Op een beurs voor hightech sportfietsen verwacht je geen Christoffeltjes tegen te komen, maar toch heb ik onze beschermheilige weer gespot!

Tussen al het moderne lichtgewicht sportspul stonden bij de stand van Ambrosio twee prachtige, klassieke, stalen rossen van omstreeks 1912. Een mooi contrast.

Op dit soort fietsen werden de eerste edities van de Tour de France gereden. Toen de schepen nog van hout waren en de mannen van staal. Op ruim 20 kilo staal, zonder versnellingen, met niet remmende remmen over bergpassen met onverharde wegen. De renners van toen aten geen honing, nee… ze kauwden op bijen! Desondanks konden zij de bescherming van Sint Christophorus goed gebruiken!

Het voorste exemplaar, een Velo Everberg van Belgische makelij, had een prachtig balhoofdplaatje met een afbeelding van Sint Christophorus. Is er misschien iemand die mij meer kan vertellen over Velo Everberg?

1 thought on “Christoffel gespot @ Bike Motion

  1. Dat is toch super mooi om te zien Michiel… mijn hart gaat er nog steeds sneller van kloppen.
    En dat te denken dat Charles Terront in 1891 Parijs-Brest-Parijs [1200 km]won in een tijd van 71:21 uur, en dat onder zware omstandigheden op een soortgelijke fiets. Menig goed getrainde man op een super titanium/alu fiets op geplaveide wegen redt dat niet, dat was 19 jaar voor de 1ste Toer de France.

    Henk

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *