Kijk die banden dan! Vetter dan vet! Bigfoot bestaat!

Op Bike Motion in Utrecht was veel te zien, maar helaas vooral heel veel van hetzelfde. De beurs puilde uit van allerhande hippe en flashy ‘plastic’ racefietsen en mountainbikes. De ene nog lichtgewichterderder dan de ander. Veel leuk spul, maar weinig unieks.

Gelukkig toonde de firma Cosmic Sports een aantal zeer bijzondere fietsen die zich duidelijk wisten te onderscheiden van de enorme carbonmassa: de Surly Necromancer, de Pugsley en de Salsa Mukluk, afkomstig uit Amerika. FatBikes noemen ze dit. Deze dikker-dan-dikke-banden-fietsen zijn op zich niet nieuw, want ze zijn al een aantal jaren te koop, maar helaas zie je deze brute dingen praktisch nooit in Nederland.

In Amerika is alles bigger en better en met de Big Fat Larry (4.7″), Lou (4.8″) en Bud (4.8″) heeft Surly de allerdikste fietsbanden die er te koop zijn. Met deze vette sloffen kom je overal door- en overheen. Je kan met een extreem lage bandenspanning rijden voor zoveel mogelijk grondcontact en comfort. Deze banden hebben de grootste footprint van allemaal. Sneeuw, ijs, woestijnzand, modder en rotsen, allemaal geen probleem! De fiets blijft zelfs drijven als je een rivier over moet zwemmen! Twentyniners, eat your heart out!

Voor dit soort extreme banden zijn natuurlijk speciale velgen nodig. Deze worden gemaakt met een maximale breedte van maar liefst 100 millimeter. De grote gaten in de velg zijn afgedicht met een speciaal rubberen velglint. Air Suspension to the max!!

Surly biedt drie stalen frames die uitgerust kunnen worden met deze enorme wielen. Voorvork, achtervork en bracketas zijn extra breed uitgevoerd, maar de naafbreedte is wel gewoon standaard 135 millimeter. Normale ATB-naven en Rohloff passen er gewoon in. Voor de remmerij heb je uitsluitend de keuze uit schijfremmen, want velgremmen passen niet.

Onder de naam Mukluk maakt het merk Salsa frames van aluminium en titanium. Vooral de Salsa Mukluk Ti is een te gekke fiets! Hier zou ik graag eens een lang testweekend mee willen spelen! Of een fietsvakantie over de maan onder begeleiding van André Kuipers.

De frames van zowel Salsa als Surly hebben schroefnokjes ‘all over the place’ voor montage van speciale bagagedragers en flessenhouders. De fietsen kunnen volgehangen worden met op maat gemaakte tassen om de bigfoot-fietsen in te kunnen zetten bij extreme expedities, zoals bijvoorbeeld een zoektocht naar de Verschrikkelijke Sneeuwman.

Zie in onderstaande filmpjes hoeveel FUN je met FatBikes kunt hebben.

Bekijk HIER de hele Pugsley on Patrol serie.

8 thoughts on “Surly & Salsa FatBikes met Bigfoot banden

  1. Op Bikemotion zag ik ook de Long Haul Trucker van Surly. Een fiets bedoeld voor lange afstanden met bagage. Lijkt me een heel interessante fiets om een review over te lezen vanwege aan de ene kant de grote populariteit in de VS en aan de andere kant de vele verschillen met vakantiefietsen die we hier in NL tot de beste rekenen.

  2. Kom net terug uit Australie/NZL : veel fietsers, veel LHT van Surly. Zou inderdaad wel eens een review willen zien en vergelijking met “onze” topfietsen van bijvoorbeeld Santos / Idworx.

  3. Sinds een jaar ook de Tommi Sea Fat Sandbikes verkrijgbaar, http://www.sandbikes.nl

    De Terrain Destroyer is een vette bike vanaf € 1395.

    En wij kunnen de bikes met echt alles, ook een sterke bagagedrager. Check onze Facebook pagina.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *