Het Zuid Duitse fietsmerk Tout Terrain brengt zijn onderdelenlijn vanaf nu uit onder de naam Cinq5. En daar zit een interessant nieuw dingetje bij: een setje duimschakelaars voor Rohloff! Eindelijk!

De Cinq5 Shift:R is een uitkomst voor wie niet tevreden is met de standaard draaigreep van Rohloff of wie graag met een racestuur rijdt. Tot nu toe waren de liefhebbers van ‘dropbars’ toegewezen op de dikke aluminium draaigreep van Gilles Berthoud, omdat deze, in tegenstelling tot de standaard Rohloff draaigreep, wel groot genoeg is om over de lange bocht van het racestuur geschoven te worden.

De duimschakelaars van Cinq5 zitten op dezelfde plek als de schakelhendeltjes voor derailleurs. Met de rechter hendel schakel je op en met de linker geef je een tikkie terug. Of andersom, als je dat wilt. Je kan eenvoudig de kabels omwisselen. De Shift:R shifters komen met bevestigingsklemmen in twee maten voor dikke of dunne sturen.

De voordelen van de Cinq5 Shift:R zijn:

 • Past op alle soorten sturen.
 • Ideaal voor mensen met polsproblemen.
 • De handvatten kunnen weer symmetrisch zijn.
 • Cleane looks.

De nadelen:

 • Werkt alleen met Rohloff-naven met de externe schakelbox.
 • Bovenkant van de kabels is niet 100% waterdicht en heeft dus een likje vet nodig.
 • Prijzig (ongeveer €300,-)

Wanneer deze duimschakelaars precies leverbaar zullen zijn, is nog niet bekend. De op de Eurobike getoonde shifters waren nog prototypes en die waren op de eerste dag al door de bezoekers gesloopt. Het ziet er naar uit dat de Shift:R in meerdere kleuren beschikbaar komt. Op de stand van Tout Terrain zagen we een mooi setje koperkleurige. Hebbuh hebbuh hebbuh!

 

18 thoughts on “CINQ5 SHIFT:R – Duimschakelaars voor Rohloff

 1. Hm… het wachten is, lijkt mij, op één shifter die zowel op- als afschakelen bedient. In een nette behuizing.

  Maar goed, ik rij met derailleurs dus wellicht ben ik verwend;).

 2. Daar heb ik al meerdere prototypes en doodgeboren initiatieven van voorbij zien komen, maar dat waren stuk voor stuk nogal lompe dingen.

 3. Ik kan niet wachten tot ik een set kan monteren van deze shifters. Ik kan niet wennen aan dat gedraai 🙂

 4. Maar zeg nou zelf, die kabels zo open en bloot, dat moet toch beter kunnen? Dit lijkt mij een “bij-gebrek-aan-beter”-oplossing.

 5. Mee eens. Daar mogen ze wel een mooie afdichting voor maken. Gilles Berthoud heeft daar ook van geleerd en kwam later met een kunststof kapje.

 6. Nou, maak die afdichting, monteer de linker shifter omgekeerd aan de rechtershifter, halveer de triggers in de lengte en hóp: klaar:)!

  Toch…?

 7. Hoe moet ik dit zien? voor elke versnelling moet je één keer drukken en de hendel komt terug in de zelfde positie?
  Het lijkt niet zo dat de linker hendel meebeweegt met de rechter en andersom.
  Als dit zo is kun je maar per keer 1 versnelling veranderen.
  Bij b.v. een noodstop sta je zo 12 keer te drukken voordat je weer in de goede versnelling zit, één van de redenen waarom Rohlof bij ligfietsers zo populair is, maar uiteraard niet onoverkomelijk.
  Dat drukken vind ik dan weer niet handig en dat draaien vind ik wel.

  Groet,
  Martin

 8. Deze shifters werken niet hetzelfde als de rapidfire shifters van Shimano. Je kan weldegelijk meerdere versnellingen tegelijk op en af kan schakelen. Als je links duwt, komt rechts omhoog en vice versa.

 9. Moet wel zeggen dat ik de GB er wel weer mooi vind uitzien. Lijkt beter afgedicht, in ieder geval.

 10. Inmiddels zijn we een tijdje verder. Ik ben benieuwd of ze al in de handel zijn. vandaag een mtb tocht gereden en er was zoveel modder dat ik mijn gripshifthandel niet meer gedraaid krijg. dit moet toch beter kunnen. wie helpt me verder.

 11. Peter kan jij mij aangeven waar de Tumb shifter van de foto van Gilles Berhoud te koop is, ik kom er niet achter op het internet.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *