Fiets Aktief Brooks artikel

FietsActief is een tijdschrift voor alle recreatieve fietsers van België en Nederland. In het aanstaande winternummer verschijnt een artikel over mijn handbewerkte Brooks zadels.

FietsActief schrijft over fietsbestemmingen, praktische onderhoudstips, interessante natuurweetjes, handige fietsspullen en uitgebreide producttesten en bij elk nummer worden vier fietsroutekaarten cadeau gedaan.

In een vier pagina’s tellend artikel worden de toerfietsliefhebbers bekend gemaakt met mijn creatieve bewerkingen van de lederen Brooks zadels. Het artikel is geschreven door Marte Schaap en de mooie foto’s zijn gemaakt door Edwin Haan.

Fiets Actief Brooks artikel

FietsActief verschijnt zeven keer per jaar, waarvan zes keer in het fietsseizoen (maart t/m augustus) en één keer in de winter. De winter-editie met het artikel over mijn werk ligt vanaf 16 december in de winkel!

12 thoughts on “Custom Brooks zadels @ FietsActief

 1. Ja hoor! Ik heb toevallig vandaag van iemand een Gilles Berthoud ontvangen om een bewerking op te maken. Dit wordt dan mijn eerste GB, maar ik verwacht niet dat het heel veel anders snijdt dan een Brooks.

 2. Leuk man!

  Ik blijf nog even in dubio over een gravure in mijn zwarte of een nieuwe honey…

  Maar mooi dat je dit soort aandacht krijgt voor je werk 🙂

 3. Michiel,
  Misschien een gekke vraag mijnerzijds, maar maak je het zadel door de verschillende snedes niet zwakker, waardoor het eerder gaat scheuren of slapper gaat worden?
  De door jou gemaakte bewerkingen van de (leren) zadels vind ik overigens wel erg mooi, zijn haast kunstwerken!!
  Frits

 4. @ Frits: Ja, je zou verwachten dat het graveren niet goed is voor het zadel, maar dit blijkt in de praktijk enorm mee te vallen.

  Slechts sinds een paar jaar houden enkele kunstenaars zich met fietszadelbewerking bezig en het is dus nog niet gegarandeerd dat een gegraveerd zadel net zo lang goed blijft. Het is in eerste instantie een zeer persoonlijke kunstvorm, maar wel één die wel gewoon gebruikt kan worden.

  Om de duurzaamheid te testen, heb ik het zadel van Shane van een gravure voorzien. Shane fietst nu voor meerdere jaren door Afrika en om niet te verdwalen heb ik een kompas en het Afrikaanse continent op zijn Brooks Flyer aangebracht. Na twee maanden heeft het zadel nog geen krimp gegeven en zelfs de gebruikte zilver verf zit er nog op.

  Mijn eigen zadel is uitgebreider gegraveerd. bewust ook op plaatsen waar de spanning op het leer het hoogst is. Ook heb ik de snedes wat dieper gemaakt dan nodig en bovendien staat het zadel erg veel in de regen. Ik heb er al meer dan duizend kilometer mee gereden en er is nog geen schade als gevolg van de gravure te ontdekken.

 5. @ Jeroen: het lijkt mij het mooist om gewoon je huidige zwarte zadel te gebruiken. Dat past het beste bij je zwarte Santos met zilveren letters. Als je wil kan ik net als bij Shane een beetje zilver verf gebruiken.

 6. Ik denk het ook, zeker nu ik lees dat de gebruikte zilververf het ook nog aardig volhoud.
  Ik breng zadel volgende week wel even langs

 7. Heel erg mooi Michiel!!

  Zit er ook zilver in verwerkt?

  Ik ben van plan om in 2013 London-Edingburgh-London te gaan fietsen.
  En wel op een GB zadel, natuurlijk met een inscriptie van jouw hand!!

  De fiets waarop dat gaat gebeuren weet ik nog niet, ik kwijl bij die mooie
  Van Nicholas Titanium fietsen, alleen die carbon voorvork vind ik minder mooi. Zou mooier zijn ook van Titanium.

  Kan ik bij jou/jullie ook een GB zadel kopen?

 8. Dank je, Henk! Nee, er zit geen zilver in verwerkt. ik heb ‘m gewoon gegraveerd, verder niets.

  Ja, wij kunnen ook GB zadels leveren. ik heb er vandaag nog met Gilles over gemaild.

  Een voorvork van titanium is helaas niet mogelijk. Die blijken niet stabiel genoeg en hebben de neiging om bij remmen iets teveel te klapperen. Gewoon een alu of slanke stalen vork kiezen als je geen carbon wil.

 9. Leuk Michiel! Gefeliciteerd!

  Volledig terecht, want het is ook iets bijzonders wat je doet.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *