Brooks breidt haar tassenlijn verder uit met een compleet nieuwe set. Gemaakt in Italië, maar met klinkende Britse namen. De achtertassen heten Suffolk, de voortassen Norfolk en de zadel- en stuurtas dragen de naam van het mooie Isle of Skye en Isle of Wight.

Brooks-eigenaar Selle Royal is de legendarische naam van Brooks flink aan het uitmelken door zoveel mogelijk Vintage Brits gestileerde lifestyle producten op de markt te brengen. Dat de Italianen en de Britten stijl hoog in het vaandel hebben staan is mooi, maar soms schieten ze hun doel voorbij en gaat de vorm boven de functie.

Over de Land’s End & John o’ Groats tassenset ben ik niet zo te spreken. Ze functioneren minder goed dan de gerenommeerde Ortlieb-tassen en zijn bovendien twee keer zo duur. Niet veel later bracht Brooks de productie onder bij Ortlieb en dankzij Ortlieb’s ophangsysteem werden de tassen wel een beetje beter. Maar helaas niet goedkoper.

Gelukkig leren de zadelmakers snel, want Brooks en Selle Royal hebben bij de nieuwe tassenset meer aandacht geschonken aan de functionaliteit. En ze zijn mijns inziens ook nog eens mooier geworden.

De Suffolk, Norfolk, Isle of Skye en Isle of Wight tassen zijn gemaakt van een waterdicht, katoen-achtig polyesther met een polyurethaan coating. De naden zijn niet gelijmd, maar dubbelgevouwen en gestikt. Voor die klassieke look. Het geheel is sjiek afgewerkt met reepjes leer en glimmende klinknagels. Hiermee is Brooks erin geslaagd de tassen qua ‘look & feel’ te laten lijken op de canvastassen van weleer.

brooks-tassenset-01

Suffolk & Norfolk panniers

De Suffolk en Norfolk hebben een rolsluiting die met slechts één gesp dicht gehouden wordt. Aan de voorzijde zit een extra vak voor klein, los spul en aan de zijkanten bevinden zich extra vakjes van stretch-stof voor bijvoorbeeld een regenjasje, natte was, bidons, energierepen, enz. Handig, want zo hoef je niet steeds je tassen te openen voor de dingen die je regelmatig snel bij de hand wil hebben. De Norfolk en Suffolk panniers hangen aan de bagagedragers middels het bewezen en betrouwbare QL2 bevestigingssysteem van Ortlieb.

De maximale afmetingen van de Suffolk achtertas zijn 32 x 59 x 16 cm. De inhoud is maximaal 22 liter per tas. Voor de Norfolk voortas geldt 26 x 48 x 14 cm. En 13 liter per tas. Gewichten onbekend.brooks-norfolk-pannier-beige-03

Isle of Skye stuurtas & Isle of Wight zadeltas

De Isle of Skye en Isle of Wight tassen zijn gemaakt van hetzelfde katoen-achtige materiaal. Qua vorm en constructie zijn ze vrij standaard. Opvallend aan de stuurtas zijn de twee ronde knopjes aan de voorkant. Daar kan je een kaartenhoes aan prikken (waarschijnlijk niet standaard bijgeleverd). Aan de leren strip kan je een extra leren tasje van Brooks (Challenge of D-shaped) binden. Net als alle stuurtassen van andere merken wordt de Brooks stuurtas geleverd met een schouderband.

De Isle of Skye stuurtas wordt aan het stuur bevestigd met het universele kliksysteem van KLICKfix. Exacte afmetingen, inhoud en gewicht zijn nog niet bekend.

brooks-isle-of-skye-stuurtas

Je moet er wat voor over hebben om als meest stijlvolle vakantiefietser op de camping aan te komen, want een complete set maakt je minstens €635,- lichter.

 • Suffolk achtertassen: €120,- PER STUK
 • Norfolk voortassen: €100,- PER STUK
 • Isle of Skye stuurtas: €145,-
 • Isle of Wight zadeltas: €50,- (Small), €55,- (Medium) of €60,- (Large)

De nieuwe tassen gaan leverbaar worden in drie kleuren: zwart, beige en groen. Maar per wanneer precies kon Brooks nog niet vertellen. “In time for Christmas,” was hun reactie. Ik kijk er naar uit om ze te gaan testen!

5 thoughts on “Brooks Norfolk, Suffolk en Isle of Skye fietstassen

 1. Ik vind ze geweldig mooi (had ik al eens verteld een Brooks fetisj te hebben :-)).
  Waren deze tasjes een jaar eerder op de markt gekomen had ik mijn overigens geweldige hazelnootkleurige Ortlieb Classics ervoor laten hangen.
  Ik kijk overigens weer uit naar je volgende berichten/nieuwtjes van de Bikemotion want ik kon er dit jaar helaas niet naartoe.

 2. Wil je daar stiekem mee zeggen dat Idworx-adepten yuppen/snobs zijn? Ja toch, Jan-Willem? 😉

  Natuurlijk zijn deze Brooks tassen ordinaire gadgets. Nuchtere, praktisch ingestelde en prijsbewuste mensen kopen gewoon Ortlieb of Vaude. En binnenkort misschien de nieuwe tassen van Thule.

 3. Heerlijk dit! Dan maar een snob, ha, ha. Die bijpassende fiets heb ik tenslotte ook niet met m’n volle nuchtere verstand gekocht.
  Een wereldreiziger ben ik niet, dus een AH tas aan mijn stuur zou ook volstaan. Allemaal emotie en een tikkie snobisme, zalig zo’n hobby!

 4. Gewoon lekker doen, Jan-Willem!

  Een setje lichtmetalen velgen en een paar nutteloze plastic skirts onder een Golf of Astra kosten veel meer…

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *