Doorzoek de rugzakken en keer alle fietstassen binnenstebuiten! Uit de kluis van de kathedraal van het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela is een kostbaar manuscript gestolen! Spaanse media spreken van “één van de grootste kunstroven uit de Spaanse geschiedenis”.

Het gaat om de Codex Calixtinus uit omstreeks 1140, welke wordt gezien als de allereerste reisgids uit de geschiedenis, omdat het boek tips voor pelgrims bevat.

De Codex lag in de kathedraal van Santiago de Compostela en is van onschatbare waarde. De middeleeuwse reisgids werd bewaard in een kluis in een ruimte waartoe slechts drie mensen toegang hebben: de deken en twee wetenschappers. Eén van de wetenschappers ontdekte dinsdagmiddag dat de codex niet in de kluis lag, maar wanneer het handschrift werd ontvreemd is nog niet duidelijk.

Volgens Spaanse media hingen er vijf camera’s in en rond de ruimte, maar geen van alle was gericht op de kluis. En – dit is werkelijk niet te geloven – de sleutels van de kluis zaten gewoon in het slot!

‘s Werelds oudste reisgids bevat enkele van de oudste bekende polyfonische muziekstukken van Europa en zo’n beetje de eerste bewaard gebleven geschreven woorden in het Baskisch. Het handschrift is genoemd naar Paus Calixtus de tweede en werd geschreven ter meerdere eer en glorie van Jakobus de Meerdere om te dienen als promotie voor Santiago de Compostella. Het is letterlijk van onschatbare waarde en was daarom niet te verzekeren.

Omdat de codex zo beroemd is, is het ook zo goed als onverkoopbaar voor de dieven. De politie vermoedt daarom dat het manuscript in opdracht van een verzamelaar is gestolen.

Bron: NOS.nl

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *