Voor mijn laatste trip door IJsland was ik op zoek naar een sportieve regenjas. Hij moest lichtgewicht, compact opfrommelbaar en ademend zijn. En waterdicht natuurlijk! Verder moest er een hoge kraag aan zitten en een dunne capuchon die comfortabel onder de helm gedragen kan worden. De Karpos Vetta leek me wel een geschikte jas voor het land met drie seizoenen op één dag.

Karpos is een submerk van Sportful. Dit Italiaanse merk maakt kleding voor wielrenners en mountainbikers en hun collectie met de naam Karpos is meer op de outdoor avonturiers gericht. De Karpos Vetta is een lichtgewicht regenjas voor o.a. mountainbikers, hikers en trekkingfietsers. Ik heb de Vetta onder andere besteld vanwege de mooie vormgeving, de sportieve snit en omdat delen van de jas uit stretch-stof bestonden. Dat beweegt lekker. De prijs van €159,- leek me ook wel in orde.

Nu ben ik door slechte ervaringen in het verleden nogal wantrouwend tegenover de vermeende waterdichtheid van rekbare stoffen, maar Karpos-importeur Wolvenberg verzekerde me dat dit wel goed zat en Karpos staat er niet om bekend troep te leveren. Alberto Contador draagt het ook, dus dan zal het wel goed zijn, toch?

Nou… het was maar goed dat ik het jasje ruim voor de geplande IJsland-trip uitgeprobeerd heb…

Ik zou kunnen beginnen met te omschrijven hoe goed de constructie er uit ziet, welke slimmigheidjes er in de jas verwerkt zitten en hoe de pasvorm mooi aansluit bij een sportieve zithouding, maar het belangrijkste is natuurlijk om te weten of de Karpos Vetta wel waterdicht is. Ik trof het, want op de eerste dag trok er een buitje over Apeldoorn.

Dus, jasje aan en de tuin in! Binnen drie minuten was ik weer binnen…

Karpos Vetta test

Hierboven zie je de binnenkant van de jas na twee minuten stil staan in een gematigd buitje. De donkergrijze stretch-delen bleken niet waterdicht… Dit was de kortste test ooit!

Volgens de leverancier was dit niet zoals het hoorde te zijn en de jas zou onder garantie vervangen worden. Vele weken later werd de Vetta door een vertegenwoordiger van de firma Wolvenberg opgehaald. Helaas heb ik nooit meer een nieuwe jas ontvangen…

Ik heb de IJsland-reis uiteindelijk ondernomen met mijn oude, vertrouwde Gore-Tex jas. Die is al jaren perfect waterdicht. Nu wil ik best geloven dat de lekkage van mijn Karpos Vetta exemplarisch is, maar een test blijft een test en ik heb na ruim drie jaar nog altijd geen nieuw exemplaar ontvangen om het tegendeel te kunnen bewijzen.

Inmiddels voert Karpos de vernieuwde Vetta Evo, maar ik kan uit de omschrijving van de Karpos-website niet opmaken of de antraciete delen van dezelfde stretch-stof gemaakt zijn. Karpos spreekt wel over ‘stretch inserts to facilitate movement‘. Of de nieuwe Vetta Evo wél echt waterdicht is, kan ik je pas vertellen nadat de firma Wolvenberg een nieuwe jas geleverd heeft…

Karpos Vetta test

Daar zit ik dan… Keihard te hopen dat het niet gaat regenen…

9 thoughts on “Test: Karpos Vetta regenjas

 1. Ik vraag mij onwillekeurig toch af of de recensie ook slecht was geweest als de fabrikant wel een nieuwe jas had gestuurd.

 2. Een niet waterdichte regenjas is eigenlijk geen regenjas, jammer, het ziet er zeker aardig uit.
  Gelukkig heb ik ook nog zo’n jarenlang waterdicht blijvende Gore-Tex jas.
  Je hebt de test is ruim 3 jaar geleden gedaan, heb je in de tussentijd wel om een vervangend test exemplaar gevraagd?

 3. Ik heb er meerdere keren achteraan gebeld en op Bike Motion ernaar gevraagd, maar helaas zonder succes. De ene keer wist niemand van Wolvenberg welke persoon hier verantwoordelijk voor was, de andere keer was de jas even niet op voorraad en de laatste keer zou de verantwoordelijke persoon mij terug bellen, zeiden ze.

  Ze konden me ook gewoon het aankoopbedrag teruggeven en dan had ik de test achterwege gelaten. En met een nieuwe jas had ik kunnen ervaren of mijn lekke jas inderdaad een éénmalige fout was. Maar na drie jaar was ik er wel klaar mee… En toen heb ik dit artikel toch maar geschreven.

 4. Huh? Dus je hebt je geld ook niet terug gekregen? Iets voor de rechtsbijstandsverzekering toch?

  Één voordeel heeft dit jasje waarschijnlijk wel ten opzichte van de GoreTex jas, hij zal met deze lekkage wel lekker ventileren 🙂

 5. Haha…Michiel blijf bij een gore- tex jas. Altijd waterdicht, ademend en beresterk. En…winddicht. Oké…wel zwaarder en stugger en veel duurder. Maar dan heb je ook wat. 🙂

 6. Wolvenberg, de (inmiddels voormalige) leverancier van Karpos, heeft zojuist gereageerd. Een medewerker heeft in een e-mail uitleg gegeven over waar het in deze kwestie fout is gegaan. Ik ga hierover niets vertellen, want het is een interne Wolvenberg-aangelegenheid en ik heb begrip voor de situatie.

  Wolvenberg bood zijn excuses aan en ze vinden de publicatie van deze review gewoon terecht. Ondanks dat ze geen distributeur van Karpos meer zijn, leveren ze alsnog een nieuwe jas.

  Dus… De Karpos Vetta gaat in de herkansing!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *