Héél vroeger, op de middelbare school, heb ik geleerd op een éénwieler te rijden. In de gymzaal werd ik er snel handig in en vervolgens maakte ik buiten steeds langere ritten. Op mijn eigen éénwieler met een dik brommerwiel reed ik heen en weer naar school en scouting en ik maakte hobbelige tochtjes door het bos. Ik vond mezelf toen best een beetje stoer en 27 jaar later kan ik het nog steeds. Maar toen ik las wat de Engelse Ed Pratt met zijn éénwieler heeft gedaan, werd ik bijzonder nederig. Ed is een éénwielrijder van een hele andere orde. Op het gebied van reizen per fiets is Ed Pratt mijn nieuwste grootste held. Hij heeft namelijk de hele wereld rond gereden op één wiel! Een unieke prestatie!

Ed vertrok op 14 maart 2015, op 19 jarige leeftijd, met als doel om als eerste de minstens 29.000 kilometer lange route rond de wereld met een éénwieler te voltooien. Met 35.000 kilometer werd het een beetje meer. Het ging ‘m niet om de snelheid, maar juist om de intense beleving. Hij verwachtte er ongeveer twee jaar over te doen. Met 3 jaar en vier maanden werd het een beetje meer. Op 27 juli 2018 kwam Ed weer thuis met het record en ontelbaar veel herinneringen op zak. Hij had een goed doel aan zijn reis gekoppeld, School in a Bag, waarvoor hij 18.000 Pond hoopte op te halen. Met 300.000 Pond werd ook dit een beetje meer.

Ed maakte gebruik van een door zijn opa gemaakte éénwieler met een 36″ wiel. De aluminium spatborden fungeerden tevens als dragers voor zijn op maat gemaakte bikepacking-tassen. Voor drie jaar lang leefde Ed uit deze tassen. Door het ontbreken van een ketting en versnellingen is zo’n éénwieler wel lekker onderhoudsvriendelijk. Zou je met één wiel ook de helft kans op lekke banden hebben? Ik denk van niet.

Ik zal het hele verhaal over Ed’s bijzondere wereldreis hier niet helemaal voor je uitschrijven, want dat hebben andere media en hijzelf al voldoende gedaan. Ik ontdekte het verhaal van Ed Pratt voor het eerst op Kickass Trips. Daar kan je de hoofdlijnen lezen. Op Ed’s eigen website World Unicycle Tour geven de vele foto’s je een mooi beeld van zijn ervaringen en natuurlijk is zijn eigen Facebook-pagina interessant om te volgen. Eén van mijn favoriete Youtube-kanelen, Global Cycling Network, heeft een uitgebreide video over Ed gemaakt. Bekijk ‘m hieronder.

Voor zo’n jonge avonturier kan je alleen maar heel veel respect hebben. Ik ben zelfs wel een beetje jaloers. Waar is toch die oude éénwieler van me gebleven?

1 thought on “De wereld rond op één wiel

  1. Absoluut fantastisch wat hij heeft gedaan. Hoe hij bergen over ging en alles meeneemt op een 1 wieler. Ga je met een super fiets de wereld rond, en deze meneer doet het op een 1 wieler. Ongelooflijke knappe prestatie

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *