Al enige tijd ben ik op zoek naar scherp geprijsde waterdichte fietsvakantietassen als voordelig alternatief voor de bewezen Ortlieb tassen. Tijdens mijn zoektocht stuitte ik op een nieuwe tassenset met een vriendelijk prijsje en modern design van het merk XLC. Zou het wat zijn?

Het blijkt niet eenvoudig om een geschikte tassenset voor vakantiefietsers te vinden die zich in een zekere mate kunnen meten met benchmark Ortlieb. De meeste lager geprijsde fietstassen zijn of minder praktisch, of veel zwaarder, of minder degelijk, of beschikken over een inferieur ophangsysteem. Vanzelfsprekend is alle waar naar zijn geld en je kan natuurlijk niet alles hebben.

De voorwaarden die ik, ongeachte de prijs, stel aan een set goede vakantietassen zijn: waterdichtheid, praktische bruikbaarheid en veiligheid. Met die eisen in het achterhoofd leken de foto’s en de informatie in de brochure van XLC veelbelovend!

De omschrijving van de XLC ‘BA W08’ en ‘BA W09’ luidde:
“Set van 2 enkele pakaf-fietstassen van 100% waterdicht polyester met rolsluiting. Met reflectie en stevig handvat voorzien van rubber. Aan de voorzijde een ritsvakje met waterdichte rits en net-binnenvak met koordsluiting. Verstevigde achterwand, ophanghaken en extra klem voor achterdrager.”

So far so good… en de foto’s toonden een strak vormgegeven tassenset met zijwaarts verstelbare haken, bevestigd aan een stevige kunststof dwarsbalk en voorzien van borghaken die voorkomen dat de tassen van de bagagedrager af stuiteren.

Met een adviesprijs van €89,95 voor een set achtertassen (15 liter per stuk) en €84,95 voor twee voortassen (9 liter per stuk) was deze tassenset op het eerste gezicht precies wat ik zocht! Dus ik bestelde een set om te testen.

Toen ik de tassen ontving en het pakket uitpakte stond ik echter voor een teleurstelling… De tassen zagen er goed uit en voelden lekker licht en toch degelijk aan, maar helaas bleek er een ander ophangsysteem gemonteerd te zijn. Ik trof geen stevige dwarsbalk, geen horizontaal verstelbare haken, geen rubberen handvat en geen borghaken aan! En het net-binnenvak met koordsluiting kon ik ook nergens vinden…

Ik heb meerdere keren bij XLC geinformeerd of dit wel klopte en gevraagd welk ophangsysteem nu daadwerkelijk op de definitieve versie toegepast zou worden, maar ze wisten me het helaas niet direct te vertellen. Toen een verkoopmedewerker het uiteindelijk in het magazijn voor me na ging kijken bleek het inferieure ophangsysteem toch echt standaard te zijn. “Geen idee waarom de inkoopafdeling dit besloten heeft,” werd er gezegd.

Door de niet-verstelbare haken bleek het onmogelijk om de tassen tussen twee dwarsbalkjes te fixeren, waardoor de tassen altijd heen en weer blijven schuiven. De haak aan de onderkant kon onmogelijk strak genoeg vastgeschroefd worden om het schuiven te voorkomen, met als gevolg dat je met de hakken tegen de tassen aan komt. Hoe stevig ik de schroef van de onderste haak ook aandraaide, hij bleef verschuiven…

Ik heb de tassen op verschillende bagagedragers geprobeerd, maar bij geen enkele drager was de tas voldoende te fixeren. Erg jammer…

De ophanghaken zijn dus, anders dan de foto in de brochure aangeeft, niet voorzien van borghaken. En dat is in mijn ogen een absolute voorwaarde voor de veiligheid, want je wilt niet dat de tassen van de drager stuiteren als je lekker vlot aan het afdalen bent. Dat is niet alleen levensgevaarlijk voor jezelf, maar ook voor het verkeer achter je. Ik heb dat vroeger tijdens mijn eerste twee fietsvakanties meerdere keren meegemaakt en ik heb een keer doodsangsten uitgestaan voor een motorrijder achter me. Sindsdien zijn zelfborgende haken een keiharde eis.

De goedkope haken die nu aan de XLC-tassen zitten zijn met een schroef wel strakker te stellen, maar dan gaan ze er niet meer af. Ik stond bij de supermarkt redelijk voor l#l toen ik als een dolle aan de tas stond te rukken… Tijdens een proefrit op een gravelpad door het bos ben ik de tassen desondanks meerdere keren verloren. Absoluut onacceptabel!

Het heeft verder geen zin om uitleg te geven over hoe goed de verdere constructie van deze tassenset is, want het ophangsysteem maakt deze tassen totaal ongeschikt voor fietsvakanties. Ik vind het enorm jammer dat de inkoopafdeling een in de basis prima tas heeft verpest door te kiezen voor een dergelijk onpraktisch en onveilig ophangsysteem. Ik maak me er zelfs boos om, want de consument krijgt niet geleverd wat er in de brochure staat.

Denken de inkopers van XLC hier een paar euro per tas meer aan te verdienen? Sorry, maar dit is absoluut verkeerde zuinigheid. Als XLC het initieel gekozen ophangsysteem had toegepast hadden ze echt een succesnummer in de collectie gehad, want aan de tas zelf ligt het verder niet.

Deze XLC tassenset wordt door diverse webshops aangeboden, waarbij de verkeerde informatie over het ophangsysteem vermeld staat en het verkeerde, misleidende plaatje gebruikt wordt. Dit is reden genoeg om de bestelde tassen te retourneren en het aankoopbedrag terug te eisen! Daarnaast kwam ik zelfs een website tegen die de achtertassen op €129,95 prijsde en er een aanbiedingsprijs van €99,95 van maakte, terwijl de adviesprijs slechts €89,95 is!

Wat mij betreft mag XLC de hele voorraad van 2013 vernietigen of ombouwen en als ze slim zijn doen ze in 2014 dezelfde tas in de herkansing met een beter ophangsysteem. En als ze dan toch bezig zijn mogen ze de tassen gelijk met een paar liter vergroten. Tot die tijd doe ik het voor een paar tientjes meer gewoon met mijn Ortliebs.

8 thoughts on “Test: Waterdichte XLC Fietstassen

 1. Hmmm… Wat een misser, als de volgende productiereeks wél verbeterd is hebben ze al een slechte naam gemaakt. Geen goede reclame zo.
  Ik heb mijn Ortliebs er het hele jaar door op zitten en daar trekt de dwarbalk iets van krom, een stevige dwarsbalk moet er bij mij dus wel op zitten.
  De niet borgende haken lijken mij ook te gevaarlijk en ook de onderhaak oogt fragiel, deze tassen zou ik dus nooit aanschaffen.
  i.d.d. jammer,
  Martin

 2. Een adviesprijs voor een set achtertassen ad 89,95 van 15 liter en 84,95 voor een set voortassen van 9 liter vind ik gezien het testoordeel aan de forse kant.
  Als je zo’n product in de markt zet, mag je toch verwachten dat daar voldoende over is nagedacht, blijkbaar niet. Inderdaad zoals Martin al stelt, een gemiste kans.
  Ik zou zeggen wacht op een leuke aanbieding van een fietsenzaak die Ortliebs verkopen.
  Frits

 3. Hebben excact dezelfde haken als mijn lidl tassen van 2 voor 9,95!
  Dat verend dingetje op de bovenste haken lag er na 1 keer al af bij mij.
  Verder doen ze het prima voor 9,95 🙂

 4. 30 L per set achter..?? en 18 L voor de voortassen.. ? Wat een afgang

  Voor mij veel te klein!

  Blijf nog maar ff bij m’n buzzards en ‘baby’ buzzards van Madden. Niet geheel waterdicht maar werkelijk onverwoestbaar en goede mogelijkheden eea georganiseerd in te pakken. Iets wat ik bij ortlieb en consorten mis daarbij hou ik niet van een plastic – ookal is het abs / delrin – ophangsysteem.

  Wanneer ik waterdicht wil gooi ik er een nylon ‘liner’ in met rolsluiting.
  Probleem opgelost. 😉

  Evengoed bedankt voor dit vergelijkend warenonderzoek.

  Karl

 5. Een ondeugdelijk product kun je retourneren voor gratis reparatie of een nieuw (deugdelijk) product (klik m’n link).

 6. Bedankt voor je link, Eli

  http://www.consuwijzer.nl/elektronica/ontevreden-over-aankoop/rechten-bij-product-dat-niet-goed-ondeugdelijk-is

  Dankzij internet is het vergaren van productkennis voor de consument steeds eenvoudiger geworden, maar in het artikel achter jouw link staat het volgende:

  “Als u iets koopt, hebt u niet alleen rechten. U hebt ook plichten. U hebt bijvoorbeeld een onderzoeksplicht. Dat betekent dat u aan de verkoper moet vragen of een product wel geschikt is voor wat u ermee wilt gaan doen.

  De verkoper heeft een informatieplicht. Dat betekent dat hij aan u moet vertellen wat hij over het product weet. Als hij iets aan u belooft, dan mag u verwachten dat het product daaraan voldoet. De belofte van de verkoper is dan een soort garantie.

  Wat u mag verwachten van een goed product, hangt af van de volgende dingen:

  – de prijs;
  – het soort product;
  – het soort winkel;
  – wat de verkoper gezegd heeft over het product;
  – de informatie in een folder van de fabrikant, of op de verpakking.”

  Gelden hier voor webwinkels en fysieke winkels verschillende regels? In een fysieke winkel kan je als consument met de verkoopmedewerker een gesprek aangaan, maar bij een webshop is deze drempel veel hoger. Daarnaast lijkt het of veel webshops bewust niet te scheutig zijn met informatie om zo niets teveel te beloven.

  Ben je als consument dan aangewezen op tests als die van mij? Of mogen we webshops verplichten meer en duidelijkere informatie te verschaffen? Van een plaatje is tenslotte niet af te lezen of een bepaald ophangsysteem deugdelijk genoeg is. En al helemaal niet nu XLC en webshops hun informatie over het ophangsysteem gaan verwijderen n.a.v. mijn opmerkingen.

  Het merk XLC is een eigen merk van de Accell Group en heeft geen eigen website waarop ze informatie zo actueel mogelijk kunnen houden. Ze hebben echter wel een brochure met, naar nu blijkt, foutieve info en foto’s. Echter, op de achterpagina staat het volgende:

  “Deze catalogus is samengesteld aan de hand van de gegevens zoals op het moment van drukken bekend. Afwijkingen in kleur, gewicht of uitvoering voorbehouden.”

  Deze regel lijkt mij geen excuus…

 7. Ik zou zeggen, goedkoop is duurkoop. Als je geen “plastic” (PVC) tassen wil, dan zijn er tegenwoordig ook (waterdichte) Ortliebs van cordura. B.v. de Backroller Plus.Ik heb deze zelf onder water getest (10 minuten met fiets en al in een kanaal gelegen, stuurfoutje) en de inhoud bleef zo goed als droog. Verder 3-4 weken in weer en wind mee rondgefietst (incl. stortbuien), geen centje pijn, alles mooi droog gebleven zonder regenhoesje eroverheen.
  Onlangs zag ik Vaude tassen met ongeveer hetzelfde concept, en eigen merk tassen (fabrikaat Vaude), beide bij Biketown (Bocholt, D). Vaude zou best wel eens een geduchte concurrent van Ortlieb kunnen zijn, is absoluut een A-merk, maar heb er zelf geen ervaring mee,
  Ik ga liever voor Duitse degelijkheid, dan wordt het gewoon een kwestie van even goed op het web uitzoeken en scherp inkopen (en soms even de grens overwippen).
  Of je laat een paar biertjes staan, want zulke tassen in deze kwaliteit koop je voor vele jaren gebruik, zonder ergernis of spijt tijdens je vakanties.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *