Recentelijk heb ik de Pendix eDrive aan jullie voorgesteld. Het is nu tijd voor mijn test subjectieve rij-impressie.

Met de Pendix eDrive ombouwset kun je van bijna iedere fiets een E-bike maken. Een paar maanden geleden heb ik mijn eigen Santos door F.O.N. (de Nederlandse Pendix-importeur) van zo’n elektrische motor op de trapas laten voorzien. Ik ben natuurlijk niet de eerste die dit gedaan heeft. Er rijden al meerdere Santossen, Koga’s, Avaghons en dergelijke met de Pendix rond. Santos en Avaghon hebben het systeem inmiddels in hun standaard assortiment opgenomen. Het Pendix systeem is ook erg populair bij eigenaren van bakfietsen en vouwfietsen. Voordat ik mijn ervaringen uitschrijf, eerst nog even de theorie over het Pendix systeem.

MODULAIR SYSTEEM
De Pendix is te installeren op bijna alle fietsen met een trapas met BSA-schroefdraad. Het systeem bestaat uit een crankstel met een geïntegreerde 50Nm, 250 Watt elektromotor, een trapas met krachtsensor en een accu. Dat is alles. De motor zit in de linker crank en hierdoor blijft, in tegenstelling tot bij alle ín het frame geïntegreerde middenmotoren, de originele aandrijflijn behouden. Het kan gecombineerd worden met derailleurversnellingen (ook met twee of drie voorbladen!) en versnellingsnaven, zoals Rohloff, maar niet met de Pinion bracket-transmissie. Een fiets met Pendix kan altijd weer teruggebracht worden naar originele staat in geval van verkoop of inruil. De Pendix kan dan eventueel mee verhuizen naar je nieuwe fiets.

Het totaalgewicht van de Pendix eDrive is inclusief 300Wh accu slechts 6,5 kg. Verder is de Pendix ‘zelflerend’. Dit betekent dat de karakteristiek van de ondersteuning continu op jouw rijstijl wordt afgestemd. Hoe meer je fietst, hoe fijner de Pendix met je mee gaat werken, is de theorie.

DE PENDIX MOTOR
De motor is van het zogeheten ‘direct drive’ type. Dat wil zeggen dat de elektromotor zijn krachten direct op de trapas overbrengt in plaats van via een tandwieloverbrenging. Hierdoor draait de motor trillingsvrij en geruisloos en levert ‘ie geen extra weerstand op bij fietsen met uitgeschakelde motor. Door de afwezigheid van slijtende onderdelen in de motor en dankzij de waterdichte behuizing is de motor geheel onderhoudsvrij.

TRAPAS MET KRACHTSENSOR
De originele trapas wordt vervangen door een speciaal exemplaar met krachtsensor van Pendix. De trapas is het enige onderdeel dat kan slijten, maar een fatsoenlijke levensduur is aannemelijk en op den duur is ‘ie eenvoudig te vervangen.

DE ACCU
De 48 Volt lithium-ion accu is verkrijgbaar met capaciteiten van 300 Wh en 500 Wh. Bovenop de accu bevindt zich de bedieningsknop waarmee je wisselt tussen de drie ondersteuningsstanden eco, smart en sport. Een lichtgevende ring geeft met kleuren aan hoeveel stroom er nog in de accu zit. Vragen hoeveel kilometer je op één lading kunt fietsen, beantwoord ik meestal met een wedervraag: Hoeveel kilometer kan jij op twee boterhammen met kaas en een kop thee fietsen? Pendix geeft voor de 500 Wh accu heel verstandig een ruime indicatie op: tussen de 50 en 110 kilometer.

GEEN DISPLAY
Er is geen display voor op het stuur. Dat lijkt misschien armoedig, maar ik vind het ideaal! Sinds ik een paar jaar geleden de kilometerteller van mijn stuur verwijderde, ben ik meer van het fietsen gaan genieten. Ik ben wel een beetje klaar met al die afleidende digitale data en daarom heb ik bewust zonder de Pendix-app gefietst. Wil je wel alle cijfertjes zien, dan kan je de Pendix-app op je smartphone installeren. De app heeft meerdere functies, waaronder een navigatiesysteem.

Montage van de Pendix eDrive

Het inbouwen van de Pendix geschiedde lekker vlot. Gerben Meijer van Fiets OmbouwCentrum Nederland is ongeveer anderhalf uur met mijn fiets bezig geweest. Het was een kwestie van de originele trapas en het crankstel verwijderen, de Pendix-trapas en het Pendix-crankstel monteren, het voortandwiel overzetten en de tandriem terug plaatsen. Vervolgens werd de accu op de plaats van de bidonhouder geplaatst en werden de kabels vastgestekkerd. Met een app op zijn telefoon stelde Gerben het systeem op de juiste wielmaat in. Calibreren doet het systeem zelf steeds tijdens het rijden. En toen was mijn vertrouwde Saint Christopher Santos ineens een E-bike met middenmotor!

Je kunt de Pendix eDrive overigens niet zelf monteren. Dit mogen alleen dealers doen die de training hebben gehad en over de juiste gereedschappen beschikken. Voor ombouw van je eigen fiets kan je bij F.O.N. in Velp of bij één van de Pendixdealers terecht.

En nu lekker fietsen!

De eerste meters voelen direct vertrouwd, omdat ik gewoon op mijn eigen fiets zit. Alleen gaat het nu allemaal een heel stuk makkelijker en vlotter. De Santos stuurt praktisch hetzelfde, dankzij het centraal en laag gelegen zwaartepunt. Qua duw in de rug doet de Pendix precies wat iedere goede E-bike met krachtsensor doet. De direct drive motor reageert lekker direct, maar daarin schuilt tegelijk een minpunt. Je voelt dat de motor namelijk een fractie van een seconde later reageert en ongeveer 6 cm doorduwt als je de trappers plots stil houdt. Nu hebben alle E-bikes wel zo’n vertraging in hun reactie, maar die voel je niet, omdat er een overbrenging of vrijloop tussen de motor en de trapas zit. Bij de Pendix komt alles ongefilterd door. In de eerste twee standen is dit doorduwen niet bijzonder storend en hoe langer ik ermee fietste, hoe minder het werd (door het zelflerende vermogen, zal ik maar aannemen), maar in de sterkste stand is het wel hinderlijk.

Soepel schakelen met een naafversnelling achter de Pendix vereist enige oefening. De motor houdt dus iets langer druk op de aandrijflijn, terwijl je bij een naafversnelling juist even de koppeling in moet trappen (kracht op de pedalen minderen) om soepel te kunnen schakelen. Je moet de Pendix heel duidelijk laten weten dat je wilt gaan schakelen door de trappers echt even stil te houden. Bij derailleurfietsen is dit probleem minder groot, want een derailleur wil onder belasting nog wel gewoon overschakelen, al kan dat wel met wat protestgeluiden gepaard gaan.

In stadsverkeer schakel ik de sportstand liever niet in. Mijn jonge-honden-rijgedrag (snel optrekken, veelvuldig en vlot schakelen en laat remmen) past niet zo goed bij de Pendix. Ik moet echter niet vergeten dat mijn rijstijl niet representatief is voor de doelgroep. Toen ik mezelf een rustigere rijstijl oplegde, voelde het allemaal veel beter. De Pendix-motor communiceert het best met je voeten als je je trapfrequentie hoog houdt. Dus niet continu in een lompzware versnelling rijden, zoals het meerendeel van de E-bikers gewend is te doen!

Qua constructie is de motor vergelijkbaar met de meeste achterwielmotoren en die hebben de beperkende eigenschap dat ze bij te lage toerentallen warm kunnen lopen (bij lang en langzaam klimmen) en zichzelf tijdelijk uitschakelen om af te koelen. De Pendix heeft hier niet snel last van, want doordat de motor aan de trapas zit, draait deze altijd met een hoger toerental dan het achterwiel. Desondanks is het aanhouden van een hoog genoeg beentempo altijd aan te raden. Dat is beter voor de aandrijflijn, het stroomverbruik, de motor èn je gewrichten en je hart.

Buiten de stad, waar je niet zo vaak van tempo wisselt en dus minder vaak schakelt, is de sportstand wel fijn, maar ook in de middelste stand zat ik altijd snel op de 25km/u, dus de sportstand werd maar zelden ingeschakeld. Standje 1 en 2 rijden gewoon het lekkerst.

De bediening

Om met de Pendix van stand te wisselen, moet je even met je hand omlaag reiken naar de grote draaiknop op de accu. Ik vond dat prima, want ik wissel nauwelijks van stand, omdat de krachtsensor zijn werk gewoon goed doet. Als je bij een kort klimmetje meer kracht zet, doet de motor dat ook. En als het klimmetje erg lang duurt, stap dan niet direct over naar de sportstand, maar schakel gewoon één of meerdere versnellingen terug, zoals je bij een niet-elektrische fiets ook zou doen. Ik miste de bedieningsknoppen aan het stuur eigenlijk geen moment, maar ik kan me voorstellen dat mensen die, om wat voor reden dan ook, wel regelmatig van stand wisselen dit als een nadeel kunnen ervaren.

Een display om de vullingsgraad van de accu op af te lezen, mis ik evenmin. De lichtgevende en van kleur veranderende led-ring die met groen, geel, oranje en rood aangeeft hoeveel prik je nog hebt, is altijd goed zichtbaar. In het donker zelfs iets te goed. Het vergroot wel je zichtbaarheid van opzij, al denk ik niet dat Pendix die verlichting bewust daarvoor heeft bedacht.

De accu is eenvoudig afneembaar door ‘m een stukje te draaien. Er zit geen slot op, want dan zouden de accu en de houder te volumineus worden. Wel zit er een uitschuifbaar stalen beugeltje in de accu waar je een kabelslotje doorheen kunt halen. De oplader is relatief compact, wat fijn is als je ‘m mee op fietsvakantie moet nemen. Voor thuis levert Pendix er een aluminium voet bij die ervoor zorgt dat de accu netjes rechtop staat en niet van de tafel af rolt.

Zoals gezegd, kan je je smartphone via Bluetooth en met een app aan de Pendix koppelen, maar dit neemt niet de bediening van de draaiknop op de accu over! De app heeft de volgende functies:

  • Display van gangbare tellerfuncties, zoals snelheid, gemiddelde snelheid, trapfrequentie, afstand, e.d.
  • Display van de gekozen ondersteuningsstand.
  • Display van resterende hoeveelheid stroom in de accu.
  • Navigatie.

Gerben vertelde dat Pendix de software continu doorontwikkelt en dat er binnenkort een aantal mogelijkheden bij komen. Zo kan je straks de mate van ondersteuning per stand zèlf bepalen. Je kan dan eventueel meerdere profielen aanmaken (bijvoorbeeld stad, platteland en bergen) waarbinnen je het gedrag van de Pendix zelf kunt optimaliseren en instellen.

Die arme smartphones krijgen het onderweg alsmaar drukker met zaken als navigeren, registreren, informeren, fotograferen, enzovoort. Wat dat betreft is het maar goed dat de Pendix-accu over een USB-plug beschikt. Stop maar met al dat geklooi met losse accupacks en USB-opladers aan de naafdynamo en steek je telefoon onderweg of ‘s avonds op de camping gewoon in de accu.

Grote Q-factor

Dat Pendix zo’n grote motor naast de trapas heeft weten te proppen, is heel knap, maar het is logisch dat hierdoor de pedalen wat verder uit elkaar komen te staan. De afstand tussen de pedalen wordt in de fietsindustrie de Q-factor genoemd en deze afstand wil je zo klein mogelijk houden. De Q-factor verschilt per fiets en in geval van de Pendix moet je daar ongeveer 2 centimeter bij tellen. Op mijn Santos is de Q-factor met Pendix maar liefst 208 millimeter. Dat is ergonomisch niet optimaal, maar ik moet bekennen dat ik er eigenlijk nauwelijks iets van gemerkt heb. Mocht ik nu ineens veel gaan klimmen of langere tijd met een uitgeschakelde motor rijden, dan zou ik kunnen merken dat mijn trapbeweging minder efficiënt is. Of het op de lange duur nadelige gevolgen kan hebben voor de heupen, kan ik nu nog niets over zeggen. Ik hoor fatbike-rijders eigenlijk nooit klagen dat ze teveel wijdbeens fietsen en die rijden soms met een nóg grotere Q-factor! Het is wel heel belangrijk dat de Pendix-monteur ervoor zorgt dat de pedalen aan beide kanten even ver naar buiten komen te staan. Een asymmetrische houding is nooit goed!

De plussen en minnen van de Pendix eDrive

Tsja, zo alles tesamen bekeken, bereden en beschreven zou ik een oordeel moeten kunnen vellen, toch? Ik zal een poging wagen, maar ik ben bang dat het te sterk afhangt van persoonlijke voorkeuren en de specifieke situaties waarin potentiële E-bike-kopers zich bevinden…

Voorstanders van de Pendix kunnen de modulariteit van het systeem als groot voordeel noemen, terwijl de tegenstanders dit tegelijk als nadeel zien. Het ligt er maar net aan in welke behoefte dit systeem voorziet. Feit is wel dat de Pendix eDrive je opties enorm vergroot. Zo kan je lekker door blijven fietsen op je huidige trekkingmaatje en hoef je je niet te verdiepen in de overspannen en onoverzichtelijke E-bike-markt. Maar je kan ook juist je blik verbreden binnen de gespecialiseerde trekkingfietsmarkt en de voor jou perfecte fiets op ieder gewenst moment laten elektrificeren. Vanuit duurzaamheidsoogpunt is een modulair systeem als de Pendix in ieder geval een goede ontwikkeling. Je hoeft nu geen goede fiets meer af te danken ten faveure van een (mogelijk net-niet-ideale) E-bike. En je fiets blijft altijd goed verkoopbaar, omdat je de elektrische onderdelen er weer af kunt halen.

Voordelen:

  • Duurzame, eenvoudige constructie.
  • Onderhoudsvrij.
  • Geruisloos en trillingsvrij.
  • Goede gewichtsverdeling
  • Met ongeveer 7 kilo relatief licht
  • Geen extra weerstand bij uitgeschakelde motor.
  • Past in bijna iedere fiets met behoud van de originele aandrijflijn.

Nadelen:

  • Relatief grote Q-factor (afstand tussen de pedalen).
  • Geen bediening vanaf het stuur.
  • Design. De grote zwarte schijf aan de linkerkant springt nogal in het oog.
  • Door de direct-drive voel je de motor nog een fractie van een seconde door duwen als je de pedalen stil houdt. In stand 1 en 2 heb je hier niet veel last van en het wordt vanzelf wat minder, maar dit maakt de Pendix eDrive niet geschikt voor hele sportieve fietsers.
  • Door de extra druk op de aandrijflijn zal een fiets met naafversnellingen minder soepel schakelen. Je moet de trappers bij het schakelen even duidelijk stil houden.

Zou ik de Pendix aan iedereen aan kunnen bevelen? Dat ligt eraan waar je behoeften liggen en hoe hoog je budget is. Zou ik het misschien ooit voor mezelf aanschaffen? Dat weet ik nog niet. Daar kan ik pas iets over zeggen als ik daadwerkelijk aan een E-bike toe ben. Technisch gezien is het een mooi systeem en ik heb wel vertrouwen in de duurzaamheid en het onderhoudsvrije verhaal, maar ik heb ook met fijnere (veel duurdere) E-systemen gereden, zoals de Alber Neodrives achterwielmotor. Maar die wordt dan weer gecombineerd met een Pinion-transmissie, terwijl ik zo verknocht ben aan mijn fietsje met Rohloff! En als ik een nieuwe E-bike met Rohloff zou moeten kopen, dan kom ik bijna automatisch uit op een Bosch middenmotor en die wil ik juist weer niet! Moeilijk, moeilijk…

Weet je wat? Zoek het lekker zelf uit. Aan mij heb je nu toch niks. Ik zit er stiekem een beetje van te balen dat ik mijn Saint Christopher Santos na de Fiets en Wandelbeurs van komend weekend weer terug krijg zonder elektrische ondersteuning.

[UPDATE] Ik ben om. Ik moest even een psychologische drempel over, maar ik heb de Pendix eDrive toch maar gekocht. Mijn Santos is nu een E-bike.

[UPDATE 07-05-2021] Saint Christopher vakantiefietswinkel geopend.

In januari 2021 ben ik onder de naam Saint Christopher mijn eigen vakantiefietswinkel gestart. Uiteraard ben ik ook dealer van het goede Pendix-systeem geworden. Het is dus vanaf nu mogelijk om jouw fiets door mij van een Pendix te laten voorzien.

Daarnaast stelde Santos voor om het Saint Christopher lakdesign van mijn eigen fiets (de fiets in deze test) nu ook als optie aan te bieden aan iedereen die bij mij een Santos komt kopen. De spuiter van Santos rekent hiervoor een meerprijs van €300,-.

Nu is Saint Christopher niet alleen de beschermheilige van de recreatieve reizigers, hij komt ook op voor de zielen die, vaak ongewild, full-time reiziger zijn: de daklozen. Als je ervoor kiest om jouw Santos van het exclusieve Saint Christopher lakdesign te laten voorzien, doneer ik de €300,- meerprijs hiervan aan de ShelterSuit Foundation. Deze stichting maakt waterdichte jassen die ook als slaapzak fungeren. Met één Saint Christopher Santos kan er één dakloze geholpen worden in de buitenlucht te overleven.

142 thoughts on “Review: Pendix eDrive

  1. Alhoewel ik zelf hardnekkig human-powered blijf fietsen lijkt het me een heel mooi doordacht product. Simpel en naar verwachting duurzaam. Heb je er nog mee gefietst zonder accu? En wat is dan het verschil met de oorspronkelijke configuratie?

  2. Heb je ervaring met fietsen in heuvelachtig terrein?

    Sinds 1998 in het bezit van een Batavus B1 als hybride fiets, in de loop der jaren omgebouwd tot toerfiets, o.a. ivm leeftijd. Deze leeftijd (70+er) icm gezondheid zorgt ervoor, dat fietsen steeds moeilijker wordt. Een e-bike kopen?
    Dat lukt nauwelijks omdat mijn fietsdragers max 20 kg per fiets mogen hebben.
    Dus mijn Batavus ombouwen van ca. 15,5 kg, gaat dat lukken met het extra gewicht van 6,5/6,9 kg.
    Sommige sites melden 4,2 kg voor de motor, 2,3/2,9 kg voor de accu.

    En is deze motor dan sterk genoeg om mij vanuit het dal van de Ruhr (voorbeeld) uit het dal te laten fietsen naar dat mooie kasteel? Of de posbank, Kopje van Bloemendaal, de Holterberg?

  3. Klimmen gaat met de Pendix als iedere andere E-bike met een vergelijkbaar koppel. Hoe dat in uitdagende omstandigheden zal bevallen, kan Fred Charité je straks het beste vertellen. Deze ‘krasse knar’ rijdt al een tijdje met een Santos Race Lite met Pendix en gaat binnenkort de 100 Cols tocht rijden. Ik volg zijn ervaringen op Facebook.

    Of de motor sterk genoeg is voor jouw soort gebruik, is niet met 100% zekerheid te zeggen. Dat ligt eraan hoeveel kracht je zelf nog in je benen hebt. Want je moet niet vergeten dat het een hulpmotor is. Je moet nog altijd zelf trappen en de motor kan hooguit jouw eigen input aanvullen met een maximaal koppel van 50Nm.

  4. Inzichtelijke review, Michiel – bedankt. Ik overweeg het voor mijn idworx AR. Voor de duidelijkheid: het schakelen met Rohloff blijft dus WEL lekker soepel als je eerst de pedalen even stil houdt? Of zelfs dan niet?

    Groeten,
    Ron

  5. Ha Ron,

    Ik heb vandaag even op een Idworx Easy Rohler met een gloednieuwe Pendix gereden. Die schakelde veel soepeler dan mijn Santos met de gebruikte test-Pendix. De Pendix op de Idworx duwde iets minder nadrukkelijk door als ik de trappers stil hield. Zal misschien met nieuwere software te maken hebben?

    In stand 1 en 2 was even kracht minderen voldoende om een versnelling terug te schakelen. Meerdere versnellingen tegelijk op of af schakelen ging het soepelst als ik de trappers heel kort stil hield. Binnen een dag krijg je wel het juiste gevoel in je benen en rechter hand en na een paar dagen weet je niet beter.

  6. Hartelijk dank voor deze heldere, aanvullende informatie Michiel. Ik ga het volgende week uitproberen bij FON in Velp. Enige waar ik nog wat huiverig voor ben is de door jou reeds genoemde Q-factor. Maar dat is een kwestie van uitproberen en een uur mee rondrijden. Nogmaals dank !

  7. Ron, mijn Santos staat nog bij FON. Daar mag je wel even op rijden. Als die qua schakelgevoel net niet goed genoeg is, dan mag je er wel van uit gaan dat het op jouw All Rohler beter zal voelen.

    En schrik niet van het rare gevoel van de achterrem. Ik heb in IJsland een deukje in mijn achtervelg gereden.

  8. Bedankt voor dit aanbod Michiel ! Nog een snelle vraag; je schreef dit: “Het is wel heel belangrijk dat de Pendix-monteur ervoor zorgt dat de pedalen aan beide kanten even ver naar buiten komen te staan.”

    Maar..is dat eigenlijk wel mogelijk met dit systeem? Als ik de foto bekijk in je review dan lijkt het alsof het linkerpedaal verder van het frame verwijderd is dan de rechter? Wellicht vergis ik me. Zoals ik eerder vanmorgen schreef, het verhaal van de Q-factor doet me nog twijfelen. Maar ik moet het zelf uitproberen. Alles wat je hierover nog kunt zeggen qua ervaring en rijcomfort stel ik zeer op prijs.

  9. De Q-factor is bij heel veel fietsen niet exact symmetrisch en kleine verschillen tussen links en rechts zijn geen probleem. Zet jij bij het opstappen je voeten altijd tot op de millimeter gelijk op beide pedalen? Lukt je niet. 😉

    Bij fietsen met een kettingkast kan het voor komen dat de rechter Pendix-crank niet past. Dan zou je de originele crank kunnen laten zitten, maar dan wordt het geheel wel heel erg asymmetrisch. Niet ideaal.

    Bij mijn fiets hoefde er niet met de trapas geschoven te worden, de uitlijning van de riem was weer precies goed en de trappers zitten er symmetrisch op. Dat moet bij een All Rohler net zo makkelijk gaan.

  10. Duidelijk, Michiel. Ik ga het uitproberen en zal hier laten weten zodra ik een beslissing heb genomen. Ik heb ook nagedacht over een upgrade naar een oPinion E met Pinion C1.12 en Neodrives, maar zelfs met een bepaald niet slechte inruilprijs voor mijn AR moet er dan nog steeds een aanzienlijk bedrag bij.. en zo kwam ik dus op het Pendix systeem uit. De Vakantiefietser in Amsterdam lijkt er redelijk enthousiast over (als je al een erg goede fiets hebt althans), en het feit dat Santos het nu af fabriek aanbiedt geeft op zich wel vertrouwen.

  11. Dat Santos het nu af-fabriek levert, deed in de fietsindustrie wel wat wenkbrauwen omhoog gaan. Want welke high-end fabrikant waagt het om zo’n “lapmiddel” aan te bieden?

    Ik denk dat het wel eens een groot succes kan worden. Op de Fiets & Wandelbeurs was het in de stand van Santos een drukte van jewelste en de Pendixfietsen waren op het testparcours continu in beweging. Gerben van FON was er ook blij mee. Hij had aan aandacht geen gebrek. Mijn review is ook al opvallend veel gelezen. Eigenlijk best bijzonder dat een techniek die al een paar jaar leverbaar is nu ineens zo hot is geworden.

    Pendix voorziet als ‘aftermarket’ techniek duidelijk in een behoefte en dankzij Santos komt Pendix nu ook terecht in het gat tussen de fietsen met Rohloff + Bosch (Koga, Riese & Muller) en de veel duurdere fietsen met Pinion + Neodrives (Santos, Idworx).

  12. Michiel, waarom denk je dat de industrie het als “lapmiddel” beschouwt? Omdat het op een bestaande fiets kan worden toegepast? Het zou overigens interessant (en waardevol) zijn om de ervaringen te lezen van iemand die er al pakweg een jaar lang woonwerkverkeer mee heeft gereden, in alle weersomstandigheden (en dan met name regen en wind).

  13. Ik heb op Bike Motion meerdere mensen van andere merken gesproken en hun voorkeuren gingen uit naar geïntegreerde middenmotoren en de betere achterwielmotoren. De Pendix werd vooral bestempeld als ‘raar’ en ‘te makkelijk’. Leuk als ‘achteraf oplossing’, maar niet ‘eerste afmontage waardig’.

    Laat iedereen maar kletsen. Uiteindelijk bepaalt de consument wie er gelijk heeft.

    Nu mijn fiets nog bij FON staat om weer omgebouwd te worden naar de originele staat, heb ik even de tijd om de Pendix en andere E-systemen te overdenken. Hoe fijn en praktisch een E-bike ook kan zijn, ik vond tot nu toe dat ik nog lang niet toe ben aan elektrische ondersteuning. Voor mijn vrouw ben ik wel op zoek en de voorkeur gaat al een tijdje uit naar een fiets met Pinion en Neodrives. Dat is tot nu toe het fijnste systeem waar ik mee gereden heb en de nieuwe Z20 motor is naar verluid nog beter.

    Na het aanhoren van positieve ervaringen van een aantal dealers en fietsers, kreeg ik echt vertrouwen in de betrouwbaarheid van de Pendix. Eén heel goed voorbeeld is van een boswachter die het hele jaar door en in alle omstandigheden door het bos fietst. Grote, krachtige kerel die alles kapot weet te trappen. Hij rijdt nu al drie jaar probleemloos en onderhoudsvrij met de Pendix.

    De nieuwe, geruisloze Bosch motoren rijden ook erg fijn, maar ik heb geen interesse in geïntegreerde middenmotoren, vooral door de mindere duurzaamheid en het feit dat een Bosch-fiets niet zonder de motor functioneert. Die dingen worden gebouwd als E-bike en gaan dood als E-bike. En dat moment breekt vaak eerder aan dan je lief is, waarbij de elektrische onderdelen de beperkende factor in de levensduur zijn. Ik vind de mogelijkheid om elektrische modules achteraf in te bouwen en eventueel later weer te verwijderen erg mooi. Het feit dat je een nog heel goede fiets moet verkopen of inruilen op het moment dat je een E-bike wilt, is niet duurzaam. Neodrives is top en sinds het verdwijnen van GO Swissdrive is Pendix misschien wel ‘the next best thing’.

    De Pendix zit nog in mijn fiets en ik heb FON zojuist gemaild dat hij mag blijven zitten. Ik heb besloten de Pendix te kopen, want het is toch wel heel fijn en handig. Ik heb jaren woonwerk-verkeer van 2×20 km gedaan, maar binnenkort wordt dat 2×40 km. Eens kijken hoe goed de Pendix mij kan helpen met mijn goede voornemens. Het is in ieder geval heerlijk dat ik op mijn vertrouwde Santosje kan blijven rijden. Ik hoef ‘m niet te verkopen of in te ruilen en ik hoef niet te wachten tot ik €8.000,- gespaard heb voor een Idworx met Neodrives. De Pendix heeft de drempel om elektrisch te gaan rijden enorm verlaagd. Het zou mooi zijn als het bevalt en anders kan de Pendix altijd nog over gezet worden op de derailleurfiets van mijn vrouw.

    Ik vrees echter dat de Pendix mooi in mijn fiets blijft zitten en dat we alsnog door moeten sparen voor een Pinion+Neodrives damesfiets. Nu nog nadenken of dat een Idworx, Santos of zo’n sexy titanium Pilot moet gaan worden.

  14. Hey Michiel, bedankt weer voor de uitgebreide reactie. Ik ben eigenlijk wel blij om te horen dat je besloten hebt om het Pendix-systeem op je Santos te laten zitten, en dat je er nu in een woonwerkverkeerscenario mee gaat rijden. Ben zeer benieuwd naar je ervaringen. Je hebt gelijk; het modulaire aspect van Pendix is ook precies wat mij erg aanspreekt; je kunt het er altijd weer afhalen en je fiets keert dan weer terug in originele staat en behoudt (deels) z’n waarde. Ik ben erg blij met m’n idworx AR, en wil ‘m eigenlijk nog niet kwijt.

    Ik moest lachen om dat verhaal over die boswachter, haha ! Als hij er nu al drie jaar probleemloos mee rondcrosst dan zegt dat inderdaad wel wat.

    Ik vraag mij trouwens af hoe Gerrit Gaastra denkt over Pendix; iets zegt mij dat hij het niet op z’n fietsen wil zien.. Op zich ook wel begrijpelijk omdat hij alleen maar het beste van het beste gebruikt… – en dan wint Neodrives het uiteraard van Pendix.

    Petje af voor jouw 2 x 40 km per dag overigens …- met het schaamrood op de spreekwoordelijke kaken moet ik in deze context bekennen dat mijn woonwerkverkeer slechts 2 x 13 km is. En als 51-jarige vind ik eigenlijk dat dat zonder ondersteuning moet…en dat doe ik inmiddels ook al een groot deel van mijn werkende leven zonder ondersteuning (ik ga bewust autoloosdoor het leven). Maar na een vrij ernstig ongeluk enkele Jaren geleden waardoor ik de kracht in mijn linkerbeen voor een flink deel permanent ben verloren, is het fietsen sindsdien, wat vaker dan me lief is, wat zwaarder geworden, met name als het wind tegen is zoals de afgelopen weken. Dan zit ik vloekend op de fiets en zakt m’n snelheid naar zo’n 12 km per uur, terwijl ik normaalgesproken bij windstil rond de 22 km per uur zit (kan sneller, maar ik heb geen zin en douche- en verkleedpartijen op kantoor). Kortom, het lukt op zich allemaal nog steeds wel zonder ondersteuning, maar als ik tijdens ritten de wind vol mee heb, dan is het echt enorm genieten. En als ik dat gevoel nou altijd kan hebben…

    Anyway… volgende week maar eens uitproberen bij Gerben van FON. Aardige vent aan de telefoon overigens. Hij gaf aan zelf ook maar volle tevredenheid met Pendix te rijden.

    Michiel, ooit trouwens wel eens overwogen een “SintChristophorus” fietsrit voor, c.q. met, jouw website lezende gelijkgezinde fietsfanatieke zielen te organiseren?

  15. Ik ga die 40km niet iedere dag heen en weer doen, hoor. Dat gaat me met een gemiddelde van 20km/u ongeveer vier uur per dag kosten. Vinden ze thuis niet zo gezellig en mijn conditie is nu niet al te best. Een nieuwe baan kost al energie genoeg, dus ik ga het afwisselen met trein of auto. De ene dag op de fiets heen, de volgende dag weer terug. Dus max. 40km per dag. Als 41-jarige vind ik ook dat dat zonder ondersteuning moet, maar wat heb ik te bewijzen en aan wie? De Pendix gaat voor mij de drempel verlagen en dat is alleen maar goed voor de fietskilometers. De accu opladen doen de zonnepanelen op ons dak.

    Toen ik een paar jaar geleden nog in de fietsenwinkel werkte, leende ik maar wat graag af en toe een E-bike voor de terugweg. Na een dag hard werken en pap in de benen als gevolg is een E-bike echt een heerlijk middel om fietsend en genietend van de wind in de rug (ook bij tegenwind) thuis te komen.

    Gerrit moet inderdaad een beetje lachen om de Pendix. Dat deed hij zelfs in de reacties op deze website. Wat iedereen met zijn of haar eigen Idworx doet, moet men natuurlijk zelf weten. Als niet iedereen direct naar Santos rent, maar hun Idworx via FON en zijn dealers laat ombouwen, dan hoeft Gerrit zich nergens druk om te maken.

    Ik speel al heel lang met de gedachte om eens een weekend voor SintChristophorus.nl lezers te organiseren. Een kampeerweekend, al dan niet met fietstocht, ergens op een natuurcamping op de Veluwe, o.i.d. Maar het is er helaas nog niet van gekomen. Ik kom al te weinig aan testkilometers en mijn solotripjes met de hangmat toe. Er is voldoende interesse voor, dus het gaat zeker een keer gebeuren.

  16. Op onze TwinnyLoad fietsendrager worden de fietsen met de linker crank vastgezet. Dat gaat volgens mij niet met een Pendix fiets. Dat mag van mij bij het lijstje nadelen.
    Reijer van den Brink.

  17. Dat is dan zeker al een oudere drager? Heb je er misschien een foto van? Mogelijk heeft deze drager een verouderde lichtbak waar je niet mee het buitenland in mag. In Nederland worden ze nog wel gedoogd, maar nieuwe modellen moeten aan strengere wetgeving voldoen.

    Crankbevestiging is een nadeel van de fietsendrager. Er zijn nog maar weinig fietsen die op zo’n drager passen en het is bovendien niet de veiligste bevestigingsmethode. Twinnyload maakt deze drager allang niet meer. Moderne dragers die aan alle huidige wetgeving voldoen hebben allemaal frameklemmen.

  18. Ik ben nog even op zoek geweest naar fietsdragers met crankbevestiging (met Europese goedkeuring), maar ik kan ze niet meer vinden. Logisch ook, want de populairste E-bikes hebben middenmotoren (Bosch, Shimano, Yamaha, enz) en die passen niet op dat soort dragers en de meeste gewone fietsen met moderne Shimano trapassen gaan erdoor kapot.

  19. Waarom niet voor de neodrive gekozen? Deze beviel je ook goed. Is de pendix beter dan de neodrive in jouw mening ?

  20. Dat heb ik hierboven al uitgelegd. Ik vind de Neodrives inderdaad fijner, maar heb nu even geen achtduizend-en-nog-wat Euro liggen voor een topfiets met Pinion en Neodrives. Ik ben gewoon nog superhappy met mijn Santos met Rohloff en moet er niet aan denken om die nu al in te ruilen op een dure E-bike voor een elektrisch woon-werk-experiment. De Pendix is een relatief betaalbare verleiding waar ik eerder dan verwacht aan toe heb gegeven. Ondertussen sparen we lekker door voor een E-bike met Neodrives voor mijn vrouw. Zij heeft om medische redenen elektrische ondersteuning nodig en ik gun haar het beste.

  21. Hoe kom je aan de 8000 euro? De standaard opinion e-bike kost 6000 euro en een beetje. Kies je de 12 versnelling opinion kom je aan de 6495 euro. Kies je alle opties kom ik aan 7685. Bijna 8000 euro, maar heb je de opties niet nodig, ben je met 6495 al klaar.

  22. Daar heb je gelijk in, Jan. Idworx is van de topmerken nog redelijk ‘betaalbaar’, maar ik reken natuurlijk wel een dikke verzekeringspremie mee.

    Het zou echter ook een Santos kunnen worden en die gaan over de achtduizend. En wat een custom Pilot gaat kosten, moet ik nog uitzoeken.

  23. Zelf ben ik voor de idworx gegaan vanwege het grote prijsverschil met santos. Deze koste mij zo 1500 euro goedkoper en ik begrijp niet echt waar het verschil in zit. Nu heb ik geen riem maar ketting aandrijving maar dan nog. Nu de go swiss met hun motor stopt is het een erg goede keuze geweest. Ze zeggen wel dat ze met garantie doorgaan en zo, maar het is altijd maar afwachten.

  24. Jan, hoe bevalt je idworx met Neodrives en Pinion? Meer specifiek: wat gebeurt er zodra je sneller dan 25 km fietst: slaat de motor dan af, of hou je ondersteuning (uiteraard tot 25 km) en alles boven de 25 km lever je met spierkracht? Of werkt het zo niet? En wat zie je als nadelen van Neodrives? Dank alvast voor het delen van je ervaringen.

  25. Als je sneller dan 25km gaat, stopt de motor ermee. Gaat tot 26km eigenlijk en dan stopt hij. Maar ik ga nooit sneller dan 25km. Je kunt ook zonder ondersteuning goed fietsen. Nog geen echte nadelen ontdekt. Kan ook niet eigenlijk voor dat bedrag. Goede fiets en bevalt me erg goed.
    Ga dit jaar naar australie met de fiets. Hij kan mee maar zonder de accu. e-bike is geen probleem in het vliegtuig, maar gaat om de accu dus. Wil de accu opsturen per post zoals fedex of zo. weet niet of dat kan en zal wel wat kosten maar goed, is niet anders.

  26. Wat raar… Ik wist wel dat E-bikes niet in het vliegtuig mogen, maar die losse accu per post gaat toch ook gewoon met het vliegtuig?
    Zou Neodrives ook in Australië verkocht worden?

  27. E-bikes mogen niet het vliegtuig in vanwege de accu. Als je de accu niet mee neemt, mag de fiets mee. Of neodrives in Australie verkocht worden weet ik niet. Bosch e-bikes worden wel verkocht in Australie en die batterijen moeten er toch ook heen gestuurd worden. Zal ook wel niet met de boot gaan, dus je zou denken dat je een accu per post moeten kunnen versturen. UPS verstuurt accu’s geloof ik maar moet als gevaarlijk goed verstuurd worden geloof ik.

    https://www.ups.com/us/en/help-center/packaging-and-supplies/special-care-shipments/batteries.page

    Moet nog wat meer onderzoek doen, mocht het niet kunnen ga ik dus niet naar australie.

  28. Jan, het kan inderdaad met UPS (of een andere small parcel carrier), maar dat is niet goedkoop.

  29. Het is inderdaad niet goedkoop, maar lokaal een batterij kopen is ook niet goedkoop. Je moet wel als je door Australie wilt fietsen met je e-bike. Ga van Perth naar Darwin fietsen. Deed deze route in 1996 ook, maar met gewone fiets. Als de prijs niet al te gek is, is het mij wel waard

  30. Het lijkt me voor zo’n prachtige reis onderdeel van je reisbudget. En misschien kun je een bevriende relatie vinden met een zakelijk UPS contract; de kortingen kunnen dan fors oplopen. Je kunt ook Alber vragen hoe het met hun Aftermarket service zit in Australie. Zij kunnen wellicht een batterij bij een locale Dealer laten afleveren. Of via een importeur van fietsonderdelen (Monza, als ik mij niet vergis) die het bij Alber namens jou bestelt.

  31. Ron, daar had ik nog niet eens aan gedacht. Een batterij bestellen bij Albers en die laten afleveren in Perth bij een fiets dealer of iets dergelijks. Bedankt voor de tip.

  32. Michiel, kan ik je nog wat vragen over de 25 km begrenzing? Een reden waarom ik zelf nog twijfel of een “25 km” e-systeem wel iets voor mij gaat zijn is dat ik bang ben al heel snel tegen die grens van 25 km aan te zitten, waardoor je je tijdens het fietsen juist moet gaan inhouden om te voorkomen dat de motor stilvalt. Ik wil niet dat het een kwestie wordt van alleen nog maar de pedalen ‘aaien’ als je snapt wat ik bedoel. Hoe heb jij dit ervaren in de laagste stand van de Pendix? Moest je zelf ook nog wel redelijk wat spierkracht toevoegen? Was het nog steeds ‘lekker fietsen met wat inspanning’ waarbij een zekere mate van vermoeidheid optreedt (afhankelijk van ritlengte uiteraard) of werd het een kwestie van ‘pedalen aaien’? Bedankt alvast voor het delen van je ervaringen !

  33. Pedalen aaien is vooral een eigenschap van E-bikes met alleen een rotatiesensor, dus zonder krachtsensor. Die dingen geven altijd evenveel vermogen, ongeacht hoeveel kracht jij zelf levert.

    Ik heb met de Pendix in 1 en 2 geen moment het gevoel gehad dat ik aan het aaien was. Je moet het nog altijd zelf doen, want de motor reageert door de krachtsensor op jouw input en doet niets meer dan de ingestelde maximale ondersteuning. Als jij de pedalen aait, aait de Pendix terug.

    Als Pendix straks de nieuwe app klaar heeft, kan je de mate van ondersteuning per stand zelf instellen.

    De 25km-begrenzing kunnen we wettelijk niet onderuit, tenzij je een highspeed E-bike koopt, maar dat is weer een heel ander verhaal. De begrenzing is bij bijna alle systemen wel op te rekken, ook bij de Pendix, maar het is helaas niet toegestaan en dus ben je in geval van een ongeluk niet verzekerd!

    Of alle E-bike rijders ook echt 25km moeten kunnen halen is overigens weer een andere discussie.

  34. Heel helder, Michiel. Bedankt. Ik wordt nu echt steeds nieuwsgieriger; eind van de week heb ik mijn testrit bij FON.

    Wellicht lastig te beantwoorden… maar is de ondersteuning van de idworx oPinion E in de laagste stand (ongeveer) gelijk aan de ondersteuning van de Pendix in de laagste stand?

  35. Dat is niet te zeggen. Misschien zijn de percentages wel ergens te vinden, maar qua rijgevoel zijn het echt twee verschillende systemen.

  36. Jan, fiets je ook met je oPinion E in de regen? Dat is voor mij nog enigszins een punt van zorg. Vocht en elektra…. – geen fijne combi. Ik fiets dagelijks 25 km, en in alle weersomstandigheden, dus soms ook in de stromende regen. Wat zijn jouw ervaringen? Bedankt alvast.

  37. Ron,

    Ikzelf rij ook een Opinion met elektrische ondersteuning (ben er zeer tevreden mee) maak je vooral geen zorgen over de regen dit heeft bij mij nog geen negatieve invloed gehad op het elektrisch systeem.

    Groet Otto

  38. Ikzelf heb nog niet een hele dag in de regen gereden. Wel een klein buitje gehad, slechts wat druppels, dus kane r niet veel over zeggen nog.

  39. Zowel de Pendix als de Neodrives zijn waterdicht. Maak je over vies weer maar geen zorgen.

  40. De vraag is waarom Pendix dan wel een zgn regen beschermset aanbiedt. Deze lijkt overbodig aangezien de Pendix aan de IP65 norm voldoet. Ik denk zelf dat ze deze set leveren voor klanten die hun Pendix willen beschermen tegen winterse omstandigheden . Dus bescherming van accu tegen de kou en bescherming van de contacten tegen water.

  41. “Gerben vertelde dat Pendix de software continu doorontwikkelt en dat er binnenkort een aantal mogelijkheden bij komen.”

    Zit die nieuwe software al in de Pendix als ik die nu zou kopen, Michiel?

    Dank je!

  42. Het betreft een update van de Pendix-app, niet van het Pendix systeem op je fiets. Iedereen die nu al met een Pendix rijdt, kan de update downloaden en gebruik maken van de nieuwe functies. Je hoeft met je aanschaf dus niet tot de nieuwe update te wachten.

  43. Dag Michiel – ja, ik heb proefgereden bij FON (op jouw fiets – dank !). Eerste indruk: het reed prima ! De grotere Q-factor is me, zoals je al schreef, eigenlijk nauwelijk opgevallen. Ik vond het in het begin wat onhandig om naar de onderbuis te moeten reiken om de stand van de ondersteuning te wijzigen, maar dat wende snel, en ik vermoed dat wijzigen niet vaak nodig zal zijn. Wel kwam ik met mijn broekspijp soms tegen de zwarte schijf / motor aan. Om dat te voorkomen verplaatste ik mijn linkerbeen wat meer naar links, waardoor de Q-factor nog wat groter werd, maar dat fietste wat ongemakkelijk. Een klem op de broekspijp lost dit op, schat ik zo in.

    Het schakelen ging ook prima; ik heb eigenlijk niets gemerkt van de vertraging van de motor waardoor de pedalen nog even door blijven bewegen, maar dat is waarschijnlijk omdat ik sowieso altijd al even de pedalen stil hou als ik de Rohloff schakel.

    Dus beslist een mooi systeem…en dan is nu de vraag: ga ik m’n idworx All Rohler van het Pendix systeem voorzien? Het antwoord is nee. Ik heb besloten de AR te houden zoals-ie nu is (een absoluut perfecte fiets), en er een e-bike bij te kopen. Dan kan ik het afwisselen, want ik heb de ondersteuning niet dagelijks nodig. Ik heb inmiddels proefgereden op een idworx oPinion E met Neodrives en Pinion, en dat reed heel fijn; voelde erg natuurlijk aan. Daarnaast ook gefietst op een Koga E-WTS met elektrisch geschakelde Rohloff met Bosch middenmotor. Ook dat vond ik erg plezierig rijden; fijner dan ik had verwacht. Wel anders dan de idworx; de Koga was wat ‘feller’ (lastig om dit precies te verwoorden) en dat zal het verschil zijn tussen een Bosch motor en een Neodrives motor, vermoed ik. Nadeel van de Koga is het feit dat het frame op maat is voor de Bosch motor…die op een gegeven moment natuurlijk vervangen moet worden, en dan is het nog maar de vraag of een nieuwe motor in het frame past. Een optie zou kunnen zijn een ‘gewone’ Koga WTS aan te schaffen, en deze vervolgens laten voorzien van het Pendix systeem. Dat komt qua kosten ongeveer op hetzelfde uit. Dus daarover ben ik nu met mijzelf in conclaaf: idworx oPinion E, Koga E-WTS met Bosch, of Koga-WTS met Pendix… of wellicht een e-bike van Tout Terrain….zucht…

  44. PS: nu ik het Pendix systeem zelf heb uitgeprobeerd, realiseer ik me hoe goed (accuraat) je review is !

  45. Bedankt voor je compliment, Ron. Ik doe mijn best. Maar dan nog kan iedereen het anders ervaren.

    Je hebt duidelijk last van een luxeprobleem. De verleiding van een Idworx oPinion met Neodrives begrijp ik heel goed. Dat je zo’n fiets ernaast kan hebben is natuurlijk pure luxe, maar hij voegt ook wel iets toe naast je All Rohler. Een Koga WTS met Bosch kan ik ook nog snappen, maar die fiets is zowel goedkoper als minder duurzaam en minder verfijnd dan een Idworx oPinion-E.

    Maar dat je een Koga WTS met Pendix ook overweegt, snap ik niet zo goed. Die voegt eigenlijk niets toe naast je All Rohler. Waarom niet een lichtere, snellere fiets naast je All Rohler met Pendix zetten? Dat maakt het niet-elektrisch fietsen weer een stukje makkelijker en leuker. Want als je eenmaal een elektrische fiets hebt, is de verleiding groot om dat ding voor ieder wissewasje te pakken en vraagt het veel zelfdiscipline om ook eens op de gewone fiets te stappen. Je maakt het voor jezelf makkelijker als de niet-elektrische fiets er andere verleidelijke kwaliteiten tegenover stelt. Een Idworx Grandone ofzo. Of een Koga GrandTourer. Santos Trekking Lite misschien? Van Nicholas Amazon? Pilot Vamos in een lichte samenstelling. Ach… er is zoveel moois. 😉

  46. Michiel, het idee van de Koga WTS met Pendix is omdat die fiets dan duurzamer is dan de Koga WTS met Bosch (en goedkoper dan de idworx oPinion E). De idworx AR wil ik houden zoals-ie is, want die fiets is perfect; alles wat ik daar aan zou wijzigen maakt ‘m naar mijn mening minder perfect.

    Ik heb, zeker op niet al te lange termijn, ondersteuning nodig (medische redenen). Dus met een hele lichte fiets ben ik niet echt geholpen; ik heb op ‘slechte dagen’ die ondersteuning nodig. Dus daarom mijn afweging: idworx oPinion E, of Koga WTS met Bosch of met Pendix. Het voordeel van de Koga met Pendix is dat ik een fiets heb die op termijn mee kan veranderen.

    De All Rohler blijft zoals-ie is, en zal ik beslist blijven gebruiken. Het is een fantastische fiets, maar met forse tegenwind wordt het lastig. Ik wil het daarom gaan afwisselen.

    En ja, ik realiseer me dat het een luxe probleem is… maar er zijn maar weinig zaken zo leuk als het nadenken over, en vervolgens aanschaffen van, een nieuwe fiets.. 😉

  47. Michiel, heb jij trouwens al gereden met een elektrisch geschakelde Rohloff? Zo ja, hoe is het je bevallen? Ik was aangenaam verrast over de snelheid ervan. Nadeel: mocht je batterij uitvallen, dan kun je niet meer schakelen; de Rohloff springt dan naar een van tevoren door jou te bepalen stand.

  48. Ik zag je fiets vanmiddag bij FON, met Lepper zadel en handvatten. Wat een plaatje:-). Erg mooi ook dat zwart met honing belettering. Bij FON werden we keurig geholpen een Santos Trekking Comfort fiets met Pendix 500w te ‘elektrificeren’. Wat een genot die aandrijving, haast schandalig:-).

    [EDIT] Hans, ik heb je reactie verplaatst naar het Pendix-artikel.

  49. Hoi Michiel,
    Naar aanleiding van jouw review ben ik mij ook eens wat meer gaan verdiepen in de Pendix, en zijn wij afgelopen vrijdag gaan proefrijden met dit systeem.
    Wij zijn er erg enthousiast over.
    Mooi design, zeer eenvoudige “bediening” en systeem is werkelijk volkomen geruisloos. Erg fraai!!!
    Wij hebben dus maar besloten het systeem op de Koga WT van mijn vriendin te laten bouwen.
    Kan nu helemaal niet meer wachten op onze fiets vakantie in de Spaanse Pyreneeën 🙂
    Groeten Erwin.

  50. Ha Erwin, lang niet gezien!

    Leuk! Waar heb je ermee proefgereden?
    Houd ons a.u.b. op de hoogte van jullie ervaringen!

  51. Hoi Michiel,
    Ik woon inmiddels in Kampen, vandaar dat wij hebben proefgereden bij Jan Brinkman in Dronten.
    Ook een erg leuke zaak met vriendelijke mensen met verstand van zaken.
    Ik heb zelf mijn Travel Lite zo’n twee jaar geleden ingeruild op een Van Nicholas Zephyr. Schitterende fiets welke ik ook niet meer zou willen missen, maar…….voor vakanties mis ik mijn mooie witte Santos toch wel….
    Keuzes, keuzes, keuzes…….
    Ik heb voor mijzelf nu een gebruikte Koga Lite Deluxe gekocht, wel iets anders dan mij oude TL, maar hier kom ik de bergen ook wel mee over (en deze kostte iets minder :-)).
    Wij hebben sinds vorig jaar het vakantiefietsen weer opgepakt, maar wij hadden “iets” niveau verschil wat fietsen in de bergen betreft.
    Vandaar de move naar de Pendix.
    Gaat volgens mij een (nog) leukere vakantie worden op deze manier, ik hou je op de hoogte!
    Groeten Erwin.

  52. Hoi Michiel,
    Even een technisch vraagje…
    Als ik de fiets wegzet, dan druk ik één keer op de knop om het systeem te deactiveren. Lamp/led gaat dan inderdaad uit.
    Ik zou dan verwachten dat het systeem geheel uit is, echter blijkbaar is dit niet het geval. Ik hoor dan de motor steeds even “zoemen”, en als je aan de fiets en/of motor voelt, dan trilt deze ook.
    Blijkbaar is de motor dus nog steeds actief, en trekt dus ook bij uitgeschakeld systeem de accu leeg?
    FON adviseerde aan de dealer dat je even de pedalen achterwaarts moet draaien, of horizontaal zetten om dit te voorkomen, echter dit helpt niets, trillen/brommen blijft.
    Ik haal dus nu de accu er maar vanaf als de fiets niet gebruikt wordt, totdat er een definitief antwoord van FON komt.
    Mijn vraag aan jou, constateer jij dit ook aan jouw fiets?
    Groeten Erwin.

  53. Ik heb dit bij mijn fiets niet meegemaakt. Als de dealer er niet uit komt, moet FON er maar even naar kijken.

  54. Beste Michiel en andere fietsers,

    Lees met veel plezier de reviews en de reacties. bij deze heb ik zelf een vraag over keuze wat betreft E-bike Santos met pendix, of Idworx/santos met Neodrives achterwielmotor. Voor komende 3 jaar ga ik met gezin waarschijnlijk wonen en werken in Indonesie. we willen graag blijven fietsen, maar het is daar wat heuvelachtiger en warmer dan in NL. om niet gelijk na elke fietstocht helemaal in het zweet te baden lijkt ons een E-bike wellicht een goed idee. mijn vrouw heeft reeds een Idworx easy rohler, die zou uitgebreid kunnen worden met een pendix e drive neem ik aan. Zelf zou ik nog een fiets aan moeten schaffen ik denk daarbij aan Santos met pendix, of Idworx/Santos met Neodrives achterwielmotor. Ik vraag me alleen af waar ik goed aan doe. Pendix lijkt minder storingsgevoelig aangezien het minder onderdelen kent (o.a. geen display) wat een grote plus is. Heeft er iemand ervaring hoe beide motoren het houden in heuvel/berg achtig terrein en met hoge temperaturen?

    wat zouden nog andere zaken zijn om in de afweging rekening mee te houden?

  55. Pendix heeft het perfect gedaan in Navarra Spanje.
    Wij hebben nu samen routes kunnen rijden welke wij zonder de Pendix nooit samen hadden kunnen rijden 🙂

  56. Als ik zo de reacties lees blijkt dat de ‘ouderen’ (incluis ikzelf) elektrische ondersteuning zien als iets dat je pas gaat gebruiken als je niet anders meer kan, als je het nodig hebt. Medische redenen kunnen dan een geldig ‘excuus’ zijn. Maareh… ondertussen koopt mijn pleegzoon van 20 gewoon een Speedbike. Voor de fun! Het is maar net hoe je ertegenaan kijkt 😉
    Wij ‘ouderen’ schamen ons voor trapondersteuning, maar als je er eenmaal wat van gebruikt, dan blijkt het toch verslavend te zijn…
    Ikzelf twijfel nog of ik een Pendix aan mijn Santos zal toevoegen, maar sinds mijn vrouw met elektrieke ondersteuning trapt, begin ik langzaam meer die kant uit te neigen, haha…

  57. Beste mensen,
    Op zoek naar een e-bike voor mijn met zijn gezondheid kwakkelende man, kwam ik de Pendix tegen en besloten wij beiden het systeem op onze Koga / Idworx te laten plaatsen. We zijn nu net terug van vakantie en zijn heel blij met Pendix. In het begin heb ik getracht zoveel mogelijk op eigen kracht te fietsen, met de gedachte dat mijn man dan een reservebatterij heeft. Na twee weken tegenwind en soms steile heuvels/bergen, ben ik de Pendix toenemend gaan gebruiken. Over het algemeen niets dan lof. Waar ik echter regelmatig last van had is dat de fiets nadat ik de Pendix heb uitgezet soms zeer lang het gevoel geeft dat ik afrem, zelfs als ik naar beneden fiets. Ik heb van alles geprobeerd, doch ik kon er geen systeem in ontdekken, leek willekeurig wel en niet te gebeuren. Heeft iemand anders ook deze ervaring? Overigens heb ik 0,0 spijt dat we dit geweldige systeem hebben aangeschaft. Mijn man kan heerlijk met me blijven fietsen en ik kan alnaargelang noodzaak of bui op het knopje drukken…

  58. Allemaal bedankt voor de leuke tips en ervaringen. Zelf rijd ik Idworx AR “puur” en heb ik een Klever speedpedelec. Volg het nieuws van Santos en Pendix en alles wat 2 trappers heeft op de voet en via FB. Ik zeg maar zo: hoe eerder je aan elektrisch fietsen begint des te meer heb je genoten in je leven. Heb op de Fiets en Wandelbeurs op die mooie zwarte/honing kleurige Pendix Santos gefietst. Fietsgek en dealer Roel Peerenboom heeft er zelfs een aparte Facebook groep voor opgericht (lid is ook eerdergenoemde David Frederik Charité die bijna dagelijks zijn Pendix avonturen deelt). Zo kom je de vakantie wel door…
    Groeten

  59. Ik lees veel positieve reacties op het Pendix systeem en ben al langer geinteresseerd om het eventueel in te bouwen op onze Nazca Quetzal ligfietstandem.
    Nu heb ik wel een paar bedenkingen :
    – de motor staat altijd aan de linkerkant van de trapas, bij onze tandem kan dit niet want daar staat het tandwiel. Zou de motor ook rechts geplaatst kunnen worden?
    – is er nog een degelijke actieradius (70 km minstens) mogelijk op zo een zwaar gevaarte. Fiets met bagage voor een reis en 2 personen weegt toch bijna 200 kg. Daarbij houd ik er rekening mee dat de motor niet constant zal aanstaan maar wel als hulp op langere hellingen of bij veel tegenwind.
    – fiets je echt met even veel moeite als met een gewone fiets wanneer de motor uit staat?
    Met dit systeem zouden nieuwe bestemmingen tot de mogelijkheid behoren die zonder assistentie waarschijnlijk te zwaar zijn.

  60. Peet
    Ik heb nu 2 maanden de pendix. Helaas problemen. Regelmatig krijgt het systeem hartaanvallen, en gaat zeer schokkend aandrijven gedurende 1 a 2 minuten. Mijn trapas is al vervangen wat helaas niet heeft geholpen. Onder het klimmen zeer vervelend, je valt stil.het is altijd in de zelfde pedaal stand waar het schokt, Ik was er niet op gewezen bij de aankoop dat ik geen klikpedalen mag gebruiken bij de Pendix wat aanvankelijk als oorzaak van de klachten zou zijn. Echter zonder klikpedalen nog dezelfde klachten. Ook haal ik met bagage slechts gemiddeld 65 km in de ecostand , soms maar 55 km in Nederland. Het rammelen van de accu is ook vervelend. Hebben jullie vergelijkbare klachten vernomen?

  61. Aanvullende info, ik heb 2 500 watt accu’s en rijdt op een Idworx easy rohler. Redelijk zwaar bepakt.

  62. Overweeg je een Pendix eDrive? Maak dan eerst een realistische proefrit voor het beoogd gebruik.

    De minimalistische uitstraling spreekt tot de verbeelding en krachtige ondersteuning komt in een landelijke omgeving prima tot zijn recht. De Vraag is in hoeverre de Pendix eDrive geschikt is voor de sportieve stadsfietser.

    Het gebeurt regelmatig dat de motor nog even blijft ondersteunen, terwijl ik geen kracht meer zet. Het gebrek aan (directe) vrijloop op de pedalen is een vervelend gevoel. Maar erger, het heeft ook meerdere keren tot een gevaarlijke situatie in het verkeer geleid. Niet persé met hoge snelheden, maar bijvoorbeeld juist in het stadsverkeer waarin je snel wilt wegfietsen bij een verkeerslicht en je moet inhouden omdat er plotseling een andere fietser je lijn doorkruist. Of bij het slalommen tussen afzethekken en vrijloop voor drempels.
    Het gebeurt in elke ondersteuningsstand, alleen de kracht varieert. Dit kun je gemakkelijk simuleren door stapvoets te rijden en dan stoppen met kracht zetten. Net of er dan nog een magneet los moet springen.

    De extra druk op de aandrijflijn maakt ook dat mijn fiets met naafversnellingen (Shimano Alfine 8) minder soepel schakelt. Dat kun je reproduceren wanneer lekker wilt accelereren. Je moet de trappers bij het schakelen toch altijd even ongemakkelijk stil houden.

    Het extra gewicht en de a-symetrische positie van de motor (en dus ook je linkerbeen) zijn de oorzaak dat de fiets best wel uit balans is. Dat kun je ervaren door je stuur even los te laten.

    Ook de ondersteuning lijkt a-symetrisch. Wat natuurlijk niet echt zo is. Probeer maar met je alleen het linkerbeen de fiets in gang houden. Als je met het rechterbeen aanzet, lukt dat niet.

    Het zogenaamde “zelflerende” effect van de set levert meer dan eens onverwachte, ongelijkmatige ondersteuning op; dat is er dan vervolgens na een minuutje wel weer uitgefietst (uitgeleerd?). Dit effect is wat lastig te reproduceren. Soms na fel schakelen, vaak bij vervelende verkeersdrempels of ook oneffenheden in het wegdek. Dan lijkt het net of de motor een korte tijd volgens een vast patroon hapert.

    Ook kun je het systeem horen na-zoemen als je het uitschakelt, en als je dan aan de fiets en/of motor voelt, dan trilt deze ook. De vraag is in hoeverre de accu daardoor inlevert.

    Mijn systeem is overigens perfect in orde; uitvoerig getest door mijn fietsenmaker. Deze heeft ook overlegd met FON. Formele reactie: “… dat het meer een persoonlijke voorkeur betreft en niet om een mankement aan deze motor of inherente onveiligheid van Pendix gaat.”.

    Daarom nogmaals mijn advies: maak een realistische proefrit voor het beoogd gebruik.

  63. Bij een middenmotor is altijd het verhaal dat daarmee de aandrijving sneller slijt, geldt dat ook voor het pendix systeem?

  64. Ik heb het afgelopen half jaar veel fietservaring opgedaan met de Pendix. Ik fiets altijd en alléén in de Eco stand en ik vond en vind het een genot met de Pendix te fietsen. Voor mij een zeer natuurlijke manier van fietsen. Ik ben ook bijzonder tevreden over mijn dealer.
    Waar ik bijzonder ontevreden over ben zijn die verkooppraatjes over de laadcapaciteit en de afstanden die met de accu te maken zijn. Een laadcapaciteit van 160 km en in werkelijkheid max 118 km, wie verzint dit soort onzin? Ik heb nog nooit meer dan 55% van de aangegeven afstand (dus rond de 65 km max in de Eco stand) kunnen fietsen? V.w.b. dit resultaat ben ik ronduit teleurgesteld. Om de capaciteit voor 100 km voor mijn fietstochten in elk geval zeker te stellen fiets ik nu altijd met 2 accu’s. Gelukkig heb ik mijn ontevredenheid in de loop van de afgelopen om kunnen zetten in puur fietsplezier, want een accu wisselen is met dit systeem verwoorden tot een simpel klusje.

  65. Een -late- reactie op de bijdrage van Karin (4 months ago). Ze schreef: “Waar ik echter regelmatig last van had is dat de fiets nadat ik de Pendix heb uitgezet soms zeer lang het gevoel geeft dat ik afrem, zelfs als ik naar beneden fiets. Heeft iemand anders ook deze ervaring?”
    Ik herken dit met mijn Santos Neodrives eBike. Ik kan er de vinger ook niet op leggen, en vermoed daarom dat het enkel ‘muscle memory’ is. Je bent zo gewend aan de ondersteuning, zonder deze bewust te voelen, dat het uitzetten van die ondersteuning in je hersenen het gevoel veroorzaakt dat er wordt geremd.
    Je zou met een vergelijkbare fiets en fietser naast elkaar de berg af moeten rijden, en op vlakke stukken snel overstappen om te zien of er echt iets aan hand is, of het ‘tussen de oren’ zit.

  66. ik heb vorige week zowel met een pendix systeem als met het neodrive systeem een testrit gemaakt. Ik had ook bij het pendix systeem het gevoel van weerstand als ie uit stond. Ik heb op mijn flevobike greenmachine een directdrive voorwielmotor waar ik dit weerstandsgevoel in het geheel niet heb. Het blijft toch lastig vergelijken, ik ben in ieder geval verkocht aan het neodrive systeem. Subtiel goede ondersteuning, die mij voor mijn woonwerkverkeer in ons platte landje heb doen besluiten om voor een gaastra fyts 4.e1 te gaan. De testrit met het neodrive systeem was gecombineerd met een pinion p12 versnellingsbak. In vergelijking met mijn rohloff naaf die ik op mijn greenmachine heb (geen kwaad woord over die naaf trouwens) was ik ook best onder de indruk van dit schakelsysteem. Alleen op het vlakke nergens voor nodig.

  67. Ik wil me een Santos Traverlmaster 3 aanschaffen.(lease)
    ik zou hem dan graag gebruiken op de rustdagen als ik normaal de wagen pak woon werk.
    Ik rij nog intensief MTB marathons in de Belgische ardennen en een 2 tal VTT’s per weekend op manpower. En minstens 3-4 dagen man powered woon werk, (42km/dag)
    Maar ik zou er evengoed de Great devide met willen rijden op manpower.
    De alber neodrive, als ik de battery thuis laat, kan ik evengoed als gewone fiets gebruiken? Voor de great devide een normaal wiel erin en hop.
    De Pendix of de Neodrive?
    Pinion of Roloff?

    Alvast bedankt

  68. 29 ste Feb heb ik een testrit met de Pendix en de Neodrive.
    Naar het schijnt kan je de pendix als gewone fiets gebruiken en geeft die motor geen weerstand, battery thuis laten en een gewone fiets.
    De neodrive naar het schijnt wel weerstand zonder battery.
    Dan weet ik ook ineens het verschil tussen een Roloff en een Pinion.
    Een extra wiel erbij bestellen bij de neodrive en ik heb ook een gewone fiets.
    De battery van de pendix is wel mooi ontworpen, alleen die Pendix motor die je zo ziet hangen trekt op niet veel.

  69. Beste vrienden,
    Ik ben erg geinteresseerd in dit systeem, maar vind nergens informatie over het laden van de batterijen, en meer wat betreft de duur van het laden, en hoe te werk gaan met meerdere batterijen. Zijn er snelladers voor dit soort batterijen. Valt het te organiseren om deze batterijen met draagbare zonnepanelen op te laden?
    Ik bezit een off rohler van idworckx, met ketting. Is het mogelijk en of interessant om om te bouwen met deze electrische set naar een electrische tour fiets…?

    Alvast erg bedankt voor jullie hulp.

  70. Ben na het lezen van alle reacties ook geïnteresseerd in het pendix systeem. Ik heb een Idworx ER met rohloff en ketting. Eén vraagje die ik nog niet heb zien passeren is hoe de ketting gespannen wordt?

  71. William, dat gebeurt op dezelfde manier als nu. De Pendix-trapas wordt in de excenter gemonteerd, zoals je op de montagefoto’s van mijn fiets kunt zien.

  72. OK, nu zie ik het. Ik had me laten (mis)leiden door het zinnetje met “BSA-schroefdraad”, iets wat mijn fiets duidelijk niet heeft …

  73. William, Heb je een pressfit trapas? Dan zou je je excenter kunnen vervangen door een exemplaar met schroefdraad.

  74. Michiel,

    Geen idee wat een pressfit trapas is 🙁
    Ik heb gewoon een EBB (Excentrische Bottom Backet) van Idworx met ingeperste lagers compatibel met SRAM/Truvativ cranksets.
    Maar ik ga ervan uit dat deze vlotjes kunnen vervangen worden door wat ook mag nodig zijn 🙂
    Dank in elk geval voor de reacties.

  75. @Marco Van Roon hoe rijdt de Gaastra Fyts 4E.1 ik ben benieuwd hoe het rijden zonder versnellingen bevalt. Ik overweeg deze fiets voor mijn vrouw (woon-werk verkeer, boodschappen, woon-school (met de dochter), recreatieve tochtjes met het gezin in het weekend). Ik maak mij wat zorgen hoe hij fiets op hellingen (Geen Mont Ventoux toestanden vlaamse-ardennen, ardennen hier in België. En wanneer de batterij op is bijvoorbeeld kan je ook niet schakelen. Benieuwd naar ervaringen. Ik heb zelf een testrit gedaan met een niet – electrische gaastra (comfortabel en stabiel frame en netjes afgewerkt) Daarna met een E idworx gereden om de Albert Neodrive te testen en was ook onder de indruk. Ikzelf heb een E-mtb met een bosh performance cx toch wel een krachtige motor maar had het gevoel op het vlakke waar ik de idworx teste dat die toch wel kon concureren.

  76. @Stefaan, uiteindelijk toch een andere fiets geworden, namelijk de Kalkhoff Endeavour 5.N. Deze heeft de neodrives Z20 terwijl de Gaastra nog de Z15 had, en de aanbieding van de Kalkhoff was zo aantrekkelijk dat ik deze gekozen heb. Deze heeft een derailleur systeem, dus toch de nodige versnellingen aan boord, wat het in de heuvels voor je toch wel aantrekkelijk maakt. In noord holland hebben we die natuurlijk niet, maar toch ook bij windkracht 5-6 een tandje lichter schakelen is toch fijn. Mijn mening is dat ik eigenlijk aan 3-5 versnellingen genoeg zou moeten hebben, met kleine stappen. En hier zijn op dit moment niet echt goede oplossingen voor. Er is geen naaf of pinion systeem met dit “beperkte” verzet. Met nu 9 kransjes achter kan ik wel vooruit, en ben zeer tevreden over het neodrives systeem. Daarnaast een wat inniger relatie met mijn fiets omdat de ketting en de kransjes wel schoon gemaakt moeten worden. Budgettair was een pinion systeem helaas een brug te ver, kunnen we blijven dromen. Ik rijd altijd in de laagste ondersteuning en heb daarmee een actieradius van ongeveer 100 km. Je merkt wel maar dat is logisch bij een windkracht 4-5 dat er meer kracht geleverd wordt en de accu daarmee sneller leeg raakt. Maar al met al een super systeem, en ook de kalkhoff een prima fiets. Dus voor wie een neodrives systeem opteert kijk vooral naar de aanbiedingen, want op een of andere manier kiest men in Nederland vooral voor een ebike met een middenmoter, waardoor die fietsenwinkels die ebikes met een neodrives systeem hebben staan deze op een gegeven moment tegen interessante aanbiedingen toch willen verkopen 🙂

  77. Kalhoff met Neodrives was alleen in 2019 verkrijgbaar. Helaas in 2020 niet meer leverbaar. Ik vraag me dan wel af waarom na 1 jaar er al gestopt is met het aanbieden van Neodrives.

  78. Er schijnen problemen te zijn met de Z20. Welke weet ik niet, maar ik hoorde van Sam in het opinion BLT ebike test draadje. Misschien kan iemand hier wat meer over zeggen.

  79. @Marco. Volgens Michiel haalde Otto wel 200 km op 1 accu lading en meestal wel 150 of meer. Dan lijkt de 100 die jij haalt wel heel erg weinig

  80. @Jan. Ik denk dat Otto meer getraind is dan ik 🙂 als je met het Neodrives systeem continue boven de 26 km/uur fietst, wat best mogelijk is, dan gebruik je de accu niet, en de weerstand is ook nagenoeg weg, die is er eigenlijk als je onder de 25 km/uur fietst en je accu leeg is bijvoorbeeld. Dus met gewone ondersteuning tot 25 km/uur haal ik in de winderige kop van noord holland zo’n actieradius van 100 km.
    Maar met de wind in de rug boven de 25-26 km/uur rij ik met Noorden wind denk ik ook zonder problemen van Den Helder naar Vlissingen 🙂

  81. @Jan. Verder heb ik ~20% minder capaciteit aan boord, ik heb de 500W geintegreerde battery, maar dan moet het verschil niet zo groot maken. Ik rij gemiddeld 23-24 km/uur. Met betrekking tot jouw vraag over problemen met de Z20, die heb ik tot op heden niet ondervonden. Aanstaande vrijdag mijn eerste servicebeurt (na 4 maanden, en 4000km verder), dan zal het systeem wel een softwareupgrade krijgen

  82. @marco bedankt voor je antwoord. Otto is in de zestig and fietst niet harder dan 18/20 km per uur. En haalde dan 235 een keer. Dus vandaar de vraag. Overigens is 100km toch wel goed. Heb zelf toch voor een bosch gekozen. De reden waren dat je een dubbele accu kunt doen, display is beter en je kunt je telefoon opladen via het display. Niet mogelijk met de idworx. Ook het prijs verschil was te groot in het nadeel van de idworx. Verder geen problemen met de idworx. Is een goede fiets maar toch wel buiten mijn budget

  83. @Jan is toch interessant, ik ga van het weekeind dan toch even een “relaxte” test doen met 18-20km/uur. Welk merk rij jij dan nu? Ik neem aan dat de Bosch een middenmotor is. Ik heb zelf ook op de idworx een proefrit mogen maken, en ja 7000 euro onder je kont…..het fietste wel…en die pinion versnellingsbak daar was ik gelijk fan van…..kreeg het helaas ook niet door de financiele commissie thuis 🙂

  84. Ik heb uiteindelijk een cube mountain bike gekocht. Ik wil ook wel eens gewoon heerlijk met de mtb rijden. Je kunt er een bagage drager op zetten en dan fiets ik zo op vakanties. Ik heb niet veel bagage bij me en de prijzen was meer dan de helft goedkoper dan een idworx. Voordeel is ook dat een derailleur efficiënter is. De idworx was gewoon te duur en ook al had ik het geld, dan nog had ik het waarschijnlijk niet gedaan. 7500 euro voor een fiets is gewoon teveel. Had het bijna gedaan maar kregen een moment van bezinning. Ben uiteindelijk erg blij met me e-mtb. Fiets heerlijk en een krachtige bosch cx motor waar je elke berg probleemloos opkomt.

  85. hoewel ik het besef dat een e-bike beleving geheel subjectief is en voor iedereen anders, vind ik het heel vreemd dat er hier toch mensen zijn die het pendix systeem zo aanprijzen. Ik heb reeds alle systemen uitvoerig kunnen testen, en pendix beviel me echt het minste. Vooral door de vertraagde reactie van de motor, die blijft duwen voor een volle seconde (niet een fractie) na te stoppen met de pedalen (dit voelt erg fout aan, en kan levensgevaarlijk zijn), maar ook door het gebrek aan een stuurcontroller en display, kleine accu, hoge prijs… De response van de aandrijving voelt erg rudimentair aan, en ik vind pendix toch een jaar of 5 achter lopen op bosch, brose, bafang, stromer, enz… ik weet nog na de testrit op de santos stand dat ik zei dat de santos erg goed en stijf is, maar dat ze toch nog wat werk hebben aan de pendix om mee te kunnen met de concurrentie.

  86. ik kan alleen maar aanraden goed alle aandrijvingen te testrijden, en dan pas te kiezen. Koop niet blind zo’duur systeem om er dan later niet graag mee te rijden.

  87. Beste lezers,
    Ik ben in het bezit van een (herenmodel) idworx easy rohler uit 2014. Geheel aan gepast aan mij, en deze fiets bevalt al jaren erg goed.
    Jammer genoeg is mijn gezondheid (ik 68 jaar) niet meer zo goed waardoor ik kamp met een erg matige fysieke conditie. Dat gaat niet meer veranderen, ook al ga ik twee keer per week naar fysiofitness. Fietsen, en vogels kijken, zijn mijn grote hobby’s. Als stadsfiets heb ik onlangs een pegasus met lage instap gekocht en die bevalt in de stad prima, maar is te instabiel voor een toer tochtje. En dus overweeg ik een pendix systeem aan te schaffen voor mijn idworx. Ik fiets bijna altijd samen met mijn vrouw, die wel een goede conditie heeft. Dus harder wil fietsen en ook verder (2-25 km/uur; 30-40 km). Ik ben vaak na 10-15 km al moe en ik haal net de 15-20 km/uur.
    De elektrische ondersteuning moet ook weer niet te sterk zijn, want volgens mijn fysiotherapeut is het wel belangrijk dat ik wat kracht gebruik bij het fietsen. Mijn vrouw koopt voorlopig geen elektrische fiets, dus ik zoek ondersteuning zodat ik net als zij 20-25 km per uur en 30-40 km kan fietsen. Harder hoeft niet want we combineren fietsen vaak met vogels kijken.
    Ik heb 2vragen aan jullie:
    1. Welke pendix zouden jullie me aanraden (150-200-300-500?)
    2. Ik zou graag weten hoe de rohloff naaf bevalt in combinatie met het pendix systeem. Daar lees ik verschillende ervaringen over. Is het ongemak blijvend, of is het een kwestie van wennen en bevalt het daarna prima?
    Hartelijk dank alvast voor het beantwoorden van deze vragen. Andere suggesties zijn ook van harte welkom.

  88. Hoi Peter,

    Ik zou kiezen voor de grootst mogelijke accu die in je framedriehoek past. In jouw geval de 500 versie.
    Ik heb wat toertochtjes met de 300 accu gedaan en dan heb je, afhankelijk van de omstandigheden, rond de 40+ kilometer soms net niet genoeg stroom over. Een lang stuk vals plat of een stevig klimmetje kan aardig wat stroom verbruiken. Liever een beetje extra reserve in de batterij dan je steeds zorgen moeten maken of je de rit nog wel met ondersteuning tot de finish kunt voltooien.

    De ondersteuning van de Pendix is met een app op je telefoon in te stellen, maar ik moet zeggen dat de standaard eco stand voldoende ondersteuning biedt en ook nog genoeg aan jouw eigen benen over laat.

    Over de rijeigenschappen in combinatie met Rohloff lopen de ervaringen uiteen. Ik ben er inmiddels wel aan gewend en heb mijn rijstijl er een beetje op aangepast. Het is het beste om het zelf eens te gaan testen.

  89. Mede door deze Blog ook gekeken naar een fiets met Pendix aandrijving voor mijn vrouw en mijzelf. Ik was eigenlijk overtuigd dat ik voor een fiets met Bosch middenmotor zou gaan. In eerste instantie dacht ik dat de bediening zonder display vervelend zou zijn maar tijdens een proefrit geen enkel nadeel ervaren.
    Dat de motor bij pas bij een iets hogere frequentie begint te werken heb ik ook niet echt gemerkt, het wegrijden voelt natuurlijker aan dan bij een Bosch middenmotor. Het ‘doorduwen’ merk je wel maar je went er snel aan, hij doet het ook niet altijd maar alleen als je stopt met trappen als je net wat meer kracht hebt gezet.

    Zonder ondersteuning fietst het enorm veel beter dan welke middenmotor ook. Waarom de keuze tussen Bosch en Pendix? Een voorwielmotor wil ik echt niet, voorwielaandrijving is in mijn ogen niet geschikt voor een fiets. Het voorwiel is al druk genoeg met sturen en remmen, aandrijven moet er niet ook nog bij. Omwille van onderhoud wilde ik graag een riemaandrijving dus een achterwielmotor met een derailleur viel af (Pinion is niet echt in onze prijscategorie te vinden).

    Dus na een proefrit waren wij om en zijn het fietsen met een Pendix aandrijving geworden. Gezien de prijsstelling is het voor ons geen Santos geworden maar een Stevens, wij zijn ook geen globetrotters op de fiets.

    We zijn erg goed geholpen bij Peerenboom Fietsen in Wageningen.

  90. Mijn vrouw heeft intussen haar nieuwe fiets, een Santos trekking met pendix maar met derailleur om de prijs te dempen. Tot nu toe is ze zeer tevreden. Word momenteel gebruikt voor woon werkverkeer, dochter naar school te brengen, boodschappen doen en af en toe een pleziertochtje in het weekend. De fiets gaf haar een goed gevoel tijdens de testrit. We hebben voor de santos gekozen omdat we deze toch konden samenstellen naar eigen budget en voorkeuren. De gaastra ebike hebben we niet durven nemen omwille van geen versnellingen. Mijn vrouw is geen kenner van fietsen en mechaniek om het in haar woorden te zeggen. De fiets is stabiel ik durf me bergaf laten bollen zonder continue te remmen. Ik durf vlotter de bochten te nemen. En ik weet dat ik op mijn motor kan rekenen (vorige fiets viel de onddersteuning soms zonder reden weg)

  91. Enkele maanden terug een santos travelmaster 3+ gekocht met pendix ondersteuning .Een super fiets als je het mij vraagt maar ik ondervind serieuse problemen met de pendix ondersteuning , zeer regelmatig slaat de motor abrupt uit tijdens het fietsen , welke een slag veroorzaakt in het pedaal bij iedere omwenteling .Soms fiets hij gedurende 30 km lekker en dan weer het vervelende schokken , een neiuwe sensor is al geplaatst maar blijkbaar is dit niet de oorzaak . Zijn er misschien andere gebruikers die dit probleem ook ondervinden of meegemaakt hebben ?

  92. Idem een Santos Travelmaster met Penix, sinds september 2020. Na tweehonderd km fietsen eveneens een “hikje”/“trilling”/“schokje” onderin het linkerpedaal. Mijn dealer moet er nog naar kijken….

  93. Net terug van een fietstocht van 3600km “langs oude wegen” tot aan de Pyreneeën (en weer terug vanwege Corona in Spanje…) met het Pendix systeem.
    Pendix heeft het perfect gedaan, geen enkele storing gehad en actieradius voor ons gebruik voldoende (max. 96 km/dag gefietst).
    Groot voordeel is ook dat wanneer je een keer zonder bekrachtiging wilt fietsen, je (buiten wat extra gewicht) niets van het systeem merkt.
    Kortom wat ons betreft een aanrader!

  94. Enkele weken terug. Een pendix 500 systeem op mijn wat oudere Bulls mtb laten zetten vanwege de problemen met mijn knieën.
    Perfect om met anderen samen te kunnen fietsen omdat de snelheid goed te doceren is. Via de profielen in de app ook goed op maat in te stellen. Op zich ben ik heel tevreden.
    Ik heb echter met de natte straten nu wel het probleem dat het systeem helemaal uitvalt doordat water (opspattend van mijn voor band) in de ruimte onder de contactplaat “onder de slotplaat ruimte” terecht komt.
    Electrische signalen tussen accu en motor hebben daar zo’n last van dat de ondersteuning uitvalt. De accu valt zelf niet in storing en brand gewoon. Dealer heeft i.o met met importeur fon een klein gaatje onderin geboord zodat verzameld water weg kan.
    Wellicht heeft iemand eens vergelijkbare vocht problemen gehad ??
    Tevens heb ik bij of te Road langzaam “hobbelig” steil omhoog rijden het probleem dat de ondersteuning begint te stotteren doordat ik voor die hobbels moet maneuvreren en variëren in trapkracht. Het systeem valt dan bij momenten net te lang stil en ik moet van de fiets. Vroeger kon ik dat met mijn volle gewicht op de MTB makkelijk oplossen.mag mijn knieën echter nu maar gering belasten.
    Misschien heeft iemand ervaring daarmee ?

  95. Hallo, rijd nu een half jaarop een nieuwe Santos met Pendix en Rohloff. Ik herken het verhaal van Mels op 19 september 2019. Ook ik merk soms hikken van de motor als er veel vermogen wordt gevraagd; heuvel op en forse wind tegen. Ik zie dat nergens anders terug. Niemand heeft ook een reactie gegeven. Herkent niemand dat? De trapkrachtsensor is vervangen. Dat was het niet. Deze week een leenmotor van Pendix. Kijken of dat helpt. Ben benieuwd of er nog meer mensen zijn die dit herkennen. Hou jullie op de hoogte,

  96. In principe zou dat moeten kunnen, maar ik zou de fiets even moeten zien om het met zekerheid te kunnen zeggen. Wat voor soort versnellingssysteem zit er op je Rih, Marcel?

  97. Harry Zijlstra, heb je al een oplossing voor het schokken in de aandrijving bij kracht zetten, bij mij is nog geen oplossing. Ik heb wel gemerkt dat even achteruit trappen soms verbetering geeft, maar heb er vaak last van. Soms begint het schokken ook waarbij ik dan denk , waar heb ik dat nu weer aan verdiend, want heb dan helemaal niet zo hard getrapt. Ook moet ik mijn accu’s van fiets afhalen omdat de motor geluiden maakt ondanks het uitstaat. Iemand anders daar ook ervaring mee?

  98. 10.000 km review neodrives Z20
    Het is een jaar geleden dat ik de eerste kilometers reed op mijn nieuwe Kalkhoff Endeavour 5.N met neodrives Z20 ondersteuning. Nu ik de 10.000 km gepasseerd ben een mooi moment om dit systeem te reviewen.
    Mijn Kalkhoff is uitgerust met het neodrives Z20 systeem met een monochroom bloks20 display. Voor de volledige specificatie zie https://www.kalkhoff-bikes.com/nl_nl/kh0030004v2018-endeavour-5-n-move
    Ik gebruik de fiets voor woonwerk verkeer (~ 30 tot 50 km retour) en dagtochtjes (~50 tot 100 km) op overwegend vlak terrein.
    Woonachtig in Noord Holland vlak bij de kust is de wind de enige factor waarbij de ondersteuning noodzakelijk is. Tot aan windkracht 5 rij ik vrijwel alleen op de laagste ondersteunings-stand. Op een dag als vandaag, oostendwind 4, -4 graden (gevoelstemperatuur -12) is de actieradius ~60 kilometer. In de zomer haal ik rond de 100 kilometer. Bij windkracht 5 rij ik in ondersteuningsstand 2 en windkracht 6 in 3. Boven windkracht 6 blijf ik lekker thuis 🙂
    De ondersteuning voelt zeer natuurlijk en fijn aan. Zeker in de laagste ondersteuningsmode altijd een prettige ondersteuning, waarbij ik gemiddeld tussen 22-23 kilometer per uur rij.
    Waar ik best veel gebruik van maak is de recuperatiemode – afremmen op de motor, voor als ik een bocht moet maken, gewoon op de motor afremmen werkt echt prima.
    Kortom de motor geeft geweldig fijne ondersteuning.
    Tot zover de motor, geen enkele klacht over heeft zijn werk afgelopen jaar prima gedaan.
    Dan nu de display en displayhouder. Op de Kalkhoff zit een oudere versie van de display, namelijk de bloks 20, die als je het systeem vandaag zou aanschaffen, zou krijgen (nu de neoMMI 20 of de neoMMI 20c). De bloks 20 display is een monochroom lcd display met knopbediening zonder touchscreen. Nu mis ik de touchscreen op geen enkele manier, en de knopbediening waarmee je ook de ondersteuning kan instellen werkt zeer eenvoudig. Verschil met de bloks 20 in vergelijking met de huidige displays is dat die niet aangeeft hoeveel kilometer je met de accu nog zou kunnen rijden.
    In oktober toen ik een lange rit maakte waarbij het langdurig regende, kreeg ik de eerste problemen met de display. Die viel op een gegeven helemaal uit, en dan is het systeem ook helemaal uit. En zonder accu geeft het achterwiel best veel weerstand, dus dat rijdt echt voor geen meter, tenzij je harder dan 25 km/uur gaat rijden dan is de weerstand veel minder, maar met een fiets van zo’n 27 kg ga je boven de 25 km/uur echt wel zweten.
    Display even van de houder gehaald, onderkant droog gemaakt, weer op de houder geplaatst en toen deed ie het weer. Even later het zelfde euvel waarbij de display niet meer aan ging en alleen een knipperend accu balkje liet ziet. Echt balen, want zonder werkende display doet het systeem niets meer.
    Om een lang verhaal kort te maken, dit schijnt een bekend probleem van de oudere displayhouders te zijn. Daar waar de bedrading de displayhouder binnen gaan, schijnt het niet waterdicht te zijn, waardoor het systeem kaduuk kan gaan. Via de dealer uiteindelijk en een nieuwe display en een nieuwe displayhouder ontvangen waardoor het probleem weer opgelost is. Ik heb nu dan ook de nieuwe neoMMI 20 display waar wel de aanduiding hoeveel kilometers je nog op de accu kunt rijden heb. Ondanks de garantie dat de display incusief houder wel tegen water kunnen heb ik er toch een beschermende kap omheen geplaatst. Zekerheid boven alles.
    Los van helaas de problemen met de display, ben ik zeer tevreden over het neodrives Z20 systeem. De ondersteuning voor zover ik kan bepalen is uitmuntend. De actieradius met mijn 500 Wh accu is minimaal 60 km in vrieskou en rond de 100 km in de zomer, wat voor mij meer dan genoeg is. Met het oog op meerdaagse tochten van tussen 100-120 km per dag, kan met een wat langere lunchpauze de accu weer opgeladen worden zodat deze tochten prima mogelijk zijn. Het systeem met de display die ik nu heb heeft weinig poespas en dat heb ik ook niet nodig, en touchscreen mis ik ook helemaal niet.
    De afgelopen jaren ook andere ondersteuning geprobeerd, maar zo fluisterstil en met de natuurlijke ondersteuning die dit systeem geeft ben ik nog niet tegen gekomen. Enige punt van aandacht is dat je niet je accu helemaal moet leegrijden, want als dat gebeurt en je bent nog niet op je plek van bestemming dan is het zwaar trappen geblazen.

    Na 10.000 km heb ik alleen de ketting en de cassette vervangen. Ik heb een “plattelands” cassette geplaatst waarmee ik nu tandwielen heb die slechts een tandje per schakeling verschillen ipv van twee op de oude cassette. Voor het vlakke land is dat heerlijk. Voordeel van de achterwielmotor is dat de slijtage van de ketting veel minder snel gaat dan bij een middenmotor.

    Kortom ik ben zeer tevreden met het neodrives Z20 systeem en met de nieuwe display verwacht ik nog jaren rijplezier met dit systeem. Op naar de volgende 10.000 kilometer.

  99. Tjonge, wat een mooi verhaal en wat een enorme hoeveelheid reacties.
    Vraag van mijn kant:

    Ik ben bezig een nieuwe tandem te kopen. Ik ben (bijna) blind en dus achterrijder. Ik rijd met wisselende voorrijders. Na wat ik nu getest heb denk ik sterk aan een Santos Double travel 2 Tandem. Schitterende fiets.

    Vanwege mijn beperkte conditie wil ik sowieso een e-bike tandem. Wat ik begrijp is dat Santos voor hun tandem uitsluitend met de Pendix motor werkt. Daarom ging ik op zoek naar info en kom o.a. Hier terecht.
    Goede keuze met deze combinatie? Wat vinden jullie?
    Want ik lees ook lovende kritieken over andere motoren.
    En hoe verhoudt dat zich tot versnellingssystemen en rem systemen?

    Ben `heel benieuwd naar de reacties.

  100. Michiel,
    Ik heb veel van je artikel en bovenstaande reacties opgestoken.
    Ik hoor je echter nergens reageren op het signaal dat de actieradius voor Pendix zo ontzettend tegen kan vallen (factor 1/2). Dat is mijn grote twijfel. Verder ben ik aardig overtuigd om dit in mijn Koga Signature in te laten bouwen. Maar om nu 2 accu’s mee te slepen vind ik niet zo aanlokkelijk. Verder lijkt Bafang (dat FON ook kan inbouwen) een alternatief, maar komt ook nergens aan de orde. Wil je hier op reageren? Bij voorbaat dank.
    Tom

  101. Zoals veel eigenschappen van fietsen is het gebruik en de beleving van de Pendix zéér persoonlijk, zoals ook uit de vele reacties blijkt. Wij, 74 en 67 jaar, ervaren wereldfietsers, hebben beiden (!) een Pendix op ruim 30 jaar oude fietsen laten zetten (Batavus Cherokee en Giant Expedition), nadat we eerst bij het FON uitgebreid testfietsen hebben geprobeerd èn Gerben aldaar onze fietsen heeft laten beoordelen. We zijn, mede door de app, waarmee je heel veel kunt inregelen/aanpassen aan persoonlijke eisen, zeer enthousiast.
    M.b.t. de accu-capaciteit: Een e-drive is een HULPMIDDEL. Als je hem de gehéle dagtrip met bepakte fietsen wil aanzetten, dan is het voorspelbaar dat IEDERE accu tegenvalt. Wij willen/zullen ons fietsgedrag niet met de Pendix veranderen, we blijven op vlak terrein met doorsnee omstandigheden zoveel mogelijk zonder ondersteuning fietsen en alléén waar wij het nodig vinden, gebruiken we de Pendix. (Stevige tegenwind, verkeerde inschatting, hellingen, dreigende bui of tijd tekort.) Fietsen blijft voor ons een “sport” en het versnellingengebruik proberen we dan ook gelijk te houden. Mèt en zonder Pendix. Zeker omdat de Pendix het efficiëntst is tussen 70 – 80 (!) trapomwentelingen/min. Alles wat je méér wil: hogere snelheid, grotere versnellingen, gemakkelijker fietsen, kost stroom. Met onze mindset rijden we dus op vlak of licht glooiend terrein de 100 km/dag gewoon uit. En stèl nou dat je je “gestelde doel” op een dag niet haalt door verzwaarde omstandigheden? Nou, èn? Dan stop je na 50 km. Fietsreizen was altijd al (!) een inschatting van terreinkennis, plannen en weersomstandigheden. Dáár bepaal je je dag-doel mee. Dat “inschatten” is voor ons, óók met Pendix, niet veranderd. Een Pendix blijft een hulpmiddel, géén tovenarij.

  102. Aanvullend aan mijn reactie d.d.2 april 2021 hier boven.
    Vandaag een rondje Voorne-Putten gereden. Totaal 60 km. Vlak polderterrein met af en toe een dijk op en af. Noordenwind, kracht 5.

    Betekent dat we ongeveer de helft van de rit (ca. 30 km) windje min of meer mee hadden en de andere helft (ca. 30 km) uiteraard min of meer tégen.
    .Dat werd dus “spelen met de e-drive.”
    Bij zwaardere momenten (tegenwind 5 Bf op open terrein + dijkhellingen op) de Pendix erbij gehaald. Resultaat: accu nog 62% over. Mijn partner, die 20 kg lichter en een kop kleiner is, 69 % over.
    Dit bevestigt onze bewering dat op vlak terrein en alléén de e-drive aanzetten indien gewenst (!), je met de 500 accu de 100 km haalt. Of meer. Maar laten we dat mooie getal 100 aanhouden als vuistregel.

    Uiteraard is dit ònze keuze van Pendix-gebruik. Ieder ander gebruik zal weer andere, wellicht voorspelbare, resultaten geven

  103. Nog een testrit op 11/4.
    Voorne en Goeree: 67 km. Windkr. 7 Noord. Gem. snelheid 15,5 km/u. Terrein: vlak, hier en daar steil dijkje of een duinpad op.
    Fietsstijl: Alleen Pendix aangezet bij tegenwind en hellinkjes. De rest (windstil, windje mee) trappen we, als gewoonlijk, gemakkelijk. Met de app hebben we eco en smart power ingesteld op 20. (Wat dat getal dan ook betekenen mag…) Leerzame video van Roel Peereboom legt dat uit. Ondersteuningssnelheid gemaximeerd: eco 18 km, smart 18 km en sport 25 km met + vol vermogen.
    Resultaat van beide 500 accu’s. Nr. 1 resteert 84%. Nr. 2 resteert 69 %.
    Dit bevestigt opnieuw dat met onze stijl van fietsen/Pendix-gebruik we dik over de 100 km kunnen komen. Een ander terrein zal andere cijfers geven.

  104. Mooie ervaringen Peter. Groot voordeel van het Pendix systeem ook al heb ik ooit maar een proefrit ermee gereden is dat dit systeem nagenoeg geen weerstand geeft als ie niet aan staat. Ik kan mij ook het voordeel van de app voorstellen waarmee je allerlei instellingen kunt doen. Qua rijervaring vind ik het Neodrives systeem er veel beter uitkomen maar bij dat systeem valt niets zelf in te regelen en op het moment dat de accu leeg is, heb je een enorme weerstand van de achterwielmotor wat voor dit systeem wat mij betreft het grootste minpunt is.

  105. Mooi review, zie deze voor het eerst, vooral het stukje van 16 maart 2019 van de boswachter, ik heb het idee dat ik die boswachter ben.
    Het is niet helemaal een boswachter maar een natuurgids/fotograaf, die wel de nodige versnellingsnaven, voorvorken en frame’s in puin heeft geholpen, gelukkig is dat sinds een Avaghon met een rohloff niet meer voorgekomen.

    Ik kwam destijds bij FON om een Bafang motor op de fiets te laten zetten, na het zien van de Pendix was ik snel om en ging als de eerste Pendix gebruiker in Nederland weer naar huis.
    Ik fiets er nu al jaren op en kan alleen maar zeggen dat als er in de toekomst een fiets met riem komt de Pendix absoluut meegaat.

  106. Hallo Michiel,

    Iedereen noemt mij boswachter, ik vindt het prima, meestal zeg ik dan zie mijn maar als een boswachter zonder bos.

    De VSF heb ik 8 jaar geleden al weggedaan na dat de 3e sram naaf het begaf, sindsdien heb ik een Avaghon met een Rohloff naaf, ik heb daar ook als wel zo’n 25k mee gefietst ik het kroondomein.

  107. Beste Michiel

    Ik lees jouw rubrieken sinds jaar en dag met veel belangstelling.
    Wat mij in het bijzonder aanspreekt is dat je duidelijk maakt dat het om jouw indrukken van een fiets of product gaat en dat je jouw indrukken dat zo helder mogelijk weergeeft. Altijd lezenswaardig en volgens mij onafhankelijk. Chapeau!
    Ik word een dagje ouder, kom minder makkelijk wat verder op de fiets en heb gisteren nav jouw artikel de Pendix geprobeerd bij bike4travel in Rotterdam waar mijn huidige trouwe Avaghon vandaan komt.
    Om een lang verhaal kort te maken, wat een verwennerij!
    Meteen besteld en hij wordt over 2 weken ingebouwd en ik kan niet wachten.
    Overigens moet er wel een andere riem en tandwielen gemonteerd worden want mijn 9 jaar oude systeem bleek niet compatible. Voor anderen die de aanschaf van de Pendix overwegen iets om rekening mee te houden.
    Succes met je nieuwe winkel en ik hoop dat je tijd blijft houden om te schrijven.

    Vriendelijke groet,

    Erik

  108. [UPDATE 07-05-2021] Saint Christopher vakantiefietswinkel geopend.

    Zoals jullie misschien al ergens hebben gelezen, ben ik in Januari 2021 onder de naam Saint Christopher mijn eigen vakantiefietswinkel gestart. Uiteraard ben ik ook dealer van het goede Pendix-systeem geworden. Het is dus vanaf nu mogelijk om jouw fiets door mij van een Pendix te laten voorzien.

    Daarnaast stelde Santos voor om het Saint Christopher lakdesign van mijn eigen fiets (de fiets in deze test) nu ook als optie aan te bieden aan iedereen die bij mij een Santos komt kopen. De spuiter van Santos rekent hiervoor een meerprijs van €300,-.

    Nu is Saint Christopher niet alleen de beschermheilige van de recreatieve reizigers, hij komt ook op voor de zielen die, vaak ongewild, full-time reiziger zijn: de daklozen. Als je ervoor kiest om jouw Santos van het exclusieve Saint Christopher lakdesign te laten voorzien, doneer ik de €300,- meerprijs hiervan aan de ShelterSuit Foundation. Deze stichting maakt waterdichte jassen die ook als slaapzak fungeren. Met één Saint Christopher Santos kan er één dakloze geholpen worden in de buitenlucht te overleven.

    Website ShelterSuit Foundation: https://sheltersuit.com/
    Website van mijn nieuwe winkel: https://saintchristopher.bike/

  109. Pendix; een bagger-systeem waarbij vooral gelet is op uiterlijk vertoon, maar niet op functionaliteit!
    Sinds een jaar heb ik (het is nu juni 2021) een Pendix trapondersteuning op mijn driewielige Hase-ligfiets.
    Na de winteropslag (droog en goed beschermd; binnen) haalde ik de ligfiets tevoorschijn en toen beek de trapondersteuning niet (meer) te werken. Terug naar de fietsenmaker, die hetzelfde constateerde en die op aanwijzing van de handige diagnose-app de aansluitstekkertjes van de motor loshaalde, omdraaide en opnieuw vastzette… geen resultaat! Dan maar even de importeur gebeld, die hetzelfde adviseerde, voordat er een nieuwe sensor geleverd zou worden. Uiteindelijk zei ik zelf: “kun je niet eens wat contactspray op de aansluitpunten van de accu spuiten?”
    Dat bleek de oplossing. Helaas zijn die contactpunten zo absurd klein en fragiel uitgevoerd, dat bij iedere volgende rit het weer een spannend moment bleek: ik klik de accu op z’n plaats en.. licht het ledsysteem dan even kort op om aan te geven dat de accu contact heeft met de motor of.. blijft het donker?
    Ik heb al meer dan eens contactspray op de accucontacten (zowel op de accu zelf als op de houder voor de accu) gespoten, maar door die minuscuul uitgevoerde contactpuntjes blijft het spannend: contact of geen contact?
    Het is voor mij onbegrijpelijk dat een fabrikant van een elektrische trapondersteuning voor dergelijke minuscule en gevoelige contacten kiest; een paar stevige contactpunten zouden het probleem immers met gemak voorkomen! (het is me zelfs een raadsel hoe de benodigde ampères door die speldenkopjes hun weg vonden naar de motor, maar ja: als het werkt, werkt het goed… maar het werkt dus maar af en toe!
    Als gehandicapte ben ik werkelijk aangewezen op die trapondersteuning en ik laat het dus wel uit mijn hoofd om ergens onderweg de accu los te koppelen en die na het bezoek of het winkelen weer op goed geluk vast te koppelen!
    Dat alles bij elkaar durf ik met stelligheid een “bagger-systeem” te noemen.

  110. Hoi Niek,

    Ik begrijp je boosheid en je frustratie als je niet volledig op je Pendix kunt vertrouwen. Vooral ook omdat je er fysiek zo afhankelijk van bent. Hoe gaat het er nu mee? Blijft het probleem zich voordoen?

    Het verbaast me eigenlijk ook wel een beetje, want dit soort stekkers wordt door meerdere fabrikanten op verschillende E-bike-systemen toegepast en dat gaat blijkbaar overwegend goed. Houd je ons op de hoogte van hoe jouw Pendix zich houdt of was even stoom afblazen voldoende?

  111. Mijn vrouw heeft sinds een jaar of twee een Pendix laten inbouwen in haar fiets. Het valt ons tegen. Het bedieningsgemak is prima met die grote knop maar de actieradius is zelfs als je alles in de app nog op minimum zet nog niet boven de 80 km te krijgen. Aan heuvels wagen we ons dus niet. Ook loopt de fiets serieus zwaarder zonder accu. Ik heb de chainglider gedemonteerd om tot een eerlijker oordeel te komen maar je voelt een duidelijke weerstand. Het gekmakende is dat de fietsenmaker zegt dat dit geen weerstand is! en ik snap het wel omdat het eigenlijk niet kan maar het is echt zeer duidelijk voelbaar. Als laatste zijn er steeds vaker contactproblemen. Eerst moest het rubberstekkertje een beetje vettig gemaakt worden om weer soepel in de accu te kunnen glijden maar nu is hij echt dood. Volgens de app iets met de trapas. Nu moet hij weer naar de fietsenmaker. De lol is er eigenlijk wel af maar wat moet ik er mee? kan hem zo ook niet verkopen….

  112. Hoi Martin,

    Dat de Pendix zwaarder loopt dan een gewone fiets zonder ondersteuning is waar. De interne weerstand van de motor is ongeveer 7 Watt. Dat is iets meer dan een goede naafdynamo, die een weerstand heeft van 4 Watt. Als je hier met je handen aan draait, is die weerstand heel goed voelbaar. Daarnaast sleep je natuurlijk een paar kilo extra gewicht met je mee.

    Dat de actieradius bij jouw vrouw niet boven de 80 km komt, verbaast me wel. Heb je de 500W accu? Ik heb laatst een fietsvakantie gedaan met 30 kilo bagage op een aanhanger en ik heb een vlotte rijstijl. Ik reed de hele weg 25 km/u over verharde en onverharde wegen en trek altijd snel op. Daarmee haalde ik 90 km. Zonder bagage haal ik ongeveer 110 km. Meerdere klanten van mij halen 125 km met één acculading. Er is bij jullie dus duidelijk iets mis met de efficiëntie. Dat kan aan meerdere kleine dingen liggen.

    De actieradiussen van alle elektrische systemen ontlopen elkaar in de praktijk eigenlijk niet zo heel veel. Een Pendix rijdt niet wezenlijk veel verder of korter dan een fiets met Neodrives, Bosch, Yamaha of Shimano. De efficiëntie van de fiets (rolweerstand, aerodynamica, gewicht, interne wrijving) en de berijder (rijstijl, gewicht, zithouding) zijn verreweg het meest van invloed op de haalbare afstand.

    Eén van de belangrijkste factoren die van invloed zijn op het energieverbruik is de rijstijl. Snelheid kost stroom, want de luchtweerstand neemt kwadratisch toe met de snelheid. 20 km/u in plaats van 25 km/u kan zo 10 km aan actieradius schelen. 15 in plaats van 20 km/u levert weer een winst op van ongeveer 7 km.

    Rijden op koppel in plaats van souplesse kost ook stroom. Een continu beentempo van 80 toeren per minuut in plaats van 60 levert naar schatting 10 kilometer winst. De Pendix-app op de smartphone laat steeds zien wanneer je met het meest efficiënte toerental trapt. Met rustig optrekken en veelvuldig terugschakelen kom je ook weer 5 km verder. Enz, enz. Doordat het hoge koppel van de elektromotor een deel van het gevoel in je benen wegneemt, schakelen veel mensen te weinig terug en trekken ze in een te zware versnelling op of blijven op een stukje vals plat te lang in een hoge versnelling doorrijden. De krachtsensor in de trapas voelt dat er extra vermogen nodig is en de motor gaat dan extra stroom trekken. Houd de toerenteller op de app dus goed in de gaten!

    De bandenkeuze is ook enorm van invloed. Ik schat dat bijvoorbeeld een licht rollende Schwalbe Marathon Almotion 10 tot 20 km verder komt dan de degelijke, maar stugge tractorband Schwalbe Marathon Mondial.

    Welke fiets heeft jouw vrouw? En met welk versnellingssysteem?

  113. Dag Michiel,
    Ze heeft een VSF T-300 met een nexus achtversnellings naaf. In principe een keurige fiets. We hebben de eco stand zelfs teruggeschroefd naar 10nm en ze gebruikt de tweede stand alleen als ze even heuvel op moet. Of ze de 80 toeren haalt weet ik niet, ze komt een eind in de richting. Als ik mijn naafdynamo (zowel Son of Shimano) aan of uitzet voel ik geen verschil in rijweerstand. De Pendix zonder accu voel je wel degelijk. Precies zo dat je je lol in het fietsen verliest. De gedachte achter de aankoop van de Pendix was eigenlijk dat ze die alleen wilde gebruiken als we samen fietste. Ik fiets zo’n 10000km in het jaar woon-werk dus de krachten zijn ongelijk verdeeld. We rijden dan iets onder de 20km per uur. Verder wilde zij hem niet gebruiken. Met de Pendix dachten wij maar een fiets te hebben ipv twee. Vandaar het vele rijden zonder accu. Ik heb de indruk dat je bijna energie aan het opwekken bent als je zonder accu rijd.
    De fiets staat nu bij de fietsenmaker. Natuurlijk (zo gaan die dingen) deed de accu het toen weer maar hij gaat gelukkig toch kijken of er wat te vinden is. En o ja , we hebben inderdaad de 500 accu.

  114. Vraag je fietsenmaker of hij even een andere motor wil monteren en voel dan of dat verschil maakt. Als hij dat niet wil of nuttig vindt, kom dan maar eens langs en dan wil ik er wel even naar kijken. Ik heb nog een motor liggen waarvan ik weet dat die niet abnormaal zwaar draait.

  115. ik heb afgelopen vrijdag een pendix 500 edrive laten monteren op mijn 20 jaar oude maar nog perfecte Koga Traveller met derailleur. Vandaag voor het eerst na het laden van de accu een langere proefrit gemaakt. Ik vraag me af of het systeem werkt zoals het moet, aangezien ik de volgende ervaring had vandaag: met wegrijden komt de ondersteuning pas goed in als ik weinig druk op de pedalen uitoefen in plaats van flink mijn benendruk aanzet. Ook tijdens het rijden bij flink normaal doortrappen om te versnellen lijkt de ondersteuning niet mee te doen, als ik dan de pedaal druk verminder naar licht voel ik me ineens ‘vooruit gedragen’ en kan ik heerlijk lichtvoetig verder. Echter, ik voel dat de ondersteuning stopt bij ongeveer 15 km per uur. Dit blijft zo in elk van de drie support standen. Ik had verwacht heerlijk zo lineair ondersteund naar de 25 km per uur te kunnen accelereren, maar ik kom niet eens aan de 20 en dan heb ik het gevoel alleen te werken en zonder steun. Herkent iemand dit misschien? Mijn eerste gedachte is dat wellicht de wieldiameter niet goed is ingevoerd, ik heb 28 inch wielen en in de app zie ik 2150 staan als opgeslagen wielmaat. Ik weet niet of dat klopt. Het lijkt alsof het systeem bij 15 km per uur denkt al aan de 25 te zitten of zo. Ik kan die wielmaat niet zelf wijzigen heb ik gezien, dat moet de dealer kennelijk doen. Zou dat de oorzaak kunnen zijn, of is er misschien iets mis met de trapas sensor die dit verschijnsel oproept? Ik hoor heel graag andere ervaringen in deze.

  116. Dat is duidelijk niet zoals het hoort. Terug naar je dealer om de instellingen goed te bekijken. Die kun je in de app vinden onder ‘driver profile’.

    En anders wil ik er wel een keer naar kijken als je in de buurt van Gorssel bent.

  117. Hallo Michiel, hartelijk dank voor je reactie. Begrijp ik goed dat het volgens jouw inzicht in elk geval geen hardware probleem lijkt in de zin van de trapas sensor bv?
    Ik zal evt anders deze week nog even een screenshot maken van de instellingen, wellicht kun je zo zien of en wat er mis kan zijn. Ik heb nog contact met de dealer die heeft ingebouwd, alleen die woont 130 km van mij af, dus een oplossing op afstand zou mooi zijn haha.

  118. Michiel, ik heb op enig moment besloten om naar de importeur te gaan voor een software update. Super fijn geholpen bij FON door Gerben, en gelukkig werkte het systeem direct erna zoals het hoort, dus ik ben super gelukkig met mijn Pendix systeem, het rijdt hemels!!! Nogmaals dank voor het meedenken, ik ben inmiddels een hartstochtelijk pendix ambassadeur geworden 🙂
    HG Henny

  119. 20.000 km review neodrives Z20
    Minder dan een jaar verder alweer de 20.000 km gepasseerd op mijn – door het neodrives z20 systeem ondersteunde – e-bike.
    Sinds de vervanging van de display en displayhouder geen enkel probleem meer ondervonden.
    De ondersteuning van de neodrives z20 motor blijft geweldig. Slijtage van de aandrijving (ketting, 42 tandwiel, cassette 14-25, ultegra 9 speed derailleur)
    is beperkt. Goed schoonhouden is het devies en dat valt eigenlijk wel mee.
    Als ik in de regen heb gefietst, is het even droogmaken, desnoods even alle onderdelen eraf en miniteus (met tandborsteltje :-)) schoonmaken,
    maar dan kan ie er weer tegen aan.
    Kortom geen klagen over het neodrives z20 systeem en mijn aandrijving met ketting en derailleur.
    ik heb het afgelopen jaar wel gekeken maar uiteindelijk is voor mij – ik ben geen berggeit en ik rijvooral in dit vlakke landje of kleine heuvels
    het derailleur systeem met achterwielmotor het beste systeem. Qua efficiency – zolang je je aandrijving schoon houdt – is het derailleursysteem onovertroffen,
    maar ook de cassette waarbij ik een tandje in de versnelling kan schakelen vind ik erg prettig.
    Een rohloff naaf of een pinion systeem zijn qua onderhoud natuurlijk wel heel fijn, maar ik vind de schakelstappen gevoelsmatig te groot.
    Bij Rohloff kun jij of een middenmotor of een pendix systeem gebruiken, wat de slijtage van of de ketting of de aandrijfriem weer versneld.
    Daar waar het pendix systeem net als de neodrives Z20 onderhoudsvrij en slijtagevrij is, heb je dat met een middenmotor niet.
    Alhoewel ik de combinatie van de bosch performanceline CX met de rohloff E14 wel geweldig mooi vind, begrijp ik dat na zo’n 40.000 kilometer met een middenmotor
    je de slijtage wel gaat merken. Ik zag op het internet wel bedrijfjes die je motor bij lagerproblemen wel kunnen reviseren. Heeft iemand daar ervaring mee?
    En kan iemand wat aangeven over de levensduur van een middenmotor onder omstandigheden die ik vooral heb, namelijk rijden in laagste ondersteuningsstand, nagenoeg vlak
    en hier en daar een keer een heuveltje. Je zou dan zeggen dat de middenmotor dan toch ook wel een heel eind mee moet kunnen?
    Wat is de ervaring met de gates aandrijfriem op dit systeem? slijt deze sneller? en na hoeveel kilometer zou ik dan de riem moeten vervangen?
    De Koga e worldtraveller S heeft in ieder geval mijn aandacht, want minder onderhoud en het mooie E14 systeem, kun je gewoon schakelen en doortrappen.
    Maar ja wat moet je dan met twee fietsen zou je zeggen, tja dat denk ik dan ook. Een tweede fiets met een pendix schakelsysteem zou ook een optie zijn.
    Voordeel daarvan is dat ik mijn neodrives z20 achterwiel van mijn huidige fiets zou kunnen hergebruiken, en ik dan de mogelijk heb om te fietsen zonder ondersteuning
    op de fiets, of als ik dat wil het achterwiel met de motor kan steken en een aparte batterij plaats en de displayhouder weer zou kunnen hergebruiken.
    De vraag is ga je dit dan doen, dat switchen? tja vast niet denk ik, dus het is een leuk gedachtenexperiment, want in mijn gedachten had ik de tout terrain blueridge met pinion
    schakelsysteem al gekocht. De vraag daarbij is neem je dan de P1.18 of de C1.12. Ik denk de laatste, de schakelstappen zijn dan wel groter, maar het bereik van de lagere versnellingen
    maakt het dat je dan wel van heuvels naar bergen kan gaan. Het mooie van de tout terrain is dat deze een mooi systeem heeft om de aandrijfriem op spanning te brengen.
    Een ander voor van de tout terrain is dat deze steekassen heeft wat ik nu ook op mijn ebike heb. Groot voordeel van de steekas is dat ik de burley COHO XC achter mijn fiets kan
    koppelen, en zodoende bagage en de hond mee kan nemen.
    Nadeel van de pinion is natuurlijk de efficiency, stuk lager dan derailleur en rohloff, en dat je even de druk van de trappers moet halen om te schakelen.
    Ik begrijp dat dit voor zo’n schakelsysteem moet maar dit is natuurlijk wel een tikkie terug in gewoon fietsen, en voor zo’n duur systeem wel een beetje jammer, vandaar
    dat ik wel gecharmeerd ben van de rohloff e14, echt een cool systeem samen met de bosch middenmotor.
    Tot slot: ik blijf het voorlopig bij 1 fiets houden want het neodrives z20 systeem heeft mij echt overtuigd. Ongestoord en zonder onderhoud en slijtage kan ik mijn
    kilometers blijven fietsen, met het meest efficiente aandrijfsysteem en de meest kleine schakelstapjes. Alleen af en toe een doek over de fiets, dat valt
    uiteindelijk ook wel mee.

  120. Ik ga de Pendix Drive van de vorige fiets van mijn vrouw op mijn Travelmaster 2.8 (riem, Rohloff) laten zetten. (zij heeft een nieuwe e-bike gekocht).
    Mijn vraag: hoe lastig wordt het riem of ketting spannen? De gaten in het trapashuis waar een inbussleutel in moet, worden door de motor onbereikbaar.
    Reijer.

  121. Ik overweeg de Pendix te installeren op mijn Stevens met Shimano Alfine 11. Heel af en toe heb ik, als ik iets te snel probeer te schakelen, dat er wel eens een kraakje te horen is. Verder heel blij met dit probleemloze systeem.
    Kan inzet van de Pendix misschien de slijtage van de versnellingsnaaf vergroten of misschien zelfs kraken als er nog extra kracht wordt uitgeoefend bij overschakelen? Fiets is nu 6 jaar maar alleen gebruikt voor toeren in vrije tijd, afstanden van 60-100 km op een dag.

  122. Wat een verschillende ervaringen met de pendix motor! Ik ben me aan het orienteren op de aanschaf van een koga world traveller met pendix motor. De Koga is 8 jaar oud en de pendix motor anderhalf jaar oud. het lijkt mij vrij ideaal, aangezien ik de motor niet altijd wil aanzetten.
    Ik heb daarnaast het aanbod van mijn broer gekregen om zijn Flyer upstreet 5 van 2018 over te nemen, dus nu ben ik aan het vergelijken. Ook van de Flyer zijn veel verschillende reviews, positief als negatief.
    Ik ga nu beide fietsen testen met een uitgebreide proefrit.
    Nog goede tips misschien voor mij?

  123. Sorry Mels, je hebt nog een reactie tegoed. Ik heb een paar jaar geleden gemeld dat de motor bij flinke tegenwind en/of heuvelop begint te hikken. Uiteindelijk is er een nieuwe moto in gezet. Het probleem is nu vrijwel voorbij. Een doodenkele keer merk ik het nog maar na wat terugschakele is het over. Ik fiets met een Santos travel lite en schakel met Rohloff. Na zo’n 7000 km ben ik tevreden over het systeem. Ik varieer tussen met en zonder ondersteuning. De accu begint wel wat te rammelen. Wat ik jammer vindt is dat ik nergens een verklaring zie, en kreeg, over dat hikken.

  124. Ik heb nu een paar maanden een pendix motor op een Santos Cross Lite met CDC riem en Rohloff naaf laten monteren door FON. Santos vertelde mij dat het alleen mogelijk was met de “nieuwe” CDX riem maar dat is gewoon niet waar. De fiets rijdt met het de oude CDC meer dan voortreffelijk en zonder enig probleem. Wel fijn ook want ik heb nog een setje tandwielen en een riem op voorraad. Ook kun je prima rijden met klikpedalen in tegenstelling tot eerdere berichten. Als ik met mijn fietsgroep rijdt en gewoon mee doorwissel kom ik zeker tot 120km ver op eco stand en met 12Nm ondersteuning. Kortom een uitstekend systeem waarmee ik hartstikke blij ben omdat ik weer lekker met mijn maten mee kan. Complimenten ook aan FON voor de vakkundige montage en de tips.

  125. Kort maar krachtig. Ik haal de 25 km niet dmv de ondersteuning. Ik blijf hangen op 22 a 23 km. Ja op de teller van de app rij ik na een paar trappen al 24 km maar op alle andere snelheids apps blijf ik steken op 22 a 23 km ook op de teller van mijn vrouw op haar E bike als ze naast me rijdt. Maar me dan voorbij gaat en ik alleen naast haar Kom met eigen kracht

  126. Hi Michiel,
    Ik heb al meer dan 4 jaar Pendix ervaring in mijn Santos TravelMaster (wegens knieproblemen omgebouwd).
    Jij en Pendix beweren dat de Pendix geen weerstand veroorzaakt wanneer je zonder ondersteuning fietst.
    Dat is niet zo. Elke directdrive motor genereert in meer of mindere mate weerstand vanwege de magneetkrachten. Hij heeft geen freewheel zoals b.v.b. een Bosch.
    Maar ik ben tevreden met mijn Pendix !!

  127. Mijn Pendix heeft een kwaal die de kop op steekt op onregelmatige momenten. Enkele weken geleden fietste ik voor de derde dag in de heuvels van het Zwarte Woud, en begon de fiets met regelmaat van de trapbewegingen in te houden. Alsof de motor werd afgeknepen, en dan weer werd losgelaten. Het had niets te maken met een lege accu, ik heb die gewisseld, en het probleem bleef. Ook de warmte maakte niet uit, want bij de start de volgende dag was het probleem er nog steeds. En, ook met uitgeschakelde Pendix manifesteerde het probleem zich. Ik heb een Rohloff naaf, een nieuwe Idworx All Rohler, en alles is nagekeken door de dealer. Die kon niets bijzonders vinden helaas, Ook maakt de motor soms, niet altijd, een schurend geluid wanneer ik veel kracht zet.
    Herkennen jullie dit euvel?

  128. Dag Michiel,
    Eindelijk een update na mijn wat teleurgestelde reactie van 16 oktober 2021. Het grootste probleem is gevonden. Het bleek dat de Pendixmotor in het verleden met te grote kracht op de trapas is gezet. Dat vermoede ik al omdat het nog de enige mogelijkheid was die over was. Om de motor te laten werken ten opzichte van de stator (het niet bewegende deel) moet er natuurlijk ergens in de motor een kogellager zitten die de stator en de rotor verbind. Zet je de motor vaster dan de voorgeschreven waarde dan kan dat lager gaan klemmen. Het aluminium van het vierkante gat is dan ook definitief te ver opgerekt, gescheurd wellicht? en de motor is niet meer te redden.
    Er zit nu een nieuwe motor in en dat maakt een flink verschil. Om eerlijk te zijn zou het nog steeds niet mijn volgende keuze zijn wat weerstand en kilometerstand betreft maar het is nu wel een stuk beter. Voor iedereen die er mee werkt, oppassen met monteren en écht een momentsleutel gebruiken.

  129. Ik heb nu 1500 km gereden met de Pendix, gemonteerd op de Cross Lite en ben na wat begin problemen wel tevreden over de aandrijving op zich. Ik gebruik de fiets voor woonwerk en ritjes van 70-120 km. Rij 95% op eco (14Nm) en gebruik de fiets naast m’n Stromer speed peddelec. Deze laatste staat al weken stil. Enigste nadelen vind ik dat je de batterij moet losnemen om te laden en het inschakelen gaat niet consequent in 1 X goed. Dit laden kan bij de Stromer via eenzelfde magneetconnector als die onderaan de batterij van de Pendix gemonteerd is.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *