Ortlieb Back Roller Classic
Een verzameling nieuwe of vernieuwde items van de beursvloer. Het aanbod waterdichte tassen wordt steeds groter, banden steeds duurzamer en handvatten en pedalen steeds ergonomischer.

Ortlieb krijgt er, naast o.a. Vaude, Agu en Brooks, nog een concurrent bij. De DryBag-serie van Topeak is de zoveelste tassenlijn met waterdicht gecoatte textielsoorten, gelaste naden en rolsluiting. Op Bike Motion hing een setje achtertassen aan een fiets die (nog) niet op de Topeak-site te vinden is. Deze knalgele set valt lekker op en is relatief smal en hoog.

Topeak panniers

Topeak heeft ook een handig, waterdicht hoesje voor je iPhone die bovenop je A-head balhoofd gemonteerd kan worden. Helaas zit er geen gaatje voor een snoer in, dus kan je hem niet continu aan je naafdynamo aangesloten hebben. Het bovenbuistasje is handig voor kleine spulletjes die je snel bij de hand wil hebben.

Topeak iPhonehoes & frametas

Ortlieb kon niets meer bedenken om de Classic serie te verbeteren. Hoeft ook niet, want deze tassen gelden nog altijd als de standaard en voorbeeld voor veel andere fabrikanten. Voor 2012 brengt Ortlieb de Back- en Frontroller Classic in een serie nieuwe dessins en kleurtjes. Mooi? Jij mag het zeggen…

Ortlieb Backroller Classic

Als je die felle kleurtjes iets te kinderachtig vindt, dan kan je altijd nog gaan voor een gedegen gekleurde fiets met tijdloos gekleurde Ortliebs. Zoals bijvoorbeeld onderstaande Santos Travelmaster met bruin Brooks zadel, kurk-kleurige Ergon handvatten en bijpassende hazelnootbruine Ortlieb Plus tassenset.

Santos Travelmaster Ortlieb Plus
De populaire, lekker in de hand liggende Ergon GC3 handvatten in kurk-kleur zijn nu ook in combinatie met bar-ends in diverse maten te krijgen. De handvatten zijn overigens niet van echt kurk gemaakt, maar van plantaardige vezels vermengd met rubber.

Ergon cork handvatten

Ergon maakt ook interessante pedalen. Er zijn een aantal ergonomische slimmigheidjes in verwerkt, waar ik later meer over kan vertellen. Ik ben ze nu aan het uitproberen en kom binnenkort met een testverslag.

Ergon pedalen

Schwalbe had een probleem… De onder wereldfietsers populaire heavy-duty Marathon XR banden van een aantal jaar geleden waren veel te goed. Ze waren geschikt voor de meest ruige omstandigheden en heel erg duurzaam. Veel te duurzaam, met als gevolg dat Schwalbe er niet zo veel van verkocht als dat ze zouden willen. Ze werden gewoon nauwelijks vervangen. En dus maakten ze de opvolger, de Extreme, gewoon wat minder duurzaam. Dit werd ze natuurlijk niet in dank afgenomen en er bleef vraag naar XR’s uit oude winkelvoorraden ten koste van de nieuwere Extreme. Om dit weer goed te maken, komen ze nu met de Mondial. Deze band zou qua duurzaamheid op hetzelfde niveau liggen als de XR, maar dan met een verbeterd, meer all-round profiel en een lagere rolweerstand.

Schwalbe Mondial

3 thoughts on “Bike Motion ’11 – Diversen

  1. Me dunkt dat je de extreme met de xr in je verhaal over de mondial hebt verwisseld. De XR was een stuk duurzamer dan de Extreme. Met de Extreme heeft Schwalbe nogal wat slijtage problemen gehad, waarschijnlijk omdat het een iets te soepel bandjes was. Dat rijd uiteraard lekker (airsuspension)…… De Mondial is dacht ik juist de opvolger van de XR, ook gezien het profiel en vooral gezien de stugheid. De Mondial voelde op de bikemotion ontzettend duurzaam aan….. of ie lekker fietst offroad is even afwachten, maar ben benieuwd. Ga je de Mondial ook testrijden? Keep us posted.

  2. Oeps, foutje. Heb het gecorrigeerd.

    Nee, ik denk niet dat ik de Mondial ga testen, want ik heb helaas te weinig tijd om deze band in de juiste omstandigheden en met de juiste intensiteit te testen.

  3. Nu die laatste zin ook nog even aanpassen 🙂

    Wat zou het mooi zijn als er een band zou komen met de soepelheid van de Extreme en de duurzaamheid van de XR. Wat dat betreft wel benieuwd naar de eerste gebruikservaringen. Ligt ie al in de winkel?

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *