Veel bezoekers van deze site hebben mij gevraagd of ze een fiets of bepaalde accessoires bij mij konden kopen. Mijn antwoord was helaas altijd “nee”, want SintChristophorus.nl is een hobbywebsite en geen winkel. Ik hoop dat mijn antwoord binnenkort een volmondig “JA” kan worden, want ik ben bezig met het uitwerken van de plannen voor een fysieke fietsenwinkel!

De website SintChristophorus.nl is geboren uit liefhebberij voor fietsen en kamperen en heeft vele jaren in een behoefte voorzien. Zowel voor mij persoonlijk, als voor de schare fans van deze website. Ik droom er echter al lang van om van mijn hobby mijn werk te maken. Niet meer in dienst van een bestaande fietsenwinkel, maar nu echt op mijn eigen, unieke manier. De tijd is nu gekomen om mijn ervaring en vaardigheden op het gebied van verkoop, online marketing, design en ergonomie te combineren met mijn passies en toe te passen op mijn eigen speciaalzaak voor fietskampeerders.

Onder de naam “Saint Christopher” wil ik een winkel beginnen voor recreatieve en avontuurlijke fietsers. Ik zal mij specialiseren in trekkingfietsen voor vakantiefietsers en wereldreizigers en bikepackingfietsen voor de lichtgewicht fietskampeerders. Natuurlijk met bijbehorende accessoires en kampeerartikelen. Saint Christopher zal dealer worden van de fietsmerken Santos, Idworx, Pilot en 11Ants. Bij deze merken ligt de focus op kwaliteit, duurzaamheid, maatwerk en het naar wens samen kunnen stellen van de fietsen.

Het Saint Christopher concept

Voor het concept van de winkel zijn de volgende zaken belangrijk: duurzaamheid, een gespecialiseerd assortiment van hoge kwaliteit en alles zelf kunnen uitproberen voordat je iets koopt.

Duurzaamheid

Bij het samenstellen van het assortiment is duurzaamheid een belangrijk criterium. Dat betekent dat ik er naar streef met producten te werken die zo min mogelijk afval produceren en ik geef de voorkeur aan merken die (aantoonbaar) goed bezig zijn met maatschappelijk verantwoorde en duurzame productiemethoden. Ik kies er bijvoorbeeld bewust voor uitsluitend fietsen met interne versnellingssystemen zoals Rohloff en Pinion te verkopen en te onderhouden. Geen derailleurfietsen. Op de nog te bouwen winkelwebsite zal ik dieper ingaan op het hoe en waarom.

Zelf testen en samen ervaren

Fietsen en kamperen is leuk! Dit af en toe samen doen is nog leukerder! Ik ga workshops en gezellige kampeerweekenden organiseren waarbij we samen fietsen en kampeerartikelen testen, sterke verhalen uitwisselen bij het kampvuur en leerzame activiteiten ondernemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan techniekworkshops, lezingen, koken met eetbare planten uit de natuur of kamperen met hangmatten.

Samen het assortiment bepalen

Ik wil fietsaccessoires en kampeerartikelen beschikbaar stellen aan de lezers van deze website voor vergelijkende tests. Bij voorkeur tijdens een groepsweekend, zodat we snel oordelen kunnen vellen. De bevindingen van de tests zal ik op deze website publiceren en jullie input gebruik ik bij het samenstellen van het assortiment voor de winkel. Jullie worden dus medebepalend voor welke accessoires en kampeerartikelen Saint Christopher gaat verkopen.

Fietsen en accessoires testen en huren 

Wil je graag individueel artikelen uitproberen? Dat kan natuurlijk ook! Het wordt (vanzelfsprekend) mogelijk om uitgebreide proefritten te maken met alle fietsen in de winkel, maar ik wil ook fietsen voor langere tijd verhuren. Eventueel inclusief tassen met een complete kampeeruitrusting! Zo kan je alles eerst goed testen voor je het koopt. Je kunt er echter ook voor kiezen om juist niets te kopen en 1 of 2 keer per jaar een fiets en/of een kampeeruitrusting te huren, zoals wintersporters meestal met de ski-uitrusting doen. Zo kan je zonder hoge investering altijd op reis met modern en degelijk spul.

De locatie

Ik ben al jaren op zoek naar een karakteristieke locatie in een natuur- en/of cultuurrijke omgeving. Bij voorkeur een leegstaande kerk of een monumentaal pand. Meerdere gebouwen zijn de revu al gepasseerd, waaronder een schattig kerkje in Dieren, maar vaak liep het vast op het bestemmingsplan van de betreffende gemeente. Eeuwig zonde, want door de bestemming op “maatschappelijk” vast te zetten, staan veel prachtige, historische gebouwen te verpieteren. Er is een commerciële instelling met respect voor de historie nodig om het dure onderhoud te kunnen bekostigen.

Op dit moment ben ik bezig met twee locaties: een oud winkelpandje in het Gelderse dorpje Garderen en een schitterende synagoge uit 1892 (later ook Gereformeerde kerk) in Deventer. De eerste zou ik na een kleine verbouwing direct kunnen betrekken, de tweede is een rijksmonument en dient een bestemmingswijziging te krijgen.

Garderen

Garderen is een toeristisch dorpje midden in de Veluwse bossen. In de directe omgeving lopen talloze fietsroutes en er bevinden zich meerdere campings. Een zeer geschikte plaats dus om fietsen te testen en individueel of met kleine groepen te kamperen. Het pandje is aan de krappe kant, maar de mooie omgeving maakt dit meer dan goed.

Deventer

De voormalige synagoge/gereformeerde kerk in de oude binnenstad van Deventer staat al een paar jaar leeg en de tand des tijds begint zijn sporen al na te laten. Er zijn dus snel inkomsten nodig voor onderhoud. Ik heb begrepen dat de gemeente Deventer tot nu toe ‘positief tegenover mijn plannen staat’ en de eigenaar van de synagoge gaat de procedure voor de bestemmingswijziging nu in gang zetten. Zolang er geen huurder is die het behoud kan bekostigen, blijven de deuren gesloten. Dat zou heel spijtig zijn, want naast de bijzondere architectuur van de buitenkant is ook het monumentale interieur een unieke bezienswaardigheid! Daar moet iedereen van kunnen genieten! Mocht het mij gegund worden dat ik hier de deuren van mijn winkel mag openen, dan is iedereen welkom voor een rondleiding.

Investeerders gezocht

De fietsbranche laat al meerdere opeenvolgende jaren mooie stijgingen zien en met name de high-end specialisten draaien op dit moment recordomzetten. Daarnaast zijn de huidige maatschappelijke ontwikkelingen erg goed voor de gespecialiseerde trekkingfiets- en outdoorbranche. Santos, Idworx en Pilot hebben op basis van ervaringen uit het verleden en de huidige mooie plannen hun vertrouwen in mij en mijn Saint Christopher onderneming uitgesproken en de accountant zei na het bekijken van de cijfers: “Waar wacht je nog op? Go for it!”

Mijn leveranciers heb ik bewust niet om een financiële bijdrage of een consignatieregeling gevraagd, want ik wil vrij blijven in mijn manier van ondernemen en altijd kritisch kunnen zijn bij het bepalen van het assortiment.

Bij deze nodig ik iedereen met affiniteit voor fietsen en kamperen uit mij financieel te helpen bij het opstarten van deze onderneming. Er geldt geen minimumbedrag, want alle kleine beetjes helpen! De rentepercentages zijn gekoppeld aan de hoogte van de inleg en de aflossingstermijn wil ik graag in overleg bepalen. Voor wie meer dan €25.000,- investeert en in de komende jaren aan één of meerdere nieuwe fietsen en/of kampeerspullen toe is, heb ik een interessant voorstel.

Update 4-09-2020

Garderen is in de tussentijd vergeven, maar mijn favoriete locatie, de synagoge in Deventer, gaat het ‘m (voorlopig) ook niet worden. Maanden geleden heeft de verhuurder via een gespecialiseerd bureau alle stukken voor de bestemmingswijziging bij de gemeente Deventer ingediend, maar op het moment dat we een uitspraak verwachtten, bleek de gemeente er nog helemaal niets concreets mee gedaan te hebben. Ik zal jullie de verdere bureaucratische romslompdetails besparen, maar het komt erop neer dat ik door de trage behandeling mijn winkel niet op tijd kan starten. Ik kan het me niet veroorloven midden in het seizoen of pas volgend jaar te starten en de fietscollectie moet nu besteld worden. Dat kan natuurlijk niet zonder vestigingsadres en dus moet ik de synagoge voor nu loslaten…

Gorssel

In het gezellige Achterhoekse dorpje Gorssel, tussen Zutphen en Deventer, staat een mooi oud schoolgebouw uit 1913. Hier gaat de Saint Christopher Bike & Travel Store aanstaande winter van start!

De winkel ligt aan de rand van het dorpje, vlakbij de bossen en landerijen met landhuizen en kastelen. Direct langs de winkel lopen veel fiets-, MTB- en wandelroutes. Aan de overkant van de straat staat het beroemde museum MORE en een paar honderd meter verderop vind je de wandelwinkel van René Vos, met veel schoenen, rugzakken en outdoorkleding. Een heerlijke omgeving dus voor wandelaars, fietsers en cultuur- en outdoorliefhebbers.

Wil jij in mijn Saint Christopher speciaalzaak investeren? Neem dan contact met mij op via het contactformulier hieronder of bel 06-48 45 33 47 en dan stuur ik je de benodigde informatie.

Uw naam

Uw e-mail

Onderwerp

Uw bericht

26 reacties op “Sint Christophorus gaat een fietsenwinkel starten (update)

 1. Leuk idee en ik denk dat het zeker bestaansrecht heeft. Jammer dat je persoonlijk contact moet opnemen als je wat van de investeringsmogelijkheden wil weten. Als je een klein(er) bedrag wilt bijdragen dan weerhoud mij dat ervan dit te doen.
  Is het een idee om, net als bij kickstarter, per staffel aan te geven wat de mogelijkheden, beperkingen en opbrengsten zijn? Een ‘interessant voorstel’ is nu wat te vaag voor mij.

 2. Hoi Michiel,

  Grote uitdaging hoor. Ik hoop dat je er in slaagt iets op te zetten met het concept dat je voor ogen hebt. Veel succes

 3. Mooi plan! Denk dat er zeker (nog) ruimte in de markt is voor een dergelijke specialistische winkel waar liefhebbers bereidt zijn om mooie high-end fietsen te willen proeven en aanschaffen.

  Beide potentiële lokaties zien er prachtig uit. Het unieke karakter van de voormalige kerk/synagoge in Deventer is een geweldige lokatie voor de winkel.

  Toch zie ik (iets) meer potentie in de lokatie Garderen. Rustig buitengebied dat zich uitstekend leent voor proefritten in de directe omgeving maar bovenal ‘iets’ centraler gelegen in Nederland. En alhoewel klanten die voor dit type mooie producten kiezen best bereidt zullen zijn om daar (een flink) stuk voor te rijden, ligt Deventer voor grote groepen potentiële klanten uit Nl en wellicht ook België, wel wat erg ver uit de buurt.

  Hoop dat er, ongeacht de uiteindelijke lokatie-keuze, wat moois uit kan groeien.
  Succes Michiel!
  Rob

 4. -Toch zie ik (iets) meer potentie in de lokatie Garderen. Rustig buitengebied dat zich uitstekend leent voor proefritten in de directe omgeving maar bovenal ‘iets’ centraler gelegen in Nederland. En alhoewel klanten die voor dit type mooie producten kiezen best bereidt zullen zijn om daar (een flink) stuk voor te rijden, ligt Deventer voor grote groepen potentiële klanten uit Nl en wellicht ook België, wel wat erg ver uit de buurt.-

  Mee eens! De locatie Garderen zou voor mij een reden zijn om regelmatig langs te komen. Deventer is te ver uit de route. In dat geval is mijn bekende Apeldoornse dealer dichterbij.

  Ik wens je veel succes Michiel.

 5. Het aantrekken van private investeringen gaat lekker! Binnen twee weken ben ik al over de helft van het benodigde startkapitaal!

  Wie helpt me verder richting de 100%?

 6. Nog even een vraag aan jullie allen.

  Bij de locatie in Deventer zit er een Bever om de hoek en vlakbij Garderen zit Hendriks Kampeerwereld, waar je voor het grootste deel van je kampeerspullen terecht kunt. Daarom zoek ik met het assortiment van mijn winkel bewust de niches op.

  Welke handigheidjes en noodzakelijkheden voor fietskamperen missen jullie nog bij de reguliere fiets- en kampeerhandels?

 7. -Daarom zoek ik met het assortiment van mijn winkel bewust de niches op.-

  Big Agnes!

 8. Update: het benodigde startkapitaal was al snel bereikt! Ik kan dus beginnen!

  Ik ben de fietsliefhebbers die hun enthousiasme en vertrouwen hebben laten blijken middels hun investeringen heel dankbaar.

  Investeringen tot ongeveer €25.000,- zijn nog steeds welkom! Deze zullen gebruikt worden om het assortiment accessoires en kampeerartikelen op te bouwen.

 9. Mooi nieuws. In het oosten van het land is dringend behoefte aan een specialistische trekkingfietswinkel: wordt het Deventer als locatie ?

 10. Ik zit nog even in spanning te wachten op de goedkeuring van de gemeente Deventer. Het lijkt de goede kant op te gaan.
  Het winkelpandje in Garderen gaat inmiddels naar een ander. Als alternatief heb ik een leegstaand kerkje in Vorden gevonden.

 11. Hi Michiel, wat een ontzettend leuk idee en was tof te lezen dat je het startkapitaal al bij elkaar hebt gekregen. De combinatie met een actieve website zoals deze is denkt ik echt een mooie toegevoegde waarde. Ik denk dat er (ook ivm Corona) steeds meer interesse komt voor een vakantie op de fiets.
  Ik mail je privé nog even voor een eventuele investering en je plannen.
  Gr. Bart

 12. Ik ben druk bezig met het samenstellen van het assortiment en op kampeergebied word ik dealer van o.a.:

  – Vaude: tenten, slaapspullen, tassen.
  – Exped: tenten, slaapspullen.
  – GSI: kookspullen.
  – Happy Soaps: duurzame shampoo en zeep in tabletvorm.

  Meer merken volgen…

  Hebben jullie nog tips en speciale verzoeken?

 13. Op kookgebied is er één merk waar je ècht niet omheen kunt: Trangia!

  Saint Christopher wordt dealer van dit oude Zweedse merk.

  Nu nog op zoek naar de ideale kookset voor bikepacking!

 14. Hoi Michiel.

  Wat leuk om te lezen over jouw plannen voor Deventer. Zou echt super fijn zijn. (Wij wonen nl in Deventer ). De mogelijkheid om trekking fietsen lekker uit te proberen klinkt heel aantrekkelijk. Wat mij ook echt fijn lijkt is dat je bv workshops of zo zou geven om te leren adequaat om te gaan met de gps systemen ( nog een duister verhaal voor mij tot nu toe ) en ga je ook Koga verkopen ?
  Veel succes
  Groet van mirjam

 15. Hoi Mirjam,

  Ja, er komen ook workshops. Onder andere voor pech onderweg, kamperen met hangmatten/bivakzakken/tarps en koken met eetbare wilde planten. GPS komt ook, maar daar heb ik iemand anders voor. Ik heb zelf onvoldoende ervaring met digitale navigatie, want ik ben een bewuste bos-verdwaler.

  Koga ga ik helaas niet verkopen. Er is maar één model dat ik echt goed vind en dat is niet voldoende om dealer voor te worden.

 16. Ik heb een update in het artikel geschreven. De synagoge in Deventer gaat het ‘m helaas niet worden. Saint Christopher Bike & Travel Store gaat komende winter van start in Gorssel!

 17. Hoi Michiel,

  Een prachtige locatie, gefeliciteerd!
  Jammer dat de synagoge niet door gaat maar volgens mij is deze locatie veel gaver. Een mooi punt waar veel fietsers langskomen. Heel veel succes met her gereed maken van de winkel. Is tout terrain ook nog in jouw vizier als een van de te leveren merken?

  groet Marco

 18. Qua omgeving is Gorssel echt heerlijk en het dorpje is altijd gezellig. Ik word vooral blij van de vele fietsroutes.

  Ik moet het toch echt bij drie merken houden. Ik zou best alle goede merken willen verkopen, maar daarvoor heb ik de ruimte niet.

 19. Is 11Ants afgevallen dan ?
  Je schrijft overigens dat je geen derailleur fietsen gaat verkopen. Staat dit nog in overweging ? Stel ik wil een gravelbike bij je kopen, dan wordt ik al redelijk snel beperkt in te kiezen fietsen

  Ps………ga je ook fietsen verkopen met elktrische ondersteuning ? ( Neodrives / Pendix )

 20. Santos, Idworx en Pilot liggen al vast. 11Ants moeten we nog officieel maken.

  Om duurzaamheidsredenen ga ik geen derailleurfietsen onderhouden en fietsen waarvan ik de service, garantie en onderhoud niet kan/wil garanderen, moet ik dus ook niet verkopen. Waarom ik die keuze gemaakt heb, zal ik op de nieuwe website uitgebreid toelichten.
  Het aanbod aan fietsen met Rohloff en Pinion is dusdanig groot dat ik al moeilijk kan kiezen wat ik ga inkopen. Met de huidige selectie blijft er geen ruimte over voor derailleurfietsen.

  Ja, er komen ook fietsen met Neodrives en Pendix.

 21. Bij deze stel ik mijn eerste werknemer aan jullie voor. Dit is Christoffel, de sjouwer en fietsendrager van het bedrijf.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *