Fietsen met kinderen

Wie van jullie gaat er met de kinderen op fietsvakantie?

Komende zomer ‘moet’ ik eraan geloven. Dan ga ik voor het eerst met twee kinderen op fietsvakantie. Op internet zijn diverse info-sites te vinden over fietsen met kinderen, zoals fietsenmetkinderen.info en daaruit blijkt dat er vele manieren zijn om op pad te gaan en het met z’n allen leuk en gezellig te hebben.

Ik heb er erg veel zin in en heb ook al wel een idee over hoe ik dit aan wil gaan pakken, maar ik ben ook benieuwd naar jullie ervaringen. Ik zie de slingerende roadtrains met kinderkarren, aanhangfietsen, kinderzitjes, extra tenten, luierpakken en knuffelberen al voor me.

 • Hoe doen jullie dit?
 • Met welk materiaal?
 • Waar gaan jullie graag heen?
 • Hoe delen jullie de dag in?
 • Welke activiteiten ondernemen jullie graag onderweg?
 • enz, enz…

Deel je ervaringen en tips & tricks in de reactieruimte hieronder!

fietsenmetkinderen

26 thoughts on “Op fietsvakantie met kinderen

 1. Ik adviseer om een reisdoel te nemen. Bijv. een stad of pretpark. Verder niet te laat vertrekken. Leer de kid’s vast on zelf spullen te vervoeren op hun fiets. Voelen ze zich meteen belangrijk. Succes

 2. Wij zijn vorig jaar met twee kinderen (toen 3 en 5) op vakantie geweest. Met de trein naar Maastricht tot Luxemburg route van de Groene weg. Van Luxemburg via Trier naar Roermond. De oudste op haar eigen fiets met het followMe systeem. Goed stabiel systeem en ze kon ook nog zelf stukjes fietsen. De jongste in de KidCar. We hebben gem. 30-40km per dag gefietst. Maar ook uitschieters van 60-70km. Dat was echt wel te lang. We fietsen zoveel mogelijk van speeltuin naar speeltuin om daar te picknicken. Wij konden dan wat eten en de kinderen spelen. Vooral in Duitsland waren er veel speelplaatsjes.
  We hebben een vrij grote (eigenlijk te zware…) tent. Met veel leefruimte voor in. We hebben 1 avond en nacht regen gehad, toen was de grote tent wel heerlijk.
  Dit jaar gaan we fietsen naar de Riviera (Benjaminse). Van Basel – Albenga – Nice. Met de slaaptrein naar Basel. Vrij ambitieus maar Zwitserland zou een goed fietsland zijn… We gaan weer met dezelfde samenstelling. De jongste is dan 4 en nog te klein om op een aanhangfiets te zitten. Maar misschien ook wel te groot om in de KidCar te zitten. Dat moeten we ervaren. Regelmatig stoppen en elke 3-4 dagen een rustdag. Maar wel camping met zwembad of andere leuke dingen in de buurt. In de meivakantie gaan we ook fietsen, soort test rit voor de zomervakantie. Beetje afhankelijk van het weer blijven we gewoon in Nederland.
  Voor de kinderen hebben we vrij grote Jip en Janneke slaapzakken van de HEMA. Vrij groot pak en niet bepaald licht gewicht. Misschien dat we voor de volgende vakantie wat compactere slaapzakken kopen. Maar ze pasten wel mooi in de fietskar en de kleine heeft er in de fietskar lekker op geslapen.
  Het was genieten om met de hele familie op de fiets rond te trekken. We hebben ook super veel zin in het volgende avontuur.
  Veel succes met de voorbereidingen van je vakantie! Krijgen we alle tips and tricks van de anderen ook eens te lezen? En je eigen ervaringen ook??
  Geniet van je vakantie!
  Groetjes Anneloes van Duinen

 3. We doen dit soort vakanties al een aantal jaar. En gaandeweg veranderde of de fiets of de uitrusting, kunnen kinderen ook meer zelf meenemen (wat ze nog stoer vinden ook trouwens). We begonnen met een enkele reis Hattem-Zoetermeer over een periode van 3 weken en via Deventer. Oudste twee op hun fiets, de jongste in een kar. Ouder twee had dan een bagagekar (Extrawheel).
  Een jaar later grote ronde Brabant, nu de oudste twee op een nieuwe fiets, de jongste met z’n eigen fietsje achter een Follow-Me, ideaal want zo kon hij ook stukken zelf fietsen. Toen was het tijd voor het buitenland en gingen we met de trein naar Magdeburg om langs de Elbe tot de Tsjechische grens te fietsen. Dan terug met de nachttrein. Een hele onderneming met z’n vijven én bagage met de trein maar het ging wél. Terug hadden we, op advies vand de Treinreiswinkel, een extra bed geboekt zodat we een complete coupe voor onszelf hadden. De kinderen zelf gaan overigens naar of door Duitsland tot en met 14 jaar gratis mee, alleen bed en fiets kost dan wat. (32 euro enkele reis). Het verhaal van onze Elbetocht staat op Fietsenmetkinderen.info onder Duitsland.
  Het jaar daarop weer met de trein maar nu naar Namen en dan met de fiets langs de Maas tot in Frankrijk. Vanaf Dinant weer terug met de trein, via Brussel. Toen ook de jongste zelf fietste, zonder Follow Me dus, deden we rondje Zuiderzee. Afgelopen jaar gingen heen en terug met de nachttrein naar Kopenhagen, dan over naar Malmö om vandaar af richting Ystad te gaan. Dan twee weken Bornholm en uiteindelijk langs de kust vanaf Ystad terug naar Kopenhagen. Fantastische landen om te fietsen en heel erg veilig. Afstanden: omdat nagenoeg iedereen zelf fietste bepaalden zij het ritme. En niet elke dag maar om de dag of,. bij warm weer, om de twee dagen. En in de planning ruimte laten, anders komt het niet uit. Vooral relaxed blijven. Het in- en uitladen van de trein is het spannendst eigenlijk zeker met zoveel bagage. Als tent hebben we een nylon Erdmann Schmidt Slakkenhuis. Zeer bewerkelijk om op te zetten maar bij slecht weer ideaal vanwege het overdekte middenstuk. Omdat we niet elke dag opbreken was het probleem ook niet erg groot.
  We genieten er veel van, ook de kinderen. Geen lange afstanden, leuke activiteiten in steden opzoeken of juist een dag langer dan gepland aan dat prachtige meer blijven staan doet het’em. En maakt dat evt tegenslagen gemakkelijker te overwinnen zijn.
  Veel plezier !

 4. Prachtig om te lezen, ben wel een beetje jaloers mijn kinderen hebben inmiddels een leeftijd (20 jaar en ouder) bereikt waarbij zij alleen een fiets gebruiken voor in de stad. Voor recreatief fietsen is van hun kant nauwelijks animo.
  Vroeger moest ik hele stukken naar school fietsen en naar het voetbalveld, op den duur kwam het mijn strot uit en wilde ik wel eens wat anders, toen kwam een auto, later een motor. Tot ik in 1994 een zwaar motorongeval kreeg. Na een jarenlange revalidatie en veel operaties later waarbij mijn rechterknie opnieuw gereconstrueerd moest worden (zonder knieschijf) en mijn linkerarm, hand en vingers beperkt bleven, moest ik van de revalidatiearts weer gaan fietsen. Uiteindelijk beviel mij dit zo goed, dat ik ben gaan vakantiefietsen. Een wereld ging voor mij open. Zo enorm relaxed, niet wetend wat de dag van morgen je brengt. Heerlijk!
  Ik zou tegen alle ouders met jonge kinderen willen zeggen, ga met ze op fietsvakantie, laat de kinderen het tempo bepalen, neem voldoende rustpauzes, genieten je kinderen dan geniet je als ouders ook. Kinderen vinden dergelijke vakanties op de fiets vaak leuker en blijven hun ook langer bij. Als begin zou je b.v. via Cycletours kunnen starten, zij hebben gezinsarrangementen. Kun je als ouders bekijken hoe e.e.a. je bevalt. Ben je als ouders avontuurlijker ingesteld, dan zou ik een route zelf uitstippelen en gewoon vanuit huis vertrekken.

 5. Eveneens vorig jaar op fietsvakantie met 2 zoontjes : 3 en 5 jaar. De jongste bij mama voorop, de oudste op zijn eigen fietsje. Een Islabike Cnoc: een fantastisch lichtgewicht fietsje. Mama met achtertassen, Papa met voor en achtertassen en een 4 -p tent (Lowland Multinova) op de achterdrager. Verder een Follow-Me voor als de oudste even niet meer kan of wil. Van huis uit eerst met de trein naar Assen. Vandaar in 10 dagen in een grote cirkel van ong. 180 km via een aantal nationale parken (o.a. Drentse Aa, Drents-Fries wold, Dwingelderveld) gereden . Dagetappe max 25 km. Fixeer je niet teveel op een bepaalde route of attractie : er is onderweg al zoveel te zien ook op de plekken die niet in een gids of boekje staan (bosje, beekje, speeltuin). Gun de kinderen veel speeltijd en laat hen het tempo laten bepalen. Wordt je zelf veel rustiger van. Er is immers geen specifiek doel : in Nederland ligt namelijk om de 5 km een plek waar je kunt verblijven. De mannen zijn zo enthousiast dat ze dit jaar weer willen. De Cnoc is naar de jongste, de oudste een nieuwe Beinn waar die elke dag met veel plezier mee naar school fietst. Om te oefenen. Succes en veel plezier.

 6. Wij fietsen sinds de jongste anderhalf was door berg en dal 🙂 Ondertussen zijn ze 9 en 10, en zijn onze vakanties meestal op de fiets.
  Ons advies is steevast: laat je juist niet te veel leiden door de aanpassing aan de kinderen. Doe als ouder vooral jouw ding, zodat jij niet gefrustreerd geraakt doordat je je moet inhouden “omwille van de kinderen, want die kunnen dat niet”. Daarmee bedoelen we: fiets je graag in de bergen, doe dat dan. Fiets je graag langere afstanden, pas je dan zodanig aan (tandem, aanhangfiets, …) dat je dat nog steeds kan doen. Fiets je graag in Azië of Amerika of … gewoon doen! Gruwel je van familiecampings met verplicht zwembad? Laat die dan links liggen. De kinderen passen zich heel makkelijk aan… Geen enkel kind wordt blij van ouders die zich aan hen aanpassen maar zich daardoor niet lekker in hun vel voelen. Wil je je aanpassen aan de kinderen, aan een trager tempo, kortere dagafstanden, … Ook gewoon doen natuurlijk! Maar doe het niet omdat dat zogezegd “moet”…
  Wij doen graag ‘avontuurlijkere reizen’, liefst bergen, met dagafstanden van gemiddeld 60 à 80 km (dat is zo gegroeid, de eerste reis was gemiddeld 40 per dag). Daarom maakten wij ook de keuze om onze kinderen tot nu toe niet los te laten fietsen, maar zijn we geëvolueerd van kar over aanhangfiets (U-plus-2) naar tandems. Super manier om te reizen, voor ons. Onze laatste reis ging 5500 km door Azië, een avontuur om nooit te vergeten. en onze kinderen vragen al naar herhaling 🙂
  Vragen, tips, foto’s…. kijk op onze site 2×2.armimema.be , of neem gerust contact op.
  Succes!

 7. Wat Frits zegt! Mijn vrouw en kinderen moeten er niets van hebben. Zo jammer! Vroeger ook heel veel gefietst! Nadat ik aangereden ben en na een jaar revalidatie ook gepakt door fietsvirus.

  hou het overzichtelijk met een leuk uitzicht zou ik zeggen.

 8. Fietsen met kinderen is zo leuk. Wij hebben met onze kinderen niet anders gedaan. Zodra ze konden zitten gingen ze mee. Zo hebben we heel Nederland van alle kanten gezien. Slapen deden ze onderweg op de fiets op hun slaapmatje die opgerold voor hun gebonden was. Dat was ook het moment dat wij kilometers konden maken. We hadden een fietskarretje waar ook wat bagage in ging. We hebben heel wat gezongen onderweg en prachtige verhalen verteld. Het was de combinatie tussen fietsen en kamperen. Vanaf hun 5e jaar gingen ze op de aanhangfiets. Zo rond hun 7e jaar gingen ze zelf fietsen. Voorzichtig gingen ze zelf meer bagage meenemen. Nadat we heel Nederland gezien hadden gingen we de grens over. De Vlaanderen fietsroute, Noord Engeland, Noorwegen, Duitsland, Denemarken, Oostenrijk en vorig jaar nog Schotland. We hebben goede herinneringen aan het vrij kamperen aan de prachtige meren in Noorwegen. Inmiddels zijn de twee oudste volwassen en gaan ze zelf op fietsvakantie. Ik heb nog een dochter van 15 jaar. Ze vindt het heerlijk om te fietsen.

 9. M’n zoontje is net drie maanden maar de fietskar is al in huis: een Thule Chinook 2. Mooi ding. Nu nog op zoek naar een leuke route, bijvoorbeeld die van Will. GPS routes met geschikte campings zijn natuurlijk welkom. En nee, ik hoef niet morgen al te vertrekken, daar is-ie nog net wat te klein voor!

 10. In de meivakantie van trekkershut naar trekkershut in Nederland met gezin. Drie jongens, 9,7 en 4. Rond de 35/40 km/dag, veel regen, maar ze vonden het geweldig! Route werkte goed via de app van de Fietsersbond.

 11. Vorig jaar door een maximale vakantie van mijn partner 3 weken gefietst richting Santiago met 2 kinderen (toen 2 en 5 jaar) en na ongeveer 1450 km geëindigd in Mios (Frankrijk). Dit jaar zijn en 3 en 6 en kijken ze nu al uit naar het tweede gedeelte. Dus van Mios naar Santiago.
  Wij fietsen met een chariot one aanhangkar en een weehoo igo voor de oudste.
  slapen in een tent en gemiddeld 80 t0t 90 km per dag met uitschieters tot 120 km op een dag.

 12. Ik ga dit jaar voor het eerste met de drie meiden (mama en 3 en 5 jr oud) op fietsvakantie!
  Heb er ontzettend veel zin in.

  De bedoeling is van Vlissingen naar Texel te fietsen. Ok… stukje met de veerboot…
  Naar Vlissingen en van Den Helder met de fiets in de trein.

  We camperen (helaas) niet, maar maken gebruik van hutten. Dagafstand rond de 60 km.

  Mammie heeft een randonneur achtige fiets, pappie een Surly Big Dummy.
  De twee kids gaan achterop bij pa, incl de meeste bagage.
  Tochtjes tot 80km zijn al gemaakt en was geen probleem.

  Zonder bagage neem ik de kinderfietsen mee in de fietstassen van de Big Dummy zodat ze zelf stukjes kunnen fietsen., maar dat zal nu niet gaan ivm vervoer in de trein.

  Ik laat weten hoe het was!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *