Santos stelde haar topmodel, de Travel Lite met Rohloff en tandriem beschikbaar voor een uitgebreide test. “Veel plezier ermee en ontzie hem maar niet”, zeiden de fietsenbouwers uit Sassenheim vol zelfvertrouwen. En dus heb ik de Santos flink afgebeuld, in Nederland en in het binnenland van IJsland. Het was genieten!

De Santos Travel Lite is een robuuste trekkingfiets uit het topsegment van de Nederlandse markt. De Travel Lite beschikt over een stijf aluminium frame, Rohloff-naaf, tandriem, Magura remmen en 28″ velgen met daaromheen 50mm dikke banden. Na ontvangst heb ik de speciale ‘Saint Christopher’ Santos Travel Lite al aan jullie voorgesteld in dit artikel.

 

Santos Custom Build programma

Santos biedt haar klanten de mogelijkheid om zijn of haar fiets helemaal naar wens samen te stellen en te stylen. De diverse frames zijn wel gestandaardiseerd, maar qua afmontage en kleurstelling kan je je helemaal uitleven. Hoe dat in zijn werk gaat kan je hier lezen.

Van deze mogelijkheid heb ik voor de testfiets optimaal gebruik gemaakt. Deze fiets moest helemaal naar mijn wensen worden gebouwd, zowel technisch als optisch. Alles wat Santos aan ‘mijn’ Saint Christopher Travel Lite heeft geschroefd is van topkwaliteit. Rohloff, Magura, Tubus, Rigida, SON, Schwalbe… Allemaal kwaliteitsmerken gekozen om hun duurzame en onderhoudsvriendelijke eigenschappen.

Daarnaast bleek de bouwkwaliteit van de Santos ook nog eens top. Ik trok ‘m uit de doos, zette het stuur en het zadel recht, schroefde de pedalen erop en kon er zo op weg rijden. Hij ging als een compleet nieuwe fiets het vliegtuig naar IJsland in.

 

saint-christopher-santos-01

 

Santos was ook zo vriendelijk om zelfs de naam en het logo op de fiets aan te passen. Aan de hand van een paar computertekeningen hebben we er iets heel bijzonders van gemaakt. Geheel naar mijn eigen smaak en passend bij deze website.

Het frame is ‘deep black’ gespoten en voorzien van lichtbruine stickers onder een blanke laklaag. De naam “Saint Christopher” siert de onderbuis en op de bovenbuis is de slogan van deze website “Behold Saint Christopher and go your way in safety” te lezen. Op het balhoofd prijkt dezelfde tekening van de heilige Christoffel als die je bovenaan deze website aantreft.

Vervolgens gaf ik toe aan mijn leer-fetish in de vorm van een Brooks zadel, twee leren tasjes, leren handvatten en leren riempjes in de petfleshouder en ik kreeg van mijn ouders een Christoffel-frameplaatje die ik aan de zitbuis bevestigde. Als ik nu niet veilig en in stijl op weg kan, weet ik het ook niet meer!

 

Zeer stijf en mooi afgewerkt aluminium frame

Een goede trekkingfiets dient in mijn ogen een stijf en zo stabiel mogelijk frame te hebben. De fiets mag niet gevaarlijk gaan zwabberen als er veel bagage aan hangt en dat heeft Santos goed begrepen. Het frame is gemaakt van oversized aluminium buizen met mooi glad geslepen lasnaden en voelt zeer strak en solide aan, ook onder belasting van een complete kampeeruitrusting.

De Travel Lite voelt zelfs aanzienlijk stijver en stabieler dan de Travelmaster 2.8 en ongeveer net zo stabiel als de 26″ versie van de Travelmaster! Het frame van de Travel Lite is ook nog lichter!

 

saint-christopher-santos-travel-lite-02

 

Rohloff versnellingen

De Travel lite wordt uitsluitend met een Rohloff-naaf geleverd. Over de versnellingsnaaf van Bernhard Rohloff kan ik bijna niets dan goeds melden, maar dat hadden jullie vast wel van mij verwacht. Ik sta niet alleen in mijn enthousiasme, want de Rohloff-naaf kent onder trekkingfietsers en mountainbikers een grote en immer groeiende groep tevreden gebruikers.

Lees hier meer over de robuuste Rohloff versnellingsbak >>

Met de standaard tandwielverhouding van 55 tanden voor en 22 tanden achter bleken klimmen tot 18 procent net haalbaar. In IJsland kregen we echter ook smerige rotspaadjes van 20 tot zelfs 25 procent voor onze kiezen. Daar kan uiteindelijk geen lichtere versnelling meer tegenop, want óf het achterwiel slipt door op de losse kiezels, óf het voorwiel komt los van de grond, óf je verliest je balans.

De volgende keer schuif ik het hele versnellingbereik een stukje naar beneden op door een 50-tands voortandwiel te monteren. Dan gaan de 18 procent klimmetjes net even wat makkelijker. Als je gewend bent om veel op souplesse te rijden of een langzame klimmer bent, dan kan je dit al bij de aankoop van de fiets laten doen.

 

 

Santos heeft gezorgd voor een vloeiende loop van de versnellingskabels. Er loopt nergens een bocht teveel of te krap, wat zorgt voor een minimale slijtage van de kabels en een lekker soepel schakelgedrag. Bij de eerste exemplaren van de Travel Lite schuurde de kabel van de voorrem nog wel eens tegen het frame, maar inmiddels heeft Santos een nokje aan de voorvork gemaakt die de remkabel bij de onderbuis weg houdt.

 

santos-travel-lite-voorvork

 

Gates CDC tandriem

Santos heeft de Saint Christopher uitgerust met de tandriem van Gates. Ik ben er fan van! De tandriem vergt nauwelijks onderhoud, hoeft niet gesmeerd te worden, heeft geen last van nattigheid en blijft ook in de modder lekker soepel draaien. Je hoeft de tandriem enkel zo nu en dan met de tuinslang af te spoelen en heel soms moet je hem even naspannen. Praktijkervaringen van testers en gebruikers hebben geleerd dat de CDC-tandriem die Santos gebruikt ongeveer 3 á 4 keer langer meegaat dan een goede ketting.

Om de tandriem te kunnen spannen en uit te lijnen is het frame voorzien van een excentrische trapas; een grote draaibare bus waarin de trapas uit het midden zit. Je brengt de riem op spanning door twee bouten onder het bracket los te draaien en de bus iets te verdraaien en dan beweegt de trapas een paar millimeter naar voren. Dit is bij de Santos een fluitje van een cent.

De uitlijning van de riem corrigeer je door de bus iets naar links of rechts te schuiven, waarbij een halve of een hele millimeter al voldoende is om de tandriem vrij van de opstaande rand aan het tandwiel te laten lopen. Ook minder technisch onderlegde mensen kunnen vlot leren dit foutloos te doen. Je hebt slechts een 6mm inbussleutel nodig.

 

saint-christopher-santos-travel-lite-12

 

Het achterwiel zit gestoken in vaste, verticale uitvalpadden, waardoor een correcte positie en uitlijning van het achterwiel altijd gegarandeerd is en het uitnemen van het achterwiel in geval van een lekke band ook voor mensen met twee linker handen gewoon goed te doen is. De uitlijning van de tandriem is eenvoudig te controleren door tijdens het fietsen tussen je benen omlaag te kijken.

Santos weigert principieel met verstelbare achterpadden te werken, omdat dit geen perfect recht geplaatst achterwiel garandeert, wat bij een tandriem een absolute vereiste is. Daarnaast kunnen de bouten van verstelbare achterpadden sneller in het frame vast corroderen, terwijl de excentrische trapas hier nauwelijks tot geen last van heeft.

Na meerdere jaren ervaring met veel tandriemfietsen opgedaan te hebben, ben ik het volledig met Santos eens. De excentrische trapas is gewoon de beste, duurzaamste en meest gebruikszekere oplossing voor het spannen van de ketting of tandriem bij fietsen met een versnellingsnaaf. Punt.

 

saint-christopher-santos-travel-lite-06

 

Er bestaan twee soorten tandriemen: de CDC en de CenterTrack. Santos kiest heel bewust voor de eerste, omdat de CenterTrack sneller slijt. De CDC gaat ongeveer twee keer zo lang mee en loopt ook nog eens lichter. Daarnaast kan je de uitlijning van de CDC-riem tijdens het rijden op het oog controleren. Daar heb je bij de CenterTrack altijd een metalen liniaal voor nodig.

 

gates-centertrack-tandriemGates CenterTrack tandriem op een Van Nicholas

gates-cdc-tandriemGates CDC tandriem op een Santos

  

In IJsland moesten Jeroen en ik regelmatig door ijskoude rivieren waden. Vaak met de assen onder water. De Rohloff-naaf en tandriem vonden het prima. De tandriem werd er ook weer mooi schoon door. De Rohloff-naaf is bij normaal gebruik wel, maar bij een hogedrukspuit en onderdompeling niet 100% waterdicht en daarom is het aan te raden bij thuiskomst de olie in de naaf even te verversen.

Jeroen reed met een ketting en die moesten we regelmatig schoonmaken, smeren en naspannen. We hadden het allerbeste smeermiddel bij ons, die er volgens de fabrikant niet zo snel af zou spoelen, maar dat maakte niks uit. De tandriem daarentegen heb ik tot nu toe niet één keer hoeven onderhouden of naspannen.

Nadeel van de tandriem is wel dat als deze breekt, je hem niet kunt repareren, maar in zijn geheel moet vervangen. Ik heb daarom altijd een reserveriem in het achtervakje van een tas zitten, maar heb deze gelukkig nog nooit nodig gehad. Ik verwissel een tandriem overigens inmiddels net zo snel als dat ik een binnenband vervang.

 

Rohloff Beltdrive

 

Magura Firmtech remmen

De hydraulische Magura HS33 Firmtech velgremmen zijn zeer prettig. Ze remmen lekker stevig, zijn goed te doseren en vergen weinig kracht. Door het volledig gesloten systeem zijn ze ook erg bedrijfszeker en onderhoudsvriendelijk. Magura geeft 5 jaar garantie op lekkage.

De Firmtech remmen onderscheiden zich van de standaard Magura-remmen door de bevestiging aan het frame. Ze zijn zowel voor als achter aan de achterkant van de vorkpoten vastgelast. Zo krijg je een oplopende rem die zichzelf steeds strakker vastklemt als er hard geremd wordt. Ook rijders met kleine handen en niet veel kracht in de vingers kunnen de Santos met slechts 1 of 2 vingers tot stilstand brengen. Ook in nat weer.

Je komt de Firmtechs echter niet veel tegen in de fietswereld, omdat het voor een framebouwer erg moeilijk is deze remmen op het frame toe te passen. De remcilinders zijn met een scharnier direct op het frame gelast en kunnen niet afgesteld worden. Het is de verantwoordelijkheid van de framebouwer om de remnokken perfect recht uitgelijnd aan te brengen. Daarvoor moet je héééééél goed kunnen lassen, want als het ook maar een paar millimeter scheef gaat, kan het frame weggegooid worden! Voor zover bij mij bekend is er naast Santos slechts één ander merk dat deze remmen standaard op hun fietsen toepast: Idworx.

Dat je de remmen niet af kunt stellen is erg fijn, want zo kan je er ook niets aan verprutsen. Ideaal voor fietsers met twee linker handen. Wanneer een remblok vernieuwd moet worden draai je de rem open en klik je het versleten blokje eenvoudig eruit en de nieuwe erin. Klaar!

 

saint-christopher-santos-travel-lite-07

 

SON verlichting

Wie kiest voor de kwaliteit van Rohloff, kiest bijna automatisch voor de topkwaliteit naafdynamo van SON. De koplamp straalt met 80 Lux een flink eind in de verte. Ik heb in Nederland met veel plezier en vertrouwen door donkere bossen en over de heide gejakkerd. Zowel ver weg als dichtbij kon ik de wegen en paden goed lezen. Let wel op dat je de lamp niet te hoog laat schijnen, want dan verblind je het tegemoetkomende verkeer!

In IJsland hadden we de verlichting niet nodig, want het is daar in de zomer 24 uur lang licht. De naafdynamo deed daar dienst als generator. In het kleine leren stuurtasje zat een accu die middels een oplaadadapter door de naafdynamo opgeladen werd. Met de opgespaarde stroom laadden we ‘s avonds onze telefoons, GPS en fotocamera weer op.

Qua waterdichtheid geldt voor de SON dynamo hetzelfde als voor de Rohloff-naaf. Liever niet onderdompelen. Dat heb ik dus wel gedaan, maar hij doet het nog altijd perfect.

 

Handgespaakte Rigida wielen

De wielen van de Santos zijn top. Met de hand gespaakt tot een goed stijf geheel. Dat stuurt strak, kan veel gewicht aan en blijft lang heel. De spaaknippels zijn verlijmd om lostrillen tegen te gaan. Op de ruige rotspaden van IJsland hebben ze hun degelijkheid ruimschoots bewezen en ik ben me steeds meer af gaan vragen waarom we nog 26″ wielen zouden moeten willen. Zó strak en sterk waren de 28″ wielen van deze Santos.

Omwille van de verkrijgbaarheid van brede banden hoeven we ook niet meer voor 26″ te kiezen, want het aanbod van 28″ banden van 50mm dik of meer is inmiddels bijna even groot. Als je voor langere tijd naar Verweggistan gaat, waar 28″ banden minder goed verkrijgbaar zijn, kan je desnoods een vouwbare reserveband meenemen. Of twee Schwalbe Mondial banden monteren die toch bijna niet kapot gaan.

 

Schwalbe banden naar keuze

Santos biedt meerdere soorten banden aan. De ruimte tussen de vorkpoten en onder de spatborden is ruimschoots voldoende voor 50mm dikke banden. Een dikke band heeft minder luchtdruk nodig en rijdt daardoor comfortabeler. Daarnaast levert het, afhankelijk van de bandenkeus, op ruwere ondergrond een lagere rolweerstand op! De minimale druk hangt af van het gewicht van berijder en bagage, de gesteldheid van de ondergrond en de snelheden in de afdaling. Experimenteer hier gerust mee. Ik rij meestal met 2,5 Bar voor en 3 Bar achter. In het ruige terrein laat ik nog wat meer lucht uit de banden lopen.

Voor de vele gravelwegen, rotspaden, lavavelden en modderpaden van IJsland waren hele robuuste off-road banden noodzakelijk. We wisten dat onze fietsen flink op hun donder zouden gaan krijgen en dus namen we bij onze bandenkeus geen risico. We gingen voor de Schwalbe Marathon Mondial en deze banden hebben ons echt versteld doen staan. Niet kapot te krijgen! Je kan de ervaringen hier lezen.

Op asfalt rollen de Mondials echter wel heel zwaar, dus bij thuiskomst heb ik direct soepelere Schwalbe Big Ben banden met minder profiel gemonteerd. Die rijden stukken sneller en comfortabeler.

 

schwalbe-marathon-mondial-test

 

Balhoofdlager met doordraaibeveiliging

Het balhoofd is voorzien van twee stopnokjes die voorkomen dat het stuur bij een valpartij te ver doordraait waardoor het frame, de koplamp en de kabels beschadigd zouden kunnen raken. Deze nokjes hebben tijdens de vakantie in IJsland hun waarde bewezen toen ik langs een richel bij een waterval met mijn voortas een grote steen raakte en ik een plotselinge slinger naar rechts maakte. Ik kukelde met fiets en al ongeveer drie meter omlaag en de Santos landde nog een meter lager op zijn kop.

De enige schade aan de Santos waren een gebroken remhendel, een klein krasje op het frame en twee krassen in het zadel. De kabels en de prijzige SON Edelux koplamp waren onbeschadigd. Dat de remhendel het na een val van bijna vier meter hoogte begaf is niet verwonderlijk en gelukkig was deze met twee tie-wraps weer vast te maken, zodat ik de vakantie met twee werkende remmen af heb kunnen maken.

 

  

Hoe rijdt dat nou, zo’n Saint Christopher Santos Travel Lite?

Het antwoord is simpel: fantastisch! De Travel Lite is stabiel en voelt zeer solide aan. De frameverhoudingen zijn goed uitgekiend. Je kan het stuur sportief genoeg afstellen en de zithouding van een mountainbike aannemen, maar het balhoofd is ook hoog genoeg om met een comfort-stuur een meer relaxte toerfietshouding aan te nemen.

Het frame is niet te kort en niet te lang. De rechtuitstabiliteit is goed en tegelijk is de wendbaarheid, o.a. dankzij het stijve frame en de strakke wielen, helemaal top. 

Doordat er met gemak zowel robuuste off-road als snelle asfaltbanden op passen is de Travel Lite zeer breed inzetbaar. Hard jakkeren over gravelpaden, kort draaien en keren op bospaadjes, hortend en stotend over rotspaden of relaxed cruisen over asfalt, je kan het er allemaal mee doen. De Santos Travel Lite is een alleskunner.

 

Santos Travel Lite

 

Voor ‘mijn’ Travel Lite heb ik gekozen voor de LiteRack achterdrager. Dit minimalistische stangenstelseltje is mooi stijf en de tassen hangen extra laag voor een laag zwaartepunt. Dat dit fantastisch stuurt had ik vorig jaar naar Parijs op en neer op de Santos Race Lite ervaren. Nadeel is wel dat je bovenop geen aflegruimte hebt en dat alles dus in de tassen moet passen. Tegelijk is dit ook een voordeel, want zo bescherm je jezelf tegen overbelading. Je kan echter ook kiezen voor een conventionele bagagedrager.

De LiteRack is eigenlijk ontwikkeld voor kleine tassen en een maximale belasting van 10 kilo. Dat de drager de mishandelingen (veel stuiteren met 18 kilo in twee grote achtertassen) die ik ‘m in IJsland heb aangedaan heeft overleefd deed zelfs Santos verbazen. Toch zijn ze in Sassenheim bijna klaar met de ontwikkeling van de LiteRack XL, een sterkere variant waar grote tassen van alle merken op moeten passen. Die gaat er ongeveer zo uitzien.

 

Santos-RackLite-XL

 

Eindoordeel

De Saint Christopher Travel Lite heeft al mijn verwachtingen overtroffen. En die van Santos overigens ook. Hij heeft flink op zijn donder gehad en ik heb ervan genoten. Je kan er het hele jaar, door weer en wind, woon-werkverkeer en meerdere kampeertochten in Nederland mee doen en na een beurtje jaag je hem zo weer de binnenlanden van IJsland in. En het jaar daarop… en daarna… en daarna weer…

Is er dan helemaal niets negatiefs op deze fiets aan te merken? Eh, nee… sorry… niet echt… Doordat het een Custom Build fiets is, is hij helemaal geworden zoals ik het graag heb en zie. Ook jij kan zelf bepalen wat er op en aan moet. Samen met de dealer zorg je ervoor dat de Travel Lite helemaal voor jouw specifieke gebruiksdoeleinden en naar smaak opgebouwd wordt.

En dan is er nog iets wat niet in cijfers of woorden is uit te drukken: emotie. Deze fiets had al een streepje voor op het moment dat ik hem uit de doos trok. Hij voelde direct als ‘mijn’ fiets. Mijn favoriete kleurencombinatie met mijn eigen naam en slogan, mijn eigen samenstelling, mijn favoriete zithouding. Precies zoals ik ‘m mooi en praktisch vind. En dat kan jij met je eigen Santos ook doen.

Uiteraard heeft een topfiets als deze ook een topprijs. De geteste uitvoering kost op het moment van schrijven iets meer dan 4.700 euro. Duur? Dat moet je voor jezelf bepalen. Maar het kan ook voor iets minder als je enkele voor jou minder belangrijke zaken weglaat.

Maar het blijft natuurlijk wel een hoop geld…

Maar ook een hoop fiets…

Met een lange levensduur…

Met weinig onderhoud…

En bakken vol met rijplezier die prachtige herinneringen worden!

Let wel op dat deze solide Santos je niet overmoedig maakt! Al heb je honderd Christoffeltjes op je frame, je moet altijd nog zelf goed uit je doppen kijken als je langs een afgrond rijdt.

 

[Update 06-05-2021] Saint Christopher lakdesign voor een goed doel

In Januari 2021 ben ik onder de naam Saint Christopher mijn eigen vakantiefietswinkel gestart. Santos stelde voor om het Saint Christopher lakdesign van deze testfiets nu ook als optie aan te bieden aan iedereen die bij mij een Santos komt kopen. De spuiter van Santos rekent hiervoor een meerprijs van €300,-.

Saint Christopher is niet alleen de beschermheilige van de recreatieve reizigers, hij komt ook op voor de zielen die ongewild reiziger zijn: de daklozen. Als je ervoor kiest om jouw Santos van het exclusieve Saint Christopher lakdesign te laten voorzien, doneer ik de €300,- meerprijs hiervan aan de ShelterSuit Foundation. Deze stichting maakt waterdichte jassen die ook als slaapzak fungeren. Met één Saint Christopher Santos kan er één dakloze geholpen worden in de buitenlucht te overleven.

188 thoughts on “Test: Santos Travel Lite

  1. ja ik had het met mijn 38-16 net iets beter op de steilste hellingen.

    Maar de stijfheid is inderdaad enorm. Mijn travelmaster, wat ik toch echt een hele stabiele stijve fiets vind was maar een zwabbergevalletje in vergelijking met deze travel lite.

    Tsja de prijs…
    prijs – kwaliteit is in mijn ogen goed op orde… maar de prijs…
    Dat is het enige wat mij ervan weerhouden heeft om mijn travelmaster in te ruilen

  2. Beste naamgenoot, qua voorlichting voor vakantiefietsers ben je non plus ultra.
    En Santos zal heel erg blij zijn met jou als ambassadeur. Tegen lezers die hun eigen droomfiets willen aanschaffen zeg ik “op naar Apeldoorn!” En ja, het kan ook veel voordeliger.

  3. Toen ik hem/haar voor de eerste maal zag was ik er al verliefd op. Na het lezen van dit verslag… Ook de kleurstelling brengt een mens spontaan in hogere sferen… Indien ik mijn ongevalvrije/krasvrije Koga Signature (Rohloff/ketting/Son) aan een deftige prijs hier verkocht krijg, heb je er een Belgische klant bij 🙂

  4. Mooi verhaal en een hele mooie strakke fiets.

    Veel mensen gaan om naar 28 inch. Ik heb altijd 28 gehad en heb nu sinds een jaar 26 inch koga signature rohloff riem en vind juist het wendbare van kleinere wielen zo fijn. Snap wel dat meer zaken hierbij een rol spelen, maar zal zelf niet gauw terug gaan naar 28.

  5. Mooi verhaal naast alle andere artikelen over jullie trip naar IJsland. En de fiets: tja die is echt mooi. Zag hem in oktober op Bike Motion.
    Maar of ik nu mijn Travelmaster (van minder dan een jaar oud) nu acuut ga inruilen? Daar rijd ik toch ook errûg lekker op.

  6. Mooi verhaal, mooie styling, mooie fotoshoot, vast een prima kwaliteitsfiets. Maar helaas ver boven mijn budget. Ik bouw er zelf wel eentje op vanuit een gestript A-merk toer-MTB frame (met voorvorkvering) met “classic style” robuuste onderdelen. Voor mijn toepassing (over lange Spaanse camino’s fietsen met rugzak, ultralight bepakking, onverhard, langs pelgrimsherbergen) werkt dat ook.

    Los hiervan, ik zou 26 inch wielen willen adviseren voor het ruwe, onverharde werk i.p.v. 28 inch (meer voor asfalt geschikt). En afgemonteerd met allround of offroad banden (i.v.m. extra grip door schoudernoppen). Heb zelf matige ervaringen met 28 inch en banden met weinig profiel voor het ruwe werk. Wel langzamer maar een stuk veiliger.

  7. Hans, ik heb ook slechte ervaringen met 28″ wielen, maar ook met 26″. Het ene 28″ wiel is de andere niet!

    Komende zomer gaan we weer naar IJsland, maar dan naar nog wat ruigere gebieden. En we gaan weer met 28″ wielen.

  8. Mooi verhaal. Kan mij, als eigenaar van een Travel Lite Rohloff Riem helemaal in vinden.
    En ja, de combinatie Rohloff Riem, zou niets anders meer willen.
    (Maar dat wist ik al van mijn moutainbike)

  9. Wat een mooi verslag!
    Weinig kritische noten, maar wanneer er eigelijk niets aan te merken valt, dan ontkom je er niet aan om van iedere “noot” een deugd te maken…
    Op foto nr. 48 staat de fiets zonder achtertassen afgebeeld.
    Michiel, zie ik nu dat je bescherming in de vorm van waterslang o.i.d. op de dragers hebt aangebracht?
    Tubusdragers zijn top, maar hoe goed je je tassen ook stelt, na verloop van tijd doemen er “gebruikssporen” op, waar de tassen contact maken met de drager en/of de tasafhouder.
    Onder het testverslag van de eveneens voortreffelijke Idworx Easy Rohler Evo (ik spreek uit ervaring) wordt daarover in het forum ook gerept.
    Er wordt binnenband/waterslang, etc. aanbevolen…
    Wat vindt St.Christophorus van dit soort maatregelen? Zou de Heilige deze ook zelf aanwenden?
    Dan nog een andere vraag:
    De Magura Firmtech remmen worden weinig toegepast, ondanks hun grote kwaliteiten. De schijfrem lijkt terrein te winnen.
    Stel dat Magura om economische redenen stopt met de fabricage van Firmtech en je hebt nieuwe remmen nodig op je daarvoor uitgeruste frame, kun je je peperdure fiets dan beter “verschroten” of gigantische aantallen kaarsjes voor St. Christophorus branden, op wiens bijzondere aandacht en bijstand een “ongeremde” fietser is aangewezen?

  10. Ik plak de bagagedrager altijd af met zwart plakplastic dat ik eens in de zoveel tijd vernieuw. Je moet toch wat. De eerste krasvrije bagagedrager moet nog uitgevonden worden. RVS en titanium krijgen ook gebruikssporen. Het is ook gewoon een gebruiksobject, hoor, dus ik blijf lekker plakken. Als deze fiets mijn eigendom zou zijn, dan liet ik waarschijnlijk mooie leren hoesjes naaien.

    Er komt ongetwijfeld een tijd dat Magura stopt met de Firmtech remmen, maar er werd mij verzekerd dat er dan nog grote voorraden zullen zijn. En dan zullen er ook nog wel een paar te vinden zijn bij diverse Nederlandse en Duitse groothandels, fietsenwinkels en in de schappen van Santos en Idworx. Rekenend op een levensduur van 15 tot 20 jaar en je koopt voor de zekerheid een extra setje, dan kan je fiets 30 tot 40 jaar mee. Ik kan me ook indenken dat er over een jaar of 15 ombouwsetjes gemaakt zullen gaan worden, zodat er in geval van nood ook andere remmen gemonteerd kunnen worden.

  11. @Anne: voor wat betreft het beschermen van de Tubusdragers ga ik Ventureshield folie monteren.
    Ik heb de bovenbuis van mijn Idworx AR ook met deze folie beschermd, net als de pedalen (omdat ik niet met SPD rij, om te voorkomen dat de lak van de pedalen slijt doordat ik er met mijn schoenen tegenaan schuur). De Tubusdragers ga ik op die gedeelten waar de tassen aangeklikt worden, en waar de tassen tegenaan leunen ook van deze folie voorzien.
    Aangebrachte folie is vrijwel onzichtbaar en na verwarmen weer gemakkelijk te verwijderen.
    (Ik heb deze bij http://www.motorsticker.nl/ventureshield/ventureshield-folie-60×60.html gekocht).

  12. Wat een fantastische fiets blijft het.
    Wat ik nou niet begrijp is de keus voor zo’n Hema achterlichtje, het zal allemaal wel goed werken, maar het staat niet in verhouding tot de kwaliteit van de rest van de fiets en doet in mijn ogen afbreuk aan de algehele kwaliteitsbeleving die zo’n Travel Lite oproept.
    Vorige week stond ik ‘s avonds bij een Santos dealer in het Gooi mij te verlekkeren aan al dat snoepgoed in de etalage, maar dan zie ik een aantal Santos fietsen staan van > 4.000 waar geen verlichting op zit.
    Zou iemand mij nou eens kunnen uitleggen wat mensen beweegt een fiets in deze prijsklasse aan te schaffen en dan niet voor de kwaliteit van een Son naafdynamo i.c.m. een Edelux lamp te gaan (dat achterlichtje vergeet ik gemakshalve dan maar even)? Ik snap die zuinigheid niet of is het wat anders?

  13. Tsja, niet iedereen hecht evenveel waarde aan verlichting. Niet iedereen rijdt veel in het donker. SON dynamo plus koplamp kost toch weer ruim €350,- extra en voor sommige mensen is dat net teveel.

    De Travel Lite wordt ook wel eens helemaal zonder verlichting verkocht aan mensen die er een lichte, minimalistische sportfiets voor overdag van laten maken.

    Dat achterlichtje op het spatbord is inderdaad simpel, maar hij voldeed wel. Er zijn helaas nog maar weinig echt goed lampjes voor op het spatbord verkrijgbaar. De beste lampen worden gemaakt voor normale bagagedragers, maar ik rij nu eenmaal het liefst met de LiteRack.

  14. Tsja zo’n LiteRack is dan ook wel mooi en ik snap bij deze optie zo’n lampje dan wel weer, maar weinig waarde hechten aan een beetje goede verlichting op je fiets vind ik toch moeilijker te verteren. Het is dus blijkbaar heel persoonlijk. Ik heb vanavond b.v. weer flink genoten in de bossen rond Soest met m’n Edeluxje, maar nu ga ik alleen wat van het onderwerp af.
    Wat ga je nu met de fiets doen Michiel, was dit een eindconclusie of gaan we nog meer spannende avonturen met deze fiets teruglezen?
    Geniet iedere keer weer van dit soort verslagen, leest lekker weg en mooie plaatjes kijken doen we allemaal graag denk ik.

  15. Uiteindelijk gaat deze fiets helaas weer terug naar Santos. Ik zal ‘m missen…

    Komende zomer gaan we met twee andere fietsen naar IJsland.

  16. Jan-Willem,

    Ik ben zo iemand die geen waarde hecht aan verlichting.
    Ik heb mijn travelmaster gekocht zonder verlichting, paar simpele BBB lampjes op geklikt voor die toevallige gelegenheid dat ik eens in het donker op de fiets zit.
    Tijdens vakanties fiets ik toch niet als het donker is. En woon-werk verkeer is voor mij niet haalbaar met de fiets, dus door de week maak ik geen kilometers met de travelmaster.
    vorig jaar heb ik wel een nieuw voorwiel met naafdynamo laten spaken (shimano XT volgens mij ipv Son) maar dit enkel om tijdens het fietsen een accu pack op te laden, dat voorwiel zit er ook alleen maar in tijdens vakanties. niet tijdens de korte ritten in de weekeinds.

    Nu kan ik me nog wel een rit over de hei herinneren naar de camping in Drie. regen, donker, modder. 2* fiets met son/edulux voor me. en ikzelf “zonder” verlichting. De meerwaarde is mij echt wel duidelijk, maar voor die specifieke gelegenheid mij niet waard 🙂

  17. Ik had nu eigenlijk wel vragen verwacht over hoe de Santos Travel Lite zich verhoudt tot de Idworx Easy Rohler Evo…

    Is het jullie al opgevallen dat ik veel stukken tekst uit het testverslag van de Easy Rohler bij de Travel Lite bijna 1 op 1 heb herhaald?

  18. Dan maak je mij toch wel nieuwsgierig Michiel hoe de Santos Travel Lite en Idworx Easy Rohler Evo zicht tot elkaar verhouden. Ik ben erg tevreden en blij met mijn Evo 🙂

  19. Als ze in Top Gear een Ferrari en een Porsche met elkaar vergelijken, dan doen ze dat toch ook niet even tussendoor? Een nieuw artikel, natuurlijk!

  20. Copy and paste uit het testverslag van de Evo zijn mij niet ontgaan!
    Travel Lite en Evo zijn, in mijn opinie, beide fietsen op topniveau, maar met een accentverschil.
    Dit betreft niet alleen een onderscheid, waar het de keuzevrijheid van kleur en onderdelen raakt.
    Als ik me niet vergis is de Evo vooral een fiets voor de Europafietser, voorzover deze zich voortbeweegt in de meer gecultiveerde delen van dit continent.
    Ik denk dat de Travel Lite in de allereerste plaats mikt op de Wereldfietser, die, zowel binnen als buiten Europa het ruigere terein niet schuwt.
    Michiel, ik ben benieuwd naar jouw artikel hierover.
    Evenals Dirk-Jan geniet ik met volle teugen van mijn Evo, zonder daarbij de Travel Lite ook maar een ogenblik te versmaden.

  21. Hallo Michiel,

    Mooi verhaal! Zeer interessant, die fiets Travel Lite. De zin “de Santos Travel Lite is een alleskunner” heeft mij beetje overtuigd. Zo kan ik met volle bagage dwars door de wildernis hobbelen en tegelijk woon-werkverkeer met smalle banden lekker snel fietsen.

    Een vraagje: Is CSS-velgen belangrijk?

    Groeten Patrick

  22. De harde CSS-laag verlengt de levensduur van de velg, vooral als je veel in de modder rijdt. Heel belangrijk vind ik het niet, want de Rigidavelgen zijn al dikker dan standaard velgen.

    Nadeel van CSS is dat de ruwe coating op een gegeven moment steeds gladder slijt, waardoor het remvermogen afneemt. Alu velgen remmen de gehele levensduur even goed.

    Beide velgsoorten remmen in de regen erg goed. CSS mogelijk een tikkeltje harder, maar als het oppervlak op de lange duur gladder wordt dus weer een stuk minder.

  23. Helaas moet ik dat tegenspreken: ik heb mijn velgen van alu naar CSS veranderd nadat de vorige versleten waren. Remvermogen bij droogweer is goed, maar in regen en sneeuw ongeloofelijk slecht. Ik heb de grijze, rode en zwarte magura remblokken geprobeerd, zwart was het best maar ook dan nog hoogstens redelijk. Nu rijd ik met de zwarte koolstop remblokken speciaal voor rigida css velgen. Ook met deze blokken vermindert de remkracht erg hard, na enkele wiel omwentelingen werken ze wel iets beter, maar in stadsverkeer is dat onaanvaardbaar.
    Als het dus snert weer is dan stap ik over op mijn fiets met v-brakes met salmon koolstop blokken op.

  24. Erik, probeer ook de groene Magura remblokjes eens. Deze zijn iets zachter maar bijten wel goed op de velg.
    Bij natte weersomstandigheden moet je altijd een halve wielomtrek rekenen voordat de remblokjes zich in de velg bijten.
    Bij schijfremmen heb je dit probleem minder.
    Reinig de CSS vlakken van de velgen eens met een remmenreiniger van Motip.
    Wellicht dat dit al veel zal helpen.

  25. Als je in het buitenland ergens in de rimboe rondfietst, en je trekt een hydraulische remkabel van je Magura’s stuk (b.v. door ergens achter te blijven hangen), hoe ga je dat dan oplossen zonder een heuse fietsenmaker in de wijde omtrek? Zat me dat laatst af te vragen. Mijn eega heeft n.l. zulk soort velgremmen op haar e-bike en ik (toch vrij handig met fietsreparaties) kon zelf niet de reparatie uitvoeren.

  26. Mijn ervaring is juist dat ik met de Magura remmen i.c.m de CSS velgen in de regen meer remkracht had dan met mijn huidige schijfremmen. Ik weet niet meer welk type remblokken ik had, waren de originele blokken waarmee Santos de fiets afleverde.

  27. Hans, in praktijk komt het zelden voor dat je de Magura remkabel stuk trekt, dan moet je er wel heel ruw mee omspringen. Een beetje oppassen waar je met je fiets rijdt en waar je de fiets neerzet kan geen kwaad.
    Erwin, huidige schijfremmen remmen veel directer dan b.v. de Magura FirmTech remmen (die overigens prima remmen). Vorige generatie schijfremmen liepen vaak aan en voelden vaak wat sponzig aan.

  28. Frits, ik heb pas een nieuwe Idworx AR gekocht. Heb dus zeker één van de betere schijfremmen.
    Begrijp mij niet verkeerd, ik ben er ook zeer tevreden over.
    Wat ik bedoelde is dat ik in de regen toch beduidend harder in de remhendel moet knijpen voor een behoorlijke remvertraging. Bij mijn vorige Santos met CSS velgen merkte ik minder verschil tussen droog en nat remmen.

  29. Hier een Idworx MR met FirmTech (groene blokjes) en CSS velgen (glad oppervlak, dus al goed afgesleten): prachtige fiets, robuuste remmen, maar eens de velgen nat zijn, valt de remkracht tegen. Mijn ligfiets heeft klassieke Avid BB7 schijfremmen en die hebben duidelijk minder last van de weersomstandigheden.

  30. Erwin, bij mij is het omgekeerde het geval, zoals je wellicht weet heb ik zelf ook een AR en ik vind dat de schijfremmen fenominaal remmen, beter nog dan de FirmTech remmen.
    Als het goed is moet de dealer je geadviseerd hebben om de schijfremmen eerst
    “in te remmen”. Zoek een brug bij je in de buurt en knijp rustig en geleidelijk in de remhendel en doe dit een aantal malen. Als het goed is moeten de remmen dan directer gaan aanvoelen.
    Voordat je dit gaat doen, reinig de schijfremmen eerst even.
    Succes en laat even weten of het geholpen heeft.

  31. Filip, velgremmen kun je niet vergelijken met schijfremmen. Nogmaals bij natte omstandigheden heeft de rem minimaal een halve wielomtrek nodig om zich in de velg vast te bijten. De remwerking hangt ook af van het vuil wat op de CSS vlakken gaat zitten. Als je de fiets een poetsbeurt geeft neem dan ook meteen de zijkanten van de velg mee, je zult versteld staan, hoe de remwerking verbetert, ook tijdens natte omstandigheden.

  32. @Michiel, je schrijft dat de fiets als compleet nieuwe fiets het vliegtuig in ging. Mijn fiets met Rohloff en riem reed na de 1e beurt begin van de maand compleet anders en veel lichter en lekkerder.
    Tot de 500km vond ik hem eigenlijk redelijk zwaar en stroef rijden/schakelen, had jij dat niet in IJsland? Of hem je hem dáár eigenlijk pas lekker losgereden en zelf de beurt uitgevoerd tussen de lavastenen?

  33. Ik heb de fiets inderdaad in IJsland ingereden. Daarna heb ik er niets meer aan hoeven doen, behalve de gebroken remhendel vervangen.

  34. Michiel,
    Mooie reportage. Met genoegen gelezen, ook de IJsland reisverslag eerder.
    Groeten en een heel goed 2014.

  35. Dag Frits, dat van het inremmen van de blokken was mij niet bekend. Ik zal binnenkort de remmen eens goed ontvetten met remmen reiniger en de blokjes even met een schuurpapiertje ¨opruwen¨ en laat dan op het Idworx AR topic even weten wat het resultaat daarvan was.

  36. Zie dat hier de zelfde ervaringen worden genoemd als die van ons. Bij de aanschaf van de fiets heb ik ook een Santos travelmaster 28″ getest. In vergelijk met de 26″ had ik het gevoel dat hij zwabberde. Tot op heden geen seconde spijt gehad van deze keuze. Het gevoel van veiligheid als je een berg afstort met volle bepakking is haast onbetaalbaar. (remmen is tenslotte zonde van de energie!)

    Naast de kwaliteit van de fietst was het het kopen van mijn rode Santos ook een stukje emotie. Ik ben ooit een keer een reiziger met een vuurrode Santos met witte letters tegen gekomen en daarna was ik verkocht:)

    Wellicht tot ziens op IJsland, Wij gaan dit jaar de maand juli ” off Road”

  37. Misschien komen we elkaar nog tegen in IJsland 🙂
    Ik kom op 10 juli aan in Seydisfjordur en rij eerst richting het zuiden.
    Doel is om in ieder geval de F208 , F26, F752 en F887 te rijden. Afhankelijk van het weer nog een stukje paralel aan de F26, de Kvislavatn.
    Vanaf Myvatn laat ik de verdere route afhangen van de beschikbare tijd. Ik moet op donderdag 31 juli weer in Seydisfjordur zijn.

  38. @michiel We hebben nog geen idee waar we naar toe willen, er is te veel keus. de ene week gaan we naar het noorden oa walvissen spotten de andere week schuin over. ik denk dat we de komende maanden nog tijd genoeg hebben voor een goed plan.

    Wel zijn we bezig met de spullenboel. tent en slaapzakken zijn tip top inorde. maar nu is de opgave 😉 van wel of geen Keen sandalen met SPD zoals we gewend zijn , maar wellicht is zonder SPD en redelijk stevige stappers wel handiger. Surfschoenen staan al op de lijst. regenkleding nog niet, Wel wat gezien van Mammut maar dat is wel erg duur…. helaas

  39. Met regenkleding heb ik inmiddels wel geleerd: goedkoop = duurkoop.
    Ik had mijn Gore-Tex jack en broek jaren eerder moeten kopen. Een degelijk en relatief betaalbaar alternatief is het MT500 jack van Endura.

  40. @Michiel heb je al een idee waar je komende zomer in IJsland ga fietsen?

    Ik zit laatste tijd te denken: waarom niet nog 1 keer IJsland? Mijn hart ging steeds harder te kloppen. IJsland is inderdaad verslavend. Ik wil heel graag op 2 binnenlandse wegen fietsen, Kjollur F35 en Sprengisandur F26 die ik vorig jaar met pijn in hart moest overslaan door gebrek aan tijd en problemen met mijn 12 jaar oude Koga.

  41. Het gewicht van de Travel Lite is vooral afhankelijk van de onderdelen die aan het frame geschroefd zijn. Er is dus niet 1 gewicht voor de Travel Lite te noemen.

    De geteste uitvoering woog met de Schwalbe Mondial banden 16,5 kilo. Na IJsland gingen er Schwalbe Almotion banden onder en ging het gewicht met een kilo omlaag.

    De frames van de verschillende Santos trekkingfietsen variëren qua gewicht niet zoveel. Een Travel Lite frame weegt ongeveer 500/750 gram minder dan een Travelmaster 2.8 frame. Het zijn verder de onderdelen die ‘t ‘m doen.

  42. Oh sorry Michiel, ik had jouw reactie nog niet gezien.
    Gewicht valt mij eerlijk gezegd een beetje tegen om eerlijk te zijn…

  43. Gewicht is vergelijkbaar met de Idworx Easy Rohler.

    De Travel Lite is ongeveer 1 tot 1,5 kilo lichter dan een Travelmaster 2.8 met vergelijkbare opbouw. Het verschil zit ‘m dan met name in het frame, de voorvork en de stuurpenconstructie.

    Een Koga Signature weegt met een vergelijkbare opbouw twee kilo meer dan de Travel Lite.

  44. hoi,

    mooi foto verslag! Ben je nog goed van die ongeloofwaardige val van 3 meter afgekomen? Lijkt mij wel een erg sterk verhaal en vooral een reclamepraatje 😉

    groetjes, Herman Buwalda

  45. nou, sterk verhaal is het in ieder geval niet.
    Ik stond al op onderste plateau en zag het gebeuren.

    Net als 2 toeristen die fotos aan het maken waren van de waterval en erg snel naar de auto liepen en vertrokken zonder om te kijken. Iets wat me tot op de dag van vandaag nog steeds verbaast.
    Hoe kan je nou op zo’n moment als voorbijganger niet even stoppen om te vragen hoe het gaat. Dan sta je daar met 2 fietsen, voor zelfde geld had ie iets gebroken en hadden we best vervoer kunnen gebruiken.

  46. @Herman: hoe kom jij er bij dat dit een reclamepraatje is? Ben je zelf er bij geweest?

    Ik weet uit ervaring dat vallen van drie meter (of zelfs meer!) goed op te vangen zijn, mits je de juiste valtechniek gebruikt. (dit weet ik van mijn judo carriere)

    Daarnaast is Santos niet het eerste de beste merk. Het zijn bikes uit het topsegment. Dit kun je overal lezen en dat zal niet zonder reden zijn.

    Met vr. groet,

    Marc.

  47. @jeroen, michiel en marc, ook al waren jullie met zijn honderden getuige van deze val van drie meter, ik blijf het ongeloofwaardig vinden. Ga maar eens op een dak van 3 meter hoog staan en rijd daar eens met een snelheid van 20 km/uur met volle bepakking van af. Denk je dat je dan na de val zo weer op kunt staan zonder schade aan lichaam en fiets?

    @marc: wat heeft judo hier mee te maken? Ik kan je redenering niet goed volgen.

    groetjes, Herman Buwalda

  48. Michiel viel zowat vanuit stilstand om, hij reed niet naar beneden daar, volgens mij vanwege een heftige windstoot net toen hij weer wilde opstappen. Hij had net fotos gemaakt van bovenaf, ik stond onderaan fotos te maken van de waterval. Daarnaast, Ik heb in mijn jonge jaren van menig dak en uit menige boom gesprongen waarbij je ook geen letsel oploopt. Juiste valtechniek, goed neerkomen,…

    En er was wel zeker schade aan fiets, en ook aan tassen die de fiets deels beschermden. Echter de schade was minimaal en oplosbaar ter plekke.

    Het heeft ons wel doen besluiten om die dag rustig aan te doen en het wilde plan wat we voor de aankomende 2 dagen hadden nog maar eens te heroverwegen aangezien dit soort momenten je wel doet beseffen dat je vermoeider bent dan je vermoed.

    Maar goed, ik zal volgende keer op foto vast leggen ipv hem ter hulp te schieten :-p hahaha

  49. Tjonge wat een non discussie.
    Wat zouden Michiel en Jeroen nu voor een belang hebben om hierover onzin te vertellen.
    @Herman, je moet vooral geloven wat je wilt, maar laten we hier geen ping-pong discussie overmaken.
    Ik kan het “reclamepraatje” niet plaatsen. Alsof Santos hem betaalt om een onzin-anecdote in het verslag te zetten. Als Michiel reclame maakt, is dat vooral voor zijn voorliefde voor goede fietsen en dat maakt deze site zo mooi.

  50. En toch begrijp ik iets niet. € 4700 voor een fiets is een hoop geld, maar ook een hoop fiets lees ik. Maar als ik het bedrag nog even naar oude Nederlandse Guldens omreken schrik ik toch wel even; dat lieve karretje kost dan opeens ruim 10.000 Gulden! Pardon? Voor een fiets…?! Ik lijk een van de weinigen te zijn die verbaasd is, want de meeste lezers/schrijvers lijken slechts te jubelen en te juichen over dit rijwiel.

    En ja, ik begrijp ook wel dat je alles zelf kan kiezen, dat alles van topkwalitiet is, en dat je er jaren van plezier aan hebt, en dat het ook goedkoper kan. Maar zo een hoog bedrag… Ik ben een fietsliefhebber anders zou ik deze site niet bezocht hebben, maar een beetje absurd vind ik € 4700 wel.

    En als je dan eens wat kritischer kijkt, wat krijg je dan precies? Een “gewoon” goed en stijf aluminium frame, maar wat voor aluminium, waar is het gemaakt, hoe lang zit er garantie op? Kan je bij mountainbikes nog enigszins begrijpen waarom ze zo duur zijn vanwege de blijkbaar gekompliceerde veertechniek, deze Santos heeft geen gekompliceerde veertechniek. Valt de prijs van dure racefietsen nog te verklaren uit een laag totaalgewicht en of gebruik van carbon of titanium frames, deze Santos heeft geen carbon of titanium frame. Zou een dure ligfiets nog goed te kunnen praten zijn vanwege het onovertroffen comfort en wellicht toegenomen snelheidsbeleving, deze Santos is noch sneller noch comfortabeler dan een ligfiets. En dan het gewicht, ja, deze fiets is speciaal voor hard-core gebruik op IJsland samengesteld, maar om dan 16,5 kilo fiets “Travel Lite” te noemen, is op zijn zachtst gezegd ook open-voor-discussie.

    Dus wat is deze Santos dan wel? Duur, duur, en nog eens duur…

  51. Indien je bij zo`n (top afgemonteerde) fiets en zo`n naam ook geen enkele emotie voelt en daarmee dus ook geen meerwaarde ziet zit je hier op de verkeerde (liefhebbers-)site denk ik.
    Wellicht bestaat er een Bike-Totaal forum?

  52. @Paul, ik begrijp niet precies wat je probleem is. Als zo’n topfiets te duur voor je is, is dat natuurlijk geen probleem. Koop je hem toch niet.
    Ik heb het wel gedaan (althans niet deze fiets, maar een Travelmaster). Topkwaliteit met top onderdelen. Iedere keer als ik op mijn fiets rijdt, geniet ik er weer van en dan is mij dat het geld dubbel en dwars waard geweest. En dat gevoel heb ik op geen van mijn eerdere fietsen gehad.

  53. Michiel heeft dat al eens eerder geschreven, vergeet niet dat de fietsen van Santos of van Idworx geen massaproductie is zoals b.v. bij Gazelle of Giant.
    Santos en Idworx zijn kleinschalige fabrikanten die mooie producten in de markt zetten waar heel veel op details is gelet (m.n. Idworx).
    Door de kleinschaligheid moet je duurder inkopen, dat is nu eenmaal de marktwerking.
    Paul, natuurlijk de fietsen zijn door de Euro duurder geworden, maar wat denk je van andere produkten zoals levensmiddelen, elektronica etc. Als je alles gaat terugrekenen in guldens dan schrik je je kapot.

    Kijk b.v. eens naar de afwerking van een Idworx of Santos fiets versus een Gazelle of Giant fiets (en dan heb ik het nog niet eens over de onderdelen), je zal versteld staan. Ik zeg niet dat een Gazelle of Giant fiets slechter is, maar het is wel alle waar naar zijn geld.
    En zoals Jan-Willem en Rob al stellen er komt ook een stukje gevoel en emotie bij.

  54. We hebben zelf allebei een Idworx en zijn zeer tevreden. Vorig jaar een OR ingeruild tegen een AR dus echt Idworx fans. Maar ik ben het met Paul eens dat rationeel bezien de prijs onzinnig is.

  55. Ge-luk-kig, tenminste één iemand die het niet geheel met mij oneens is…

    “Emotie” bij een fiets kan ik me misschien vaag voorstellen bij de aanschaf van een handgebouwde klassieke italiaanse racer, of wellicht exclusief op maat gemaakte titanium randonneur. En ik begrijp ook wel dat wie een paar duizend Euro aan een tweewieler spendeert dat graag zinvol wil/moet verantwoorden, maar voor “emotie” of “gevoel” zijn er mijns inziens wel begeerlijker objecten (m/v) dan fietsen…

    Even nog voor alle duidelijkheid; ik gun zeker een ieder zijn fietsplezier, en heb zelf (nog) nooit op een Santos of Idworx gereden dus mijn waarnemingen en (vroegtijdige) conclusies daarover kunnen alleen subjectief zijn.

    Ik begrijp alleen niet zo goed wat er nou zo héél speciaal aan dat aluminium Santos frame is. Als ik € 4,600,- voor een fiets te besteden had, heb ik liever heel verschillende fietsen (bijv. MTB, reisfiets, ligfiets?) heb je tenminste ook nog een reserve fiets als er een gestolen word…

  56. Keuze is uiteraard persoonlijk. Ja het is veel geld, dat ontken ik niet.
    Maar dit heb je toch net zelfde met autos. Waarom zit er zoveel prijsverschil tussen? Hebben toch allemaal 4 wielen en een stuur? Als je de prijs van rohloff/tandriem zou aftrekken van de prijs kom je ook al op een heel andere prijs uit.
    En kwa frame? Je kan geen vergelijking maken afgaande op het verhaal van iemand je moet het zelf ervaren. Hang eens 30kg bagage aan deze fiets en hang die zelfde hoeveelheid vervolgens aan de eerste de beste “trekkingfiets” die aangeprezen wordt. En ervaar dan eens het verschil.

    Is dat prijsverschil het dan waard? moet je gevoel en emotie gebruiken om het te verantwoorden? wat mij betreft niet.
    Ik heb gekozen om in een goedkoper model auto te gaan rijden om een mooier model fiets te kunnen kopen. Waarom? niet vanwege gevoel of emotie, vanwege de mooie techniek, het rijgedrag en het weinige onderhoud wat er maar dient te gebeuren. En omdat de auto die ik nu rij mij evengoed van A naar B brengt.

    Daarom heb ik bv ook een MTB met rohloff en tandriem, zodat ik deze na het fietsen gewoon smerig in de schuur kan zetten en er een week later weer op kan stappen. En ja, dat kost een hoop geld, maar goed, ik had het er voor over, want het geeft mij veel meer plezier. Waar ik met mijn oude MTB zowat zelden ging rijden als er kans was op modder trek ik me hier nu niets meer van aan.
    Is het dan een dure fiets? Ja, als je naar het geld kijkt wel, nee als je kijkt hoeveel meer plezier ik er van heb in tegenstelling tot mijn oude goedkopere model MTB.

    Heb ik gevoel / emotie nodig om dit te verantwoorden aan mezelf? Nee ik vind van niet.

    Maar wat ik al zei, als je puur kijkt naar het feit dat een fiets 2 wielen een stuur en wat versnellingen heeft… ja, dan is het een hele hoop geld.
    Maar dan zeg je in mijn ogen hetzelfde als een Mercedes en een Lada hebben beide 4 wielen en een stuur, waarom is de Mercedes dan zo duur.

    Gelukkig heeft iedereen zijn eigen mening. Zou saai zijn als iedereen met dezelfde fiets reed 🙂

  57. En daarmee, Jeroen, bevestig je, wat ik eerder bedoelde, dat de reden om 4000+ euro uit te geven, meer is dan alleen een boel geld uitgeven voor een kwalitatief goed produkt. Want laten we wel wezen: Santos, IDWorx, etc bouwen ook uitstekende fietsen voor minder geld. Ook subjectieve argumenten als rijplezier etc spelen mee bij de beslissing.
    En dat is inderdaad een afweging die ieder voor zich zelf moet maken.
    Voor mij gold: Cycling is believing 🙂

  58. Oke, nog eentje dan:
    Life is like riding a bicycle. You don’t fall off unless you plan to stop pedaling.
    -Claude Pepper

  59. Rob vind jij het niet op zijn zachtst gezegd opmerkelijk dat jij, Jeroen, Michiel en Marc zich zo druk maken dat er iemand het verhaal van die drie meter val niet gelooft? Ik snap niet dat jullie daar zo boos over doen.

    Michiel: ik lees niets in je verslag over een dames model, bestaat die ook?

    groetjes, Suzanne

  60. Suzanne, Boos? Nee zeker niet. Maar ik vind wel opmerkelijk, dat wanneer Michiel op zijn site een verslag schrijft over een reis die hij en Jeroen gemaakt hebben, Herman Buwalda zonder erbij geweest te zijn, stelt dat de valpartij niet gebeurd kan zijn (hoewel iemands integriteit in twijfel trekken wel iets is waar ik me boos over zou kunnen maken).

  61. Hallo Suzanne, op de site santosbikes.com staat een fietsconfigurator waar je deze Travel Lite ook als damesmodel kunt samenstellen.
    Erg leuk om een avondje mee te fröbelen.
    Wordt wel tijd dat je nu ook je samengestelde fiets kunt zien in de configurator, maar daar schijnt aan gewerkt te worden …..

  62. hoi Jan-Willem bedankt voor de tip. Ik vraag mij alleen af of het dames frame net zo sterk is als het heren frame? Ik heb namelijk nogal negatieve ervaringen met dames frames. (framebreuk) Of kan ik beter een heren frame nemen? Ik wil namelijk een flinke fietstocht naar Frankrijk ondernemen en daarom zoek ik een stevige en lichte fiets.

    @Rob: maak je niet zo druk joh over die valparij. Iemands integriteit in twijfel trekken vind ik ook helemaal niet netjes.

  63. Suzanne, wat voor een frame was dat?

    Een heren frame is altijd sterker dan hetzelfde frame in damesuitvoering, maar dat wil gelukkig niet zeggen dat een damesframe altijd te slap is. De betere fabrikanten maken hun damesframes sterker dan de herenframes van menig minder hoogwaardige fabrikant.

    Stevig en licht… Een contradictio in terminis… Een stevige fiets bouwen is niet moeilijk, een lichte fiets maken is ook geen kunst, maar stevig én licht… Dát is een uitdaging! Het kan wel, maar dan gaat de prijs omhoog. Bij een beperkt budget moet je prioriteiten stellen en de voorkeur geven aan degelijkheid.

  64. Hoi Suzanne, Wat betreft framebreuk bij een damesframe: dat kan ik niet beoordelen. Met bepakking heeft een damesframe of een mixte frame wel meer kans op zwabberen (niet stabiel dus). Om die reden rijdt mijn wederhelft op een herenframe(een Santos Travelmaster). Ik zou je aanraden om gewoon eens bij een dealer op een herenframe te fietsen. Overigens is de Travel Lite er ook als damesframe

  65. Hoi Suzanne,

    ga niet alleen af op de berichten van Michiel en Rob. Wat Michiel zegt over dat stevig en licht kan indien de prijs omhoog gaat geeft al aan dat hij vooral commercieel denkt en niet technisch is. Alles wat je lichter maakt wordt zwakker. Geloof ook niet wat de gemiddelde fietsenmaker zegt want dit zijn vaak laag of niet opgeleide mensen, hooguit mbo-nivo. Denk je echt dat dit allemaal hoog opgeleide technisch ingenieurs zijn? (ik heb al te vaak ruzie gehad met meerdere fietsenmakers)

    Mijn advies is dus om niet voor dit soort “hippe” fietsen te kiezen maar gewoon een degelijke ouderwetse stalen rechtop fiets te nemen. Ook Santos en Idworx fietsen worden gewoon ergens in China gemaakt hoor.

    Als je staal neemt dan kun je het ook overal ter wereld laten lassen. Probeer dat maar eens met een aluminium Idowx of Santos. Dan maakt het niet uit of de fietst 5000 euro of meer kost, lassen gaat meestal niet.

    Het leuke is dat je voor zo’n eenvoudige stalen fiets nog duizenden euro’s overhoud die niet in de portemonnee van deze “high end” merken komen, maar die je dus aan FIETSEN uit kunt geven!

    gr.,

    Herman.

  66. Hoi Suzanne,

    ga niet alleen af op de berichten van Michiel en Rob. Wat Michiel zegt over dat stevig en licht kan indien de prijs omhoog gaat geeft al aan dat hij vooral commercieel denkt en niet technisch is. Alles wat je lichter maakt wordt zwakker. Geloof ook niet wat de gemiddelde fietsenmaker zegt want dit zijn vaak laag of niet opgeleide mensen, hooguit mbo-nivo. Denk je echt dat dit allemaal hoog opgeleide technisch ingenieurs zijn? (ik heb al te vaak ruzie gehad met meerdere fietsenmakers)

    Mijn advies is dus om niet voor dit soort “hippe” fietsen te kiezen maar gewoon een degelijke ouderwetse stalen rechtop fiets te nemen. Ook Santos en Idworx fietsen worden gewoon ergens in China gemaakt hoor.

    Als je staal neemt dan kun je het ook overal ter wereld laten lassen. Probeer dat maar eens met een aluminium Idowx of Santos. Dan maakt het niet uit of de fietst 5000 euro of meer kost, lassen gaat meestal niet.

    Het leuke is dat je voor zo’n eenvoudige stalen fiets nog duizenden euro’s overhoud die niet in de portemonnee van deze “high end” merken komen, maar die je dus aan het FIETSEN uit kunt geven!

    gr.,

    Herman.

  67. Herman, ik heb Industrieel Ontwerpen aan de Technische Universiteit Delft gestudeerd en heb technisch-creatieve projecten gedaan met o.a. Gazelle, TNO, Stork, TESO, scheepsarchitecten, en in dienst van sportwagenfabrikant Spyker. 😉

    De discussie over stalen frames wil ik hier nu niet aangaan, want dat zal gaan verzanden in een eeuwig durende wellesnietes-discussie. Mijn gedachten over en ervaringen met stalen frames zullen in de toekomst duidelijk worden aan de hand van nieuwe testen.

  68. @iedereen. wat een non discussie over wel of niet een dure fiets. Ik ben blij dat iedereen zelf een keuze kan maken of je een Santos of wat anders wilt hebben. Over kwaliteit kan je natuurlijk veel zeggen en heeft iedereen zijn eigen normen. Wat ik heb ervaren is dat het prettig was om te beginnen op een ” Gazelle medeo trekking”. (Deze is voor mijn buget goedkoop). Toen ik doorhad dat het vakantie fiesten echt iets voor mij was ben ik op zoek gegaan naar wat anders, en ja ik denk een betere maar ook wat mooiers; “De emotie component van de fiets”.

  69. Herman, ga je niet iets te kort door de bocht? Michiel heeft veel ervaring en dat je alle fietsenmakers over één kam scheert, gaat mij iets te ver.
    Uiteraard zijn er verschillen, maar dat hou je in elk vakgebied.
    Ook ik ben door schade en schande wijs geworden m.b.t. fietsenmakers.
    Ik had altijd begrepen dat je een staal frame bij een breuk in verweggistan kan laten lassen, echter Michiel hielp mij uit de droom, een lasapparaat aldaar gaat dwars door het staal heen.
    Als alu kapot gaat, kan je het schudden, je zit dan vast aan een nieuw frame.
    Maar wanneer komt het tegenwoordig voor dat een frame breekt (behoudens carbon)?

    Henk, ik ben ook begonnen met een stalen vakantiefiets een Gazelle Formula Trekking (een replica van de fiets van Frank van Rijn) en ik moet zeggen het was en is nog steeds een heerlijke fiets. Wel heb ik in de loop van de tijd de nodige vervangingen gedaan (o.a. andere remmen, Chris King balhoofd, stalen Tubus dragers en andere (zwaardere) velgen.
    Hoewel ik er tegenwoordig wat minder op fiets, doe ik deze fiets nooit meer weg.
    Ik vind het overigens jammer dat Gazelle nooit meer zo’n stalen vakantiefiets heeft gemaakt, toen was het frame ook al voorzien van verstevigingen in bracket, balhoofd en bij de verbinding bovenbuis/zadel/schuine achtervork.

  70. Zelf ben ik ook een grote fan van Santos. Wijzelf hebben de doubletravel van santos met de rolhoff… super tevreden van.
    Nu een domme vraag mss, maar die “barend” op het midden van je stuur… Hoe noemen die? Lijkt me wel handig…
    Grtjs Rob

  71. @ Rob, bar-ends op het midden van je stuur: midbars?! Wie dit geniale stuur bedacht heeft moet je mij ook niet vragen, wellicht net zoals meer praktische vindingen was het gewoon een doorsnee fietser die aan het experimenteren ging en toen ontdekte dat deze vorm uiterst prettig –bij bijvoorbeeld lange rechte stukken met tegenwind– rijd.

    Dus eigenlijk alweer bewijs dat je niet alles moet geloven (en doen) wat fietsenmakers/-merken standard op hun karretjes schroeven. Trouwens, Trek had wel een tijdje die “mid-bars” op sommige fietsen.

    Santos heeft nu bijvoorbeeld ook zo een grote plastic (PET)fles houder voor veel geld te koop, terwijl een zekere fotograaf (Marco M.) iets soortgelijks al veel eerder had…

    Weet iemand trouwens hoe lang Santos garantie op hun vakantie-/trekkingframes geven? Op hun site vind ik alleen maar 5 jaar voor MTB’s, een beetje mager als je het mij vraagt, vooral nu zo een grote franse sportzaak levenslang garantie op hun fietsen geven. Wellicht is Santos toch niet helemaal overtuigd van hun (made-in-China?) kwaliteit…?

  72. @ Rob: die “midbars” zijn verstelbare barends van Ergotec die ik met vulstukjes pas heb gemaakt voor het midden van het stuur.

  73. Vorige week mijn Travel Lite bij Michiel opgehaald en afgelopen weekend de eerste 250 km ermee gereden. Eerste indruk: helemaal wat ik er van verwacht en gehoopt had! Heerlijk stabiel frame en geometrie past beter bij mij dan de Idworx AR. Ik zit er wat lekkerder (gestrekter) op zonder dat ik met zadelpen en stuurpen hoef te experimenteren, ook raak ik met mijn voet niet het voorspatbord.
    Kan niet wachten totdat ik hiermee naar IJsland kan gaan!

  74. Wat een schoonheid Erwin, je hebt hem mooi samengesteld!
    Is dat nou een Brooks D-shaped tasje aan je stuur? Geen Alpenhorn geluiden meer als je in de HS-33’s knijpt? Hoe ervaar je trouwens het verschil in remmen t.o.v. de AR?
    Ik wens je er heel veel plezier mee, ‘t is een beauty!

  75. Ziet er inderdaad gelikt uit. Zo te zien kan er eventueel een “normale” achterdrager geplaatst worden, mocht je met meer bagage gaan fietsen.
    Ook de riem is niet vergeten. Een tip, koop een Gates Belt tension tester, altijd je riem op de juiste spanning. Kost je de kop niet en je hebt er jaren plezier van. Misschien heeft Michiel deze op voorraad of kan hij die voor je bestellen.
    Heel veel fietsplezier en een goede vakantie in IJsland gewenst.

  76. Is inderdaad een D-shaped Brooks tasje aan het stuur. Doordat de remleidingen nu schuin uit de remgrepen komen past de Ortlieb stuurtas niet echt fijn meer. Eigenlijk helemaal niet erg want ook met deze Brooks tas kan ik in ieder geval mijn banden reparatie spullen en wat klein gereedschap meenemen en het staat ook véél beter.
    Tevens is deze stuurtas helemaal stil, geen enkel rammeltje of piepje 🙂
    Als ik meer wil meenemen zoals een regenjack en wat te eten, dan neem ik daarvoor een heuptasje van Ortlieb mee, de Hip Pack2 3l.
    Wat remmen betreft, op mijn vorige Travel Master 2.8 had ik ook HS33 remmen, toen in combinatie met CSS velgen. Hiermee had ik hele goede ervaringen zelfs in slecht weer met volle bepakking van een bergpas.
    Bij deze Travel Lite heb ik niet weer voor CSS velgen gekozen, ten eerste omdat de remmen zonder coating stiller zijn, maar ook omdat de berichten over de coating niet altijd even positief zijn (spreek niet uit ervaring).
    Na mijn vakantie weet ik of het een goede keuze is geweest, en mocht dit niet zo zijn dan zal ik dit hier ook eerlijk vermelden.

    @Frits: er past inderdaad ook een ¨normale¨ drager op. Ik heb bewust voor deze uitvoering gekozen omdat ik 99% van de tijd zonder bagage rijd, en dan vind ik de fiets er zo veel mooier uitzien.
    Daarnaast dwingt mij dit om straks zo weinig mogelijk mee te nemen. Twee jaar geleden ben ik voor het eerst met de fiets op vakantie geweest, en ik had toen maar liefst bijna 40kg!! bagage mee genomen.
    Nu heb ik op mijn noodzakelijke uitrusting (tent, ligmatje, slaapzak en fiets) al zo´n 6 kg bespaard, en ben zelf bijna 10 kg afgevallen. En als ik daarnaast dan ook nog de onnodige spullen thuis laat, dan hoef ik bijna 20 kg minder de berg op te trappen 🙂
    De belt tension tester kende ik nog niet, ik zal dit even aan Michiel vragen. Bedankt voor de tip, en jij ook een hele fijne vakantie Frits!

  77. Erwin, nog een tip doe om de barends een stuk foam van Koga, die deed Koga altijd om de vlindersturen. Geeft een betere grip en demping voor je hand en vingers. Even uitmeten afknippen en een beetje afwasmiddel om de stukken makkelijker om de barends te krijgen. Tegenwoordig werkt Koga met leer. Om de handremgrepen kun je nog Lever Grips van Lizard Skins doen, glijden je vingers niet zo gauw van de remgrepen en je vingers worden niet koud.
    Ik heb ze zelf ook en vind het ideaal.
    Wil je nog wat weten dan kan ik pas zondag reageren, ga n.l. morgen de IJsselmeerfietskampeertocht doen.

  78. Dag Frits, dat stuur-foam is wel een goed idee. In ieder geval voor tijdens de vakantie, dan kan ik de fiets bijvoorbeeld op de boot ook met het stuur ergens tegenaan parkeren zonder dat de barends beschadigen.
    Mocht je dit nog lezen voordat je vertrekt: veel plezier en mooi weer!

  79. Als je een iphone of ipad hebt download even de gates app. die gebruikt te microfoon om de spanning te meten. Scheelt weer een aanschaf van een tester. Overigens het komt zelden voor dat de spanning verloopt!

    Verder mooie fiets!
    Ik vele fijne kilometers gewenst!

  80. Die app van Gates werkt voor geen meter. Je kan de riem prima op gevoel afstellen en anders rij je gewoon eens langs om het te laten checken.

  81. Ah, dat wilde ik net vragen: weet iemand of die app betrouwbaar is?

    Ik heb hem net op m´n iphone gezet en mijn riem gecontroleerd.
    Volgens de app zou de frequentie van de riem bij Inernally Geared Hub en Big and Powerful 55 Hz moeten zijn (bij lightweight Speedster 45 Hz).

    Als ik een meeting doe dan staat mijn riem nu op 52,6 Hz.
    Het is misschien geen precieze meeting maar het lijkt mij dan nog helemaal niet zo gek toch?
    Iphone heb ik op vakantie toch bij me, en daarmee heb ik in ieder geval een indicatie zonder dat ik extra gereedschap mee hoef te nemen.

  82. Nog eens gemeten en ik denk dat ik wel begrijp wat je bedoelt Michiel. Als ik op meerdere punten meet dan varieert de waarde van 45 Hz tot 64 Hz.
    Maar goed, SAMEN met op gevoel controleren is het toch een leuke gadget 🙂

  83. Het klopt dat de spanning op verschillende plaatsen varieert. Tandwielen zijn nooit perfect rond. Draai aan de pedalen, zoek het strakste punt op en stel dan de spanning van de riem op dat punt af.

    De Hertzmeter van Gates werkt alleen in stille ruimtes, niet buiten in winderig IJsland.

  84. Zo IJsselmeerfietskampeertocht zit er weer! Een tocht met twee gezichten.
    Op Hemelvaart nat, koud en wind. Vrijdag een overgangsdag en zaterdag heerlijk fiets weer.
    Bijgaand een foto van de fiets van mijn zoon welke ik gebruikt heb voor de tocht.

    Vreemd dat de Tension Tester van Gates niet bevalt, een fietsmaat van mij zweert erbij, heeft er hele goede ervaring mee, maar zo zie je maar, zoveel mensen met dito meningen.
    Ga mij nu voorbereiden op de tocht van ruim 2 maanden door Europa volgende week op de Idworx AR.
    Zal jullie op de hoogte houden van de remmen van de AR en de Almotions banden.
    Ik wens jullie allen een prettige fietszomer vakantie.
    Groet
    Frits

  85. Frits, je hebt vast niet per ongeluk deze foto geplaatst in het Santos Travel Lite topic…….en inderdaad, de ER-X is ook een prachtige fiets.

    ps , wat zit er aan de standaard ?

  86. Nou Peter dat is wel per ongeluk gegaan ik wilde n.l. nog even reageren op Tension tester. Maar ja Idworx als Santos zullen elkaar niet bijten, lijkt mij.
    Op de standaard heb ik een stuk doorzichtig waterslang geplaatst om beschadiging door mijn fietsschoen (ik heb een harde zool weliswaar geen schoenplaatje maar wel een afdekplaatje met 2 schroeven) te voorkomen. Feitelijk is het een beetje overdone, maar ja ik had nog een stukje waterslang over dus ik dacht waarom niet.

  87. Ruud, eerste deel van de tocht gaat via de Reitsma Route naar Bregenz.
    Dan ga ik via Landeck, Imst, Sölden, Hochgurgel de Timmelsjoch af richting Merano, dan via de Passo di Gavia, Stelvio langs Liechtenstein door Zwitserland, langs Zwitsers/Duitse grens richting Basel, voor Basel naar Lorrach en dan de Schwarzwalderradweg tot Karlsruhe.
    Afhankelijk van de drukte in Frankrijk (Tour de France) ben ik voornemens om halverwege de Schwarzwalderradweg af te buigen naar Strasbourg, Saverne richting Luxemburg en dan pak ik bij Troisvierges de Vennbahn op richting Düren (bij Aachen eindpunt Vennbahn). Dan richting Roermond langs de Duits/Nederlandse grens richting Nijmegen en dan via Wijk bij Duurstede richting Almere.

    Mocht Frankrijk nu druk zijn, dan heb ik een alternatief door de Schwarzwalderradweg helemaal af te fietsen tot eindpunt Karlsruhe. Hier ga ik dan de Rijn over richting SüdEifel door Naturpark Hohes Venn naar Monschau en vandaar uit weer richting Roermond.
    Via de kaarten moet dit een hele mooie tocht zijn.
    Ben uiteraard benieuwd!
    Groet,
    Frits

  88. Frits, Peter,
    Dat stukje waterslang om de standaard lijkt mij nog niet zo “overdone”. Ik heb een rugzak/fietstas van Ortlieb die blijkbaar wat langer uitvalt dan de “normale” fietstassen met de nodige schuurplekken als gevolg!
    PS ‘t Is ook op een ER (XXL), maar vermits het voorbeeld van Frits hier staat…

  89. Waarom is deze Travel lite 500 euro duurder dan de Travel Master?
    (custom built Rohloff/ketting of riem)

  90. Zelf zit ik ook nog te twijfelen tussen de aanschaf van een TM 2.6 en een Travel Lite, maar ik denk inmiddels wel iets daarover te kunnen zeggen (Michiel zal me wel verbeteren als het anders is…)
    Maar de afwerking van het Travel lite is beduidend bewerkelijker dan dat van de TM: glad afgewerkte lasnaden, een fraaie constructie van het achterframe (de ‘vork’ bij de bagagedrager/achterremmen) en in het frame is beduidend meer aluminium gebruikt (dikkere, stevigere buizen), maar schijnt toch net zo licht of zelfs iets lichter te zijn als het frame van een TM 2.6. Daar zitten natuurlijk ook ontwikkelingskosten in.
    Ik weet nog niet of ik het Travel Lite-frame ook meteen mooier vind. Die lasrupsen en de slankere, wat driehoekige buizen van de TM hebben toch ook wel iets.

  91. Travel lite heeft firmtech remmen, hetgeen het frame volgens mij ook kostbaarder maakt, dan de Travelmaster. Ik rij zelf overigens TM 2.8

  92. @Marc, sorry maar in elke fiets zitten ontwikkelingskosten en een ander frame met iets meer aluminium is voor mij nog geen 500 euro.
    @Rob, op de travel lite zit standaard de HS11, op de travel master de HS33, een prijsverschil inderdaad, echter in het voordeel van de travel master.
    Hopelijk kan iemand me wel duidelijk maken waar die 500 euro in zit. Of met andere woorden, wat krijg ik aan meerwaarde (meer fiets) voor die 500 euro?

  93. Grappige is trouwens dat ik dezelfde config van mijn huidige TM2.8 overzet naar de travel lite ik 600euro duurder uit kom.
    Het spijt mij om zo te zeggen maar ik vind deze fietsen naar een prijs niveau gaan die gewoon te hoog is in mijn optiek. Je kan voor 4600euro een knappe 2e hands auto kopen. En daar zit echt veel meer onderdelen en r&d in als aan een fiets. Daarnaast zijn de gebruikte onderdelen allemaal bewezen qua kwaliteit en levensduur. Ik zag dat mijn trappers 75 kosten als optie. Ik koop die los voor 45 excl. 7,50 verzend kosten, bij een Duits bedrijf. Los frame kost 1399 zag ik. Met een beetje bijleggen kan ik een opmaat gemaakt titanium frame voor kopen. En dan ook nog eens zonder firmtech want dat is het enige wat ik nooit op een fiets zou willen.

    Ik vind het allemaal erg over de top aan het gaan. Maar dat is mijn mening geen feit natuurlijk!

  94. Ben zelf aan het kijken voor een nieuwe fiets met Rohloff, riem en son. Nu heb ik interesse in de Travel Lite, echter als ik dezelfde configuratie op de Travel Master 2.8 plaats, dan is deze ruim 500 euro goedkoper.

    Wat is het verschil tussen de Travel Lite en de Master 2.8? Wat ik zo heb gezien heeft de Travel Lite firmtech H33 remmen, glad afgewerkte naden en een alumium voorvoork, waar de Master 2.8 “gewone” H33, niet vlakke naden en een stalen voorvork heeft.

    De Travel Lite bevalt me goed qua frame, stijfheid en demping van o.a. slechter wegdek. Gaat dit op de Travel Master heel anders uitvallen? Vind het anders toch een heel behoorlijk verschil in aanschaf.

  95. Wat ik zo snel kon zien: Hij kan bredere banden aan. Ik rij in mijn TM2.8 met 42mm wat ook max. is.
    Wat ik een groot voordeel vind van de TM is dat er een draad voorvork in zit ipv ahead. Als ik ergens fiets en het is een mooie omgeving met weinig wind. Dan zet ik mijn stuur pen wel eens 5cm hoger zodat ik beter om mij heen kan kijken. Met Ahead gaat dat niet.
    Ik zag ook dat de lite 28spaaks wielen aanbied ipv 32 daar was ik ook niet zo gecharmeerd van.

    Ondanks dat ik geen 50mm kan hebben in mijn TM2.8 vind ik het een dijk van een fiets. Ik rij er al weer 7300km zonder problemen mee.

  96. Dat is inderdaad één van de meer voordelige titanium frames, maar de verschillen met de Travel Lite zijn o.a. normale remnokken versus Firmtech en een aanzienlijk minder stijf frame. Niet dat dat slechter is, maar het geeft een totaal ander karakter, vooral met bepakking.

    De Travel Lite is één van de stijfste, zoniet dé stijfste trekkingfiets die ik ooit gereden heb. Toen ik overstapte op de TM 2.8 van Jeroen vond ik die toch niet slappe fiets in verhouding toch ineens een zwabberbak. Kaal is het verschil niet zo heel erg groot, maar met bepakking zijn het ineens twee totaal verschillende fietsen. En dat komt enkel door het frame en de vork, want de rest van de onderdelen zijn grotendeels gelijk.

  97. Dank je voor de toelichting. Aangezien ik een fiets zoek voor dagelijks woon-werk verkeer, zou de TM 2.8 waarschijnlijk ook goed moeten voldoen. Hooguit dat we enkele dagen met wat lichte bepakking van b&b naar b&b fietsen, maar niet zwaar bepakt. Er kan natuurlijk nog wel wat verschil zitten in het comfort van de banden, aangezien er op de T.M. 2.8 maar max 42mm in past. Maar dit is misschien wel een mooie tussenweg tussen snelheid en comfort.

  98. Het laatste verschil is inderdaad de bandbreedte. Ondanks het stijvere frame voelt de Travel Lite dankzij de bredere banden comfortabeler aan en is hij breder inzetbaar op alle soorten ondergrond.

    Voor gewoon woon-werk verkeer zijn beide trekkingfietsen overbemeten. Dat kan ook (of zelfs beter) met een fiets uit het light-touring segment, zoals de Santos Trekking Lite of de Koga’s F3, LightSpeed, RoadRunner, etc.

  99. Erik, voor woon-werk is de Santos Alfine sp11 ook een aanrader. Ideaal voor slechte weersomstandigheden ( Alfine 11 naafversnelling ), magura remmen en prima banden voor woon-werk ( schwalbe marathon ).
    Buiten de types die Michiel al heeft benoemd, zou ik ook eens kijken naar het mooie merk….Gaastra ( uit de Idworx-fabriek )
    Firmtech remmen, excenter ketingspanner, goede velgen en natuurlijke vering door ballon-banden

  100. Rijdt momenteel op een Lightspeed en wil deze gaan vervangen. Ben in eerste instantie naar de LFM gegaan voor een Koga Lightdeluxe. Volgens hem zou deze fiets duur in onderhoud zijn, door oa lichtere velgen die waarschijnlijk binnen 10.000 km doorheen geremd zouden zijn, dure XT groep en een mindere kwaliteit carbon voorvork. Daarnaast zou deze fiets ook erg stug zijn. Volgens hem kon je beter naar een Rohloff kijken uit de koga signature lijn voor een kwalitatief betere fiets en op termijn minder kosten en onderhoud.

    De geteste signature met Rohloff, riem en 50mm vond ik nogal stug en gaf vrij veel oneffenheden door van het wegdek. De ook geteste titanium Nicholas Amazon met Rohloff en riem was hierin een stuk prettiger, zelfs met de smallere 35mm banden. Alleen had deze een vrij sportieve zithouding, wat niet echt prettig was voor mijn rug, zeker niet bij lange ritten. Volgens hem was op deze fiets ook een prettigere zithouding te krijgen, alleen het showroommodel had een vaste stuurpen.

    Daarna bij een andere FM de Travel Lite en Trekking Lite getest. De Travel was de meer comfortabele en de Trekking de meer sportievere, iets snellere fiets.

    Wat betreft comfort neig ik meer naar de Amazon en de Travel lite, echter aan beiden hangt toch wel een erg stevig prijskaartje. Amazon is eventueel ook met derailleur te verkrijgen, maar is ook dan nog flink aan de prijs.

    Voor woon-werk zou een rohloff waarschijnlijk wel wat overkill zijn, echter het zou dan op termijn ook wel redelijk wat onderhoud besparen. Daarnaast ben je dan ook van het onderhouden van de ketting af. Heb van de geteste modellen wel het idee dat deze minimaal zwaarder trappen dan mijn huidige lightspeed, maar hierop liggen dan ook 28mm banden.

    Alfine 11 ben ik niet bekend mee, geeft dat niet meer weerstand als een rohloff? En je zit dan natuurlijk nog steeds met onderhoud ketting. Alhoewel dat natuurlijk al makkelijker is als een derailleur.

    M-gineering had ik al gezien, echter deze zit ver weg. Zit zelf namelijk onder omgeving Eindhoven.

  101. @Erik, is een idworx Easy Rohler Evo met riemaanpassing geen optie voor je dan?

  102. @erik, de meerkosten mbt reisafstand naar het noorden vallen denk ik in het niet bij de aanschaf prijs. Zelf heb ik mijn racefiets in Zuid Limburg gehaald terwijl wij echt wel in het noorden wonen. Omgeving pieterburen :).

  103. @Michiel
    Ik lees op SC facebook, dat je een carriere-stap gaat maken.
    Kun je daar al iets over melden ?
    Ik hoop natuurlijk op een nieuw fiets-merk ( designed bij Michiel vd Brink )

  104. Beste medefietsers, ik wil een nieuwe fiets kopen. Mijn profiel is lange afstandsfietser, alleen achterbagage, ik fiets ± 10000km pj onder alle weersomstandigheden. Fiets nu op een 26 inch idworx OR en wil naar 29 inch overstappen. Ik merk dat ik voorkeur heb voor de AR van idworx mede door het afwerkingsniveau en doordachtheid van het ontwerp. Mijn partner fietst er 1.5 jaar met volle tevredenheid op. Op mijn lijstje staan de AR van idworx de Travel Lite van Santos en de ER van idworx. Natuurlijk geeft een proefrit de uiteindelijke doorslag maar input van gebruikers van bovenstaande fietsen zou ik zeer op prijs stellen.

  105. Beste Michiel,
    Mede dankzij jou enthousiaste verhaal heb ik ook een Travel Lite aangeschaft.
    Eind november gekregen, nog net op tijd voor mijn 50e verjaardag.
    Dit is pas mijn tweede trekkingfiets na een MC Jobber in maart 2011 en nu deze Santos.
    Vandaag was mijn eerste rondje (125 km in Drenthe). Voor het eerst niet in wielrennerskleding maar in gewone kleding maar wel met een onderbroek met zeem.
    Voor het eerst ook zonder teller. Waarom vertel ik dit?
    Nou dát samen met een iets relaxter houding (het stuur zit dichterbij omdat de bovenbuis korter is) zorgde dat ervoor dat ik een hele relaxte middag had, minder gehaast en meer genietend. Dus : missie geslaagd!

    Echter het is geen wonderfiets !
    Ik had nog steeds zadelpijn en ijskoude voeten.
    De MC fietste volgens mij wat lichter dan de Santos.
    Ik weet niet waardoor dat komt:
    Mijn houding, de Rohloff, de banden (Allmotion 50mm) ?
    Maar ik ging beduidend langzamer en was net zo moe. En volgens mij ben ik niet minder fit. Niet dat het mij erg stoort maar ik merkte dat niet tijdens het proefritje voor aankoop.
    Verder viel mij op dat ik zeker tien keer mis schakelde met de Rohloff. Is dat wennen of gebeurt dat vaker. Ik heb daar nog niet eerder van gehoord.
    Wel dat hij de eerste 1000km ingereden moet worden.

    Al met al ben ik blij met mijn aankoop en
    ik hoop er nog vele jaren van te genieten.

  106. Wonderfietsen bestaan niet. 😉

    Het snelheidsverschil kan ‘m zitten in een iets andere zithouding. Het zadel goed af laten stellen t.o.v. je trapas kan al verschil maken. Stuur omhoog is relaxter, maar kost ook snelheid.

    Welke spanning heb je in de banden?

    Rohloff is even wennen en na verloop van tijd zal hij iets soepeler gaan schakelen. Wel altijd even druk van de pedalen halen als je schakelt.

  107. Hmmm. Misschien ben ik ongeduldig maar ook vandaag weer : ik fiets langzamer maar het kost mij meer moeite / energie. Donderdag laat ik een specialist kijken naar alle afstanden en (ver)houdingen. Ik hoop op resultaat want anders heb ik een miskoop gedaan.

  108. @Peter, 21 september: Heb je ondertussen een keus kunnen maken en wil je ons ook meenemen in je bevindingen? Ik sta nl. voor dezelfde keuze met de toevoeging dat ik naast de Idworx types ook 2 Santossen overweeg: de Travel Lite en de 2.9 (vaste vork, Rohloff en riem). Comfort en duurzaamheid is het credo! Ik weet dat alles persoonlijk is maar toch hoor ik graag een ander zijn afwegingen. Bij voorbaat dank!

  109. Wat een opluchting !

    Michaël Rolfes heeft mijn fiets nu ‘op maat gemaakt’.
    na een korte proefrit was ik direct overtuigd:

    Heerlijk om eindelijk weer gewoon te merken dat ik weer echt de gang erin heb zonder vermoeid te raken. Nu ben ik pas echt gelukkig met mijn Santos.

    Ander zadel : SQ 602
    Zadel lager gezet
    Stuur hoger gezet
    Stuur smaller gemaakt
    Hogere bandenspanning
    Dit weekend ga ik hem gelijk maar even ‘serieus’ testen.

  110. Fantastisch! Voor iedereen dus goed om te weten dat door ‘eenvoudig’ je zithouding te optimaliseren je fietsplezier kan terugkomen of vergroot worden. Hier maken de echte fietsliefhebbende vakmannen het verschil met de gewone verkopers.

  111. Arnold,even uit nieuwsgierigheid,hoe hoog is je bandenspanning voor en achter,en welke banden zitten erop ?

  112. @arnold
    In de winter gaat alles iets langzamer op de fiets. Stroperige rohloffolie, stug koud rubber die banden heten, een riem die niet soepel meer kan draaien, regenbroeken die het kniebuigen verhinderen en lucht/wind met de soortelijke massa van een stalen fiets. In de kou gaat gewoon alles iets zwaarder 🙂

  113. Winter versus Zomer. hmm ik weet wel waar mijn voorkeur ligt.

    Maar inderdaad het was een verademing om weer lekker licht te kunnen fietsen, wat een verschil !
    De banden zijn van Schwalbe,
    type Marathon Mondial 50 mm breed
    met 45 psi.

  114. Arnold, zoals je in de test hebt kunnen lezen, zijn de Mondials wel erg zwaar rollende banden! De lichtst lopende banden van Schwalbe zijn de Almotions. Dat scheelt echt heel veel in snelheid en comfort. Ga je met de fiets door Marokko, IJsland, Tibet, e.d., dan zijn de Mondials wel goed, maar binnen Europa kan je beter de Almotions kiezen.

  115. Ah, gelukkig. Toch raad ik je aan om de spanning in de Almotions zo laag mogelijk te houden, want dan rollen ze het lichtst, al kan dat wel tegen je gevoel ingaan. Ik rij met mijn 67kg en zonder bagage met 1.8 Bar voor en 2 tot 2,5 Bar achter.

  116. “Zo laag mogelijk” hangt toch echt wel af van de omstandigheden. An sich rolt een lagere luchtdruk niet lichter, eerder het omgekeerde of ben ik nou gek?

  117. Bij banden met een extra soepel karkas is een lage spanning beter. Hard oppompen loopt alleen lekker op perfect glad asfalt, maar bij het minst of geringste oneffenheidje wil je dat de band zonder energieverlies over het hobbeltje ‘krult’ en de fiets rechtdoor gaat in plaats van omhoog. Hoe harder je een Almotion oppomp, hoe zwaarder hij rolt, omdat hij dan de ondergrond niet meer glad kan strijken.

    Bij racefietsen dringt dit ook steeds meer door, waarbij 25 en 28mm banden de 23mm exemplaren verdringen. De dikkere banden kunnen met een iets lagere spanning gereden worden, wat op ruw asfalt al voordeel oplevert.

  118. Hmm, vandaag was er een lezing op de beurs van twee wereldreizigers die de banden op maximale spanning doen ivm het voorkomen van lekke banden.(met bagage)
    Wat is wijsheid.

  119. Voor zover ik altijd begrepen heb is de rolweerstand van een bredere band wel lager, maar dan wel bij een zelfde bandenspanning. Wanneer je van een bredere band de rolweerstand gaat verlagen, bijvoorbeeld om het comfort te verhogen, doe je dit voordeel weer teniet. Dit alles natuurlijk op hetzelfde wegdek, want zodra je van glad asfalt naar ruw terrein gaat, speelt weer mee dat met een lager bandenspanning de band beter het wegdek volgt.

  120. Kleine correctie. Ik bedoel natuurlijk: als je van een bredere band de bandenspanning gaat verlagen om het comfort te verhogen.

  121. Conventionele (oude) banden zijn anders geconstrueerd met minder soepele wangen en stugger rubber en die moeten inderdaad flink op spanning gehouden worden. Maar voor de modernere trekkingbanden, waarvan de constructie van ATB-banden is afgeleid, gelden hele andere regels. In dit geval rijdt een zachtere band comfortabeler en lichter, maar te zacht stuurt weer minder strak en vergroot de kans op stootlekken. Goed naar de juiste balans zoeken dus, rekening houdend met het gewicht en de ondergrond.

  122. Juist, wanneer het wegdek vlak en glad is, bijvoorbeeld mooi asfalt, dan de 50mm banden naar 4 bar. Ga je over op kasseien of lange tijd onverhard dan sub 2 bar. Het hangt van je route dus af wat een mooie middenweg is. Spelen met je luchtdruk dus, wat ook nog eens afhankelijk van je systeemgewicht. Voor elke persoon, elk parcours en elk type fiets/bagage bestaat dus een ideale bandendruk. Er is geen ideale luchtdruk die algemeen geldt.

  123. Vandaag drie uurtjes in full-ortlieb modus gefietst. Dat betekent 50mm mondials, twee ortbig classic zijtassen, framebag, goretexjas, buff, en dikke spatborden op de sonrohloffedeluxbike. Mammamia wat fietst dat toch zwaar in de winter, slechts 13kmh tegen de wind in, niet te vergelijken met de zomer hoe de kou de energie uit je lijf trekt en de efficiëntie uit je fiets.

  124. …………en vandaag zonder ortlieb zijtassen gefietst, scheelde meteen 4 a 5km per uur: weg met die tassen, ware het niet dat het soms verrekte handig is om alle zooi in een tasje te pleuren. Maar als je “snel” wilt fietsen zijn er gelukkig mooiere oplossingen.

  125. Wat een mooie, interessante verhalen! Nu een vraag: je hebt de santos travel lite getest en ook de 4.29. Welk van deze twee kwam voor jou het ‘best uit de test’ en waarom? Ik denk erover om mijn stalen Travelmaster 26 te verkopen en een 28 of 29 aan te schaffen. Waarom? Omdat ik mijn partner, die ‘ de dromedaris’ heeft gekocht, niet meer kan bijhouden en omdat ik wat meer rijcomfort wens ivm lichamelijke ‘klachten’. Ik ben benieuwd, ook naar ervaringen van anderen uiteraard!

  126. Doel van de fiets:
    fietsvakanties, nu ook nog met een follow-me erachter, over een jaar of twee niet meer. Thuis flinke fietstochten maken en zo af en toe eens lekker door de bossen “raggen”.

  127. Maria, jouw vraag ‘welke van deze twee kwam voor jou het beste uit de test en waarom?’ is een vraag die je niet zo gauw kan beantwoorden.
    Waarvoor je de fiets wilt gebruiken heb je al beantwoord, fietsvakanties.
    Beide fietsen kunnen voor dat doel worden ingezet.
    Je hebt nu een 26 inch fiets en wilt overstappen naar een 28 inch.
    29 inch heeft te maken met de breedte van de banden.
    Je schrijft dat je je partner nu niet kan bijhouden, dan zou ik in eerste instantie kiezen voor een travel lite (zie ook Michiel zijn fietsvakantie verslag in IJsland).
    Maar………………..het allerbelangrijkste is, ga testen op zowel een travel lite als op de 4.29 (de dromedaris) dan krijg je een gevoel bij de fietsen mede ook gezien het feit dat je schrijft over lichamelijke klachten.
    En met testen bedoel ik geen rondje om de kerk maar trek er een dag voor uit!
    Wat voor de één een heerlijke fiets is, is voor de andere misschien een drama, daarom is fietsen en uitproberen zó belangrijk.
    Misschien moet je ook in gedachte houden om eens op een pasfiets plaats te nemen om zo te kijken welke fiets voor jou geschikt is.
    Ik weet dat bij de Vakantiefietser van Eric Schuijt je geen fiets kunt kopen zonder eerst op een pasfiets te hebben plaats genomen.
    Succes.

  128. Dank je voor je snelle reactie Frits! Ik ga zeker wat fietsen testen, ook in mijn woonplaats zit een “santos-dealer” waar ik een dag kan proefrijden op een fiets. Wat ik moeilijk vind is de keuze tussen de mtb of de lite, omdat ik ook graag hier door de bossen ga. Maar dat kan waarschijnlijk ook wel tijdens een testrit. Wordt vervolgd!

  129. Maria, misschien nog een andere tip, je kan ook een afspraak maken bij Santos in Nieuw-Vennep. De vrijdagen zijn voor de klanten gereserveerd, wel van tevoren even bellen voor een afspraak vanwege de drukte!
    Bij een MTB moet je wel rekening houden dat je wat meer voorover leunt, dus als je rugproblemen hebt zou een MTB niet direct mijn eerste keus zijn.
    Met een travel lite kan je natuurlijk ook door de bossen fietsen, hoewel je met een MTB natuurlijk wat meer kunt ‘raggen’.

  130. Dat Frits ( en anderen die meelezen). De kogel is door de kerk. Het is na vele testritten de Travel Lite geworden! Waarom? Fantastische fiets, zit heerlijk, rijdt heerlijk en voor mijn rug perfect!

  131. Maria, heel veel rijplezier en veilige km’s met je Travel Lite!!…………….en hopelijk met je rug geen last meer.

  132. De Travel lite lijkt me een topfiets. Vind het alleen jammer dat ie niet geleverd wordt met schijfremmen. Zou dit nog in de Santos-pipeline zitten..?

  133. Is inderdaad een fijne fiets 🙂 als genoeg vraag uit de markt komt dan zou dat zo maar eens kunnen dat er ook een schijfrem variant kom. Zonder een polemiek te willen starten: vergis je niet in de remkracht en doseerbaarheid van de velgremmen, door de magura en firmtech ook heel fijn. Het was voor mij geen reden om de travellite daarvoor links te laten liggen.

  134. Sterker nog, het ontbreken van schijfremmen was voor mij juist de reden om een Travel Lite aan te schaffen 🙂 (zie mijn ervaringen met de Idworx AR).

  135. Hè, nog een Erwin? Deze Erwin (na deze post zal ik mijn naam veranderen in Erwin2 😉 ) staat juist in dubio tussen een Santos Travel Lite en een Idworx AR… Ben erg gecharmeerd juist van de Hope-schijfremmen en de vette banden van de AR.
    Helaas heeft de AR ook wat minpuntjes voor me. Ik kwam met m’n schoenen zowel tegen het voorspatbord als tegen de standaard, dat heb je blijkbaar met maat 47,5…. Verder ben ik niet overtuigd van de CDC riem, dus die zou dan moeten vervangen worden door een CDX. Ook zadel en bagagedrager (erg smal) zou ik dan direct willen vervangen. Ben meer gecharmeerd van de Tubus van Santos waarbij achterlicht wat meer beschermd is en die wat breder is.
    Afijn, de 55mm (evt 60 mogelijk) banden en Hopes zijn dan weer supervet.
    Dus ik hoop op een kruising van beide fietsen 😉
    Erwin, ik ga op zoek naar je posts mbt de AR en zal mij voortaan op dit forum als Erwin2 presentereren.

  136. Erwin en Erwin, het gaat verwarrend worden op de site (grapje).
    Erwin, ben al een tijdje benieuwd naar je ervaringen met de Santos Travel Lite bevalt deze nog steeds goed en geen spijt meer dat je de Idworx AR hebt weg gedaan?

    Erwin2, probeer ook eens de Idworx Off Rohler, weliswaar een 26 inch maar wel met een langere liggende achtervork. Overigens is de liggende asymetrische achtervork van de AR ook al iets langer, maar tegen een schoenmaat van 47,5 is geen kruid gewassen (kan je niets aan doen hoor!).
    Zit zelf ook rond de 45. Ik heb er bij de AR overigens geen last van.
    Van een aantal mensen hoor ik dat met een grote schoenmaat je bij Santos beter af bent dan bij Idworx, probeer het eens uit!

    Jouw mening over de CDX riem vind ik wel leuk. Heel veel fietsers (Santos zelf ook) zweren bij de CDC riem.
    Op zowel de site van Idworx als van Santos hebben ze een apart item over de riemaandrijving opgenomen.
    Bij Idworx heb je met de verlichting geen problemen. De draad van de achter verlichting loopt door de bagagedrager heen naar het achterlicht en het voorlicht is stekkerloos met de naafdynamo verbonden.
    Maar alles is natuurlijk heel persoonlijk.
    Ben benieuwd wat je keuze gaat worden, veel succes.

  137. Frits, dank voor je reactie. Niet alleen zijn 2 Erwins verwarrend, het wordt nog verwarrender als CDX en CDC door elkaar wordt gehaald, zoals ik abusievelijk deed. Dus waar ik CDX schreef bedoel ik CDC en omgekeerd. Excuses voor verwarring. Ik bedoelde derhalve dat ik de CDX van de idworx AR zou verwisselen voor een CDC.
    Al met al zou de Idworx AR in mijn geval dus behoorlijk verbouwd worden (richting Travel lite) zodat ik me af vraag of ik niet beter meteen een Santos Travel lite kan kopen. Afijn, keuzes….

  138. @frits: als ik de twee modellen naast elkaar leg valt me op dat het achterlicht van de Santos mooi beschermd wordt door de Tubus. Het achterlicht van de idworx oogt kwetsbaarder. Detail, ik geef het toe, maar toch…

  139. Als je op voorhand geen uitgesproken voorkeur hebt zou ik eerst eens op beide een uitvoerige proefrit gaan maken, wellicht vindt je de IdWorx zo veel fijner fietsen dan de Santos dat je in dat licht de kosten van aanpassingen voor lief neemt.

  140. Dag Frits,
    De Travel Lite bevalt mij nog steeds erg goed!
    Ik ben net terug van 10 dagen IJsland, en heb daarvan de helft onder echte ¨IJslandse¨ weersomstandigheden gefietst.
    Remmen bevielen mij goed, ook onder natte omstandigheden met bepakking bergaf. Eerst even droog remmen, en daarna (voor mijn rijstijl) ruim voldoende remvertraging aanwezig.
    Wat ik ook erg fijn vind, is dat ik de afstand van de blokken tot de velg zelf iets ruimer kan instellen zodat ik ook bij blubber geen schurende geluiden heb.
    Verder heb ik op de Santos iets meer ruimte. Met de standaard zadelpen en een 120mm stuurpen zit er precies goed op. Bij de AR had ik daarvoor een zadelpen met set-back voor nodig.
    Ook met de voeten heb ik meer ruimte dan op de AR. Als je in de SPD clips rijdt dan heb je op de AR ook geen probleem, echter als je onder wat lastige omstandigheden (bergop of blubber) even snel weg wil rijden, dan kwam ik bij de AR ook regelmatig met mijn voet tegen het voorspatbord.

    Enige minpuntje bij mijn TL is het achterlicht. Bij langdurige regen is deze absoluut niet waterdicht waardoor er aan de binnenzijde condens ontstaat.
    Voor de rest ben ik 100% tevreden!

    @Erwin2: wat Frits en Huib ook al schreven, absoluut eerst eens uitvoerig met verschillende fietsen van beide merken gaan proefrijden!
    Buiten de technische details met voor- en nadelen, is mijn ervaring dat de AR en de TL ook heel anders rijden en aanvoelen.
    Afhankelijk van persoonlijke voorkeur en lichaamsbouw zul je je op de één beter thuis voelen dan op de ander.

  141. Erwin, goed te horen dat je op een fiets rijdt die bevalt en die onder alle weersomstandigheden blijft rijden!
    Zo zie je maar weer dat de details bij Idworx toch vaak de doorslag geven.
    De fietsverlichting (Idworx kabelboom) heeft Idworx gewoon goed voorelkaar.
    Idworx had ook al jaren de ISR (Idworx Stress Reducer begrenzing stuuruitslag), nu zie ik dat Santos dit ook op zijn fietsen gaat zetten. Goede ontwikkeling.
    Natuurlijk zijn er ook details waar sommige Idworx fietsers wat minder gelukkig van worden, zoals b.v. het voorspatbord. Inmiddels loopt het voorspatbord wat verder door naar onder, maar de verbetering is echter mm werk t.o.v. oude spatbord. Je moet als fietsfabrikant vaak afwegingen maken waarbij je nu eenmaal niet iedereen kan pleasen en prioriteiten moet stellen qua geometrie.
    Ik hoop dat Erwin2 wat aan je verslag heeft.

  142. De eerste 4000 km met mijn santos travel lite
    dik tevreden het is een dijk van een fiets

  143. Met het zadel horizontaal! en ietsje hoger afgesteld fietst het nog beter. Persoonlijk vindt ik het vreemd dat mensen met een scheve zadelstand fietsen. Zadel achterover hangend is zo slecht voor je rug. Dure fiets kopen kan iedereen maar goed afstellen is een kunst.

  144. Karel, verbaas mij soms ook hoe sommige mensen op een fiets zitten, maar blijkbaar vinden zij een dergelijke fietspositie fijn. Of dit ergonomisch verantwoord is, kan ik niet beoordelen.
    Ik zie soms de vreemdsoortige posities (barends die verticaal omhoog staan, sturen die vele malen hoger staan dan de zadelpositie), lijkt mij niet echt ideaal, maar het functioneert blijkbaar wel voor fietsers.
    Of het tijdens langdurige fietstochten ook nog fijn zitten is, weet ik niet.
    Sommige fietsers zetten de zadelpositie aan de voorzijde wat hoger om naar voren glijden te voorkomen.
    Anderen zetten juist de voorzijde wat lager om zodoende het scrotum wat te ontlasten/verlichten.

    Overigens een mooie fiets Peter, ik hoop dat je er vele veilige km’s mee gaat fietsen!

  145. Het bewijst vooral dat het kopen en bezitten van een goede fiets (wat de santos natuurlijk ook wel een beetje is (*geometrie)), iets heel anders is dan goed op een fiets zitten (*efficiënte ergonomie) en goed kunnen fietsen (*fysieke component). Die drie pijlers van het “fietsen” liggen soms mijlenver uitelkaar, terwijl men ondertussen blijft ouwehoeren over de snelheid van banden?. Hoe komt dat? Zijn verkoper en consument dan echt niet geïnteresseerd in die andere twee pijlers?
    PS, wie nog eens op een gewone trekkingsfiets wat comfort en snelheid wil toevoegen: google fred-bar. Wordt tijd dat santos of idworx zoiets op de markt brengt, in combinatie met een flinke dynamo-oplaadbare-buffer-accuset.

  146. Hendrik-Jan, google ook eens op Jones-Bikes en dan op Handlebars.
    Ben het met je eens, de eerste prioriteit is een goede fiets en de zit op een fiets. Vervolgens een uitgebreide proefrit en verdere fine-tuning.
    Snelheid van banden en andere zaken komen pas later aan de orde.
    De balloon banden vind ik zeker voor vakantiefietsers wel een uitkomst, lekker stabiel en je kan demping uit de banden halen zonder dat je een (dure) verende voorvork hoeft aan te schaffen.

    Een flinke (maar zeker ook dure) dynamo-oplaadbare-buffer-accuset gaat er in de nabije toekomst zeker komen, kijk maar naar de accu’s van de elektrische fietsen, die worden ook steeds beter en hebben een grotere actieradius.

  147. Over de zadelstand, heb geen rugklachten ook niet na lange fietsdagen
    ben het wel aan het proberen zadel iets hoger en iets vlakker
    voelt wel goed alleen nog langer mee fietsen
    wel regelmatig last van tintelende vingers, kan ook aan mij liggen
    brede banden rijden super wel wat zoeken naar de juiste spanning

  148. @frits, met die jones bikes handlebars heb ik niets mee, bovendien je steunt dan nog steeds op je polsen. Wil je pijnvrij/tinteloos urenlang achterelkaar snel en efficiënt fietsen dan maak je je romp smal, je bovenlichaam iets lager en laat je je gewicht rusten op je ellebogen ipv je polsen en handpalmen. Wat je dus wilt is een hoog geplaatst opzetstuur, waarbij je niet al te diep hoeft te zitten (in tegenstelling tot een racefietsgeometrie die rekening houdt met een racestuur). De Siren Bicycles Fred Bar is een zeer goede oplossing, een simpel hulpmiddel die prima in het home-made idworx gamma zou passen en die alle racesturen overbodig maakt voor de randonnee/trekking doelgroep.

    @peter, er is redelijk wat consensus over hoe een fiets ideaal afgesteld dient te worden, ook al heb je – gelukkig voor jou – geen rugklachten. Wel een mooi vooruitzicht dat je nog meer efficiëntie uit je fiets/setup zou kunnen halen. Te beginnen met het verwijderen van je frontclassics, monteren van spd-pedalen en het zoeken naar een efficiënte houding. Je zou nog veel meer vooral niet mee kunnen nemen, maar daar kom je gaandeweg nog wel eens achter :). Uiteraard veel plezier gewenst met je speeltje.

  149. @hendrik-jan
    ik heb al jaren ervaring met fietskamperen alleen met een koga signature
    dit was mijn eerste trip met de santos, spd pedalen gaan het nooit worden
    wat betreft de fietstassen, ik heb het idee dat er niet zoveel van afkan

  150. of je moet altijd buiten de deur eten en in een tentje willen slapen net zo groot als je slaapzak

  151. @ Erwin2 :
    Ik heb de twee fietsen waarvoor je een voorkeur hebt, eens over elkaar geplakt, om de verschillen te kunnen zien. ( Santos Travel Lite / Idworx All Rohler )

    Het is duidelijk te zien dat het Santos frame langer is.
    Voor de mensen met grote voeten is hier te zien dat er bij de Santos iets meer ruimte is bij het voorste spatbord.
    Verder valt me op dat de vormgeving aardig gelijk is. Stand zitbuis en bovenbuis is gelijk, alleen is de voorbouw bij Santos iets hoger. Hierdoor zijn minder spacers nodig en de hogere voorbouw komt de stijfheid ten goede.

    Dit is slechts bedoeld als aanvulling. Het kan goed zijn dat de AR exact de juiste frameverhouding heeft voor jou. Inderdaad….beide fietsen uitvoerig testen is de enige manier.
    De AR heeft jouw gewenste schijfremmen van hoge kwaliteit, de mooie stekkerloze Son, titanium zadelpen…….
    Bij Santos zijn er meer keuze mogelijkheden en Santos staat 100 % achter de riemaandrijving.
    Hmm…een lastige keuze.
    Ik zou nog even wachten of er nog iets nieuws komt van de 2 merken op de Eurobike 2015 ( 26 augustus )

  152. Ik ben heel tevreden met m’n Santos Travellite, die ik als woonwerkfiets, stadsfiets en vakantiefiets gebruik. Maar de kabelvoering van de voorrem en van de kilometerteller vond ik lelijk. Ik heb gekozen om de remkabel door de voorvork te leiden.

  153. Tegelijkertijd heb ik de draad van sensor van de Cateye teller door de rechterpoot van de voorvork geleid en vast op de voorbouw van de AHEAD stuurpen gemonteerd met twee kleine M1,6 boutjes. De haakse bocht bovenaan in de remleiding was een uitdaging, maar met behulp van een banjobout en een RVS draadbus met M6 binnendraad is dit opgelost. De voorvork is nu weer vrij van T-wraps en ook de kabelwarboel bij het stuur is minder. Bovendien heb ik een controleLED voor de verlichting gemaakt.

  154. Een volstrekt onzichtbare uitbreiding is het “stopkontakt” in de stuurtasdrager. Zo kan ik met behulp van twee mini banaanstekkertjes een USB-Werk van BM aansluiten of in de winter een extra koplamp, want mijn fietsroute gaat deels over onverlichte weg. Dat was wat gepriegel en vooral om alles netjes in de stuurbuis te krijgen heeft wel wat krimpkous gekost. Deze oplossing is veelzijdiger dan “The Plug”, die alleen een USB-aansluiting geeft.

  155. Als je het weet kan je op bijgaande foto nog net één stekkerbusje zien. Verder ontbreken vanaf nu de T-wraps en de slingerende kabels. In een volgende fase ga ik alles binnenin nog iets netter maken en ook de remleiding is net iets te kort afgeknipt, dus dat gaat een keer opnieuw. Dan gaat ook de tang in de kabels van de Rohloff naaf. Die zijn me ook net iets te lang, net als de achterremleiding.

  156. Eric, heb je ook een foto van hoe je de voorremkabel door de vork hebt geleid?

    En waarom zoveel moeite voor de tellerkabel als er ook draadloze tellers bestaan?

  157. Hierbij een foto van de onderdelen. Waarom geen draadloze teller? Dat is simpel. Ik heb slechte ervaringen met die dingen, zowel wat betreft betrouwbaarheid als wat betreft batterijverbruik. Er is ooit een project geweest om een teller te maken op basis van de frequentie van de wisselspanning van de naafdynamo, helaas nooit meer van gehoord, maar dat zou een mooie manier zijn om van de batterij af te komen en zelfs verlichting in de teller te maken.
    Voor de plug in de stuurbuis heb ik Delrin gebruikt. Dat laat zich goed bewerken. Voor de remkabel heb ik met een Dremel een klein maantje bij de vork weggeslepen, zoals dat door Santos ook al voor de verlichting was gedaan, zodat er wat ruimte was tussen vork en spatbord. De kabel loopt nu nog iets te strak, maar dat ga ik nog aanpassen. Ik heb nog leiding liggen (met dank aan de Vakantiefietser).

  158. Wat een mooie test en leerzame reacties. Ik heb een Travellite besteld met Pinion 18 speed versnellingsbak gekocht. Reden: over enkele jaren ga ik een motor in het achterwiel aanschaffen voor woon-werkverkeer. Lijkt me ideaal: een onderhoudsvriendelijke fiets voor woon-werkverkeer met motor en voor vakantie met gewoon achterwiel. De testritten op beide fietsen bevielen me prima… Zijn er hier mensen die al ervaring met Pinion hebben?

  159. Hoi Jan,
    Ik heb een pinion 18 versnellingen, ook gekocht met in het achterhoofd als het moeilijker zou worden ombouw naar electrisch vandaar dat ik heb gekozen voor titanium, kan heel goed tegen pekel in de winter, alluminium is best kwetsbaar voor corrosie als het wintert.
    de pinion bevalt heel goed lekker geruisloos en met hele kleine stapjes en een enorm bereik, of je hiervoor meer wilt betalen t.o.v een rohloffnaaf, die ook enorm goed is zou je moeten testrijden en vergelijken rohloff heeft zich reeds bewezen en kan je ook electrisch rijden bijv Flyer, die ook zeer mooie fietsen in hun programma hebben.

  160. Ik heb een beetje een dubbel gevoel bij het idee “die kan ik over een aantal jaren dan ombouwen naar elektrische onersteuning”. Ik zie het toch in eerste instantie als een prachtige marketing slogan. Leuk en prettig dat je dan je mooie fiets niet weg hoeft te doen, maar eerlijk gezegd heb ik geen idee of over een aantal jaren dit soort elektrische ondersteuning nog wel het summum is. Misschien zijn er tegen die tijd andere, mogelijk betere, systemen beschikbaar die niet passen op deze fiets. Ik denk dat ik het dan niet leuk zou vinden om aan een bestaande fiets “vast te zitten”.

  161. Bedankt voor jullie reactie!
    Jos, ik heb een Flyer. Prima elektrische fiets, maar onderhoudsgevoelig. En zeker niet geschikt als vakantiefiets.
    En Thijs, ik zie wel over een paar jaar of ik het ga aanpassen aan elektrisch. Voorlopig kan ik nog wel vooruit met mijn Flyer. Mijn eerste doel is een vakantiefiets, en volgens mij heb ik een goede (maar ook wel dure) keuze gemaakt. Ik wil toch de mogelijkheid openhouden om het te gaan combineren in de toekomst (indien mogelijk). Ik verwacht vooral dat motor en accu kleiner worden en dat de capaciteit van de accu hoger wordt.

  162. Eens met je Thijs, dat er over een aantal jaren waarschijnlijk weer meerdere innovaties zijn op het gebied van elektrisch ondersteund fietsen.
    Zou zo maar kunnen dat er meer naar totale integratie van de techniek toegewerkt wordt. In het frame geintegreerde motor bekabeling, accu’s, bedieningsknoppen, boordcomputer etc., zoals een merk als bijv. Stromer al (deels) laat zien. Michiel schrijft daar zijn review van de Santos EBike ook over.
    Het is duidelijk dat het concept van de elektrisch ondersteunde fiets pas aan het begin van haar ontwikkeling staat.
    En toch vind ook ik het een goed idee om nu een (Pinion) fiets aan te schaffen die straks eenvoudig is te upgraden naar elektrische trapondersteuning. Mijn inschatting is dat het concept van de motor in het achterwiel te allen tijde goed ingebouwd zal kunnen blijven worden en steeds een prima rijdende fiets oplevert.

  163. Voor zulke prijzen mag je inderdaad een knap fietsje maken. Ik stop de centjes wel in een paar reizen , blijft kiezen.

  164. Saint Christopher lakdesign voor een goed doel

    In Januari 2021 ben ik onder de naam Saint Christopher mijn eigen vakantiefietswinkel gestart. Santos stelde voor om het Saint Christopher lakdesign van deze testfiets nu ook als optie aan te bieden aan iedereen die bij mij een Santos komt kopen. De spuiter van Santos rekent hiervoor een meerprijs van €300,-.

    Saint Christopher is niet alleen de beschermheilige van de recreatieve reizigers, hij komt ook op voor de zielen die, vaak ongewild, full-time reiziger zijn: de daklozen. Als je ervoor kiest om jouw Santos van het exclusieve Saint Christopher lakdesign te laten voorzien, doneer ik de €300,- meerprijs hiervan aan de ShelterSuit Foundation. Deze stichting maakt waterdichte jassen die ook als slaapzak fungeren. Met één Saint Christopher Santos kan er één dakloze geholpen worden in de buitenlucht te overleven.

    Website ShelterSuit Foundation: https://sheltersuit.com/
    Website van mijn nieuwe winkel: https://saintchristopher.bike/

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *