Je bent een aspirant vakantiefietser (m/v) en op zoek naar een bescheiden geprijsde fiets om bepakt en bezakt Europa te gaan ontdekken. Je loopt een fietsenwinkel binnen, maar ziet al gauw door de bomen het bos niet meer. Wat heb je nodig? Waar moet je nou precies op letten? Dan springt een stoer uitziende fiets met voor- en achterdrager en een imposant trekkingstuur er tussenuit. En de prijs is ook nog lekker laag! Die maar doen dan? Bezint eer ge begint en lees de volgende aankooptips voor de nodige basiskennis.

Beoordeel een fiets niet in eerste instantie op het stuur, zadel of banden. Deze onderdelen zijn eenvoudig te vervangen en bovendien heel persoonlijk. Probeer een beetje door de looks heen te kijken en focus je op de gewenste kwaliteit. Een goede trekkingfiets behoort robuust, stabiel, veilig, duurzaam en comfortabel te zijn. En het liefst ook nog een beetje onderhoudsvriendelijk. Als een lage prijs belangrijk is, let er dan bij aankoop op dat je een goede degelijke basis kiest en laat je niet teveel verleiden door allerlei hippe luxe-items. Lichtgewicht en degelijkheid gaan moeilijk samen, dus met een beperkt budget geniet degelijkheid de voorkeur boven lichtgewicht.

Welke eigenschappen moet een frame hebben?

Het extra gewicht van de bagage mag niet voor een zwabberend rijgedrag zorgen en daarom moet een trekkingframe goed stijf zijn. Een ultra-laag gewicht is niet erg van belang, stabiliteit en veiligheid staan voorop!

Bij een fietsframe is een zo hoog mogelijke torsiestijfheid gewenst. Dit geeft aan hoe goed het voor- en achterwiel in lijn blijven onder belasting. Hoe hoger de torsiestijfheid, hoe minder de fiets vervormt en hoe betrouwbaarder het stuurgedrag blijft. Een slap frame tordeert, waardoor de fiets niet exact de bochten rijdt die je zelf in gedachten hebt, of vervelend zwabbert als je met veel bagage rijdt. Daarnaast is een slap frame erg gevoelig voor “shimmiën” op hogere snelheden. Het frame komt dan in een soort oncontroleerbare trilling waardoor de fiets uiteindelijk onbestuurbaar wordt. Het enige wat je tijdens een shimmy kunt doen is je stuur heel stevig vasthouden, remmen en bidden. Bij lagere snelheden, een relatief lichte berijder en geen of lichte bepakking komt het niet zo kritisch, maar als je ooit op hoge snelheid op een haarspeldbocht af bent gestormd ga je een betrouwbaar stuurgedrag wel waarderen.

Een andere belangrijke eigenschap van een frame is de bracketstijfheid. Dit zegt iets over hoe ver de trapas meegeeft bij kracht zetten op de pedalen. Bij een slap frame buigt het midden van de fiets heen en weer en soms komt dan de achterband tegen de achtervork aan en de ketting kan zelfs tegen de voorderailleur aanlopen. Dit gaat ten koste van uw kostbare energie. Vooral bij beklimmingen voelt een slap frame erg vervelend en lijkt het of je energie weggezogen wordt in de bewegingen van het frame. Een frame met een hoge bracketstijfheid geeft je het gevoel dat iedere trap raak is.

De vorm van het frame

Om te beginnen; dames, koop geen fiets met een lage instap! Het gemis van een rechte bovenbuis maakt het frame aanzienlijk slapper en in combinatie met bagage voor en achter resulteert dit in een gevaarlijk zwabberend rijgedrag. Niet doen dus! De sterkste framevorm is een herenframe en is erg aan te raden, maar als je toch graag een damesframe wilt, kies dan voor een zogeheten ‘mixed’ (of op z’n Frans ‘mixte’) frame.

De Gazelle met vlinderstuur lijkt een trekkingfiets, maar is het niet. De Koga met mixed frame is er wel één.

Stijfheid versus comfort

Er wordt nog vaak foutief gesteld dat fietsen met slanke stalen buizen met een lagere torsie- en bracketstijfheid een hoger comfortgevoel geven, maar dit is een hardnekkige misvatting! Comfort komt namelijk niet uit zijdelingse bewegingen, maar uit verticale! Vergelijkende tests en metingen hebben aangetoond dat de wat slappere (vaak stalen) frames helemaal niet comfortabeler zijn dan de aluminium exemplaren met dikke buizen en bijbehorende hoge torsie- en bracketstijfheden. Sterker nog; tijdens vergelijkende tests met verschillende frames met exact gelijke afmontage, wielen, banden, zadels en sturen werden de stijfste modellen als meest comfortabel ervaren.

De comfortverhogende veerwegen zitten voornamelijk in de banden, het zadel, de zadelpen, het stuur en de vormgeving van de achter- en voorvork. Ook de geometrie van het frame en de zithouding spelen een grote rol. In de hightech en specialistische maatbouw markt kunnen er andere regels gelden, maar ik beperk me hier tot de seriematig gefabriceerde budgetfietsen.

Een frame van staal of aluminium?

De gangbare materialen voor trekkingfietsen zijn staal- en aluminium-legeringen. Carbon is sterk af te raden, want dat is te kwetsbaar voor trekkingfietsen en alleen geschikt voor supersnelle racefietsen en mountainbikes. Titanium is bijzonder geschikt, maar zeldzaam en prijzig en daarom laten we dit materiaal even buiten beschouwing.

Staal

Staal heeft een hoge treksterkte en is relatief elastisch. Het kan dus hoge krachten weerstaan alvorens het scheurt. Als een stalen frame een impact te verduren krijgt, zal het niet direct breken, maar eerst een eind verbuigen en/of langzaam inscheuren. Dit is voor staalliefhebbers een veilig idee.

Zwaar
Staal is het framemateriaal met het hoogste eigensoortige gewicht. Stalen frames zijn daarom meestal uit dunwandige buizen met een kleine diameter opgebouwd en dus niet heel erg stijf. Om een stalen frame van een goede torsie- en bracketstijfheid te voorzien, kan men dikke buizen gebruiken, maar dan wordt het frame weer relatief zwaar. Bij gelijke stijfheid weegt een oversized stalen frame 500 tot 1000 gram meer dan een aluminium frame.

Corrosiegevoelig
Een groot nadeel van staal is dat het kan roesten en dus altijd van een beschermende laklaag voorzien moet worden en niet mag beschadigen. Het roestproces bij staal blijft namelijk steeds dieper van buiten naar binnen doorwerken. Een diepe kras gaat roesten en als je dit niet bijwerkt, betekent dit het begin van het einde van het frame.

Staal als framemateriaal wordt tegenwoordig voornamelijk gekozen omdat de liefhebber een slank frame gewoon mooi vindt of omwille van de lagere prijs. Ook niet vanwege het vermeende comfort. Dat misverstand werd hierboven al tegengesproken. Een argument dat nog altijd door veel behoudende wereldfietsers gebruikt wordt, is dat als je stalen frame breekt, je deze dan zelfs in Verweggistan kan laten lassen. Dit idee dateert waarschijnlijk nog uit de jaren ’60 en ’70 en is inmiddels achterhaald, want tegenwoordig brandt een authentiek Verweggistans lasapparaat finaal door iedere dunwandige stalen buis heen. Framebreuk betekent gewoon einde vakantie, ongeacht het framemateriaal.

Aluminium

Vandaag de dag is aluminium het meest gebruikte framemateriaal. Het is betaalbaar en allerhande soorten fietsen in veel uiteenlopende maten worden hiervan vervaardigd. Door verschillende legeringen te gebruiken, kan voor ieder doeleind de ideale aluminium buis gemaakt worden met de beste combinatie tussen gewicht, sterkte, stijfheid en prijs. Een aluminium frame is licht en stijf en een dikwandige variant kan tegen een stootje, wat het ideaal maakt voor trekkingfietsen.

Lichtgewicht
Aluminium heeft een geringere dichtheid en een lagere treksterkte dan staal. Om een frame sterk genoeg te maken, worden er oversized buizen gebruikt met een grotere wanddikte dan bij staal, maar door het lagere soortelijke gewicht van aluminium levert dit toch lichtere frames op.

Corrosiegevoelig
Aluminium corrodeert wel, maar roest niet door. Het laagje aluminiumoxide aan de oppervlakte van de buis vormt namelijk zijn eigen bescherming. Toch worden alle aluminium frames gelakt, omdat het dunne laagje aluminiumoxide kan worden aangetast door strooizout en vuil.

Gevoelig voor materiaalmoeheid
Aluminium is brosser dan staal. Er kunnen dus eerder haarscheurtjes ontstaan bij frequent buigen. Om ongewenste buigingen tegen te gaan worden aluminium framebuizen dus flink oversized uitgevoerd. In de praktijk breken alu frames nauwelijks door metaalmoeheid.

Klassiek gesoldeerd staal naast modern gelast aluminium.

Duurzaamheid

Er wordt nog veel aangenomen dat staal duurzamer is dan aluminium, omdat het een grotere elasticiteitsmodulus heeft en dus pas veel later last krijgt van metaalmoeheid dan aluminium. In theorie is hier iets voor te zeggen, maar in de praktijk zie je hier weinig van terug. Toen iedereen 20 jaar geleden nog op staal rond reed kwam er veel meer framebreuk voor dan 10 jaar geleden, toen aluminium de overhand kreeg. En nog steeds komt er bij stalen frames procentueel meer framebreuk voor. Aluminium-skeptici hebben in de loop der jaren statistisch ongelijk gekregen.

Waar wel grote verschillen in duurzaamheid door ontstaan zijn piekbelastingen en corrosie. De meeste gevallen van framebreuk, vroeger en nu, zijn te wijten aan piekspanningen door slechte constructies of invloeden van buitenaf, zoals valpartijen, botsingen en krassen die langzaam overgingen in scheuren en roest. Piekbelastingen ontstaan op plaatsen waar scherpe hoeken voorkomen en veel krachten samen komen, vaak is dit waar de buizen aan elkaar bevestigd zijn of waar gaatjes voor dragers, bidons en kabels zijn aangebracht. Als er teveel krachten op een klein gebied bij elkaar komen, kan daar uiteindelijk een scheur ontstaan.

Fabrikanten behoren de piekspanningen te minimaliseren door rekening te houden met de eigenschappen van het framemateriaal en hier hun constructiemethoden en vormgeving op aan te passen. Buisovergangen worden bij voorkeur mooi afgerond, zodat de krachten zich in alle richtingen kunnen verdelen en op mogelijk zwakke plekken wordt er meer materiaal toegevoegd ter versteviging. Bij alle materialen is het vakmanschap van de framebouwer bepalend voor het risico op breuk.

De wielen

Naast een sterk frame zijn een setje degelijke wielen de belangrijkste delen van een trekkingfiets. De velgen en de spaken hebben het door de hoge belasting van de bagage en de vele hobbels onderweg zwaar te verduren. Spaakbreuk is een veel voorkomend probleem bij trekkingfietsen.

Kiezen voor een goedkope fiets met te zwakke wielen is vragen om problemen. Goede fietsen hebben tegenwoordig bijna allemaal dubbelwandige aluminium velgen. Er zijn grofweg twee manieren om een velg sterk te maken. Door meer materiaal toe te voegen krijg je een dikke velg met hoog profiel, welke lekker strak is en weinig vervormt, maar wel relatief zwaar is. Een velg met laag profiel is lichter, een tikkeltje comfortabeler, maar dient, om het uitscheuren van de spaken tegen te gaan, vaak versterkt te zijn met stalen busjes rond de spaaknippels, welke door beide velgwanden geperst zijn. Dit is de zogeheten dubbel gebuste velg en deze wordt in de meeste trekkingfietsen toegepast.

Spaakbreuk is een veel voorkomend probleem bij zwaar belaste trekkingfietsen. Kies dus voor een wielset met veel spaken waarbij de krachten zo gelijkmatig mogelijk over alle spaken verdeeld worden. Iedere individuele spaak krijgt het op deze manier minder zwaar. De meeste trekkingfietsen hebben 32 tot 40 spaken per wiel. Laat een fiets met van die trendy designwielen, waarbij de spaken met grote tussenruimtes in groepjes van 4 zijn geplaatst (o.a. Gazelle), liever links liggen.

Je kan voor het zwaardere werk en de meer exotische oorden, in plaats van de standaard 28 inch, ook een fiets met 26 inch wielen overwegen. Kleinere wielen zijn sterker, bijna altijd geschikt voor bredere banden en de verkrijgbaarheid van 26″ wielen en banden is wereldwijd beter. Een mountainbike kan soms een geschikte basis zijn, maar let er wel op dat het frame geschikt is voor de montage van bagagedragers. Hybrides met 28″ wielen, daarentegen, rollen wel lichter en soms comfortabeler.

De onderdelengroep

Schakel- en aandrijfsystemen zijn er in vele kwaliteitsvarianten. Tot een onderdelengroep behoren: ketting, tandwielen, derailleurs, schakelhendels, trapas, crankstel (traparmen en voortandwielen), balhoofd (lagers in de stuurbuis), wielnaven en remmen. Niet alle fabrikanten monteren al deze onderdelen van één en hetzelfde merk en type op hun confectiefietsen. Om commerciële en/of praktische redenen worden er vaak verschillende onderdelen van divers komaf door elkaar gebruikt. Daar hoeft op zich niet veel mis mee te zijn, zolang er maar niet teveel op cruciale onderdelen bespaard wordt.

De naven, het balhoofd en de trapas zijn de belangrijkste draaiende delen van de fiets. Vreemd genoeg zijn juist dít de onderdelen waar helaas maar al te vaak op bespaard wordt, want deze zijn toch onzichtbaar voor menig onwetende klant… Let daar dus op! Met name Aziatische merken en prijsvechters hebben er een handje van om op de verkeerde onderdelen te besparen, ten koste van de duurzaamheid en veiligheid… Maar zelfs gerenommeerde merken als Batavus en Gazelle maken zich hier schuldig aan!

Een volledige Shimano XT groep. Prima!

Het meest in het oog springende onderdeel, de achterderailleur, is vaak van een duurder type dan de andere onderdelen. Zodra er een mooie Shimano XT achterderailleur op de fiets zit, wil dat niet zeggen dat de rest van de onderdelen van gelijkwaardige kwaliteit is! Het is niet erg als de voorderailleur een stapje lager in kwaliteit is, want deze wordt toch minder gebruikt. Let er verder goed op dat de voortandwielen per stuk te vervangen zijn. Bij goedkope crankstellen zijn de tandwielen van een niet zo duurzame metaalsoort en vaak zijn ze gedrieën aan elkaar geklonken, dus als er één tandwiel versleten is (meestal als eerste de middelste), dien je gelijk het hele crankstel te vervangen. Goedkoop is duurkoop! Bij de betere crankstellen met losse tandwielen kan je bij vervanging kiezen voor extra geharde aftermarket bladen.

Links: geklonken tandwielen. – Rechts: afzonderlijk verwisselbare bladen.

De grootste leverancier van hybride-componenten is Shimano, maar ook Sram (voorheen Sachs) is – in veel mindere mate – op hybridefietsen te vinden. De groepen Altus, Acera, Alivio en Nexave van Shimano zijn ontwikkeld voor licht belaste toerfietsen en niet echt geschikt voor het intensievere werk van de vakantiefietser. Let er als beginnend vakantiefietser op dat tenminste je basiscomponenten (naven, trapas, balhoofd, crankstel) van het type ‘Deore’ of hoger zijn. In geval van een wat oudere gebruikte fiets moet je letten op de voorlopers, genaamd STX en STX-RC. Boven de Shimano Deore groep vind je de types LX, SLX en XT en dat is prima spul voor de kilometervreters.

Het kan natuurlijk altijd beter en daarom monteren sommige kwaliteitsfabrikanten waar nodig componenten van meer gespecialiseerde merken waarvan de kwaliteit hoger ligt dan het standaard Shimano-spul. Het balhoofd is meestal van een ander merk dan de rest van de onderdelen, want deze wordt, afhankelijk van het soort frame, op maat geselecteerd. Kwaliteitsfabrikanten passen hier meestal een mooi duurzaam type toe.

De remmen

Kies in de lagere prijsklasse altijd voor betrouwbare velgremmen! Trommelremmen en de zogeheten Rollerbrakes zijn niet geschikt voor trekkingfietsen, want deze zullen door de hitte die opgebouwd wordt in de afdalingen jammerlijk falen. Ook worden de spaken teveel belast, omdat deze niet alleen het gewicht en de aandrijfkrachten van de naaf naar de velg over moeten brengen, maar nu ook nog eens de remkrachten. Schijfremmen hebben geen last van teveel hitte, maar ook deze zijn niet aan te raden vanwege de verhoogde spaakbelasting en vooral in de lagere prijsklasse mag je (nog) geen echte kwaliteit verwachten.

V-brakes van uiteenlopende merken zijn meestal prima op hun taak berekend, redelijk eenvoudig te repareren en niet te duur. Het grootste nadeel van velgremmen is wel dat op termijn de velgen zullen slijten. Let er bij een gebruikte fiets dus goed op dat de remvlakken van de velgen niet teveel hol geremd zijn.

Echte aanraders zijn de zeer robuuste hydraulische velgremmen van Magura. Door de gesloten olieleidingen heb je geen last van verminderd remvermogen als gevolg van vuil en vocht en het remgevoel is en blijft uiterst precies. Ook gaan de remblokjes langer mee en ze zijn bovendien in een handomdraai te vervangen.

Van links naar rechts: mechanische schijfrem – V-brake – hydraulische Magura.

Wel of geen vering?

Doe maar niet… Vering verhoogt misschien wel het comfort, maar is wel een extra onderhoudspunt en mogelijke kostenpost, want alles wat beweegt kan kapot. Van verende voorvorken in de lagere prijsklasse mag je geen lange levensduur verwachten en bovendien lever je iets in op de stijfheid van het geheel. Telescopisch verende zadelpennen zijn onzin. Die dingen voegen aan het comfort praktisch niks toe en slijten snel, maar zitten helaas wel in bijna alle serie-fietsen.

Vering wordt vaak overschat; enkel de grotere klappen worden gedempt, maar kleinere trillingen blijven onverminderd doorkomen. Kleine trillingen worden het beste gedempt door wat dikkere banden. Als je in een lagere prijsklasse aan het shoppen bent, dan kan je beter kiezen voor een fiets met een stijve voorvork, brede en soepele banden en gewoon fijne, ergonomisch gevormde handvatten met een breed steunvlak op het stuur laten monteren.

Voor extra comfort: ergonomische handvatten van leer, kunststof en kurk en bredere soepele banden.

Welke zithouding?

De ideale zitpositie is heel erg persoonlijk en sterk afhankelijk van je getraindheid, je rijstijl en de omstandigheden van de omgeving waar je gaat fietsen. Om blessures te voorkomen is het heel erg belangrijk dat je de juiste framemaat door een vakman aan laat meten!

Ga voor jezelf eerst goed na wat jouw rijstijl is, hoe je graag wenst te zitten, welke plekken extra gevoelig zijn, enzovoorts. Een rechtop houding is misschien wel comfortabel, maar nodigt niet echt uit voor stevig doorfietsen en het klimt niet echt makkelijk. Met een diepere zithouding kan je je krachten beter kwijt en is de gewichtsverdeling vaak beter. Dit in combinatie met een breed stuur maakt ook dat je veel controle hebt over de zwaar beladen fiets. Laat je hier uitgebreid door de vakhandelaar over adviseren, inclusief een lichaamsmeting, en probeer zo veel mogelijk verschillende modellen uit. Voor iedere zithouding bestaat er een specifiek soort fiets.

Over framematen heb ik een uitgebreid artikel geschreven. Klik >>

De keuze van het stuur en zadel vloeit uiteindelijk voort uit de gewenste zithouding. Bij een rechtop houding heb je een breder zadel nodig en hoe dieper de zit, hoe smaller het zadel zal moeten worden. Zelfs hier zijn meetsystemen voor!

Voor iedere houding een specifieke fiets. Voor iedere bips een speciaal zadel.

Bedankt dat je helemaal tot het einde van dit artikel hebt doorgelezen. Dit bespaart je een hoop tijd in de fietsenwinkel en je betreed nu hopelijk iets beter beslagen het ijs.

Tot slot nog een aantal opmerkingen om in je achterhoofd te houden: Goedkoop is duurkoop. Degelijkheid heeft zijn prijs en luxe is vaak onnodig duur. Als iets te mooi om waar te zijn lijkt, dan is dat ook meestal zo.

Veel succes met het zoeken naar jouw ideale fiets en mocht je nog vragen of opmerkingen hebben, dan kan dat in de reacties hieronder.

241 thoughts on “Aankooptips. Een vlinderstuur maakt nog geen trekkingfiets!

  1. Heel goed onderwerp over hoe er naar fietsen gekeken moet worden. Over frames en remmen etc. etc. kan je al heel veel vinden op internet. Wat ik zelf heel belangrijk vind is het het zadel . De volgende link geeft een goed voor beeld van hoe het e.e.a in elkaar zit. http://www.xs4all.nl/~swhs/fiets/tests/zadels/index.html. Hier worden op een overzichtelijke manier diverse zadels in de praktijk behandeld.

  2. Heel leerzaam, Michiel. Dankje! Gelukkig ben ik al voorzien van een mooie fiets die aan alle eisen en wensen voldoet, een echte Koga Signature met mixte frame, Shimano LX en HS33. Een topfiets! Toch heb ik in het begin van mijn fietsvakantieloopbaan ook een miskoop gedaan door met een te goedkope Giant met Acera en Alivio op pad te gaan. Ik had erg veel last van gebroken spaken en toen er kosten aan zaten te komen voor nieuwe tandwielen voor en achter, heb ik hem ingeruild.

    Otto, interessante link, maar het gaat alleen over leren zadels. Heb je ook informatie over kunststof en gelzadels?

  3. Hoi Carla,
    Bedankt voor je reactie, nee ik heb helaas geen informatie over andere zadels , maar als je naar de Wereldfietser.nl gaat en daar het forum aanklikt kun je onderaan ( ga naar: ) techniek en onderdelen aanklikken, hierin worden andere zadels ook besproken. Veel plezier met het onderzoek.
    Groet Otto

  4. Oh, en mocht je een geschikte trekkingfiets gevonden hebben, maar mist deze nog jouw zo vurig gewenste vlinderstuur? Dan kan je alsnog een exemplaar met een fijn lederen omhulsel aanschaffen voor €79,95. Inclusief montage! 😉
    Bedenk wel dat deze je zithouding verkort met zo’n 4 á 5 cm.

  5. Beste,
    Ik heb nogal last van pijn in de onderrug,
    ik vraag me af welk stuur er dan het best is,
    persoonlijk denk ik een vlinderstuur,
    welke voor-en nadelen heeft een vlinderstuur eigenlijk

  6. @ Pynaert: pijn in de onderrug is niet simpelweg op te lossen met een ander stuur. Je gehele zithouding zou eens onder de loep genomen moeten worden. Ik raad je aan jezelf eens op te laten meten en je fiets af te laten stellen door een ervaren vakhandelaar.

    Het grootste voordeel van een vlinderstuur is dat je tijdens het rijden meerdere handposities kunt kiezen. Hoe meer variatie, hoe beter je het uithoudt tijdens lange tochten.
    In de praktijk gebruikt men over het algemeen echter slechts 2 posities: gewoon horizontaal (met de handen bij de versnellingen en remmen) en verticaal (aan de zijkanten). Als je het bovenste gedeelte van zo’n stuur weinig gebruikt, kan je net zo goed een recht ATB-stuur met barends kiezen. Nadeel van een vlinderstuur is dat deze smaller is dan een ATB-stuur.

  7. Dank voor info! Echter, de titel van het artikel doet vermoeden, dat er ook iets over (vlinder) sturen in zou staan. Quod non.
    Jammer, maar wie weet komt het nog?
    mvg Zeebou

  8. Bedankt voor het leuke artikel. Erg leerzaam en nuttig om een goede keuze te maken. Ben zelf ook een koga signature aan het overwegen. Ben helemaal weg van de looks maar volgens mij staat koga al jaren ook voor kwaliteit.

    Hoe kan ik voor mezelf de keuze maken tussen 26 of 28 inch,
    Welke breedte van band?

    Maakt de shimano XT 27 (model jr 2011) en de 30sp (modeljr 2012) veel verschil?

    Ik ga hem toch hoofdzakelijk in NL gebruiken voor woon- werkverkeer (60km per dag) en misschien komend jaar dagtochten in oostenrijk vanaf n hotel

  9. 26 inch is eigenlijk alleen interessant voor zwaar bepakte trekkingfietsen die over slecht begaanbare onverharde wegen moeten kunnen rijden. Aangezien je voornamelijk op goed geplaveide wegen rijdt, is 28 inch fijner. Het is comfortabeler en heeft een iets lagere rolweerstand. Af en toe een boerenlandweggetje ermee pakken is geen probleem.

  10. Twan,
    Het verschil tussen Shimano XT 9 speed (9×3) en XT 10 speed (10×3) is m.i. te verwaarlozen.
    9 speed schakelt overigens fijner.

  11. Hallo allemaal,

    een mooi stukje dat beknopt de nodige info geeft. Alleen de combinatie trekkingfiets/racestuur mis ik nog, eventueel in combinatie met 26″wielen. Ook bij een racestuur heb je de mogelijkheid om je handen in verschillende posities te plaatsen. Bijkomend voordeel is dat je wat gestrekter zit, wat een effectieve trapbeweging oplevert. Als je fiets goed is afgesteld kun je het met deze combinatie uren achter elkaar volhouden. Nadeel van een recht stuur kan zijn dat je op den duur last van je polsen kunt krijgen.

    Groeten, Harry.

  12. Hoi Harry,

    Een racestuur kan inderdaad een interessante optie zijn, maar deze is te weinig mainstream om aan te treffen op standaard basis- en middenklasse toer- en trekkingfietsen. Je ziet de racebocht toch vooral bij de meer gespecialiseerde (en prijzigere) trekkingmerken. Vandaar dat ik hem in dit verhaal niet heb meegenomen.

    Helaas is het grootste probleem met een racebocht dat de compatibiliteit met de diverse remsystemen beperkt is. Je kan eigenlijk alleen met kabelremmen werken. Sinds Magura de HS66 remhendels niet meer maakt, zijn er geen echt goede oplossingen bedacht om met een racebocht en Magura HS33 te rijden. Daar moet iemand toch snel eens wat op vinden, want dan zal mijn volgende fiets eindelijk uitgerust kunnen worden met een racebocht, Magura HS33 remmen en de Gilles Berthoud Rohloff shifter.

  13. Voor mij is 28 inch met een race stuur de perfecte combinatie.

    Vele posities mogelijk bij het stuur [ lekker onder in de beugel tegen de wind of berg afwaarts].

    28 inch rolt veel fijner op de lange afstand en met wat bredere banden kom je praktisch door alle onverharde wegen.
    Voor mij was de keus van 26 inch voor mijn lange reis puur omdat die banden en velgen over heel de wereld verkrijgbaar zijn, een bandje kopen van 28 inch wordt in Kazachstan erg moeilijk.

    Zo’n vlinderstuur vind ik erg lomp overkomen “te veel van het goede” zeg maar.
    En bij een recht stuur kan ik nooit mijn gewenste positie vinden.

    Michiel heeft gelijk wat positie betreft, stuur-zader-pedalen moeten in de juiste verhouding afgesteld staan, een cm kan al veel verschil maken met wel of geen rugpijn of last van de knieen.

  14. Inderdaad jammer dat er geen HS66 meer bestaat. Aan de andere kant: wat kan een racestuur wat een combi van ligstuur + “normaal” atb stuur niet kan?

    Met ligstuur ben je nog sneller tegen de wind in of bergop. Alleen in de drukke stad is hangen in een ligstuur niet aan te bevelen. Probleem is wellicht het stuurtasje, maar dat zou je kunnen oplossen door of geen stuurtas te nemen, of een extra stuurpen bovenop je bestaande stuurpen te plaatsen en daar je ligstuur aan koppelen.

  15. Berg op fietsen op een ligstuur?? Knappe jongen als je dat kan!
    Als ik bv. Col du Galibier op fiets dan houd ik mijn handen boven op het stuur, zelf een profwielrenner zie je niet onder in de beugel een berg opfietsen.

    En met een ligstuur de Galibier af lijkt mij erg gevaarlijk, ik houd liever mijn handen bij de remmen, voor je het weet ga je in een scherpe haarspeld het ravijn in.

    Ben het eens als je een lange duurrit [tijdrit] moet doen of lang tegen de wind dat een ligstuur effect heeft, maar in zelfs de meeste evenementen is een ligstuur verboden. [te gevaarlijk]

  16. Dank voor deze info, de beste die ik al vond na veel surfen ! De grote afwezige is voor mij de ligfiets. Is deze volgens jullie dan toch niet de grote stap vooruit in comfort en rijgemak zoals de fabrikanten en de aanhangers willen beweren? Groeten, Marc.

  17. De ligfietsmarkt is erg klein en heeft zijn eigen specifieke doelgroep. Ik heb zelf onvoldoende ervaring met ligfietsen om dit concept uitgebreid op mijn website mee te nemen. Dat wil echter niet zeggen dat ligfietsen niet geschikt zijn voor fietsvakanties! Ik ken er genoeg die er met veel plezier mooie lange tochten mee hebben ondernomen.

    De hoeveelheid ligfietsconcepten is zo divers dat je hier wel een complete nieuwe website mee zou kunnen vullen.

  18. Ik heb me vandaag nieuw aangemeld op deze geweldige site! Ik had een 2de hands Koga globetrotter en die is vorige week gestolen voor mijn deur. Ik heb geen auto, wel 4 kids en doe alles op mijn fiets: boodschappen, lekker toeren, kids naar school brengen. Ik wil me nu orienteren op een nieuwe en heb net al veel geleerd van het artikel waar je op moet letten.Wie heeft zin mij te begeleiden hierin?Welk merk? Er zijn grenzen aan mijn budget (is er iets goeds/degelijks mogelijk rond 1000 euro max? Ben heel onkundig op dit gebied, dus misschien zeg ik iets heel stoms). Die 2de hands Koga (via Marktplaats) heeft nooit echt lekker gelopen dus dit is niet meer mijn weg. Ik word mijn hele leven al blij van fietsen.Wil t meer gaan doen. Afgelopen zomer naar Oostenrijk geweest om met zus en vader 10-Seen Tour te fietsen: zo mooi!
    Ik weet dat 7 of 9 versnellingen genoeg zijn, moet boodschappen kunnen vervoeren, wil geen derailleur, herenmodel! (moet van Michiel voor de stevigheid), ben 1,79 mtr lang, vrouw, wil 28 inch banden.Meer weet ik nog niet…. Wie neemt mij aan de hand in fietsenland?

  19. Hoi Michiel wat een leuke en leerzame site!
    Mijn vrouw en ik zijn ook al lang op zoek naar een fiets om, compleet met tent en bepakking, te fietsen door Duitsland, Nederland en zo.
    Mijn vrouw zweert bij de Koga Randonneur. Ik kan echter absoluut niet overweg met dat vlinderstuur. Het stuurt gewoon niet. Ik twijfel ook aan staal.
    Ik overweeg nu de nieuwe Koga World Traveller 29″.
    Hij heeft echter een enorm breed mountainbike stuur. Mag je dat wat smaller maken? Fietsen die brede banden niet zwaarder? Is het slim om zo’n nieuw model te kopen?
    Groet,
    Herman

  20. Hallo allemaal,

    tot mijn blijdschap kan ik jullie vertellen dat ik onlangs een vakantiefiets van het merk Avaghnon heb gekocht bij Bike4travel in Rotterdam. Eerder heb ik hier gemeld dat mijn voorkeur uitging naar 26″ wielen in combinatie met een racestuur. Na proefritjes op verschillende modellen bij Bike4travel heb ik uiteindelijk niet gekozen voor 26″ maar voor 28″wielen. Ik denk dat dit dit toch beter past bij mijn gebruiksdoel, nl. het maken van vakantietochten in Europa, waarbij ik zoveel mogelijk zal kiezen voor verharde wegen. Ik heb gekozen voor een afmontage met Deore LX 9 speed, waardoor het mogelijk was een ouderwetse vierkante trapas te monteren (en dus heel bewust niet die buitenboordlagers, want daar hoor je niet onverdeeld goede berichten over). Schakeling dmv crosscommandeurs Dura Ace, dus aan de uiteinden van het stuur. Zal nog even wennen zijn misschien, maar ik heb heb mij laten vertellen dat dit een heel betrouwbaar systeem is. Verder Schwalbe racing banden van 40 mm om de snelheid er wat in te houden, en een balhoofd van Chris King. Daarnaast heb ik gekozen voor en Fizik Arione zadel, dat gebruik ik ook al jaren op mijn racefiets, en het bevalt prima. Ik denk dat het een hele mooie fiets is om fijne vakantietochten op te kunnen maken. Ik hou jullie op de hoogte !

    Groeten, Harry.

  21. @ Herman, dank voor je complimenten.

    Waarom zweert je vrouw bij een Koga Randonneur?

    Persoonlijk ben ik erg gecharmeerd van Koga’s nieuwe World Traveller 29. De brede banden rijden lichter dan het uiterlijk van de fiets doet vermoeden. Vooral op minder gladde ondergrond ben je met bredere banden flink in het voordeel. Smalle, hard opgepompte banden rollen alleen maar lichter op harde, gladde ondergrond.

    Het stuur wordt standaard te breed geleverd, maar is eenvoudig aan beide kanten met zo’n 2 cm in te korten. Dat heb ik afgelopen week nog voor een klant gedaan en dat zit inderdaad een stuk beter. Veel smaller gaat niet, want dan zitten de shifters en remmen tot aan de bocht. Maar ik zou een fiets niet direct op een stuur beoordelen, want een ander exemplaar is zo gemonteerd. Ik heb laatst ook een vlinderstuur op een WT 29 gemonteerd en de dame in kwestie was erg blij met de zithouding wat dat opleverde.

    Ik zou echter snel zijn, want de WT29 verkoopt als een gek! De eerste lichting is al meerdere weken uitverkocht en de volgende lading (productieweek 15) zal ook snel op zijn, want het fietsseizoen is nu echt volop losgebarsten.

  22. Fijn zeg, al deze informatie. Ik voel me altijd zo onzeker in een fietswinkel, waar ze allerlei informatie, gericht op hoge verkoopcijfers, op je afschieten!

  23. Ik ken het gevoel. Ik ben in menige fietswinkel na een paar min weer buitengestapt omdat de sfeer me niet aansprak. Of dat de verkoper enkel wilde verkopen.

    Uiteindelijk eentje gevonden waar ik eerst 2 uur zat te ouwehoeren met een paar bakken koffie, voor het echte werk begon.

  24. Jeroen, een verschil van een paar minuten en 2 uur ouwenelen, daar zit een groot verschil tussen.
    Ik ben het met je eens dat als een verkoper geen interesse toont, dat je dan snel de winkel weer uit bent.
    Maar ik vraag mij af, of een verkoper die 2 uur voor je uittrekt niets anders heeft te doen (kan mij dat niet voorstellen) of jij moet hem het gevoel hebben gegeven dat er een deal te sluiten is, anders kan ik mij dat niet rijmen. Welke verkoper gaat 2 uur met een klant praten, zonder dat dit enig resultaat oplevert?
    De enige plausibele verklaring zou kunnen zijn dat de verkoper voor goodwill gaat.
    Groet,
    Frits

  25. Tsja, er zijn winkeliers die liever meer aan lange termijn klant-winkelier-relaties denken dan aan een snelle verkoop. Koffie drinken en ouwehoeren over fietsen, Frankrijk, kamperen, techniek en alles daaromheen kan opvallend veel resultaat opleveren. En het blijkt te werken, want Jeroen gaat inmiddels voor zijn derde fiets naar die dealer. En komend weekend gaan we ook nog eens gezellig met nog een andere klant erbij kamperen! 🙂

  26. Oh, en laat ik de prachtige fiets van de huisgenote van Jeroen ook niet vergeten! Alles bij elkaar is Jeroen er door die twee uur koffie drinken dus flink ingetuind met drie Rohloff-fietsen (twee met riem, 1 met ketting) en een racefiets die nu in de schuur staan. 😉

    Frits zegt: “De enige plausibele verklaring zou kunnen zijn dat de verkoper voor goodwill gaat.”

    Dat klopt, Frits. Maar dat is niet de enige reden. Er zijn ook verkopers die gewoon echt liefde en passie voor hun vak en de tweewieler hebben en dit met plezier uitstralen en willen delen. Ongeveer dezelfde reden als waarom ik deze website ben gestart.

  27. Je gaat altijd met een missie naar een winkel, dus een verkoper hoort altijd zijn best te doen de klant te helpen. Altans, zo was dat vroeger bij ons thuis in de winkel. Jammer genoeg is dat niet meer vanzelfsprekend maar uitzondering tegenwoordig.
    Als je dan bij een winkel binnenstapt waar iedereen wel die passie voor het vak heeft, dat ook uitdraagt en wel tijd voor de klant neemt, dan vind ik dat een erg prettige belevenis en dan is dat een zaak waar ik graag terug kom.

    En inderdaad, ondertussen ben ik bezig met mijn 3de fiets aan te schaffen. Die had ik zoiezo gewild, maar door de prettige sfeer ben ik voor alle 3 naar dezelfde winkel gereden.

  28. Jeroen, jouw missie was een Santos Travelmaster 2.8 Special t.w.v. €1799,-
    Nu drie Rohloff-fietsen verder is die missie jammerlijk gefaald. 🙂

    Wat voor een winkel hadden jullie vroeger?

  29. Mijn missie was een vakantiefiets 😉
    Mijn idee ging uit naar een travelmaster Special.
    En als ik toch in een andere winkel had gebleven had ik die nu waarschijnlijk gehad omdat er niet gepraat maar verkocht werd.

    Maar goed, het ging me initieel om de reactie van Kim, Ik wilde maar aangeven dat er heus nog winkel zijn waar men wel persoonlijke aandacht heeft :-). Het is even zoeken, maar ik vind het in elk geval meer dan waard om te zoeken.

    We hadden thuis een drukkerij en kantoor/boekhandel.

  30. Jongens het is niet mijn bedoeling geweest jullie tegen de haren in te strijken, natuurlijk ga ik liever ook naar een winkel die tijd voor mij heeft en die met passie en liefde zijn artikelen verkoopt. Maar ik vond 2 uur wat aan de lange kant, er moeten dan geen klanten in de winkel staan!
    Maar jullie passie voor (vakantie) fietsen en alles wat daarom heen zit, is ook mijn passie. Mag ook wel als in de garage achtereen volgens een stalen Gazelle Formula Trekking uit 1997 (replica van de vakantiefiets van Frank van Rijn), Koga Globetraveller uit 1997, Koga Worldtraveller uit 2004, Idworx Easy Transport uit 2006, Idworx Off Rohler uit 2007, Idworx ERTi uit 2009 en een Idworx SM mountain bike. Mijn wens is nog een Idworx ORTi en dan heb ik een paar hele mooie fietsen die ik nooit meer weg doe en waar ik reeds met heel veel plezier op fiets en hoop in de aankomende jaren nog heel veel mee te fietsen en op fietsvakantie te gaan.
    Groet,
    Frits

  31. Je streek mij niet tegen de haren in hoor. En die 2 uur? Juiste moment uitzoeken om in een winkel binnen te stappen 🙂

    Mooie fietsen in je garage! Die Orti ken ik trouwens niet

  32. Jeroen, die ORTi is de Off Rohler Titanium, de 26 inch versie van de Easy Rohler Titanium die 28 inch is. Super fiets, maar Santos maakt ook mooie fietsen hoor, alleen ik heb een goede klik met Gerrit Gaastra, ik ken hem al vanaf de oprichting van Idworx 1999/2000, zijn gedachtengang omtrent hoe een fiets moet zijn strookt met die van mij, vandaar mijn keuze voor Idworx.
    Groet,
    Frits

  33. Interessant artikel! Ik heb net een Corratec B-Drive gekocht, en ben er erg tevreden mee. Voorheen had ik een Gazelle Medeo met vlinderstuur, en nu heb ik een recht / riser stuur, waar ik handlebars op gemonteerd heb. Maar helemaal tevreden met het stuur ben ik niet.
    Ik twijfel tussen een vlinderstuur en een racebochtstuur, maar mijn grootste twijfel is of ik daar mijn remhandels en nexus draaiversnelling wel goed op kan monteren. Heel soms zie ik wel bochtsturen waar de remmen en versnelling ‘bovenop’ op het rechte stuk zijn gemonteerd. Is dit aan te raden?

  34. Snap niet dat iedereen geen schijfremmen wil, ja begrijp het wel voor mensen die weinig fietsen maar hier word duidelijk naar mensen verwezen die veel fietsen, ik was het in ieder geval goed zat om ieder jaar nieuwe velgen te monteren, wat een gekloot is dat en dan worden hier schijfremmen afgeraden omdat er een spaak kan breken, nou ja,ik heb nog nooit een spaak gebroken, maar een spaak verwisselen lijkt mij eenvoudiger als een complete velg, bij mij gingen de velgen nog geen jaar ongeveer 17000 km mee met v-brakes(probeer die maaar eens te verwisselen op reis), en nu nog nooit problemen gehad, ik zou zeggen iedereen aan de schijfremmen dan word eindelijk de keuze van lichte trekkking fietsen met schijfremmen wat groter

  35. @ Ron: het aanbod van trekkingfietsen met schijfremmen wordt steeds groter. Gelukkig worden schijfremmen langzaamaan ook beter. Beide remsystemen hebben natuurlijk hun eigen voor- en nadelen.

    Ik leg in het artikel de nadruk op schijfremmen uit de lagere prijsklassen. Bij de goedkope schijfremmen zijn de ervaringen en de duurzaamheid namelijk nog altijd niet onverdeeld positief. In de hogere prijsklasse is het een ander verhaal.

  36. – Wat is te prefereren voor bladmaten voor trekking: 28/36/48 of 22/../44?
    Ik lees veelal de eerste voor de trekking-optie: waarom?

    Toch Deore kiezen boven Alivio voor de trekking-optie, las veel verhalen van Alivio, ATB! Goedkoop, rel. zwaar en ….. zie zelf. Wat is verschil tussen Deore sp. met Truvative?

    Wat maakt het verschil tussen 17 cm en 17,5 cm cranklengte? Te maken met beenlengte?

  37. nog een voordeel van schijfremmen, het remvermogen, mijn topsnelheid van een berg af was dik boven de 100km/h, heel veel plezier voor de mensen die hier met v-brakes proberen te stoppen

  38. @ Jitske: Het ligt eraan met welke snelheden je het meeste rijdt. Als je een kruissnelheid hebt van rond de 20 km/u en veel wil kunnen klimmen met bagage, dan heb je niet zulke grote voortandwielen nodig.

    Deore is een groep met een goede prijs/kwaliteit verhouding. Deze is absoluut te prefereren boven de Alivio. Schakelt en remt beter en is wat duurzamer.

    De standaard cranklengte is voor de meeste mensen geschikt. Alleen als je relatief klein of groot bent, kan een langere of kortere crank fijn zijn.

  39. Ron, ben jij levensmoe of zo!! Mensen die met fietsvakantie gaan zijn relaxed en hebben zeker niet de behoefte om met 100 km p/u met bepakking een berg af te speren.
    Denk niet dat je met schijfremmen niks kan overkomen! Schijfremmen zo is mijn ervaring, grijpen eerder aan waardoor je ook wat later denkt te kunnen remmen en daar schuilt nu het gevaar in, je blokkeert de wielen te snel met alle nare gevolgen van dien.
    Ben het met je eens dat bij velgremmen het gevaar van hete velgen de binnenband spontaan kan klappen. Maar schijfremmen kunnen heel heet worden met kromtrekking tot gevolg.
    Mijn advies, laat de fiets zijn gang gaan en rem alleen indien nodig. Moet je als gevolg van de weg toch veel in de remmen doe dit dan met tussenpauzes, zo voorkom je te hete velgen en bij hele lange afdalingen stop je onderweg gewoon even en laat je je velgen even afkoelen, je drinkt wat en ziet wat van de omgeving.
    Frits

  40. Beste medefietsers, wij fietsen op Idworx Offrohlers met Swalbe Extreme banden. Prima banden voor het zware trekking werk lopen echter wat zwaar op asfalt. Zijn er fietsers die tips hebben voor lichtlopende asfalt banden onder de Idworx die er ook ielig uitzien. Onze opzet is om afhankelijk van de tochten die we maken van band te kunnen wisselen.

    Met groet en dank, Peter

  41. Ik fiets met Schwalbe supremes, rollen aardig licht en zijn tot nu toe zeer lekbestendig gebleken

  42. Niet levensmoe, maar met een afdaling van 21% wil je toch wel eens kijken hoe hard het kan, in nederland kom je echt niet harder als misschien een keer 70 km/h achter een bus of vrachtwagen aan.
    Aan de andere kant ertegen aan fietsen heb je tijd zat om om je heen te kijken en te hijge als een buffel, was in de buurt van paderborn duitsland, schitterend fietsgebied als je van niet te hoge maar wel steile klimmetjes houd.
    Ik gebruik Schwalbe marathon racers, deze rollen best licht en aardig lekbestendig maar niet zo een hele lange levensduur, extreme of supremes nog nooit geprobeerd, dus kan niet vergelijken.

  43. Peter,
    Ik fiets ook op een Idworx OR, had hier de 57/559 Extremes onderliggen. Doordat de Extremes uit het assortiment van Schwalbe zijn verdwenen, ben ik overgestapt op de Mondials (maximaal 55/559).
    Ik kan je zeggen dat deze mij tegenvallen. De banden reageren nogal heftig op oneffenheden of op dwarsrichels. Met of zonder bepakking maakt niet uit.
    De Extremes (2 mm breder, nu maakt dit niet het verschil) hadden hier absoluut geen last van.
    Uit een Amerikaans onderzoek zou zijn gebleken dat banden met een maat groter dan 50/559 zouden gaan dweilen. Tot op heden heb ik dit onderzoek nog nergens kunnen traceren.
    Ben benieuwd met welke banden Gerrit Gaastra straks op de proppen komt.
    Vooralsnog heeft hij voor dit jaar nog een voldoende voorraad Extremes.
    De Big Apples zouden een alternatief kunnen zijn, echter of deze de toets der kritiek kunnen doorstaan bij de die-hard vakantiefietser betwijfel ik.
    Misschien kan Gerrit Gaastra met de technici van Schwalbe nog voor een leuke verrassing zorgdragen, maar ik denk dat de samenwerking tussen Idworx en Schwalbe momenteel op een wat lager pitje staat.
    Even afwachten dus.
    Frits

  44. Frits, bedankt voor je reactie. Ik overweeg/ oog de Mondials. Big Apples lijken mij niet echt te voldoen gelet op onze fietstochten. Onze Extremes zijn aan hun laatste jaar toe dus het wordt spannend.

    Groet Peter

  45. Dacht dat de vraag over asfalt ging? In Nederland gaat offroad (zand schelpen) met BA’s ook heeel goed. Voor echt ruig terrein met steile beklimmingen neem je meer profiel uiteraard om wegslippen te voorkomen, Extremes, Smart Sam of iets dergelijks. Kennelijk is de Mondial wat stugger….. enerzijds ook handig, aangezien de Extremes in extreem terrein wel snel slijten…. en de Mondials zijn natuurlijk meer XR’s (stugger) dan Extremes (soepeler).

    Ben ook wel benieuwd welke band GG kiest voor de OR zodra zijn voorraad Extremes op zijn. En aanvullend, welke banden zal Idworx’s nieuwe All Rohler krijgen. Eurobike volgend weekend, daar zal Michiel wel weer met zijn fototoestelletje rondsluipen :), dus we weten het binnenkort.

  46. Beste Michiel,

    Ik heb je stuk gelezen en vind veel informatie. Toch zou ik je advies willen vragen.

    Ik zoek namelijk een fiets voor af en toe toertochtjes van 35 kilometer hooguit 40 kilometer. Ik wil er een die licht genoeg fiets zodat ik ik die andere oudere mensen (ik ben 60) met hun E bike voorlopig bij kan houden. Ik heb nu een gewone boodschappenfiets van Gazelle en kan ze daar wel mee bijhouden, maar het is wel erg zwaar. Ik weiger een Ebike te kopen, omdat ik lang jong wil blijven en sterk. Ik zoek een goede sportieve fiets met mixed frame, maar wel de iets bredere banden. Die bredere banden vind ik makkelijk als het glad is dan kan ik m ook voor boodschappen gebruiken (alleen als het glad is) Een vriendin heeft er een van raleigh met brede banden en ik merk dat dat voor mij stabieler is als we door het bos fietsen op een zandpad b.v..

    Weet jij er een die redelijk aan de prijs is (hoeft niet goedkoop is duurkoop te zijn en goed genoeg voor het doel waar ik m voor wil hebben? Die raleigh is al oud en word niet meer verkocht en is bovendien een klein model wat voor mij ook te klein is. Heb je een idee en waar ik best heen kan gaan en welk merk model ik eens moet gaan bekijken?Mag ook Duits merk zijn.

    vr gr
    Dorothée

  47. Er zijn veel zaken die van invloed zijn. Een goed advies is lastig eventjes online te geven, omdat een fijne fiets heel persoonlijk is en je eigenlijk zoveel mogelijk verschillende modellen moet uitproberen..

    Waar woon je? Misschien dat ik je kan doorverwijzen naar winkels bij jou in de buurt waarvan ik verwacht dat ze je van een goed advies kunnen voorzien.

  48. Onlangs kocht ik een Idworx Easy Rohler. Ik vrees echter dat ik een te grote (framemaat) heb gekocht; hij is vooral te lang voor mij. Ik kan niet goed bij het stuur en had op mijn eerste echte rit het gevoel alsof ik als een kruisbeeld aan het ook veel te brede stuur hing. Dat vindt St Christoffel ook vast geen fijn gezicht.

    Nu wil ik dit oplossen door A) het stuur minimaal 5 centimeter per kant korter te maken en B) de stuurpen met voorbouw te vervangen door een ouderwetse pen met vaste strop (dus geen voorbouw). Ik zou het zeer tof vinden als iemand me raad kan geven over:
    Hoe ver kan je het stuur inkorten? Kan het nog meer dan 5 cm? Ik wil eigenlijk naar schouderbreedte en dan kom ik op ongeveer 8 – 10 cm per kant korter. Maar men geeft op dat het stuur ‘double butted’ is dus mogelijk stelt dat een grens.
    En zijn er ‘vaste’ stuurpennen zonder voorbouw die op Idworx passen?

    Ik heb mijn dealer ook gemaild over de kwestie, maar zou graag een ‘second opinion’ weten; misschien van een ‘ervaringsdeskundige’

  49. Wat ik eigenlijk vergat te melden: ik krijg compleet ‘dode vingers’ door dit stuur; dus het is niet dat ik om esthetische redenen problemen heb. Ik kon nauwelijks meer de remmen bedienen, en dat kwam niet door de kou want ik had mijn winterhandschoenen aan die ik op de racefiets gebruik.

  50. Bedankt voor de overzichtelijke info !
    Ik vind het één van de weinige sites waarop goede adviezen worden gegeven over aankoop van een trekkingfiets.

  51. @ Adriaan: Ik raad je aan om je stuur eerst met 2cm in te korten en er dan een tijdje mee te gaan fietsen. Ineens 5cm eraf halen kan teveel zijn. Beter later er nog eens 2 afhalen. Echter, het stuur moet wel wat breder zijn dan je schouders.

    Hoe lang ben je en welke framemaat heb je? Ben je bij aankoop door je dealer opgemeten?

  52. Hoi Michiel,

    Na jaren steeds de verkeerde fiets gekocht te hebben wil ik nu toch proberen eindelijk iets te kopen waar ik ook wat langer op kan zitten dan 20 km, dan beginnen de klachten n.l.
    Zoals, gevoeloze handen, vooral bij muis, tintelende vingers, geen gevoel in het kruis, last van mijn voeten, kortom niet echt fijn om een flink stuk te gaan fietsen. Nu heb ik het idee om een fiets op maat te laten maken, dan heb ik tenminste het idee dat de geometrie in ieder geval klopt. ( een standaard frame werkt voor mij denk ik niet)
    Maar dit zijn wel prijzige fietsen ben ik inmiddels achter. De fiets zal hoofdzakelijk gebruikt worden voor een weekendjeweg op de fiets en zo nu en dan een fiets vakantie. Heb jij wellicht wat goede adviezen voor mij?
    O ja, ook niet onbelangrijk, ik ben ca 1.88 lang en weeg zo,n 104 kg.
    b.v.d. voor je reactie,
    Rick.

  53. Hoi Rick, over maatwerk heb ik een hele sterke mening. Namelijk: voor 99% van de bevolking is dit NERGENS VOOR NODIG. Als je geen uitzonderlijke grote of kleine afmetingen hebt of specifieke lichamelijke afwijkingen en je geen bijzondere eisen stelt aan de constructie en opbouw van een frame wat bij geen enkele fabrikant standaard verkrijgbaar is, dan is maatwerk echt weggegooid geld!! Bovendien zie ik helaas maar al te veel maatbouwers de grootste onzin verkopen.

    Met 1,88 meter is maatwerk absoluut niet nodig. Het is gewoon een kwestie van de juiste framesoort kiezen waarop de voor jou ideale zithouding ingesteld kan worden. Weet dat zithouding en geometrie twee verschillende zaken zijn die tot op zekere hoogte los van elkaar te bepalen zijn. Ik ben zelf ook 1,88 meter en kan op tientallen, zo niet honderden verschillende fietsen met sterk uiteenlopende geometrieën een voor mij goede zithouding realiseren.

    Ik raad je aan je goed te laten adviseren over een goede zithouding in combinatie met het juiste stuur, handvatten en zadel. Jouw gewicht speelt ook een niet te onderschatten rol in je klachten en ook met een perfecte zithouding zal je pijn niet helemaal verdwijnen. Uiteindelijk krijgt de best getrainde wereldfietser na uren in het zadel gezeten te hebben ook met pijntjes te maken en speciaal op maat gemaakte schoenen kunnen er ook niet voor zorgen dat je ineens na een paar wandeltochten de Nijmeegse vierdaagse zonder pijn kan lopen. Als je een geschikte zithouding hebt gevonden is het alsnog ‘gewoon’ een kwestie van rustig trainen en wennen. En net zo lang met je zithouding experimenteren totdat de klachten maximaal verminderen. Helaas is dit een te uitgebreid proces om je hier eventjes via internet over te informeren.

  54. Bedankt voor je reactie ik ga morgen meteen maar eens naar een goede fietsenmaker.
    Ik laat mijn bevindingen nog wel weten.
    Groet,
    Rick.

  55. Waar woon je ergens? Misschien ken ik een goede winkel bij jou in de buurt. Let in ieder geval op dat ze een meetsysteem hebben, eventueel een pasfiets en een uitgebreid assortiment zadels, handvatten en pedalen.

  56. Allereerst mijn complimenten voor het heldere artikel. Ben bezig me te orienteren op een trekkingfiets. Al veel fora gelezen, maar nu eindelijk een helder overzicht.
    Ik heb drie vragen: wat is je mening over Rohloff naven versus derailleur. En is investering in CSS velgen de moeite (lees: geld) waard. Of beter: wat zijn de afwegingen hiervoor?
    Wat zijn redenen om te kiezen voor naafdynamo versus batterijverlichting? Ervaringen…
    Alvast mijn dank voor je reactie.
    Groet, Rob

  57. Rob, als ik een voorzetje mag geven het volgende:
    Er zijn mensen die zweren bij Rohloff en er zijn mensen die niets anders willen dan een derailleur, maar…….. Rohloff is praktisch onderhoudsvrij, terwijl je bij een derailleur regelmatig onderhoud moet plegen. Bij Rohloff heb je een voortandwiel en een achter tandwiel, ketting loopt dus in rechte lijn. je kan eventueel een kettingkast plaatsen. Bij een derailleur is dit niet het geval waardoor je eerder een ketting zal moeten vervangen dan bij een Rohloff. Je moet je realiseren dat een Rohloff veel duurder is dan een derailleur systeem. Daarnaast zijn de stapjes bij een derailleur kleiner dan bij een Rohloff. Sommigen vinden dit fijner. Ga de beide systemen eens testen en kijk wat je prettig vindt.

    Een CSS velg zoals die b.v. op de Idworx fietsen zitten gaan zeker ruim 50.000 km mee, dus dat is zondermeer een goede investering. Op de velg zit een keramische laag die keihard is. Voordeel bij regen slijt de velg veel minder en remt stukken beter (goed merkbaar in de bergen) dan b.v. een Alu velg.

    In principe heb je bij een naafdynamo altijd licht terwijl dit bij batterijverlichting geen vanzelfsprekendheid is (je moet reservebatterijen bij je hebben).

    Ik hoop je wat op weg geholpen te hebben, misschien heeft Michiel nog wat overtuigende argumenten, maar dat lees je dan wel.
    Groet,
    Frits

  58. Frits, mijn dank voor je info.
    Weet je (of iemand anders) of CSS velgen met 48 spaken bestaan.
    Ik ben nl een beetje gewichtig (+/- 120 kg bij 196 cm) met de intentie om te verminderen maar toch.
    Groet, Rob

  59. Bedankt voor je complimenten, Rob!

    Alhoewel ik fietsonderhoud helemaal niet moeilijk vind, ben ik het gepoets en gepruts aan de gevoelige derailleursystemen en de snel optredende roestvorming op kettingen meer dan zat. Ook onderweg presteert een derailleur bij vies weer al heel snel minder.

    Mijn overtuigende argumenten voor Rohloff zijn in meerdere artikelen en testverslagen terug te vinden. Voor mij niets anders meer! En dan het liefst met een tandriem!

    CSS velgen vind ik persoonlijk geen must. Het grotere remvermogen is fijn, vooral met nat weer, maar ik vind de remmen iets te bijterig. Gewone Magura’s op alu velgen remmen meer dan goed. Ik vind CSS alleen een duidelijke meerwaarde hebben als je heel veel kilometers in de modder fietst.

    Alu velgen met een extra dikke wand gaan lang genoeg mee en desnoods monteer je de zachtere (harder slijtende) rode blokken voor een groter remvermogen en een langere levensduur van de velg.

    CSS velgen hebben het nadeel dat ze op den duur gepolijst worden en vanaf dan aan remvermogen verliezen. En ze zijn gevoelig voor pekel. De keramische laag kan dan soms loslaten…

    Naafdynamo: altijd handig! Je bent altijd zeker van voldoende verlichting of je hebt via een oplader altijd voldoende stroom voor je mobiel of GPS. Batterijen zijn altijd leeg op het moment dat je dat niet kan gebruiken, slecht voor het milieu, vaak niet meer in huis wanneer je ze nodig hebt en de lichtopbrengst is veel minder… Met een naafdynamo kan je ook oplaadbare batterijen opladen. 😉

  60. Hartelijk dank voor je heldere antwoord. Voor de uitleg over CSS velgen was er welkom. Van Rohloff ben ik inmiddels wel overtuigd, ondanks de investering die het kost.
    Gr. Rob

  61. Het kost wat, maar dan heb je ook wat. Hoe meer kilometers je maakt, hoe voordeliger een Rohloff wordt. Maar je betaalt vooral voor het gebruiksgemak en het jezelf besparen van irritaties onderweg en in de werkplaats.

  62. Mijn keuze(s) is/zijn bijna gemaakt. Blijft een keuze nog open: tandriem versus ketting op een Rohloff naaf.
    Heb al veel gelezen over pro en cons van tandriem. Wat ik ook hoorde, is dat als je wat zwaarder bent (110-120 kg) en dus meer gewicht en kracht in de strijd kunt gooien, er een punt komt, dat de tandriem dit niet meer “leuk” vindt. Klopt dit of is dit een broodje aap?
    Ben bewust dat tandriem duurder in aanschaf is. Is er een rekenmodel die laat zien dat op den duur de investering terugverdiend wordt?
    Zijn er naast financieel, andere redenen om NIET te kiezen voor een tandriem (anders dan dat je geen Rohloff naaf gebruikt, want die komt er zeker wel)?
    Het lijkt nu, dat ik redenen zoek, om geen tandriem te nemen. Dat is niet zo, maar ik wil een afgewogen keuze maken.
    Heel verhaal, maar ik hoop, dat mijn vraag helder is.
    Alvast mijn dank.

  63. Een riem vindt het gewicht van de berijder net zo min ‘leuk’ als dat een ketting dat doet. Riem en ketting breken om exact dezelfde redenen: slijtage, tak of steen ertussen en andersoortige beschadigingen van buitenaf. Daarin doet een riem niet onder voor een ketting. Treksterkte is gelijk of zelfs beter. Daarbij komt dat een keting kan corroderen en een riem niet.

    Het grote verschil zit hem in de repareerbaarheid. Als een ketting breekt, dan kan je hem repareren met nieuwe schakeltjes en een riem moet je in zijn geheel vervangen.

    Rekensommetjes zijn leuk, maar niet voor iedereen hetzelfde van toepassing. Gemiddeld genomen ben je met een riem qua materialen niet goedkoper uit. Wel als je een prijskaartje aan uren hangt en alle tijd in de werkplaats ook meerekent, want je bespaart gewoon veel op onderhoud. En dat is ook wat waard. Een advocaat of dokter zal de riem vanzelfsprekend sneller terugverdienen dan een vakkenvuller of straatwerker. 😉

    Lees meer over de voors en tegens hier: http://www.bongersbikes.nl/beltdrive

  64. De kogel is door de kerk. Vanmiddag twee Santos fietsen besteld met Rohloff en riem. Ieder in dit forum bedankt voor de info (met name Michiel)

  65. Dit is (sorry; persoonlijke omstandigheden) nog een hele late reactie op Michiel (5 januari).
    Ja, ik ben opgemeten. Ik ben 1.77 m en heb een Idworx Easy Rohler Large frame.
    Ik heb inderdaad op een ‘meetfiets’ gezeten, maar dealer is erg voorstander van ‘hoog’ (medewerkster wilde bij aflevering het zadel ook niet zo laag afstellen als ik prettig vond). Misschien is het allemaal ‘wetenschappelijk’ wel correct, maar je hebt toch ook iets als persoonlijke voorkeur. En bij mij is die: de oude standaardregel: met blote voet moet het been bijna gestrekt zijn als je de hiel op het pedaal zet, met de crank in het verlengde van de zitbuis.

    Anyway; ik voel me echt niet fijn op deze fiets. Ik beschouw het als een miskoop; waar ik natuurlijk ook zelf voor verantwoordelijk ben.
    Geef mij maar een ‘low-tech’ fiets waar je zelf onderweg nog iets aan kan afstellen. Dus een derailleur en zij-optrekremmen (want die Magura Firm techs lopen nu al aan op de velg, laat staan als je onderweg een zij-slagje oploopt)
    Dus de Idworx gaat (helaas) in de verkoop, want ik durf er niet mee naar het buitenland. Maar bedankt voor de hulp.

  66. Adriaan, hier snap ik niets van, je beschouwt de Idworx als een miskoop!!
    Laat je evn niet leiden door emoties.
    Wat simpel op te lossen is, zijn de Firmtech remmen. Als je aan de zijkant van de fiets gaat staan zie je bij de remmen een ‘ingebouwde’ boutje van inbus 5 mm zitten. Deze draai je wat losser waardoor de rem van de velg af komt te zitten.
    Waarom laat je je door een medewerkster iets aanpraten terwijl je zelf de juiste conclusie trekt m.b.t. afstelling zadel.
    Je kan altijd nog varieren met een andere stuur- en zadelpen.
    Ga eerst eens naar een goede dealer, ik weet niet waar je woont maar goede dealers zijn (Bongers in Apeldoorn, Rein Veenendaal in Veenendaal, Bikefeeling in Oudenbosch, Rijwielpaleis in Bilthoven, Frank van Oirschot in Riel).
    Je fiets nu te koop zetten kost je veel geld en dat is zonde. Met de Idworx die je nu hebt kan je moeiteloos de wereld mee rond, het is echt een topfiets, absoluut!!.
    Ik hoop je een zetje in de goede richting gegeven te hebben.
    Frits

  67. Adriaan, kom maar een keer langs in Apeldoorn, dan wil ik wel even naar je fiets en je zithouding kijken. Moet vast wel in orde te krijgen zijn. Een L is inderdaad aan de grote kant voor iemand van jouw lengte, maar laten we geen overhaaste beslissingen nemen!

    De fiets zelf is echt top. Gebouwd om probleemloos te zijn. Mits af fabriek en door de dealer goed afgesteld, natuurlijk. Wat fijn is, is dat je er zelf praktisch niets aan hóeft af te stellen. Wat niet kan versteld kan worden kan ook niet verkeerd lopen of door de gebruiker verprutst worden.

  68. Beide heren bedankt voor de morele steun en het aanbod!

    En ik heb het stelschroefje van de rem gevonden (durfde nergens aan te draaien want dacht dat er misschien olie zou gaan lekken van de hydrauliek).

    Tuurlijk zit er een hoop emotie. Ik ging in de jaren 80 met een omgebouwde Koga-racefiets op vakantie. Als er een spaak brak dan haalde ik zonodig op de camping de pignon er af en zette een nieuwe spaak…. Ik bedoel maar: ik had controle over die fiets. En dus geen problemen.

    En nu koop ik een ietsje duurder product, met de verwachting van ‘probleemloos’. Blijkt echter bij het eerste ritje niet vooruit te branden (ik ontdekte pas later de aanlopende remblokken; voelde en hoorde ik tijdens rijden niet, omdat je met die Rohloff wel doorgaat). En ik ga kapot aan de houding; kan niet bij het stuur (te ver weg en te breed) en zit veel te hoog.
    Kreeg daarna een slijmbeursontsteking in schouder gevolgd door ‘frozen shoulder’ (ben 53 jaar).
    Dus ik heb 40 km gereden in november en verder verplaats ik hem dagelijks van studeerkamertje naar slaapkamer (‘s morgens) en vice versa (‘s avonds).
    Dus ja; er zit wat emotie in 🙂

    Maar ik zal teleurstelling omzetten in actie en neem ook nog wel contact met dealer (die was lang afwezig), al is het alleen maar om feedback te geven over de wijze van aflevering en ‘afstelling’.

    Dank!

  69. Adriaan, succes en krijg je geen goed gevoel bij je eigen dealer dan kom je van het aanbod van Michiel in een warm bad terecht.
    Je moet lekker op de fiets zitten en het fietsen moet plezier geven. Ik hoop dat je het fietsplezier (op de Idworx!!) weer terug krijgt.
    Als achteraf blijkt dat je dealer je toch een te grote maat fiets hebt aangemeten, dan zou het hem sieren als hij je tegemoet wilt komen met een goede regeling en anders zou ik Gerrit Gaastra van je situatie met je dealer op de hoogte stellen.
    Gezien jouw lengte is maat L voor jou niet overdreven groot. Een kleinere stuurpen en je zadelstand meer naar voren zal denk ik al een hele verbetering geven.
    Nogmaals laat je niet uit het lood slaan!!!
    Frits

  70. Ik ben helemaal nieuw in de fietswereld en heb interesse in de koga worldtraveller, totdat ik in Maastricht bij cycling Evers kwam.
    Daar stonden verschillende Santos fietsen ,van verschillende prijsklasse en doeleinden.
    Wat me opviel was dat Jos Evers zei dat ik geen fiets kreeg zonder me op meten.
    Als mijn spaarvarken het toelaat ga ik dat ook doen, mijn oog is op een travelmaster 2.6 gevallen met veel opties.
    Over de riemaandrijving kan ik wel iets zeggen,nl: sinds 2001 heb ik op mijn buell x1 lightning met 100pk meer dan 50.000 km zonder problemen met een riem gereden . Ondanks alle mishandelingen heeft de riem geen sporen van breuk,scheurtjes of rafels.
    Dus over duurzaamheid hoeft zich eigenlijk niemand zorgen te maken.
    Nog een paar maandjes sparen en dan ? Op naar Evers en een Santos laten aanmeten :))

  71. Michiel, tips voor een goed verkooppunt in Utrecht?

    Ik heb in het verleden veel problemen gehad met slecht passende fietsen (na advies van een ‘vakman’) en ben nogal huiverig voor een nieuwe ‘miskoop’.

  72. @ Reynard: fietsenmakers die een verkeerde framemaat aanmeten komen helaas nog altijd veel te vaak voor… Soms doen ze het bewust om van een bepaalde fiets af te komen, maar soms is het ook onkunde of een verschil van inzicht…

    Wat te allen tijde belangrijk is, is dat je als consument goed aangeeft wat je wel en niet wil en wat je na een proefrit voelt. Zelfs een vakman heeft input nodig om samen met de klant tot een passende afstelling te komen.

    In de regio Utrecht denk ik als eerste aan de firma Snel. Zij zijn specialist op trekkinggebied.

  73. Michiel, dank voor de tip. Ik kende Snel al wel van naam, maar wist niet dat ze ook specialist voor trekking zijn. De website geeft vertrouwen.

  74. @Reynard. Over framemaat heb ik vorig jaar een dure les geleerd. Namelijk dat de dealer bij het aanmeten uit ging van ofwel ‘criteria uit het boekje’ ofwel zijn eigen opvattingen. Of beide, dat kan ook. Het is in ieder geval een frame geworden dat achteraf voor MIJ te groot is. En het gaat er toch uiteindelijk om dat de gebruiker er mee uit de voeten kan; ook als het niet helemaal aan het theoretische ideaal voldoet. Ik heb me in ieder geval voorgenomen om ALLEEN nog maar een fiets te kopen als ik zelf uitgebreid heb proefgereden op die specifieke framemaat. En dan zonodig een dealer te zoeken waar dat kan.

  75. Bedasnkt voor de info.
    Zou iemand mij nog iets kunnen vertellen over het belang van het bovenbuis in het fietsframe? althans de lengte ervan. ik heb een fiets waarvan ik vermoed dat het te klein is en een ander fiets waarvan ik vermoed dat het te groot is.

  76. Diyarinho, je hebt mensen met een lang bovenlichaam en of kortere benen of omgekeerd of beiden.
    De ene zegt dat de bovenbuis lengte belangrijk is en de andere zegt weer dat de zitbuislengte belangrijk is.
    Als je een kort bovenlichaam hebt, dan kan je met de bovenbuis lengte nog wat varieren door een kortere stuurpen te monteren of je zadel wat meer naar voren te plaatsen/schuiven.
    Qua zitbuislengte kan je weinig aan veranderen, hoogstens een iets langere zadelpen (400 mm) of langere traparmen (standaard dacht ik 175 mm), maar met door een bocht gaan moet je hier wel rekening mee houden.
    Heb je een lang bovenlichaam, dan is een langere bovenbuislengte fijn. Als je op de fiets zit dan moeten je armen licht gebogen zijn.
    Heb je een kortere bovenbuis dan kan je een langere stuurpen monteren en een zadelpen met voldoende setback.
    Zorg er verder voor dat als je op de fiets zit en de trappers staan horizontaal dat een denkbeeldig loodlijntje vanaf je knie naar de as van de trapper mooi verticaal is.
    Als dat allemaal oké is, ga dan een uitgebreide proefrit maken.
    Succes.
    Frits

  77. Graag een advies ivm met heel erg beperkt budget.

    Ik will graag een fiets kopen voor lange ritten (bijvoorbeeld vakantie in Duitsland dit jaar, Spanie volgend jaar). Ik verdiep me langzaam in het onderwerp. Het is gewoon heel erg leuk en interesant maar is het uberhaupt mogelijk een fatsoenlijk fiets te kopen tot 850 Euro (misschien kan ik hem volgen jaar upgraden). Hoe meer ik weet hoe meer het moeilijk wordt.

    Dawid

    @Michiel. Nice site.

  78. Perfekte tips in deze diskussie, hartelijk dank.
    Ben al 20 jaar een MTB liefhebber, woonachtig in de Vogezen. 50 jaar, 1m82, 79kg.
    Ga nu de trekking kant op – nieuw voor mij.

    Lijkt het volgende projekt oké?

    Besloten om 1 van m’n MTB’s om te bouwen naar trekking. Geraamde kosten €600
    Frame: Lapierre 26″ prorace 400, een zeer goed en stijf frans ALU frame.
    met: 3 x 9 XT schakelgroep : crankstel SRAM Noir
    Nieuwe onderdelen:
    Stijve voorvork Surly TROLL
    Nieuwe remmen: achter hydr schijf XT; voor V-brake XT
    Wielen: achter 36 spaaks; voor 32 spaaks; beide met XT naven
    Voor en achter dragers van TUBUS
    Smal Broekszadel (voor een redelijk aanvallende houding)
    Banden: 559 x 1.75″ Continental contact.

    Vriendelijke groet,
    Arie

  79. @ Arie: ik denk dat jij heel veel mooie trekkingkilometers tegemoet gaat!

    Tip: probeer je bepakking zo te organiseren dat je het zonder stuurtas kan doen. Dat stuurt vele malen beter (en veiliger).

    Je kan ook rustig op zoek gaan naar een stevige alu voorvork waar je XT schijfrem op past. Remt beter en heeft minder last van oververhitting in lange afdalingen. De nieuwe XT schijfremmen zijn erg goed.

  80. Hallo allemaal,
    Wij hebben genoten van jullie vragen en antwoorden.
    Wij zijn echter op zoek naar een gedegen vakman die ons kan adviseren en opmeten want wij zijn echte starters

  81. Hallo Michiel,
    Inmiddels dik verslaafd aan de site……
    Wij wonen in Dordrecht, hebben slechte ervaringen met de reguliere handelaren voor de standaard fietsen. Ik hoop echt dat je iemand voor ons weet.
    Dank voor je snelle reactie.
    Hartelijke groet,

  82. Michiel,

    Dank je wel, ik heb hem al gevonden, lijkt uitstekend en ga een afspraak maken.
    Omdat wij echte starters zijn zal een IJsland trip er voorlopig niet inzitten. Een eerste doel is Duitsland of Denemarken. Wat is dan een slimme basisfiets, die ik kan upgraden naar gelang de volgende doelen.

    Hartelijke groet,

  83. @Diyarinho. Aan het antwoord van Frist zou ik willen toevoegen: het is eigenlijk makkelijker om een ‘korte’ fiets iets langer te maken dan een ‘lage’ korter.

    Ik heb dus een Idworx-Large gekocht die te lag blijkt. Er zit een ‘stuurpen’ (dat horizontale buisje tussen je vorkhoofd en stuur op van 10 cm. Dat is de standaard Idworx uitvoering. Na veel zoeken vond ik er eentje van 4 cm, maar korter zijn ze er niet. Met deze wordt het net acceptabel. Dan heb ik ook nog een smaller stuur gevonden, wat iets tergbuigt naar de berijder, waardoor ik ook weer iets minder ver hoef te strekken met m’n armen. Maar ik vond het een hoop gedoe dat ik liever niet had gehad met een beter passend frame!

    Met het variëren van de hoogte van je zadel heb je bovendien meer ‘speling’, zeker met de huidige frames die ‘laag’ zijn bij de zitbuis. Bij mijn correcte zadelhoogte had bij een L-frame de zadelpen wat minder ver uit de zitbuis gestoken dan bij een M-frame, maar het had dezelfde zadelpen kunnen zijn.

    En dan is er nog dit: als je de maten van de Idworx Medium vergelijkt met de Large, dan is het verschil in lengte groter dan het verschil in hoogte. Mogelijk is dat met andee merken net zo.

    Ik had dus met een medium frame makkelijk de juiste hoogte kunnen instellen, en waarschijnlijk aan de voorkant geen onderdelen hoeven vervangen (hoewel ik het stuur sowieso erg breed vind dus dat had ik wellicht wel verangen, maar niet met de reden om de fiets ‘korter’ te maken).

  84. Correctie: 1e zin moet zijn: “…… dan een laNge korter”.
    Eén letter niet getypt en er staat opeens iets heel anders, excuus! 🙂

  85. Hallo,….. heb deze mooie site gevonden,mede omdat ik een probleem heb met de zithouding op m,n fiets,en daar een oplossing voor zoek.
    Ik heb bij mij in de regio nog geen Rijwielhandelaar kunnen betrappen die dit soort problemen net zo belangrijk vindt als een fiets verkopen,dus ik richt me maar op het internet,en forums om daar iets wijzer te worden.

    Dat ik niet bepaald een kilometervreter ben en een betrekkelijke leek, mag hoop ik geen probleem zijn.
    Ik zou graag in de weekenden fietstochten maken tot maximaal 50 a 60km,en ben dan ook een “mooi weer” fietser die zich voorlopig beperkt om in eigen land ritjes te maken.

    Voor wat het waard is: Ik ben 1.86 lang en 96 kg zwaar.

    Ik heb onlangs een fraaie gebruikte Gazelle medeo airglider gekocht,framehoogte 61 cm, (bouwjaar circa 2006) ,dus een stads/toer fiets.
    Heb een proefrit gemaakt voor ik deze fiets kocht,maar heb tijdens deze proefrit me te veel gericht op hoe soepel de fiets trapt,en of de versnellingen goed werken,maar minder hoe ik op de fiets zit qua houding.
    Mede omdat ik daar eigenlijk op andere fietsen ook nooit zo,n, probleem mee had.
    De eerste serieuze rit van de rijwielhandel naar huis (zo,n 25 km), begon er al iets te dagen dat het niet lekker aanvoelde.
    Tijdens deze eerste rit had ik al snel de neiging om over te pakken op het midden van het stuur vlak naast de stuurpen.
    Maar heb toch bij voorkeur m,n handen op de normale plaats bij de handgrepen en remmen, dus niet echt jofel.
    Ik dacht dat dat kwam omdat het stuur en zadel toen nog niet precies afgesteld stonden op mijn lichaams afmetingen,(de frame hoogte was immers goed) maar zou dat thuis gelijk doen.
    Tegen alle verwachting in kreeg ik het niet voor elkaar om het zadel en het stuur dusdanig af te stellen dat ik er lekker op de fiets zit,ondanks dat ik ver genoeg van het stuur afzit heb ik het gevoel dat ik m,n rug niet genoeg kan strekken ,….heb in verhouding lange benen en een kort boven lichaam dus best wel vreemd.

    Het zal ongetwijfeld niet aan de zadelhoogte liggen,heb dit goed afgesteld,dus het moest het stuur wel zijn,…..nou, dat stuur weet inmiddels dat het verstelbaar is,want wel tig keer versteld om het goed te krijgen, zonder succes dus.
    Toen heb ik nog eens goed naar m,n oude fiets gekeken,…ook een sportieve stadsfiets, en ook de zelfde frame hoogte.
    Alleen het stuur is anders uitgevoerd,.. het stuur heeft de handgrepen onder een kleinere hoek, meer naar binnen gericht.
    Dus m,n probleemfiets heeft een wat rechter stuur.
    Dat is het enigste echte verschil wat ik kan vinden.

    Kortom:
    Voor dat ik met andere sturen ga experimenteren en me in de kosten jaag,en onnodig ga sleutelen,is mijn vraag of iemand zich kan voorstellen of daar het euvel ligt, en of iemand mij nog wat tips kan geven.
    Nou,… het is nogal een lang verhaal geworden, hoop dat iemand me wat wijzer kan maken.

    GR.Johan

  86. Johan, het is praktisch onmogelijk om je via internet over je zithouding van advies te voorzien. Daarvoor moet je echt met je fiets naar een vakman.

  87. Michiel,bedankt voor de reaktie,

    Ben vandaag nog maar eens naar een andere rijwielhandelaar gegaan,om mijn probleem voor te leggen,en die luisterde toch wel serieus naar mijn verhaal.
    Volgens hem had ik wellicht een tijdje nodig om er aan het stuur te wennen.
    Dit zou natuurlijk best kunnen,omdat ik een ander stuur gewent ben al jaren lang.
    Misschien ben ik inderdaad wel te snel pessimistisch geweest,en moet nog maar wat kilometertjes fietsen en afwachten of het beter wordt.
    Hoop van wel natuurlijk,scheelt een hoop kopzorg en chagrijn.

    Gr. Johan

  88. Bedankt Michel voor de reaktie.
    Heb inmiddels m’n vers omgebouwde MTB ingefiets met +2500m hoogte verschil, gedeeltelijk met volle bepakking, en zo’n 20% off-road. Geweldige stijve fiets. Voorrem velg V-Brake XT, en achter schijf XT. Erg goede combinatie vind ik – was een beetje bang voor de V-Brake, remt iets minder agressief dan schijf, maar voor trekking goed genoeg; de ‘betere’ achterrem geeft een veilig gevoel, omdat deze de de fiets recht in het spoor trekt, en het gewicht op het achterwiel zet (heb veel serieuze MTB ervaring, en heb een goed gevoel van remgedrag). Het Brookszadel – B17 Narrow – voelt hard aan in’t begin, maar is voor mij een hele verbetering tov plastic MTB zadels. Zit bij elke km komfortabeler. Stuurhoogte=zadelhoogte.
    Op naar’t echte werk !
    groeten, Arie

  89. Hallo Michiel,

    Ik heb thuis 2 fietsen staan, een degelijke Batavus voor woon/werkverkeer (staal frame met dikke buizen), 5 versnellingen en nog een tourfiets, een RIH Delta van 5 jaar oud met een Nexus 8-versnellingsnaaf maar wel een “gewoon” stuur. Wel met verende voorvork en zadelpen. Een aluminium frame. Op zich een heerlijke confortabele fiets, ware het niet dat ik toch na zo’n 20 km (met tegenwind) al bek af ben. Vooral als ik met m’n moeder een keer meefiets die een electrische fiets heeft, die zet hem met tegenwind lekker op 2 blokjes en weg is ze, en dan kom ik er later een halve km achteraan… een beetje een lullig gezicht.

    Ik heb al wel al een keer zo’n ligstuur op gemonteerd, om bij tegenwind toch een beetje voorover te zitten en meer snelheid te kunnen maken.
    Maar als ik dus moeier wordt dan lijkt het wel of ik met zachte banden fiets, zo’n gevoel terwijl m’n banden gewoon hard zijn.

    Ik heb 5 jaar geleden voor deze fiets gekozen omdat ik zelf niet zo’n doe-het-zelver ben en het afstellen van een derrailleur nogal preciciewerk is en een fietsenmaker daar zo weer 40 Euro voor vraagt (met onderhoudsbeurt). En als je een keer je band oppompt en je komt tegen je ketting aan dan heb je gelijk weer smeer aan je armen (of erger aan de mouw van je jas).
    Al rijdt het wel lekker licht, want ik heb wel verschillende keren een hybride huurfiets gehad met een dergelijke versnelling. Heb het idee dat een naafversnelling toch zwaarder is.

    Wat zou ik nog aan mijn huidige fiets kunnen (laten) doen of misschien toch inruilen voor een trekkingfiets? Kan bijv. naderhand ook nog een ander (trekking of vlinder)stuur op mijn fiets gemonteerd kunnen worden?

  90. Nog in navolging op mijn vorige bericht; zou het ook kunnen dat verende voorvorken na verloop van tijd slapper worden? Ik heb (of had) hem altijd vrij stug ingesteld (minimaal vering) om meer snelheid te kunnen maken, omdat er ander teveel trapenergie verloren gaat.

    Ik wacht op antwoord.

  91. John, van een stadsfiets mag je geen sportfiets rijgedrag verwachten. Wat je er ook aan verbouwt, het blijft een relatief zwaar apparaat met een versnellingsnaaf die minder soepel draait dan een derailleursysteem.

    Van tegen de wind in fietsen word ik ook moe.

    En E-bike rijders zijn valsspelers. 😉

  92. John,
    Een voorvork slijt en verliest luchtdruk en/of olie (afhankelijk van het soort vork). Moet dus regelmatig nagekeken en onderhouden worden. Is bovendien zwaar, alhoewel er lichte MTB versies zijn maar deze zijn erg duur, en zoals je zegt vergt trapenergie, en komt ook het remgedrag niet ten goede. Kortom, voorvorken is een puur marketing verschijnsel, en hebben geen enkel nut op welke fiets dan ook, behalve als je echt slechte wegen fietst met gaten, boomwortels en keien.
    Kijk dus eens of je een stijve vork kunt (laten) monteren. Een goeie stalen vork van rond de 1000 gram heb je al rond de €80.
    Het gaat hier uiteraard om m’n persoonlijke mening.
    Moe worden na 20km met tegenwind wordt iedereen. Echter met een beetje oefening kun je na 10minuten pause zo weer 20km verder, maak je daar geen zorgen over !
    Een derailleur afstellen is als alle technische zaken. Als je eenmaal begrijpt hoe kabels en derailleurs werken, met een beetje oefening, wordt het vrij eenvoudig voor iedereen te doen.
    succes,
    Arie

  93. Dank je Arie en Michiel voor jullie verhelderende antwoorden. Moet toch binnenkort (als het seizoen voor “langere” fietstochten voorbij is) mijn fiets weer een keer voor een servicebeurt bij m’n dealer brengen. Zal het dan gelijk eens vragen.
    Ik weet ook dat er verende vorken zijn met een lock-off stand, zodat je hem vast kunt zetten wanneer je tegenwind of tegen een hoogte op fietst, die heb ik nu helaas (nog) niet. Voor zover ik weet heb ik er nu een mechanische vering (soort telesoop, dus geen lucht of olie), zat standaard op deze RIH-fiets. En ook een zelfde verende zadelpen. Zal hem ook zelf nog weer eens een beetje aandraaien (naar de +), zodat hij weer wat stugger wordt. Misschien helpt dat ook al een beetje. Hetzelfde geldt voor m’n zadelpen.

  94. Dan heb ik nog een vraag over de cassettes van derailleurs van Shimano.
    Ik heb elders gelezen dat er bij een 9 of 10 speed cassette meerdere tandwielcombinaties mogelijk zijn. Is zo’s cassette later mogelijk te vervangen (wanneer ik bijv. tussen de 6e en 7e versnelling een te groot gat vind zitten) voor een cassette met andere tandwielen? Of moeten dan ook derailleur en andere onderdelen vervangen worden?
    Waarschijnlijk wordt een fiets door de fabrikant met een bepaalde standaard tandwielcassette afgeleverd.

  95. Cassettes zijn verkrijgbaar met meerdere tandwielcombinaties. Daarvoor hoef je geen andere onderdelen te vervangen. Ook de voortandwielen kan je in meerdere maten krijgen.

  96. Nu nog iets heel anders:
    De kleur van het frame, misschien iets heel persoonlijks, maar ik zie bij meerdere fabrikanten dat zij het type trekkingfiets maar in één framekleur beschikbaar hebben, vaak zwart of zilvergrijs (Koga o.a.) en Trek X-serie alleen maar zwart. Dit geldt trouwens ook voor ander soort fietsen.
    Of een type of uitvoering heeft z’n eigen framekleur(en). Een fiets van het merk X is in de instapuitvoering bijv. grijs met rood, een iets luxere versie met wat meer toeters en bellen is grijs met blauw, en de meest luxe uitvoering met de hoogste kwaliteit Shimano-onderdelen is dan bijv. grijs met zwart of helemaal zwart.
    Toen ik een paar jaar geleden mijn gewone stadsfiets kocht, was mijn uitvoering in twee kleurkombinaties leverbaar en dat gold ook voor andere types en had je dus per type de keuze uit meer framekleuren. Bij m’n huidige tourfiets had ik helaas die keuze niet meer (is ook zilvergrijs met zwart en een klein randje blauw waar dan het merk RIH op staat).

    Het is natuurlijk maar bijzaak, want zoals ik al zei is dat heel persoonlijk, een ander geeft er misschien niet om en maakt het niet uit welke kleur(en) z’n fiets heeft. Maar het zou mooi zijn als de fabrikanten daar eens iets mee deden. Een auto bestel je toch ook in de kleur die je mooi vindt, onafhankelijk van het type en uitvoering.

  97. Je zou eens bij Santos kunnen kijken. Je kan kiezen uit 27 kleuren frames en ik geloof nog meer kleuren belettering en ook nog soort belettering.
    (en nog uitstekende fietsen ook)
    Nee, ik werk niet voor Santos, maar fiets er wel op.

  98. Beste,

    Ik heb met veel aandacht uw beschrijving gelezen over waar je op moet letten als je een trekkingfiets wil aanschaffen en wat de voor en nadelen zijn van de gebruikte materialen en onderdelen. Bij de beschrijving over velg- of naafremmen heb ik toch een bedenking. U schrijft dat bij naafremmen of schijfremmen de spaken door de extra belasting gevoeliger zijn voor spaakbreuk. Volgens mij is het juist omgekeerd en worden de spaken meer belast bij het remmen als men velgremmen gebruikt, doordat de fiets in beweging wil blijven en je de velg tegenhoud komen er enorme krachten op de spaken. Het is wel zo dat bij naafremmen de kroon (waar de 2 vorkbenen samen komen) van de voorvork het hard te verduren krijgt. Door het hefboomprincipe worden de krachten daar enorm versterkt.
    Graag een reactie op dit gegeven.
    Los van dit detail is dit een prachtige en leervolle website.
    Groeten, Carl

  99. Carl, bij velgremmen worden de spaken toch echt niet extra belast bij het remmen. De velg wordt tegen gehouden en de spaken hoeven niet meer te doen dan de fiets te dragen. De remkracht op iedere spaak is nul.

    Bij schijfremmen wordt het wiel in het midden vastgezet, terwijl de fiets doorduwt en het wiel wil blijven draaien. Vanuit de naaf moeten de spaken er dus flink aan trekken om de velg tegen te houden. Hoe groter het wiel hoe zwaarder de spaken het zullen hebben, want dan is de hefboomwerking groter.

    Voor een optimaal remvermogen met zo min mogelijk kracht op de gehele constructie is een zo groot mogelijke remschijf nodig. En de grootst mogelijke schijf is de velg.

    De vork is bij de vorkkroon het sterkst en op dat punt is de hefboomwerking het kleinst. Voorvorken met schijfremmen moeten verstevigd worden, want anders kunnen ze scheef trekken of verbuigen.

  100. Ik kom net terug van een 7 daagse tocht: 850 km en 7550m positief hoogteverschil (dus ook veel afdalingen).
    Heb dus goed m’n nieuwe remcombinatie kunnen testen op een volbepakte fiets van zo’n 38 à 40 kg (fiets+volle bepakking), ikzelf weeg een kleine 80kg.
    26 inch wielen : voor 32 spaaks met XT V-Brake ; achter 36 spaaks met XT schijfrem. (stijve surly voorvork; tassen voor en achter)
    Michiel heeft gelijk; met velgremmen worden de spaken minder belast dan bij schijfremmen, maar dit terzijde.
    Het remgedrag van mijn fiets is buitengewoon goed. In tegenstelling tot een MTB, staat er veel gewicht op het achterwiel, waardoor hij minder snel slipt. Met 50 km/u tijdens een afdaling, wil je niet dat het voorwiel in de slip raakt bij (te) fors afremmen. De schijf achter, die krachtig remt, trekt de fiets steeds op het rechte spoor, terwijl de V-brake voor een flink stuk meewerkt, maar nooit te veel!
    Dit geeft een veilig gevoel in elke situatie, zelfs bij nat wegdek.
    Het is ook de eerste keer dat ik Continental Contact banden test (26×1,75) : zeer confortabel en soepel rijdend. Ik verander niets meer !

    Groeten,
    Arie

  101. Ik zit nog te twijfelen, wanneer ik een Koga Traveller koop (of Singature o.b.v. de Traveller), of ik hem dan met derailleur of met Rohlofnaaf neem.
    Ik had wel elders op internet (op de site van de Vakantiefietser) iets gevonden waar even een rekensommetje stond voor de onderhoudskosten van een derailleursysteem (zoals vervangen ketting en tandwielen) in vergelijking met het onderhoud van een fiets met Rohlofnaaf. Maar nu gaat dat uit van gebruik na 60.000 km en dat je het zelf doet.
    Maar ik zou graag willen weten als a-techneut die voor onderhoud toch naar een fietsenmaker moet, na hoeveel km. ik de meerprijs van € 1000 voor een Rohlofnaaf eruit heb. En voor een tandriemaandrijving komt er nogeens € 300 bij
    (zag ik met prijsverschil in de Koga-Singature configurator).

  102. Dag John, ik heb geen enkele ervaring met Rohlofnaven. Moet erg aangenaam zijn als ik de kommentaren links en rechts lees. Wat ik wel weet is dat een derailleur systeem makkelijk zelf te onderhouden is, makkelijk monteerbaar en makkelijk afstelbaar. En gaat echt niet snel kapot, mits goed gebruikt (niet te veel kruisen van de ketting, goed schakelen, en regelmatig schoonmaken en smeren). Zelfs voor een a-techneut met enige oefening. Toch prettig lijkt me voor elke fietsreiziger dit te kunnen beheersen. Waarschijnlijk gaat een Rohlofnaaf minder snel kapot, maar als je komt te staan, dan liever niet midden in Verweggiestan.
    Als ik nu iets moest monteren op m’n MTB, maar ook op m’n reisfiets zou het worden:
    Derrailleur met 2×9 versnellingen. Voor: 26×39 ; achter 11×34. (ik heb 26″ wielen)
    Tja, de prijs….ik geef zelf de voorkeur aan gebruiksgemak, komfort en zekerheid. Ieder voelt zich lekker bij een bepaalt type materiaal.
    Succes bij je keuze !!

  103. Arie en John, zoals Michiel al stelt, ga het ervaren. Velgremmen zijn zeker goed, maar ik moet zeggen dat de schijfremmen van de Idworx AR fenominaal zijn. Ik heb het in Duitsland ervaren de FirmTech remmen die Idworx gebruikt en die toch wel tot de betere remmen behoren, worden door de schijfrem volledig in de schaduw gesteld.
    Van aanlopen, schuren of piepen zoals in de jaren 2005/2006 heb je totaal geen last meer. Goed doseerbaar en een uitstekende remkracht/vertraging. Met volledige bepakking en 70 km p/u op de teller kom je veilig en probleemloos tot stilstand. De spaken hebben nog dezelfde spanning als voor de tocht. Ga er maar vanuit dat in de verre toekomst de velgrem wordt vervangen door een schijfrem.
    De velgrem heeft toch altijd nog een halve wielomtrek nodig om zich vast te bijten in de velg, met de schijfrem heb je hier totaal geen last van, je hebt direct de rempower tot je beschikking.
    Vroeger was ik absoluut geen fan van de schijfrem maar de schijf van Idworx met de Hope remklauwen hebben mij zeer verrast!
    Frits

  104. Frits, interessante info!
    Zoals al eerder uitgelegd ben ik een ex wedstrijdrijder (mtb in de franse vogezen) Nu een zondagrijder waar het ook nog af en toe flink aangaat.
    Mij hoef je niet te overtuigen: schijf is perfekt!
    Echter het grote verschil tussen mtb en reis is de druk op het achterwiel. Deze is een stuk hoger op een reisfiets waardoor je de achterrem veel meer kunt laten werken. Mijn ervaring in grote afdalingen is zeer goed met schijf achter en v brake voor. Wellicht zijn er merken die beter zijn. Op m’ n wedstrijd fiets had ik Formula R1 remmen met D180 voor; was niets mis mee, en zeer betrouwbaar, maar wellicht niet geschikt voor een stevige reisfiets.

  105. Bedankt heren! Langzamerhand worden dingen voor mij al duidelijker.
    Wat ik ook nog wil proberen is het verschil tussen feathershockvering en geen vering. Ik heb op mijn huidige RIH fiets een voorvorkvering die ik toch als zwaar ervaar, hoewel het wel confortabel fietst op slecht geplaveide (tegel)fietspaden. Maar de feathershockvering van Koga zou lichter moeten zijn, maar hoe degelijk is deze in vergelijking met mijn huidige verende voorvork?

  106. Voor dagelijks gebruik is de vering van Koga prima, maar niet voor fietsvakanties met 4 tassen. De Feathershock heeft wel nokjes voor lowriders, maar die moet je niet gebruiken! Als je er tassen aan hangt, slijt de vering veel te hard.

  107. Bedankt Michiel.

    Nu ga ik hem hoofdzakelijk idd. voor toertochten gebruiken en (lichte) fietsvakanties met overnachtingen in een hotel/pension. Dan hoef ik ook minder bagage mee te nemen. De organisatie waar ik volgend jaar m’n vakantie boek hebben zelfs bagageservice. We gaan dan met een bus met fietsaanhanger waar de fietsen in gaan. Die bus met aanhanger blijft gedurende de reis steeds bij ons. Het zijn vaak reizen die bijv. in Duitsland de Rijn of Moezel volgen of de Lahn.
    Nu heb ik nog geen ervaring met zulke fietsaanhangers en hoe je fiets daarin vast wordt gezet of opgehangen. Alleen dat voor mij al de reden zijn om voor een Rohlofnaaf te kiezen, i.v.m. de kwetsbaarheid van een derailleursysteem. Als die fietsen in zo’n aanhanger “gepropt” worden dan weet ik niet of zo’n derailleur dat goed overleeft…

  108. Sommige derailleursystemen zijn nog voorzien van een zogenaamde derailleurbeschermer bij bepaalde merk of soort fietsen (zo’n ronde beugel die om je derailleur heen zit). Koga heeft dat niet bij de Traveller voor zover ik kon zien, maar misschien dat m’n fietsendealer zo’n beschermer er zelf op kan zetten?

  109. Vering op een trekkingfiets, ik zie het nut er niet van in.
    Of je moet echt offroad gaan. Vooral met 28″ wielen en banden vanaf 1,75 heb je comfort genoeg, vooral gecombineerd met een goed zadel (heb zelf een brooks B17N, dit ´veert’ opzich al ruim genoeg)
    Bovendien gewichtsbesparing met een stijve vork + een stijvere fiets en dus beter rijgedrag.
    Bescherming derailleur: niet nodig. Niet teveel zorgen maken met laden van fietsen in aanhanger. Zelf veel ervaring hiermee, en nog nooit problemen gehad. Zorg dat je er bij bent als ze de eerste keer laden!

  110. Ik las ergens dat je met een Rohlofnaaf in de 6e versnelling een heuvel/berg beklimt. Lijkt me toch vrij zwaar trappen. In vergelijking met mijn Nexus 8v-naaf in m’n huidige toerfiets; die zet ik ik 1 of 2. Maar misschien dat die verhoudingen in een Rohlofnaaf anders zijn?

  111. Ik weet niet waar je dat gelezen hebt, maar ik ga bergop toch regelmatig richting de 1, zeker met bepakking en >15kg bagage

  112. John, de Rohloff naaf heeft 14 versnellingen die overeenkomen met 27 versnellingen m.b.t. een derailleur. De Pinion die 18 versnellingen heeft kun je ongeveer vergelijken met 30 versnellingen m.b.t. een derailleur.
    Dus de stapjes bij je Nexus 8 versnellingen zijn groter dan bij een Rohloff en bij Rohloff zijn ze weer groter als bij de Pinion.
    Wat Jeroen terecht zegt, bij een volledig bepakte vakantiefiets ga je in de bergen al gauw naar versnelling 1 of 2. Bij heftige stijgingspercentages zal je in de meeste gevallen even moeten lopen of wat langere rustpauzes moeten houden, maar dat zal je met een derailleur fiets ook moeten.
    Frits

  113. Over fietstassen nog een vraag: bij de Koga Singature kun je er via de configurator ook fietstassen bij bestellen. Maar misschien zijn zulke (trekking)fietstassen ook elders goedkoper te krijgen? Een outdoorshop bijv. of de ANWB-winkel of bij de fietsendealer zelf. Iemand daar evaring mee?

  114. Dat zijn Ortlieb tassen in Koga stijl. Als de kleur niet van belang is kan je de Ortliebs in andere kleuren bij de betere fietsenwinkel kopen.

  115. Bedankt Michiel.

    Ik zal het bij m’n fietsenhandel waar ik hem straks wil gaan bestellen gelijk vragen. Wellicht valt er nog wel iets te onderhandelen over de prijs (is toch wel redelijk als je ook een dure fiets bestelt om over opties en accessoires wat te kunnen onderhandelen? Doe je ook als je een nieuwe auto koopt).

  116. ik wil een fiets waarmee ik met de kids mee kan fietsen in het bos (op de paden uiteraard) maar waar ik ook mee in de stad overweg kan en ermee boodschappen kan doen. Met nekhernia heb ik de mountainbike moeten laten staan. ik wil graag iets van hybride of trekking om ook wat langere tochten te kunnen maken. Per dag fiets ik circa 7 km. mijn huidige gazelle vindt ik te veel wiebelen. Wat adviseer je mij?
    enorm bedankt alvast want bij elke fietswinkel krijg ik weer een ander advies, gek wordt ik ervan…

  117. Ga voor een stabiel frame, dus geen lage instap. Sterke wielen zijn ook van groot belang voor een stabiel rijgedrag.

    Zoek een semi-sportieve zithouding die voor jou goed voelt, met het stuur net hoog genoeg voor voldoende comfort en laag genoeg voor genoeg druk op het voorwiel.

    Voor dagelijks gebruik is een dichte kettingkast en een versnellingsnaaf erg praktisch. Een derailleur rijdt lichter, maar behoeft regelmatig onderhoud.

    En het belangrijkste: ga voor banden van minimaal 50mm breed. Dankzij brede banden kan je poespas als vering achterweg laten.

  118. Nog een vraag m.b.t. mijn samen te stellen Koga Singature of Jan Janssen.
    Ik weet dat er ook ombouwsets bestaan om van bestaande fietsen een electrische fiets te maken. Ik wil dus nu nog géén electrische trapondersteuning, maar wel eventueel de mogelijkheid om m’n trekking/tourfiets later om te (laten) bouwen naar electrisch op het moment dat ik het soms ineens wel nodig heb (over 10 jaar bijv.) en dan niet weer voor € 3000 een nieuwe fiets hoeft te kopen. Ik moet voor mijn samengestelde Koga Singature (Rohlof met tandriem) al zo’n € 3500 neertellen (hoewel de Jan Janssen met Rohlof dus wel iets goedkoper is, dus die neem ik ook nog in overweging, hoewel die (nog) niet met tandriem te bestellen is). Dus voor die prijs wil ik hem ook gelijk wel een beetje levensbestendig maken als je begrijpt wat ik bedoel.
    Wacht een reactie af.

  119. Ik zou niet aan elektrische ombouwsets beginnen… Een omgebouwde fiets haalt het wat betreft kwaliteit, rijeigenschappen en afwerking niet bij een echte E-bike.

    Maar de ontwikkelingen gaan op dit moment hard, dus wie weet wat voor moois er over 10 jaar verkrijgbaar is? Met ombouwsets ben je echter wel veroordeeld tot een voorwielmotor, terwijl de motor in het achterwiel of in het midden van de fiets te prefereren is.

  120. Ik zit nog te twijfelen of ik er een bidonhouder opzet (schijnt volgens mijn dealer ook altijd achteraf nog mogelijk te zijn om op te monteren). Het schijnt dat het bij trekkingfietsen gebruikelijk is om er 1 of zelfs meer bidons (plus houder) op te hebben zitten.
    Ik heb ervaring met eerdere bidons, waar het water binnen een half uur al helemaal smerig lauw was geworden en er ook een vieze plastic smaak aan het water zat. Sindsdien doe ik altijd van die Spa-blauw flesjes in m’n fietstas en blijft het water ook langer koud.
    Nu heb ik inmiddels ook van die handige waterbidons in de Wereldwinkel gekocht (kosten € 12.00 en een deel van het geld gaat naar een goed doel). Je kunt ze in meerdere kleuren krijgen en zijn makkelijk bij te vullen (althans in Nederland en west-Europa waar het leidingwater vertrouwd is om te drinken). Weet alleen niet of ze ook in de bidonhouders passen die Koga levert.

  121. John, de normale bidonhouders zijn vrij standaard. Sommige merken zoals het Zwitserse Sigg passen niet in een standaard bidonhouder, of je moet de bidonhouder van Santos nemen. Je hebt ook houders voor PETflessen.
    De bidons van Koga zijn goed. Verder heb je de Pajaro Keratherm van Elite, de Thermika van Polisport en de bidons van Xtreme. Ik zal altijd kiezen voor een bidon die zowel warme als koude dranken lang kan vasthouden.
    Zelf vind ik een afdekdop op de bidon om viezigheid buiten te houden, handig en functioneel.
    Google eens op internet!
    Succes

  122. Mijn fiets is net 20 dec. besteld! Maar omdat de fabriek van Koga rond Kerst en oud- en nieuw dicht was (volgens mijn dealer tenminste) is de bestelling, als het goed is, nu per 6 januari bij Koga geplaatst.
    Ben benieuwd, volgens mijn dealer kon de fiets ergens half tot eind januari bij hem binnen komen. Levertijd van de Signature is ongeveer 3 á 4 weken zij hij.

  123. Leuk artikel Michiel ,

    En super leuk trouwens dat je op alle berichten blijft reageren ……!!!!

    Ik ben van plan naar Australië te fietsen en heb besloten voor de Travelmaster alu 26 te gaan. Ik twijfel momenteel enkel over een Rohloff systeem of niet. Het is best een berg geld extra. Anderzijds beweert men dat je wel onderhoudsgemak en kwaliteit ervoor terugkrijgt. Ik lees vaak dat wanneer je er eenmaal aan begint , dat je nooit meer anders wilt.
    Is dit je aankoop goed praten, of valt hier wat voor te zeggen ???

    In ieder geval bedankt voor de artikel.

    Grs Albi

  124. Weet aan wie je deze vraag stelt, Albi. 😉 Ik ben Rohloff-gek.

    Mijn antwoord zal ALTIJD zijn: als je het geld ervoor hebt, GEWOON DOEN! Vooral voor zo’n pittige reis als die jij wil gaan ondernemen is Rohloff gewoon de verstandigste keus.

    Als je maar genoeg kilometers maakt, dan wordt de Rohloff-naaf vanzelf per kilometer het goedkoopste systeem dat er bestaat.

  125. LoL,

    Ja je mening en je ervaring zijn me ondertussen duidelijk.
    Dan lijkt het me tijd om de spaarvarken kennis te laten maken met het hamertje.

    Thanks in ieder geval

    Grs Albi

  126. Albi in deze tijd van het jaar zijn er genoeg Idworx/Santos dealers te vinden die nog modellen met Rohloff uit 2013 of 2012 hebben staan voor interessante prijzen !
    Dan kan je spaarvarken misschien nog even in leven blijven…..

  127. Ik heb vier jaar terug de kapitale fout gemaakt door voor een Koga met verende voorvork te kiezen. heb tot voor kort nooit geweten dat ombouwen mogelijk is. Mochten er mensen zijn die hetzelfde hebben; gewoon doen!
    Je fiets en jijzelf worden er alleen maar beter van.

  128. Albi en Ruud, sommige dealers hebben zelfs nog Idworx / Santos modellen van 2011 staan, gewoon even googlen en vragen. Maar kijk of het de goede framemaat is en ga er altijd een behoorlijke proefrit op maken (geen rondje om de kerk dus!!!).
    Succes.

  129. Daniël, 100% met je eens.
    Zie ook m’n kommentaar ergens in september 2013.

    Succes en rij-ze !

  130. @Frits , afgelopen weekend ben ik wat Santos dealers in de buurt afgegaan. Ik zal ook de internet advertenties in de gaten houden. Maar met je framemaat advies ben ik het helemaal eens. Die fout maak ik niet nog eens.

    @Michiel , ongeveer 1.90 – 1.95 , heb wat maat tabellen bekeken en daar kwam ik gemiddeld uit op maat 61.

  131. @allen; Ik heb afgelopen zomer de groene route van Eindhoven naar Avignon gekocht van Paul Benjaminse, maar weet iemand of er een veel snellere en directere route bestaat en zo ja waar kan men die aanschaffen???

  132. Een veel directere route ga je niet kunnen vinden, deze is al erg direct.
    Ik heb hem een tijd geleden globaal gereden. Dus delen afgesneden en andere wegen gezocht (vb tussen thionvillen en Metz kan je snel via het jachtpad langs de Moesel rijden.)
    routeboek + overzichtskaart van FR kan je zelf een directere route bepalen.

    Maar is wel mooie route hoor.

    ik heb een tijdje geleden een boek gelezen waarin men de van Rysselberghe route volgde. Van veldhoven naar de middelandse zee. .
    http://fietsjeookterug.nl/root/index.php/route/achtergrond-van-rysselbergheroute/

  133. Hallo Op mijn 9 jaar oude Koga terraliner zit een voorvorkvering met lock. Alleen op hobbelwegen en op bospaden gebruik in de vering. Bevalt me wel goed. Ik merk wel (op de weg) dat de fiets zonder vering iets strakker stuurt.
    Binnenkort wil ik een Koga signature bestellen (met Rohloff). Ik lees veelvuldig dat brede (50 mm) banden zoveel vering/comfort geven dat een voorvork vering overbodig is. Maar wat mag ik verwachten van het stuurgevoel ? Ook minder strak, net als bij de voorvorkvering…? Of is het een kwestie van bandenspanning..? Wie kan mij hiermee helpen ? Alvast bedankt

  134. Hallo Frank,
    Ik weet niet hoeveel je fietst en wat je allemaal van plan bent, maar mijn mening is (maar trek je er niets van aan ;-)))) :
    – verende vork = onzin, tenzij je echt of road gaat zoals je met een MTB zou doen, en dan nog. Zelf ben ik een fanatiek MTB-er, woonachtend in de Vogezen, waar ik fiets met m’n super-full suspension carbon MTB…… maar ik doe bijna hetzelfde met net zoveel plezier op m’n reisfiets 26″ met stijve vork (nou ja niet helemaal zo ruig, maar ‘kom een heel eind….)
    – stijve vork = heel stabiel en goed rijgedrag, vooral met bepakking, en al helemaal als je staand (een berg op) fietst. + minder gewicht + goedkoper + minder onderhoud……
    – denk een aan een opknapbeurt van je oude KOGA: stijf vorkje erin, nieuwtje, en je hebt een hele goeie superfiets !!
    Banden 50mm is een goed idee. Zelf rij ik op 1,75″ banden (conti contacts), en dat bevalt me zeer goed. Je kunt inderdaad een beetje met de bandendruk spelen afhankelijk van het terrein. In de praktijk echter fiets je de hele dag met dezelfde druk, dus kies voor je start de druk van het juiste compromis.
    Succes ermee, veel rijplezier vanuit de Alsace,

  135. Hallo Frank,
    Ik weet niet hoeveel je fietst en wat je allemaal van plan bent, maar mijn mening is (maar trek je er niets van aan ;-)))) :
    – verende vork = onzin, tenzij je echt of road gaat zoals je met een MTB zou doen, en dan nog. Zelf ben ik een fanatiek MTB-er, woonachtend in de Vogezen, waar ik fiets met m’n super-full suspension carbon MTB…… maar ik doe bijna hetzelfde met net zoveel plezier op m’n reisfiets 26″ met stijve vork (nou ja niet helemaal zo ruig, maar ‘kom een heel eind….)
    – stijve vork = heel stabiel en goed rijgedrag, vooral met bepakking, en al helemaal als je staand (een berg op) fietst. + minder gewicht + goedkoper + minder onderhoud……
    – denk een aan een opknapbeurt van je oude KOGA: stijf vorkje erin, nieuw wiel, en je hebt een hele goeie superfiets !!
    Banden 50mm is een goed idee. Zelf rij ik op 1,75″ banden (conti contacts), en dat bevalt me zeer goed. Je kunt inderdaad een beetje met de bandendruk spelen afhankelijk van het terrein. In de praktijk echter fiets je de hele dag met dezelfde druk, dus kies voor je start de druk van het juiste compromis.
    Succes ermee, veel rijplezier vanuit de Alsace,

  136. Hallo,

    Ik heb afgelopen vrijdag alvast even een rondje mogen fietsen op mijn nieuwe Koga. Het was echt fantastisch!
    Ik moet helaas nog even wachten tot ik de papieren van Nationale Fietsprojecten binnen heb, dan mag ik hem pas meenemen en het restant bij betalen. Dat is nog wel een hele slok geld, aangezien de totaalprijs (na aftrek inruil oude fiets) € 3500 – 764 = nog € 2736 bij te betalen…
    Oeps… hoe ga ik dat thuis uitleggen.

  137. @John,

    Das niet zo moeilijk hoor om dat thuis netjes te verantwoorden…
    Je kan zeggen: Lieverd ik zat eerst te denken aan motorrijlessen, want ik zag mijzelf al in Duitsland met 180km p/u op die geweldige nieuwe BMW R-1200 rijden. Maar toen ik de aanschafprijs zag en dan de nog bijkomende kosten van helm en kleding, moest ik toch wel even drie keer slikken.
    Voor veel minder geld heb ik deze fiets gekocht, en kan ik nog veel meer genieten zonder dat dat ten koste gaat van m’n eigen veiligheid.
    Liefje, jij zou toch ook niet willen dat ik straks een ongeluk krijg? of wel?

    En John, zo speel je op haar gevoel en is ze maar wat blij dat je het niet in je hoofd hebt gehaald om op zo’n onveilig onding te stappen…..

    Succes thuis.

  138. John, voor een Koga is dit wel een hele dure fiets, wat is er zo bijzonder aan dat hij zo duur is?
    Je hoeft je thuis niet in allelerlei bochten te wringen, als fietsen je hobby is, je van plan bent op fietsvakantie te gaan, je ervoor gespaard hebt en je rookt en drinkt niet, dan valt dit naar mijn mening thuis best uit te leggen.
    Voor zo’n prijs heb je een mooi stuk techniek in handen waar je jarenlang plezier aan zult beleven, mits je een uitgebreide proefrit hebt gemaakt en de fiets je goed aangemeten wordt.

  139. Frits,
    Het betreft een Koga Signature met Rohlofnaaf en tandriemaandrijving, een Son naafdynamo en koplamp (in rode kleur). Vandaar die hoge prijs.

  140. John, een hele mooie fiets, ik hoop dat je er heel veel fietsplezier mee beleefd en veilige km’s toegewenst.
    By the way is de koplamp de nieuwe Edelux II of de Edelux +?
    In beide gevallen heb je een berg licht!

  141. Hallo,
    Ik heb m’n fiets nu eindelijk in bezit. Wat fietst dat heerlijk! Zo lekker licht vergeleken bij m’n vorige toerfiets wat eigenlijk geen toerfiets is (de RIH Delta). Heb m’n oude werkfiets, een Batavus Verona, ingeruild en de RIH is nu mijn werkfiets geworden voor woon-werk verkeer. Op kortere afstanden voldoet hij wel en is de voorvorkvering zelfs confortabel op de hier en daar hobbelige wegen.
    Maar deze Koga is zo lekker licht, zowel met fietsen maar ook als je hem optilt (moet vaak de achterkant even optillen om draai te kunnen maken in/uit de fietsenberging).
    Is ook wel zo confortabel als ik m’n fiets in de trein mee moet nemen. Heb dat met m’n vorige RIH ook weleens gedaan, maar daar vertilde ik me zowat aan om dat ding in de trein te krijgen.

    Nu de NS nog: zou fijn zijn als ze in de trein op de balkons van die beugels zouden maken waaraan je je fiets vast kunt zetten (met het kettingslot), zodat hij niet om plettert wanneer de trein op volle snelheid door een wisselstraat gaat…

  142. John, een tip mijnerzijds, weet niet of je dit standaard al doet, maar als je, zoals je schrijft, de achterkant optilt om een draai te maken doe dit dan beslist niet aan het zadel maar gebruik de achterdrager.
    Zadel kan aan de ophanging brug/zadel kapot getrokken worden.
    Veel rijplezier met je Koga.

  143. Hoi Frits,
    Meestal doe ik dat al wel, optillen aan de achterdrager. De vraag is alleen nog even hoe ik dat straks moet doen als er bagage op- een aanhangt, waardoor je niet meer bij de achterdrager kunt.

    Dat van de fiets meenemen in de trein is misschien iets om bij de Fietsersbond aan te kaarten? Tot enkele jaren geleden reed er in sommige (door locomotief) getrokken treinen een speciaal fietsrijtuig mee (bijv. Haarlem-Maastricht). Maar de huidige generatie dubbeldekkers, maar ook de zgn. Koplopers van de NS zijn voor de fiets echt een drama. Vooral in vakantietijd veel te weinig plek voor fietsen.
    De oude hondekoppen (mat. ’54) hadden nog echte bagageafdelingen, alsook de oude stoptreinen (plan V) uit ’64, maar die staan nu in het spoorwegmuseum…

  144. John, als je een rackpack overdwars op je achterdrager hebt en die leunt als het goed is dan op beide achtertassen, dan kan je je fiets ook bij de bovenbuis of bij de zadelbuis optillen. Maak je geen gebruik van een rackpack dan kan je de fiets nog steeds aan de achterdrager optillen.

    Omtrent het mee nemen van de fiets in de trein of de bus, heb ik helaas geen tot weinig ervaring mee. Mijn fietsvakantie begint vanuit huis en terug naar huis wordt ook fietsend gedaan.
    Ik verkeer in de gunstige omstandigheid dat ik de tijd redelijk aan mijzelf heb.
    Er gaan wel geluiden op (zie Wereldfietser forum o.a. Bert Sitters maakt zich hier sterk voor) om zowel de nationale als de internationale spoorwegen te bewegen meer fietsplaatsen in de treinen te creëren.

  145. Hallo!!

    Ik heb dit artikel met grote belangstelling zitten lezen. Ik ben zelf groot fan van het fietsen van lange afstanden.

    Nu heb ik op mijn fiets een vlinderstuur, maar ben benieuwd of ik dit stuur kan combineren met een ligstuur. Weten jullie of dit mogelijk is?

    Mvg,

    Robbert Verwaart

  146. Robbert, ik denk haast van niet, maar zeker weten doe ik het niet. Wat ik wel weet, is dat het vlinderstuur van Koga zich er niet voor leent. Ik heb zelf een Koga met vlinderstuur, maar daar kan geen ligstuur of ligbeugels opgeplaatst worden.
    Misschien dat andere lezers van deze site/forum je kunnen helpen.

  147. Ik lees dit artikel door en alle reacties. Het valt me op dat de schrijver dezes wel een specifieke voorkeur voor oversized aluminium frames laat doorschemeren. Stalen frames worden in het artikel neergezet als een wat gedateerd fenomeen waarvoor eigenlijk alleen op grond van stijl een keuze te rechtvaardigen is door conservatieve fietsers.
    Naar mijn ervaring, en naar die van vele anderen op het internet biedt staal echter een aanzienlijk andere rij-ervaring dan alu.
    En ten aanzien van de veelbezongen Rohloffnaaf; ik vind het een lawaaiig ding. Bovendien loopt hij iets zwaarder dan een eenvoudige maar stille derailleur, is de Rohloff veel zwaarder en last but not least zeer veel duurder.
    Bovendien zijn technische problemen geen uitzondering.
    Het onderhoud van een derailleur is eenvoudig; 1maal per jaar schoonmaken volstaat voor langdurig goede functie. Zelf geen zin in? Dan 1 maal per jaar een beurt bij de fietsenmaker.

  148. Voor meer info over Rohloff en verdere discussie verwijs ik jullie graag door naar dit artikel: http://www.sintchristophorus.nl/zoals-het-rohloffje-thuis-tikt/

    Wat betreft staal; ik heb veel stalen fietsen gereden en inderdaad in de loop der jaren, op basis van persoonlijke ervaringen en die van klanten, een specifieke voorkeur ontwikkeld voor stijve frames. En oversized alu is al snel stijver dan staal.

    Ik ben nu een stalen VSF aan het testen en zal mijn ervaringen binnenkort met jullie delen.

  149. Hallo,

    Ik heb voor de meivakantie al een flinke grote fietstocht op het programma staan met mijn nieuwe Koga Signature met Rohloff en tandriem. Vanaf Gouda naar een bungalowpark in de buurt van Arnhem, volgens de routeplanner ca. 97 km. Hopelijk werkt het weer dan ook een beetje mee, want met dit weer nu buiten krijg ik er al echt zin in…

    Hopelijk volgen er ook nog een aantal weekenden met mooi weer waarin ik ook nog wat grotere tochten kan maken om vast wat meer fietsconditie op te bouwen. Want in een keer 97 km fietsen gaat hem bij mij ook niet worden. Moet wel van tevoren een beetje getraind zijn om die afstand te kunnen fietsen. Maar met mijn lichte Koga zou het zowieso geen probleem moeten zijn.

  150. Georg, een stalen frame is zeker geen gedateerd fenomeen!
    Er worden nog diverse stalen kaders in de markt gezet (o.a. het Britse Reynolds, het Italiaanse Dedacciai, en het Nederlandse Duell om maar wat te noemen). Ook huidige fabrikanten zoals b.v. Idworx met de Gaastra fietsen, Vittorio, Snel, Avaghon leveren nog stalen modellen.
    Staal is altijd nog te repareren in b.v. Verwegistan bij een plaatselijke smid, dit in tegenstelling tot alu.
    Alu is voelbaar stijver dan b.v. staal, carbon of titanium.
    Je moet echter van goede huize komen wil je een staal, alu of titanium frame kapot krijgen. Carbon is van een andere orde (kan sneller breken) en wordt niet gebruikt voor vakantiefietsen.
    Staal kan bij een volledig bepakte fiets wel wat wiebeliger aanvoelen. Alu daarentegen is knalhard en geeft alle oneffenheden in het wegdek direct door aan zijn berijder of berijdster, dit in tegenstelling tot staal of titanium die wat vergevingsgezinder zijn.
    De discussies over Rohloff versus derailleur zijn oneindig. Zoals Michiel stelt heeft hij hier een item aan gewijd.
    Georg, ik ben zowel berijder van derailleur als van Rohloff, maar 1x per jaar je derailleur schoonmaken lukt mij niet. Afhankelijk van de weersomstandigheden doe ik dat wel 4x per jaar, wil je tenminste een goed functionerende derailleur houden!
    Een Rohloff kan, zo heb ik in de loop der jaren ervaren, tegen een stootje, maar onthou dat alles kapot kan gaan, geen olie versen, onder vollast schakelen etc. zal de levensduur beperken.
    Eric Schuijt of Michiel hebben eens uitgerekend wat de onderhoudskosten zijn van een derailleur en een Rohloffnaaf. Daarbij kwam Rohloff het beste uit de bus.
    Ik heb mij aangeleerd bij Rohloff om te schakelen als de ene trapper boven en de andere trapper onder staat.
    Enige nadeel van Rohloff t.o.v derailleur zijn de grotere stappen tussen de versnellingen. De Opinion, maar dat is weer een ander verhaal, ligt weer wat dichter qua versnellingen naar de derailleur toe. Opinion moet zich echter nog waarmaken.

  151. Misverstand 1:
    Staal is altijd nog te repareren in b.v. Verwegistan bij een plaatselijke smid, dit in tegenstelling tot alu.

    Ik quote uit het artikel: Dit idee dateert waarschijnlijk nog uit de jaren ’60 / ’70, want tegenwoordig brandt een authentiek Verweggistans lasapparaat finaal door iedere dunwandige stalen buis heen. Framebreuk betekent gewoon einde vakantie, ongeacht het framemateriaal.

    Misverstand 2:
    Alu is voelbaar stijver dan b.v. staal, carbon of titanium.

    Het kan niet gezegd worden dat het ene materiaal stijver is dan het andere. Carbon is slechts een weefsel van koolstofdraadjes, zo slap als een vaatdoek. Aluminiumfolie is slapper dan staalfolie met dezelfde dikte, maar aluminium buizen kunnen stijver zijn dan stalen buizen, afhankelijk van de buisdiameter, niet door het materiaal zelf! Je kan een stalen frame net zo oncomfortabel en stijf maken als een aluminium frame.

    Staal is het framemateriaal met het hoogste eigensoortige gewicht. Stalen frames zijn daarom meestal uit dunwandige buizen met een kleine diameter opgebouwd en daardoor niet echt stijf. Om een stalen frame van een goede torsie- en bracketstijfheid te voorzien, moeten er dikke buizen gebruikt worden, maar dat maakt het frame zwaar. Dan wordt er aluminium gebruikt. Een stalen frame weegt (bij gelijke stijfheid) ongeveer 1000 gram meer dan een aluminium frame.

  152. Hallo

    Mijn vriendin en ik zijn op zoek naar een trekkingfiets, en hebben al veel hulp gehad aan deze website, waarvoor dank!

    We zijn zeer geïnteresseerd in de Koga Traveller, maar de hoge prijs doet ons nog twijfelen. Ik heb echter op het internet het bedrijf Go-Cycle gevonden (http://www.go-cycle.nl/), maar men tweedehandskoga’s aanbiedt voor ongeveer €1000 goedkoper. Op zich zeer aantrekkelijk, maar het grote prijsverschil doet mij dan weer twijfelen aan de kwaliteit. Heb jij hier ervaring mee? En wat zou je adviseren?

    Alvast bedankt!

  153. Voor dergelijke gebruikte fietsen zit Go-Cycle zelfs nog aan de hoge kant. Website ziet er goed uit en het verhaal spreekt me aan, dus ik zou zeggen: bel die John maar eens!

  154. Verliezen die fietsen zo snel hun waarde? Wat ik mij dan ook afvraag, is wie zo snel zo’n dure fiets opnieuw verkoopt. Ontevreden klanten?

    Bedankt voor je snelle antwoord!

  155. De stelregel is ongeveer: als een fiets drie jaar oud is en nog in goede staat verkeert, dan is de waarde gehalveerd. Daarna schrijft de fiets per jaar wat minder af en zijn vooral de technische staat, het uiterlijk, het aanbod en de gewildheid van het model prijsbepalend.

    Dankzij het bedrijfsfietsenplan worden er relatief veel fietsen al na 3 jaar ingeruild, omdat men dan weer met belastingvoordeel een nieuwe mag aanschaffen.

  156. Hallo medefietsers.
    Ik zie zojuist dat je nu foto’s aan berichten kunt toevoegen. Een foto van mijn nieuwe Koga Signature wil ik jullie niet onthouden.

  157. Bij deze dan een foto van mijn uitstapje in Noord Ierland bij Giants Causewat

  158. Verrekt mooie fietsen hebben jullie daar.
    Dit is mijn trouwe Lapierre, niet een schoonheid, maar licht, stijf & confortabel.
    Moet alleen nog een fatsoenlijk voor-spatbord op, maar ‘k vind niets passend.
    de foto is bij Lausanne aan’t Lac Léman.

  159. Hallo Michiel,

    In je artikel heb je het over goedkopere of budget fietsen. Toch zie ik in de voorbeelden vaak de duurdere oplossing terug komen. En in de reacties zie ik dan Santos, Idworks of Koga terug komen. Aan welke prijs moet ik denken bij budget? En nu het echte probleem, we zoeken voor mijn vriendin nog een goede fiets, zij is 1,57 en heeft vaak moeite met het vinden van de juiste frame maat. Op dit moment zitten we ook nog met een budgettaire uitdaging. De fiets mag niet duurder zijn dan 700 euro. Welke merken en of typen kan je aanraden? Is er überhaupt iets degelijks op de markt in die prijsklasse?

  160. Hoi Hendrik.

    Voor €700,- is het heel lastig om iets degelijks te vinden wat ook nog een beetje lekker rijdt. Ik raad je aan om naar een goede gebruikte fiets te kijken i.p.v. een nieuwe, waarbij kwaliteit vaak moet lijden onder een ‘rijke’ uitrusting.

  161. Geweldige vakantie achter de rug met m’n Koga. In één dag van Gouda naar Schaarsbergen gefietst (vlakbij Arnhem), een afstand van ruim 100 km en afgelopen vrijdag weer terug. Alleen toen met een harde wind en een paar flinke regen- en onweersbuien. Maar ik heb het gehaald!!!

    Wat rijdt dat toch lekker. Met m’n Koga met Rohloff-naaf de heuvels van de Posbank over gecrossd, zonder al te veel moeite. Mijn zus was er ook bij en had daar een fiets gehuurd, een gewone Gazelle met een Nexus 7v- naaf; zij moest vervolgens iedere keer gaan lopen…

  162. En John, behoudens de fiets schoonmaken en een poetsbeurt geven, geen ander onderhoud (riem en Rohloff). Dat zal denk ik wel veel voldoening geven.

  163. Afgelopen donderdag een valpartij gehad. Maar de Magura-remmen werkte goed…
    … zo goed dat ik over m’n fiets kukelde. Nu is de linker remgreep afgebroken dus hij staat nu bij de fietsenmaker (gelukkig is de fiets ook tegen vallen en cascoschade verzekerd.)

    Ik heb nu gelijk gevraagd of het mogelijk is om mijn rechter en linkerrem om te draaien, zodat links = achterrem en rechts = voorrem wordt (is nu andersom door Koga zo afgemonteerd). Bij mijn andere fiets (en fietsen die ik in het verleden heb gehad) zit het nl. ook andersom.
    Doordat ik m’n rechterhand even niet vrij had, kneep ik alleen met links, niet eens echt hard, maar toch sloeg m’n stuur gelijk om en lag ik.

  164. John,

    Mijn vriendin heeft exact zelfde problemen gehad. Na de laatste valpartij heb ik de voorrem aangepast zodat je met noodkracht net niet over de kop gaat. Achterrem wel op maximale grip.
    Om de een of andere reden lukte het doseren niet echt bij haar, dus was dit de oplossing.

  165. 2e Pinksterdag weer lekker fietstochtje gemaakt. M’n remmen zijn nu inderdaad omgedraaid en dit beviel me wel. En voor remt inderdaad iets minder straf waardoor ik niet meer gelijk achterstevoren sta als ik flink rem…

  166. Ben pas terug van een rit naar Frankrijk. De eerste dag al gevallen midden in Mons. Dacht dat het niet erg was en heb het nog 4 dagen uitgehouden. Fiets Giant (30 j. oud) moeten achterlaten. Zoek daarom iets nieuws. Heel veel gelezen en nog meer geleerd op deze machtige site, maar “les arbres cachent maintenant la forêt”. Ben 78 j. en zoek opnieuw te vertrekken. Mag ik even…ik vrees dat door het ontzettend groot aanbod nog weinig leken er uitgeraken en ik heb niet veel tijd meer voor aanpassingen en inrijden. Ben 1.73m en weeg 75 kg. Graag ruw advies voor een budget van – 1000,00 €

  167. Ik bezit een Koga Tesla S met vlinderstuur. Ik loop al maanden met een dubbele peesontsteking in mijn schouder. Ik ben nu aan het overwegen om mijn vlinderstuur te vervangen door een ander stuur om comfortabel te kunnen fietsen ondanks de ontstekingen. Wat is jullie advies om zo ontspannen mogelijk te fietsen?

    Dank alvast voor het advies!

  168. Daar kan ik via internet moeilijk iets zinnigs over zeggen.

    Zorg ervoor dat je je zithouding laat beoordelen en aanpassen door een fietsverkoper met kennis van en ervaring met fietsergonomie. Veel fietsenmakers zullen direct geneigd zijn het stuur omhoog te zetten, maar daardoor trek je je schouders vaak te ver op, steken je onderarmen te ver naar voren en moet je onnodig hard in je handvatten knijpen.

    Ga op zoek naar een zithouding en een bijbehorend stuur die het mogelijk maken je schouders ontspannen omlaag te laten hangen, je elleboog te buigen en je rug recht te houden. De houding van een omafiets is het minst belastend voor schouders, nek, armen en rug. Op een moderne fiets betekent dat in veel gevallen dat je je stuur iets lager moet zetten en een stuurbocht moet monteren waarvan de handvatten ver naar je toe steken. Tijdens het fietsen moet je je ellebogen ontspannen gebogen naast je lichaam kunnen houden en je handen losjes op de handvatten laten rusten.

  169. Net een mooie fietsvakantie achter de rug in Oostenrijk bij de Attersee. Mooi gebied (al laten fietsvoorzieningen als vrijliggende fietspaden daar nog wel wat te wensen over).
    We hadden daar huurfietsen, Flyers met middenmotor. Goede fietsen op zich, hoewel het geen echte trekkingfietsen waren.

  170. Beste vervlogen fietsreizigers,

    Ik ben toe aan mijn allereerste fietstrektocht.
    Ik heb een goede conditie, ervaring met reizen maar ik heb een fiets nodig.
    Een gloednieuwe fiets in eigen bezit voor mijn eerste fietstrektocht vind ik
    onnodig. Ik las en las en besef dat ik als 31 jarige vrouw theoretisch wijzer
    ben maar nog alvast geen fiets heb. Marktplaats op zoek naar een Koga Miyata met frame 47 – 49 mannenframe levert weinig op. Andere stalen fietsen die ik kan aanpassen zodat er goede remmen en het derailleursysteem goed werkt, zijn ook een zeer goede optie. Maar hierbij deze vraag aan jullie. Ik woon in België en ik kan mij verplaatsen richting Nederland. Wie van jullie kan mij een fiets verhuren voor deze eerste trektocht richting Duitsland of wie heeft een ideale tweedehandsfiets in de aanbieding of verwijst mij degelijk door? Uw advies wordt bijzonder op prijs gesteld. Ik wil als het god beliefd nog in augustus naar Duitsland reizen per fiets. Hartelijk dank alvast! Een beginnende tourfietster, Teresa

  171. Ik ben het wel met Hendrik eens dat er vaak erg dure oplossingen naar voren komen op deze site. Ik denk er over een Matra Discovery te kopen of een Ferrini Vintage. Dat zijn trekking fietsen voor rond de 300 euro. En dan eens kijken of je daar ook met 100 mee van de berg af kan. In ider geval kun je 10 van deze fietsen kopen tegen 1 Idworx of zo.

  172. Beste Michiel,
    Interessante website. Zit net te overwegen om of een VSF tx 1000 aan te schaffen of een Avaghon 28 inch. Heb je inmiddels al de VSF getest? Vind de keus lastig, rijden alle twee prima, goede kwaliteit. Alleen lastig dat Avaghon alleen in Rotterdam te verkrijgen is.Kun je tips geven?
    Met dank en groet, Ber

  173. zeer interessant forum en veel deskundigheid !
    Een vraagje in de arena …
    Ik heb al een vijftal lange afstandsreizen binnen Europa gemaakt (type Benjaminse …) en hierbij mijn oude MTB gebruikt in combinatie met een bob-yak. Omdat die nu tot op de draad versleten is wil ik eens iets anders uitproberen. Ik heb een cube cross (“country lite”) gekocht en wil die nu verbeteren voor het lange afstandswerk. Ik heb alvast de crossbanden omgewisseld voor CST master 37″ banden omdat ik toch voor 90% op het asfalt rij. Ik wil echter ook de bobyak voor eens thuislaten en heb een tubus vega gemonteerd en ortliebs gekocht. Ik denk niet hiermee verkeerd gedaan te hebben, maar ik zou mijn volle bepakking (17kg) hierop kwijt moeten, tenzij ik ook een lowrider monteer wat niet evident is op de (standaard) verende voorvork. Mijn fietshandelaar vindt niet direct een passende vaste vork waarop ik een lowrider kan installeren en die in combinatie met de (standaard) schijfrem kan gebruikt worden. Wat denken jullie ? Verder zoeken naar een passende vaste vork of de 17kg bagage achteraan ?
    Beste groeten, Bernard

  174. Mijn advies: 15kg in de achtertassen en 2kg in een stuurtas.

    Voordrager + voortassen is weer extra gewicht en stuurt minder lekker dan met een lege vork.

    Voor nog iets meer bergruimte kan je eventueel nog overwegen een frametas van Revelate Designs aan de bovenbuis te hangen. Perfect voor de gewichtsverdeling.

  175. Een rugzak is ook een goede manier om geen gewicht aan je voorvork. Wanneer ga je eens goede rugzakken testen Michiel? (Deuter Alpine Pro, Camelbak Hawg/Mule, FR Enduro, Dakine Nomad, Osprey Raptor, Ergon BX4, etc)

    Een voorvork draait om zijn as en zorgt dus voor instabiliteit als je er tassen aan hangt. Vermijd dus stuur- en voortassen, voor zover dat kan en wenselijk is (uiteraard, e.e.a. afhankelijk van type route/duur/comfortwensniveau). De nieuwe oplossing van Avaghon is erg leuk: wel een voortas, maar verbonden aan het hoofdframe, waardoor het stuur minder snel zal uitschieten/zwiepen bij zijwind of strakke bochten.

    Het beste is om je bagage dicht bij het hoofdframe (en het centrale zwaartepunt van het totaalsysteem) te houden. Bikepacken fietst daarom een stuk stabieler en is bovendien veel aerodynamischer. Alleen voor mensen die langzaam willen fietsen en hun hele collectie donald duck en libelle mee willen nemen is Ortlieb een laatste anker, met de nadruk op anker (als in niet vooruit te branden).

  176. Ik wil komende zomer een fietsvakantie gaan proberen (een deel van de ronde van Nederland via LF-routes). Ik moet nog fietstassen aanschaffen, maar nu lees ik hier dat voortassen (Orlieb frontrollers) hier eigenlijk afgeraden worden. Ik zou dan zowieso nog zo’n voortube moeten laten monteren. Terwijl ik juist dacht dat het bij je trekkingfiets extra stabiliteit gaf bij het sturen.
    Ik heb vorig jaar een Koga traveller Signature gekocht, maar toen heb ik de voordrager nog niet in de configuratie meegenomen, omdat dat ook achteraf kan, zei m’n fietsendealer toen.

    Nu ga ik waarschijnlijk overnachten afwisselend in trekkershutten als bij adressen van Vrienden op de Fiets en/of Nivonhuizen. Dan is ook gelijk mijn vraag, heb ik dan echt fronttassen nodig? Er van uitgaande van voldoende kleding voor zowel warme als koude dagen, sokken, ondergoed etc. en nog wat electronica, zoalsfotocamera (spiegelreflex) en de nodige opladers (telefoon, scheerapparaat en voor camera) en voor de trekkershutten ook nog beddengoed.

  177. Ik denk dat er niets op tegen is om voortassen te gebruiken. Je geeft aan dat je in Nederland wil rijden via LF routes, dat betekent dat je het grootste gedeelte over goed wegdek rijdt. Maak een inschatting van het volume dat je nodig hebt. Als je geen complete kampeer uitrusting meeneemt, denk ik dat je prima zonder voortassen kan. De ene fietser voelt zich comfortabel bij een minimale uitrusting (wat je niet bij je hebt weegt niets, wordt niet vuil en hoef je niet in en uit te pakken) terwijl een ander zich comfortabeler voelt met veel spullen. Het een is niet beter dan het andere, het is maar net wat jij prettig vindt.

    @ Michiel, jij hebt de frametas van Revelate gebruikt. Ik kan op de site niet vinden wat het volume daarvan is? Weet jij dat?

  178. Die frametassen zijn in meerdere vormen en maten verkrijgbaar, afhankelijk van de afmetingen van je frame.

    Er zijn maar weinig dealers die de tassen van Revelate op voorraad hebben. Meestal wordt het op bestelling geleverd. Apidura maakt ook leuk spul en is online te bestellen. Ik heb begrepen dat ze vlot leveren.

  179. Thanks Michiel !
    Ik heb ondertussen nog 2x mijn bagage herbekeken en geïnvesteerd in extra light materiaal. Nu 14 kg in 2 achtertassen en één rackpack en vooraan een stuurtas van 2 kg en dus nada lowrider… Rijdt super ! nog beter dan met mijn bobyak. Is een 32-spaaks MTB-wiel normaal bestand tegen mijn 75 kg + 16kg bagage of zou ik die best vervangen door een steviger exemplaar ? Mijn route zal hoofdzakelijk op geasfalteerde wegen verlopen maar af en toe eens een piste …
    Groeten

  180. Weet iemand een goede fietswinkel in twente/Overijssel. ik heb mu 2x een Trek fiets gehad? Wat vinden jullie van een trek? Wil graag een nieuwe om meer lange afstanden te fietsen. Met name in Nederland en later in buitenland. Ben 1.70 m lang.

  181. Regula, Ten Tusscher in Enschede is een vrij grote fietsenzaak en is o.a. ook dealer van Trek.
    Ben je gewend aan Trek en bevalt deze fiets je goed dan zou ik niet meteen veranderen.
    Ten Tusscher is dealer van verschillende merken, ook trekking bikes.
    Laat je uitgebreid adviseren en neem ruim de tijd om te gaan proefrijden ook als je tot aanschaf van een ander merk besluit.
    Succes.

  182. Eindelijk zijn de kinderen weer groot genoeg om mee te gaan op fietsvakantie! Ik bekijk mijn 22 jaar oude Avaghon nog eens goed, en bespeur wel wat gedateerde elementen. Het was een prachtige fiets, ik heb er destijds ook veel plezier aan gehad om hem samen te stellen, maar er is weer zoveel moois en nieuws te koop. Deze site biedt daarvoor een schat aan informatie, waarvoor dank! Een vraag die ik nog heb met betrekking tot een nieuwe fiets betreft de wielgrootte: 26, 28 en nu zelfs 29inch wielen. Bredere banden is geen discussie meer, waar ik destijds nog een redelijk smal bandje wilde monteren (ook mooi voor het uitzicht) lijkt 50 mm nu een goed idee. De wielgrootte vind ik lastiger, is dat een kwestie van uitproberen wat bevalt? Zelf zie ik me nog niet naar erg onherbergzame streken afreizen of erg off-road te rijden. Is de wereldwijze verkrijgbaarheid van 26 banden de voornaamste reden hiervoor te kiezen? Kortom, tips hieromtrent zijn welkom.

  183. met welk soort wielen 26 inch of 28 inch zal ik de beste prestaties leveren bij dezelfde kracht uitoefening en hetzelfde wegdek.? Ik geraak er niet aan uit.

  184. dag Michiel,
    Fijn dat je de tips en adviezen m.b.t. De fiets zo uitgebreid hebt beschreven.
    Je raadt een lage instap af ivm te weinig stevigheid frame.
    Tot nu toe heb ik altijd een raceframe gehad en nig, maar model is zwaar verouderd en ik voel me niet meer veilig op zo’n herenfiets. Ik heb mijn oog nu laten vallen op de Transalpine van Jan Janssen vanwege de lage instap. Ik wil namelijk snel van een fiets kunnen afspringen als dat nodig is en dat kan ik alleen met een lage instap (ben wat stijf geworden door rugproblemen en leeftijd denk ik ) Nu heb ik het idee dat Jan Janssen deze fiets toch stevig heeft gemaakt ondanks de lage instap. de fiets is erg licht en dat wil ik. Ik wil er ook met bagage (20 tot 25 kilo) mee kunnen fietsen. weet jij hoe het zit met de stevigheid van deze fiets? Ik heb er niet op kunnen fietsen want ze staan nergens. ik woon in den haag. alvast bedankt voor je antwoord.

  185. Hallo tesamen, na een tijdje weer even op dit forum gekeken, wat nog steeds flink gediscuseerd wordt !
    Qua lage instap, misschien een “sloped” frame een goede tussenoplossing. Zoals een typisch ongeveerd MTB-frame: stijf maar de horizontale buis ligt een flink stuk lager.
    Wielen: 26 of 28 inch. Stof voor ellenlange discussies. Een feit: hoe kleiner het wiel, des te stijver en sterker (zelde kwaliteit & bouw).
    Een 28″ is waarschijnlijk iets konfortabeler.
    Persoonlijk ben ik voorstander van 26″ op een bepakte reisfiets, omdat dit wiel in combinatie met een goede 47 à 50mm band zeer sterke, stijf en toch voldoende komfortabel is.
    Als een 26″ sneller was zouden ze dit in de Tour de France ook wel toepassen….
    28″ = 29″ !! ligt eraan of je over de D van de velg praat, of over de D van de band….
    26″ MTB wiel, 32 spaken: in principe ok voor een toerfiets + bepakking + rijder van 75kg mits het wiel goed gefabriceerd is. Liefs velgremmen (schijfrem belast de spaken nog eens extra).
    Een 26″ – 36 spaaks, goed opgebouwd, met een goede naaf (bv shimano XT, Hope, enz), is vrijwel onverwoestbaar.
    Voorts zag ik nog een opmerking over voortassen-lowriders: als ik zou moeten kiezen, hing ik alleen deze tassen aan m’n fiets. Maakt de fiets als een blok op de weg, verbetert echt het rijgedrag !! Hang niet teveel gewicht aan je stuur.
    Dit alles is vlgs mijn bescheiden mening op eigen ervaring.
    Volgende week trek ik door de Alpen (madelaine, telegraphe, galibier, izoard, vars, allos, verdon) : + 12000 m in 5 of 6 dagen, 530km; 20kg bagage (incl tent), 26″-wielen, stijve voorvork, aluminium MTB frame.
    Zal een berichtje plaatsen binnen 2 weken.
    Iedereen veel rij-plezier !!
    Arie

  186. Dit is m’n fiets:
    Alu-MTB frame, 26″-wielen (voor 32 spaken, achter 36 spaken), XT-naven.
    Voor V-brake. Achter schijfrem. Je ziet dat bij een “sloped”-frame, de horizontale buis komfortabel laag ligt. Deze fiets is echter voldoende stijf, ook met 20kg bagage (ik weeg 80kg om de info kompleet te maken)

  187. Hoi Jo,

    Ik ken de Transalpine, maar ik raad de lage instap versie toch sterk af als je met bepakking wilt fietsen. Je zegt dat je in geval van nood makkelijk van de fiets af wilt springen. Bedoel je daarmee dat je naar opzij af wilt kunnen stappen? Dit zie ik veel dames doen, maar dat probeer ik ze zoveel mogelijk af te leren. Het is het beste om tot stilstand te komen met de fiets tussen je benen! En dat kan nog steeds met een fiets met een hoge instap.

    Als je opzij afstapt, ben je de controle over de fiets en al het gewicht van de bepakking kwijt. Ik heb daardoor al meerdere klungelige, maar pijnlijke ongelukjes zien gebeuren. Vooral als je fysiek wat minder sterk aan het worden bent, dan wordt het steeds lastiger om een volbeladen trekkingfiets aan je zij in bedwang te houden. Altijd het geheel in balans houden door de fiets in het midden te houden en pas over het frame stappen als je helemaal stilstaat en met de fiets aan de hand kan lopen.

    De lage instap fietsen zijn, vooral met gewicht aan de voorkant, véél minder stabiel dan de versies met mixed frame en sturen daardoor veel minder zeker en soms zelfs gevaarlijk. Ik raad een mixed frame zeer sterk aan, ook al ben je niet meer zo soepel en sterk als vroeger, want met een mixed frame kan je nog steeds gewoon snel tot stilstand komen en je voeten naar de grond brengen. Je moet gewoon nooit ‘even snel’ naar opzij van je fiets willen hoppen!

  188. Arie, ik hoop dat je zorgeloze km’s met je fiets maakt en heel veel plezier op fietsvakantie de aankomende weken. Stevige kost zo te lezen!
    Fiets ziet er verder goed uit.
    Een kleine verbazing mijnerzijds, zadelpen vind ik wel heel ver uit het frame komen. Is de zit, zeker op fietsvakantie, ten opzichte van het stuur comfortabel genoeg?
    De bevestiging van de achterdrager aan de zadelbuis (is de constatering juist?) i.p.v. de staande achtervork, lijkt mij minder stabiel.
    Apart, voor V-Brake en achter schijfrem.
    Ben benieuwd hoe de fiets op fietsvakantie gaat bevallen.

  189. Net terug van een heerlijke fietsvakantie. Goede ervaring opgedaan met mijn Koga Signature. Ik had nu alleen achter bagage aan m’n fiets hangen (2x Ortlieb Classic) en een stuurtas. Alleen de eerste dagen had ik toch het idee dat mijn voorwiel af en toe “los” kwam wanneer ik over een hobbeltje ging, terwijl ik niet eens zoveel bagage bij me had, want overnachten deden we bij adressen van Vrienden op de Fiets. Dus geen tent, slaapzak en slaapmatjes en andere kampeerspullen. Wel had ik links en rechts wat pakjes drinken onderin mijn fietstassen gedaan (Yoghidrink en vruchtensap, en die pakjes gaan altijd per 6) en nog wat snacks. Verder kleding en ondergoed en sokken.

    Nu moet mijn fiets komende week weer voor een servicebeurt. Zit er dan toch over te denken om van die lowriders te laten monteren, zodat ik de volgende keer het gewicht nog meer kan verdelen. Lowrider-tassen moet ik dan nog wel aanschaffen.

  190. John, lijkt mij een goed plan. Het gelijkmatig verdelen van de fietsbagage over zowel de voor- als achtertassen is heel belangrijk voor een prettig en stabiel fietsgedrag.
    Zelf heb ik altijd een lijstje met wat er in mijn fietstassen hoort bij mij.
    Zo weet ik iedere keer als ik mijn fietstassen na een overnachting weer moet inpakken, waar waar hoort.
    Bij iedere fietsvakantie zit dit standaard in mijn stuurtas.
    Destijds heb ik dat met de weegschaal erbij gedaan, zodat aan weerskanten en van voor tot achter het gewicht gelijkmatig verdeeld is.
    Op de gram nauwkeurig is natuurlijk niet mogelijk, maar je krijgt zo wel een goede verdeling en tijdens het fietsen vind ik dat duidelijk merkbaar en prettig.

    Fiets je echter ook met een rackpack (o.a. tent, slaapzak, matje, stoeltje, opblaasbaar kussentje etc.) op de achtertassen dan moet je weer even apart wegen en een nieuw lijstje maken.
    Ik zorg er altijd voor dat ik tijdens de dag dan niets uit de achtertassen hoef te halen.
    Voortassen gebruik ik dan o.a. voor regenkleding, eten en drinken voor onderweg, EHBO setje, pech-hulp voor onderweg etc.
    Eten en drinken is natuurlijk moeilijk van tevoren te wegen, met een beetje gevoel kan je het gewicht toch gelijkmatig verdelen.

  191. @Jo. Ik begrijp Jan Janssen niet waarom ze juist bij de Rohnin deze lage instap hebben gekozen. Mijn vrouw heeft een Millennium, met zo’n mixed frame. Duw bleek inderdaad mooi stabiel met belading. is Santos en Avaghon hebben dat soort frames ook.

  192. @ Marc: Toen ik Jan Janssen daar een paar jaar geleden naar vroeg, was hun verklaring dat de Rohnin primair voor woon-werk verkeer bedoeld is en de Millennium voor trekking. Erg jammer, want met een mixed frame zou de dames-Rohnin een fantastische trekkingfiets zijn geweest.

  193. Frits, dank voor reactie
    Dit in m’n ex-mtb frame met idd een ver uitstekende zadelpen vanwege de aflopende bovenbuis
    Stuurhoogte=zadelhoogte; een sportieve zit die ik persoonlijk fijn vind maar wellicht voor anderen een tikkeltje te liggend
    Begagedrager zit vast dmv een klem aan de zadelen omdat er geen enkele bevestiging op het mtb-frame zat
    Superstijf allemaal en na een paarduizend km blijft het nog keurig in elkaar hangen
    John, probeer lowriders : daarna wil je niets anders meer!
    Tot snel,
    Arie

  194. @Marc
    Jij Schreef: “Ik begrijp Jan Janssen niet waarom ze juist bij de Rohnin deze lage instap hebben gekozen….”

    Maar de Transalpine (met lage instap) is geen ‘Rohnin’ fiets en als ik op de naam (Transalpine) afga ook geen woon-werkverkeer fiets.

    Ik twijfel nog erg tussen de Janssen Transalpine en de Koga Lightspeed ??
    Iemand nog een kleine suggestie?
    Ik ga ‘m voor kleine ritten (< 30 km) gebruiken en voor vakantieritten met bagage achter ca. 20-25 kilo

    Ik heb nu de Koga van een vriendin geleend (Advance met lage instap) met Nexus 7 erop en 3 tandbladen voor; die fiets (Advance) rijdt heel erg soepel, alsof je op een E-bike zit!! Het schakelen gaat ook heel soepel.
    Bij n fietsenwinkel de standaard Janssen Transalpine wel uitgeprobeerd, maar de tandbladen (achter) waren erg onevenwichtig in de overdracht (veels te grote sprongen!), dit kan wel aangepast worden natuurlijk.

  195. Jo, ik zou als ik jou was eerst eens op beide fietsen een uitgebreide proefrit maken alvorens een keuze te maken.
    Met de Janssen Transalpine heb ik geen ervaring, wel met de Koga Lightspeed
    Op deze Koga (alu frame) heeft mijn zoon jarenlang tot volle tevredenheid gereden. Zelf heb ik ook wel eens met deze fiets gereden, niks mis mee!
    Mijn persoonlijk mening was, dat met fietsbepakking de fiets iets minder stijf aan voelde, maar nog ruimschoots voldoende voor het gebruikersdoel.

  196. Beste iedereen,
    Zoals beloofd een berichtje van na m’n korte maar nogal inspannende tocht van Mégève naar Toulon via de volgende cols: Saisis-Madelaine-Telegraphe-Galibier-Izoard-Vars-Allos. En nog “la Corniche Sublime” in de Verdon, die vies tegenviel qua stijgen/dalen, maar natuurlijk wel wonderschoon!
    Zware tocht. 5 dagen, bijna 600km, m’n fietscomputer heeft een positief hoogte verschil van totaal 10250m gemeten. 1 dag flinke regen (col Izoard/Vars). 2 nachten gekampeerd en 2 nachten B&B (1ste en laatste nacht niet meegerekend). Heel mooi traject qua landschappen + dorpen. Fiets probleemloos, zelfs de remmen bleven het volhouden onder alle omstandigheden. Afdalingen van 25km en plaatselijk 10% met volle bepakking, en blokjes nog niet op. Heb je weinig tijd zoals ik, en wil je iets pittigs, is dit traject een aanrader, graag geef ik meer info aan ieder die dat wenst.
    Groeten,
    Arie

  197. @Michiel mbt reactie van 17/augustus/2015 op 09:02
    Dag Michiel, ik zie nu pas jouw reactie. Dat komt omdat deze site (jouw site) nog open staat op mijn PC waar ik nu weer eens achter zit. Standaard kijk ik op mijn iPad en dan ben ik de weg kwijt naar deze site. I.i.g. nog bedankt voor je advies en tips. Ik vind het een mooie fiets die Transalpine, maar lijkt idd wel wat te weinig stabiel (ik heb er inmiddels (wel te weinig) op gefietst). Ik heb echter ook op de Koga Advance met lage instap gefietst en daar had ik dat onstabiele gevoel helemaal niet. Die voelde heel stabiel. Misschien komt dat ook door verschil in gewicht vd fiets??
    Op mijn racefiets (herenmodel) kan ik makkelijk staand trappen, het lichte frame beweegt dan ‘soepel’ mee. Dat zie ik me idd niet zo snel doen op de TransAlpine….maar ga ik alsnog wel uitproberen; hoort eigenlijk bij keuzecheck voor n nieuwe (toer)fiets.

  198. Dank u voor deze leerzame informatie!
    Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik nog niet precies weet welk type en merk fiets het best bij me past.
    Naast duurzaam, onderhoudsvriendelijk en betaalbaar (nieuwprijs max. €2000), vind ik ergonomie en het kunnen rijden op onverharde wegen, belangrijk.
    Ik denk al enige tijd een trekkingfiets te kopen, waarmee ik zwaargeladen door de modder en op ongeplaveide wegen kan fietsen. Heb eens een Fahrradmanufaktur TX-400 Rohloff Speedhub 14speed met 26inch banden getest, maar die vond ik te zwaar om vlot te fietsen.
    Ik geef de voorkeur aan een fiets met rechte bovenbuis, rohloff, riem (derailleur is uitgesloten), ingesloten ketting, en mogelijkheid om bagage te plaatsen op de wielen.

    Welke fietsen raadt u aan?

    Ik heb de link sintchrisophorus.nl/ontmoeten geprobeerd, maar geraak er niet op.

    Groeten vanuit Leuven (België)

  199. Chantale, kijk ook eens naar goede 2e hands trekking fietsen (b.v. Santos en Idworx). Met dergelijke fietsen zal je veel vakantiefietsplezier beleven.
    Volgens mij zit in Leuven een goede fietsenzaak (vroeger Koen Fietsen).
    Koen heeft de zaak destijds verkocht aan één van zijn medewerkers.
    Bovenal het aller belangrijkste ga uitgebreid proefrijden (neem een setje inbus sleuteltjes om te stellen) en beslist niet een rondje om de kerk!

  200. Fietsen King
    Werkhuizenstraat 1
    3010 Kessel-Lo
    Ik ben daar al jaren klant. Zeer tevreden over de service. Ook over de garantie voor hun fietsen. Dichtbij huis natuurlijk is een groot voordeel.

    Als hun pijzen te hoog zijn is er bij bikefeeling in Nederlands Oudenbosch een aanbieding van een OffRohler Zitbuis maat 47. http://www.bikefeeling.nl

  201. Hallo Allemaal.

    Wij willen graag op fietsvakantie naar Zuid Afrika of Nieuw zeeland.
    Fietsen gaan dus in een fietsdoos/hoes maar hoe nemen jullie de fietstassen mee. het zou mooi zijn dat ze ook op de rug kunnen of iets dergelijks.
    Tips zijn welkom

    Groet Michel

  202. Dag Michel,
    Ik neem een fietstas als handbagage mee het vliegtuig in + de stuurtas. De andere fietstassen heb ik in een nylon hoes verpakt en die gaat mee als ruimbagage.

    Erik

  203. Dag michel

    Wij gebruiken de ortlieb rollerbag 80liter met daarin 3 fietstassen en stuurtas. 4de fietstas als handbagage.
    Tent trouwens aan fiets geknoopt en zo de fietsdoos in. Scheeld weer in bagagegewicht 🙂
    Rollerbag in heel klein op te vouwen als je geland bent en in een tas te stoppen. En groot genoeg omleeg als “waterdicht zeiltje” te gebruiken

    Groet
    Jeroen

  204. Jaren geleden een giant omgebouwd tot trekkingfiets en heerlijk mee in Ierland rondgetourd. Maar nu 2 kinderen en wat kilo’s rijker. Giant vervangen door degelijke stadsfiets en nee, zelfs de simpele heuveltjes in duitsland zijn met rollerbrakes echt niet lekker. Tijd voor een degelijke trekkingfiets dus. Weten jullie een goede fietsenzaak in zwolle of deventer?

  205. Dag Michel,

    Ik zit al een tijdje te dubben, wel niet wel niet.
    Ik heb een Trek T500. Smal zadel en stuur redelijk plat. Al heel wat binnenlandse tochtjes er op zitten en ook wat tochten in Italie/ Piemonte. voorjaar 2018 wil ik Reitsma route naar Rome fietsen. Wel of niet op deze fiets???? Als ik je artikel lees heb ik er een hard hoofd in of kan ik wat onderdelen ombouwen? alvast dan je wel. Anita

  206. Hoi Anita,

    Ik zou zeggen: gewoon lekker doen. Er zijn mensen die op veel slechter materiaal de wereld over fietsen. Mocht je dankzij die reis naar Rome echt gegrepen worden door het fietsvakantievirus, dan kan je altijd nog naar een echte trekkingfiets kijken voor alle toekomstige fietsvakanties.

  207. Hey Michiel,
    Er zit toch nog een beetje leven in de site…… een her-of doorstart zou natuurlijk geweldig zijn 😉

    Gr Patrick

  208. Een blog als deze is er inderdaad niet te vinden. Ik was daarom ook zeer blij deze te hebben gevonden. Een doorstart zou ik erg leuk vinden. Gr. Anita

  209. Hallo,

    Ik ben van plan om in deze zomer een rondje Europa te gaan rijden (Duitsland, Luxemburg, Frankrijk en Belgie.) nadat ik mijn Examens heb afgerond. Ik ben van plan om mijn oude racefiets (goede staat maar wel oud) aan te passen zodat ik ermee rond kan trekken. Of is dit een erg dom idee?

    Mvg,
    Rick

  210. Hey Michiel,
    Ik wil van de zomer een trektocht maken met bepakking en tent door Europa. Wat voor fiets raden jullie mij aan? Ik ben 64 kg en 1.68 lengte.
    Ik heb gekeken in fietsenwinkel waar ze Trek en Cube verkopen.
    Zijn dat goede fietsen? Zo rond de 1000 euro is de prijs.
    Of heeft iemand een goede 2e hands trekkingsfiets te koop
    Groet,

    Trudy

  211. Mooie site. Fiets al 45 jaar langere en meerdaagse tochten. Veel opgestoken van deze site.
    Fijn nu ik weer “aan de beurt” ben voor een nieuwe fiets, een alleskunner.
    Bert

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *