Supernova Infinity 8 uitschakelbare naafdynamo
Elan, de importeur van Supernova, presenteerde een erg interessante, nieuwe naafdynamo: de Supernova INFINITY 8. Het bijzondere aan deze dynamo is dat je hem aan en uit kan schakelen!

Een goede naafdynamo loopt lekker licht als je lamp brandt, maar als je je verlichting niet gebruikt draait het wiel altijd zwaarder dan een dynamo-loze naaf. Het magnetische veld blijft namelijk altijd actief. Daar heeft Supernova iets op gevonden en ze noemen het “FREESPIN technology”. Supernova neemt de ongewenste weerstand weg door de magneet en de spoelen van elkaar weg te draaien en zo het magnetische veld op te heffen. Met de draaischijf aan de buitenkant van de naaf verander je je naafdynamo in een handomdraai in een gewone vrijlopende naaf. Geniaal!

Supernova Infinity 8 naafdynamo

Een tweede innovatie die ze in deze naaf hebben verwerkt noemen ze “SoloMagnet technology”. Standaard naafdynamo’s hebben de magneten tegen de buitenwand van de naaf zitten en de spoelen zitten binnenin om de as. Hierdoor kan slechts één zijde van de magneet zijn energie-opwekkende werk doen. De Supernova INFINITY daarentegen is precies andersom geconstrueerd, met de magneet in het midden en de spoelen draaien daar omheen. Op deze manier worden beide polen van de magneet benut. Dit levert meer stroom bij lage snelheden op, waardoor het geen probleem meer is om je navigatiesysteem zo lang mogelijk van stroom te voorzien. Sommige apparaten willen bij een te lage snelheid namelijk nog wel eens uitvallen. Volgens Supernova is dat dus geen probleem meer.

Supernova Infinity 8 naafdynamo

Elan levert ook “The Plug” van Tout Terrain. Dit is een aan de naafdynamo gekoppelde USB-plug die geïntegreerd wordt met je A-head balhoofd. Zo kan je heel eenvoudig en op een nette manier ieder electronische gadget van stroom voorzien.

Tout Terrain The Plug

5 thoughts on “Bike Motion ’11 – Supernova Infinity 8 naafdynamo

 1. Veel belovend deze naafdynamo.
  Als deze net zo probleemloos is als de SON… dan is er een mooi produkt bij op de markt.
  Ik heb nu in mijn fietsen een 40 en 48 spaaks SON naafdynamo.
  In hoeveel spaaks zijn de Supernova INFINITY te verkrijgen?

 2. Mijn eerste vraag aan de man van Elan was: “Zit deze op het niveau van SON?” Zijn antwoord: “Bijna.”

  Waar de verschillen precies in zitten, is mij niet bekend, want Supernova heeft nog niet veel cijfertjes op hun website staan.

 3. Ik dacht dat dit rebranded SP (Shutter Precision) naafdynamo’s zijn ? Daar is in elk geval op het web wel wat over te vinden.

 4. Ik heb op mijn specialized fiets een uitschakelbare supernova naafdynamo. Nu gaat de draaiknop om de dynamo aan/te schakelen heel stroef . Hoe krijg ik die weer soepel? Ik heb al geprobeerd met wd 40 , maar dat had weinig effect.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *