivm een hele hoop klein noodzakelijk onderhoud, zoals nieuwe velgen, Rohloff kabels en draaigreep, stuurpen vastgeroest in voorvork, roest op frame, achterdrager stuk enz.
  AR leek me mooi omdat ik bij een noodstop met regen wel heel dicht bij een vrachtwagen stond. ER lijkt heel erg op wat ik nu heb, zou dus ook een goede keus zijn.

 128. Bij Bongers een nieuwe Power Rohler gekocht .
  Van Idworx dus,met de beroemde schijfremmen .
  Inmiddels staat deze fiets weer in Apeldoorn ,na een rondje Nederland ( 1600 km).
  Was een enerverende ervaring die PR.
  Hoe het verder gaat ?
  Binnenkort het verslag

  mvg Frans

 129. Wat in het vat zit verzuurd niet. Zoals afgesproken een update van de AR en de Almotions. Mijn fietstocht van ruim 2 maanden door Europa kon in juni door persoonlijke omstandigheden helaas geen doorgang vinden. Toch heb ik de AR en de Almotions de afgelopen maanden behoorlijk aan het werk gezet. De AR heeft er nu inmiddels een kleine 8.000 km opzitten. De ketting is nu aan vervanging toe (dat wordt de eerste keer). Ik had gehoopt op 10.000 km maar helaas. Inmiddels is er voor de AR een terugroepactie gekomen voor zowel de schijfrem als voor de Darim Disc velg. Iedereen die een AR heeft, heeft een schrijven van Idworx of van zijn dealer gehad. De schijfremmen hebben floaters (soort borgpennetje) en bij een bepaalde productiedatum voldeden deze niet aan de strenge Idworx eisen. In sommige gevallen konden deze losraken waardoor de veiligheid volgens Idworx in het geding kwam. Bij mij zitten deze floaters overigens nog steeds keurig vast (een druppelje WD 40 doet wonderen).
  In enkele gevallen zijn de trekkingbanden van het type Almotion losgekomen van de velg omdat n.l. incidenteel Darim Disc velgen met een te kleine diameter zijn gemonteerd. In het begin had ik geklaagd dat de banden van de AR zo moeilijk van de velg te krijgen waren (Idworx monteert standaard Light biba’s en ik wil graag de “normale” biba).
  Ik heb de banden tussen de 5.5 en 6.0 bar opgepompt en deze een nacht laten staan. De volgende dag zaten de banden nog om de velg. Ik hoefde dus geen nieuwe velgen.
  Overigens wordt alles keurig netjes door Idworx afgehandeld en dat mag ook wel eens gezegd worden!
  Tot op heden heb ik buiten een nieuwe EBB Long Life (zat een tik in en die is kosteloos door Idworx vervangen) nog geen problemen met de AR ondervonden. Het enige nadeel wat ik persoonlijk ervaar is, dat je schoen snel tegen het voorspatbord aankomt en je in de bochten moet oppassen dat je pedalen net niet de grond raken. De schijfremmen piepen niet, alleen tijdens een regenbui wanneer je voor het eerst remt, piepen ze heel even maar daarna is het weg. Voor de rest een heerlijke fiets zowel voor toertochten als fietsvakanties!

  Met de Almotions heb ik tot op heden een dikke 3.000 km gefietst en ze bevallen mij nog steeds goed. Is nog niet veel om een goed oordeel te kunnen vellen. Persoonlijk vind ik ze niet meer of minder dan b.v. de Big Ben of de Big Apple. De levensduur lijkt mij iets beter dan de twee Bigs. Op mijn voorband zitten de zwarte vliesjes nog op het loopvlak van de band, op de achterband zijn deze bijna weg. Tot op heden nog geen lekke band gehad. 60% op verhard gereden en 40% op onverhard gereden. Met bepakking zet ik de banden op voor 3.0 en achter op 3.5 Bar en zonder op 2.5 en 3.0 Bar. De fiets vind ik voor mijn gevoel dan lekker rijden, zachtere banden krijg ik het dweilgevoel, maar dat is persoonlijk.
  Ik test voor Schwalbe ook nog andere banden w.o. de Marathon de Lux, de Extreme, de Dureme (inmiddels uit het assortiment van Schwalbe), de Plus Tour, de GreenQuard, de Mondial, de Big Ben, de Big Apple en nu dus de Almotion.

  Willen jullie meer willen weten, dan hoor ik het wel. Overigens sta ik bij Bike Motion in Utrecht op de stand bij Idworx.
  Bijgaand nog een foto van mijn AR op mijn weekje door Midden-Nederland.

 130. Frits,ik bewonder je kennis en liefde voor de fiets[techniek].
  Maar ben ook van mening dat je weleens de Idworxslager bent die zijn eigen Idworxvlees keurt.

 131. En toch vind ik het leuk om te lezen, zoveel reviews en testberichten zijn er niet te vinden van de AR!

  Moet wel eerlijk zeggen dat ik mijn twijfels heb over de lezing van de “veiligheid” van de remmen door idworx. Ik vermoed dat er inmiddels toch de nodige klachten over het gillen van de remmen zijn binnengekomen en dit nu onder het mom van “veiligheid” opgelost gaat worden.
  Ik verbaas mij nog steeds over het feit dat hierboven op 11 april om 14.01uur het probleem min of meer ontkent wordt door idworx en dat op dezelfde dag om 22.12uur de oplossing gevonden is waar je vervolgens niets meer over terugleest ….

  Neemt niet weg dat het voor de rest natuurlijk een fantastische fiets is en dat ik ondanks de hierboven genoemde en inmiddels verholpen problemen bij mijn AR toch weer voor een nieuwe AR gekozen heb welke hopelijk volgende week geleverd gaat worden voorzien van een riem en weer de nodige Brooks goodies.
  Denk dat ik met mijn fiets gewoon even pech heb gehad, maar de liefde voor het merk en de bouwwijze zit na het opnieuw beoordelen van twee concurrenten te diep om de overstap naar een ander merk te maken.
  Afgelopen week maakte iemand het vergelijk tussen “The Beast” van Obama en deze AR. Ik vind de vergelijkenis treffend, als Obama een door “de zaak” ter beschikking gestelde fiets zou rijden zou het een All Rohler zijn vermoed ik 🙂
  Ik stap in ieder geval weer met een open mind en zonder vooroordelen met alle plezier op een idworx en zit tevens al met een schuin oog naar een Rockn Rohler te gluren. Er zijn hier in het midden van het land zulke mooie routes en bospaden dat ik de verleiding maar met moeite kan weerstaan om daar niet met de AR doorheen te banjeren. Maar dan komt toch mijn dwangmatige poetsdrift (volgens mijn vrouw helaas alleen van toepassing op vervoersmiddelen) naar boven wat mij er dan toch van weet te weerhouden het bospad in te duiken. Daar lijkt mij dan toch zo`n RnR het uitgelezen gereedschap voor.

  @Frits kan je al iets verklappen wat idworx voor 2015 aan nieuws heeft.
  De aangeboden deelbaarheid van verschillende frames is mij reeds bekend.

 132. Sinds een aantal weken ,mag ik genieten van de Power Rohler.
  Nou ja ,genieten .
  Op het gebied van reisfiets en ondersteuning is er weinig serieus aanbod.
  De reikwijdte van de accu’s laat geen grote afstanden met bagage toe,of je moet er een 2e accu bij nemen ( weer 3 kg extra)
  De PR heeft veel eigenschappen die een reisfiets rechtvaardigen.
  De frames van Idworx zijn bekend om stijfheid en degelijkheid .Altijd goed voor bagage en verre reizen .
  De PR is daar geen uitzondering op.
  Wat mij wel erg tegenvalt zijn de remmen en betrouwbaarheid daarvan .
  Na 400 km brak mijn achter remschijf af .Een of meerdere boutjes van de verbindings schijf ,en Rohloffnaaf, was eruit gelopen en hadden de hele achterconstructie van schijf,shifter en Rohlofnaaf vernield..
  Alles kon vervangen worden .Nu gebeurde dit op een vlakke weg in Arnhem ,maar dit kan natuurlijk ook tijdens een leuke afdaling in de Pyreneeën .
  Dealer heeft het snel en adequaat opgelost.Een mailtje naar Idworx hierover leverde een sorry maar verder geen enkele tegemoetkoming op.Sterker nog , een monoloog van GG waarbij het, in essentie, hier op neer kwam, dat het een incidentje was en niet om verder over te miepen .
  Dat de voorrem ,zeer irritant, piept bij nat weer, was ook een muizenis van die kritische fietsreizigers.Een beetje vent op een mountainbike lacht daar om .
  Met andere woorden .Niet zeuren over een fiets van € 6000.
  Wat er terloops in die monoloog naar voren kwam,is het feit dat die schroeven van de remschijf geen locktite mogen van Rohloff. Inmiddels wel ,maar dat betekend dat er op dit moment flink wat fietsen rondrijden met kans op dit ongemak,c,q, onveiligheid.Vond het trouwens een heel zwak argument als je pretendeert voor 100% kwaliteit te gaan !
  Inmiddels heeft de dealer het geheel geborgd met Locktite.
  Ben inmiddels niet echt blij met mijn aankoop. verlang eigenlijk weer terug naar mijn fietsje uit Sassenheim ,maar een beperking die nu speelt laat dat niet toe.
  Dus maar even doorzetten met die Power Rohler,und mann fuhlt sich wohl !

 133. Ruud, ik ben zeker geen slager die zijn eigen vlees keurt! Ben ook niet in dienst bij Idworx, maar heb wel sinds de oprichting van Idworx (Bike Basics/GGConcepts) een goede band met Gerrit Gaastra (maar dat even terzijde).
  Ik heb in het verleden heel wat fietsen bereden, dus van enige vergelijking mag sprake zijn.
  Gerrit Gaastra was de enige in fietsland die het aandurfde in 1999 om HS FirmTech remmen te monteren. Ik zat vroeger altijd te klooien met de V-Brakes om het wiel los te halen, ik was op zoek naar een eenvoudig systeem en Gerrit had de oplossing die ik zocht (zo zijn er overigens meerdere dingen waar Gerrit mee voorop liep).
  Overigens geef ik wel degelijk mijn mening/feetback aan Idworx omtrent zaken die mij niet bevallen of welke ik voor verbetering vatbaar vind.
  En ja ik ben een liefhebber van mooie fietsen, goed doordachte concepten en dito details.

  Frans, ik weet niet alle details, maar dit is een zware shit situatie. Overigens kan ik mij de mening van GG niet voorstellen, zo gaat hij n.l. absoluut niet met zijn klanten om. Heeft de dealer met hem gebeld, of heb je dat zelf gedaan? Ik hoor het graag altijd van GG zelf.
  Zonder dat ik partij kies in deze, want daar ken ik niet alle ins en outs voor, maar ik controleer altijd regelmatig alle boutjes en moertjes met een momentsleutel. Op sommige delen van de fiets (frame/dragers) gebruik ik borgmoertjes. Van Idworx hoeft dat niet en ze doen het ook niet, maar ik vind dat het wel hoort, dus ik doe het wel. Nu zeg ik niet dat in jouw geval dat had kunnen voorkomen.
  Ik zou een mailtje naar Idworx sturen met je bemerkingen, met een verzoek op een fatsoenlijk en afdoend antwoord.
  Ik kan overigens net niet zien of jij de nieuwe schijfremmen al hebt. Op het zwarte gedeelte van jouw foto van de schijf moet een 1 staan.

  Blijft staan dat een fiets met een dergelijke prijs dit soort (zware) problemen/mankementen niet mag hebben.

  Ik hoop oprecht dat het probleem naar je volle tevredenheid wordt opgelost en dat je nog jaren van je PR mag genieten!
  PS. In de toekomst zullen er zeker batterijen komen die langer mee gaan, dan de eerste series, maar dat hou je met alle dingen.

 134. Beste Frits

  Mijn dealer in Apeldoorn heeft het zeer goed,snel en klantvriendelijk opgelost .
  Ik heb Idworx op een nette manier verslag gedaan van het materiaal falen ,inclusief de foto,s..
  Mijn doel was en is nog steeds om ze duidelijk te maken dat dergelijke constructieve fouten niet kunnen .Zeker dat er nu nog steeds fietsen met dergelijke ongeborgde schijven rondrijden .
  Het is geen sinecure als je daarmee een helling afvliegt.
  Dat Hr GG mij dan gaat bellen om na een :Sorry voor het ongemak , een verhaal gaat houden over hoe goed en geweldig die fiets is en dat het een topproduct is, piepende remmen een gadget is die bij het mountainbike werk hoort en mij het gevoel geeft dat ik een zeikerd ben ,vind ik verre van professioneel en zeer klantonvriendelijk.Ik heb zelf een bedrijf en ga niet ,op deze manier met mijn klanten om .
  Dat Bongers dit wel goed doet is hun verdienste.
  Inmiddels komt die hele PR mijn neus uit en ik ga danook proberen er snel vanaf te komen : exit Idworx

 135. Dag Frans, hulde voor Bongers (zij staan goed aangeschreven in fietsenland)dat zij dit zo voor je hebben opgelost. Ik mag ervan uit gaan dat Idworx Bongers gecompenseerd heeft.
  Maar ik ga met GG op Bike Motion daar eens over praten want zo jaag je de klanten weg en zo ga je niet met klanten om, helemaal met je eens!
  Misschien heb ik met mijn AR wel heel veel geluk gehad. De floaters die op mijn schijfremmen zitten, zijn nog steeds intact. Wel controleer ik ze na iedere rit. Op Bike Motion krijg ik van Idworx 2 nieuwe schijven en die ga ik er zelf opzetten, de oude krijgen zij weer terug.
  De AR wordt vooral in Duitsland in de fietsbladen de hemel ingeschreven. Laatst is er een duurtest (ca 4.000 km) geweest van de AR, hij komt heel goed uit de test.

  Misschien is Nederland te klein voor Idworx en is Duitsland dè markt voor Idworx of misschien zijn wij Nederlanders te mierenn…..erig.
  Feit blijft dat het voor jou heel heel vervelend is, je verwacht voor een prijs van ca 6.000,– een product wat aan je wensen voldoet en niet wat je nu hebt mee gemaakt.

 136. Aan de top komen is moeilijk , er blijven nog moeilijker. Dit gezegde lijkt ook voor Idworx van toepassing.
  Ik spreek uit ervaring dat elke vernieuwing in de techniek, helaas niet altijd een verbetering is. Een produkt wordt vaak onder druk van de commercie zo snel als mogelijk op de markt gebracht, doorontwikkeling volgt dan nog wel later.
  Ik ken uit het autovak problemen met nieuwe modellen, waarbij er snel terugroepakties en verbeteringen volgen. Teveel terugroepakties wil je natuurlijk niet, imago-schade ligt dan op de loer, maar het is wel een nette oplossing.
  Ik weet dat Idworx lang de vernieuwingen test, voordat ze in produktie gaan. Toch vreemd dat de problemen met de remmen en de darim velgen niet aan het licht zijn gelomen.
  Toch zijn er maar weinig merken die zo vernieuwend en technisch hoogstaand zijn als Idworx.
  Frans , al met al heel vervelend voor je. Ik hoop dat je niet te snel een emotionele beslissing neemt. Geef deze mooie fiets nog een kans.

 137. Beste Frans,

  Als ik jouw berichten lees dan heb ik niet het idee dat je fiets het probleem is maar dat je niet goed gehoord wordt over je klacht.
  Persoonlijk denk ik dat na modificatie je een prima fiets hebt.
  En ik ben met je eens het is een lelijk mankement wat je te pakken had maar ook wel bijzonder.

 138. @ Peter: heel lang kan idworx zijn vernieuwingen toch niet hebben getest: als je op twee jaar tijd een nieuwe schijfremfiets, een nieuwe e-bike en een Pinion introduceert? Ik heb altijd alle respect gehad voor hun mening om de riemaandrijving niet aan te bieden omdat ze de huidige riemtechnologie nog niet “bewezen” vonden, maar dan fronste ik toch wat de wenkbrauwen bij de komst van de oPinion… wat is daar dan wel zo bewezen aan?

  Misschien nog een vraag voor Frits die toch al wat met AR heeft rondgereden: die extra zware idworx remschijf, is dat nu echt een meerwaarde op die fiets? Zou een gewoon mountainbike-remschijfje nu echt wegsmelten onder de extra gewichtsbelasting van een volgeladen trekfiets?

 139. @ Filip: qua remvermogen, doseerbaarheid en duurzaamheid heb ik nog geen verschil ervaren tussen de extra vette Idworx-schijven en de standaard ATB-remmen van Hope en Shimano. Er is wel een verschil in degelijkheid. Zo’n dikke Idworx-schijf heb je niet zomaar krom.

  De Racing tiRohler die we afgelopen zomer meehadden naar IJsland had de gewone Hope schijven en die zijn ons zeer goed bevallen!

  Maar… Piepen doen ze helaas allemaal…

 140. Wat Michiel schrijft is correct, ik heb alleen ervaring gehad met een Idworx Alpine Marathon waar de Avid Juice remschijfsysteem opzaten. Ik heb deze fiets een aantal jaren bereden, o.a. ook in de Oostenrijkse Alpen, maar na lange afdalingen vond ik de remmen sponzig aanvoelen. Maar inmiddels heeft de techniek niet stil gestaan en is er veel verbeterd.
  Met de remschijven van de AR heb ik het gevoel dat er een soort rembekrachtiging opzit. Ook na lange afdalingen en het bloedheet worden van de schijven, voelen rem en schijven nog steeds direct aan. Misschien heeft dit ook te maken met de grote van de schijf of iets (meer) grotere koelgaten.
  Neem je de fiets mee in de trein, vliegtuig of ander vervoer, dan hoef je niet bang te zijn dat de schijven krom zijn/gaan.

  Filip persoonlijk vind ik de remschijf van Idworx wel zijn meerwaarde hebben. Schijfremmen zijn de afgelopen verder doorontwikkeld en zullen niet zo gauw “wegsmelten” onder extra gewichtsbelasting.
  Als ik straks de nieuwe schijfremmen op de AR monteer, ga ik deze wel weer een halve dag inremmen (ondanks dat zij dit bij Idworx al doen). Heel vervelend allemaal brug op brug af, maar het heeft bij mij wel zijn vruchten afgeworpen. Ben uiteraard benieuwd hoe het met het piepen gaat tijdens regen en vochtige omstandigheden. De schijven die er nu opzitten gaven bij mij alleen een piepgeluid tijden het eerste aangrijpen van de remmen bij regen of vochtige omstandigheden, daarna was het geluid weg.

  Jan-Willem zoals wellicht inmiddels bekend komt er o.a een nieuwe o-Pinion Titanium, een nieuwe (verbeterde) EBB Long Life, geen o-Pinion 9 en 12 versnellingsbakken op de trekkingbikes en “budget”Idworx onder de bestaande Idworx.

 141. @mowikan.
  Bedankt voor je inbreng.
  Inmiddels heb ik ,na rijp beraad, mijn PR gehouden .
  Waarbij ik mijn schijfremverhaal maar afsluit.
  Al die materiaalverhalen zijn niet interessant .
  Het gaat om het fietsen.
  En om het feit dat je met fatsoen wordt behandeld.Als iemand heel goed is in ontwerp en materiaalbehandeling ,dan kan hij beter daar zijn levenswerk van maken .Het communicatieve gedeelte dan overlaten aan een ander,die daarvoor geschikt is.

 142. Heb de All Rohler enige tijd geleden in de winkel zien staan, in de zwarte uitvoering. Wat een machtige fiets is dat zeg, alleen al voor zijn uitstraling zou je die willen aanschaffen. Volledig zwart, titanium zadelpen en natuurlijk de Hope schijfremmen.

  Wat me toen al wel opviel was dat de trappers inderdaad vrij dicht bij het voorspatbord zitten. Volgens de verkoper leek dat, aangezien het een kleiner framemaat betrof wat er in de winkel stond. Zelf ben ik 1,93m dus zou ik een groter frame nodig hebben. Ik vraag me af of deze afstand op een groter frame dan wel voldoende gaat zijn, zeker met mijn schoenmaat 46.
  Voor woon-werk wil ik op redelijke snelheid nog wel eens een scherp bochtje nemen, ga ik in die situaties dan met de trappers de grond raken?

  Valt me wel op dat er toch nog redelijk wat “ongemakken” zijn met voornamelijk de schijfremmen. Zo te lezen worden deze wel keurig opgelost, maar als eigenaar van een dergelijke fiets kan ik me voorstellen dat je niet op deze ongemakken zit te wachten.

 143. Hallo Erik, ik heb een AR in een maat L en ben 1.78, schoenmaat 43 en moet ook rekening houden met doortrappen in een wat scherper genomen bocht en om het voorspatbord denken. Durf niet te zeggen of dat met een XL ook het geval is.

  Ik zou mij niet laten afschrikken door de hierboven incidentele remklachten en gewoon gaan proefrijden op deze machtige fiets.

  Misschien is het sowieso goed als we hier in dit topic nu wat minder de nadruk op gaan leggen. Deze problemen zouden zich voordoen bij de 1e lichting van my 2013. Alle nieuwe AR’s hebben inmiddels de nieuw type schijven en worden sinds een aantal maanden in de fabriek al ingeremd wat voorheen niet het geval was.
  Ik steek mijn hand in eigen boezem want ik had zelf ook deze klachten en heb ze hier ook kenbaar gemaakt, maar laat je hier niet teveel door leiden. De verkoopaantallen ken ik niet, maar laten er eens 100 á 150 van die AR’s verkocht zijn. Er zijn mensen die inmiddels de halve wereld rondgefietst hebben op deze fiets en die hoor je nergens over. Erwin en ik zullen gewoon pech gehad hebben dat dit euvel zich al snel openbaarde. Erwin is naar zijn oude liefde Santos teruggekeerd en ik gun mijzelf en idworx een 2e kans met een nwe. AR.

  Tussentijdse verslagen van andere gebruikers blijven overigens altijd welkom, het blijft tenslotte een unieke fiets met een waanzinnige uitstraling waar je niet al teveel reviews van kan vinden.

 144. Wat een verhalen allemaal, hebben bouwers van mooie fietsen er ook iets aan kan ik soms denken. Belangrijk voor diezelfde bouwers (en dealers) is dat er wellicht nóg meer aandacht (of daar anders mee omgaan) aan aftersales besteed kan worden. Mijn persoonlijke ervaringen daarin zijn niet bijster goed.
  Aan het remprobleem wordt druk gewerkt hoor ik. Ben benieuwd, het piepen is inderdaad erg vervelend. Bij mij is er al een boutje van de remcilinder losgetrild en verdwenen tijdens een tocht door de regen.
  Voor de rest de beste remmen ooit op een fiets, perfecte doseerbaarheid gekoppeld aan een vederlichte bediening.
  @Michiel, voor mijn gevoel ook véél beter dan de Shimano XT die op de oPinion Urban spec zitten. Uiteindelijk leveren de meeste remmen wel afdoende vertraging maar de brute remkracht die de Hope remmen, als het nodig is kunnen leveren is voor zover ik ken ongeëvenaard.
  De Hope MTB remmen heb ik helaas nooit kunnen proberen (Hope levert op een nogal ingewikkelde manier z’n producten, eerste montage zie je ook niet veel) maar m’n volgende MTB komen ze zeker en vast.

  Mij was ook al opgevallen dat er weinig ruimte is voor m’n schoenen in erg krap genomen bochten, meer tijdens het manoeuvreren eigenlijk. Kan soms lastig zijn.

  @erik, persoonlijk houdt ik van stevig doorrijden, ook in de bochten trap ik door en dat leidt wel een tot contact met het wegdek, bij hoge snelheid een heftige ervaring. Nu gebruik ik Shimano Saint plateau pedalen en die zijn voor zover ik weet breder dan alle click pedalen. Dat kan volgens mij het verschil maken.

 145. Jan-Willem,

  Sinds augustus 2013 ben ik in het gelukkige bezit van ee Easy Rohler Evo.
  Hoewel ik precies dezelfe lengte- en schoenmaat heb dan jij, rijd ik op framemaat M.
  Bevalt prima. Nu ruim 3600 km op de teller.
  Is mijn framemaat nu te klein en de jouwe te groot of andersom?
  Of kan voor onze lengte allebei?
  Mijn zadelpen steekt ongeveer 13 cm uit het frame en dat lijkt in ieder geval vrij normaal. Destijds ook op een L gefietst, maar bij de M was ik meer een met de fiets. Ik schreef hier in augustus/september 213 ook al over onder de ER Evo.

 146. Heb schoenmaat 46 en merk dat mijn hak regelmatig tegen de achtervork van de PR komt.
  Wat betreft de schijvenproblemen ben ik blij dat Jan Willem ons nog wel de kans geeft om daar iets over te schrijven, over deze waanzinnige fiets met unieke uitstraling ,of was het andersom. ?
  Heb je aandelen bij Idworx?

 147. @Erik,

  Ik ben ook iets langer dan een 1,90m en heb schoenmaat 46. Ik rijdt sinds eind 2013 met een ER in de maat XXL. Ik denk dat de kadermaten van een ER en een AR niet zo erg verschillen.
  Ik heb nog nooit met mijn voeten het voorspatbord geraakt. Misschien hangt dat af van de manier waarop de voeten op pedalen gezet worden. Wel heb ik in het begin enkele malen met de hiel de bevestiging van de standaard geraakt. Na “gewenning” aan de fiets is bij mij dit fenomeen verdwenen, maar Idworx kan hiervoor een verlenging leveren die het probleem zou moeten voorkomen.

 148. Dominique, je kan het frame van de ER en AR niet met elkaar vergelijken.
  De AR is destijds nieuw ontworpen. De AR is wat compacter. Een XL frame (=60 cm) komt feitelijk neer op 59 cm.
  Zoals Michiel al eerder heeft aangegeven in zijn verslagen is de bovenbuis lengte meer van belang dan de framemaat.

  Zoals ik al eerder schreef moet je oppassen met het scherp insturen van bochten en zorgen dat als je b.v. rechts een bocht ingaat je rechterpedaal bovenaan staat. Het is mij al 2x overkomen dat mijn pedaal de grond raakte met als gevolg beschadiging van het pedaal.

  Ik heb zelf een meting verricht bij de OR, ER en AR. Fiets recht neerzetten op vlakke ondergrond, meetlint van grond tot onderkant bracket leggen, alsdan zou je zien dat bracket AR iets lager ligt dan van de OR en ER. Mijn persoonlijke mening is dat het AR frame feitelijk mede ontworpen is om de Bosch aandrijving van de PR en de o-Pinion te kunnen plaatsen.

  Dat mijn schoen tegen het voorspatbord komt, is alleen tijdens het opstappen, daarna positioneer ik mijn schoenen zodanig dat deze niet meer in de buurt van het voorspatbord komen. Ja, klikpedalen zou misschien helpen maar ik ben daar geen voorstander van (ik wil niet “vastzitten”).

 149. @Frits Een oPinion titanium? Dat is wel Tha Bomb! Gaat die richting de €12.000,- ;-). In dat geval zou ik toch mijn vermeende idworx aandelen te gelde moeten maken.
  Had gehoopt na het stopzetten van de Road Marathon productie op een comfortracer met Rohloff á la Santos Race lite. Zou die nog in de pen zitten?

  @Anne Ik denk na meting bij mijn dealer op de goede framemaat te zitten en dat hoop ik ook voor jou. Om de juiste framemaat te bepalen zijn meer gegevens nodig als je totale lengte. Michiel heeft daar eens een mooi stukje over geschreven, weet zo gauw niet meer onder welke topic. Maar het kan goed zijn dat wij allebei een andere framemaat nodig hebben ondanks gelijke lengte. Ken de geometrie van de ER niet (en heb eerlijkheidshalve geen zin om het nu op te zoeken) en de AR niet uit mijn hoofd, maar die zal ongetwijfeld ook nog verschillen.

  @Peter Hoe bevallen die Shimano Saint pedalen jou? Ik vind ze geweldig qua grip en vormgeving, maar heb ze nu tot 2x toe moeten ruilen omdat ze vet lekte en er een tik hoorbaar werd. Eigenlijk wil ik ze weer hebben, maar durf de gok niet voor de 3e keer te nemen. Ik lees nergens negatieve verhalen over deze pedalen, maar heb er nu al 2x ellende mee.

 150. @Jan-Willem
  Ik rijd nu iets meer dan 5000 km met de Saint pedalen op mijn ER EVO. De standaard pedalen vond ik te smal en bij nat weer te glad.
  Ik heb in het begin gesukkeld met tik-geluiden. Ergens op deze site (ik weet niet zo gauw meer waar) is er nog iemand dit hierover klaagt.
  Mijn fietsenmaker heeft de assen uit de pedalen gehaald. Dit in zijn geheel, zonder ze verder te demonteren. Hij heeft de schroefdraad ervan goed ingevet met montage-vet en de assen terug gemonteerd. Sindsdien meer dan 2000 km gereden zonder nog een tik te hebben.
  Buiten het tik-probleem vind ik dit fantastische pedalen, lekker breed en veel grip.

 151. Frits,
  Volgens de geometriegegevens van de AR en de ER EVO op de site van ID-worx is er nauwelijks of geen verschil in afstand tussen de pedaalas en de as van het voorwiel ((wielbasis – lengte liggende achtervork)10 mm verschil bij de XL, identiek bij de andere maten). Bovenbuislengtes zijn identiek tussen de twee modellen. Natuurlijk is de AR meer gedrongen door zijn kortere balhoofdbuis, waardoor hij ook een wat sportievere (lagere) zithouding zal geven, maar ik veronderstel niet dat dit veel verschil zal geven in ruimte tussen voeten en spatbord.
  Wat ik wel vergeten ben is dat de banden 5 mm “dikker” zijn, en misschien het spatbord daardoor anders geplaatst is. Vermits het hier om milimeters gaat die het verschil kunnen maken…

 152. Dominique, hoewel cijfers niet liegen (het zijn overigens zoals jij al stelt kleine verschillen), is het frame van de AR toch nieuw ontworpen. Anders had Idworx het frame van de ER wel kunnen nemen voor de AR, maar hier is bewust niet voor gekozen.
  Het uiteinde van het spatbord (waar de rubber flap zit) van de AR loopt nu verder door, waardoor je iets minder last hebt dat je met je voet tegen het spatbord aankomt. Persoonlijk vind ik het weinig uitmaken. Hetzelfde geldt voor het extra stangetje aan het voorspatbord. Dit extra stangetje wordt vastgemaakt aan het punt waar ook de lowrider aan vast gemaakt zit.
  Persoonlijk vind ik dit geen mooie oplossing en ook een beetje fragiel.
  Blijft staan, dat je met een bandenmaat van 55/622 hebt te maken, dus spatbord komt wat meer naar het midden te zitten.

  Jan-Willem, de prijzen van een o-Pinion Titanium zijn nog niet bekend. Volgens bronnen zou het weer iets bijzonders moeten zijn. Ook ik ben benieuwd. Bikefeeling heeft een beperkte foto (grootste deel is de versnellingsbak te zien) geplaatst op hun site.
  Verder komt er op de Racing TiRohler een RockShox RS-1 vork waarbij het verende mechanisme 180 Graden is gedraaid t.o.v. de traditionele voorvork. Ook komt er een MTB die Belt-ready is.

 153. Net terug van een fietsreis Breda Santiago. Ik op een OR mijn partner op een AR. De OR is 5 jaar oud de AR 1.5. Mijn partner heeft heeft haar OR ingeruild voor een AR. Persoonlijk vind ik de OR de beter doordachte fiets. Wendbaarder, robuuster en stabieler. De AR is sneller, geriefelijker, moderner ( riem, verlichtingsboom ) in vergelijking met mijn OR. De snelheid op asfalt ligt hoger en is makkelijk vol te houden.De AR heeft minder aandacht nodig , riem is onderhoudsvrij itt een ketting. De kosten van een AR in gebruik liggen lager dan een ketting fiets. Wat ik een tekortkoming vindt van de AR is de voorspatbord deze loopt na een tik toch makkelijk aan op de voorband en dat je met je voeten makkelijk tegen de voorspatbord aankomt is ronduit gevaarlijk( ja, je kunt eraan denken maar als je moe bent of even afgeleid dan kan het mis gaan) Dat de trapper in scherpe bochten tegen de grond aankomt zoals door anderen op de site wordt gemeld is mijn partner niet overkomen en hangt mede van je rijstijl af. Tot slot de OR is zit minder ingewikkeld in elkaar bij pech kan ik veel zelf repareren een fietsenmaker zeker. De AR is technisch een ingewikkelder fiets. En helemaal tot slot het is de fietser die het verschil maakt.

 154. Enige wat ik niet mooi vind aan de All Rohler is die externe schakelbox. Als ik een rohloff tegen kom dan vraag ik altijd of ik even mag schakelen. Het valt mij altijd op dat de externe boxen tikje zwaarder schakelen.

  en dat klapperende voorspatbord heeft Santos ook. Alleen raak ik het nooit aan met mijn voeten, ondanks maat 47 wellicht voordeel van spd plaatjes?
  (travelmaster heeft een 1,5 cm langer frame dan de all rohler overigens)

 155. Peter, waar ik benieuwd naar ben, is hoe je partner de schijfremmen vond bij de afdalingen en dit itt de OR en welke remblokjes heb jij gebruikt op jouw OR en wat is de ervaring? Welke banden heb jij gebruikt op de OR?

  Dat de OR ook wendbaarder is, zou ik niet direct willen onderschrijven. De OR is goedmoedig, meer in zijn element in rechtuit fietsen, van snelle bochtjes nemen moet de OR het niet zo van hebben. Misschien ligt dit ook aan de frame maat. Mijn OR is 58 cm.

  Enerzijds voelt de interne schakeling van de OR met bajonetsluiting lichter aan, anderzijds als je het wiel uit het frame wil halen, loop je te pielen om de bajonetsluiting weer los en vast te zetten. Ook moet je de bajonetsluiting “gangbaar” houden, is gevoelig voor vuil en roestvorming.
  Verder ben ik het met je beeldvorming eens.

  Vervanging van de remblokken van de AR is iets simpeler dan bij andere merken en modellen hoewel het borgpennetje niet de schoonheidsprijs verdient. Misschien komt Idworx nog eens met een systeem à la FirmTech, waarin je in een hand omdraai de remblokjes kunt verwisselen.

  Peter, omdat ik op zowel de AR, OR en ER rij, heb ik de ervaring dat ik bij de OR en ER zonder veel na te denken de bocht kan nemen, terwijl ik met de AR dit meer op gevoel moet doen. Ben nu 2x met de trapper de grond geraakt wat wel even schrikken is. Ben zeker niet iemand die plat door de bochten gaat. Overigens gebruik ik dezelfde trapper op bovenstaande fietsen. Als je op de fiets van je partner gaat rijden zou je merken dat de grens van de AR eerder is bereikt dan met de OR.

 156. Op de site van Idworx, informatie dan naar FAQ en vervolgens klikken op Idworx en riemaandrijving zie je een update m.b.t. de riem.
  Belangrijk is dat vanaf modeljaar 2015 enkele modellen af fabriek leverbaar zijn met riem.

  Het frame moet belt-ready zijn. De dealer bestelt de fiets met riemaandrijving bij Idworx en Idworx levert de fiets rijklaar af aan de dealer. De door Idworx geleverde fietsen met riemaandrijving vallen onder dezelfde garantievoorwaarden als voor fietsen met kettingaandrijving. Houd wel in de gaten dat de idworx-kettingkast niet compatibel is met de riemaandrijving.
  Voor meer info zie de site.
  Of er ook een Idworx fiets met riemaandrijving op de aanstaande Bike Motion staat, weet ik nog niet. Zodra ik iets meer hier over weet zal ik jullie berichten.

 157. Had het bericht toevallig gisteren gelezen, het zou gaan om de centre-track versie van Gates.

  Tevens vernomen dat er een goedkopere versie van de All Rohler uit zou komen met aangepaste configuratie. Er zou wel hetzelfde frame voor gebruikt worden. Is daar al iets meer bekend over?

  Klopt het dat de Santos Travel Lite wat betreft de pedalen iets meer “bewegingsruimte” biedt, zodat je minder makkelijk in aanraking komt met de grond of voorwiel? Dat zou voor mij anders ook wel een mooi alternatief zijn. En hoe verhoudt de kwaliteit van beide frames zich. Mijn ervaring met de travel lite is dat deze vrij goed de oneffenheden vanuit de weg opvangt, dit terwijl het toch een heel stabiel frame zou moeten zijn. Op de All Rohler heb ik helaas nog geen testrit kunnen maken.

 158. Erik, ik kan alleen maar zeggen, ga een testrit maken op zowel de Santos Travel Lite als op de All Rohler, dan kan je de verschillen merken (en dus geen rondje om de kerk, maar een uitgebreide proefrit van minimaal een dag!!).
  Het wordt de CDX Centertrack. Conti is vooralsnog van de baan.
  Er komt wel een zgn. “budget” Idworx maar voor welk model is gekozen weet ik niet.
  Voor een Dauer-test van de All Rohler kijk dan even naar het blad Aktiv Radfahren 7-8-2014.

 159. Gisteren mijn nieuwe All Rohler in ontvangst mogen nemen, ik ben weer zo blij als een kind met al m’n Brooks goodies en m’n centertrack riempje.
  Vandaag voor de 3e keer de Shimano Saint pedalen besteld (hoop dat het vet er nu wel in blijft zitten).
  Tevens zit ik nog sterk over de walnoothouten grips van Velospring te denken, maar hik nog een beetje tegen de absurde €200,- aan. Misschien in een gekke bui……

 160. Frits, mijn parter vindt de schijfremmen perfect remmen met weinig remkracht onder alle omstadigheden uitstekend. Met volle bepakking op afdalingen word ik aan alle kanten eruit geremd. Ze vragen wel gewenning een schrikreactie en plotseling remmen moet je wel afleren. Ik gebruik de grijze remblokjes op mijn OR ga binnenkort de groene proberen op advies van een mtb’er. Ik ben op all motion banden overgestapt sinds kort. Op asfalt zijn ze uitstekend op dirt tracks moet ik er wel aan wennen. Bedankt voor je reactie.

 161. Jan-Willem, mooi!! ik hoop dat je er veel veilige km’s mee zult maken en dat je gespaard mag blijven van pech situaties, zoals eerder op het forum naar voren is gekomen. Persoonlijk vind ik de oranje kleur mooier. Ik ga met GG nog wel eens de discussie aan over uitbreiding van het kleurenpallet.
  Één advies wat ik je wilt meegeven, ga de remschijven inremmen. Zoek een brug en ga een halve dag de schijven inremmen. Ik moet mijn oude schijven demonteren (terugroepactie) en de nieuwe monteren. Ondanks dat ze door Idworx al zijn ingeremd, doe ik het toch op mijn manier.
  Ben je zelfsupporting, trek na de eerste 300 km alle boutjes even aan met een momentsleutel, gewoon ter controle.

  Peter, ik kan je de groene remblokjes adviseren. Ik rij hier al jaren mee, nooit last van piepgeluiden. Nadeel de groene slijten wat harder maar heeft als voordeel dat het remvlak van de velg veel minder slijt. Je moet niet raar kijken als de velgen 50 tot 75.000 km mee gaan.
  Heb je de Almotion 60/559?

 162. @Frits
  Ik ben zeer benieuwd naar de door jouw benoemde “budget” Idworx.
  Zal dit echt een aanzienlijk goedkopere fiets worden of wordt het misschien net zoals bij de Opinion travel / urban spec een shimano versie van de All Rohler.
  Echt veel goedkoper dan de huidige versie zal die dan wel niet worden.

 163. @jan Willem Die Saint pedalen verliezen vet net als bij mijn XT pedalen. Dit komt door de constructie. Dat geeft niets gewoon even afvegen en klaar. Saint pedalen zitten in een “blind” gat wat ze vullen met vet en dan gaat de as met lagers er in. Hierdoor ontstaat er wat overdruk en bij veel gebruik lekt het overtollige vet er uit. Niets om je zorgen te maken. Juist goed omdat je weet dat de as en lager helemaal in het vet draait. Ik haal ze 1 keer in de 5000km los en smeer ze opnieuw en dan pers je ook het oude vet naar buiten. Wel benieuwd wie jou een center track heeft verkocht ipv de cdc versie van de gates belt.

 164. @Mowikan Ik snap wat je bedoelt, maar bij kwam het vet eruit en zand erin zodat ze begonnen te tikken en als ik ergens een hekel aan heb…
  Maar ik vond het wel heerlijke pedalen dus ik probeer het nog een keer.
  Het alternatief zouden mooie titanium trekkingpedalen van VP Components mogen zijn, maar kan nergens een prijs vinden:
  http://www.vpcomponents.com/newen/product_detail.php?id=281

  Voor de Centertrackriem heb ik zelf gekozen, net als bij mijn vorige fiets. Straks zullen de meeste idworx dealers dit overigens leveren, zie hier:
  http://www.idworx-bikes.de/nl/informationen/riemaandrijving.php

  De onvermijdelijke discussie die zal gaan volgen over cdc versus cdx en de keuze van Santos versus idworx heeft gelukkig een eigen topic 😉
  http://www.sintchristophorus.nl/de-tandriem-aandrijving-zet-door/

 165. Sinds een week rijd ik als langjarige Idworx-gebruiker op een AR van modeljaar 2013.
  Na een ET, 2x een ER en een EE een complete verandering.
  Het rijd prima en na wat kleine aanpassingen (hier en daar wat locktite, extra stangetje voor het voorspatbord etc etc) zal het allemaal nog beter worden.
  De banden staan inmiddels na wat proberen op 3.0 Bar voor en 3.5 Bar achter.
  Remblokjes goed ingeremd en een plakker op de linker achtervork om stoot schade van de schoenen te voorkomen. Idem een beter zadel en zadelpen. Wordt vervolgd.

 166. Vince, succes en veel rijplezier met je AR. Laat op deze site ook even weten hoe de fiets na verloop van tijd bevalt!
  Ik ga ervan uit, dat je de gerestylde remschijven hebt. Aan de binnenzijde op het zwarte gedeelte een cijfer 1.

 167. En hou ook rekening met de bandenspanning, voor 50 mm maximaal 3.0 bar en voor 55 mm maximaal 2.8 bar.
  Zie ook mijn eerdere berichtje betreffende de terugroepactie voor de Darim D velgen.

  Wat remmen betreft zou het misschien nog mooier zijn indien je meteen kunt laten upgraden naar de nieuwe type (vaste) remschijven?
  De eerder in dit onderwerp door Gerrit genoemde “eenvoudige oplossing” heeft blijkbaar toch geen doorgang gevonden of afdoende resultaat opgeleverd.
  Indien Idworx toe zou geven dat constructiewijziging met de remproblemen (piepen) te maken heeft, dan zouden zij ook alle reeds geleverde fietsen met het oude type schijven moeten terug roepen.
  Als ze de nieuwe schijven eenvoudig als “constructiewijziging” in de markt zetten, dan hoeven ze naar de klanten met reeds geleverde fietsen niets te doen.
  Wellicht wordt er dan alleen voor diegenen die klagen “uit coulance” dan wel de oplossing geboden om de nieuwe type schijven te monteren.
  Ik weet natuurlijk niet OF dit zo is, maar deze manier van werken gebeurt wel vaker in de automobiel branche.
  Ik zou het in ieder geval proberen!

 168. Laat die zogenaamde nieuwe schijven zich eerst maar eens bewijzen zou ik denken.
  Ben van mening dat iedere schijf in meer of mindere mate wel wat bijgeluiden geeft, dat accepteer ik dan maar onder protest, maar mijn 1e setje spande wel de kroon. Op mijn nwe. AR gelukkig nog geen problemen ondervonden.

  @Erwin
  Hoe bevalt de Santos je tot nu toe? Mooie chique fiets heb je hoor.

  @Michiel
  Dank voor het uit de droom helpen van mijn zoektocht naar de prijs van de hierboven vermeldde VP titanium pedalen, maar ze blijven prachtig!

 169. @Jan-Willem: fiets bevalt mij erg goed! Ook tijdens slechte weersomstandigheden in IJsland (nat / bergaf) hebben de velgremmen zich goed gehouden. Bij het aanleggen van de remmen onder natte omstandigheden natuurlijk eerst even iets minder remkracht als bij schijfremmen, maar als de velgen na enkele meters droog zijn voldoende remkracht. En heerlijk rustig 🙂

 170. Erwin, aan de (Magura) velgremmen is natuurlijk niets mis mee, maar de velgremmen hebben denk ik wel z’n langste tijd gehad (helaas!).
  Ja, bij velgremmen moet je altijd rekening houden met een halve wielomtrek voordat de remblokken “zich goed in de velg zetten”.
  Erwin, heb je bij je witte frame gekozen voor blauwe of zwarte accenten qua Rohloff en Son naaf?

  Mijn AR is momenteel “under construction”.
  Ik hoop over een aantal weken de nieuwe AR remschijven te kunnen begroeten. Ik ga deze testen en zal jullie hierover berichten.
  Inmiddels ook The Brace, de nieuwe EBB Long Life en het nieuwe voorspatbord op de AR gemonteerd.

 171. Dag Frits, ik heb gekozen voor zwarte Rohlof, naaf en spaken. De belettering heb ik in een bruine kleur laten uitvoeren welke mooi past bij m’n zadel.
  Ben erg benieuwd naar jouw ervaringen met de nieuwe remmen!

 172. Erwin, heb je nog overwogen om de bruine Rohloff en SON naaf te kiezen (net zoals op de fiets van Michiel)? Ook wel een mooie combi!

  Ik heb de afgelopen periode mijn ketting van de ERTi en van de OR laten vervangen. Maar daar word je niet vrolijk van (ruim 80,– Euri totaal).
  De ketting van de AR moet ook nog vervangen worden, dus daar komt nog eens ruim 40,– bij.
  Met de ketting van de ERTi heb ik ruim 5.300 km mee gedaan (was versleten), met de ketting van de OR 6.800 km (was volledig versleten) en met de ketting van de AR bijna 9.000 km (trots op, maar wel compleet versleten).
  Op zowel de ERTI als de OR heb ik het achter tandwiel (17T) omgedraaid.
  De volgende ketting betekent ook een nieuw achter tandwiel.
  Bij de AR wordt het draaien van het achter tandwiel de eerste keer.

  Als ik dan nu zie dat Idworx met de CDX riem ruim 30.000 km heeft gereden, dan krab ik toch eens op mijn hoofd. Over deze afstand is dat 1 riem versus ongeveer 4 kettingen.

  Op een nieuwe ketting en nieuwe schijfremmen na is straks de AR volledig geupgraded.
  De nieuwe EBB Long Life voelt met ronddraaien (zonder ketting) iets zwaarder aan dan de vorige versie, maar na inrijden kan dit verdwenen zijn.
  Ben benieuwd hoe de vernieuwingen gaan bevallen.

  Bijgaand nog een foto van mijn OR in geupgrade versie met nieuwe SON koplamp + langere houder, nieuwe SON naafdynamo (zonder stekkerverbinding), The Plug, nieuwe spatborden (met achter ingelegde kabelgeleiding), nieuwe velgen (oude hadden nog spaaknippels waar haar scheurtjes ontstonden).
  De velgen zijn de Darim 1 en niet de Darim 2 (die iets breder zijn) en die op het frame van mijn oude OR niet passen (de aangelaste nokjes voor de Firm Tech remmen van Magura zijn bij de nieuwere frames van Idworx hierop aangepast).

 173. Dag Frits,
  De gekleurde componenten heb ik niet overwogen. Smaken verschillen natuurlijk maar ik vind deze gekleurde componenten er een beetje goedkoop uitzien. Ik vind het juist mooi dat alles zwart/wit is met alleen een paar kleine accenten in kleur.

  OR zit er fraai uit!
  Vraag mij wel af of zo’n upgrade financieel uit kan? Was het uiteindelijk niet goedkoper geweest in te ruilen op een nieuwe OR met deze specs?

 174. @Frits: ik zie dat je een zadel van SQLab hebt gemonteerd op je OR. Toevallig was ik daar ook net naar aan het kijken. Bevalt dit zadel je goed? Heeft het voordelen tov het standaard Terry zadel dat Idworx monteert of ten opzichte van de Brooks zadels?

 175. Mooie upgrade Frits,ik heb het afgelopen jaar + – hetzelfde gedaan bij mijn “oude” ET,een soort van custombuild….
  Qua Son koplamp en dynamo vind ik dat Santos nog wel een inhaalslag kan maken vergeleken met Idworx die een prachtige kabelboom heeft.
  Als ik nu een Santos Travel light zie dan vind ik het toch wat armoedig om te zien hoe de aansluiting etc. zit bij de naafdynamo.
  Voor die prijs zou wat mij betreft een Idworx uitvoering met alleen betrekking op het voorlicht en een goede kwaliteit achterlicht op batterijen [waarvan er meerdere op de markt zijn ] op de achterdrager,de beste en meest praktische oplossing zijn.

 176. Erwin, inruil van deze OR is geen moment in mijn gedachten geweest, in tegendeel ik doe deze fiets nooit meer weg, hij zit mij als gegoten en hij rijdt als een beer (ondanks dat hij niet EVO is en geen externe schakelbox heeft).
  Ook heb ik nog de oude Rohloff schakelgreep (de driehoek) die ik nog steeds de beste greep vind, zeker bij nat weer.
  Doordat ik voor Idworx een aantal dingen doe, kon ik het mij veroorloven en werd het vel niet over mijn neus getrokken.

  Filip, het zadel betreft inderdaad een SQLab 602 trekking zadel. Echter dit zadel is helaas uit het assortiment gehaald en vervangen door de 602 Active serie. Ik heb dit zadel een half jaar uitgeprobeerd en ik kan mijn zit er niet op vinden. SQLab heeft voor mij nog ergens een 602 trekking exemplaar gevonden en die krijg ik eerdaags toegestuurd (heb ik in ieder geval een reserve zadel).
  Verder ben ik ook erg gecharmeerd van de Brooks Flyer select zadel, heeft wat dikker leer wat lekkerder zit.
  De Terry zadels vind ik persoonlijk niet lekker zitten.

  Ruud, de vroegere aansluiting van het achterlicht via het spatbord van mijn OR was geen gelukkige oplossing. In praktijk gaf dit veel problemen.
  Ik moet wel zeggen dat ik deze problemen voor ben geweest door gebruik te maken van een conservierungs wax van de VAG organisatie. Één keer in het jaar de aansluitpunten schoonmaken en daarna met deze wax inspuiten en nooit storingsproblemen gehad.
  Met de nieuwe upgrade heb je hier nu totaal geen problemen meer mee.
  Ervaring leert dat achterlichten met batterijen storingsgevoeliger zijn.
  Het aan/uitschakelmechanisme geeft vaak problemen en ook de batterijen begaven het op een moment dat het absoluut niet gelegen kwam.

 177. Dan verschillen we van mening Frits,ik ben zeer te spreken over de nieuwste generatie achterlichtledverlichting op batterij[en]
  Vooral Ben M en Lezyne zijn goed bezig.
  Idworx is tot nog toe de enigste die de bedrading tussen dynamo en lamp[en] prachtig en praktisch heeft afgewerkt,bij andere dure merken zoals Santos en Van Nicholas is de kwaliteit ondermaats ten opzichte van de prijs.
  Althans volgens mij Opinion..

 178. Stand van zaken na een half jaar AR:
  Rijgedrag prima, schijven remmen bij droog weer super maar bij enige vochtigheid in de lucht is vooral de voorrem een crime. Ondanks jarenlange ervaring in het schoonhouden en afstellen van schijfremmen blijft de voorrem voor volop herrie zorgen tijdens mist, nevel, sneeuw en lichte regen. Bij zware regenval echter is het stil. Na overleg met Gerrit hierover zal begin mei de fiets een upgrade krijgen in Wachtberg.
  Verder zijn zadel, zadelpen (nu met setback), zadelpenklem en pedalen vervangen voor beter spul en is een brace gemonteerd. Ook zal ik de voorbouw op termijn vervangen door een wat langer exemplaar.

 179. Dag Vincent, wat is precies een ¨brace¨?

  Wat remmen betreft, Frits heeft de upgrade reeds in oktober vorig jaar gehad, ben benieuwd wat zijn ervaringen hiermee zijn, en of dit het probleem van de gillende voorrem heeft opgelost.

 180. Ik vind 60 euro veel geld voor een verbindingsstukje, maar ben toch erg benieuwd naar de ervaring van gebruikers. Zijn er al mensen die dit uitgeprobeerd hebben en is er inderdaad een merkbaar verschil in stabiliteit t.o.v. een drager zonder brace? Vinden jullie dit zijn geld waard? Neem aan dat de brace op iedere Tubus drager kan en op elke fiets.

 181. Rem-upgrade? Het gaat over een controle en aanpassing van de bevestiging van de aluminium spider met de stalen remschijf op AR’s die aan het begin uitgeleverd werden. Heeft niets met piepen te maken bij nat weer.

  Er zijn twee idworx Braces: Brace S voor Logo; Brace L voor Cargo/E-Bike.

 182. Beste medefietsers, zie regelmatig dit forum voorbij komen maar kan het niet laten om ook wat achter te laten. Ik ben sinds bijna 2 jaar in het bezit van een AR, één van de eerste dus. Ik ben bij de aanschaf gelijk gevallen voor het oranje monster, ondanks het hoge bedrag. Helaas moet ik melden dat ik erg ongelukkig ben met de fiets, al de problemen die ik voorbij zie komen in dit forum heb ik in mijn fietsie gehad of nog aanwezig. Het ergste waren wel de schijfremmen, spontaan bij het remmen schoten de onderdelen voor de bevestiging van de schijf uit het voorwiel, kan je wel vertellen je schrikt je het …. niet aan denken dat dit met volle bepakking in een afdaling gebeurd. Bleek dat er meerdere borgringen waarmee de schijf is gemonteerd waren afgebroken, vandaar dus nu de upgrade. Nog geen 2 mnd later idem maar dan bij het achterwiel, was er gelukkig zelf op tijd bij net voor de vakantie, omdat ik mijn eigen materiaal niet meer vertrouw.
  Vervolgens wordt er door Idworx een geoxydeerde schijf opgestuurd voor vervanging, dit kan niet. Dus het is mij duidelijk dat de terugroep aktie voor de schijfremmen, deze komt grotendeels door de problemen aan mijn fietsie. Andere problemen, voorspatbord afgebroken, inmiddels is er al 3x een nieuwe plug in de fiets geplaatst, tot ze er achter kwamen dat het de verkeerde was, want idd deze verbrande. Dus de kabelboom uit één stuk nou die was bij mij al na een paar maanden naar de …… . Nu nog het probleem met de zadelpen, zadel schiet steeds achterover, mooie titanium zadelpen maar wat heb je er aan als deze niet goed functioneert. Helaas is de reactie van Idworx zeer bedroevend en over de coulance wil ik het al helemaal niet hebben, inmiddels ben ik het vertrouwen volledig kwijt, als ik de keuze opnieuw mocht maken werd het geen Idworx meer. Sorry van dit lange verhaal maar wordt er een beetje …. van al die positieve berichten en tests waar de fiets perfect uitkomt, ik zie totaal de andere zijde. Gaarne jullie reactie.

 183. Met iedere vooruitstrevende fiets kun je tegen problemen aanlopen. De eerste Rohloffnaven hadden ook problemen. Als ik nu met een Pinion 2015 model rijd, schakelt dat een stuk makkelijker dan de antieke Pinion die ik -helaas- heb.

  Ik zeg altijd: “Problemen bestaan niet. Wél oplossingen die uitblijven.”

  En als er ergens een probleem is met jouw fiets dan moet in eerste instantie de dealer waar je hem gekocht hebt dat oplossen. Ook onze idworxen hebben soms problemen die wij oplossen. Ik moet ook bekennen dat ik wel eens een klant zijn geld heb teruggegeven omdat de fiets ook volgens ons niet voldeed aan wat beloofd was. Maar dat is alweer zes jaar geleden.

  Dat idworx weinig coulance geeft/heeft, dat is tussen de dealer en idworx.

  Overigens komt Gerrit op dinsdagavond 31 maart bij De Vakantiefietser langs. Het is voor mij altijd leuk om hem te horen praten; zijn gedrevenheid, passie en perfectionisme zijn aanstekelijk. Dat maakt ons enthousiast over idworx. Meld je aan als je zin hebt om langs te komen, maar houd het dan wel gezellig:-)

 184. Reactie van Gerrit staat toch wel een beetje haaks op datgene wat Vincent schreef?
  Als het werkelijk om datgene gaat wat Gerrit schreef, daar hoeft de fiets toch niet voor terug naar Wachtberg?
  Normaal gesproken worden Recalls toch gewoon door de dealer organisatie in het land uitgevoerd?
  Naar mijn persoonlijke mening lijkt het er meer op dat er geen ruchtbaarheid aan gegeven mag worden dat de nieuwe generatie schijven wellicht een oplossing voor de gillende schijven kunnen zijn? Stel je voor dat iedereen dan die upgrade wil hebben, zou zomaar NOG een Recall kunnen opleveren…

  Wat zadelpen betreft Albert, dit probleem heb ik destijds ook ondervonden. Pen heeft geen set-back en wanneer je het zadel door de korte bouw van de AR dan wat verder naar achter monteert, dan houdt de conische klemverbinding verdraaien niet tegen.
  Ik heb destijds een andere pen gemonteerd met een set-back en verstelling met twee bouten.

 185. Even voor de goede orde, foto van Gerrit wordt een beetje vreemd getoond in mijn berichtje, geloof me ik heb deze niet geplaatst 🙂

 186. Ben door gezondheidsperikelen even uit de roulatie, hopelijk kan ik in het 2e halfjaar van 2015 weer vooruit kijken, vandaar dat ik even ben weggeweest op het forum.
  T.a.v. de AR het volgende.
  Met betrekking tot de schijven is er een update geweest, de floaters, zijn de verbindingsborgen, hebben een verbetering ondergaan.
  Vincent, ben jij wel goed op je fiets gezet? Zoveel veranderingen in korte tijd zou mij ook geen goed gevoel geven. Zelf gebruik ik op mijn AR de platform pedalen van Santos (die op de Travelmaster zitten) en de nieuwe zadelpen (met veel setback) van Santos. Geen problemen.
  Ik zou m.b.t. tot een andere voorbouw kiezen voor Syntace.

  Erwin en Thijs, mijn ervaring is dat The brace met volle bepakking meer stabiliteit geeft aan de fiets en met het rijden. Zonder bepakking merk je hier niets van en is The Brace overbodig, maar dat is mijn persoonlijke mening.

  Albert, mijn AR heb ik in april 2013 ontvangen. Enige probleem wat ik heb meegemaakt is een tik in de EBB. Deze is inmiddels vervangen door een verbeterde versie (dikkere lagers en (nog) meer vet).
  Ook het voorspatbord heeft een verbetering ondergaan, een extra stangetje (waardoor het spatbord op b.v. slecht wegdek niet zo zwabbert) en het spatbord loopt verder door naar onder waardoor je iets minder kans hebt dat je schoen tegen het spatbord aankomt (met het oude kwam je al gauw tegen de beugel die om het spatbord zit en tegen de rubber flap aan). In de nieuwe situatie oogt het wat stabieler. Persoonlijk vind ik de bevestiging van het stangetje dat naar het lowrider bevestigingspunt gaat niet zo’n mooie oplossing (maakt de lowrider voor mijn gevoel bij dat punt wat zwakker)
  Idworx stuurt geen onderdelen direct naar je toe, dat gaat altijd via de dealer.
  Wat bedoel je met een geoxydeerde schijf?
  Waarschijnlijk heeft Idworx vervangende ge-upgrade schijven naar je dealer toegestuurd (de floaters zijn verbeterd). Er zijn inderdaad een aantal floaters van de schijven losgekomen en dat kan inderdaad hele gevaarlijke situaties opleveren.
  Met de ge-upgrade versie is dit probleem nu helemaal verholpen.

  In het begin waren er problemen met The Plug zoals jij stelt. Ook werd er in het begin door sommige dealers The Plug verkeert “behandeld” waardoor deze (m.n. de kabelboom) kapot ging. Idworx heeft de dealers geïnformeerd hoe te handelen.
  Daarna zijn er voorzover ik weet geen problemen meer geweest.

  Over de titanium zadelpen was ik in het begin al geen voorstander van. Ik maakte gebruik van de Syntace P6 zadelpen (nauwelijks setback) welke ik vorig jaar heb vervangen door de nieuwe Santos zadelpen (met veel setback) o.a. speciaal voor Brooks zadels.

  Albert ik begrijp je problemen, niets is zo vervelend dan als je geen vertrouwen meer hebt in je fiets. Dealer en fabrikant moeten er voor zorgdragen dat jij weer vertrouwen krijgt in je fiets, daar is de fiets duur genoeg voor! Ik kan je één ding zeggen Idworx is een kwalitatief uitstekende fiets en moet zijn of haar berijder in alle omstandigheden veel plezier verschaffen. Zowel Idworx als Santos hebben in het trekkingbike segment een naam hoog te houden.

  Wat Eric Schuijt stelt is correct, in eerste instantie moet de dealer de problemen oplossen. Lukt dit niet dan moet de dealer in contact treden met Idworx. Het staat je natuurlijk altijd vrij om eventueel zelf Idworx te benaderen.

  Erwin, de nieuwe schijven zijn nog steeds niet vrij gegeven. De nieuwe schijven kunnen (na testen) de warmte niet goed kwijt en daarnaast vind men de nieuwe schijven nog geen verbetering t.a.v. de oude schijven (met verbeterde floaters).
  Het probleem van piepende en gillende schijfremmen is helaas de wereld (nog) niet uit te krijgen. In de mountainbike wereld heeft men dit probleem geaccepteerd, maar op trekkingbikes wordt dit als heel vervelend ervaren al helemaal als je van een fiets komt die geen remgeluiden maakt.
  Achter de schermen is men echter druk bezig om een oplossing te zoeken maar er zal echter nog even enig geduld moeten worden uitgeoefend, alvorens dit probleem kan worden getackeld.

  De door Santos zelfontwikkelde zadelpen (o.a. speciaal voor de Brooks zadels met ruim voldoende setback) vind ik een (zeer) welkome aanvulling voor de fiets.

  Ik hoop met het bovenstaande enige duidelijkheid te hebben verschaft.

 187. Tsjonge jonge Frits.Het blijft toch een hoop geld voor een fiets die zich voortdurend in een experimenteel stadium bevindt .
  Ik denk dat ik je lange verhaal hier wat mee ingekort heb.

  Groet,
  Herman

 188. Idworx maakt goed fietsen, punt. Maar het wordt inmiddels duidelijk dat er naast de vele positieve berichten en lyrische kritieken ook klachten en minder positieve ervaringen zijn. Telkens het wiel opnieuw willen uitvinden is niet altijd innovatie. De claims gemaakt door Gerrit Gaastra over de Almotion banden zijn lachwekkend gebleken. De meerprijs van een idworx ten opzichte van een santos met vergelijkbare afmontage is mij inmiddels volstrekt onduidelijk. Ik ga de idworx verkopen en mij zien ze er niet meer terug.

 189. Chris, qua Almotion banden kan ik redelijk met je mee gaan (de praktijk wijst vaak anders uit dan bij laboratorium onderzoeken), maar om GG zijn mening nu als lachwekkend te bestempelen gaat mij in dit verband veel te ver.
  Overigens van een meerprijs van een Idworx t.o.v. een Santos is de laatste tijd geen sprake meer. De beide merken zijn qua prijsniveau naar elkaar toegegroeid.
  Voor een dergelijke (hoge) prijs mag je uiteraard wel verwachten dat je een kwalitatief uitstekende fiets krijgt.

  Niet iedere innovatie aan/op een fiets is direct ook een verbetering, helaas, ondanks de soms lyrische testverslagen in diverse fietsbladen.
  Ik probeer al jaren aan te geven dat een testverslag van een paar dagen en misschien 300 km veel te kort is om een fiets goed te kunnen beoordelen.
  Uit een duurtest van zeg minimaal een jaar kan je veel meer halen dan van een paar dagen. Maar goed bij de fietsbladen liggen ook andere prioriteiten.

  Bij klachten gaat het erom hoe de terugkoppeling is naar je klanten toe en hoe oplossingsgericht je bent.
  Daar valt denk ik nog een inhaalslag te maken.

 190. Ik zie een aantal zaken niet goed gaan.
  Ten eerste vind ik GG zijn optredens op oa deze website niet handig. Hij is een zeer goede techneut en ik heb veel respect voor hem en het merk idworx, maar communicatie is echt een vak. Dus zorg dat aub dat GG lekker met de dealers aan de slag gaat en zich niet uitlaat op dergelijke wijze. Als er klachten zijn regel achter de schermen dat een dealer het oplost voor de klant.

  Daarnaast zie ik gewoon dat ontwikkelingen ook gepaard gaan met fouten. Geeft niet gebeurt gaat er om hoe je het oplost. Dealers en recalls zijn daar van essentieel belang in. Dat zou uit zichzelf moeten gaan. Gewoon een brief u heeft die fiets en u mag zich melden bij die dealer om dit of dat op te lossen. Dat vind ik namelijk wel dat je mag verwachten in deze prijs categorie.

  Dat zou het merk idworx goed doen als dat wat beter geregeld is.

 191. Ik schrijf hier af en toe wanneer dit noodzakelijk wordt of wanneer ik er gewoon zin in heb. En dat gaat kort en direct zonder onnodige bla bla bla. Meestal wordt dit gewaardeerd door de andere forum-gebruikers die de directe informatie kunnen gebruiken of op een andere manier interessant vinden.

  Nogmaals over de remmen:

  a) er is een officiële terugroepactie voor de idworx remschijven van de eerste serie geweest. Dealers werden geïnformeerd en de idworxers die een garantiekaart aan ons teruggestuurd hadden (altijd doen dus!) werden ook direct gecontacteerd. Het ging om een productiefout van de bevestiging remschijf/spider door de toeleverancier in 2013. Het probleem is nu beholpen en kan ook niet meer opnieuw voorkomen. Was dus goed geregeld!

  b) schijfremmen bij nat weer maken vaak geluiden maar blijven wel goed functioneren! Uit Duitsland hebben we heel weinig tot geen klachten hierover. Ik denk dat het daaraan ligt dat ze hier al meer ervaring hebben met schijfremmen (men accepteert het geluid-nadeel eerder). Ook omdat het vaak iets meer bergaf gaat en de remmen sterker worden gebruikt, wordt het geluid duidelijk gereduceerd totdat het compleet verdwijnt.

  c) de misschien nieuwe eendelige idworx schijf maakt net zoveel geluid als de tweedelige. De eendelige wordt gemaakt door een leverancier waarvan wij hopen dat deze beter kan leveren, alleen corroderen deze schijven te sterk bij onze testfietsen op het moment. Thermisch gezien is de tweedelige iets in het voordeel in hele extreme situaties.

  d) mochten er problemen zijn met je fiets, dan aub dit met de idworx dealer bespreken dan lossen we deze goed op. Zelfs bij een idworx kan er wel eens iets misgaan 😉

 192. Wat een eenvoudige posting van mijn kant na een half jaar stilte op dit forum kan opleveren.
  Even voor de duidelijkheid:
  Ik heb een goed contact met Gerrit en ik verwacht dat de controle van de schijven ook werkelijk wat gaat opleveren.
  Voor een aankoopprijs van 4995 euries mag dit ook wel. Bij een beetje vochtig weer horen ze mij al van verre aan komen remmen.
  Ik schrik er elke keer nog zelf van.
  Dat ik hiervoor naar Wachtberg ga is mijn eigen beslissing en heeft niets met de dealer te maken.
  Overigens is degene die mij de AR heeft verkocht mijn eigen zoon (Struijk Fietsen Voorburg). Samen sleutelen we al jaren aan (Idworx)fietsen, dus wat kennis van zaken betreft zijn wij geen groentjes.
  Voor wat betreft de aanpassingen aan zadel, zadelpen en stuurpen heeft dit volledig te maken met mijn fysiek. Een lange rug met korte benen en een fors gewicht vragen altijd wel om enige aanpassingen.
  Zadel is een SQlab 602 geworden met een Truvativ T-40 zadelpen en Hope klem. Voorbouw zal een 90mm Syntace worden en mijn oude Crankbrothers 5050 pedalen die ik nu nog gebruik worden vervangen door Saint of Hope-pedalen.
  Wordt vervolgd.

 193. Vincent, nog even terugkomend op de schijven van de AR.
  In-remmen is in deze heel belangrijk. Zoek een brug op en ga een aantal keren omhoog en omlaag, laat de schijven goed warm worden. Met mijn AR heb ik het zelfde gedaan. Schijfremmen zijn op trekking bikes in Nederland nog geen gemeen goed.
  Zoals Gerrit terecht stelt, wordt er in Duitsland veel meer van de schijven gevraagd. Verder zal je altijd geluid blijven houden bij schijfremmen. Dat een schijf geen geluid zou maken is een utopie. Mijn voorschijf maakt alleen in de regen bij aanvang even geluid maar daarna is het weer over. In Duitsland heb ik nooit last gehad. Nederland is een vlak land waar je niet optimaal gebruik maakt van de schijfrem. Tijdens het fietsen even remmen of even remmend fietsen maakt de ruimte tussen schijf en remblokje schoon / vrij, wat de geluiden reduceert/vermindert. De ervaring leert dat reiniging van de schijf maar een beperkt resultaat heeft.

  Je zou ook eens de nieuwe zadelpen van Santos kunnen uitproberen, bevalt mij zeer goed. Afstand zadel – stuurpen is goed in te stellen mede door de prima setback.
  Verstandige beslissing om de ti zadelpen te vervangen, zeker voor mensen met een wat forser gewicht is dit raadzaam.
  Verder gebruik ik de platform pedalen van Wellgo die op de Santos Travelmaster zitten.
  Ik ben heel benieuwd hoe je verdere ervaring met de AR verloopt.

 194. Frits, ik zou haast de indruk krijgen dat jij meer dan alleen maar hobby matig bij Idworx betrokken bent, iets wat zou kunnen leiden tot net wat minder objectiviteit dan wanneer dat niet het geval was. Mag ik vragen wat jouw link naar Idworx is? Mogelijk is dat al eens ter sprake gekomen, maar, of ik heb dat gemist, of dat was voor ik deze site las. Dit is absoluut geen aanmerking op jouw commentaren.
  Thijs

 195. @ Vincent: wat je kunt verwachten van de actie bij de schijven is dat er geen kans meer bestaat dat de verbindingen tussen schijf en spider vanzelf los kunnen komen. Verder geen verandering.

  @Thijs: Frits is een soort ambassadeur voor idworx. Hij heeft meerdere fietsen van ons, is altijd zeer enthousiast en geeft ons opbouwende kritiek. Hij staat NIET op onze loonlijst!

 196. Als ik zijn enthousiasme hier op de site zie, heb je niet de slechtste aan Frits. Wie weet haalt hij mij ook nog een keer over om Idworx te gaan rijden.

 197. @Thijs. Er zijn meerdere ambassadeurs hier hoor ;-), maar die kunnen je nooit overhalen. Ik zou je aanraden gewoon eens met een idworx te fietsen, dan ben je snel overtuigd en heb je helemaal geen mening van een ander nodig. Indien je schroomt de dealer om een proefrit te vragen heb ik als niet idworx belanghebbende een mooie AR of RnR voor een proefritje beschikbaa in het midden vh land.

 198. @Jan-Willem, dank voor het vriendelijke aanbod, maar helaas woon ik niet in het miden van het land. Maar ik heb nog een veel groter probleem. Ik heb nl al een Van Herwerden Roadmaster CX (XT afgemonteerd, Magura remmen) en die bevalt met uitstekend. Ik kan het niet vergelijken met andere trekking fietsen want ik heb geen praktijk ervaring met andere merken en deze is nog te nieuw om weg te doen. Maar het leuke van het volgen van deze site (en andere info e/o tijdschriften) heeft wel als resultaat dat ik al aardig weet wat ik tzt hierna zou willen.

 199. Bedankt Frits voor je bezorgdheid over het inremmen van de schijven, maar dit soort zaken zijn voor ons gesneden koek. Met de helling van Snowword in de achtertuin is dat een makkie. Inremmen gebeurt dan met een snelheid van minimaal 60 km/u naar nul.
  Bij vier van die acties is de boel echt bloedheet en de remweg meer dan gehalveerd en om de zoveel tijd herhaal ik dit om verglazing te voorkomen.
  Verder kan je dit inremmen ook goed op het mtb-parcours in Bergschenhoek of op de oprit van de Brienenoordbrug in Rotterdam.
  Overigens zijn er ook rijders die de blokken in de oven verhitten, maar wat het beste werkt kan mij niemand vertellen .
  Misschien nieuwe blokken bij Idworx laten inremmen op de schijven als dat mogelijk is.

 200. Vincent, het laatste heeft Idworx een tijdje gedaan, ik weet niet of zij nieuwe blokken nog steeds inremmen op de schijven. Neem het zekere voor het onzekere.
  Zo te lezen heb je een uitstekende “achtertuin” om schijven en blokken goed in te remmen.

  Thijs, ik weet niet of je naar beurzen gaat (Bike Motion of Fiets- en Wandelbeurs) maar ik ben altijd op de stand van Idworx aanwezig. Dan kan ik je wat meer vertellen over deze prachtige fietsen. Overigens probeer ik altijd zo objectief mogelijk te zijn. Ik zeg altijd ga eerst eens bij andere fietsen kijken en kom dan eens naar Idworx kijken, dan kan ik je de verschillen laten zien en je bruikbare tips geven. Het zijn vaak de details waar Idworx hoog mee scoort.
  Maar zoals ik al eerder schreef niet iedere vernieuwing is gelijk ook een verbetering.
  En iedere fiets óók een Idworx heeft onderhoud nodig, hoewel dit aspect wel eens vergeten wordt. Een Idworx wordt gezien als onderhoudsvrij wat ook wordt versterkt door de slogan Ride it all the time, maar een onderhouds- en poetsbeurt zal fiets en berijder goed doen en spaart je een hoop onnodige kosten uit.

 201. Het in remmen van de schijven in het atelier heb ik 4 weken geleden nog live mogen aanschouwen bij iedere nwe. fiets die voor transport klaargemaakt wordt. Het gebeurt gelukkig nog steeds Frits. Neemt niet weg dat je zelf ook even de tijd moet nemen om blokken en schijven op elkaar in moeten laten werken. Bergjes op- en afknallen zal dit proces zeker bespoedigen, maar bij een beetje normaal gebruik en respect voor het materiaal zal dit uiteindelijk ook het gewenste resultaat geven.

 202. In de winkel hadden wij het over de discussie over de Hope schijfremmen. Johan -onze monteur en iPhone navigatie-expert- rijdt al jaren op een AllRohler.

  Wij kwamen tot de volgende conclusie.
  Een Rohloff naaf maakt in de 7e versnelling altijd geluid,
  Een ketting maakt je broek smerig,
  Met kapotte Magura remmen kom je zonder service kit niet ver,
  Iedere band kan lek gaan,
  Een riem kan soms snerpen,
  Tubus dragers gaan roesten,
  Bij een Pinion moet je tussen de 6-7 en 12-13 even stoppen met trappen om verder te schakelen,
  Een stalen frame vergt meer onderhoud dan een aluminim frame,
  Een Brooks zadel geeft af,
  Hope remmen kunnen piepen.

 203. Water is nat..
  Gras is groen..
  Toch lees ik in het halleluja intro verhaal over de AR nergens iets over piepende remmen.
  Licht in ieder geval een klant goed voor dat dit kan gebeuren bij schijfremmen,dan is de keuze aan de klant wel/niet.
  Fair enough.

 204. Bedankt Eric voor al die waarheden.
  Alleen het in de laatste regel genoemde “piepen” is een understatement.
  Gezien de herrie zou een Hinderwetvergunning een optie kunnen zijn.

  Ik begreep overigens dat er volgende week woensdag een versie leverbaar wordt met een dubbel remsysteem. Dan kan je indien gewenst kiezen voor schijven bij droog weer en Firmtech bij regen.

 205. Vincent, wat bedoel je met een versie die leverbaar wordt met een dubbel remsysteem??
  Santos heeft wel een voorvork die zowel met schijven als met Firmtech uit te rusten is.
  Santos heeft echter nog geen frame die zowel voor als achter met dubbel remsysteem (je kan dan kiezen) is uit te rusten.
  Eind vorig jaar / begin dit jaar heb ik dit Gerrit Gaastra nog gevraagd of Idworx ook in die richting gaat denken, maar Gerrit vond dit het frame geweld aan doen. Visueel en ethisch gezien is het geen mooi gezicht, het frame wordt daardoor te druk, wat ik wel kan beamen.

  Mijn achterliggende gedachten was, dat tijdens de laatste Bike Motion er geruchten gingen dat Magura zou stoppen met de Firmtech remmen en dat Santos en Idworx de voorraad van Magura zou opkopen en je dan je fiets qua remsysteem zou kunnen ombouwen.
  De levering van de Magura zou zo ook gewaarborgd blijven voor zowel Idworx als Santos die de grootste afnemers zijn.
  Vooralsnog heeft Magura naar ik meen deze gedachten weer laten varen.

  Voorzover ik van Gerrit Gaastra heb begrepen, zal er geen dubbel remsysteem (zodat je dus kunt kiezen) op de Idworx frames komen.
  Als iemand andere berichten heeft ontvangen dan horen wij dit op dit forum graag.

 206. Vincent maakt een grapje. Het zijn trouwens niet alleen de Hope schijfremmen die piepen; ook mijn Shimano XT op mijn MTB doen dat bij nat weer.

  Dit is de oplossing: http://www.squealout.com

  Ik heb al een potje besteld!

 207. Een mooie vent die Vincent, dacht dat hij het serieus meende!
  Gerrit, je moet nogal een aantal handelingen verrichten. Ben benieuwd naar jouw ervaringen met squealout en hoe lang het piepen weg blijft!

 208. Dat vind ik nu jammer Gerrit dat je mijn 1 april-grap vroegtijdig de nek omdraait.
  Misschien een lik uit dat potje voor mijn remschijven als goedmakertje?

 209. Hoi,
  Idworx fietsen zijn gewoon heel erg goede en doordachte fietsen, zeer mooi afgewerkt ook de Gaastra fyts evenals de Santossen en andere fietsen in deze prijsklasse, soms maakt de ene schijfrem meer geluid dan de andere heeft niets met merk te maken,
  Steeds meer fietsen krijgen schijfremmen , ondanks meer geluid zijn het toch de betere remmen, en bij een noodstop ben je blij dat je deze remmen op je fiets hebt.

 210. Na 1 1/2jaar ervaring en bijna 33000 km met de AR verder vind ik grootste probleem / vervelendst dat wanneer je iets heb met je rem / rohloffnaaf of Son dynamo je altijd terug naar je dealer moet omdat je sommige zaken nu eenmaal niet zelf kan oplossen.
  Mijn ervaring tot nu toe:
  Het originele zadel na 7000km vervangen door een Brooks Flyer omdat ik maar niet kon wennen (zelfs een gel zadel zat beter)
  De plug vervangen door een E Werk met accu alleen jammer dat je de bijbehorende accu ook niet via het net kan opladen.
  De riem en toebehoren bij 24700 km vervangen.
  De big ben banden bij 10000 km gewisseld (achter naar voor) en bij 32000 km vervangen.
  Goed garantie van Rohloff (naaf gescheurd bij spaken ?) en van Son (dynamo die het licht uit deed).

  Hoewel er zeker nog wat puntjes ter verbetering zijn blijf ik het een mooie fiets vinden.

 211. Vincent, had een goede 1 april grap geweest, ik denk dat veel mensen er ingetuind zouden zijn. Ik was er in ieder geval al ingetrapt.

  Jos, schijfremmen worden steeds meer gemeen goed op de trekking bikes (in Duitsland worden al nauwelijks fietsen met velgremmen meer verkocht) en inderdaad de schijfremmen zijn veel directer dan de Magura velgremmen.

  Arnold, goed te horen dat je de AR nog steeds een mooie fiets vindt.
  Jammer van de mankementen. Heb je nog steeds de titanium zadelpen?
  Zelf heb ik inmiddels de nieuwe zadelpen van Santos (speciaal voor Brooks zadels) gemonteerd die ruim voldoende setback heeft.
  Het standaard zadel (Terry) zat mij ook niet lekker en heb ik meteen ook vervangen door een Brooks Flyer Select.
  Overigens is het SQLab 602 Trekking ook een lekker zadel.

  Je spreekt over “Rohloffnaaf gescheurd bij spaken”, was dit een productiefout, of is dit veroorzaakt door het verkeerd op spanning brengen van de spaken?
  Spaken worden vaak bij een beurt handmatig op de “juiste” spanning gezet.
  Persoonlijk vind ik dit niet juist.
  Bij Idworx worden de spaken op de juiste spanning gezet en dan hoef je er in principe niets meer aan te doen. Toch kan het gebeuren dat na verloop van tijd één of meerdere spaken wat spanning verliezen.
  Gaat de rijwielhersteller deze spaken dan handmatig aantrekken dan ontstaat er een onbalans in de spaakspanning van het wiel met als gevolg spaakbreuk zeker als je met fietsvakantie gaat en de fiets zwaar belast wordt.
  Vraag je rijwielhersteller bij twijfel of hij de spaken van je wiel (haal de buba’s en biba’s van de velgen) met een spaakspanningsmeter controleert en herstelt.

  Was de riem een CDC of CDX versie?
  De CDC riem zou met gemak de 30.000 km halen.

  Zelf verwissel (voor naar achter en achter naar voor) ik mijn banden ook altijd om de 10.000 km.
  De huidige generatie Schwalbe banden vertonen gelukkig na verloop van tijd geen haarscheurtjes meer in de wangen zoals ik helaas bij de eerste generatie Supremes heb ervaren, maar dat is door Schwalbe in Hoofddorp keurig opgelost.

 212. Frits ik heb nog steeds de originele zadelpen, als ik zo het eea lees zou er eigenlijk een zadelkeus optie moeten zijn want ik hoor niet veel positiefs over de Terry.
  Ik durf niet te zeggen of de scheur in de naaf een productiefout betrof dit kwam bij mij bij na 32000 km naar voren, de spaken zijn nooit nagesteld wel is hij iets eerder naar Rohloff geweest voor een pakking lekkage. Bij mijn dealer was ik de 2e die het was overkomen.
  Als tandriem heb ik een CDC Mudport, of de riem zelf op was weet ik niet mijn voorblad in ieder geval wel, voor de zekerheid heb ik alles laten vervangen.
  Ik had aangeven dat er een paar punten ter verbetering zijn een daarvan is dat de fietstassen (ortlieb) over de snelsluiting van het achterwiel schuren wanneer de montage van de bagagedrager ietsje hoger zou zijn zou dit probleem verholpen moeten zijn. zie foto.

 213. Arnold, laat de duc-tape zitten en monteer een stuk waterslang met een tie-wrap. Grote kans dat het “schuurprobleem” verholpen is.
  Ik gebruik 10 x 14 (resp. binnen- en buiten diameter) waterslang.
  Voor de kleine delen van de drager gebruik ik waterslang 8 x 12.
  Als je een beetje handig bent met een Stanley-mes dan creëer je een mooie bescherming voor zowel je achter- als voordrager.
  Voordat je de slang plaatst, doe eerst een stukje duc-tape over de lak van de dragers ter bescherming van vuil en regen.
  Sommige mensen vinden al die slangetjes niet mooi aan de fiets, kan ze geen ongelijk geven, maar het is wel heel effectief.

 214. Gisteravond was onze jaarlijkse Gerrit- idworx- Gaastra avond. Bijzonder hoe gedreven en kundig Gerrit over zijn fietsen vertelt.
  Een raad eens? Johan gaat nieuwe remschoentjes testen voor zijn All Rohler.

 215. Het is absoluut goed dat er oorzaken gevonden gaan worden voor het piepen en allerlei andere geluiden die schijfremmen maken/veroorzaken
  Maar of het probleem uiteindelijk verholpen zal worden????
  Ik heb vorig jaar in Wachtberg een klein stukje met de nieuwe remschoentjes mogen rijden en kon toen niet echt een verbetering ontdekken, maar misschien dat er inmiddels nieuwe wijzigingen zijn aangebracht.
  Ben heel benieuwd naar Johan zijn ervaringen.

  Ook de nieuwe in ontwikkeling zijnde nieuwe schijven van Idworx beloven tot op heden nog geen afdoende verbetering.
  De enige onderdelen waar nog naar gekeken naar zou kunnen worden m.b.t. piepende schijven, is de voorvork en de remhoeven.
  Hoewel ik ook twijfel of hier de oorzaak in gevonden kan worden.

  Ben benieuwd hoe Gerrit Gaastra het squealout gaat beoordelen, zie ook;
  http://www.squealout.com

 216. Zijn dit de blokken welke Gerrit 11 april vorig jaar voorstelde:
  ” Ik heb het nog eens bekeken vanavond en denk een oplossing gevonden te hebben voor dit probleem. Movit/Porsche oplossing weer eens; we gaan het volgende week uitwerken. Het is niet zo moeilijk.
  Mogen dus nu ook idworx remblokken maken….”

  Zijn de blokken op de foto een proefmodel?
  Gaan toch nooit in de remklauwen passen zonder dat deze er ver bovenuit steken?
  Of is dit juist de bedoeling, het vergroten van de massa van de blokken om trilling te voorkomen?

 217. De kleinschaligheid van een bedrijf heeft vaak voordelen, maar in dit geval ook z`n nadelen.
  Wanneer er bv met een nieuwe auto iets mis is, worden er tientallen mensen uit de ontwikkeling opgezet om het probleem snel op te lossen.
  Ik weet niet uit hoeveel mensen het ontwikkelingsteam bij Idworx bestaat, buiten Gerrit zelf om.
  Het bedenken en vooral veel testen van verschillende oplossingen kost nu eenmaal veel tijd.

  Het kan natuurlijk ook zijn dat er geen verbetering komt.
  Opmerking GG :remschijven piepen nu eenmaal. ( ook XT )

  In vaktaal spreekt men ook vaak van : verschijnsel is de stand der techniek. Met het huidige produkt /samenstelling en ontwerp is dan geen verbetering mogelijk.

 218. Stuur mij ook maar zo’n setje blokken Gerrit, ik test ze wel.
  Je weet mij wel te bereiken.

 219. Erwin, remschoentjes verkeren in testfase zijn dus proefmodellen.
  Uit mijn geheugen waren de remschoentjes vorig jaar aan de bovenzijde ongeveer ook zo groot. Echter een foto vertekent altijd wat.
  Het vergroten van de massa van de blokken zou misschien ook negatief kunnen uitpakken (grotere oppervlakte wat trillingen kan veroorzaken).
  Overigens heb ik dat vorig jaar tijdens een kort testritje in Wachtberg niet ervaren dat er trillingen optraden.
  Het vinden van de oorzaak (en het definitief uitblijven van het probleem) blijft een uitermate lastige opgave.

  Peter, het is correct dat alle nieuwe ontwikkelingen veel tijd én geld kosten. Ben je kleinschalig (zoals Idworx met een kleine groep ingenieurs) dan moet je dingen ook vaak uitbesteden.

  Verder ben ik bang dat jouw laatste opmerking wel eens hout kan snijden.

 220. Frits, als ik zo naar de foto kijk dan lijkt het mij dat het gedeelte wat boven de paspen uit steekt toch aanzienlijk groter is dan bij de originele blokken.

  Zomaar een idee:

  Waarom inderdaad de blokken niet een stuk boven de remklauw uit laten steken, en aan de bovenzijde (dus boven de paspen) een massief rubber blokje monteren welke net 2 mm dikker is dan de remschijf?
  Dit rubber blokje wordt door de remzuigertjes gemakkelijk samengedrukt, en voorkomt misschien dat de blokken gaan trillen. Werkt dus als een soort van trillingsdemper wat het resoneren van de blokken tegen gaat, en het piepen van de remmen voorkomt?

 221. Erwin, met jouw eerste alinea heb je helemaal gelijk. Optisch gezien niet echt mooi.
  Ik bedoelde eigenlijk te zeggen dat de remschoentjes op de foto qua grootte niet wezenlijk verschilde met wat ik vorig jaar in Wachtberg heb gezien.
  Misschien moet je jouw idee maar eens voorleggen aan de Gerrit Gaastra.
  Bij de Firm Tech velgrem werd destijds een soort heveltje gebruikt om resonanties en trillingen te voorkomen.

 222. Breedte heb ik overigens onjuist omschreven, maar eenmaal gepost kun je hier je tekst niet meer herstellen.
  Breedte van de rubberen? trillingsdemper zou de totale voeringdikte + remschijfdikte + 1 of 2 mm moeten zijn.
  Of het zou kunnen werken weet ik niet maar misschien het proberen waard.

 223. Voor ca. 2 weken terug heb ik een berichtje geplaatst over mijn problemen met de AR, eentje uit de eerste serie, om te kijken wat voor reacties erop af komen, omdat ik niet tevreden ben over het fietsie. Ook de klachten die ik heb gehad/ of nog steeds ondervindt wordt vrij makkelijk overheen ge………
  Ook de oplossingen, ze komen er, klopt maar wel naar x-keer naar de dealer enz. ook de reactie van Idworx …. kunnen nog veel leren.
  Issue 1 schijfremmen, recall actie geweest, heb hier totaal niets aangehad, allebei mijn schijven waren ruim voor de recall al defect en tot overmaat van ramp was er voor de reparatie ook nog een schijf opgestuurd vanuit Idworx die was geoxydeerd, dealer vond dat dit echt niet kon en heeft er toen maar één van een nieuwe fiets gehaald. Dus voor de recall waren mijn schijven al diverse keren verwisseld, ofwel alleen maar irritatie.
  Issue 2, The Plug, deze is bij mij 3x vervangen, ..x naar de dealer geweest voordat men in de gaten had dat het een oude versie plug was.
  Issue 3, spatbord voorwiel gescheurd, dit kwam doordat de fiets achterop een drager op de auto heeft gestaan, reactie Idworx dit is geen garantie want de fiets is niet gemaakt om achterop een auto op een drager te vervoeren, toen stond ik te stuiteren, dit meen je niet, zet het dan in de handleiding, maar je mag toch verwachten van een fiets van 5000Euro en in nederland dat deze achterop een auto vervoerd mag worden, nu staat hij ook achterop de auto met een stukje pijpisolatie tussen de spatborden, prima, maar kom niet aan met geen garantie. Gelukkig zit de dealer ertussen als filter.
  Dus al met al problemen zijn gerepareerd, maar inmiddels door al deze problemen wel tientallen keren bij de dealer geweest, voor onderzoek en reparatie. Op een gegeven moment heb ik naar de dealer een mailtje gestuurd dat ik antwoord eiste van Idworx over mijn problemen, dealer heeft mailtje doorgestuurd, maar geen reactie, na diverse keren reageren van dealer naar Idworx met de melding dat de klant nu wel een keer reactie verdiend op de mail heb ik een berichtje gekregen, deze was niet bevredigend. Idworx begrijpt niet na x reparaties dat je het een keer zat wordt, en binnen de garantie termijn beginnen van dat is geen garantie op zo’n fiets ……. Ofwel koop nooit een fiets eerste versie, je bent gewoon een test exemplaar, en aan de andere kant tegemoet komen ho maar.
  Het gevolg van bovenstaande is dat er afgelopen weekend een andere fiets is gekocht, niet voor mij, dat vindt ik zonde van de afschrijving, maar dit was geen Idworx, er komt nu over 5 wkn een Santos Travel Lite.
  P.s. dealer zit in Veenendaal, meeste weten dan wel genoeg.

 224. Albert, heel triest te moeten vernemen dat de AR een hoofdpijn dossier voor je is geworden.
  Welk defect had jij aan de schijfremmen, waren dat de floaters die loskwamen?
  Schijven ondergaan een behandeling tegen oxidatie. Zou kunnen dat er één is doorgeglipt en dat jou dat nu moest overkomen.

  De eerste generatie The Plug hadden last van doorbranden en elektronica problemen.
  Waarschijnlijk had de dealer een paar op voorraad en heb jij steeds de eerste generatie (weliswaar nieuw) ontvangen alvorens de dealer het door had.

  Spatbord is, sorry dat ik het zeg, een beetje je eigen schuld, dat kun je niet afwentelen op de fabrikant of dealer.
  Als je je fiets op een fietsdrager zet, kijk je extra goed of de fiets op een juist wijze op de drager is gemonteerd en of de fiets geen contact maakt met de drager.
  Bij twijfel doe je een stuk flexibele pijp isolatie tussen fiets en drager.

  Dat je geen bericht heb gekregen op je mail bevreemd mij.
  Heeft je dealer jouw mail rechtstreeks naar Gerrit Gaastra gestuurd?
  Er waren 2 mensen bij Idworx die Nederlands spraken, n.l. GG zelf en Sjors Kurvers.
  Sjors is inmiddels sinds eind vorig jaar weg bij Idworx.
  Dit is natuurlijk geen excuus, maar kan misschien wel een rol hebben gespeeld.

  Ik heb de eerste versie van de AR (mei 2013) en het enige probleem waar ik tegen ben aangelopen is een tik in de EBB.
  Verder vond ik de bevestiging van het voorspatbord te slap, op wegen met een slecht wegdek trilde en wiebelde het voorspatbord naar hartenlust.
  Ook kwam je met je schoenen soms tegen het voorspatbord aan, wat niet prettig is.
  Idworx heeft toen het voorspatbord iets langer naar onder toe doorgetrokken
  en een 2e stangetje gemonteerd.

  Van een fiets met een dergelijk bedrag mag je verwachten dat problemen naar tevredenheid worden opgelost.
  Uit je verhaal maak ik op dat behoudens het voorspatbord alles is opgelost.
  Maar vervelend blijft het natuurlijk wel en het vertrouwen in de fiets daalt dan tot het nulpunt.

  Ik hoop oprecht voor je dat de Santos Travel Lite je een beter gevoel gaat geven.
  Succes en vele veilige km’s gewenst.

 225. Los van hoe (on)voozichtig met de fiets is om gegaan tijdens het achterop de drager zetten, een antwoord in de trant van daar is de fiets niet voor gemaakt vind ik iedere leverancier in het algemeen, en van Idworx als leverancier van een premium merk, onwaardig.

 226. Ik heb nu sinds enkele maanden ook een Idworx all rohler. Ik heb er tot nu toe nog geen minuut spijt van.

  Voor de aanschaf had ik deze topic ook gelezen. Daarnaast rijd ik al vele jaren met schijven op mijn mtb ( xtr / cannondale low range/ XT ) .
  Bij nat of vochtige omstandigheden piepen deze ook.

  Het was voor mij een bewuste keuze om voor schijven te gaan , bij regen vond ik de normale remblokken te weinig remkracht hebben. Zelfs met rode magura blokken.

  Bij shimano steken de nieuwe remblokken ook iets boven de klauw uit, dit moet zorgen voor extra koeling.

  Bij mijn voor spatbord is maar één stang gebruikt, als je dan met één hand aan het stuur fiets klappert het spatboord tegen de band.
  Bij mijn “oude” easy rohler waren hier dubbele stangen voor gebruikt. Waarschijnlijk is dit voor gewichts besparing gedaan.

 227. Beste Frits, bij deze wil ik je bedanken voor de snelle reacties en van de status betreffende de AR. Maar ik constateer wel “enige” vorm van partijdigheid betreffende Idworks. Ik ben het er helemaal mee eens dat men bij problemen moet denken in oplossingen en hoe hou je de klant tevreden, ik ben mij er terdege van bewust dat er ook klanten zijn die irreële eisen stellen. Maar Idworx laat ook in de vorm van oplossingen ook wel de nodige fouten, die in het hoofdstuk blunders bij een commerciele opleiding niet zouden misstaan. Zo zie ik Idworx als een zeer technisch onderlegde onderneming, maar het heeft de nodige problemen om bij een technisch probleem hier openlijk tegen overstaande van de klant hier voor uit te komen, ook de beste techneut ontwikkeld wel eens iets wat in de praktijk minder uitpakt als wat men had verwacht. Wat ik hierboven gesteld heb betreffende mijn voorspatbord, dat deze is gescheurd en Idworx aan heeft gegeven van geen garantie, want de AR is niet geschikt om achterop een auto te vervoeren. Dit is al een lachertje, men mag verwachten dat, enz. Over productaansprakelijkheid nog maar niet te spreken, fietsie kost maar 5000E maar goed. Vervolgens kom jij er nu ook nog overheen dat het idd geen garantie is, ik moet beter opletten als ik mijn fiets op de fietsdrager plaats. Dit soort reacties en voorbarige conclusies zit een klant die de nodige problemen al heeft gehad en nog ondervindt niet op te wachten. Het probleem van mijn voorspatbord heeft totaal niets met de drager te maken, dat is jouw aanname. De pijpisolatie schuif ik over de band onder het spatbord, zodat deze min of meer wordt opgesloten, zodat deze tijdens het transport/ rijwind minder/ niet meer kan bewegen. Het voorspatbord was dus gescheurd exact bij de bevestigingssteun onder het balhoofd. Als dan wordt gezegd geen garantie enz. moet je de fiets maar goed op de drager monteren, valt dat zeker niet in goede aarde, vooral als betreffende persoon juist zeer zuinig is op zijn fietsie.
  Maar voor de duidelijkheid, ik heb er zeker spijt van dat ik de eerste versie AR heb gekocht en helaas alle problemen letterlijk met het fietsie mee heb mogen maken, recall acties waren voor mij te laat.
  Zou je nu een AR kopen waarin de meeste problemen zijn opgelost ligt het verhaal al heel anders.
  De mijne heeft al x-keer frustatie opgelopen, met de schijfremmen ten top, hiervoor zou Idworx wel wat mogen betekenen.
  De AR is een mooie fiets, als ik al deze problemen niet had gehad en op een goede manier was geholpen, dan was ik nu vermoedelijk ook een trotse klant geweest. Die Santos Travel Lite is niet voor mij, maar ik heb wel de nodige inspraak gehad in de aanschaf.

 228. Albert, ik word vaak afgeschilderd als adept van Idworx, maar nogmaals ik ben niet in dienst van Idworx en heb geen aandelen in Idworx!
  Ik ken Gerrit Gaastra al heel lang en ben heel erg gecharmeerd van het concept, de details en de innovaties.
  Maar als zaken niet goed zijn moet dit ook gezegd kunnen worden.
  Ik vraag mij vaak af, hoe het komt dat ik weinig pech heb met mijn fietsen (naast Idworx, Gazelle, Koga en Batavus) en dat andere mensen zoveel last hebben van pech.
  Ligt het soms aan hoe je met je materiaal omgaat?
  Ik kan vanuit hier natuurlijk niet beoordelen hoe iedereen met zijn of haar materiaal omgaat.
  Vergeet niet dat mijn AR ook de nodige problemen heeft gehad ondermeer terugroepactie schijven, nieuwe EBB vanwege tikkend geluid en terugroepactie voor The Plug.

  Je hebt gelijk dat ik misschien een wat te voorbarige conclusie heb getrokken m.b.t. je voorspatbord.
  Een Idworx moet natuurlijk wel op een fietsendrager geplaatst kunnen worden!
  Niet iedere drager is misschien geschikt (Idworx heeft o.m. bredere banden waardoor je andere gleuven nodig hebt)
  Het blijft natuurlijk moeilijk te beoordelen of de scheur bij de bevestigingssteun een productiefout is geweest of door nalatigheid is ontstaan.
  De steun had misschien in dit geval beter opgestuurd kunnen worden naar Idworx.
  Ik hoor de laatste tijd meerdere geluiden dat de SKS spatborden en stangetjes niet altijd even sterk zijn en dat de bevestigingssteunen de zwakke schakel vormen.
  Ik pleit daarom al langer voor duurtesten voor fietsen, zo haal je de zwakke schakels uit de fietsen en dit levert weer profijt op de voor de fietsers en hou je ergernis buiten de deur.

 229. Vandaag mijn AR weggebracht naar Rein Veenendaal voor een onderhoudsbeurt, nieuwe zadelpen en beschermdop voor de Plug, deze was een half jaar terug al afgescheurd.
  Ga ik fietsie ophalen heeft de monteur scheurtjes geconstateerd in de flens van de Rohloff naaf bij de spaken. Nou ik weet het niet meer, hoopte ik eindelijk een beetje van alle problemen te zijn verlost nu dit weer. Met deze fiets ga ik geen vrienden worden.
  Waarschijnlijk wordt de fiets door mij te veel misbruikt, want ik had het vermoeden dat deze gemaakt was om te fietsen, dus dat deed ik ook, maar achteraf kan deze daar heel erg slecht tegen.
  Wat een ellende en irritatie deze fiets mij al heeft gegeven dat valt niet te beschrijven.
  Duidelijk mijn reactie kenbaar gemaakt aan de dealer en deze zullen vervolgens weer contact opnemen met Idworx, maar ik verwacht er niet veel van, heb het helemaal gehad.

 230. Albert waarschijnlijk heb je het zelfde probleem als dat ik op 28 maart heb gepost, zie foto en ik was bij mijn dealer niet de eerste.

 231. Beste Albert,

  Ongelooflijk wat er allemaal mis kan gaan met zo’n fiets! Je bent nu officieel winnaar van de meeste-ellende-en-irritatie prijs en bent van harte uitgenodigd naar Bike Basics in Wachtberg (fiets mee aub). Kosten voor de reis, overnachting, etc. gaan aan Bike Basics (en een gedeelte gaat door aan Barbara;)

  Ik hoop dat alle problemen dan opgelost worden plus meer en er een hele tijd daarna niets meer mis kan gaan, wat je ook moet kunnen verwachten van een idworx.

 232. Gerrit Gaastra, hele goede “en terechte” actie!
  p.s. ik ben zeer tevreden met mijn Easy-Rohler. (aanschaf okt.2014, 9100km)
  Ik hoop dat scheuren in de naaf bij mij minder kans maken. (volgens mij komt er tijdens het remmen met velgremmen veel minder kracht op de velg, spaken en naaf dan bij het remmen met schijfremmen)

 233. Albert, ik hoop van harte dat alle problemen nu verholpen worden en dat je weer vertrouwen in de fiets krijgt, een Idworx is gemaakt om er mee (zorgeloos) te fietsen en niet om er steeds mee naar Rein Veenendaal te rijden!!

  Peter, heel simplistisch en gevoelsmatig denkende kan ik jouw gedachten wel onderschrijven, bij velgremmen worden de krachten n.l. verdeeld over 2 punten op de zowel de voor- als achtervelg, de flens van zowel de voor- als achternaaf worden daardoor minder belast (zegt mijn leken verstand).
  Bij schijfremmen is dit echter anders, de krachten die hier vrijkomen (op 1 punt!) zijn m.i. hoger dan bij velgremmen, waardoor in het linker gedeelte van de velg meer krachten ontstaan dan aan de rechterkant.
  Voor mijn gevoel ontstaat er dan een vorm van “wrikken” waardoor de flens kan gaan scheuren.
  Feit blijft dat dit m.i. meer moet gebeuren bij MTB fietsen (zijn alleen nog maar met schijfremmen uitgerust) die zwaarder en intensiever belast worden dan bij trekking fietsen.
  Ik heb echter geen zicht op het feit hoe vaak dit voorkomt bij zowel MTB- als bij trekking fietsen.
  Komt het eerder voor bij bepakte of niet bepakte fietsen?
  Zou spaakspanning ook een cruciale rol kunnen spelen?
  Moet voorvork en liggende achtervork anders (lees) zwaarder worden uitgevoerd om de krachten die nu ontstaan op de flens te ontlasten?
  Moet je net als bij motorfietsen uitgaan van 4 schijfremmen om de krachten gelijkmatig te verdelen of is dit overdone?

  Wellicht kan iemand mij hier een uitleg overgeven.

 234. Mijn nieuwe pedelec(45km charger HS) fiets heeft gewoon xt schijfremmen. En moet mij 100+ kilo plus fiets terug remmen van 45km zonder dat de fabrikant om de haverklap spaken moet vervangen.

  Dus mijn bescheiden mening: De problemen liggen niet bij de schijfremmen. Of er is domme materiaal pech of slechte implementatie van onderdelen of verkeerde materiaal keuze. Maar schijfremmen zijn gewoon een volwassen product voor de fiets en daar hoort helaas soms een piepje en kraakje bij.
  En in geval van Albert hele domme pech want Gerrit kennende weet hij wel waar hij mee bezig is.

 235. Beste Gerrit Gaastra,

  Dank voor je snelle reactie. Inmiddels heeft de dealer al gereageerd, ongetwijfeld weet je daar alles van en inmiddels heeft de dealer ook al een reactie retour. Maar helaas zie ik nog steeds geen oplossingen die mij weer enig vertrouwen geven in het merk Idworx. De uitnodiging betreffende Wachtberg heel leuk maar ik vindt de oplossingen betreffende mijn fiets belangrijker. Dus als ik geen serieuze oplossingen zie die in de mail waren aangeboden door de dealer zie ik geen enkele reden om richting Wachtberg te gaan. Besteed het bedrag van de overnachting, enz. maar aan de mogelijkheden die in de mail zijn aangeboden daar heb ik veel meer aan.
  M.v.g. Albert

 236. Albert, wat verwacht je nu van Idworx?
  Zoals ik het nu lees, mag je op kosten van Idworx naar Wachtberg en mag je bij het herstel van je fiets aanwezig zijn en je kan alle vragen stellen die je maar wilt en je kan met eigen ogen zien wat ze met je fiets gaan doen.
  Een mooie gelegenheid om daarnaast het bedrijf Idworx eens van dichtbij mee te maken.

  Ik begrijp dat de oplossingen (herstel van de mankementen) belangrijker voor je zijn, maar geloof mij, Idworx zorgt er voor dat alle onderdelen die niet goed functioneren en waar jij klachten over hebt, worden vervangen of hersteld.
  Je krijgt straks weer een fiets terug die het predicaat All Rohler waardig is!!

  Wij horen graag wat je ervaringen zijn en natuurlijk wat het uiteindelijke resultaat is.

 237. Hallo Albert,

  Dit is de serieuze oplossing: jij samen met de fiets naar ons toe. Dan kunnen we alles bespreken/uitleggen en alles wat nog niet goed is direct oplossen. Hier hebben we alles daarvoor. Alleen vervelend dat je hiervoor naar ons toe moet komen maar ik zie hier geen andere oplossing.

 238. volgens mij is Sint Christophorus een discussieplatform over fietsen, tips en ervaringen en is het niet direct de plek om je onvrede over wat in het laatste kracht bij te zetten door het publiekelijk te maken.

 239. Beste Albert,

  Ik snap je reactie niet.
  Je fiets is na eigen zeggen niet goed.
  GG biedt op kosten van IDworx een tripje naar Duitsland aan om je fiets te maken en te zorgen dat deze aan je verwachtingen voldoet.
  Gezien ervaringen van andere idworx eigenaren heb je dan een top fiets ipv maandag ochtend model.
  Ik krijg het idee dat in jouw geval de soep niet zo hard gegeten wordt als dat hij opgediend wordt.
  Want dit moet je echt met beide handen aanpakken. Er zijn maa weinig fabrikanten die een dergelijk aanbod doen. Ik heb hetzelfde gehad met santos en heb geen moment spijt gehad met de geïnvesteerde tijd want dat is het enige dat het je kost. Maar die ben je ook kwijt als je jouw fiets nu verkoopt en een ander moet kopen.

 240. Ook ik heb met mijn familie afgelopen week voor de tweede keer een bezoek gebracht aan Wachtberg.
  Ontvangst was weer prima en Jo heeft mijn AR volledig nagekeken.
  Heel prettig dat dit zo kan en een betere plek om ervaringen uit te wisselen ken ik niet.

  TIP: bezoek dan ook Bike-Discount in Bonn, 15 km van Wachtberg.
  Een goed en goedkoop adres om fietskleding en onderdelen aan te schaffen.
  Met het enorme en kwalitatief goede assortiment en de lage prijzen is de rit heel snel terugverdiend.

 241. Dag Vincent,
  Is natuurlijk best leuk en interessant zo´n bezoekje aan de fabriek, maar wat ik mij dan afvraag is:
  Wat is er dan mis met de fiets, waarvoor de fiets terug moet naar de fabriek?
  De recall van de remschijven kan toch gewoon door de dealer in Nederland uitgevoerd worden?
  Of kan de dealer het probleem niet verhelpen en heb je nu een soort van voor-serie onderdelen ontvangen als proef?

 242. Hallo Erwin,
  Mijn bezoek aan Idworx had niets te maken met grote problemen en al helemaal niet met de dealers Rein Veenendaal en Struijk Voorburg, maar meer met een uitnodiging van Gerrit zelf.
  Voor mij is een bezoek aan Wachtberg een uitje met de mogelijkheid in de keuken te kijken.
  Preventief zijn de floaters van de schijven vervangen een extra spatbordstangetje gemonteerd en de Plug nagelopen.
  Er zijn geen testonderdelen geplaatst.

 243. Stelling 1. Idworx? Het is een ding. Dingen kunnen stuk. Stelling 2. Geld lost geen problemen op, mensen wel. Dit is een korte samenvatting van de verhalen hier. Ik heb een Idworx, mijn tweede want de eerste is gestolen. Vanaf het begin heb ik om de 1500 km een kleine slag in het achterwiel. Ik rijd uitsluitend op asfalt met max 100 kg gewicht. Of de velg is kapot, of hij moet opnieuw gespaakt worden. Maar ja, ik ben te beroerd om daar actie op te ondernemen, ook omdat de cashflow bij mij laag is. Het probleem wordt dus niet opgelost. En dat ligt op dit moment alleen bij mij.

 244. Frits, om niet teveel over Idworx nieuws in het tandriemtopic te zetten, kunnen we het beter in dit topic vervolgen.
  De AR kwam al met een compleet nieuw frame en oversized voorvork. Aangezien de voorvork nu nog meer wordt verstevigd, moet ik wel denken aan de vele klachten over piepende remmen.
  Is dit de reden van de verbetering ? Er waren toch geen klachten over de stijfheid van de voorvork ?

 245. @Jan Willem
  Wat voor moois heb je in bestelling staan ( zag het in tandriemtopic ) ?
  Nog een fiets naast de RnR en de AR ?

 246. @Peter
  Een type idworx wat door de bouwer aangeprezen wordt voor de snob en de extreme veelrijder 🙂
  Laat ik nou net buiten die doelgroep vallen en hem gewoon vreselijk mooi vinden. Overigens komt hij wel in de plaats van de AR die reeds een nieuw baasje gevonden heeft anders wordt het wel heel gek.
  Nu hopen dat Gaastra nog eens iets als een Cross Lite of Race Lite in de pen heeft zitten. Het zal een kleine markt zijn, maar een racefietsachtig geheel met Rohloff en idworxs filosofie lijkt mij ook nog weleens prachtig.

 247. Wauw
  Ik dacht dat ie voor dit jaar was uitverkocht. Er werden er toch maar 50 gemaakt in 2015 ?

 248. Peter,dat was een instinker .Ze hopen nu dat jij er als de kippen bij bent voordat ze weer “uitverkocht zijn “.

 249. Tja dat aantal las ik ook, maar heb er eigenlijk geen idee van. Hij moest i.i.g. nog gebouwd worden. We wachten rustig af, hoewel rustig? Ik willum nu hebbuh!!! Rustig, rustig ….

 250. Herman, ik denk niet dat het zo makkelijk ligt als jij stelt.

  Jan-Willem, ik weet niet of ik het al eerder aan je gevraagd heb, maar hoe is de Pinion bevallen.
  Heb jij gereden met de “oude” Pinion of met de nieuwe?
  Overigens gaan snob en extreme veelrijder niet helemaal samen, denk ik.

  Peter, de AR was en is nog steeds een perfecte fiets, met de voorvork is niets mis mee. De nieuwe floaters voor de schijven hebben al voor een aanmerkelijke verbetering gezorgd. Ik ervaar de stopkracht van de schijven nog steeds als fenomenaal. Dat de schijven bij vochtig weer of regen even een aantal malen piepen, moeten wij voor lief nemen, is inherent aan de schijven, vraag maar aan de MTB’ers.
  De techniek innoveert en je weet Idworx probeert als eerste steeds weer nieuwe verbeteringen te vinden die het fietsen fijner, leuker, makkelijker en relaxter maken.

 251. Ik heb geen idee of het nieuwe of oude Pinion betrof. De enige ervaring die ik ermee heb was vorig jaar tijdens een proefrit op de oPinion en recent op een Schindelhauer. Gisteren sprak ik een plaatsgenoot die al 90.000km op een Easy Rohler fietst en sinds kort voor de leuk een Gudereit met Pinion en riem heeft aangeschaft. Hij was lyrisch over de combinatie. Dus ik ben ook erg benieuwd, we gaan het ervaren.

 252. Ik fiets inmiddels drie jaar met een Pinion op mijn Koga WT29.
  Aanvankelijk was ik wat sceptisch, maar met de nieuwere Pinions is dat verdwenen.
  Hier kun je zien hoe ik hem in Zuid Korea heb getest en al gaandeweg ook de
  klantenservice van Pinion heb uitgeprobeerd (er is nl. meer in het leven dan techniek. Het gaat ook om het bedrijf en de mensen die erachter staan)

  En tja, die riem daar ben ik al veel langer van overtuigd.

  http://www.vakantiefietser.nl/onderdelen/pinion-naaf/

 253. Erwin, jouw vraag plaats ik even onder dit topic, zoals Peter al adviseerde.

  Volgens een aantal mensen (w.o. een dealer in A’dam die daar een beetje verbolgen over was) heb ik eigenlijk een beetje te veel verteld qua nieuwigheden bij Idworx, hoewel ik mij hier van geen kwaad bewust ben!
  Nogmaals voor alle duidelijkheid, met informatie ga ik altijd zeer integer om, zonder voorafgaande toestemming ga ik niet iets posten!!
  Overigens bij de 1e fietsbeurs in Köln voor het modeljaar 2016 wordt door verschillende fietsfabrikanten en bedrijven die gelieerd zijn aan de fietsindustrie al veel nieuws tentoon gespreid.
  De nieuwe velgen van Idworx waar Peter al over repte, stond al op de facebook pagina van Idworx vermeld.
  Ook dat er een nieuwe voorvork zou komen, was overigens al een publiek geheim.
  Waarschijnlijk heb ik een prototype gezien en komt de vork er in de nieuwe modellen er toch iets anders uit te zien.

  Wij moeten nog maar even geduld uitoefenen, waarschijnlijk weten wij na de Eurobike in Friedrichshafen weer wat meer en anders wordt Bike Motion the place to be voor alle primeurs.

  Tot zover even, meer kan ik jullie op dit moment ook niet vertellen.

 254. Erwin, jouw vraag plaats ik even onder dit topic, zoals Peter al adviseerde.

  Volgens een aantal mensen heb ik eigenlijk een beetje te veel verteld qua nieuwigheden bij Idworx, hoewel ik mij hier van geen kwaad bewust ben!
  Nogmaals voor alle duidelijkheid, met informatie ga ik altijd zeer integer om, zonder voorafgaande toestemming ga ik niet iets posten!!
  Overigens bij de 1e fietsbeurs in Köln voor het modeljaar 2016 wordt door verschillende fietsfabrikanten en bedrijven die gelieerd zijn aan de fietsindustrie al veel nieuws tentoon gespreid.
  De nieuwe velgen van Idworx waar Peter al over repte, stond al op de facebook pagina van Idworx vermeld.
  Ook dat er een nieuwe voorvork zou komen, was overigens al een publiek geheim.
  Waarschijnlijk heb ik een prototype gezien en komt de vork er in de nieuwe modellen er toch iets anders uit te zien.

  Wij moeten nog maar even geduld uitoefenen, waarschijnlijk weten wij na de Eurobike in Friedrichshafen weer wat meer en anders wordt Bike Motion the place to be voor alle primeurs.

  Tot zover even, meer kan ik jullie op dit moment ook niet vertellen.

 255. Hallo,
  De all rohler 2016 heeft weer heel wat verbeteringen, mooie dikke voorvork en carbon velgen, dit geeft weer eens aan hoe Gerrit met zijn producten bezig is.
  Altijd als je denkt dit kan bijna niet meer verbeterd worden, blijft hij je verassen, wat een dijk van een fiets.

 256. Hallo Jos, waar heb je deze info gevonden? Zie alleen nog maar wat oPinion 2016 info tot nu toe.

 257. Hoi Jan-Willem,
  Ik zag het in een Duits boekje ik meen trekking Fahrrad met foto, het ging over de Pinion uitvoering, ruige fiets.
  de velgen zijn nog breder en de vork dikker.

 258. In de nieuwste Op Pad komt een leuke test over 6 Pinion fietsen. Een keer raden wie er op één en wie er op twee staat. Ook de idworx met de carbon velgen en de tubeless banden is getest.

 259. Ik heb nog twee setjes Hope FR V2/Tech V2 remblokjes voor een All Rohler liggen, nieuw in de verpakking.
  Heeft iemand interesse?
  Graag contact via: vincezoetermeer BIJ Hotmail.com

 260. Lees ik dit goed op de website van bikefeeling: voor een oranje AR betaal je voortaan 100 Euro extra, voor een witte maar liefst 500 Euro? Dat lijkt me toch stevig doorgerekend.

 261. de frames komen in het zwart en in een tweede kleur. deze tweede kleur kost 100 euro extra; wij moeten dat berekenen omdat de tweede kleur ons extra in handling kost.

  de derde kleur soms bv groen, oranje of wit kost helaas meer omdat wij de frameset uitelkaar moeten halen, opsturen, ontlakken, poeder coaten, opsturen en weer tot frameset monteren. voor deze derde kleur zijn wij niet goed opgesteld.

 262. Dat klinkt inderdaad vrij ingewikkeld. Misschien is in dit geval dan het overnemen van de Santos methode een optie? Zij bieden standaard iets frivolere kleurtjes aan. Sommige mensen vinden dit leuk.

 263. Kleurtjes doet Santos goed. Is niet zo mijn ding en het grappige is wanneer wij mensen vragen dan is de kleur toch niet meer zo belangrijk bij onze fietsen. idworx zet meer op technische innovatie. Mijn vader met Koga was een echte kleuren man: ik had net de Koga folger uit 1989 in de hand en als je ziet wat hij toen allemaal met kleuren deed, ongelooflijk. Drie kleuren “vlammen” op het frame en voorvork die terugkwamen op het zadel. Dan kabels, stuurlinten en pompen met matching kleuren van verschillende leveranciers allemaal uit verschillende landen. Dat deed hij zonder computer en internet. Veel vliegen en heel veel autorijden….

  Maar de idworx kleuren Shiraz rood (ER tweede kleur) en mean green, wit en idworx oranje zijn wel redelijk fris. Ik zat op een velle, mean greene Rock oPinion vandaag en de scooter zag mij toch nog niet…….

 264. Gerrit, misschien kun je hier melden met welke achterliggende gedachte je een andere (stijvere) voorvork hebt ontworpen voor de 2016 modellen.
  Velen met mij zullen de link leggen met klachten die anderen hier in dit topic hebben gemeld
  Kun je misschien ook melden hoeveel groter de naloop wordt met de nieuwe voorvork ?

 265. De (nieuwe) travel spec vork bij de schijfrem-modellen is duidelijk stijver, wat je merkt bij het sterk remmen, vooral met veel bagage. Daarvoor is deze dan wel minder comfortabel dan de (oude) urban spec vork. De travel spec vork heeft ook een 110 mm inbouwmaat; deze 10 mm extra ruimte helpt ons het systeem nog eens extra te verbeteren (nog stijver (positief!) en een symmetrische paraplu van de spaken voor een sterker wiel). De 15 mm steekas maakt het geheel stijver (positief!). Het systeem blijft stekkerloos naar de speciale steekas-naafdynamo; dit was niet makkelijk om te zetten voor onze Justin en Wilfried Schmidt.

  Er zit geen schroef meer twee keer door de binnenbalhoofdbuis en de vork-kroon wat het geheel ook weer een langere levensduur geeft. De lamp en het spatbord zitten nu op een adapter die met twee kleine schroefje in de kroon zitten waar ze geen nadelige gevolgen hebben. Het ondereste balhoofdlager is nu groter (1.5″) waardoor we de binnenbalhoofdbuis van een groter diameter kunnen maken onder met een overgang op 11/8″. Dit geeft nog extra voordeel bij de grotere maten waardoor de binnenbalhoofbuis zich minder gaat vervormen bij zeer sterk remmen met veel gewicht. Het iets grotere lager gaat normaliter iets langer mee. De naloop verandert zich niet want de voorsprong blijft gelijk. Ook heeft deze vork geen noemenswaardige invloed op het geluid van het remmen met een natte schijfrem.

 266. Remmen met schijfremmen bij nat weer: het regent maar 10 % van de tijd.

 267. Afgelopen vrijdag weer een bezoek gebracht aan Idworx. Deels om voor zoonlief een mogelijke stageplek te bemachtigen en deels om de achterrem van de AR weer op druk te krijgen (luchtbel).
  Zoals altijd was de ontvangst door Gerrit weer prima en hebben we de nieuwe singlespeed kunnen bekijken en een nieuwe MTB, die laten we zeggen anders op zijn sloffen gaat staan.
  Dirk had snel alles weer op orde en voorzien van nieuwe verbeterde remblokken voor de voorrem konden we op zoek naar een frittenbude voor de lunch.

 268. Misschien is het allemaal nog wat geheim (op enkele maanden voor de Eurobike), maar nu maak je me wel benieuwd: wat is er speciaal aan “de nieuwe singlespeed” en “de nieuwe MTB”?

 269. De single-speed vind je al op de facebook pagina van Idworx en over de MTB zal Gerrit binnenkort wel wat te melden hebben.
  Even geduld dus.

 270. Vincent, ben benieuwd naar je ervaringen met de nieuwe remblokken, wist dat Jo er al een tijdje mee aan het experimenteren is geweest, blijkbaar nu productierijp?
  Worden de nieuwe blokken nu ook gemonteerd op de nieuwe schijven (zonder floaters) in combinatie met de nieuwe voorvork?
  Hopelijk krijgt je zoon een stageplek, zal voor hem wel heel tof zijn en groeten ook aan het thuisfront.

 271. Ik heb nu anderhalf jaar gereden met deze zogenaamde “testblokken” op mijn 2013 AR. Ze zijn in ieder geval wat meer gesinterd en remmen nog wat bruter en directer dan de gewone exemplaren en geven veel minder geluidsoverlast. Iets wat mij overigens er goed bevalt. Op de schijf voor (met nieuwe floaters) werkt dit goed, mits je de pads goed inremt / heet stookt. Dit van tijd tot tijd herhalen en zo blijft de herrie ook binnen de perken. Achter gebruik ik gewoon de originele pads.
  Wat er op de nieuwe fietsen gemonteerd wordt weet ik eigenlijk niet.
  Het enig nadeel aan de “nieuwe” pads is dat ze fors groter zijn en meer rammelen. Met het uitbuigen van de veer is dit goed te ondervangen, maar esthetisch wordt het niet.

 272. Vincent, heb zelf ook de 2013 AR. Bij goed inrijden van de blokken en schijven mogen de schijven niet blijven piepen of gillen. Maar dat schijven niet piepen is natuurlijk een fabeltje. Bij vochtige weersomstandigheden bij het eerste aangrijpen piepen ze even maar daarna is het weg.
  Idworx heeft destijds een terugroepactie voor de floaters gehouden, maar ook nadien geen problemen met piepende schijven gehad.

  De 2016 AR met nieuwe voorvork (15/110 mm steekas) en nieuwe schijven (bestaan uit één geheel dus zonder floaters) worden met de standaard remblokken afgeleverd. Gezien de vernieuwingen vond Idworx het niet nodig om andere blokken te monteren, wat m.i. ook terecht is, want met deze verbeteringen komt de remkracht en stabiliteit van de fiets absoluut ten goede zo is mijn ervaring.

  Dat de nieuwe pads fors groter zijn en meer rammelen werd door Jo tijdens de testperiode ook geconstateerd en vastgesteld. Ik denk dat ze daarom ook nog niet productie worden genomen.

 273. Door een schadegeval gaat mijn travel lite vervangen worden. Ben nu aan het kijken of het interessant is om over te stappen naar de All Rohler in Urban en heel misschien in Travel Spec. Niet vanwege onvrede over de Santos, maar vind de AR er gewoon een stuk “stoerder” uit zien en ben eigenlijk altijd al weg geweest van het frame en de schijfremmen van de AR.

  Gebruik de fiets voor dagelijks woonwerkverkeer en voor fietsvakanties. Ben voor woon-werk gestart met een zeer sportieve zit, echter tijdens de fietsvakantie toch wel wat last van kramp in voet en gevoelloze vingers gehad. Daarom afstelling toch weer wat minder sportief ingesteld en deze bevalt me nu voor woon-werk ook goed. Het stuur staat nu ongeveer op dezelfde hoogte als het zadel, echter wat minder ver vooruit. Framemaat van de Santos was 61cm met een stuurpen van 12cm, waarvan ik het idee heb dat het geheel misschien wel wat aan de “lange” kant is geweest.

  Ben benieuwd of er veel verschil zit tussen de mogelijke afstellingen en comfort van beide fietsen. (Helaas heeft mijn dealer momenteel geen AR staan om te testen.) Buiten de lichamelijke probleempjes op de fietsvakantie om, wel altijd heel tevreden over de Santos geweest.

  Ben overigens ook wel benieuwd hoe anderen om gaan met de verschillende afstellingen van hun fiets en of iemand hier nog tips voor heeft.

 274. Ik heb eerst vroeger een Santos Travelmaster 2.8 gehad. Via een idworx ER nu sinds een jaar de AR.
  Mijn zit positie is ook erg sportief, zie foto.
  Heb geen last van mijn handen oid.
  Wel moet je zorgen dat je ergon handvatten goed afgesteld staan.
  Ik heb nog geen spijt van mijn overstap.

 275. Een meting blijft natuurlijk altijd erg belangrijk. De framehoogte, zithoogte, zadel-terugstand, zadelbreedte (zitbotjes in relatie tot de zithouding) afstand zadel-stuur, pedalen, lengte stuurpen, kromming van het stuur, breedte van het stuur, grootte van de handvatten en de hoek hiervan, de hoek die de remgrepen maken met het stuur en tot slot de verschillende soorten bar-ends.

  Dus ga er nooit vanuit dat de standaard onderdelen voor jou de juiste zijn en laat ze eventueel vervangen. Meestal kan dat kosteloos.

  Als je lekker zit op jouw oude fiets, laat dan de maten overnemen op jouw nieuwe fiets.

  Eén item heb ik niet genoemd en dat is de crancklengte. Die houd ik meestal standaard (175 mm)

 276. @Guido, mooie fiets heb je! Zie dat op dit model ook nog een wat verhoogd “trekking?” stuur en in hoogte verstelbare stuurpen is gemonteerd. Stuur lijkt ook iets meer naar het zadel toe te draaien als het vrij rechte Santos M10 stuur wat op mijn Travel lite zat. Qua hoogte positie van zadel t.o.v. stuur heb je volgens mij ongeveer dezelfde instelling als ik had.

  @Eric. meting is gedaan tijdens aankoop van de Travel Lite en instellingen kunnen nog overgenomen worden. Na gelang de ritten langer werden (op fietsvakantie) is de zitpositie van heel sportief toch bijgesteld naar een iets normalere afstelling, welke daarna niet meer is aangepast en goed beviel. Zoals je terecht aangeeft zou je natuurlijk met de stuurinrichting nog redelijk wat in de fijnafstelling kunnen fine-tunen. Wat wel fijn zou zijn is als de huidige “ideaal” afstelling niet meteen tegen het uiterste zit van de mogelijkheden. Zegt daarnaast de mogelijke instelling al veel, of zit er toch nog best wat verschil tussen de frames van de TravelLite en de AllRohler? Momenteel namelijk (nog) geen mogelijkheid om op een AR te testrijden, eventueel wel op een ER in de maat XL.

 277. Ja, de Travel Lite en de Easy Rohler rijden ietsje anders, maar het verschil is niet reusachtig. De All Rohler rijdt daarentegen wel totaal anders.

 278. @Eric, bedankt, alleen testrijden op een ER voor de maat heeft dus weinig nut. Ben wel benieuwd naar de rij eigenschappen van de AR als deze zo verschillend zijn zoals je aangeeft.

  Moet overigens zeggen dat de Travel Lite ook wel comfortabel fietste, wat zeker met mijn kans op rugklachten wel prettig is. Afkomend van een Koga Lightspeed was de Santos dan ook een hele vooruitgang.

  Nu nog eens een mogelijkheid zien te vinden om de AR, liefst in zuiden van het land, te testen.

 279. Vorig jaar zelf ook de keus gemaakt tussen de ER en de Travel Lite. Beide fietsen rijdenfantastisch! De ER kwam mij iets meer wendbaar/korter voor (en daarmee ook iets nerveuser) dan de iets meer op “toer” gemaakte langere Travel Lite van Santos. Hoewel natuurlijk subjectief ben ik voor de Santos gegaan; ik hou van de ingetogen stijl van Santos en 90% van mijn gebruik is toch verhard dus noch meer wendbaar is niet echt nodig.

 280. Zag in een ander topic Frits iets melden over een groene Idworx. Moest meteen denken aan een fiets die bij fietsen King op facebook stond.
  Ik vind het een super coole kleur voor AR.
  Wat vinden jullie ?

 281. Peter, de groene AR op de foto is model 2015. De groene AR van mij is modeljaar 2016. Al het nieuws van 2016 zit er op behalve de flexbar.
  Met één klein detail en dat maakt de fiets bijzonder i.p.v. wit/rode Dekor (zoals men de stickers in Duitsland noemt) wilde ik graag zwart/rode Dekor. Daarnaast heb ik de nieuwe schijven dus zonder floaters en de CDX riem aandrijving en is het frame gepoedercoated.
  Ik heb bewust niet gekozen voor de Pinion aandrijving.

  Heb Michiel een mailtje gestuurd dat ik de afbeeldingen/foto’s niet toegevoegd krijg, terwijl dit bij andere keren wel lukte.

  Peter als het jou wel lukt wil ik de foto’s wel naar jou toesturen.

 282. Alleen zwart kost niets oranje 100 euro en groen 500 euro bij mijn AR 2015 koste de oranje kleur nog niets nu een nieuwe 2016 model besteld dus 100 euro extra

 283. Antoine dat klopt. Maar als ik het goed lees, kan met het super custom programma elke kleur gekozen worden , die je maar wenst.
  Prijzen staan niet vermeld.😇

  Van de Idworx-site :
  Frame en voorvork alsmede bepaalde componenten in een gewenst design.
  Componenten als naven, spaaknippels, zadelpen en stuurpen qua kleur op elkaar afgestemd.
  Andere keuze van stuur, stuurpen, handgrepen, zadelpen, banden, etc.

 284. Deze prachtige fiets is van Frits.

  Buiten de uitvoerige afscherming van de drager, valt me nog op :
  Naam op bovenbuis. Is dit een sticker ?
  Geen slot aanwezig ! Of past deze niet ivm de carbon-velgen ?

 285. Peter kan de foto’s ook niet plaatsen, blijkbaar is er iets fout op de website van SC. Hij kan nu zelfs niet meer reageren.
  Naam op de bovenbuis is een sticker, kan er dus altijd weer af.
  Slot past er helaas niet op vanwege de hoge carbon velgen, inderdaad een nadeel.
  Op de Idworx OR past overigens ook geen slot.
  Fietsfabrikanten lopen iets meer voor de troepen uit dan de slotenfabrikanten, misschien betere communicatie?

 286. @Michiel. Foto toevoegen lukt helaas nog steeds niet. Frits zal vast een foto van zijn groene AR later nog nog een keer uploaden.

  Ik zag jouw mededeling in het BLT topic. Jammer dat je geen tijd meer kunt vinden om de site te kunnen onderhouden.
  Ik hoop dat de site niet uit de lucht gaat. Veel info gaat hiermee verloren.

 287. Helaas zal de site wel uit de lucht gaan als ik geen overnamekandidaat kan vinden. Webhosting kost nu eenmaal geld… En informatie online laten staan zonder regelmatige updates uit te voeren lijkt me niet zo verstandig.

  Het is me tot nu toe niet gelukt deze site een beetje te commercialiseren zonder de inhoud geweld aan te doen. Het was in eerste instantie een uit de hand gelopen hobby en een manier om mijn liefhebberij voor en kennis over trekkingfietsen te verrijken. Nu ik niet meer in een fietsenwinkel werk, kost het me steeds meer moeite om betrokken te blijven bij de fietsindustrie en de aandacht voor fietsnieuws verslapt. Daarnaast gaat mijn reguliere werk altijd voor.

  Een ieder die geïnteresseerd is om deze website van me over te nemen kan mij mailen.

 288. “Een ieder die geïnteresseerd is om deze website van me over te nemen kan mij mailen.”

  Ik zal regelmatig je mail hacken om een eventuele aanmelding van Pierrots te onderscheppen en vernietigen 🙂

 289. Michiel,begrijpbaar dat jouw energie naar je eerste liefde (design?) gaat.
  anderzijds is het spijtig dat deze technologisch fietssite dreigt te stoppen.
  Misschien lijkt een samenwerking met een magazine tot een oplossing,waarbij de interactie van deze website kan voort gezet worden.
  Ga je goed met jouw nieuwe uitdaging !

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *