Brooks Land's End & John o' Groats tassenset
Het zadel- en tassenmerk Brooks staat voor Engelse traditie en stijlvolle, klassieke producten. Maar ook een cult-merk als Brooks moet met z’n tijd meegaan en daarom komen ze nu met een set waterdichte, lichtgewicht vakantietassen. De “Land’s End” en de “John o’ Groats”.

Brooks’ nieuwe tassenset is vernoemd naar de beroemde, 1407 km lange “Land’s End to John O’ Groats” fietsroute, welke tussen de uiterste punten over de gehele lengte van het Verenigd Koninkrijk loopt.

Tot nu toe leverde Brooks uitsluitend lederen en canvas tassen welke reïncarnaties zijn van oude, vergeten ontwerpen. Deze tassen zijn echter loeizwaar en worden meer gekocht om de klassieke Brooks-stijl dan voor hun praktische gebruiksgemak. Maar nu slaat Brooks dan eindelijk de richting van Ortlieb en Vaude in. Zo maakt ook Brooks gebruik van het rolsluiting-principe om de tassen waterdicht af te sluiten. De uiteinden van de rol worden, net als bij Vaude, omlaag getrokken en aan de zijkanten vastgegespt.

Brooks Land's End fietstas
Brooks zou Brooks niet zijn als ze er niet een klassiek tintje aan zouden geven. De Engelsen maken geen gebruik van polyester spanbanden en kunststof kliksluiters, maar trekken het geheel dicht met mooie katoenen riemen met aluminium sluithaken. De uiteinden van de riemen en de hoeken van de tassen zijn – hoe kan het ook anders – met leer afgezet.

Brooks Land's End fietstassen
De “Land’s End” achterpanniers hebben een inhoud van 19 tot 23 liter. Aan de buitenzijde is een extra vak met ritssluiting aangebracht. Handig voor zaken die je snel bij de hand wil hebben, zoals een EHBO-kitje of toiletpapier.Brooks Land's End panniersDe “John o’ Groats” voortassen hebben een inhoud van 12 tot 15 liter. Beide tassensets maken gebruik van het Rixen & Kaul ophangsysteem, bekend van de tassen van Agu. En dat is goed.Brooks John o' Groats panniersDe website van Brooks geeft vooralsnog geen extra informatie, behalve dat de tassen medio 2012 leverbaar worden. De prijs is nog niet bekend, maar Brooks kennende zal deze niet echt laag zijn.

De nieuwe Brooks tassen werden op de Eurobike geïntroduceerd en kregen aldaar een Eurobike Award toegekend, zoals in onderstaande video te zien is.

13 thoughts on “Nieuwe vakantietassen van Brooks

 1. Wat een mooie tassen! Hebbuh, hebbuh, hebbuh!
  Maar alleen als ze hetzelfde of zo’n 10% meer gaan kosten als Ortlieb…

 2. Hey, deze had ik nog niet gezien.

  Net wat ik nodig heb….verleiding om nieuwe tassen te kopen een maand voor dat ik weg ga…:-(

 3. Het is nog wel de vraag of de naam Brooks op de tassen gedrukt wordt. Op de foto’s van de beursvloer zie je de naam er wel op staan, maar op de studiofoto’s is deze weggepoetst. Van de meeste andere Brooks-tassen is al wel bekend dat de naam er niet langer op gedrukt wordt.

 4. Hmm… Mijn Ortliebs zijn nog lang niet aan vervanging toe… helaas… 🙂
  Deze Brooks tassen vind ik wel erg mooi!
  Iemand interesse in een setje jong gebruikte zwart-bruine Ortlieb Roller Plus?

 5. Het is voor velen een grote verrassing dat Brooks een moderne textielsoort voor deze tassen gebruikt. In hun nieuwsbrief zeggen ze het volgende hierover:

  “Some have asked why we produced a pannier using modern materials and technology. Our answer is this: We are not Luddites; we do not shun technology as a rule. We set out to produce the best products possible, as we have been doing for 145 years. (It just so happens that in many cases traditional materials are the most advantageous.)”

  Ze hebben hun marketing dus goed op orde.

  Wat op zich wel jammer is, is het feit dat deze tassen, voor zover bekend, niet in Engeland gemaakt gaan worden, maar bij het moederbedrijf Selle Royal in Italië.

 6. Goed nieuws, heren. Ik heb zojuist gehoord dat de voortassen €100,- gaan kosten en de achtertassen €130,-
  Dat is slechts 5 en 10 euro meer dan Ortlieb!

 7. UPDATE!! De hiervoor genoemde prijs blijkt PER STUK te zijn! Dat betekent dat deze tassen meer dan twee keer zo duur zijn als een set van Ortlieb!!

 8. Even de prijs buiten beschouwing laten (die overigens belachelijk hoog is, kan nog steeds niet geloven dat voor één tas 130,– moet worden neergeteld) maar hoe houden de tassen zich in praktijk??
  Voor dergelijke (absurde) prijzen zou ik graag willen weten hoe de tassen zich in de outback houden.
  De marketing hebben ze dus blijkbaar niet goed op orde!
  Frits

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *