Mag ik u voorstellen aan Ellen van der Zwan; freelance reis-, buitensport- en wereldfotografe en reisjournaliste voor BIKE & trekkingOutdoor Magazine, Op Pad en Op Pad Biking.

Ellen van der Zwan kwam in 1975 in Rotterdam ter wereld. Al op jonge leeftijd heeft de wereld een onweerstaanbare aantrekkingskracht op haar, die zelfs door lange verblijven in het buitenland niet weggenomen wordt. Sterker nog, de drang om te reizen wordt alleen maar groter! Inmiddels heeft ze al meer dan 50 landen bezocht en het aantal groeit gestaag!

Het reizen begint met het verzamelen van foto’s van verre bestemmingen, die samen een lijst vormen van ooit-te-bezoeken bestemmingen. Het daadwerkelijk zien, ruiken en voelen van kleurrijke berggebieden, inspirerende ontmoetingen en uitgestrekte landschappen zorgen voor een immer prikkelende ervaring. Een ervaring die Ellen graag wil delen en daarom vastlegt op de gevoelige plaat.

Een eerste fietsvakantie door Schotland geeft het ervaren van ‘reizen’ nog meer diepgang en sinds die tijd wordt elke bestemming een avontuurlijke fietservaring, die heel soms afgewisseld wordt door de rugzak of de kano. Haar Santos Travelmaster 2.6 met Rohloff versnellingsnaaf en tandriem-aandrijving blijft echter haar grootste liefde.

Haar fiets- en reisbeelden blijven niet ongemerkt voor het grote publiek. In 2008 start Ellen als freelance fotograaf en inmiddels is zij één van de vaste reisjournalisten van eerder genoemde magazines.


Ellen is een bezig baasje en altijd op zoek naar verbetering en uitdaging. In 2010 start ze dan ook met het geven van lezingen over haar fietsreizen; in de RAI in Amsterdam inspireert ze tientallen mensen met een sprankelende lezing over India. Een lezing over haar drie maanden durende fietsreis door Kyrgyzstan, Tajikistan en China is inmiddels in de maak. Ook is ze altijd bezig met het maken van nog mooiere en nog meer indringende foto’s.


Wil je meer weten over het werk van Ellen? Haar website www.ellenvanderzwan.nl toont een klein deel van haar werk en houdt je op de hoogte van nieuwe activiteiten en lezingen. Laat je verrassen door beelden die je het gevoel geven zelf op reis te zijn, laat jezelf opnemen door kleurrijke en overweldigende landschappen en laat je vooral inspireren!

1 thought on “Introductie: reisfotografe Ellen van der Zwan.

  1. Ik heb de website van Ellen uitgebreid bekeken. Wat een prachtige fotografie van de mooiste locaties ter wereld. Mijn complimenten, Ellen!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *