Les 4 in zelfredzaamheid: het afstellen van de derailleurs. Het is en blijft een vernuftig ding, zo’n derailleur, maar ook een vrij gevoelig mechanisme. Het correct afstellen voorkomt veel trammelant en het is erg belangrijk dat u dit onderweg zelf kunt doen. Niet voor Rohloff-rijders.

Wanneer een derailleur niet goed afgesteld staat, dan schakelt dat niet soepel of de ketting verspringt uit zichzelf van tandwiel. Lastig, maar gelukkig eenvoudig te fixen met de stelnokken aan de buitenkabel.

Veel erger is het wanneer de begrenzing van de uiterste standen niet goed is afgesteld, want dan kan de ketting tussen het frame en het kleinste tandwiel vastlopen en breken of de derailleur kan tussen de spaken komen en zich vastdraaien. Dit gebeurt meestal in een klim, wanneer u nog net even het laatste tandje lichter wilt schakelen. Onder deze zware belasting kunnen de ketting en spaken breken en de derailleurpat kan krom getrokken worden of afbreken. En daar sta je dan…

De volgende video uit de Op Pad BikingEric Schuijt-reeks illustreert hoe de voor- en achterderailleur afgesteld dienen te worden.

Derailleurs afstellen, 2010 from Op Pad/Biking on Vimeo.

Als de twee begrenzende stelschroefjes goed afgesteld staan, hoef je hier in principe niet meer aan te komen. Kabels moeten soms wel wat nagesteld worden, want deze kunnen oprekken, vooral nadat er net nieuwe gemonteerd zijn. Het is even een handigheidje om onder de knie te krijgen, maar absoluut een basisvaardigheid om te beheersen alvorens u op reis gaat. Of koop een fiets met Rohloff naaf…

5 thoughts on “Les 4: Derailleurs afstellen.

  1. Wel een hoop info achter elkaar, maar gelukkig kun je eindeloos terugspoelen. ; – ) .Ik moet het zelf nog uitproberen, maar ziet er goed en helder uit. Hoop dat het er bij mij ook zo uit, maar daar gaan we maar even van uit.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *