Is het een fietslamp? Is het een zaklamp? Ja en ja! Het is allebei! BBB Parts heeft een uitgebreide collectie fietslampjes, waarbij de ene een nog grotere bak licht levert dan de andere. Mooi natuurlijk, want veel zicht willen we allemaal. Maar in sommige gevallen is een wat meer bescheiden lichtbundel wenselijk. Wanneer je hem als zaklamp in de tent gebruikt bijvoorbeeld.

Een fietslamp moet op hoge snelheid ver en fel schijnen en op lagere snelheid mag de bundel wel wat zwakker en meer dichtbij schijnen. Diverse lampen kunnen dit, maar als je ‘s avonds in de tent nog even wil lezen of iets in je tassen moet zoeken dan is een goede fietslamp niet handig. In dat geval mag de lichtbundel best nog wel wat minder fel en vriendelijker voor de ogen zijn, want je wil je reisgenoot en jezelf niet verblinden. Ik had nooit zin om naast een fietslamp ook nog een zaklamp mee te nemen en dus was ik al geruime tijd op zoek naar een twee-in-één fiets-zak-lamp.

BBB Highfocus

BBB heeft hierover nagedacht en brengt voor de komende najaarscollectie de Highfocus. Deze batterijlamp vervangt de Highbeam, welke drie standen kent. 1: erg fel continu, 2: iets minder fel continu en 3: knipperend. De nieuwe Highfocus kent dezelfde drie standen, maar voegt daar een variabele lichtbundel, zoals bij gewone zaklampen gebruikelijk is, aan toe.


Lumen & Lux

De 1,5 Watt Luxeon Rebel LED van de Highfocus straalt in standje 1 maar liefst 100 zogeheten Lumen uit. In standje 2 komen er 32 Lumen uit, evenals in stand 3, maar dan knipperend. Lumen is de eenheid voor de totale hoeveelheid licht wat een lamp in alle richtingen uitstraalt. De hoeveelheid Lumen zegt echter niet veel over de effectieve lichtsterkte.

Lux is de hoeveelheid licht dat op een bepaald oppervlak terecht komt. Hoe groter het oppervlak, hoe lager de Lux-waarde. Een lichtbron van 1000 Lumen, verspreid over 1 vierkante meter, verlicht dat oppervlak met 1000 Lux. Dezelfde 1000 Lumen, verspreid over 10 vierkante meter, verlicht dat oppervlak met slechts 100 Lux. Het verschil tussen Lumen en Lux is dus dat Lux rekening houdt met de oppervlakte waarover het licht verspreid wordt.


Bij een smalle bundel en een afstand van 1 meter gooit de BBB Highfocus in standje 1 zo’n 2740 Lux op de grond. In stand 2 en 3 is dit 842 Lux. Ik kan je vertellen, dat is fel! Heerlijk fel voor donkere buitenwegen, je kan er een hert mee in de bundel laten verstijven en de wc-rol onder de arm van die campinggast helemaal aan de overkant van het veld licht vrolijk op. Zoveel licht is ideaal voor nachtelijke wandelingen rond de kampeerplek en winterse woon-werk kilometers, maar dit is natuurlijk veel te veel voor gebruik in de tent.

Gelukkig kan je dankzij de varifocus-lens van de Highfocus de hoeveelheid Lux verminderen door de lichtbundel breder te maken (van 12 tot 22 graden), wat in de gedimde tweede stand veel aangenamer voor de ogen is. Hier geldt net als bij een normale zaklamp: als je niet direct op de pagina’s van je boek richt, maar meer op het tentdoek, dan kan je er prima bij lezen.

BBB’s Highfocus heeft een degelijke, spatwaterdichte, aluminium behuizing en weegt 160 gram. Dankzij de draaibare bevestigingsriem van siliconen is de lamp eenvoudig aan het stuur, de stuurpen of de voorvork te monteren. Er is ook een bracket verkrijgbaar om de lamp aan de vorkkroon te bevestigen.

De lamp werkt op drie bijgeleverde AAA batterijen. In de felle continu stand gaan de batterijen bijna 11 uur mee, in standje twee wordt dat ruim 21 uur en in de knipperende stand 60 uur.

Verder heeft dit lampje nog zoiets als een ‘gereguleerde batterij’. Dit houdt in dat een chipje ervoor zorgt dat de lamp over de gehele levensduur van de batterij een constante hoeveelheid licht uitzendt. Lampen met normale, ongereguleerde batterijen gaan steeds zwakker branden naarmate de batterij leger wordt. De Highfocus maakt dankzij dit chipje dus optimaal gebruik van de totale hoeveelheid energie. Hij is dus óf aan óf uit en een batterij-indicator waarschuwt je wanneer de batterijen bijna leeg zijn.

Al met al vind ik de BBB Highfocus een handig lampje. Eindelijk kan ik nu één lamp voor twee doeleinden gebruiken. En €49,95 vind ik een hele acceptabele prijs. Een beetje goede zaklamp heb je misschien voor iets minder, maar dat is dan weer geen fietslamp.

Sorry BBB, ik denk dat ik dit lampje niet meer inlever. Ik ben helemaal tevreden met dit zwarte exemplaar! Thanks!

10 thoughts on “Test: BBB Highfocus batterijlamp

 1. Ik heb de highbeam en ben er erg tevreden over, lampje is erg fijn onderweg en inderdaad ‘s avonds in de tent goed te gebruiken maar een beetje fel.

  Mooi deze aanpassing in de nieuwe versie, goed over nagedacht dit lampje!

 2. Leuk stukje. Ik heb een naafdynamo, dus is dit lampje voor mij niet interessant, maar toch fijn om nu eens het verschil tussen Lumen en Lux te lezen! Daar had ik me nooit eerder in verdiept. Weer wat geleerd. 😉

 3. Bedankt voor dit uitgebreide artikel, Michiel. Mijn fietsenwinkel kreeg dit lampje afgelopen week voor het eerst binnen en ik heb hem gelijk gekocht. Ik heb voor de blanke versie gekozen en ik vind ‘m erg mooi! Tot nu toe voldoet ‘ie precies aan mijn verwachtingen. Binnenkort ga ik een weekje kamperen en dan zal ik eens kijken hoe hij in de tent bevalt.

 4. Heb dit lampje ondertussen al een jaar in bezit. Gebruik oplaadbare batterijen. Aangezien het nu zowel ‘s ochtends als ‘s avonds donker is, als ik naar en van mijn werk kom, merk ik dat ik halverwege de week toch de batterijen moet vervangen dan wel opnieuw moet opladen. Ik fiets bijna een uur heen en een uur terug. De specificaties van de fabrikant gelden misschien niet voor oplaadbare batterijen. Hoewel die van mij toch 1000mAh (GP) zijn, moet ik constateren dat ze niet een volle werkweek hetzelfde vermogen leveren op stand 1, als ik had verwacht. Ze gaan eerder langzaam ‘uit’, dan in 1x. Ik heb ook wel eens de lamp op stand 2 gezet, maar dan kon ik geen 2 dagen heen en terug naar mijn werk en toen fietste ik nog maar een half uur heen en idem retour. Afgezien van het feit, dat het niet waar wordt gemaakt, wat men beloofd, vind ik het een fijne lamp, niet meteen goedkoop, maar bij gebrek aan een naafdynamo, zijn geld wel waard. Het opladen neem ik voor lief, zeker met een extra set batterijen die ondertussen worden opgeladen, terwijl ik de eerste in gebruik heb.

 5. Hoe werkt de batterijindicator? Ik heb deze lamp ook, maar zie nergens een batterijindicator?

 6. Die is er niet. Kwestie van uitproberen. Na een paar keer, weet je wel hoelang de batterijen het uithouden. Zoals bij alle batterijen, gaat de levensduur na verloop van tijd ook achteruit.

 7. Vandaag dit mooie lampje via de post mogen ontvangen en vanavond direct een rondje gefietst natuurlijk (en onderuit gegaan door een onnozele schuiver in een treinrails met je racefietsje :-(, grrrrr.. Brooks stuurlint beschadigd en nu balen op de bank).
  Ik ben er blij mee, het geeft een mooie verstelbare lichtbundel, is makkelijk te monteren en dus ook nog schokbestendig bij een klapper op het asfalt. Hoewel de lichtopbrengst niet in verhouding staat tot de Edelux op m’n andere fiets ben ik blij verrast.

 8. Ik zoek zoiets voor op mijn opvouwbare scootmobiel. Die heeft nl. helemaal geen verlichting. Normaal gesproken zit ik er er niet in het donker op, maar gisteravond bij een onverwacht drukbezochte avondopenstelling van een openluchtmuseum dus wel. De verlichting van ‘t museum bestond uit een paar honderd olielampjes, reuze gezellig, maar “men” zag mij, letterlijk, over het hoofd. Geen aanvaringen, gelukkig, maar helemaal blij was ik toch ook niet.

  Mijn vraag is nu: kun je ook de houder van deze lamp makkelijk, zonder gereedschap, van je stuur(kolom) afhalen? Want mijn vervoermiddeltje moet ook weer opgevouwen kunnen worden…. en bij de constructie bij wordt met een mogelijke lamp geen rekening mee gehouden…..
  Bedankt vast voor uw reactie!

 9. Uber fijn lampje !!! Wat een licht hey! Mijn oldtimer brommer geeft maar 6v dus heel weinig licht, dus zodoende gemonteerd. Zodoende met een meeting er makkelijk te demonteren!!! Wow erg tevreden over dit apparaat!!!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *