Gerrit Gaastra aan de telefoon. Hij had iets nieuws te melden en klonk duidelijk trots. Trots op een nieuwe trekkingband die hij voor Schwalbe heeft ontwikkeld. De Marathon Almotion.
GG: “Dit is een echte WOW band!”
SC: “Ohja? Hoezo?”
GG: “Hij loopt maar liefst 30% lichter!”
SC: “Ja… oké… dertig procent… Klinkt goed, maar eh… is dat veel? Merken we daar daadwerkelijk wat van op een zwaar beladen trekkingfiets?”
GG: “Ja, als je bedenkt dat de gemiddelde fietser bij een verbetering vanaf 8% een duidelijk verschil in rolweerstand ervaart, dan is een verlaging van de rolweerstand met 30% zéér goed voelbaar. Dit is de snelste trekkingband die Schwalbe ooit gemaakt heeft!”
SC: “Mooi, maar sneller dan wat? Sneller dan de Schwalbe Marathon Supreme?”
GG: “Ja, zelfs sneller dan de Marathon Big Apple en Big Ben. En hij heeft dezelfde ‘stage four’ lekbestendigheid als de standaard Marathon.”
SC: “Da’s heel mooi. Kom maar op met die specs.”
Om een band een zo laag mogelijke rolweerstand te geven dient de band makkelijk te kunnen vervormen. Hij moet zonder veel energieverlies over oneffenheden krullen, zodat de fiets niet opgetild wordt door richels en steentjes, want juist dát kost energie. De fiets moet vlak door blijven gaan en de band moet de hobbeltjes glad strijken. Hoe soepeler de band als luchtvering werkt, hoe beter. Naast een lage rolweerstand levert dit ook lekker veel comfort op.
Om de band zo soepel mogelijk te maken heeft Gerrit goed gekeken naar de technieken die in de motorfiets- en mountainbikewereld toegepast worden. Gerrit Gaastra werkt vanuit zijn bedrijf GG Concepts al jaren als consultant voor Schwalbe. Voor de nieuwe Almotion heeft hij wederom nagedacht over een betere opbouw van het karkas (het canvas binnenwerk), de vorm van het profiel geoptimaliseerd en nieuwe rubber compounds (dichtheden) toegepast.
Hieronder volgt wat uitleg over de mooie marketingtermen waar Schwalbe mee strooit.
Dynamic casing
De drie lagen canvas die de band zijn vorm en stevigheid geven overlappen elkaar in het midden niet. In het loopvlak bevinden zich nu slechts twee lagen canvas in plaats van vier, wat minder interne wrijving en dus meer soepelheid oplevert.
De weefseldichtheid van het canvas is 67 EPI (Ends per Inch = draden per inch). Er zijn Schwalbe banden met een 24, 37, 50, 67 en 127 EPI karkas. Hoe dichter het karkas geweven is, des te hoogwaardiger is de band. Een dicht geweven karkas is goed voor een lage rolweerstand. Tegelijkertijd verbetert de lekbescherming, want een karkas met een hoge dichtheid is moeilijker te doordringen.
Alleen voor het extreem dicht geweven 127 EPI karkas geldt dit niet. Hier is iedere afzonderlijke draad ragdun en extreem kwetsbaar. Banden met 127 EPI zijn gemaakt voor race- en ATB-wedstrijden en niet voor duurzaamheid. Een optimaal compromis tussen een gering gewicht, lage rolweerstand en robuustheid ligt bij 50 of 67 EPI. Aldus Schwalbe.
GreenGuard Level 4 lekbescherming
Door toepassing van Schwalbe’s GreenGuard rubberen anti-lek laag heeft de Almotion een lekbestendigheid van level 4 op een schaal van zes. Level 6 is een zeer duurzame postbodeband en rijdt erg zwaar. Level 1 komt bij Schwalbe niet voor, level 2 zie je bij supersnelle, lichtgewicht racebanden. Gerrit beweerde dat de GreenGuard-laag geen meetbare verhoging in rolweerstand opleverde.
OneStar Triple Compound
De hardheid van het rubber variëert. Hard in het midden waar een hoge slijtagebestendigheid gewenst is, zacht aan de zijkanten voor extra grip in de bochten en nog zachter op de wangen voor een extra soepele zijkant.
Geblokt profiel
Het profiel is ontworpen om voldoende grip te bieden op nat wegdek en op bescheiden losse ondergrond, zoals zandpaden, gravelwegen en schelpenpaadjes. De noppen in het midden zijn groot voor een lage rolweerstand op asfalt en de kleinere noppen aan de zijkant bieden extra grip op losse ondergrond. De noppen zijn bewust heel klein gemaakt zodat de band makkelijker kan vervormen.
Tubeless
In de wereld van mountainbikes en racefietsen worden steeds vaker tubeless banden toegepast. Het ontbreken van een binnenband zorgt voor minder interne wrijving en dus een lagere rolweerstand en het scheelt natuurlijk gewicht. Van de Marathon Almotion komt ook een tubeless variant, wat een primeur is voor trekkingfietsen. De binnenbandloze Almotion dien je vol te gieten met een latex-melk die kleine gaatjes tijdens het rijden direct dicht. Volgens Gerrit zullen tubeless banden ook in trekkingfietsen steeds meer gemeengoed worden.
Vier maten
De Almotion komt in vier maten: 26-inch, 55 mm breed en 28-inch in de breedtematen 40 mm, 50 mm en 55 mm. De tubeless versie komt uitsluitend in de maat 40-622 en is daarmee bedoeld voor snelle light-touring fietsjes. De pakezels met dikke banden zullen het voorlopig nog met een binnenband moeten doen.
De Schwalbe Marathon Almotion is vooralsnog voorbehouden aan de fietsen van Idworx en voor de losse verkoop. Hij komt onder andere standaard op de nieuwe Idworx oPinion, een variant op de All Rohler met de Pinion 18-versnellingsbak in het bracket. Deze fiets en de Almotion zullen binnenkort voor het eerst op de Eurobike fietsbeurs in Friedrichshafen te zien zijn.
Het klinkt allemaal veelbelovend, maar of de lagere rolweerstand ook daadwerkelijk duidelijk voelbaar is moet de praktijk nog uitwijzen. Ik krijg een setje toegestuurd om te testen en zal jullie op de hoogte houden van mijn ervaringen.
Ik ben erg benieuwd!
Wel zet ik mijn vraagtekens bij tubeless op de trekkingfiets. Zijn die banden dan alsnog te repareren onderweg? of wordt het vervangen als het gat net iets te groot is voor die latex melk?
Je kan een tubeless band van binnen plakken, maar desnoods ook van een binnenband voorzien.
Voordeel van tubeless is ook dat je geen last meer zal hebben van een stootlek, oftwel snakebite, als gevolg van een harde klap op een steen of stoeprand. Er zit geen binnenband meer in die tussen de steen en de velg kapot gekneld kan worden.
Leuk: “hij loopt maar liefst 30% lichter”…!!!…maar lichter t.o.v. welke band van Schwalbe…???
Welke Almotion-band van Schwalbe zorgt ervoor dat ik ook 30% lichter kan gaan fietsen….??? Ik heb nu op mijn Santos: Dureme 28×160-700x40c…..
@ Lex: De Dureme is geen lichtlopende band. Volgens GG loopt de Almotion 30% lichter dan de Supreme. Dat zou dan ongeveer 40% / 45% lichter zijn dan de Dureme.
Mooi idee, en iets waar we inderdaad behoefte aan hebben. De snelste 26 inch band is nu de Compass 26×1.75 (met Panaracer Pasela profiel en een chiquer karkas en compound). Wie nog breder wil heeft geen echte keus, dus wat dat betreft is deze band een schot in de roos. Ik begrijp echter niet waarom er dan gebruik gemaakt wordt van zo’n zware stugge en zware Greenguard laag (ja ik heb de Marathon Greenguard 500 km geprobeerd en hem er toen afgegooid). Je ontwerpt een soepel karkas en verprutst dat met een tractorlaag. Kortom, de ambitie is heel mooi, maar de uitwerking lijkt me niet consistent.
Willem
Vakantiefietsen hebben m.i. behoefte aan een band met een goede lekbescherming, rolweerstand zal bij een zwaar bepakte fiets zowel over verharde als onverharde wegen minder een rol spelen, of je nu 5 of 10 km harder gaat en of je een halfuur eerder op je bestemming bent, het zal de meeste vakantiefietsers een worst zijn.
Dat de fietsband zich blijft door ontwikkelen vind ik een hele goede zaak, maar ga deze band eerst eens aan een langdurige test onderwerpen zowel met als zonder biba en ga dan eens kijken wat de uitkomsten zijn.
Laat dit testen bij voorkeur door wereldreizigers doen. De Almotion wordt m.i. te snel geintroduceerd.
Frits
“Volgens GG loopt de Almotion 30% lichter dan de Supreme.”
Dat lees ik niet in jouw weergave van je gesprek met Gerrit. Hij kan het zo bedoeld hebben, maar het hoeft niet.
En geldt die lagere rolweerstand voor de tubeless-versie? Zo ja, hoe verhoudt die zich tot de tube-versie?
Dat een tubeless geen stootlekken kan hebben, lijkt me iets te positief gesteld. Als de band in een stoot vervormd en er een tijdelijke opening ontstaat bij de hieldraad, heb je een zachte band. Welliswaar niet kapot maar wel drukverlies en dus zwaarder lopen, of zelf lopen 🙂
@ Gaele: de lagere rolweerstand geldt voor de binnenbandversie. Hoeveel lichter de tubeless versie zal rijden weet ik niet. Dat zou ik graag testen! Misschien bij mijn volgende reis door IJsland?
@ Willem: de normale Marathon met GreenGuard is inderdaad geen bijzonder lichtrollende band. Die is anders van constructie en dat zwaarder rollen wordt niet uitsluitend door de breakerlaag veroorzaakt.
Gerrit zei me dat de GreenGuard nauwelijks tot niets aan extra rolweerstand toevoegde in combinatie met het karkas van de Almotion. Hoe dan ook, het gaat om het resultaat van het geheel en dat ga ik binnenkort ervaren.
@Frits: Uit welk onderzoek blijkt dat rolweerstand de meeste vakantiefietsers een worst zal zijn?
Ik vind deze band erg veel belovend klinken. GG verdient lof voor zijn grote bijdrage aan ontwikkelingen op het gebied van vakantiefietsen. Ik denk dat deze band en het tubeless-concept weer primeurs zijn in dit segment die, zodra de mogelijkheid zich voordoet, overgenomen zullen worden door Santos, Koga, enz.
Ik heb de Almotions binnen! Ik heb de Big Ben banden van de wielen getrokken en de Almotions gemonteerd. Dit weekend lekker de eerste kilometers ermee maken, met kampeeruitrusting! Ben benieuwd!
We zijn allemaal benieuwd naar de rolweerstand. Daarnaast ben ik ook wel benieuwd naar de maat: 55 mm is tamelijk breed, maar veel Schwalbe banden zijn in werkelijkheid heel wat smaller dan de opgegeven maat (50 mm Big Apple op Exal sp 19 velg: 45 mm ipv 50 mm). 55 echte mm zou net niet passen in mijn frame en ook problemen geven met de spatborden.
Willem
Jurriaan, dat lees je op diverse forums. Nu zijn deze forums niet altijd zaligmakend. De meeste vakantie- wereldfietsers hebben behoefte aan lekvrije en duurzame banden die lang meegaan. De rolweerstand zal hun minder interesseren.
Persoonlijk vind ik de Marathon banden van Schwalbe prima, hebben een lekbeschermingslevel van 5 en voelen onder een fiets met zware bepakking goed aan.
Iedere band heeft wel zijn voor- en nadelen. Zo is de Mondial qua levensduur koploper, redelijk tot goed lekbestendig, maar heeft als nadeel in de uitvoering 55/559 dat de band te neiging heeft te gaan dweilen op oneffenheden in het wegdek. Echt storend is het niet. De Marathon Green Quard en de Marathon deLux zijn met elkaar vergelijkbaar. De Marathon Supreme komt op verharde wegen prima uit de voeten. Positief verrast ben ik over de Big Ben (heeft een lekbeschermingslevel van 4) die om mijn AR zit. Ik heb er nu een kleine 3.500 km meegereden en hebben verhard en zeer onverharde wegen voor hun kiezen gekregen, maar hebben tot op heden geen krimp gegeven. Men is dus zoekende naar een goed alternatief, ik hoop dat men met de Almotion (die Gerrit Gaastra in de-hernieuwde-samenwerking met Schwalbe tot stand is gekomen) op het goede spoor is gekomen.
Of tubeless banden iets voor wereld-vakantiefietsers zijn zal de tijd moeten uitwijzen. Als ik her en der de meningen peil dan zijn de biba’s nog steeds favoriet. Laten wij de Almotion pas beoordelen als deze b.v. 15.000 km heeft gelopen. Een korte test in deze zegt mij niet zoveel.
Frits
Dat vakantiefietsers niet geinteresseerd zijn in snelle banden lijkt me een onjuiste generalisatie. Voor een tocht naar de andere kant van de wereld zou ik inderdaad een degelijke band monteren als de Marathon Mondial. Voor een tocht in Europa met veel off road haal ik de oude Marathon Extremes tevoorschijn (ik kan nog aardig wat jaren voort). Op de meeste van mijn tochten in Europa heb ik zoveel degelijkheid en off road grip echter niet nodig. Dat zijn snelle tochten met zo min mogelijk bagage, over vooral asfalt en bospaadjes. Dan zijn de 26×1.75 Panaracer Pasela en de daarvan afgeleide nog wat snellere en soepeler Compass versie (zonder enige lekbescherming) mijn favourite banden. Die zijn niet erg degelijk, maar ze zijn heel snel en comfortabel. Met een 26 inch randonneur van dunwandig staal en met racestuur rijdt dat echt super. Lekke banden heb ik eerlijk gezegd nauwelijks (afgelopen zaterdag helaas ineens wel), en een nieuwe binnenband ligt er zo weer om. Ik zou het zonde vinden het gevoel van zo’n verfijnd frame kwijt te raken aan een stel lompe banden zoals de Marathon Greenguard. Mijn grootste bezwaar tegen die 26×1.75 Pasela/Compass is de wat smalle maat. Op bospaadjes en gravelwegen heb ik liever wat breder dan 42 mm. Dus ben ik geinteresseerd in deze Almotion. Tegelijk heb ik wat reserves vanwege die Greenguard laag die me bij de gewone Marathon totaal niet beviel, en vanwege het hoge gewicht.
Wim
De eerste kilometers met de Almotion zitten erop. En ik kan nu al zeggen dat hij merkbaar lichter rolt.
Iedereen die huiverig is voor een vergelijkbaar gevoel als de normale Marathon met GreenGurad kan ik gerust stellen. De Almotion rijdt vele malen beter! De Marathon loopt voornamelijk zo stug en oncomfortabel door het stugge loopvlak en het conventionele karkas. De Almotion met GreenGuard rijdt voor mijn gevoel vlotter dan de Big Ben’s die ik net van de fiets getrokken heb. En net zo comfortabel.
Dat klinkt goed, en het zal alleen maar beter worden als de band wat verder ingereden is. Nu vergelijk jij hem met de Big Ben, en dat snap ik want dat is wat je op je fiets had zitten, maar de echte vergelijking is natuurlijk eigenlijk met de Big Apple. Hoeveel sneller is die Almotion dan? Als de winterbanden er in het voorjaar weer af gaan zal ik zeker een setje uitproberen. Maar dan moeten ze wel gaan passen: kun je al iets zeggen over de werkelijke maat (ook al zullen ze de komende tijd nog wel iets breder worden)?
Wim
Big Ben en Big Apple verschillen niet zo veel van elkaar. Het profiel is bij de Big Ben een tikkeltje dieper. Ik heb geen snelheidsverschil tussen de twee ervaren.
De afmetingen van de Almotion met 3 bar op een Rigida velg zijn 45mm hoog en 45mm breed.
Hoeveel sneller de Almotion is weet ik niet. Ik heb geen meetapparatuur. En dan is het nog maar de vraag hoe en in welke omstandigheden je moet meten. Cijfertjes interesseren me eigenlijk niet, die kan je niet voelen. Als de band sneller voelt dan ben ik al blij. Hoe snel? Heel snel. Donders snel. Beetje snel. Tikkeltje snel. Snufje snel. Whatever. Als het maar goed voelt! 🙂
Dank je, die maat is geruststellend. Op een SP19/Sputnik velg is de Big Apple ook 45 mm. Zelfs als deze Almotion nog iets gaat uitlopen gaat hij dus passen op mijn fiets, en op eigenlijk alle 26 inch reisfietsen schat ik zo.
Wim
Spannend zo’n band….maarre,ik vind dat nieuws over de nieuwe Idworx o Pinion eigenlijk veel spannender !!
@ Ruud: Ik ook, maar daarvoor moeten we nog even geduld hebben.
Ik bestel een van de volgende weken een nieuwe Koga Signature, zou die maraton-almotion 50 mm band al beschikbaar zijn???
Nee, nog niet. Dat wordt pas begin 2014.
Hoe erg is het verschil tussen 26×2.15 en 26×2.00? De XR/Mondial zijn doorgaans gemonteerd in 26×2.00. Is breder beter?
Ik rijd intussen enkele weken met Almotion (50-622) op mijn nieuwe Idworx ER. In die tijd heb ik er zowat 500 km mee gereden (woon-werkverkeer). Naar mijn gevoel lopen de banden inderdaad zeer licht.
Ik heb wel niet veel ervaring met deze bandenmaat en type, want ik kom van een oude Batuvus Comanche(1998) die op Marathon Plus (35-622) staat.
Tov de Plus is de grip ook veel beter. Dit vooral op natte verharde wegen en kasseien. Bij het schuin oprijden van natte stoepranden durft de fiets achteraan nog wel wegglijden, maar veel minder dan de oude met de Marathon Plus. Hier kan natuurlijk ook wel het verschil in bandbreedte en druk (2,9 bar tov 4,5) voor iets tussen zitten.
Dominique, volgens mij bedoel je de Plus 37-622 i.p.v. de 35-622 maar dat even terzijde. De Almotions zijn in Nederland nog niet te krijgen. Op de Idworxen worden ze al wel standaard gemonteerd. De enige plus, de Plus serie is onplatbaar, nadelen, zwaar, stug en iets grip. Als je een stoeprand schuin oprijdt, zal iedere band wat wegglijden.
De Almotion heet weliswaar Marathon maar heeft geen lekbeschermingslevel van 5 maar van 4.
Ben wel heel benieuwd naar je verdere ervaringen met de Almotion, laat het ons t.z.t. eens weten.
Op de site van Idworx kan je bij Idworxers een foto plaatsen van je ER. Leuk om daar je bevindingen te lezen.
Heel veel rijplezier en veilige km met je ER.
Frits
Frits, wat de maat van de Marathon Plus betreft het je gelijk, dus 37-622. Tikfoutje van mij.
Het enige probleem voor mij van de Almotion lijkt mij tot nu toe de lekbescherming. Ik reed op de Plussen, net omwille van die “onplatbaarheid”.
Op de fietspaden en wegen in en rond Gent kom je geregeld glasscherven tegen, en bij nat en donker weer zie je ze dikwijls niet of te laat…
Tot hiertoe echter gelukkig nog geen problemen wat dat betreft met de Almotions.
Wat de verkrijgbaarheid van de Almotions betreft zal het hier in België wel hetzelfde probleem zijn als bij jullie in Nederland, veronderstel ik. Ze zaten standaard op mijn Idworx.
Beste,
mijn probleem met de Marathon Supremes, die leuk zijn in de zomer, is dat ik in de winter op kleigrond van links naar rechts slinger. Ik wil dus een band van 50mm die in de natte Vlaamse winter de baan houdt en natuurlijk liefst licht loopt.
Iemand tips?
Geoffrey
In de klei heb je een grover profiel nodig. Daarmee lever je wel altijd in op rolweerstand.
Heb je 28″ of 26″ wielen?
Je zou naar de Schwalbe Marathon Mondial of de Marathon Plus Tour kunnen kijken. Een iets minder grove band die breed inzetbaar is en redelijk licht rolt, is de Schwalbe Big Ben.
Heeft iemand al zicht op de beschikbaarheid van de Almotions?
@Michiel,
28″ wielen.
Ik heb de almotions besteld. Staan in backorder wegens nog niet leverbaar. Tips waar ze wel leverbaar zijn steeds welkom.
Groeten,
Geoffrey
Ik kan er wel aan komen. Zowel in 50 als 55 mm uitvoering.
Ouwenkerk en Geoffrey, de Almotions worden in Nederland pas rond week 13 verwacht. Dus nog even geduld.
Eerst worden de fietsfabrikanten bevoorraad. Heb je b.v. een Idworx gekocht, dan zitten de Almotions er al standaard op.
Of de banden in Duitsland al te verkrijgen zijn, weet ik niet. Eind januari ben ik in Bocholt geweest en toen waren ze daar ook nog niet beschikbaar.
@Michiel,
hoe kan ik bestellen (28″, 50mm) en welke zijn de tarieven?
Groeten,
Geoffrey
andere vraag: waar zouden jullie een kwalitatieve zadelpen bestellen? Type 30,4mm diameter?
Groeten,
Geoffrey
Dank Frits. In Duitsland zijn ze inderdaad ook nog niet bestelbaar.
Mijn verwachtingen zijn hoog voor deze banden. Moet dus nog een maand wachten. Geen verjaardagscadeau helaas…
@michiel: vaak worden (begin seizoen) de advies verkoopprijzen aangehouden. Dat maakt de band wel erg kostbaar. Wat volgens niet hoeft.
Ik heb even gebeld, maar helaas heeft Schwalbe ingegrepen en ‘ons adresje’ mag de Almotions niet meer doorleveren. We moeten dus wachten tot we ze van Schwalbe zelf kunnen betrekken.
Ik heb op dit moment nog slechts één 55mm band liggen.
Geoffrey, er zijn verschillende kwalitatieve zadelpennen te koop in de markt.
Selcof, Koga, Syntace, Ritchey, Zoom zijn b.v. goede zadelpennen maar zo zijn er nog wel een aantal.
De vraag is waar wil je deze voorgebruiken, racefiets, MTB, trekkingfiets?
Voor een trekkingfiets is het aan te raden een zadelpen met 2 bouten.
Daarna kan je de vraag stellen, wil je offset of setback?
Zadelpen: trekking, er komt een brooks zadel op.
Offset of setback: wat is dat?
Intussen zowat 1350 km bijeengereden op mijn nieuwe IDworx ER.
Toen ik de fiets kocht heb ik er meteen een set Marathon Mondial bijbesteld omdat ik de nieuwe Almotion niet helemaal vertrouwde in winterweer en op vlak van lekbestendigheid. Die winter wil dit jaar maar niet komen, maar wegenwerken hebben mij op een deel van mijn ww-traject tijdelijk verbannen naar achterafwegeltjes en wat meer onverhard (@Geoffry: zand-leem, geen klei), dus heb ik de Mondials toch maar gemonteerd gedurende enkele weken. Dit geeft ineens een vergelijking tussen twee heel verschillende banden op dezelfde fiets en hetzelfde traject:
– Op het onverhard en in slechte (lees zeer natte) omstandigheden biedt de Mondial meer grip dan de Almotion (‘t ware maar erg als het andersom geweest was). Dit is meteen het enige voordeel voor de Mondial op mijn fietstrajecten.
– Alhoewel de Almotion op het onverhard in het nadeel was, heeft hij er wel positief verrast. Je komt er een eind verder mee dan je op het eerste zicht zou denken. Op plaatsen waar een collega met een Koga op Supremes in dezelfde maat al behoorlijk begint te zwabberen houden de Almotions nog onverstoorbaar het spoor.
– Op alle semi-verharde wegen (stevig zand, dolomiet, grind, ed) presteert de Almotion, ook onder natte omstandigheden, ongeveer evengoed als de Mondial.
– Op alle verharde wegen, ook als die nat en in slechte staat zijn, ja zelfs op onze Vlaamse kinderkoppen, is grip en stabiliteit van de Almotions beter. Opvallend is dat de Almotion langsgroeven (scheuren, uit elkaar geschoven stoeptegels, ed) veel beter verteerd dan de Mondial, die meer geneigd is deze vervormingen in het wegdek te gaan volgen.
– Op goede wegen is het stuurgedrag van de ER met de Almotion subliem, zowel bij droog als bij nat weer.
– In alle omstandigheden geeft de Almotion een véél beter rijcomfort. De Mondial rijdt eerder stug.
– De Almotion loop veel lichter. Hoeveel? Da’s moeilijk te beantwoorden. Ik ben zeker geen snelle fietser (gemiddeld rond de 20km/u) en heb nu het gevoel dat ik met de Almotions gemiddeld 1 à 2 km/u sneller vooruitkom dat met de Mondial.
– Gelukkig heb ik voor de lekbestendigheid nog ervaring opgedaan….
Conclusie:
Voor mijn soort fietsverkeer is de Almotion een fantastische band.
Is de ervaring met de Mondial dan slecht? Neen, maar hij is gewoon voor een andere soort trajecten gemaakt (IJsland nietwaar Michel, of zelfs minder extreem). Hij rijdt trouwens veel beter dan de (smallere) Marathon Plussen op mijn vorige fiets.
Jammer genoeg geen ervaring met de Big Ben, die volgens mij eigenlijk het ijkpunt voor de Almotion zou moeten zijn.
Nog wat cijfertjes om bovenstaande in de juiste context te zetten:
– Fiets: idworx ER maat XXL, geleverd eind december 2013.
– Fietser: 1,92 m en gekleed voor de winter zowat 100 kg. Net de 50 gepasseerd.
– Dagelijkse bagage (10 tot 15 kg(inclusief mijn halve bureau) in twee fietstassen))
– Tot nu zowat 500 km gereden met de Mondial, tegen 850 met de Almotion.
@Dominique
Mooie vergelijking !
De Almotion banden in 50mm 28 inch zijn nu leverbaar via Bike24 in Duitsland voor 31,90 per stuk.
Ik heb ze bij Bike-Components in Duitsland besteld voor 29,95 euro maar dan is de levertermijn 2 tot 7 dagen
Dat klinkt toch beter dan de 49,95 adviesprijs die ik eerder hoorde noemen.
Ik ga ze vergelijken met de Marathon Surpreme die ik nu heb gemonteerd, ben benieuwd of ik erop vooruit ga.
Ik heb net de Allmotion banden (28″/50mm) bestelling gedaan bij Bike24.de Zal mij benieuwen of ik de deze week nog in huis heb.
@Dominique: interessant vergelijk Almotion-Mondial! Maakt dat ik sterk neig de Big Apples van mijn Easy Rohler te vervangen door Almotions i.p.v. Supremes, zoals ik lange tijd van plan was.
@Martin: uiteraard ben ik heel benieuwd hoe de Almotions het doen t.o.v. de Supremes. Neem aan dat je voor de tube-versie gaat?
Overigens ben ik benieuwd of de online-levering (vanuit Duitsland) soepel verloopt, want fietsenmakers in de regio laten weten dat de beschikbaarheid van Almotion nog wel enkele maanden kan duren.
De banden zijn nu leverbaar vanuit Duitsland!
De Almotion banden zijn nu met DPD onderweg naar mij 😉
@Leonard
Mijn Almotions zijn de versies met binnenband. Voor zover ik weet levert Schwalbe enkel de maat 40-622 (28 x 1.50, 700x38C) in tubeless uitvoering.
Overigens nog een verschil tussen de Mondials en de Almotions :
De Mondials zijn een stuk moeilijker om op de velg te trekken. Misschien exemplarisch voor de mij geleverde exemplaren, maar toch…
Met betrekking tot de levertijd schijnt de pijn in de 55mm variant te zitten en niet zozeer in de 50mm op dit moment.
@Leonard
Ik verwacht mijn Almotion banden in 50mm 28 inch morgen binnen te krijgen via DHL.
Ik ga ze ook monteren morgen en uitproberen, en zal een eerste indruk posten in de avond.
Inderdaad de versie met binnenband , want 40 mm zie ik niet zo zitten op mijn Easy Rohler.
@Dominique
Dat klinkt mij logisch in de oren aangezien de Almotion dunnere zijkanten heeft die makkelijker vervormen en soepeler zijn dan de Mondials.
Vol verwachting klopt ons hart…
@Martin
Ben reuze benieuwd naar je eerste indruk. Ga je er ook mee off-road? Jammer dat het niet regent, testtechnisch gesproken 🙂 Maar volgens Dominique is het stuurgedrag van de Almotions bij zowel droog als nat weer subliem. Haar review verzette mijn focus van Supreme naar Almotion; veelzeggend.
Overigens lijkt tubeless mij sowieso niks voor een toerfiets (te veel gedoe), maar dat die optie niet boven 40 mm beschikbaar is, wist ik niet.
@Eddy
Als ik voor Almotion ga, dan ook via Bike24. Dus hoor ik graag nog even hoeveel dagen ze deden over de afstand Duitsland-Nederland.
Ik heb vandaag de Supremes verwisseld voor de Almotions die vandaag zijn afgeleverd door DHL. (50mm 28 inch)
Voor 29,95 bij Bikecomponents.de gekocht maar daar zijn sinds vandaag 34,95 euro dus heb ik blijkbaar geluk gehad.
Bij het monteren vond ik beide banden niet veel van elkaar verschillen op het profiel en de iets dikkere anti-lek laag van de Almotion na dan.
Ik dacht dat de Almotion dunner zou zijn aan de zijkanten maar dat is niet zo.
Dat het profiel je band meer comfort geeft leek me al sterk toen ik de band in mijn hand had en vergeleek met de Supremes (gemonteerd en niet gemonteerd)
Want ook de Supremes bewegen heel soepel dat heeft niets met het profiel te maken maar met het soort rubber en de bandendruk maar dat is mijn mening.
Moet er wel bij zeggen dat ik ook nieuwe binnenbanden heb geplaatst Schwalbe sv 19 en dan de lichtere versie 140 gram tov 220 gram versie die in mijn Supremes zaten.
En dan vergelijken ….. Heel lastig maar ik zal een poging wagen.
De Supremes zaten er pas zo’n 3000 km op maar die zijn wel al wat breder geworden in de loop der tijd dan de net gemonteerde Almotions dus is dat een eerlijke vergelijking ?
Op verharde fietspaden gefietst en bij 3 bar en daarna bij zelfs 4 bar vind ik ze minder comfortabeler rijden dan de Supremes.
Mijn fiets schud en trilt meer over oneffenheden op het fietspad.
Ook bemerk ik geen snelheidsverschil, niet sneller en niet langzamer.
Naast het fietspad in een beetje grind hebben ze wel iets meer grip en houden ze makkelijker richting en dat is ook logisch gezien de richting en diepte van het profiel tov bijna geen profiel ,minder diepte en ook nog eens het overdwarse profiel van de Supremes.
Dit alles getest bij mooi weer uiteraard.
Ik zal morgen weer even de oude zwaardere binnenbanden monteren want dat is toch ook een flink stuk meer rubber wat lijkt mij ook onderdeel is van het comfort en rijgedrag in het algemeen.
Maar zoals gezegd ik zal ze wat meer testen maar ik zou ze op dit moment niet gaan bestellen als je eigen banden nog prima rijden.
En zeker niet als je Supremes hebt die overigens lichter zijn dan de Almotion.
Want die 30% lichter fietsen (wat is lichter voor ons fietsers hoe meet je dat als fietser , is dat bv 1km/u harder bij 23 km/u??)is natuurlijk een uitspraak die je onthoud en in je kop gaat zitten :)….maar onder welke testomstandigheden dat ooit bereikt is weten we niet.
Ik kom er nog wel op terug binnenkort na nieuwe tests!
Martin, 4 bar is te veel. Dan rijdt iedere band stuiterig, want je geeft het soepele karkas zo geen kans zijn dempende werking te doen.
De Almotion rijdt op asfalt het best met maximaal 3 bar. Op iets ruwere ondergrond rij ik altijd met 2,5 bar voor en 3 bar achter.
@Michel
Als test heb ik vandaag op 3 op 4 gereden om de band te kunnen testen en te vergelijken.
Ik rij normaal op 3 voor en 3,5 achter en ik rij meestal (woon/werk) op mooie gladde harde fietspaden zonder zware tassen en heb dan meer behoefte aan een beetje extra snelheid ipv comfort.
2,5 bar vind ik te ‘zompig’ rijden (bij Supreme 50mm) alsof als ik aanzet op de trappers de kracht wel wordt doorgegeven aan de band maar de band niet echt reageert en het niet overbrengt op het asfalt.
Ik snap dat zachter meer comfort geeft en 3 bar achter en 2,5 bar voor zo’n beetje ideaal is kwa comfort (net zoals bij de Supreme’s en Big Apple in 50mm) maar het kost wel snelheid als ik in een lekker vlot tempo naar huis wil fietsen.
Maar de ideale druk die je kiest dat is ook afhankelijk van welke ondergrond , rond welke snelheid je fietst , je totaalgewicht en je eigen voorkeur.
De Supreme reed vandaag duidelijker comfortabeler op 4 bar en op 3 bar dan de Almotion op die druk maar dat kan ook aan andere factoren liggen zoals ik eerder beschreef.
Dus ik zal nog even verder testen met een andere binnenband en ook op 2,5 bar .
Dominique, dat de Mondials moeilijker om de velg te krijgen zijn heeft misschien ook te maken met de Darim 2 velgen die op jouw ER zitten. Deze velgen zijn namelijk iets breder dan de Darim 1 velgen.
Overigens kan Easy Fit helpen om de band wat makkelijker om de velg te krijgen.
Er is ook een serie geweest van de Big Ben van Schwalbe die nauwelijks om de velgen van de AR te leggen waren. De Almotions zijn wat ruimer “gesneden”.
De Mondial moet je zien als expeditieband, voordeel lange levensduur, goede lekbescherming en nadeel stugge band en “loopt” zwaar.
Met volledige bepakking zet ik zowel de voor- als de achterband op 4 Bar. Zonder bepakking dan op 3 of 3.5 Bar.
Dat rijdt voor mij het meest comfortabeler, maar dat kan voor iedereen natuurlijk verschillend zijn.
2 tot 2.5 Bar vind ik ook wat “zompig” aanvoelen, maar dat komt denk ik ook door mijn lengte en lichaamsgewicht (1.90 cm en 100 kg).
Waar ik bij de Almotion heel benieuwd naar ben, is naar de lekbestendigheid en de levensduur.
De Big Ben heeft net als de Almotion een lekbeschermingslevel van 4 en die heeft mij in positieve zin verrast ook qua levensduur. De Big Ben slijt niet harder dan b.v. een Supreme.
Overigens gebruik ik altijd binnenbanden en dan niet de extra light of de xxlight versie maar de standaard binnenband van Schwalbe.
Tja, door het lezen van de (weliswaar primaire, maar toch) ervaringen van Martin begint mijn beeld weer te kantelen. In zijn vergelijking Supreme-Almotion komt de Almotion minder rooskleurig naar voren dan in het Mondial-Almotion vergelijk van Dominique. Logisch natuurlijk, want Supreme en Almotion liggen qua specificaties gewoon dichter bij elkaar dan Mondial-Almotion.
Toch klinkt Martin’s ervaring “Ook bemerk ik geen snelheidsverschil, niet sneller en niet langzamer” over een band (Almotion) met nota bene als ENIGE unique-selling-point SNELHEID, op z’n zachtst gezegd niet overtuigend.
Met andere woorden, weegt dat ene hogere level (SNELHEID 6 i.p.v. 5) van de Almotion op tegen het 2x hogere level (GRIP én LEKBESCHERMING) van de Supreme? Waarbij komt dat de Supreme ook nog ‘s de LICHTERE band van de twee is?
Anders gevraagd, zou het voor mij, nu rijdend op een Easy Rohler met Big Apples, werkelijk verschil maken of ik kies voor Supreme of voor Almotion? Ga er immers met beide banden sowieso merkbaar op vooruit, qua snelheid. Daarbij vind ik de hoge levels van GRIP en LEKBESCHERMING van de Supremes verleidelijke pluspunten.
De Supreme heeft minder profiel en daardoor in theorie meer grip op asfalt, maar ik heb in de praktijk nog geen verschil ervaren. Op onverhard terrein zijn naar mijn ervaring de Almotion en Big Ben weer sterk in het voordeel, vooral als het een beetje mul en/of nat is.
Op glad asfalt maakt de Supreme meer geluid en hij trilt iets meer door de dwarsliggende profielsleuven.
Op glad asfalt meet ik geen verschil in snelheid tussen de Almotion en de Supreme, want dat kan je alleen maar bepalen onder exact gelijke omstandigheden en het ene uur is anders dan het andere. Wat ik wel fijn vind is dat ik met de Almotion met zekerheid in ieder geval niet langzamer ga dan met de Supreme, terwijl ik wel meer comfort ervaar door de lagere bandenspanning en meer grip heb op onverhard.
De Supreme gold nooit als een heel snelle band (de Big Apple was altijd sneller in tests), dus als de Almotion niet sneller is stelt dat teleur. Maar echte metingen met een powertap naaf op echt (slecht) asfalt en met een echte berijder zijn dan wel nodig.
Ik denk dat wie in 26 inch sneller wil eigenlijk maar een keus heeft: de Compass 26×1.75. Dat is een door Panaracer gemaakt heel duur en luxe karkas met echt top rubber in een mal van een Panaracer Pasela. Ik heb er nu enkele duizenden kilometer sop zitten, en het is een heel geraffineerde band. Extreem soepel en dus comfortabel, en ook echt snel. Het lichte profiel is niet helemaal stil, maar geeft wel prima grip op bospaadjes en zo. De band is met 42 echte mm iets smaller dan banden als de 50 mm Big Apple (45 mm in het echt op dezelfde velg), en dat merk je wel bij grote hobbels. Bij kleine oneffenheden als klinkers wint de souplesse van de Compass het echter van het volume van de Big Apple. Die souplesse en snelheid heeft deze band voor een deel te danken aan het ontbreken van een anti lek laag, maar desondanks heb ik er nog geen enkele lekke band mee gehad. Helaas is dit ook een erg dure band (iets van 60 euro per stuk).
Wim
Misschien is de grootste sport op fora als deze wel appels van peren te onderscheiden.
Zo kan ik geen touw vast knopen aan de opmerking dat Big Apples (Schwalbe speedlevel 3) in tests sneller zouden zijn dan Supremes (speedlevel 5). Als dat zo zou zijn, dan zijn de specificaties van Schwalbe geen knip voor hun neus waard, evenals wie weet het 30% sneller verhaal van Gerrit Gaastra – waar maken we ons dan in hemelsnaam druk over?
Opmerkelijk is wel dat Michiel min of meer tot dezelfde conclusie komt als Martin: “Op glad asfalt meet ik geen verschil in snelheid tussen de Almotion en de Supreme”. Omdat ik overwegend op glad asfalt en overeenkomstige paden fiets, concludeer ik op dit moment dat ik beter af ben met Supreme dan met Almotion.
Intussen blijf ik benieuwd of iemand mij nog op andere gedachten kan brengen.
Schwalbe combineert in dat cijfer rolweerstand met gewicht. Dat suggereert dat de relatief lichte Supreme sneller is dan hij op basis van alleen de rolweerstand is. Gewicht is vooral van belang bij accelleratie en bij klimmen. Overigens is die Compass 26×1.75 met 440 gram ook in gewicht een echte winnaar.
Een ander probleem is dat Schwalbe rolweerstand op een gladde rol meet ipv op een echt (slecht) wegdek. Daarom lijkt het alsof zelfs hun zowat massieve Marathon Plus nog licht rolt.
Wim
@Leonard
Mooi is dat he zolang praten over een fietsband 🙂
Als ik van te voren had geweten dat de Almotion niet sneller was dan mijn Supreme had ik ze nooit besteld , want 30% ‘lichter’ lopen dat was toch de reden dat ik dacht ‘laat ik het eens proberen’ want dat moet je ergens merken zo’n upgrade.
Nu blijkt dus dat ook @Michel ze achteraf niet sneller vind dan Supreme’s ..en concludeer ik dan dus ook niet in zijn vergelijking met de Big Ben op 19 augustus.
Het is allemaal niet zo’n ramp want het is en blijft heel moeilijk om een (oude /nieuwe) band zo 1,2,3 te vergelijken op snelheid etc.
Morgen heb ik een halve dag vrij en ga ik het Kopje van Bloemendaal op en af fietsen , dan zullen we zien hoe deze band het in een rappe afdaling doet in bochten.
Dan zal ik nog wel wat melden hier. (en dan ben ik er wel klaar mee 🙂 )
———–
@Michel
Je schreef dit :
“Wat ik wel fijn vind is dat ik met de Almotion met zekerheid in ieder geval niet langzamer ga dan met de Supreme, terwijl ik wel meer comfort ervaar door de lagere bandenspanning en meer grip heb op onverhard.”
Wat bedoel je met meer comfort door de lagere bandenspanning ?
Je test ze toch op dezelfde spanning ? Dan zou het comfort niet beter moeten zijn als de Supreme maar idem.
In mijn geval vond ik de Supreme juist comfortabeler aanvoelen op identieke spanning. (tot dusver met een zwaardere binnenband)
Hoho, ik heb niet gezegd dat de Almotions niet sneller zijn dan de Supremes, maar ik bedoelde te zeggen dat ik het bewust niet gemeten heb, omdat dat in de praktijk erg moeilijk is en geen betrouwbare resultaten oplevert.
Ik heb wel de indruk dat ze lichter lopen, maar heb nog geen direct vergelijk gemaakt onder gelijke omstandigheden en dus kan ik er nog geen uitspraak over doen.
Ik streef er altijd naar met een zo laag mogelijke bandenspanning te rijden, omdat ik veel onverharde wegen kies. En in dat geval merkte ik dus niet dat de Almotions, ondanks de lagere spanning, langzamer reden dan de Supremes.
Als ik tijd heb ga ik meer vergelijkende tests uitvoeren.
@Willem
Dat laatste begrijp ik meteen als ik het vergelijk met mijn hardlopen; in de sportschool op een loopband is dat een compleet andere ervaring dan op asfalt, stoeptegels, schelpenpaden enz.!
Maar de passage ervoor bezorgt me hoofdbrekens. Tot dusver vertelde werkelijk iedereen me dat Supreme of Almotion (50-622 / 28 x 2.00) mijn Easy Rohler “sneller zouden maken” (los van mijn eigen inspanning, haha) dan de huidige Big Apples doen. Onzin of niet?
Zodra ik de beschikking heb over twee Easy Rohlers in dezelfde maat, 1 met Big ben en 1 met Almotions, dan kan ik ze direct met elkaar vergelijken en pas dan kan ik je er meer over vertellen.
In alle tests die ik gezien heb waren juist de Big Apples erg snel qua rolweerstand. Het enige voordeel van de Supreme was het voor Schwalbe lage gewicht. Als je dat in je model zwaar meeweegt heet de Supreme ineens een snelle band. Maar nogmaals, wie snel wil gaan met comfort is in mijn ervaring duidelijk het beste af met de Compass. Als we het even niet hebben over de hoge prijs zijn de beperkingen enerzijds de levensduur en kwetsbaarheid, en anderzijds het wat geringere volume waardoor de band vergeleken met wat dikkere banden wat meer moeite heeft met grote hobbels en kuilen.
Wim
@Michiel
Tjongejonge, je verschuilt je wel heel erg in een laboratoriumachtige testsituatie. Zo beschouwd kan ik net zo goed te raden gaan bij de Schwalbe zelf.
Waar ik daarentegen benieuwd naar ben: hoe VOELT voor JOU de Almotion t.o.v. de Supreme? Lichter? Soepeler? Zwaarder? Enz. Als je dat verschil als doorgewinterde fietser niet gewoon kunt voelen, is het er wrs. ook niet, denk ik dan.
Zodra je je heil gaat zoeken in “vergelijkende tests” tussen “twee Easy Rohlers in dezelfde maat, 1 met Big ben en 1 met Almotions” blijf je steken in klinische waarnemingen die pad noch horizon raken.
@Martin
Tja, mijn motto in deze is: nu we ‘t er toch over hebben, let’s go all the way! Maar ja, appels en peren, zo de mens is leeft zijn fiets & meer van dergelijke.
Natuurlijk is het helaas onmogelijk om, gelet op superkorte levensduur van de Almotion, nu reeds tot een uitgebalanceerd eindoordeel te komen. Evenwel ben ik nu dus dringend aan nieuwe banden toe. Alles bij elkaar nemende lijkt de Almotion zich niet heel bijzonder te onderscheiden van de Supreme die intussen enige reputatie heeft opgebouwd. Reden waarom ik terugkom op de hype-aantrekkingskracht richting Almotion, en sterk neig tot de “good-old” Supremes (“You can’t hurry love”).
Ook vandaag (vrijdag) is het weer mooi weer. Ben benieuwd naar je Almotion-ervaringen op en af het Kopje van Bloemendaal.
Nee hoor, dan kan ik het verschil juist extra duidelijk VOELEN.
Als ik het met twee verschillende fietsen ga vergelijken begint iedereen gelijk weer te piepen dat het geen eerlijke vergelijking is en worden alle omschrijvingen van mijn gevoel in twijfel getrokken.
Ik ben zelf ook niet zo’n fan van (quasi) wetenschappelijke vergelijkingen, want de praktijk is altijd anders en persoonlijke ervaringen zijn interessanter dan kille cijfertjes, maar een beetje gelijkheid is wel nuttig.
Tot nu toe voelt de Almotion lekker snel, zeer comfortabel en biedt hij voldoende grip op alle soorten ondergrond.
@Willem
De Compass:
– hoge prijs
– beperkte levensduur
– kwetsbaar
– moeite met hobbels en kuilen
Dus aanrader?!
@Michiel
“Tot nu toe voelt de Almotion lekker snel, zeer comfortabel en biedt hij voldoende grip op alle soorten ondergrond.”
Kijk, dat is nou een lekkere mensenzin waar ik blij van wordt.
Begrijp je spagaat, maar wat mij betreft is meetbaarheid/objectiviteit enz. op fietstechniekgebied net zo’n illusie als op Hifi-gebied. Zoals er geen absoluut gehoor bestaat, zo bestaat er geen absolute fietservaring. Wat mij betreft geef je gewoon lekker je eigen ervaring door, dat is meer dan genoeg!
Iedere snelle en comfortabele band heeft onvermijdelijk een wat beperktere levensduur en is kwetsbaar. Ook kost zo’n band meer geld omdat een soepel karkas duurder te maken is. De gratis lunch bestaat nu eenmaal niet. Maar het verschil met een stugge band is heel opmerkelijk.
Deze band wordt om kosten te besparen gemaakt in een Pasela mal, omdat een nieuwe mal een kostbare eenmalige investering is, en het duurste aan een nieuwe band. Helaas is er geen bredere Pasela dan 42 mm om de mal van te gebruiken. Die geringere breedte merk je bij grote hobbels en kuilen, maar op strak asfalt is het weer een voordeel. Kortom, wat mij betreft geen aanrader als je een band zoekt voor verre woeste tochten, maar wel voor het wat snellere werk.
Compass heeft overigens deze maand ook een nieuwe serie snelle soepele (en dure) 28 inch (en 650B) banden op de markt gebracht, als opvolger van de Grandbois banden. Vooral interessant is dan de 622-38 (echte) mm versie. Zoiets was er nog niet.
Wim
@Eddy
En, heb je de Almotions al ontvangen? Inmiddels geeft Bike24 aan: “delivery date unknown”.
@Martin
Is het Kopje van Bloemendaal of ander parcours er nog van gekomen? Zo ja, hoe bevielen de Almotions?
Zelf reed ik gister ca. 65 km door ‘t Gooi. Het was er mooi en ik genoot van de vaart en souplesse van mijn oude Big Apples. Betwijfel, mede door dit weekend veel bijdragen op Wereldfietser te lezen, of de Supremes – zéér wisselende waarderingen! – die prestatie kunnen verbeteren. Maar van de Almotions heb ik vooralsnog hoge verwachtingen.
@Willem
Dank voor je uitvoerige beschrijvingen van de Compass-band. Evenwel is het niet wat ik zoek, al was het alleen maar omdat ik vanwege het regelbare comfort weer ballonbanden van 50 mm wil.
@Leonard,
Ja de banden kwamen afgelopen donderdag binnen, best snel eigenlijk aangezien ik de bestelling op maandag heb gedaan. Nu zijn ze inderdaad op ;-(.
Ze lopen echt superlicht en ze zijn heel stil. De grip is goed.
2,5 bar is meer dan voldoende (zonder bepakking natuurlijk), er kan nog wel wat lucht uit om nog meer comfort te krijgen.
Als met al liggen ze onder een superfiets, zie hier:
http://www.sintchristophorus.nl/van-nicholas-2014-pioneer-29er-opgefrist/
@Eddy,
Je superkorte “review” trok me vandaag over de streep. Heb gewoon zin in die innovatieve Almotions, dacht ik; een nieuwe Lente een nieuwe band, hoppa!
Wat ook hielp waren de zeer wisselvallige ervaringen die ik op zowel Sint Christophorus als Wereldfietser las over de Supremes; bij nader inzien leveren die banden wrs. niet meer snelheid op dan mijn huidige Big Apples.
Tenslotte hakte ik de knoop vandaag door omdat het binnenkort wel eens afgelopen kan zijn met de Almotion-beschikbaarheid in Duitsland. En dan kan het wachten nog wel eens heel lang gaan duren, vanwege de Schwalbe productieproblemen in Jakarta in combi met de preferente toepassing van Almotion op de ER evo.
Heb de Almotions 50-622 voor 34,95 euro per stuk besteld bij Bike Components. Best voordelig gelet op de toekomstige prijs op de Nederlandse markt: 50,90 euro. Levertijd 2 – 7 dagen.
Heb je nog een advies voor de binnenbanden? Of maakt dat in principe weinig uit?
Binnenbanden zo dun mogelijk voor een lage rolweerstand. Dikkere binnenbanden rollen zwaarder, maar zijn wel wat degelijker. In theorie, want heb zelf in de praktijk nog geen verschil ervaren tussen de Schwalbe SV19 en de SV19A.
Dit is wat Swalbe zegt over binnenbanden en rolweerstand:
Binnenbanden van latex zijn elastischer dan de gebruikelijke butyl binnenbanden. Daardoor dragen ze bij aan een lagere rolweerstand. Het grootste voordeel is de hoge lekbestendigheid.
Het bijzonder elastische latex laat zich zeer moeilijk doorboren. Het nadeel is dat ze de lucht niet lang vasthouden. Bij een band met een latex binnenband moet men de bandenspanning vóór iedere tocht opnieuw corrigeren. Vanwege dit feit zijn latex binnenbanden minder geschikt voor het dagelijks gebruik.
Bovendien zijn latex binnenbanden erg gevoelig voor bijvoorbeeld olie, daglicht, hitte en ongelijkmatig uitzetten. Bij het wisselen van een buitenband moet men beslist ook de binnenband wisselen. Op grond van deze argumenten heeft Schwalbe geen latex binnenbanden in het programma.
Toch is er een uitzondering: in onze hoogwaardige tubes zijn latex binnenbanden ingenaaid. Hier kan de binnenband alleen rondom en gelijkmatig uitzetten. Hij komt niet in contact met vette vingers, niet met zonlicht en ook niet met een velg die verhit is door het vele remmen. Daarom kunnen we hier de voordelen van een latex binnenband zinvol en zonder risico gebruiken.
Net als Michiel al zegt, de SV19A is lichter en dunner. Zodra een binnenband dunner is kan deze gemakkelijker vervormen en neem de rolweerstand daardoor af.
Ik gebruik de 26 inch xxlight binnenbanden van Schwalbe. Die zijn zowat 100 gram lichter per stuk (toch mooi 400 gram als je op een tocht ook twee reserve bij je hebt), en ik heb geen problemen ervaren, behalve bij een batch een slechte aanhechting bij het autoventiel. Eerlijk gezegd merk ik geen mindere rolweerstand, maar het verschil is op zijn best klein.
In mijn stadsfiets heb iklichte 28 inch binnenbanden, en daar helemaal gen problemen gehad (Franse ventielen). Wel moet ik de banden wat vaker oppompen, maar dit zijn dan ook 32 mm banden op flink hogere druk. Maar hogere druk raak je sowieso sneller kwijt.
Wim
Inmiddels heeft Santos ook de 50mm Almotions in het assortiment!
Belangrijk is, gewicht berijder, gewicht fiets, doel waarvoor je de fiets gebruikt etc. Ik gebruik altijd de standaard biba´s van Schwalbe met Frans ventiel.
Ga je met fietsvakantie dan maakt rolweerstand mij niet zo veel uit, lekbescherming des temeer.
Bij Frans ventiel kan het wel eens voorkomen dat deze wat sneller op spanning moet worden gebracht.
Dit kan de volgende oorzaak hebben.
Frans ventiel bestaat uit 2 elementen. Bovengedeelte voor het oppompen of laten leeglopen van de biba´s en het ondergedeelte voor de ventiel bevestiging.
Deze laatste kan wel eens iets moeten worden aangedraaid. Schwalbe heeft hier een speciaal tooltje voor.
Het is wel belangrijk dit af en toe even te controleren omdat bij het losdraaien bovendeel (voor oppompen) en weer vastdraaien het onderste deel iets los kan gaan.
Ik heb inmiddels van Schwalbe een testset gekregen van de Almotion in maat 55-622.
Ben benieuwd hoe die gaan bevallen.
Goed geregeld Frits, komt deze set op een AR? Zeer benieuwd naar.
Dank voor jullie info over binnenbanden. Krijg de indruk dat snelheid en lekbestendigheid hierbij minder uit elkaar liggen dan bij de buitenbanden. Definitief besluit over binnenbanden ga ik nemen in overleg met mijn fietsdetaillist.
@Martin
Ben je na het Kopje van Bloemendaal kopje onder gegaan? Hoewel ik inmiddels voor de Almotions heb gekozen, blijf ik benieuwd naar ervaringen met deze band.
Jan-Willem, de banden ga ik inderdaad onder mijn AR zetten.
Ben heel benieuwd hoe de banden zich gaan houden met fietsvakantietochten door Nederland en Europa.
Ben wel nieuwsgierig of de banden wat makkelijker om de velg te leggen zijn.
Met de Big Ben’s was dat een heel gedoe. Kreeg de banden niet of nauwelijks om de velg. Reden waarom banden eraf moesten, was, dat Idworx de fietsen standaard met de Light biba’s aflevert. Ik opteer graag altijd voor de standaard biba’s.
Ik test verschillende banden voor Schwalbe o.a. de Mondials, Marathon DeLux, Big Ben’s, de nieuwe Marathon Plus en nu dus de Almotion.
De verslagen stuur ik zowel door naar Schwalbe Nederland als naar Gerrit Gaastra van Idworx die ontwikkelt en samenwerkt met Bohle AG (=Schwalbe Duitsland).
Zodra ik wat te melden heb omtrent de Almotion, laat ik het hier ook weten.
Ik had geen enkele moeite om de Almotion 50-622 om de Exal EX19 velg (van Nicholas Pioneer 29er/RH/Belt) te krijgen. Gewoon met het handje zonder bandenlichter.
Eddy, de velgen die om de AR liggen (Darim 2) zijn breder dan de Darim 1 velgen. Feitelijk zijn ze een kleine fractie groter dan de 622.
Volgens Idworx moesten de banden (Big Ben’s) om de velg te leggen zijn. In praktijk ging dit een stuk minder makkelijk dan bij de Darim 1 velg.
Maar er was destijds ook een serie van Schwalbe die te krap gesneden was.
Ben dus benieuwd of de Almotions makkelijker om de velg te leggen zijn.
Frits, zoals hoger aangehaald had ik veel moeite om de Mondials om de Darim 2 velgen te leggen, maar ook de Almotion gingen er niet “vanzelf” omheen. Gewoon met het handje, zoals Eddy, lukte het mij niet. Enig aandringen met de bandenlichters was noodzakelijk. Ligt misschien aan de bredere velg? Ofwel ontbreekt het mij gewoon aan de nodige handigheid.
Dat ligt aan de ondiepe velg, zoals bij veel tubeless-ready velgen het geval is. Je kan de band niet diep genoeg in het velgbed trekken om voldoende ruimte aan de kant van het ventiel, waar je de band over het randje wipt, over te houden. Met de Rigida Andra velg op mijn fiets heb ik geen enkele moeite.
Goed. NSS voorbij. Eindelijk heb ik dus een serieus test rondje kunnen maken met de Almotions. Het zijn ‘grote’ banden, zeker gezien als je van de XR’s ‘afstapt’. Na het monteren van deze banden heb ik dan ook de spatborden opnieuw moeten afstellen.
Algemene indruk?: waanzinnige en heerlijke allrounder! Het is geen offroad band, daarvoor is er niet voldoende profiel diepte. Het (enige) nadeel hierbij is dan ook dat vochtig zand e.d. makkelijk blijft plakken op de band, waardoor de binnenkant van het spatbord al snel vol loopt. De XR’s (of Mondial) hebben duidelijke grotere noppen waardoor je de band ‘schoon’ rijd. Door de breedte van de band blijft de fiets erg goed rollen door zandkuilen en andere losse ondergronden. Het rijden over kasseien gaat ongekend goed en met waanzinnige souplesse!
Het monteren van de banden op de Exal sp19- en Andra 30 velgen gaat relatief gemakkelijk en is te doen met enige kracht in de handen zonder bandenlichter.
En dan komt het; zijn ze snel? uhmm…als je altijd hebt gereden op zwaar ‘beveiligde’ XR’s of andere Marathons, dan zijn deze uitermate snel. De Almotion is vergelijkbaar met de Supreme.
Tot nu toe heb ik gereden met een bandendruk van respectievelijk 2,5 bar voor en achter en dan zonder bagage. Dit geeft toch een licht dweilend gevoel, niet vervelend. Later heb ik de banden op ruim 3 bar gezet, dit maakt deze banden op asfalt zeer snel. het rij comfort wordt hierbij niet of nauwelijks beïnvloed. Wat mij ook opvalt is dat deze banden erg weinig geluid maken, in vergelijking met de Mondial.
De laatste weken heb ik wat geëxperimenteerd met de druk in mijn Almotions.
Bij aanschaf van de nieuwe fiets (idworx ER) was ik er van uitgegaan dat de bijgeleverde handleiding wel de beste bron van informatie zou zijn. Voor een gewicht van fiets + rijklare fietser van 110 kg + 10 kg in de achtertassen raadt idworx aan om voor 2,6 bar en achter 3,8(!) bar in de banden te pompen.
Achteraan bleek dit helemaal geen goede keuze te zijn: Oncomfortabel en te weinig grip op natte, glibberige obstakels. Dus al heel snel achteraan tot een kleine 3 bar gezakt.
Door telkens een week met wat meer of minder druk te rijden ben ik voor mezelf vooraan tot 2,5 tot 2,6 bar en achteraan 2,7 tot 2,8 bar als ideale druk gekomen. Als de druk achteraan onder 2,6 bar zakt begint de fiets lichtjes te dweilen. Daarboven verdwijnt dat.
Vooraan durf ik niet lager gaan vermits Schwalbe 2,5 bar als minimum voorschrijft.
Lagere druk betekend met deze banden veel meer comfort, terwijl ze volgens mij (bij mijn fietssnelheden) niet echt veel zwaarder gaan rollen.
Op lagere druk gaan de banden wel een lichtjes “zoeven” (maar ze zijn fluisterstil in vergelijking tot de Mondial op dezelfde druk).
Voor de volledigheid: ik rij met de “dunne” SV19A binnenbanden, maar betwijfel of dat veel invloed heeft. Van lichte binnenbanden wordt wel dikwijls beweerd dat deze sneller hun druk zouden verliezen. Dat is niet echt mijn ervaring. Bij bovenstaande drukken moet ik na twee weken (dik 300 km) hoogstens 0,1 bar bijpompen.
Heeft er iemand een idee waarom Schwalbe voor al zijn banden in de maat 50-622 een minimum druk voorschrijft van 2,5 bar, met uitzondering van de Supreme, die aan 2 bar voldoende zou hebben?
Dominique, wat je hebt gedaan is prima. Schwalbe adviseert een minimale druk van 2,5 bar, lager mag je dus niet gaan. De druk in de banden is een gevoelskwestie en heeft te maken met gewicht van de berijder van de fiets en het doel waarvoor je de fiets gebruikt. Supreme heeft qua lekbeschermingslevel 5 en de Almotion 4, ik denk dat daar het verschil van 0,5 bar in zit.
Dominique en Ouwerkerk hartelijk dank voor jullie review!
Zelf heb ik de Almotions in de maat 55-622 nog niet gemonteerd op mijn AR.
Zodra ik ze gemonteerd heb en ook wat wezenlijk over de Almotion kan vertellen, zal ik mij hier weer melden.
Frits,
Ik denk niet dat de min. druk met de lekbescherming te maken heeft. Er is er immers nog eentje in die maat die tot 2 bar mag: de Fat Frank. Voor ons gebruik niet interessant wegens lekbescherming 3, en ook rolweerstand en levensduur maar zozo… De gewone marathon, zijn deluxe versie en de mondial hebben allemaal lekbescherming 5, en moeten toch op 2,5 bar min.
Dominique, dan zal je een mailtje aan Schwalbe Nederland (zitten in Hoofddorp) moeten sturen en je vraag voorleggen. Kijken wat zij te zeggen hebben.
Ik hanteer altijd de stelling van Schwalbe n.l. niet boven de max bar en niet onder de min bar uitkomen. Daartussen kan je spelen met het aantal bars, afhankelijk van je gewicht het het gebruikersdoel.
Persoonlijk hou ik niet zo van lagere druk, omdat ik de fiets dan vind gaan dweilen. De banden pomp ik altijd net onder de max. druk op met bepakking en zonder bepakking zit ik meestal 1 bar lager.
Ik heb de almotion ( 50-622 op 29er mtb) nu een aantal malen kunnen testen op het asfalt en licht onverhard. De banden zijn comfortabel,dempen goed, hebben voldoende grip en maken nauwelijks geluid. De banden zijn echter NIET sneller op het asfalt dan de naamloze noppenband die op de fiets zaten toen ik m vorig jaar kocht. Hierin ben ik dus diep teleur gesteld want ik heb lang gewacht tot ze verkrijgbaar waren, juist vanwege de (opgegeven) lage rolweerstand.
Sinds een week of vier heb ik de Almotions (50-622) op mijn Idworx Easy Rohler. Heb er (gelukkig) niet lang op hoeven wachten, want bestelde de banden online in Duitsland.
Na diverse korte en lange tochten op diverse structuren in midden-Nederland en afgelopen week een heen-en-weertje tussen Amersfoort en Bergen (NH) zijn mijn ervaringen als volgt:
– De Almotions lopen beslist lichter dan de Big Apples die ik hiervoor had. Maar wat is lichter? Welnu, voor een snelle rijstijl had ik de Big Apples altijd op resp 3.5 Bar (voor) en 4.0 Bar (achter). Bij de Almotions prefereer ik 3.0 (voor) en 3.5 (achter); voor mijn gevoel ga ik dan net zo snel als met de Big Apples, maar heb dus wel meer comfort want demping.
– Over de grip van de Almotions ben ik zondermeer tevreden. Op zowel zanderige paden als natte asfaltwegen gedragen de banden zich zeer stabiel.
– Het ritsgeluid van fijne kiezelsteentje tussen voorband en spatbord is onveranderd; vertrouwd, maar niet in de haak; hoe kom ik daar toch vanaf?
Al met al ben ik blij met mijn keuze voor de Almotions, die een profiel met een stoere look hebben, terwijl ze toch licht en snel zijn.
@Martin: Op 13 maart was je van plan met de Almotions het Kopje van Bloemendaal op en en af te gaan fietsen en dan, beloofde je, “zal ik nog wel wat melden hier”. Nooit meer wat van je vernomen… how come?
Hij is nog onderweg…..
Oei, dat belooft dan niet veel goeds over de snelheid van de banden 🙂
Ik zou nog een berichtje plaatsen als de Almotions in de maat 55-622 om mijn AR zaten. Bij deze:
De banden zitten er inmiddels om
De banden om de velgen leggen kost de nodige inspanning en tijd.
Door de ondiepe velgen (Darim 2 en iets bredere velgen) is het een behoorlijke klus, zeker als je b.v. aan één hand gehandicapt bent.
Ik heb de banden uiteindelijk met EasyFit van Schwalbe en 3 bandenlichters om de velgen gekregen.
Inmiddels een kleine 200 km verder, kan ik niet echt zeggen dat ik veel verschil merk t.o.v. de Big Ben’s.
De eerste paar 100 m zou je zeggen dat de banden iets sneller zijn, maar dat er sprake zou zijn van 30% lagere rolweerstand heb ik niet kunnen merken.
In de laboratoria zou dit zeker aantoonbaar zijn, maar in de praktijk voel ik geen merkbaar verschil.
Medio juni a.s. ga ik een tocht van ca 2.500 km door Europa maken (verharde en onverharde wegen/paden), misschien dat ik daarna wat meer en uitgebreider over de banden kan vertellen.
Tot zover even mijn ervaring met de Almotions, wordt vervolgd.
Frits
WAS IK TOCH WEER TE SNEL?
Daar issie dan, eindelijk: de eerste serieuze meten-is-weten test van de Schwalbe Almotion! In het jongste nummer (2014-2) van de Vogelvrijer Fietser, uitgave van de Fietsersbond, neemt TestKees de Almotion de maat. Hij schrijft:
“Op mijn stadsfiets liggen Vittoria Voyager Hyper-banden, de snelste en comfortabelste banden uit onze bandentest van 2012. Ik heb ze vervangen door de Almotion-banden en mijn eerste indruk is negatief. Mijn fiets voelt minder comfortabel en gaat merkbaar trager. Gevoel kan bedriegen.
ROLWEERSTAND
Daarom heb ik de rolweerstand en het comfort gemeten. Op mijn meetfiets met Vittoria-banden (4 bar bandenspanning) kost het me 70 watt om 20 kilometer per uur te fietsen op mijn indoor-testbaan. Met de Almotion-banden moet ik 77 watt leveren. Merkbaar langzamer. Ik heb ook de gewone Marathon-banden gemeten en kom dan op 75 watt. De snelheid van ‘de snelste tourband’ valt dus wat tegen. Dan het comfort. Met mijn trillingsmeter registreer ik op een klinkerweg 10 procent meer trillingen dan met de Voyager Hyper.
COMFORT EN SNELHEID
De Almotion is niet de beloofde superband. Het blijft wel gewoon een goede tourband met een, volgens mijn meting, iets hogere rolweerstand dan de gewone Marathon. Maar hij is wel 120 gram lichter en biedt ietsje meer comfort dan gewone Schwalbe Marathon-banden. En volgens Schwalbe biedt de Almotion iets minder lekbescherming en levensduur. Maar wil je een echt snelle en comfortabele tourband, dan kun je beter de Vittoria Voyager Hyper aanschaffen.
MARATHON SUPREME
Ik heb ook nog de Marathon Supreme gemeten op rolweerstand. Daarmee kwam ik op 80 watt, de slechtste van de vier gemeten banden. Opvallend is dat deze band de reputatie heeft van redelijk snel en op veel vakantiefietsen wordt gemonteerd.
De Marathon Almotion is verkrijgbaar in de maten 40-622, 50-622, 55-622 en 55-559. Ik heb de 40-622-maat getest. De adviesprijs is 50 euro. Maar liefst twee keer zo duur als de gewone Marathon en 10 euro duurder dan de Vittoria Voyager Hyper.” Einde citaat.
Wat blijft is mijn tevreden gevoel t.a.v. mijn kersverse Almotions. Ze voelen als een sprong voorwaarts t.a.v. de Big Apples. En toch, na het lezen van bovenstaande feiten, dacht ik heel even: was ik toch weer te snel…
Ben benieuwd naar jullie reacties, met name van wow-band creator Gerrit Gaastra.
Jammer dat Testkees de Almotion niet heeft getest in 50mm uitvoering met een bandenspanning van 2,5 tot 3 bar op gravel en kinderkopjes, want daar excelleert deze band, naar mijn ervaring.
Met maar liefst 4 bar in de smalle uitvoering kan het soepele karkas onvoldoende zijn werk doen.
Toch verbaast dit testresultaat mij niet erg. Banden als de Hyper Randonneur, of de Grandbois en Pasela zijn gewoon heel snel (en niet heel erg degelijk). Daar kan zo’n toch wat robuustere Almotion vast niet tegenop. De Almotion mag dan sneller zijn dan de normale Schwalbe tractorbanden, maar dit is heel andere concurrentie. Verder denk ik inderdaad dat een vergelijking met een bredere band op slecht wegdek wel eens anders had kunnen uitpakken, hoewel in dat geval bijvoorbeeld de Compass 26×1.75 (een broertje van de Pasela en de Grandbois) vermoedelijk met de eer zou gaan strijken. Dit is duidelijk de snelste redelijk brede 26 inch band die ik ken voor asfalt en af en toe een bospaadje.
Dat de Almotion sneller is dan de Supreme verbaast me evenmin. Er waren al genoeg tests om te weten dat dit helemaal geen snelle band is. Resteert de vraag naar de plaats van de Big Apple in deze reeks. Voor wie tamelijk snel, degelijker dan de Compass en toch redelijk comfortabel wil zou dat nog steeds wel eens de kampioen kunnen zijn.
Wim
De snelheidswinst van een lichter rollende band wordt makkelijk overschat.
De meeste weerstand is luchtweerstand (zo’n 85% van de totale weerstand).
De overige 15% zijn opgedeeld in mechanische weerstand en rolweerstand.
Dus zelfs als je inderdaad 30% winst pakt op je rolweerstand is dat maximaal 3% op je totale weerstand. Daar zul je weinig van merken. Misschien 0.5 km per uur onder ideale omstandigheden.
Dus eigenlijk moeten we allemaal een ligfiets met fairing kopen 🙂
Tenzij je gewoon lekker wilt chillen op de fiets… snelheid is niet alles. Lekker genieten van de omgeving 🙂
Je kunt GG de marketingpraat ook niet echt kwalijk nemen. Hij is nu eenmaal voor zijn brood afhankelijk van de hoeveelheid onzin die hij ons aan kan praten 😉
Nice shot Sir!
@leonard
Excuses voor de late reactie ,ik zal je de redenen besparen.
Ik heb met interesse jouw testresultaten (en die van alle anderen) gelezen en herken wel een aantal factoren.
Ik heb nu dus wel de tijd gevonden om de Almotion en Supreme 50mm 28 inch banden flink te testen en zelfs 4x te verwisselen op 2 dagen om een beter beeld te krijgen van het verschil.
En ze te testen op ongeveer iedere bandenspanning.
De afgelopen tijd met de Almotion ongeveer 650 km gereden op de Easy Rohler model 2011 maat L op normale fietspaden in en om Amsterdam, Schiphol, Haarlem.
Mijn gewicht 85 kg bij 187 cm , bepakking 1 ortlieb tas totaal 5 kg.
Nu zijn de banden ook niet meer zo nieuw en dat scheelt ook in de vergelijking met de 3000 km gereden Supreme die in het begin erg ‘plakt’ aan de weg en gaandeweg ook duidelijk breder wordt.
Bij het monteren heb ik geen bijzonderheden of extra moeite gehad ze te plaatsen tov Supreme. Ik gebruik wel altijd twee bandenlichters om het laatste stukje van de band in de velg te wippen.
Beiden nu gereden met de lichte Schwalbe SV 19 binnenband a 140 gram.
Waar zal ik beginnen nou meteen maar met wat het meest aan mij knaagde aan deze band in het vergelijk met Supreme waar komt die claim 30% minder rolweerstand nou vandaan en is die enigzins te rechtvaardigen ?
JA op erg lage tot normale bandenspanning en NEE op iets hogere spanning …en ga je er nou echt profijt van hebben ? NEE zeg ik …….lekker duidelijk he 🙂
Maar ik zal het even uitleggen.
(Overigens is de bandenspanning cruciaal maar ook iets persoonlijks, en afhankelijk van je gewicht , ondergrond , bepakking, en of je liever wat harder doorfietst of juist geen een hobbeltje wil voelen etc.
Het is een van de twee maar beiden perfect kan niet zelfs niet in 50mm banden.
Dus zoek je een mix die voor jou het beste werkt is mijn mening.)
—
JA Almotion is sneller omdat als je de Supreme op lage tot normale spanning rijd en meer comfort van je banden wil hebben zeg in bv voor/achter 1,8 / 2,3 of 2 /2,5 of 2,5 /3 en vervolgens de Almotion plaatst op precies dezelfde spanning ga je inderdaad duidelijk een stuk sneller (vooral op de 2 laagste spanningen meer als in Testkees zijn meting die dan weer op 1 hogere spanning in 40mm heeft gemeten )
Daar zou de 30% claim wel eens vandaan kunnen komen.
Op 2,5 /3 wordt het verschil al wat minder.
(zelf zou ik nooit zo zacht rijden dat was puur voor de test)
Maar het comfort is dan ook meteen minder tov de Supreme , het lijkt wel alsof de banden harder zijn opgepompt.
Dit heb ik dus keer op keer gemerkt dat het comfort minder is van deze band tov de Supreme op dezelfde spanning.
Als ik de Almotion op hogere spanning vergelijk met de Supreme zeg voor/achter 3/3,5 dan is de Almotion bij nader inzien nog een ietsje pietsje sneller (lijkt meer op Testkees zijn bevindingen al is dat bijna niet geloofwaardig te meten zoals ik dat doe op gevoel zonder echte meetapparatuur behalve me km teller) maar stuitert de Almotion ook weer meer dan de Supreme.
Eigenlijk veel teveel voor de Almotion.
NEE hij is niet sneller omdat ik dezelfde verdeling van comfort/snelheid (rijgevoel) zoek bij de Almotion tov mijn oude Supreme en dus de spanning wel wat moet verlagen in de Almotion om weer ongeveer dezelfde rijeigenschappen te krijgen als voorheen. Het rijgevoel wat ik gewend ben. (de mix tussen snelheid en comfort)
Ik fiets op de Supreme op voor/achter 3 /3,5
op de Almotion op voor/achter 2,5 /3
Dit geeft voor mij zo ongeveer dezelfde rijeigenschappen kwa comfort en snelheid.
De Supreme blijft iets meer comfort houden de Almotion ietsje meer snelheid.
Dat zal iedere fietser toch doen , je zoekt de bandenspanning die voor jou werkt , of je nou meer op snelheid of op comfort bent gericht.
Die 30% lichter is volgens mij dus wel overtrokken maar als ik de stelling zou moeten verdedigen dan denk ik dat ze de banden hebben vergeleken op gelijke erg LAGE spanning en dan is de Almotion wel duidelijk sneller dan bv de Supreme.
—
Als ik kijk naar de fysieke verschillen tussen beide banden (die overigens totaal anders zijn door de verschillende anti lek brekerlaag , rubbersoort en profiel)
De Almotion lijkt mij een hardere stevigere band dan de Supreme en daardoor heeft hij minder spanning nodig.
De dunnere brekerlaag van de Supreme lijkt mij bv al comfortabeler en soepeler dan de Greenguard van de Almotion.
Almotion blijft na 650 km even breed , blijft mooi bol , zeg maar in een punt oplopend terwijl de Supreme juist altijd breder wordt na verloop van tijd en als het ware plat uitzakt. (wat ook weer een negatieve invloed op de snelheid heeft)
Dit gaat met de Almotion niet gebeuren verwacht ik en dat vind ik wel een voordeel van de Almotion.
Almotion ziet er ook mooier uit met het profiel in de lengterichtingen en maakt minder geluid.
Supreme rijd ietsje beter in de afdaling van het kopje Bloemendaal op hoge snelheid in een bocht , heeft iets meer controle en gevoel op droog wegdek.
Doe dit overigens nooit op lage bandenspanning want je stijve Idworx wil wel de bocht om maar de zachte banden gewoon rechtdoor kan ik je verzekeren.
Dit na ervaringen op de piramide van Hoofddorp 🙂
Ik heb nog niet lek gereden mat de Almotion (maar ook nooit met de Supreme in 12000 km)
Al met al heb ik de Almotion voor een schappelijke 30 euro de stuk gekocht (is nu 35) in Duitsland en ben nu wel tevreden met de band.
Die superband komt vast nog wel op de markt 🙂
Waar Rohler zijn cijfers vandaan heeft weet ik niet, maar kloppen doen ze niet, althans niet voor vakantiefietsers. De interne weerstand in de aandrijving is heel klein, en eigenlijk verwaarloosbaar. Voor het overige zijn er drie soorten weerstand: rolweerstand, luchtweerstand en gewicht, en ze treden niet steeds in gelijke mate op. Gewicht is nauwelijks van belang op een vlakke weg, maar van heel groot belang zodra je gaat klimmen. Neem dus zo weinig mogelijk bagage mee op een tocht in het buitenland. Rolweerstand loopt lineair op met de snelheid, en luchtweerstand exponentieel. Dat betekent dat tot ergens tussen de 15en 20 km het vooral de rolweerstand is, en dat pas daarboven de luchtweerstand van groter belang wordt dan de rolweerstand. Voor professionele racefietsers kan het best kloppen dat 85% van de weerstand luchtweerstand is, maar voor tourfietsers is dat zeker niet zo. Voor hen is rolweerstand zeker belangrijk.
Wim
Dank voor jullie reacties. Eerste conclusie: uiteraard zijn er snellere tourbanden dan de Almotion, maar wrs. niet van Schwalbe en in geval van een ander merk, zeker niet in de door mij gewenste maat (50-622). Ergo, met de Almotion koos ik voor de in mijn geval optimale band. Prettig idee.
Volgende conclusie: even merkgebonden als Gerrit Gaastra spreekt over “de snelste trekkingband die Schwalbe ooit gemaakt heeft”, bewierrookt TestKees “zijn” merk Vittoria. Met zijn meetfiets, indoor-testbaan en trillingsmeter blijkt hij appels (50mm) met peren (40mm) te vergelijken, om daar vervolgens tendentieuze conclusies uit te trekken: “Maar wil je een echt snelle en comfortabele tourband, dan kun je beter de Vittoria Voyager Hyper aanschaffen.” (Waarbij het relatief kwetsbare karkas en beperkte assortiment wordt verzwegen.)
Kernconclusie: in de reële wereld buiten illusionair marketingland bestaat gewoon niet één allersnelste, boven alle twijfel verheven trekkingsband. Daarvoor zijn er simpelweg te veel variabelen in banden, specificaties, persoonlijke eigenschappen en voorkeuren.
@Martin
Fijn je weer op de fiets te zien, met een flinke actieradius en uitvoerige bandervaringen achter de rug. Net als ik geef je aan TEVREDEN TE ZIJN met de Almotions, en laten we wel wezen, daar komt alles per saldo toch op neer.
Mijn conclusie:
Het is gewoon een fietsband, trappen en sturen moet je toch. Wil je echt minder hoeven doen om vooruit te komen dan moet je een fiets met trapondersteuning kopen 😉
Schwalbe heeft zijn doel bereikt, de band wordt aangeschaft. Daarnaast houd de stelling dat de band 30% sneller is ( tov wat?) de gemoederen aardig bezig en zorgt voor de nodige tijdverdrijf voor de zgn experts. Mooi toch. Fijne kilometers allemaal, ik ben fietsen.
Twijfel……
Na alle bovenstaande berichten te hebben gelezen ben ik aardig aan het twijfelen geslagen of deze band de aanschaf wel waard is. Ik zal proberen uit te leggen waarom ik dat vind….. Ik fiets veel woon/werkverkeer op mijn Cannondale MTB, zo’n kleine 60 kilometer per dag. Onder deze MTB lagen een paar Supremes waarvan de achterband aan vervanging toe was. Door de positieve persberichten over de Almotion wilde ik hoe dan ook deze band bestellen maar hij was nog niet leverbaar. Gelukkig had ik in de schuur nog een oud setje Big Apples liggen dus voor nood deze er maar op gelegd. En wat schets mijn verbazing: dit fiets echt veel lekkerder en gevoelsmatig veel sneller dan de Supremes!!! Eigenlijk is dit ook precies wat Gerrit Gaastra aangeeft in zijn persverklaring:
GG: “Ja, als je bedenkt dat de gemiddelde fietser bij een verbetering vanaf 8% een duidelijk verschil in rolweerstand ervaart, dan is een verlaging van de rolweerstand met 30% zéér goed voelbaar. Dit is de snelste trekkingband die Schwalbe ooit gemaakt heeft!”
SC: “Mooi, maar sneller dan wat? Sneller dan de Schwalbe Marathon Supreme?”
GG: “Ja, zelfs sneller dan de Marathon Big Apple en Big Ben. En hij heeft dezelfde ‘stage four’ lekbestendigheid als de standaard Marathon.”
Duidelijk verhaal lijkt mij…..
Echter lees ik van degene welke de Almotion heeft kunnen testen dat ie ongeveer even snel is dan de Supreme…… kan je dan niet gewoon beter een setje Big Apples kopen? Scheelt aardig wat muntjes en fietst geweldig!
Stilte… na de storm in een glas water?
Dat niemand reageert op de “twijfel” van Dick is niet zo gek; hij weet die “twijfel” immers zelf om te zetten in een duidelijk verhaal, met uitroepteken! Weg twijfel. Proficiat Dick.
Toch blijft het leuk en soms zelfs zeer de moeite waard om vragen en ervaringen in een forum als dit aan de orde te stellen. Niet als “tijdverdrijf voor de zgn. experts”, zoals Corneel vindt, maar bijv. wel om te voorkomen dat we stuk voor stuk dezelfde band aan het uitvinden zijn, terwijl we onszelf vele frustraties en euro’s kunnen besparen.
Intussen blijf ik benieuwd naar het eindoordeel over de Almotion, maar die zal nog wel minstens een jaartje op zich laten wachten… En dan is er vast wel weer een nieuwe band die de Almotion heeft ingehaald, gewoon omdat een beller sneller is.
Met veel belangstelling alle verhandelingen over dé band gelezen. En dat allemaal over een fietsband, erg mooi! Sinds een aantal maanden in het bezit van een Gaastra Fyts 4.14 en voor het eerst kennis gemaakt met dit type brede banden. Hiervoor altijd 42 mm gehad op trekkingfietsen. Ik vond de standaard gemonteerde Big Apples wat “zwabberig” en daarom besloten de Almotions te monteren. Vanmorgen gedaan en een stuk gaan fietsen. Het lijkt inderdaad wel wat lichter te lopen, maar om nu te zeggen dat het 30% lichter is… Ik betwijfel het, of beter gezegd ik kan dat niet vaststellen. Erg plezierig vind ik dat de banden inderdaad wat stugger zijn en dat “zwabbergevoel” (zo noem ik het maar) hebben ze niet of vele malen minder. Dat is dus voor mij in ieder geval de winst.
Volgende week zondag vertrek ik op de fiets naar de Alpe d’HuZes en ga er dus ruim een week lang 1.000 km mee fietsen op alle mogelijke weg- en fietspadverhardingen en dus goed kennis maken met de banden. Ik zal het hier laten weten.
Al paar dagen op zoek naar de Almotions in de 26″-uitvoering, maar overal nul op rekest. Waar o waar kan ik deze banden (55-559) toch uberhaupt kopen..?
Ik heb ze op voorraad: http://www.bongersbikes.nl/onderdelen/buitenbanden/onderdelen/buitenbanden/schwalbe-marathon-almotion-vouwband
@ Otto
Hier bijvoorbeeld: http://www.hibike.nl/shop/product/pfbf1bc73f51ef2682e915b87e4fb91de/Schwalbe-Marathon-Almotion-Evolution-Dynamic-Casing-folding-tire.html
Verder worden hierboven in deze draad verschillende Duitse leveranciers genoemd. Succes!
Leonard en Otto, let op. Op die Duitse site staat: “We verwachten een minimale levertijd van 2 weken. U kunt dit product bestellen; wij informeren u per e-mail als wij meer informatie hebben”.
De eerste productierun is bij veel groothandels al uitverkocht en we moeten wachten tot Schwalbe weer een nieuwe serie heeft gemaakt. Veel webshops melden dit helaas niet.
@ Michiel
Reken maar dat ik heb opgelet toen ik mijn Almotions (50-622) bij Bike Components in Duitsland kocht. Ontving ze binnen een week. En zo te zien zijn ze daar nog steeds direct leverbaar: http://www.bike-components.de/products/info/p37534_Marathon-Almotion-Evolution-Faltreifen.html?xtcr=1&xtmcl=almotion
Overigens was de Almotion destijds (maart 2014) echt nergens in Nederland verkrijgbaar; dat was voor mij – naast het prijsverschil – ook een reden om de banden online in Duitsland te bestellen.
Das mooi, Leonard.
Naast het feit dat Nederland geen prioriteit heeft bij Schwalbe, zitten er hier toch een aantal groothandels te slapen. Velen hebben de Almotion nog niet standaard in hun assortiment opgenomen. Een enkele onderneemt zelfs op nadrukkelijk en herhaaldelijk verzoek helemaal niets!
Daarom bestel ik ze ook in Duitsland.
Ai, wat kortzichtig van Schwalbe en die Nederlandse groothandels. Eerst verleidelijk uitpakken met een kapitale stand op de jongste Fiets- en Wandelbeurs (begin maart), en vervolgens de consument het voorgeschotelde lekkers onthouden…
Mogelijk speelt ook deze info van Erik Schuijt op het Wereldfietser-forum mee? : “Overigens zijn er leveringsproblemen bij Schwalbe. De bandenfabriek in Jakarta heeft onder water gestaan (zoals het grootse deel van Jakarta, dat aan het verzakken is).
Hierdoor heeft de fabriek een tijd stilgestaan en konden ze niet de productieniveau van de banden halen (dat scheelt dus duizenden banden per dag). Toen de fabriek weer droog kwam te staan, kwam niet al het personeel opdraven omdat ze hun huis aan het repareren waren.”
Ten slotte Michiel, je schrijft “Ik heb ze op voorraad” en dan geef je een link naar Bongers Bikes – do you own the place?
Heb Bongers een keer bezocht toen ik me nog oriënteerde op een Santos (is later een idworx geworden). Fraaie zaak met groot assortiment trekkingfietsen en vriendelijke medewerkers!
Leonard, ik ben zo’n vriendelijke medewerker van Bongers Bikes. 😉
Niet de eigenaar.
Hallo, veel bandenervaring in deze topic. Ik fiets op Marathon Supreme, 99% op asfalt. Mij is opgevallen dat ze minder comfortabel zijn in de winter, dan in de zomer. Dit bij gelijke bandendruk. Herkennen jullie dat of is het een verkeerde waarneming?
Dat heb je heel goed opgemerkt. Dit is ook van de twee redenen waarom gewone banden ‘s winters behalve minder comfort ook minder grip geven. Het rubber wordt hard bij lage temperaturen. Monteer bij koud weer Conti Topcontact Winter II winterbanden, en er zal een wereld voor je open gaan. Niet alleen heb je dan veel meer grip, maar ook meer comfort en minder rolweerstand dan met zomerbanden.
Willem
Even een aanvulling op mijn bovenstaande ervaringen met de Almotion.
Ik heb er nu zowat 4400 km mee gereden, voornamelijk woon-werk verkeer en de fiets redelijk belast (zoals in vorige reacties beschreven).
Ik ben intussen meer en meer fan geworden van de band. ‘t Is alsof de band na een inrijperiode nog beter gaat presteren (‘t kan ook de fiets zijn die beter ingereden is).
Voor mij blijft dit bij lage druk (2,6 bar voor, 2,8 achter) nog steeds een zeer licht lopende en comfortabele band die ook op minder goede wegen veel grip geeft en stabiel rijdt (ik ben zoals eerder vermeld geen snelle fietser).
In mei had ik ineens een getikt vooraan. Band gecontroleerd. Een glasscherf van ongeveer 3 bij 4 mm zat loodrecht in de band. Scherf eruit geprutst met een pinchette. Geen lek. Voorzichtige conclusie: antileklaag doet zijn werk en met de lekbestendigheid zit het wel snor.
Enkele weken geleden weer getik, ditmaal achteraan. Bleek dat het stukje van de reflecterende strook waar die over op elkaar geplakt is, losgekomen was. Dit tikte telkens het de remmen passeerde. Afgeknipt. Probleem opgelost en de strook komt niet verder los.
Ik heb de indruk dat de levensduur van de band ook goed gaat meevallen. Vooraan is het “microprofiel” op de kleine blokjes direct naast het middenprofiel nog mooi aanwezig, Achteraan is dit bijna afgesleten. Ik had op voorhand gedacht dat die kleine bobbeltjes het hoogstens een duizendtal kilometer zouden volhouden. Zoals het er nu uitziet denk ik dat de achterband vlotjes 10.000 km zal meegaan, de voorband nog veel meer.
Ik heb sinds paar weken Almotion banden op mijn Santos 2.6 met tandriem. Ik ben ontevreden want beide banden zwabberen nogal. Ik heb van alles geprobeerd, afwasmiddel smeren aan de rand en tot 5 bar pompen maar tevergeefs. Ik krijg gevoel dat ik op goedkope fiets rij. Hij fiets wel soepel en sneller maar mijn ogen doen pijn als ik de wielen zie zwabberen.
Patrick, ik zou maar even met je band langs de fietsenmaker gaan. Misschien kan hij je een trucje leren om de band goed op de velg te krijgen of misschien is de band niet goed gevormd en dan zou je onder garantie een nieuwe moeten krijgen.
Het lijkt me sterk dat je deze banden er verkeerd op kan zetten, zelfs al zou je willen.
Of je moet een te brede band hebben gemonteerd.
—
Na een klein halfjaartje met deze Almotions te hebben gereden weet ik zeker dat de Supreme voor mij een betere band is.
De Supreme is soepeler en veel comfortabeler en als je hem wat harder oppompt dan de Almotion nog steeds comfortabeler en net zo snel.
De Almotion is een harde stuggere band met een oudere dikke brekerlaag tov de Supreme.
Hij lijkt veel sneller omdat je hem in eerste instantie even hard oppompt als de Supreme maar dan stuiter je alle kanten op.
Dus je moet hem wel zachter oppompen.
Ondanks dat ik met een lagere spanning op de Almotion rij dan op de Supreme is de Supreme comfortabeler.
En dat is toch het belangrijkste bij een 50 mm band en een vakantiefiets.
Ik had gehoopt comfortabel EN sneller maar dat was ijdele hoop.
Ondanks het mooie introductieverhaal had ik dat natuurlijk wel kunnen weten.:)
Als ik sneller wil had ik gewoon een dunnere band moeten nemen maar dat heeft precies dezelfde nadelige consequenties aan het rijcomfort als deze Allmotion.
Ik zal deze banden niet weer kopen maar liever de Supreme nemen.
Laatste toevoeging
De Allmotion blijft door zijn constructie na verloop van tijd even breed als het moment dat ik hem monteerde.
De supreme wordt juist wat breder na verloop van tijd.
Ook dit zal ongetwijfeld invloed hebben op comfort en snelheid
Zoveel mensen, zoveel wensen en zoveel ervaringen kennelijk. Ik heb de Almotion banden sinds begin mei dit jaar en er een paar duizend kilometer mee gefietst. Ik ben de banden zeker gaan waarderen. Het “wow”gevoel had ik niet in het begin, maar het lijkt wel of de band steeds beter gaat presteren. Belangrijk is inderdaad niet te hard oppompen: 3 bar is echt max. Mijn ervaring is een comfortabele en soepel en licht lopende band.
Rij nu 2 maanden met deze banden en heb er ongeveer 2000 km mee gereden. Conclusie heerlijke tour band en rolt super (weinnig weerstand) Ik rij gemiddeld 25 km per uur en dat kost me totaal geen moeite met deze band.
Hallo, ik heb een Off Rohler evo met Big Ben 60mm banden. Ik vraag me af of het mogelijk is om daar Allmotion of eventueel Supreme onder te leggen. Van de Allmotion weet ik dat ze alleen leverbaar zijn in max. 55mm. Is dit mogelijk en zoja, is dat geen gek gezicht omdat er dan meer ruimte ontstaat tussen band en spatbord?
Kojaks van 50mm zonder spatborden staat heel mooi bij de OR. En snel dat die dan gaat, echt niet normaal. Dus snel demonteren die spatborden.
Even een aanvulling op mijn bovenstaande ervaringen met de Almotion.
Intussen iets meer dan 15000 km gereden met deze banden. De banden vallen nog steeds reuze mee. Ik heb de banden niet gewisseld tussen voor en achter. De voorband is nog in uitstekende staat, de achterband begint aan zijn laatste duizenden kilometers. Vermoedelijk zou de set banden als ik ze wel regelmatig gewisseld had (vb. om de 5000 km) zowat 25000 km meegaan.
Tot hier toe:
+ geen enkele keer lekgereden
+ geen zichtbare vervorming of uitrekking zoals bij andere banden soms het geval is.
– reflecterende laag van de achterband begint los te laten
Voor de rest blijft de positieve ervaring bij hetgeen ik in vorige posts schreef.
Dominique, chapeau en je geeft het zelf goed aan, om de 5.000 km wisselen en je kan er dan nog iets langer mee doen.
Het loslaten van de reflecterende laag van zowel voor- als achterband is een bekend verschijnsel. Ik heb dit al eerder kenbaar gemaakt bij Schwalbe. Het heeft hun aandacht. Oplossing, een beetje seconde lijm.
Frits,
Intussen is de teller alweer de 16000 km gepasseerd en zal mijn achterband binnenkort toch wel een keer moeten vervangen worden. Ik denk er aan om een 55-622 te kopen ipv mijn huidige 50-622. Dit om op nog iets minder druk te kunnen rijden en zo het comfort nog te verhogen. Ik rijd met een Idworx ER Evo. Kan die 55 daarop? Als ik het bekijk denk ik dat er overal ruimte genoeg is, en dat het spatbord ook net breed genoeg is. Het enige probleem wat ik denk te zien is eventueel het AXA slot op deze fiets, waarin de huidige band al niet al te veel plaats over heeft.
Ik heb zelfs laatst de Compass Rat Trap Pass (ruim 50 echte mm) 26 inch banden gemonteerd. Mijn AXA slot paste niet meer, maar een speciale Trelock voor ballon banden bracht uitkomst. Mijn oude sks spatborden waren ook wat smal (ook doordat de stangetjes binnendoor gaan). Ze waren ook niet goed meer, dus heb ik ze vervangen door 60 mm brede Gilles Berthoud spatborden. Die zijn net wat ruimer, zwabberen veel minder, en de stangetjes gaan buitenom. Ze zijn er ook in 28 inch.
Dominique, heb jij de Darim 1 velgen of de Darim 2 velgen? Als je fiets van vóór 2013 is, denk ik niet dat je de 55 / 622 kunt plaatsen, omdat de velg niet breed genoeg is. Daarnaast wat Wim zegt, is ook terecht t.a.v. spatborden en slot (even een kort mailtje naar Idworx en je weet het zeker).
Overigens moet je wel rekening houden met het feit dat de nieuwe Almotion MicroSkin TL-easy in de maat 55 / 622 bij Schwalbe Nederland in backorder staat. Deze is dus voorlopig nog niet te leveren.
De “oude” Almotion in de maat 55 / 622 zijn er ook niet veel meer van.
Als ik jou was, zou ik kiezen voor de nieuwe Almotion in de maat 50 / 622. Deze is n.l. wel leverbaar.
Als deze band je goed is bevallen en dat lees ik uit je verslag, dan zou ik weer voor deze band kiezen. Bijkomend voordeel, het nieuwe compound heeft een lek beschermingslevel van 5.
De oude Almotion had een lekbeschermingslevel van 4.
Frits, ‘t is een ER evo 2013 met Darim 2. Ik denk trouwens dat deze wat bredere velg een grote rol speelt in het stabiele rijgedrag dat ik met deze banden ervaar. Ik woon overigens in België, dus hopelijk geen last van stockproblemen van Schwalbe Nederland. 🙂
Dominique, een brede velg bepaalt inderdaad in zekere mate een stabieler rijgedrag, maar de band en het aantal Bar’s heeft uiteraard ook invloed.
Als de maat 55 / 622 past (overleg even met je fietsenmaker) dan moet je nog wel even wachten, ik denk n.l. dat België de MicroSkin TL-easy ook nog niet kan uitleveren.
Hou de berichtgeving even in de gaten.
Omdat ik in het voorjaar naar Santiago wil fietsen, ben ik van plan bredere banden op mijn van Nicholas Amazon Rohloff te monteren.
Ik heb een aantal keren heel goed naar de ruimte tussen de huidige 700×32 profielloze Continental banden en de spatborden, resp voor- en achtervork gekeken, en eea opgemeten.
Ik denk dat de Schwalbe Almotion 700×38 moeten gaan passen. Temeer daar v Nicholas de Amazon nu af fabriek met 37 mm brede banden levert.
Mijn vraag is:
Wat is het verschil tussen het model 2015 Schwalbe Almotion en het 2016 model, qua rolweerstand en lekbestendigheid.
Behalve dat:
-de nieuwe Tubeless gemonteerd kan worden.
-de nieuwe wat zwaarder is 655 gram vs 610 gram
-de toegestane bandenspanning 0,5 bar lager is (5,5 vs 6,0)
Verschillende winkels en webshops bieden nl zowel het 2015 Almotion model als het 2016 Almotion model aan.
Maakt het wat uit qua rolweerstand en lekbestendigheid.
Ik ga sowieso een binnenband monteren.
Kort na mijn vorige post van een kleine twee jaar was ‘t ineens over en uit wat mijn achterband betreft. Op ongeveer 17500 km is de flank van de band bij de velgrand beginnen scheuren vertonen en was de stabiliteit weg. Ik denk dat ik de oorzaak van het probleem moet zoeken in het olieverlies van mijn Rohloff. Op de plaatsen waar de olie op de band gestaan had leek het rubber langzaam te vergaan.
Jammer, want het loopvlak beloofde nog wel heel enkele duizenden kilometers mee te gaan.
Zoals vroeger aangegeven heb ik mijn band vervangen door een 55mm exemplaar ipv de standaard gemonteerde 50mm (Idworx ER Evo). Enig probleem is dat de 55 mm niet in het standaard slot past. Met een ander Axa slot lukt het wel.
Intussen 28000 km afgelegd met de Almotions. De voorband is nog steeds de originele, en zoals hij er nu uitziet moet 35000 km ook wel gaan lukken. Wel zitten de centrale blokjes van het loopvlak vol zeer kleine scheurtjes, maar dat lijkt niet echt te verergeren.
Dit is ruim meer dan wat mij betreft van belang is. Interessanter voor mij is dat het gewoon een heel fijne allround band is. De rolweerstand is laag, het rijgedrag is goed met voldoende profiel op rommelig wegdek en het comfort is hoog. Het is op alle fronten een verbetering ten opzichte van de toch al fijne Big Apple. De band zou nog fijner kunnen zijn als de dikke rubber antileklaag werd vervangen door een soepeler en lichtere kevlar laag. In mijn ogen is dit nu de beste allround touring band (al heb ik ze natuurlijk niet allemaal geprobeerd).
Mijn persoonlijke voorkeur voor een tourband binnen Europa gaat uit naar de Compass Rat Trap Pass, maar die is duurder, veel kwetsbaarder, en gaat zeker minder lang mee. Maar het comfort en de snelheid zijn nog weer van een andere klasse.
Dominique, is de olielekkage van je Rohloff verholpen? Zat er niet teveel olie in de Rohloff?
Dat een band na 28.000 km haarscheurtjes gaat vertonen is zeker niet ongebruikelijk als je weet wat een band allemaal te verduren krijgt. Inderdaad moet je bij de keuze (breedte) van de band rekening houden met je frameslot. Inmiddels heeft Abus ook een frameslot die breder is en waar een 55 mm band makkelijk tussen past.
Willem, wat ik persoonlijk ook een fijne band vind voor trekkingfietsen is de Big Ben plus. Hij is vergelijkbaar met de Big Apple Plus. De Plus heeft een iets betere lekbescherming zonder overigens de rolweerstand veel geweld aan te doen.
Op fietsvakanties wil ik altijd graag een betrouwbare band. Naast Schwalbe is overigens ook de Conti Contact een prima band. Jammer dat alleen de Contact en de Ride Cruiser in 55/622 is te verkrijgen. Wat de lekbeschermingslevel is, weet ik niet.
De Almotion scoort in testen echter wel beter, hou wel rekening met het feit dat in de MicroSkin TL uitvoering (o.m. geschikt voor tubeless velgen) deze band in samenhang met een binnenband nauwer om de velg sluit wat bij een enkele velg kan leiden tot het moeilijk omleggen van de band om de velg.
IK heb he tnie top al die plus versies. Mij zijn ze te stug. Dat is ook mijn teleursteling bij de Almotion: waarom zo’n stugge antileklaag als Kevlar ook prima is? Ik vind sowieso de angst voor lekke banden wat overtrokken. Hoe vaak overkomt dat je nu, zelfs met kwetsbare banden zonder antileklaag als die van Compass?
Frits,
Olielek zou niet het gevolg geweest zijn van teveel olie, maar van probleem met dichtingen. Na herstel onder garantie door Rohloff heb ik gelukkig geen lekken meer gehad.
Overigens is dit niet het enige probleem dat ik met mijn Rohloff heb gehad. Een tijdje nadien heb ik een barst in een flens gehad waardoor er een spaak los kwam zitten. Ook dit is gratis door Rohloff gerepareerd.
Willem,
Ook voor mij is de Almotion een heel toffe allround band (zoals ik hier vroeger trouwens al stelde).
Voor mij is de antileklaag net een pluspunt. Maar ik denk dat dat een erg persoonlijke voorkeur is die erg afhangt van het gebruik van de band.
Nadeel is inderdaad dat deze de band stugger maakt.
Ik gebruik de fiets veel voor woon-werk-verkeer, waarbij al het “straatvuil” in en rond Gent getrotseerd moet worden. Met mijn vorige fiets had ik bij hetzelfde gebruik toch enkele keren per jaar een lekke band. Met de Almotion heb ik pas na bijna 4 jaar de eerste keer lek gereden. ‘t Was dan nog van een vlijmscherm stuk staaldraad van een centimeter of 5 dat misschien zelf een autoband had kunnen perforeren.
Hey allemaal,
Ik heb een idworx opinion met daarop de marathon almotion 55-622.
Een zeer goede band die ik na 17000 km achteraan heb vervangen door dezelfde .Vooraan nog steeds mijn eerste band 18000km.
De laatste maand hoorde ik altijd een tikje in mijn voorwiel alsof het de schijfremmen waren die niet goed waren afgeregeld.
Deze nagezien maar kon geen wrijving vinden en met de handrem op maakte de fiets nog steeds hetzelfde tikkende geluid .
Dan maar naar mijn fietsenmaker in Leuven geweest (King).
Die wist mij gelukkig te zeggen dat deze band en enkel deze band bij een bepaalde spanning dit getik gaf. Dus mensen als je het getik niet kunt lokaliseren pomp gewoon je banden wat harder op .
Een heel interessante thread!
Ik heb een oude Koga Randonneur (~2003) en zou mijn Marathon Plus banden willen vervangen met banden die wat meer grip hebben en iets lichter rollen, maar nog steeds goed lekbestendig. Het is voor pendelen, fietstochten en fietsvakanties, hoofdzakelijk op verharde wegen (soms eens grindwegen), maar het hele jaar door, ook op kasseien enz. Geen band is perfect op alle vlakken natuurlijk…
Ik twijfel momenteel tussen de Mondial Evo (37mm) en de Almotion (40mm). De Almotion lijkt de beste voor mijn gebruik, maar ik vrees dat 40mm niet zal (vlot) zal passen met de spatborden en het is veel geld om maar eventjes te proberen.
Heeft iemand de Almotion 40mm al eens geprobeerd op een (oude) Koga Randonneur?
Zou de Mondial Evo al merkbaar beter zijn dan de Marathon Plus qua grip en comfort?
Marc, voor jouw gebruik is de Almotion de beste keus. De Mondial loopt merkbaar zwaarder, is minder comfortabel en biedt op (semi)verharde wegen geen extra grip.
Voor het bepalen of de 40mm Almotion op jouw Koga past, zal een goede winkelier je graag helpen met passen en meten alvorens je tot aanschaf overgaat.
bedankt voor het antwoord!
De twee fietswinkels waar ik normaal naartoe gaan zijn spijtig genoeg met verlof en ik vertrek binnen een weekje, dus ben ik wat op mezelf aangewezen. 🙁 (Dit was een belangrijk puntje voor de fiets dat ik over het hoofd had gezien…)
Op de website van Schwalbe wordt de Mondial op zowel ‘rolling’ als ‘road grip’ als iets beter aangeduid dan de Marathon Plus die ik heb (maar natuurlik vooral veel beter op ‘off road’), waardoor ik hoopte dat het toch al iets beter zou zijn qua grip (bijv. bij regen in bochten ook op asfalt) en comfort dan de Marathon Plus. Als het op geen enkel vlak slechter is dan de Marathon Plus (behalve een beetje lekbestendigheid), dan is het al iets. 🙂
Er zijn zoveel keuzes en parameters dat het verwarrend wordt.
Marc,
Ik denk dat in jou geval de Allmotion de beste keus zal zijn.
Zelf heb ik met de 3 types die je noemt gereden, maar in verschillende maten zodat vergelijken soms gevaarlijk is:
Marathon Plus in de maat 37-622 (700x35C) op een oude Batavus Comanche (van in de tijd dat dat nog een stalen fiets was die door Batavus als vakantiefiets gepromoot werd).
Mondial en Allmotion in de maat 50-622 op een IDWorx Easy Rohler Evo.
Ik rijd daarmee meestal woonwerkverkeer met ongeveer 20% semi-verharde fietspaden (grindpaden).
Mijn ervaring: op dit soort wegen steekt de Allmotion er met kop en schouders bovenuit: Hij rijdt veel lichter, comfortabeler en veiliger (grip) dan de andere twee, gaat lang mee en is redelijk lekbestendig. De Mondial is alleen in het voordeel op slechte wegen (modder of echt hobbelig), op de semi-verharde wegen doet hij zeker niet beter dan de Allmotion. De Marathon plus haalt het waarschijnlijk alleen kwestie lekbestendigheid.
Wat de lekbestendigheid betreft: ik heb met de Allmotion op 35000 km één keer een lekke band gehad door een vlijmscherpe staaldraad. Talloze keren heb ik stukjes glas uit de banden gehaald zonder gevolgen.
Wat de levensduur betreft: mijn eerste Allmotion achterband heb ik vervangen na 17000 km. Toen was de flank aan ‘t scheuren, waarschijnlijk onder invloed van olie uit mijn lekkende Rohloff. De huidige achterband (55-622 dit keer) gaat inmiddels ook alweer 18000 km mee en ziet er uit alsof hij zeker nog 10000 km mee kan. De voorband is nog de originele.
Ik merk dat na 11.000 km het vlak voor rechtdoor rijden is afgevlakt. De ‘nopjes’ lopen als het ware gewoon allemaal in elkaar over. Dat wil nog niet zeggen dat ik door mijn rubber heen ben volgens mij maar ik kan nergens achterhalen wat de limieten zijn. Ik gebruik de fiets voor dagelijks woon-werkverkeer over verharde wegen. Bij mijn onderhoud een kleine 3000 km geleden begon de werkplaatsmedewerker al over slijtage en vervanging van de band maar vervolgens ben ik er dus nog best een stukkie op doorgereden zonder enig probleem. Betreft een 50-622 band. Weet iemand wat de indicatoren zijn voor de Almotion wat betreft het moment om te laten vervangen?
Hallo Alex,
Zelf heb ik met deze achterband iets van een 15000 km gereden en vooraan 21000Km . Eigenlijk net iets te veel hoewel hij er echt nog goed uit zag .Ik begon een gepiep te horen alsof het de schijfremmen waren die niet goed stonden afgesteld . Mijn fietsenmaker heeft dan op een dag eens mijn banden wat harder opgepompt en weg was het lawaai. Na een tijdje was het lawaai er terug waarop ik dan heb besloten om hem te vervangen.
Alex, op de site van Schwalbe staat een advies wanneer de band versleten is. Misschien heb je daar wat aan. Zeker als je hem voor woon werk verkeer gebruikt zou ik me niet al te veel zorgen maken, zeker niet als je geen lekke banden gaat krijgen. Let op scheurtjes en doorslijtplekken. Misschien een idee om je band op te rijden op het voorwiel, dat heeft toch iets minder te lijden dan het achterwiel. En neem voor de zekerheid plakkertjes mee en een klein stukje binnenband om aan de binnenkant te plakken en zo thuis te komen.
Succes
Ik zal het opzoeken. Blijf voorlopig lekker doorrijden. Omwisselen denk ik over na. Het heeft me iets teveel moeite gekost de band echt rond om de velg te krijgen.
De noodhulpmiddelen heb ik altijd bij me.
Thanks
Henk
Ik heb Almotion 55-622 op mijn Idworx liggen ik vind ze goed rijden.
Alleen de lekbestendigheid twijfel ik aan ik had bij 1500 km een lekke band nu heb ik bij 5200 km weer een lekke band ik kan natuurlijk pech hebben.
Je zag bijna niets aan het profiel alleen een paar diepe sneetjes.
Nu heb ik de achterband vervangen door het nieuwe model 2020 kijken of het helpt.
Eerlijk gezegd vind ik dat nog wel meevallen. De nieuwe 2020 band schijnt inderdaad lekbestendiger te zijn, maar ook stugger. Dat laatste vind ik althans vervelender dan een enkel gaatje. Ik heb dus snel een aantal van de oude gekocht, temeer daar de nieuwe vooralsnog niet in 26 inch geleverd gaat worden.