Het Duitse merk Cinq (voorheen Cinq5 en gelieerd aan fietsmerk Tout Terrain) kennen we al een paar jaar van de duimshifters voor Rohloff. Voor wie liever duwt dan draait. Deze schakelaars zijn echter alleen geschikt voor rechte sturen. Liefhebbers van een racestuur in combinatie met Rohloff moesten bij Gebla de Rohbox bestellen. Dit mechaniekje maakt de rem-schakel-grepen van Sram compatibel met de Rohloff-naaf. Inmiddels biedt Cinq een alternatief; de Cinq Shift:R Road.

De Shift:R Road is een setje aangepaste TRP rem-schakel-grepen met een eigen clickbox. Wat voorlopig uniek is, is dat de Shift:R Road grepen binnenkort ook leverbaar worden voor Pinion!

Cinq Shift:R Road TRP

In plaats van een compleet nieuwe rem-schakel-greep te ontwikkelen, heeft Cinq simpelweg een setje remhendels met een kabeltrek-systeem bedacht die gecombineerd worden met bestaande hydraulische raceremmen van TRP. Is dit beter dan de Sram hendels met Gebla Rohbox? Misschien wel, misschien niet. Het is in ieder geval anders. Bij de Sram hendels duw je een kleine hendel onder de remhendel naar binnen en bij de Cinq Shift:R schakel je met de remhendel zelf, net als bij Shimano. Welk principe het fijnst werkt, is een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Net als bij de Sram/Rohbox combinatie schakel je met de ene hendel op en met de ander af. Met Sram kan je twee versnellingen in één beweging schakelen, met Cinq drie. Bijna geen verschil dus. Waar wel verschil in zit is de clickbox aan de Rohloff-naaf. Dankzij een ander binnenwerk kon Cinq het kastje compacter vormgeven dan de Gebla Rohbox.

De Cinq Shift:R Road voor Rohloff is al leverbaar en kost €599,- ex. montage. De Pinion versie is afgelopen najaar op de Eurobike gepresenteerd en zodra Cinq klaar is met de praktijktesten gaat deze in de loop van 2019 in productie. De Prijs van de Shift:R Pinion is nog niet bekend, maar zal waarschijnlijk niet veel afwijken van de Rohloff versie.

Met de diverse draaishifters, duimshifters en raceshifters zijn nu alle mogelijke stuurvormen en schakelprincipes te combineren met Rohloff en Pinion!

12 thoughts on “Cinq Shift:R Road – Racegrepen voor Rohloff en Pinion

 1. Ik heb Sram Apex 1 rem-schakelgrepen met mechanische schijfremmen en op de Rohloff een Gebla Rohbox. Ik kan maximaal 2 versnellingen per keer schakelen en dan moet je een grote slag maken. Een kleinere slag of meer versnellingen per keer zou fijn zijn, maar dan moet de overbrenging van het doosje op de Rohloff naaf ook nauwkeuriger zijn. Ik ben benieuwd of Cinq daarin geslaagd is.

 2. ik heb een rholoff naaf op mijn randonneur met gebogen stuur (race-stuur). daarop zitten duim shifters van cinq5. nu wil ik die vervangen voor de cinq5- R shifters. is dat mogelijk en hoe doe ik dat? waar kan ik cinq5 R shifters kopen.
  ik neem aan dat ik alleen de handgrepen hoef te veranderen of werkt dat niet

 3. Jan, het is mogelijk, maar om te bepalen hoe precies, is het goed om de fiets aan jouw fietsenmaker te laten zien. Helaas heeft Cinq flinke productie- en leveringsproblemen (o.a. als gevolg van Corona) en zijn de shifters voor de komende maanden niet leverbaar.

 4. Een alternatief is de Gebla Rohbox. Dat is een schakelbox voor Rohloff die je kunt koppelen aan rem-schakelgrepen van Sram.

 5. Ik wil een recht stuur op de Cross Lite waar nu een racestuur met Gebla box gemonteerd zit. Is dat mogelijk i.v.m. die Gebla box (er zal een traditionele Rohloffschaling op moeten) wat moet ik veranderen en wat zullen de kosten zijn?

 6. Ha Stef,

  Dat is mogelijk. Je hebt dan de originele Rohloff-shifter en Rohloff-schakelbox nodig. En andere remgrepen, passend bij de betreffende schijfremmen. En natuurlijk het stuur, een langere stuurpen en handvatten.

  Over de kosten kan ik nu niet veel zinnigs zeggen. Misschien is er een 4.29-rijder of fietsenwinkel die van een 4.29 een Cross Lite wil maken? Dan kan je de boel zo omruilen.

 7. Hoi Michel, mooi spul. Graag zou ik dit op mijn 4.29 gemonteerd zien. Zijn daar bij jou mogelijkheden voor?
  met vriendelijke groet, Yvon Jongens

 8. Welke fietsenverkoper biedt de beste deal voor ombouw van recht stuur naar racebocht met cinq shifters indien de fiets elders is gekocht?
  In mijn geval n pinion naaf.

 9. Hallo
  Ik ben opzoek naar Cinq5 duim shifters L en R voor een recht stuur.
  De Cinq5 gearbox voor Rohloff naaf heb ik niet nodig.

 10. Is er inmiddels al iets te zeggen over levering van Cinq-shifters voor Pinion (C.12) gearbox? En wat weet je van de mogelijkheden van Gebla in combinatie met Pinion? Zie ook Hilite in Basel op Insta. In oktober lijken zij te kunnen leveren. Hoe zit dat bij jullie? Bedankt alvast voor je reactie!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *