Custom Brooks zadelsI love Brooks! Deze handgemaakte lederen zadels uit Engeland zitten als de beste en zijn van een tijdloze schoonheid. In het begin zitten ze wel wat hard, maar na een tijdje zal je merken dat het zadel de vorm aanneemt van jouw achterwerk. Hoe meer je rijdt, hoe lekkerder hij gaat zitten en zo wordt jouw zadel uniek. Het kan echter nog persoonlijker en… mooier.

Vanaf heden kan je je lederen zadel door mij van een handgemaakte gravure laten voorzien. Een genot voor billen en ogen en een prachtige manier om je geliefde fiets te personaliseren!

De afbeelding wordt in de gekleurde toplaag van het leer gegraveerd. Ik druk de lijnen eerst met een metalen pen in het leer en daarna snij ik het design met kleine gutsjes en mesjes in de toplaag. De gekleurde toplaag maakt plaats voor de originele leerkleur, met een mooi contrast als gevolg. Je kan voor je zadel een persoonlijk design laten maken.

 

Custom Brooks zadels
Het is mogelijk om je eigen zadel aan te leveren zolang deze nog jong is, maar lever bij voorkeur een nieuw zadel aan of bestel hem bij mij. Een bereden zadel met een zachter wordende toplaag en rimpelvorming is lastiger en minder mooi te bewerken dan een nieuw exemplaar welke nog mooi strak en hard is.

Een gegraveerd zadel is gewoon te berijden. Het leer is erg dik, de insnedes zijn erg ondiep en de stevigheid van het zadel wordt niet aangetast. De zadels die al bereden worden houden zich goed en verouderen erg mooi. Bij een bruin zadel zullen het onbewerkte oppervlak en de gegraveerde lijnen na verloop van tijd donkerder van kleur worden, wat een mooi “antiekerig” effect geeft. Mijn eigen zadel is nu zo’n 700 km bereden en heeft dag en nacht buiten gestaan, zelfs in de regen, en er is nog geen spoor van verzwakking door de gravure. Net als ieder ander leren zadel heeft een gegraveerd zadel een goede verzorging nodig. De fabrikant van het zadel levert de juiste middelen hiervoor.Custom Brooks zadelsEen normaal lederen zadel gaat minstens tien jaar mee. Slechts sinds een paar jaar houden enkele kunstenaars zich met fietszadelbewerking bezig en het is dus nog niet gegarandeerd dat een gegraveerd zadel net zo lang goed blijft. Het is in eerste instantie een zeer persoonlijke kunstvorm, maar wel één die wel gewoon gebruikt kan worden.

Om de duurzaamheid te testen, heb ik het zadel van Shane van een gravure voorzien. Shane gaat voor meerdere jaren door Afrika fietsen en om niet te verdwalen heb ik een kompas en het Afrikaanse continent op zijn Brooks Flyer aangebracht. Hij hoeft nu alleen nog maar binnen de lijntjes te fietsen. Ook kan hij nu heel eenvoudig zijn route uitleggen aan iedereen die hij onderweg ontmoet.

De complexiteit van het patroon bepaalt de arbeidsduur en bijbehorende prijs. Kleine letters zijn zeer moeilijk strak aan te brengen en worden afgeraden. Een relatief eenvoudig patroon kost €75,- en de prijs voor een volledig bewerkt zadeldek met veel details kan oplopen tot €200,-.

Meer weten? Ga dan naar de Informatiepagina.

Meer zien? Ga dan naar de Zadel Galerij.

Wil je een persoonlijk design laten maken? Neem dan contact met mij op en omschrijf je wensen, budget en het type zadel. Ik kijk er naar uit om samen tot een mooi resultaat te komen!

Het is ook mogelijk om de bijbehorende Brooks zadeltassen van een passende gravure te voorzien. Doe er dan nog een setje Brooks handvatten bij en je fiets is helemaal af en uniek!

Custom Brooks zadels

5 thoughts on “Michiel’s Custom Zadels

 1. Wow Michiel! Ik wist niet dat je dit kon! Heel bijzonder!
  Ik zie alleen gladde, zwarte en honingkleurige zadels. Kan je ook iets doen met de Flyer Pre-aged?

 2. Knap hoor! Ik rij zelf geen Brooks, maar als ik dit zo zie… een zwarte met een kompas zou niet misstaan op mijn Koga! Of het Koga-logo, kan dat ook? Wat zou zoiets kosten, Michiel?

 3. @ G.Herveld: de pre-aged modellen zijn niet geschikt. Dat leer is te zacht en te bobbelig.

  @ Traveller: Ja hoor, dat kan ook. Zo’n logo valt in de €75,- categorie. Exclusief zadel, welke €85,- kost.

 4. Nice Michiel!

  Ik kom binnenkort de creaties eens bewonderen… en jou eens laten kijken naar de staat van mijn zadel en of het mooi te bewerken valt, want I love Brooks too, maar aangezien hij net lekker ingereden is…

 5. Daarnet in real-life gezien en het ziet er echt super uit.
  Ik twijfel nog even over een design, maar dat het er komt is wel zeker 😉

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *